Posted on

åke Cato Barn

– Han hade förmågan att se. Han var oerhört modern i sitt sett att se på saker. Han var klassiskt bildad, noggrann och kunde både snickrandet. Och det dråpliga. Han tillät sig själv att vara väldigt, väldigt tramsig. Det var det som var så skönt när vi gjorde Werner och Werner. Samtidigt skrev han texter åt Lill Lindfors. Mångsidig är ett fattigt ord när det gäller honom, säger Sven Melander. – Han var en stjärna, en journalist man visste precis vem han var. Jag beundrade honom redan då och tyckte att han var fenomenalt rolig, säger Sven Melander. På Dramaten i Stockholm spelar Andreas T Olsson nu monologen ”Improvisation på slottet” där Åke Catos texter framförs tillsammans med alster av bland andra Molière, Oscar Wilde och Peter Dalle.– Han hade ett bryskt humör, många tyckte kanske att han var lite bufflig. Men det var mycket en attityd. Han hade en väldig integritet och var samtidigt väldigt känslig. När Åke var på gott humör och vi festade som vi gjorde… Det är få människor jag haft så roligt med. Han är en av de roligaste människorna jag träffat.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.
Hans underhållningskarriär sträcker sig över fem decennier. Åke Cato började som nöjesreporter först på Expressen och gick därefter till Aftonbladet. Mest känd blev han för sina sketcher tillsammans med Sven Melander, där han spelade en av de två fiktiva kockarna Werner och Werner.I slutet av 1980-talet började han skriva och spela in tv-sketcher tillsammans med Sven Melander. Sketcher som sändes i programmet ”Nöjesmassakern”. En av de mest kända sketcherna är ”Werner och Werner” som handlar om de två fiktiva tyska kockarna som påstod att ”det går precis lika bra med selleri”. 1988 släppte duon singeln ”Vår julskinka har rymt” som blev en svensk hit.

– Vi började samarbeta när vi var på Aftonbladet. Han har betytt allt för mig, egentligen. Han skrev, regisserade, gjorde krogshower och kände massa människor i Stockholm. Han introducerade mig överallt, på tv… Det var otroligt roligt att få jobba med en människa vars texter var både roliga och finurliga, och eleganta, säger Sven Melander.
Åke Cato föddes i Malmö 1934. Han arbetade som nöjesreporter på Expressen på 1960-talet och i början av 1970-talet, där lärde han känna Sven Melander. I mitten av 1970-talet gick han över till att bli kåsör och reporter på Aftonbladet.Åke Cato skrev under sin karriär manus till många tv-program, filmer och revyer, bland annat till filmen ”Gräsänklingar” och till tv-serien ”Reuter & Skoog”.

– Nu senast fick han en blodförgiftning. Han hade så många åkommor, kunde varken gå eller stå. Han har det mycket bättre där han är nu, det är jag övertygad om, säger Mikael Neumann.– Jag stod honom väldigt nära. Det bästa man kan säga om Åke är att han var äkta. En oförställd människa och en mycket god kamrat. Jag träffade honom för två dagar sedan. Då sa han att ”du får gärna gråta en skvätt, men du får inte sörja, för du ska veta att det här är det jag helst vill. Jag har haft ett jättebra liv och är glad och tacksam för det jag har haft”, säger Mikael Neumann.

– Jag är ledsen i dag, men det var inget annat Åke hellre ville än att det skulle ta slut. Därför har jag redan ett ljust minne av honom. Det var det bästa som kunde ske. Men trots att han varit sjuk länge så var han humoristisk i det sista, det var han verkligen, säger Neumann.
– Vi talade lite om begravningen. Sen två timmar senare så mådde han mycket bättre. Då ringde han upp igen och citerade Mark Twain och sa att ryktet om min död är betydligt överdriven. Han hade alltid nåt roligt att säga. Jag kommer sakna honom djupt.Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.– Jag känner en lättnad å Åkes vägnar för han har varit väldigt, väldigt sjuk. Han ville inget annat än att lämna jordelivet. Jag skulle ha besökt honom i dag. För om att han skulle ha ett annat boende. Han sa flera gånger att han inte ville något hellre än att gå bort. Han kunde inte gå och inte stå, han hade blodförgiftning hjärtsvikt. Det var väldigt svårt för honom. Men han gnällde aldrig, säger Neumann.– Han åkte med sin permobil och hamnade under en lastbil. Han var invalidiserad innan dess. Han kom aldrig igen efteråt. Han hamnade på ett korttidsboende och kunde inte resa sig. Han kom hem och där låg han till han hamnade på infektionen i Malmö. Det var tre faser. Men han hade en förhoppning om att kunna gå igen. Han har haft ett par svåra år. Han miste nästan synen och blev opererad för starr.

– Jag känner sorg, stor sorg. Jag har mist en nära, god vän, som jag har haft mycket kontakt med. I de mörkaste stunderna uttryckte han att han inte ville leva längre.

– Jag stod honom väldigt nära. Det bästa man kan säga om Åke är att han var äkta. En oförställd människa och en mycket god kamrat, säger han till Aftonbladet.
– Han ringde och ville ta adjö. Han vill diskutera sin begravning. Det blev något avbrott och så lade han på. Jag blev vädigt deprimerad. Sedan ringde han upp igen några timmar senare och sa: ”Nu mår jag bättre, ryktet om min död är betydligt överdrivet”, säger Neumann.Det här räkneexemplet visar den effektiva räntan för ett bolån. Den effektiva räntan är den totala årskostnaden för ditt bolån inklusive amortering, ränta och andra eventuella avgifter. För ett lån på 1 000 000 kronor är den effektiva räntan 4.02% (maj 2023).

Beräkningen är gjord utifrån konsumentverkets riktlinjer och baseras på en 5 år bunden ränta på 3.95% med lånets löptid på 50 år med rak amortering samt e-låneavi. Det totala beloppet som ska återbetalas är 1 989 146 kronor och den första avbetalningen är 4 958 kronor.
Vanliga intressen är meka med bilar, arbeta i trädgården, antikviteter, trav och galopp, sportfiska, lösa korsord eller sudoku, krukväxter, snickra/måla och bygga, motorsport och energisparande.I valdistriktet röstar man borgerligt. Sverigedemokraterna får 56% fler röster än riksgenomsnittet. Sverigedemokraterna är största parti med 27.3% av rösterna.

Apoteket finns här för dig, dina nära och kära, ditt kvarter och din stad, ja, hela Sverige. Och var du än möter oss, kan du lita på att Apoteket gör allt för att du ska må bra.
Bolåneräntan du får hos oss är individuell och kan skilja sig från den genomsnittliga räntan. Din ränta baseras bland annat på storleken på ditt bolån, värdet på din bostad och hur stor del av dina bankaffärer du har hos oss.Nära nyskick. Fodral i nära nyskick. Box som innehåller 3 st DVD. Region 2. Svenskt tal. Svensk text. Extramaterial: Ny intervju med Sven, Jon, Åke och Gösta! – Swedish Mess – Björn Skifs i Folktoppen. Nära nyskick! … läs mer

Åke Cato var också en uppskattad nöjesreporter och kåsör och jobbade både på Aftonbladet och Expressen. På senare år jobbade Åke Cato mest bakom kameran och draperiet och skrev manus till många olika humorshower.

Under 80-talet och 90-talet ägnade sig Åke Cato åt bred lördagsunderhållning med program så som Nöjesmassakern och Tack för kaffet. I Nöjesmassakern spelade han ofta mot Sven Melander och deras sketcher med kockarna Werner & Werner och bagarna Preben & Preben, hör till svensk underhållningshistoria. Alla som var med då kommer väl ihåg uttryck som “Det går lika bra med selleri” eller “nu tar vi en lille en”. För alla som hört den är det också svårt att glömma låten och julplågan “Vår julskinka har rymt med Werner & Werner. Det var tv som på Hylands tid, alla tittade.
Författare, underhållare, dramatiker, översättare och tv-personlighet blev hans vanligaste epitet. Kanske var det när hans komplicerade och blygt grubblande sida gifte sig med den lekfulle och varma Åke Cato som publikens kärlek slog till på allvar.

»Det går lika bra med selleri« slog tv-kockarna Werner & Werner fast i »Nöjesmassakern« 1985. Åke Cato och Sven Melander tog då, inför nästan fem miljoner tv-tittare, språnget in i folkdjupet. Komikerparet tog sig också »en lille en« i skepnad av de danska bagarna Preben & Preben. Men det var sellerin som fastnade hos publiken och repliken har stannat i vårt språkbruk med den ungefärliga betydelsen »det är väl inte så jävla noga«.Åke Catos diskret intellektuella hållning kunde smitta de mest kärnfriska tankespån med en drabbande och sjuk humor. I sina böcker och scenuppsättningar av »Nobelpristagaren«, »Att sova på marmorgolv« och i »En levande gosse« blottar han dock sitt allvar och sitt patos bakom det glest skäggiga leendet.

Han ägnar sig åt grubblerier om sitt icke-författarskap, längtan och fantasier om vad han ska göra för prispengarna. Om behovet att drömma för en som aldrig gett sig tid att fundera över livet och kärleken. Han tror sig förstå Akademiens resonemang, att just han var värd utmärkelsen berodde på hans litteraturintresserade natur och med vilken stolthet han skulle ta emot priset i Stockholms konserthus. Read that, Bob Dylan?
En av alla hans vänner, Mikael Neumann, hade ett av de sista samtalen med Åke Cato. »Du får gärna gråta en skvätt, men du får inte sörja. För du ska veta att det här är vad jag helst vill«, sa Åke.»Åke har varit lagom sjuk i hela sitt liv. Han var en klurig man. Men han var inte bara skribent. Han var en rolig aktör. Det var så skönt med någon som vågade ta ut svängarna«.

I »Nobelpristagaren« skriver han om Samuel Jönsson, kontorist på SJ:s tidtabellsavdelning, som får ett samtal från Horace Engdahl i Svenska Akademien. Samuel har utsetts till årets Nobelpristagare i litteratur – trots att han aldrig skrivit en rad.
Men Åke hade redan långt gångna planer på att bil en lysande skådespelare, annars en hyllad författare, i värsta fall en roande radskrivare på någon kvällstidning.Åke Cato kåserade i »Spalten« och på »Insidan« och älskades snart av alla i det senare 1900-talets kultur- och nöjeselit. Han skrev för eller framträdde tillsammans med de riktigt stora namnen: Povel Ramel, Eva Rydberg, Hasse å Tage, Ernst-Hugo Järegård, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Birgitta Andersson, Martin Ljung, Sven Melander, Pekka Langer, Bosse Parnevik, Stina Dabrowski, Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors, Andreas T Olsson och många, många fler.

Åke Catos sista år var svåra. I åtskilliga meddelanden till vänner redogjorde han för planer som aldrig behövde sättas i verket. En blodförgiftning tog honom i stället. Barnmorskan på Malmö allmänna sjukhus inspekterade resultatet av fru Hilma Catos vedermödor de senaste timmarna. I förlossningsjournalen antecknade hon barnets längd, vikt och klockslaget. Samt noterade: »Levande gossebarn«. Barnmorskans one-liner »Levande gossebarn« skulle också bli titeln på hans memoarer. De inleds med födelsedagen i oktober 1934 och i Berlin hade Adolf Hitler just utsetts till rikskansler. Eller som Åke noterar: »En olycka kommer sällan ensam«.

Selleri (Apium graveolens) förekommer i tre varianter: blekselleri, som odlas för stjälken och bladens skull, rotselleri som odlas för rotens skull och kinaselleri som är mörkare och starkare i smaken.I uppslagsboken läser vi att »Romarna tog med sig örten norrut och är känd i Sverige sedan medeltiden. Den vilda sellerin förekom fram till 1980-talet i liten omfattning på strandängar i Skåne, men tycks nu vara försvunnen.« Han levererade på löpande band de för tiden så fyndiga titlarna på tv-humor, böcker och översättningar: »Upp till camping«, »Husan också!«, »Häpnadsväktarna«, »The bottom is nådd«, »Vår julskinka har rymt«, »Uppdrag grönskning«, »Är du inte riktigt fisk?«. – Nu senast fick han en blodförgiftning. Han hade så många åkommor, kunde varken gå eller stå. Han har det mycket bättre där han är nu, det är jag övertygad om, sa Mikael Neumann då.

– Jag stod honom väldigt nära. Det bästa man kan säga om Åke är att han var äkta. En oförställd människa och en mycket god kamrat. Jag träffade honom för två dagar sedan. Då sa han att ”du får gärna gråta en skvätt, men du får inte sörja, för du ska veta att det här är det jag helst vill. Jag har haft ett jättebra liv och är glad och tacksam för det jag har haft”, sa han.
– Vi talade lite om begravningen. Sen två timmar senare så mådde han mycket bättre. Då ringde han upp igen och citerade Mark Twain och sa att ryktet om min död är betydligt överdriven. Han hade alltid nåt roligt att säga. Jag kommer sakna honom djupt, berättade Mikael då.Vila i frid Åke Cato, vi glömmer dig aldrig. Tack för all glädje och värme du har spridit med Werner & Werner och alla dina verk genom din karriär. Alltid saknad, aldrig glömd!

– Det var svårt att stå där och prata när man själv är så oerhört ledsen. Allt var oerhört sorgligt, men det kändes fint att följa Åke till den sista vilan, säger Sven Melander.
– Jag är ledsen i dag, men det var inget annat Åke hellre ville än att det skulle ta slut. Därför har jag redan ett ljust minne av honom. Det var det bästa som kunde ske. Men trots att han varit sjuk länge så var han humoristisk i det sista, det var han verkligen, sa han då till Aftonbladet.Är du nyfiken på hur utvecklingen inom AI påverkar bokbranschen? Hur förlag och andra aktörer ska tänka när läsning flyttar från papper till skärm och ibland blir till lysning. Då ska du prenumerera på Analysbrevet. Där vi skriver om podd och POD, om Kickstarters och talsyntes parallellt med strategier kring format.Är du Åke Cato? Skicka ett mejl till oss med en kort presentationstext (max 120 ord) om dig och ditt författarskap så att vi kan fylla på den här sidan!

Nyfiken på ljudböcker? Boktugg har gjort ett test av ljudbokstjänster: Jämför Storytel , Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible. Välj rätt app och rätt abonnemang som passar dig.
Sammanfattningen av vad jag gjort på Facebook handlar om sorg. Folk tycker jag är en rolig jävel men i själva verket är jag en djupt sorgsen människa. Jag sörjer ett samhälle som var på väg …Arbetargrabben som blev journalist och riksskämtare – idag väcker Sven Melander starka känslor med sitt sanningssägande på Facebook. Men det är inte publikens bifall som driver honom – utan ren och skär sorg över ett samhälle som inte utvecklat sig som han hoppats.– Det var svårt att stå där och prata när man själv är så oerhört ledsen. Allt var oerhört sorgligt, men det kändes fint att följa Åke till den sista vilan, sa Sven Melander till tidningen.– Han ringde och ville ta adjö. Han vill diskutera sin begravning. Det blev något avbrott och så lade han på. Jag blev väldigt deprimerad. Sedan ringde han upp igen några timmar senare och sa: ”Nu mår jag bättre, ryktet om min död är betydligt överdrivet”, har Neumann berättat för Expressen.