Posted on

Aircondition 7000 Btu

Och planerar du att byta ut din gamla värmepump eller installera din första? Ta kontakt med en av våra återförsäljare via denna länk eller fyll i formuläret, så hör vi av oss till dig så fort som möjligt. Finns det fler myter eller påståenden om värmepumpar som du undrar ifall de stämmer eller tycker vi borde belysa? Skriv till oss på Facebook eller lämna en kommentar i kommentarsfältet. Värmepumpar började bli en väldigt populär värmekälla i Sverige i slutet av 90-talet. Teknologi och funktioner har kommit en lång väg sedan dess men vi märker ändå av att det lever kvar en del felaktiga och förlegade uppfattningar om värmepumpar som gör att vissa väljer bort värmepumpar som alternativ – på felaktiga grunder. Dessa myter kan du läsa mer om här.Panasonics värmepumpar Flagship och Heatcharge har testats på tredjepartslaboratorier i temperaturer ner till -35 grader. När det är så kallt ute avger värmepumpen fortfarande värme till bostaden men klarar inte av att leverera full effekt. Bor du i ett område där vintrarna normalt är väldigt kalla är det därför viktigt att köpa en värmepump som är anpassad för nordiska förhållanden med hög värmekapacitet så att den klarar av att leverera värme även under extrema förhållanden. Heatcharge är Panasonics kraftfullaste luft-luftvärmepump som lagrar värme från kompressorn som sedan används under avfrostning, när andra pumpar låter temperaturen dala. Detta hjälper till att bibehålla en jämn inomhustemperatur och högre energieffektivitet.

Med Alba luftkonditionering kan du vara säker på att komma hem till ett perfekt kylt hem. Alba är en mobil luftkonditionering med energieffektivitet klass A, 7 000 BTU, tvättbart filter, pekskärm och fjärrkontroll.Vi har flera olika sätt du kan få hem din produkt på. Allt från att du hämtar den själv på varulagret i Sollentuna till att du låter oss göra hela jobbet och installerar din produkt samt tar med gamla produkterna till miljöstation. Då slipper du tänka på det och kan istället låta oss göra det vi är bäst på, nämligen att vara Vitvaruexperter! Läs mer under Leveransvillkor. Du gör enkelt ditt val av leveranssätt och tilläggstjänster i kassan.

Vilken AC kyler bäst?
Bäst effekt för pengarna 2021 – Polario 9000 BTU portabel AC Polario BTU 9000 ger mycket kyla för pengarna och kan, trots sin minimala design, effektivt kyla ytor upp till 37m². Jämfört med många andra portabla AC är Polario BTU 9000 tyst även vid användning av det högsta fläktläget.
Vi erbjuder flera alternativ på både helger och kvällar för att det skall passa med dina tider. Dina produkter kommer med DSV eller Bring och lastas av vid din tomtgräns eller utanför din port.

Mobil luftkonditionering för kylning av mindre rum, till exempel sovrummet och barnrummet på varma sommardagar och -kvällar. Med Amalfi luftkonditioneringen är du säker på att rummet har en behaglig temperatur innan du eller barnen lägger sig.
Vi erbjuder bokning med 2 timmars intervall, leverans och installation utförd av våra egna experter och naturligtvis tar vi med dina gamla produkter och allt förpackningsmaterial.

Det följer nästan alltid med någon form av fjärrkontroll när du köper en portabel AC, men om du vill ha ännu större frihet ska du välja en AC med wifi. Det gör att du kan styra den uppkopplade enheten med hjälp av din telefon – i vissa fall med stöd för röststyrning med Google Assistant, Amazon Alexa och liknande system. Vissa tillverkare låter dig styra deras enheter var du än är i världen, begränsar fjärrstyrningen så att den bara fungerar inom hemmets väggar.
För att förhindra att den varma luften kommer tillbaka in i rummet behöver du se till att det är tätt runt slangen. I de allra flesta fallen behöver du därför köpa ett kit för fönstertätning eller ett förseglingskit. Kittet består av oftast av en duk försedd med dragkedja som som klistras upp med kardborreband.Vissa modeller kommer med en inbyggd wifi-funktion som gör att du enkelt kan styra din temperatur med hjälp av mobilen. Ofta går det enkelt att jämföra modellernas olika specifikationer. På så sätt skapar du dig enkelt en bild av vad du betalar för och om det finns något du kan tänka dig att göra avkall på.

Ett multiverktyg är ett smidigt verktyg att ha i sin verktygsväska – oavsett om du är hemmafixare eller proffs. Det finns en mängd olika tillbehör som gör att du kan använda verktyget på flera olika sätt, till exempel till att skära, slipa, göra hål, polera, fräsa eller polera.
Självklart är det svårt att ge ett enhetligt pris, då olika boenden har olika förutsättningar. Människor har spridda preferenser för vad de anser vara en behaglig rumstemperatur, och väljer därför att använda sig av sin portabla luftkonditionering på olika sätt. Det som däremot ska sägas är att du lätt kan påverka vilken kostnaden blir. Ett högre tryck fås med hjälp av en kompressor medan lägre tryck fås då mediet passerar en expansionsventil. Detta fenomen utnyttjas i en portabel AC, och är i princip samma teknik som i ett kylskåp. Den varma luften som produkten ger ifrån sig leds sedan ut genom en luftslang. – Ska du placera din portabla AC i ett sovrum kan det vara bra att leta efter en produkt med lågt decibeltal (dB), men i praktiken finns det egentligen inte någon AC som är så tyst att du kommer vilja ha den i gång när du sover. I stället kan du ställa in AC:n i god tid innan du ska gå och lägga dig och låta den kyla ner rummet ordentligt. Ur den aspekten är det snarare bra att välja en AC med hög effekt som låter mer, eftersom den kommer att kyla ner rummet snabbare. Tänk bara på att du behöver låta AC:n gå så länge att den hinner kyla ner isolering i väggar och tak. Annars riskerar rummet att snabbt bli varmt igen. Läs mer i vår artikel Så kyler du ner ditt varma sovrum med portabel AC. Ibland står valet mellan att köpa en fläkt, luftkylare eller en portabel AC. Då är det viktigt att känna till vad som skiljer de olika apparaterna åt. Den viktigaste skillnaden är att en AC kyler ner luften med hjälp av ett kylmedel och att luftkylaren kyler ner luften med ångor från en vattentank. Rent och gott vatten är en självklarhet i de flesta svenska hem, men smaken kan variera beroende på var du bor. Med köksblandaren GROHE Blue Home kan du förbättra ditt dricksvatten och alltid ha tillgång till kallt och kolsyrat vatten direkt ur kranen.- Om du ska såga av en gren behöver du en såg med tunt blad och grov tandning som avverkar materialet snabbt. För finsnickeri behöver du en helt annan precision. Även inom fogsvansar har du olika tandningar beroende på vad du vill ha för resultat. Ju fler tänder desto finare snitt, säger Henrik Mårtensson på Hultafors.

Oavsett vad du ska såga kommer du att få ett bättre resultat till mindre ansträngning om du väljer rätt såg för jobbet. Hultafors har ett komplett sortiment av handsågar, från den minsta gipssågen till en betongsåg som kan ta sig igenom lättbetongblock. Däremellan finns japansågar för möbelsnickeri, fogsvansar, metallsågar och grensågar – ofta i olika längder och prestandanivåer.
Många tar fram sin portabla AC när det börjar bli varmt ställer tillbaka den i garderoben när hösten kommer. Om du behöver en avfuktare till källare, badrum eller tvättstuga kan du välja en AC med inbyggd avfuktare och få båda funktionerna i samma enhet.När du ska välja rätt för just dina förutsättningar kan det vara en god idé att titta på produktens kylkapacitet. Vill du jämföra kylkapaciteten hos olika modeller ska du därför kika efter måtten kilowatt (kW) och British Thermal Unit (BTU) i produktens tekniska data.

GROHE Blue Home är mer än bara en vanlig kran. Den har flera unika funktioner som gör den till en värdefull investering för ditt hem samtidigt som det är ett miljövänligare alternativ än att köpa flaskvatten.

Det är näst intill omöjligt att ge en rättvis bild av vad en portabel luftkonditionering skulle kosta för just dig. För att ta reda på vaden portabel AC kostar i drift måste du ta hänsyn till flera parametrar:Även om de flesta portabla luftkonditioneringar lätt kan flyttas runt mellan hemmets olika rum kan det vara bra att tänka på att produkten fungerar mest optimalt i ett rum med passande rymd. Kontor och sovrum ställer inte lika stora krav som stora öppna vardagsrumsytor. De senare kräver ofta lite kraftfullare modeller.

Ibland följer det med en hård plastskeda som ska fungera som tätning, men dessa är framförallt anpassade för amerikanska eller asiatiska fönster som skjuts uppåt eller åt sidan. Om du har ett fönster som öppnas inåt eller utåt är förseklingskitet alltid ett säkrare kort.
Att installera luftkonditionering är Med en portabel luftkonditionering slipper du en avancerad installation. Oftast går det alldeles utmärkt att ansluta stickkontakten till ett vanligt vägguttag. Därefter kopplar du enkelt apparatens frånluftsslang till exempelvis en balkongdörr eller ut genom ett av dina fönster. Du kan även välja att leda ut slangen via ett borrat hål eller en ventil.Efter att ha läst den här guiden har du förhoppningsvis kommit ett steg på vägen i ditt val av portabel AC. Om du forfarande står och väger mellan olika modeller kan nästa steg vara att titta på våra mest sålda modeller och läsa recensioner från andra köpare.

Ska du köpa ett multiverktyg men inte riktigt vet vilken modell som passar dig bäst är den här artikeln för dig. Här listar vi nämligen våra fem populäraste multiverktyg som alla dessutom har testats och fått toppbetyg av kunder.
En luftkylare är i regel mer energisnål, lätt att använda och ger skön svalka i utblåsets riktning, men en AC kan på ett mer effektivt sätt sänka den faktiska temperaturen. Den största fördelen med en luftkylare är att du inte behöver leda ut varmluften genom en slang.En portabel AC kostar från några tusenlappar och uppåt. Men precis som med det mesta finns det en stor variation både gällande pris och prestanda. De billigaste varianterna har ofta lägre kylkapacitet och är därför avsedda för mindre rum, medan de dyrare är mer kraftfulla. Ljudnivå, miljöklass, design och extrafunktioner så som luftrening eller luftavfuktning, brukar också påverka i priset.

Vad är skillnaden på AC och luftkonditionering?
Då är det viktigt att känna till vad som skiljer de olika apparaterna åt. Den viktigaste skillnaden är att en AC kyler ner luften med hjälp av ett kylmedel och att luftkylaren kyler ner luften med ångor från en vattentank.
Hur mycket en portabel luftkonditionering kyler beror bland annat på dess kylkapacitet. Högre kylkapacitet medför att du kan kyla ner allt större rum, och givetvis tvärt om. Kylkapacitet anges anges i kilowatt (kW) eller BTU (British Thermal Unit). Beroende på vilken siffra du tittar på finns det olika sätt att räkna ut hur hög kapacitet du behöver. Olika rum och boenden har olika förutsättningar, men gemensamt för de flesta portabla produkterna är att de har smidiga lösningar som är lätta att använda sig av. Även om en portabel AC är lätt att installera och flytta mellan olika rum går det inte att komma ifrån varmluftslangen som behöver ledas ut ur rummet. Det går naturligtvis att göra hål i väggen eller leda ut luften genom en befintlig ventil, men de allra flesta leder ut slangen genom ett fönster eller en balkongdörr.Som Proffsmagasinets testchef tar Henrik varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet – inte sällan framföran kameran i testlabbet. Under vinterhalvårets kalla dagar är det lätt att glömma bort hur kvavt det kan bli inomhus om sommaren. Solen gassar, apparater alstrar värme och det är svårt att vädra ut ordentligt. En behaglig inomhustemperatur är viktig för både sömnen och välbefinnandet och behöver inte vara särskilt svår att uppnå. I den här guiden reder vi ut allt du behöver veta för att välja rätt portabel AC för dina behov! Till skillnad från en fläkt som blåser runt rumsluften, eller en luftkylare som sänker temperaturen med hjälp av en vattentank, så fungerar en portabel luftkonditionering som ett kylaggregat där ett köldmedium transporteras runt i ett kylsystem. Genom att ändra mediets tryck kommer det i ena delen av systemet absorbera värme, och i det andra avge värme.Placera din luftkonditionering smart och dra för gardinerna när solen ligger på som mest. Väljer du en portabel AC med smidig timerfunktion kan du lätt styra din användning. På så sätt slipper du kyla ner din bostad när du inte behöver det.

Om du i stället tittar på kW är knpepet att multiplicera antalet med 10. Då kan du snabbt räkna ut att ditt rum på 26 kvadratmeter behöver en portabel AC med kylkapaciteten 2,6 kW eller mer. Viktigt att tänka på när du väljer portabel AC är att det inte går att överdimensionera och att det alltid är bättre att välja en AC som klarar av rummet med god marginal.
Med portabel luftkonditionering kan du lätt reglera luftflödet och skapa en behaglig och svalkande inomhustemperatur även under årets varmaste dagar. Den mobila funktionen gör det smidigt att flytta runt apparaten mellan olika rum, eller att ta den med sig till sommarstugan.

Det enda som kommer att hända om du ställer en kraftfull AC i ett litet rum är att den kommera att sänka temperaturen snabbare och inte behöva vara igång lika länge.
För din bekvämlighet är luftkonditioneringen utrustad med både fjärrkontroll och en timer så du kan slå på och av automatiskt vid valfria angivna tider.

Denna portabla aircondition från Bozz har inte bara fläkt- och kylfunktioner utan även en torkfunktion vilket gör den till en mycket användbar enhet för varje årstid.För att säkerställa att du väljer ett företag som använder ROT-avdrag på rätt sätt kan du titta efter Svenska Kyl & Värmepumpföreningens märke för just korrekt ROT-avdrag. Om du vill veta mer om avdraget, krav och eventuella undantag kan du läsa mer här.

Användarna framhäver även att Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling är lätt att använda och relativt tystgående. En person skriver till exempel att autoläget är tyst eftersom att AC:n då stänger av eller minskar både kompressorn och fläkthastigheten när rätt temperatur är uppnådd.
Den maximala ljudnivån hos den här AC:n är dessutom inte högre än 52 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB är detta alltså en förhållandevis tystgående enhet. Whirlpool PACW212CO har en användarvänlig fjärrkontroll och är därför lätt att styra. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man ställa in enheten baserat på dina egna behov och önskemål.En AC är en viktig utrustning i många hushåll, särskilt när det är varmt utomhus. Dessa enheter fyller nämligen en viktig funktion: att kyla ner luften i hemmet till en lämplig temperatur. Det finns många olika typer av AC på marknaden, som alla kommer med olika funktioner.Detta slutade med genomsnittliga betyg på 4,5 respektive 4 av 5 stjärnor. De höga betygen motiveras bland annat med att den här modellen är effektiv och enkel. Användarna är däremot inte lika förtjusta i ljudnivån.Välj en luftkonditionering med rätt effekt för det utrymme du vill kyla ned – ett aggregat med för låg effekt kommer inte att kunna kyla ditt utrymme ordentligt. En tumregel är att ett mindre rum (cirka 25 kvadratmeter) behöver en AC på cirka 3 kW, medan ett större rum (40-50 kvadratmeter) kräver en AC på minst 6 kW.

Detta är en modell med bra funktioner och snabb nedkylning. Experterna är däremot inte lika förtjusta i ljudnivån. De menar nämligen att den är mer högljudd än vissa andra modeller.
Panasonic CZ25TKE kan närmare bestämt kontrolleras från en smartphone eller surfplatta. Tack vare detta kan man alltid komma hem till en optimal temperatur under både varma och kalla dagar. Vad gäller ljudnivån är Panasonic CZ25TKE relativt tystgående. Ljudnivån ligger på 21 dB from inomhusdelen och 46 dB från utomhusdelen. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.Med Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har man dessutom möjlighet att ställa in en starttid upp till 24 timmar i förväg med hjälp av funktionen för fördröjd start. Med den här funktionen kan du till exempel ställa in AC:n så att den startar innan du kommer hem. När man köper Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling får man även en trådlös fjärrkontroll. AC:n kan därför antingen styras via fjärrkontrollen eller på modellens LCD-skärm.Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov. Användarrecensioner kan vara värdefulla när du vill identifiera eventuella problem med en AC innan du köper den. De kan även ge dig en uppfattning om hur pass lätt en viss modell är att använda och underhålla. Expertrecensioner kan ge värdefull information om energieffektiviteten hos olika luftkonditioneringsapparater. De kan även ge insikter om hur pass effektivt ett aggregat kyler ett rum och hur lätt det är att installera. Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling har dessutom både en timer och ett avfuktningsläge. Avfuktningsläget kan bidra till ett bättre inomhusklimat medan timerfunktionen gör det möjligt att förprogrammera modellen upp till 24 timmar i förväg. Modellen har även ett Auto-läge och ett Sleep-läge.Använd mörkläggningsgardiner i alla fönster under dagen. Om du tycker att dessa är för dyra kan du prova att hänga upp täcken eller tjocka filtar som du redan har hemma.

Whirlpool PACW212CO har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön. Den här AC:n gick hem hos de svenska experterna och fick i slutändan toppbetyg hos källorna. De höga betygen beror på att experterna blev imponerade av allt från maskinens användarvänlighet och prestanda till dess design.
Detta innebär att man enkelt kan flytta enheten från rum till rum om man inte vill ha den på samma plats hela tiden. Trots att experterna i allmänhet är förtjusta i Nordic Home Culture AC-510 nämner de även att ljudnivån är en liten nackdel. De förklarar även att ventilationsslangen är förhållandevis stor. Vilken av dessa lösningar du bör välja beror på dina egna önskemål och behov. Ingen av de två enheterna är avgjort bättre än den andra. Båda typerna har istället sina egna unika fördelar såväl som nackdelar. Till att börja med bör du se till att filtren i inomhusdelen hålls rena. Dessa filter fångar nämligen upp damm och smuts från luften innan den skickas tillbaka ut i hemmet. Filtren bör som utgångspunkt rengöras ungefär en gång i månaden. De ska dock rengöras oftare om du till exempel har husdjur eller om du har en eldstad i närheten av värmepumpen.

Hur bra är Biltemas AC?
Jag kan för övrigt nämna att Biltema-burken funkar bra och att jag inte märkt någon större skillnad mot den betydligt dyrare Pinguinin i vardagsrummet. Båda kyler bra och båda låter förjävligt. Så mycket mer spännande är det inte med AC i min värld. mullepol, psp123 och bernard gillar detta.
Detta innebär att enheten kan användas för uppvärmning till en maximal temperatur på 30 grader och nedkylning till en minimal temperatur på 16 grader. Man är därför garanterad ett varmt eller svalt hem beroende på årstid.

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har dessutom en Eco Plus-funktion som styr ströminställningen automatiskt. Den justerar effektnivåerna baserat på den valda temperaturen och optimerar på så vis strömförbrukningen. När man ställer in DeLonghi PAC N90 ECO SILENT använder man mjuka touchknappar. Dessa kontrollerar alla funktioner på maskinen. Med denna modell ingår även en trådlös fjärrkontroll.
Med en portabel AC får du ett mobilt system som går att flytta runt. Om du vill kunna flytta AC:n mellan olika rum är det här därför ett självklart val för dig.Om du har skaffat en luftbaserad värmepump eller AC är det viktigt att du även tar reda på hur den ska underhållas. Detta gör både att enheten håller längre och att prestandan förblir densamma.

Frostskyddet gör till exempel att man kan ställa in enheten på 10 grader för att undvika frost. Plasma Quad-filtret renar istället luften inomhus genom att avlägsna både allergener, bakterier och virus.
Experterna framhäver även att Whirlpool PACW29COL har ett “rimligt pris i förhållande till vad du får för pengarna”. De menar dock att modellen kan vara “lite svår att kontrollera”. De påpekar dessutom att den väsnas en del och att den därför inte är optimal att använda under natten.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har flera olika driftlägen, till exempel Auto, Kyla, Fläkt och Tork. Fläkten kan ställas in på Auto, Hög, Låg eller Medel beroende på hur mycket luft som ska blåsas ut i rummet. Torkläget fungerar som en slags avfuktare och kan därför bidra till ett bättre inomhusklimat.
Alla dessa frågor kommer att besvaras i den här guiden, och därefter kommer du att ha bra möjligheter att hitta en AC som är perfekt för just dig. Innan vi går vidare till den faktiska köpguiden ska vi dock ta en titt på vilka olika typer av AC-enheter som finns på marknaden.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen berättar att arbetskostnaden för både installation och utbyte av värmepumpar är godkänd för ROT-avdrag. Avdraget täcker 30 procent av arbetskostnaden och ska dras av direkt på fakturan. Det är alltså företaget som utför installationen som ska lägga till avdraget. ROT-avdraget kan inte kombineras med andra bidrag.
DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot populär bland konsumenter. Den portabla AC:n har nämligen testats och recenserats av kunder hos de två danska återförsäljarna Skousen.dk och Whiteaway.com.

Experterna från M3.se berättar att Nordic Home Culture AC-510 är en “bra AC” som kyler ner rummet snabbt. De skriver till exempel att den kyler ner luften på kort tid och att man snabbt kan uppnå en behaglig temperatur i rummet. Experterna framhäver även att Nordic Home Culture AC-510 är lätt att flytta på.Först och främst ska du alltid stänga av strömmen till luftvärmepumpen. Filtren kan sedan enkelt tas lös och dammsugas eller borstas av. Därefter kan du rengöra lamellerna som sitter bakom med en rengöringsspray för värmepumpar. Denna ska verka en stund innan du försiktigt kan torka av lamellerna igen. När du har satt tillbaka filtren kan du köra pumpen på en låg fläkthastighet i ungefär en timme tills allt har torkat ordentligt.

Bergvärmepumpar: Dessa tar vara på värmen från berggrunden. Värmen leds direkt till bergvärmepumpen via en vätskefylld slang som går ner i ett djupt hål i marken. Du behöver dock i de flesta fall tillstånd från kommunen innan du kan installera en bergvärmepump.

Hur ofta får man fylla på AC?
Hur ofta bör AC-system servas och fyllas på? Dagens AC system ska kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas, vi rekommenderar att du gör en ac-service med 24 månaders intervall.
Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.Portabla AC-enheter förbrukar vanligtvis mellan 3 000 och 4 000 watt, medan en fönsterinstallerad AC förbrukar mellan 500 och 1 400 watt. British Thermal Units (BTU) anger hur mycket effekt ett luftkonditioneringsaggregat förbrukar. Ju högre BTU-värdet är, desto högre är strömförbrukningen. Till exempel förbrukar en AC med 24 000 BTU cirka 2 000 watt medan en AC med 36 000 BTU förbrukar 3 000 watt. AC-enheter är kända för att vara högljudda och kan ibland göra det svårt att sova. Om du är ute efter en tystgående AC bör du kontrollera hur mycket ljud varje modell ger ifrån sig. Detta anges i decibel. Sensorn registrerar var i rummet man befinner sig och justerar luftflödet baserat på det. Man får därför en optimal svalka eller värme där man är. Om man flyttar på sig följer luftflödet alltid med, och när du lämnar rummet stänger enheten av sig automatiskt.Om du inte är försiktig kan AC:n du köper kosta ganska mycket varje månad. Undersök därför dina alternativ ordentligt och se till att du vet vad du får innan du går vidare med ett stort inköp. Det är nämligen viktigt att veta hur mycket en specifik AC kommer att kosta i slutändan.

Ju lägre decibel, desto mindre kommer enheten att väsnas. Du kan utgå från att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 decibel. Detta är en bra riktlinje om du lägger stor vikt vid att apparater i hemmet inte ska låta för högt.En AC fungerar på samma sätt som till exempel ett kylskåp. Kylskåpet kyler dock bara ner ett begränsat utrymme medan en AC har möjlighet att kyla ner stora rum eller en hel bostad.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW kylning har inte ingått i några officiella experttester. Den här modellen är dock populär bland konsumenterna. Faktum är att AC:n har fått ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor från användare på Google Shopping.Nordic Home Culture AC-510 har även en timerfunktion. Denna funktion kan användas för att välja när du vill att maskinen ska starta och stänga av. Med timern kan man alltså förprogrammera AC:n så att den startar på en specifik tidpunkt.Cooling kontrolleras antingen med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen eller med touchknappar direkt på LCD-skärmen. Här kan man till exempel ställa in fläkten på Auto, Hög, Låg eller Medel.

Mitsubishi Kirigamine FH50 har testats av det norska konsumentrådet och utsågs i slutändan till testvinnare. Det här är en värmepump som även kan köra kyla och användas som AC.En AC kan ändra luftens temperatur, fuktnivå och allmänna kvalitet. Mer specifikt kyler AC:n hemmet genom att dra ut värmen ur huset och sedan ersätta luften inomhus med svalare luft.

Vilken AC ska jag välja?
Vinnare igen. Wood’s AC Cortina har åter utsetts till Bäst i Test av Aftonbladet. Det är fjärde gången Cortina utses till Bäst i Test (2019, 2020, 2022, 2023) och dessutom har den 2023, för femte året i rad fått utmärkelsen 5 Plus i Aftonbladets stora test av portabla AC/luftkonditioneringsapparater.
Tänk även på att du måste ha tillstånd från kommunen för att installera en bergvärmepump. Detta behövs i regel inte för luftbaserade värmepumpar, men det kan ändå vara bra att ta kontakt med din kommun för att ta reda på vad som gäller för dig.Sist men inte minst gör veckotimern att man kan ställa in olika temperaturer eller välja vilka dagar värmepumpen ska köras. Man kan på så vis anpassa den baserat på behov och vad som passar bäst in i planeringen.På så sätt kan du slå två flugor i en smäll. Med dessa får du nämligen en apparat som kan användas för att både värma upp och kyla ner hemmet. Det kan därför vara värt att överväga en enhet som kan göra båda delarna och ge dig precis vad du behöver.Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning…, men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Hur mycket kyler 9000 BTU?
Modellen har en kylkapacitet på 2,6 kW (9000 BTU) och lämpar sig för rum upp till 26m². Kraftfull luftkonditionering på 2000 W som snabbt och effektivt sänker temperaturen och ger dig ett behagligt inomhusklimat året runt.
Om du vill veta mer om hur AC-anläggningar eller värmepumpar fungerar kan du läsa den här artikeln från ventusnorden.se, den här artikeln från Scienceabc.com eller den här artikeln från Which.co.uk.Den här värmepumpen tillhör dessutom energiklass C för uppvärmning, vilket innebär att den inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år. Om Panasonic CZ25TKE används för nedkylning är den faktiskt ännu mer energisnål. Där tillhör den nämligen energiklass B. Utöver energibesparingen är LG Nordic Libero Plus 9 även tystgående. Ljudnivån ligger nämligen på 19 dB från inomhusdelen och 57 dB från utomhusdelen. Man kommer därför inte att störas av oljud från den här modellen. Detta innebär att du får en mer hållbar och miljövänlig luftkonditionering. Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling har en ljudnivå på 64 dB, vilket är ganska genomsnittligt för AC-enheter. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Då det finns en mängd olika typer av AC-enheter är det en fördel att välja den variant som passar bäst till dina behov. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter du har – oavsett om du vill ha en högkvalitativ AC-anläggning eller bara behöver en mindre modell för att ta dig igenom de varmaste dagarna.
Flera personer förklarar att DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har “enkla kontroller” som gör det lätt att komma fram till vad man ska trycka på. De menar dock att “man bör vara uppmärksam på att den väsnas tillräckligt mycket för att man helst inte ska ha den påslagen under natten”.En fackmannamässig installation är dessutom en garanti för att värmepumpen blir uppsatt och inkopplad på rätt sätt. Om värmepumpen installeras fel finns det en större risk för att den går sönder snabbt. En felaktig installation skulle även kunna leda till att enheten inte kan arbeta så energisnålt som tillverkaren anger att den ska.

De flesta AC har en ljudnivå på mellan 19 dB och 53 dB. En bra ljudnivå för en portabel luftkonditionering bör inte överstiga 40 dB för att inte påverka sömn eller hälsa negativt. De flesta personer störs när ljudnivån överstiger 55 dB. Vissa luftkonditioneringsenheter kan ha en ljudnivå på 55 dB vid full effekt, och kan därför ha en acceptabel ljudnivå vid lägre fläkthastigheter. Vissa AC är utrustade med ett tyst läge som gör att de kan arbeta i princip ljudlöst.
En annan sak som kan hjälpa dig komma fram till om du behöver en AC eller inte är kostnaderna. För många kan den extra räkningen bli en börda. Det är helt enkelt inte säkert att det är värt pengarna, särskilt inte om du kan få ner temperaturen till en behaglig nivå utan en AC.Konsumenterna berättar även att AC:n är enkel och att den gör vad den ska: “det är bara är att ställa in önskad temperatur och luta sig tillbaka”. I recensionerna kan vi dessutom läsa att det här är en gedigen modell. Detta innebär dock även att den är ganska stor och tung, vilket kan upplevas som en nackdel av vissa eftersom att AC:n blir mer otymplig. Vissa personer menar även att man inte direkt märker någon skillnad i ljudnivå mellan olika inställningar.Om det finns både människor och djur i huset kan den dessutom skilja mellan dessa. Det går även att fjärrstyra temperaturinställningarna med den här modellen. Man kan därför höja eller sänka temperaturen även när man inte är hemma om det skulle vara nödvändigt. Det finns därför ett par frågor som du borde fundera på innan du köper en AC: Vilken typ av enhet är bäst till ditt hem? Behöver du verkligen en AC eller kan du klara dig utan? Hur mycket kommer en AC att kosta? Hur hög kapacitet måste enheten ha? Konsumentmagasinet.se är en annonsfinansierad konsumenttidning på nätet som hjälper läsarna att hitta rätt produkter till rätt pris genom inspiration och vägledning i sponsrade artiklar.Luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar fungerar på ungefär samma sätt. En bergvärmepump är dock lite annorlunda. Den använder nämligen berggrunden som värmekälla medan de två andra värmepumparna använder luften för att värma och kyla huset.Utöver kyl- och fläktinställningar har Nordic Home Culture AC-510 även en avfuktningsfunktion. Detta gör det möjligt att använda den här modellen som en slags avfuktare. Tack vare den här funktionen behöver du därför inte oroa dig för en hög luftfuktighet i det aktuella rummet.

Vissa AC-modeller har extra funktioner, såsom justerbar termostat och timer. Det innebär att du själv kan styra temperaturen samt tid för på- och avstängning. Andra modeller har ett fläktläge, vilket innebär att du kan använda AC:n som enbart fläkt om du vill öka luftflödet i rummet utan att justera temperaturen.
Det är därför bra att fundera över vilka nackdelar du kan leva med och vilka du inte skulle stå ut med. Rekommendationen är att välja en AC baserat på vad du vill ha och vad du behöver hemma hos dig – inte baserat på vad du har fått höra är bäst. När du har kommit fram till vilken typ av AC du vill ha bör du även ta ställning till följande punkter: Enheten är enkel att installera och behöver bara placeras i närheten av ett fönster. Ventilationsslangen ska sedan dras ut genom fönstret. Vattendräneringshålet måste också anslutas till en separat behållare. Luft-vattenvärmepump: En luft-vattenvärmepump använder den befintliga värmen i luften inne eller utomhus för att producera mer värme. Den fungerar faktiskt ungefär på samma sätt som en bergvärmepump. Den största skillnaden är att den här typen av värmepump extraherar värme från luften istället för berggrunden. En luft-vattenvärmepump kan användas för att både värma och kyla hemmet.

Observera att du behöver en prenumeration för att få full tillgång till undersökningen. Det går dock även att köpa tillgång till specifika tester var för sig.
LG Nordic Libero Plus 9 har inte varit med i några experttester, men modellen kan i gengäld både värma och kyla hemmet. Detta är en fördel om man vill ha en värmepump som är effektiv under både varma och kalla årstider.Som vi nämnde kortfattat i förra sektionen kan LG Nordic Libero Plus 9 användas som AC. Om man vill kyla ner hemmet under de varmare månaderna finns det goda möjligheter till det med den här modellen. Den kan nämligen sprida kall luft i hela bostaden utan några problem.

Självklart vill du ha det bekvämt hemma. Men behöver du en AC för att överleva? För somliga är en AC nödvändig för att kontrollera luftfuktigheten i hemmet och skapa en acceptabel miljö inomhus. Äldre personer har till exempel lättare för att bli alldeles för varma, och personer med astma kan uppleva att en svalare luft gör det lättare att andas.

Energieffektiviteten hos AC-enheter anges på energimärkningen. Här är det bäst om modellen tillhör energiklass A eller bättre. På så vis kan du nämligen lita på att enheten inte drar några större mängder energi.
Mitsubishi LN35 Hero har inte varit med i några officiella experttester. Vi har dock ändå inkluderat modellen i vår artikel eftersom det rör sig om en effektiv AC och värmepump som kan ge både värme och kyla. Tack vare Double Flap-systemet har man dessutom möjlighet att rikta den varma eller kalla luften dit man vill ha den. Detta innebär även att luften kan fördelas i hela hemmet även om det finns flera våningar. Whirlpool PACW212CO har även en ganska kompakt design som också bidrar till flexibiliteten. Eftersom att designen är modern och enkel kommer den dessutom inte att störa resten av inredningen. Den här modellen har en kylkapacitet på 12 000 BTU och är därför lämplig för utrymmen på 20 till 30 kvadratmeter.Experterna skriver till exempel att denna modell har allt från en automatisk temperaturkontroll till luftfiltrering och fläktfunktion. Detta bidrar till att “du får mycket kvalitet för pengarna”.

Detta innebär alltså att den viktigaste delen i en AC är själva köldmediet som omvandlas till gas under det låga trycket. Denna process ger ifrån sig kyla, och denna kyla leds sedan in i huset medan den varma luften blir kvar utomhus.
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot en favorit bland användarna. AC:n har nämligen recenserats av kunder hos både Electroluxhome.se och Whiteaway.se.Användarna tycker bra om den här modellen och har i genomsnitt gett den 4,4 respektive 4,3 av 5 stjärnor. Användarna verkar framförallt positiva till att Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling är effektiv samt att den är lätt att använda. Vissa framhäver även att modellen är tystgående. Det finns dock recensioner som anmärker på att AC:n kan vara relativt högljudd. Vissa påpekar även att modellen är förhållandevis stor och tung.

Vad är BTU i AC?
Kyleffekt anges oftast i kilowatt (kW) eller British therminal unit (BTU) och är ett mått på hur stor effekt AC:n har. Ju högre kylkapaciteten är, desto större utrymmen kan du kyla och tvärtom. Generellt beräknar man att det krävs 70 Watt per kvadratmeter man vill kyla.
Med en fastmonterad AC får du en produkt som ger en konstant nedkylning av hemmet. Detta är ett bra alternativ för dig som ofta vill använda den kalla luften. Du kan placera enheten på de flesta platser i hemmet. Se dock till att montera den i det rum där den behövs mest.

Vilket år dyrast att värma eller kyla?
Kyla drar mer el än uppvärmning Jämför man med att inte kyla ner hemmet alls under sommaren utgör det givetvis en extra kostnad, men vi törs påstå att det är värt det – lyxen av att få kliva in i ett svalt hem under varma sommardagar.
Utomhusdelen till en luftvärmepump ska också hållas fri från smuts. Börja med att ta bort löv och torka bort pollen och annan smuts från anläggningen. Kontrollera att kondensvätskan kan rinna ut ur dräneringshålen och att vattnet inte leds in mot husgrunden. Spola försiktigt av lamellerna på baksidan och lys sedan in i aggregatet med en ficklampa för att titta efter smutsansamlingar.

Om du hittar stora mängder smuts är det bäst att låta en fackman ta hand om rengöringen. Inomhusdelen bör dessutom också servas emellanåt eftersom att det kan vara svårt att komma åt alla delar när man rengör värmepumpen själv.
Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med konsumentlivet i Sverige. De genomför bland annat tester av olika produkter som konsumenter använder i vardagen. Den här gången har Råd & Rön provat olika AC-enheter i flera prisgrupper och från olika märken. Undersökningen inkluderade bland annat Whirlpool PACW29COL och Whirlpool PACW212CO.Experterna från det tyska testmagasinet Chip.de konstaterar att Whirlpool PACW29COL är en lämplig AC för utrymmen på 30 till 50 kvadratmeter. De menar att modellen är “riktigt bra” och att den har en uppsjö av “effektiva funktioner”.

Vilken AC är tystast?
Tystgående AC med Silent Mode Whirlpool PACW212CO är en AC som kan hjälpa till att kyla ner hemmet vid behov. Modellen är dessutom tystgående tack vare Silent Mode-inställningen. Detta läge använder en lägre fläkthastighet och håller därför en ljudnivå på max 48 dB.
Enligt användarna hos Google Shopping är Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling en AC som fungerar riktigt bra. En person skriver till exempel att modellen “kyler bra och fort ner våra sovrum” och att den “blev en räddning” i värmen. Att AC:n fungerar effektivt backas upp även av andra användare, och några konstaterar dessutom att modellen har en snygg design.De flesta fastmonterade modeller levereras tillsammans med en fjärrkontroll. Du har alltså möjlighet att kontrollera AC:n utan att behöva gå fram till den. Med vissa modeller finns det till och med möjlighet till fjärrstyrning via en smartphone eller surfplatta.

Panasonic CZ25TKE har inte varit med i några experttester. Den här modellen har däremot fått fina betyg av användarna. Den har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor av kunder hos Bauhaus.se. Användarna förklarar att de gillar funktionaliteten och den effektiva prestandan hos Panasonic CZ25TKE. Trots att de i allmänhet tycker bra om den här modellen påpekar de dock även att det är synd att den inte levereras med några slangar.
Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.Efter genomgången av de olika modellerna hittar du information om vad du bör tänka på när du köper en ny AC. Därefter kan du även läsa om huruvida du behöver en AC eller inte. Längre ner i artikeln finns det en överblick över hur en AC fungerar. Slutligen tittar vi även närmre på regler, avdrag för installationskostnader samt underhåll av AC-system och värmepumpar.

Öppna fönster under svala nätter när luftfuktigheten är lägre utomhus än inomhus. Stäng sedan fönstren innan solen går upp nästa dag, eller strax efteråt.

Hur mycket kostar en AC i månaden?
Energiförbrukningen med en portabel AC ligger oftast mellan 0,8 – 1,0 kW/timme. Om man utgår från ett generellt elpris på 1,3 kr/kWh så landar kostnaden för portabel AC på ungefär 25 – 31 kr per dag, eller 8 – 10,4 kr per natt. För en hel veckas konstant drift blir priset för portabel AC ungefär 175-217 kr.
Lägg dock märke till att en dåligt underhållen enhet faktiskt kan förvärra vissa hälsotillstånd. Mögel, smuts och damm kan nämligen ansamla sig i kylsystem och göra mer skada än nytta. Om du bestämmer dig för att du inte kan leva utan en AC måste du därför se till att kylsystemen servas och rengörs ofta.Luft-luftvärmepump: Med en luft-luftvärmepump tar man tillvara på värmen i utomhusluften. Pumpen avlägsnar värmen från luften och leder sedan in den direkt i ditt hem. I den här kategorin finns det många modeller som kan användas för att både kyla ner och värma upp huset.

Använd inte apparater som värmer upp hemmet. Grilla utomhus eller använd en crockpot istället för att starta ugnen. Sätt upp ett klädstreck utomhus istället för att torka tvätten inomhus i en torktumlare.
Utöver detta tillhör Mitsubishi Kirigamine FH50 energiklass B när man använder modellen för nedkylning. När den används för uppvärmning hamnar den istället i energiklass A++. Den här modellen är alltså ganska energisnål oavsett om den kör kyla eller värme.

Forbrukerrådet i Norge är en norsk konsumentorganisation som grundades 1953. Deras mål är att informera konsumenterna om konsumentliv och konsumentprodukter. De testar och recenserar därför olika produkter, till exempel AC-enheter och värmepumpar. Den här gången har de provat värmepumpen Mitsubishi Kirigamine FH50 och gett modellen en fin recension. Du hittar recensionen här.Luftvärmepumpar måste enligt lag installeras av en certifierad installatör. Detta beror på att dessa innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser, eller F-gaser. Se därför till att installationen utförs av en F-gas-certifierad firma och person.