Posted on

Aperitif Bitter Vit

Gör så här: Kyl glaset samt mixerglas. Häll i kristallklar is i mixerglaset och rör runt i ett par sekunder. Häll sedan upp drinken i ett cocktailglas. Garnera med apelsinzest.…Gör så här: Kyl glaset samt shakern i frysen. Häll i alla ingredienser och skaka i 8-10 sekunder. Häll upp i det kalla glaset med ny is och garnera med…

Här presenteras våra utvalda aperitifer. Under varje artikel kan du läsa mer om drycken och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans.
Vill du servera bubbel som aperitif kan du kika på vårt utbud av mousserande viner. Ibland är också en öl helt rätt som aperitif, till exempel en varm sommardag när det dröjer en stund innan maten serveras.Aperitif är en dryck som serveras med eller utan tilltugg före maten för att förhöja upplevelsen. Ordet kommer från franskans apéritif. Aperitif brukar även kallas aptitretare på svenska.Denna fredagsdrink är en elegant och friskt drink med tydligt citruskaraktär och Amaro Toccasanas unika örtighet. Gör så här: Blanda ingredienserna i ett lågt glas fyllt med kristallklar is. Dekorera… Gör så här: Blanda ett kaffemått sockerlag tillsammans med rabarberlikören. Häll ingredienserna i en isshaker, samt iskuber i den andra delen. Håll fast isen med en sil (strainer) och sila… Gör så här: Kyl ner glas och mixerglas. Häll i ingredienserna ovan i mixerglaset som innehåller generöst med is. Rör i ett par sekunder tills vätskan är kall och häll…Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Starka relationer med producenter med gemensamma värderingar gör att vi idag har många lyckade samarbeten runt om i världen. Vi har dessutom sedan flera år varit med och lett trenden för ekologiska viner i Sverige. Vi kan vin!En aperitif som alltså serveras före maten bör ha en tydlig fruktsyra, det åstadkommer dels en slags uppstramning i munnen som väcker och skärper smaksinnena, dels ökad salivproduktion som stimulerar aptiten.

En digestif serveras efter maten som pricken över i, och ska hjälpa matsmältningen. Den utgörs antingen av en söt eller stark dryck och dricks till skillnad från aperitifen alltid ren, aldrig blandad eller utspädd.
Gör så här: Häll 200 ml Vermouth Rosso i en såspanna, tillsätt 60 ml sockerlag och låt koka lätt i ett par minuter tills det reducerat till en tredjedel av…

Ibland är det enklaste godast och en klassisk bitter med cola är en klassisk drink. Amaro Toccasanas lite mjukare örtighet skapar en trevlig balans. Gör så här. Fyll ett högt… Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer en aperitif från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led. Gaspare Campari skapade receptet till Campari 1860 i Novara i Piemonte, norra Italien. I och med detta bildade han också företaget Campari. Idag har man ett 50-tal olika varumärken i sin portfölj och verksamhet i cirka 190 länder.Campari tillverkas genom att örter, aromatiska växter och frukter får macerera i en blandning av alkohol och vatten. Det sägs att det ingår mellan 20 till 60 olika ingredienser i blandningen, bland annat malört och kinesisk dvärgapelsin.

Den forna hälsoaspekten som konstituerar vermouths ursprung ekar ända in i dagens konsumtion. Och så gör även orginalreceptet. Carpano anses fortfarande, över 200 år efter sin födelse, vara riktlinjen för hur en Vermouth ska smaka. Som aperitif eller i en cocktail representerar vermouth ett traditionellt, elegant och medvetet njutande.
Efter decennier av danande popularitet sedan sin andra storhetstid under 1900-talets mitt verkar vermouth ha fastnat i ett rykte som något för mormor och morfar. Med andra ord har vermouth haft en placering på ute-listan i åratal. Men sedan kom en vändpunkt. Hela cocktailvärlden genomgick en renässans runt millennieskiftet och bartenders, producenter och journalister vände åter blickarna mot guldåren mellan 1880-1920 då vermouthcocktails dominerade. Traditionella vermouthföretag återupplivade och förnyade sina recept och den globala försäljningen sköt i höjden. Nya banbrytande varumärken hoppade på tåget och idag finns en uppsjö av vermouth-varianter att botanisera bland.

Få drycker kan mäta sig med vermouth i fråga om växlande opinionssiffror historiskt sett. Det malörtskryddade starkvinet med norditalienska rötter har nu gjort ännu en come back och cocktailvärlden vurmar för vermouth som aldrig förr.
Vanligen serveras vermouth som aperitif, d.v.s. innan middag, och dricks då ren, med is eller med sodavatten. Vermouth används även i cocktailklassiker som Manhattan, Dry Martini och Negroni och är idag ett bärande inslag i många moderna cocktails. En annan faktor som inte kan förbises när det kommer till vermouthens stora come back är 2010-talets starka intresse för cocktails med låg volymprocent. Sociala medier har bidragit till den hälsotrend som bland annat ligger till grund för vad som går under namnet “The low ABV movement”, där ABV står för “alcohol by volume”. Tillgången på cocktails som innehåller starkvin istället för starksprit som bas ökade allt eftersom efterfrågan på drinkar på som lovar en långsammare berusning blev en grej.

Carpano Classico är baserad på samma grundrecept som Antica Formula men med mindre intensitet i toner av vanilj och citrus. Har en mer ”robust” karaktär för att fungera som en standard Vermouth i alla typer av barer.Vermouths historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin i norra Italien där Antonio Benedetto Carpano började framställa kryddade starkvinsblandningar. Carpano hade länge och noggrant studerat gamla tyska vinblandningar och hälsokurer vilka inspirerade honom till att arbeta med örter från malörtsläktet som sades ha särskilda hälsofrämjande egenskaper. Genom att döpa sin vinblandning till “wermut” (tyska ordet för malört) blev Carpano skapare av världens första vermouth.

Med cocktailens födelse under det sena 1800-talet hade vermouth sin (första) storhetstid. Både när och fjärran efterfrågades det europeiska, malörtsspetsade starkvinet eftersom flertalet klassiska cocktailrecept efterlyste vermouth som bärande ingrediens. Dry Martini, Manhattan, Martinez och Negroni är bara några av dem.
Vermouth är starkvin smaksatt med örter och kryddor. Ordet kommer från tyskans Wermut som betyder malört, vilken är den dominerade kryddan i drycken och en ingrediens som inte kan uteslutas. Vermouth produceras främst i södra Frankrike och norra Italien.Antica Formula är en klassisk Vermouth med kryddig söt smak med liten bitterhet. Vermouthen har inslag av pomerans, torkade körsbär, vanilj, kanel och malört och passar utmärkt i drinkar som Blood & Sand.

Carpano Botanic Bitter är en uppfriskande och klar röd bitter med smak av saffran, myrra och apelsinskal med tydliga bittra inslag. Passar som handen i handsken i en Negroni.
Här är några av mina favoritcocktails samt typiska klassiker där man använder sig av just bitters, aperitif och digestif. Prova hemma när ni får över lite gäster och vill glänsa lite extra.Vid 1806 hänvisade amerikanska publikationer till en ny sorts beredning kallad ”cocktail” som beskrevs som en stimulerande vätska ihopsatt av sprit, vatten, socker och bitters. Av alla bitters som skulle komma under denna period så kanske det mest kända märket är Angostura bitter. Något vi använder fortfarande idag och som är ett måste i baren. Trots dess namn innehåller den ingen medicinsk bark från angosturaträdet. Istället är den uppkallat efter staden Angostura, dagens Ciudad Bolívar, i Venezuela där sedan en Dr. Siegert år 1824 bildade Angostura House för att sälja bitters till seglare. Aperitif är ett latinskt ord som har samma innebörd som aptitretare, en drink före maten som ökar matlusten och skänker stämning före middagen. Ofta lite lägre i alkohol, mer blommig och ofta lite torrare för att trigga igång paletten. Används nästan bara i drinkar för att förhöja samt att balansera smaken. En aromatisk bitter är en väldigt reducerad bitter som är otroligt smakstark vilket gör att man ofta bara använder ett par droppar per drink och brukar ligga runt 40% i alkoholprocent.Orange bitter: En allmänt populär stil av bitters som även den uppstått från denna period är apelsinbitters. Smaken varierar från torrt aromatisk till fruktig och är oftast gjord på skalet från Sevilla-apelsiner och olika kryddor.

Vid 1800-talet hade den brittiska praxisen att lägga till växtbaserade bitters i sin Sack (gammalt namn för vitt förstärkt vin importerat från Spanien alt. Kanarieöarna, t ex. Sherris sack som sen blev namnet vi känner till som sherry) väldigt populärt bland de tidigare amerikanska kolonierna.
Detta är bara några exempel på olika märken/stilar inom bitterkategorin, för det finns mycket andra destillat som går under aperitif och digestif. Det finns en bitter som görs på kronärtskocka som går under både digestif och aperitif, supergod både i drinkar och som den är.

De botaniska ingredienserna som användes vid beredning av bitter har historiskt sett bestått av aromatiska örter, bark, rötter och/eller frukt för deras smak och medicinska egenskaper. Några av de vanligaste ingredienserna är kaskarill, cassia, gentianarot, apelsinskal, pomeransskal, malört och kinabark. De flesta bitters innehåller både vatten och alkohol, vars sistnämnda fungerar som lösningsmedel för botaniska extrakt samt ett konserveringsmedel. Alkoholhalten hos olika bitters varierar mycket mellan olika märken och stilar.

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.Välkommen till DinVinguide.se!
Vad vet du om bitters, aperitif och digestif? Bartender Nathalie Haglund skriver om vad det är, historia, olika bitters och förstås cocktails med bitters. Intressant och riktigt gott, prova själv!

I min förra artikel pratade jag om ädelröta viner och vermouths användbarhet och dess historia genom åren. Den som så många andra började som medicin och för att ”lugna nerverna” till att vi idag använder den nästan enbart till att späda ut spriten i våra cocktails.
Bitters tidigaste ursprung kan spåras så långt som till de gamla egypterna, som redan då kan ha lagt medicinska örter i vinfyllda krukor. Detta kom att utvecklas vidare under medeltiden, där tillgången på destillerad alkohol sammanföll med en renässansens farmakognosi (läran om naturprodukter och använding i läkemedel) vilket möjliggjorde mycket mer koncentrerade växtbaserade bitter- och tonicberedningar. Många av de olika märkena och stilarna av matsmältningsbitterar som gjorts idag återspeglar örtmedicin och tonicpreparat, vars rötter hävdas spåra tillbaka till renässanseran.Nu är januari vid vår dörr, en månad fylld med nya löften och önskningar att detta året kommer bli bättre än det förra och förhoppningsvis så blir 2018 precis det.

Detta är de 3 mest ”klassiska” inom denna kategori. Idag finns det massor av sorter med olika smaker och kryddningar som hjälper oss bartenders väldigt mycket när vi jobbar. Med två enkla droppar kommer drinken att få en ny identitet. Supercoolt skulle jag säga!
Peychaud´s bitter: En annan berömd aromatisk bitter med rötter från 1800-talet och som ursprungligen utvecklades av en apotekare vid namn Antoine Amédée Peychaud i New Orleans, Louisiana. Den är idag ofta förknippad med den klassiska drinken Sazerac.

Bitter är en traditionellt alkoholhaltig blandning som smakas upp med botanisk materia så att slutresultatet karakteriseras av en bitter och besk smak. Många långvariga märken av bitters har ursprungligen utvecklats som patentmedicin, men säljs nu som digestifs och cocktailaromer.
Mesta möjliga gläje och nytta av Vinkompassen får du med ett konto. Då kan du följa profiler och teman samt skapa egna listor och noteringar för viner. Kontot är helt kostnadsfritt.

Vinkompassen och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Vinkompassen tipsar endast om produkter som finns i Systembolagets sortiment. All försäljning samt beställning sker på och genom Systembolaget.För att kunna spara egna noteringar, omdömen och listor behöver du ha ett konto och vara inloggad. Då sparas allt säkert här i din egen vinhubb. Kontot är gratis.

För vår del gillar vi den bittra drycken helt neat, det vill säga med lite is och serverad med en skiva stark mögelost och en och annan oliv. Detta är alltså om man uppskattar denna bittra örtlikören och inte vill ha en sötchock. Men varför inte prova två olika drinkar med Campari själv?Ute på gatan är det tid för en aperitivo al tramonto, en ”aperitif vid solnedgången”, en vanlig välkomstdrink när man kommer hem från jobbet. Och som så brukligt i Italien, är detta just en Campari. För det finns säkert ingen italienare som inte vet vad han eller hon ska göra med den populära bitterlikören.

En vanlig campari drink med ett enkelt recept är Negroni, där man bara blandar 1 del gin, 1 del röd vermouth, 1 del Campari och slänger i ett apelsinskal.

Italienarna har hundra sätt att dricka sin Campari på. Spä med lite vitt vin – Campari e Vino Bianco, eller en Spritz, där man mixar Campari med än ännu bittrare örtlikör och lite sodavatten. Allra bäst är den säkert helt utan tillsatser utom den lilla obligatoriska apelsinskivan och några cubetti di ghiaccio, isbitar i glaset. Italienarna svär på att Campari är extra bra att dricka efter maten. ”Den är så bra för magen och man smälter maten bättre.”
Caféägaren Gaspare Campari började experimentera med allehanda destillerade drycker i sin källare, som exempelvis olika fruktsafter, kakao och vanilj med alkohol. En dag resulterade experimenten i en dryck som hade en distinkt bitter smak som han kallade för Bitter all’Uso d’Holanda, vilket på italienska betyder en slags biter örtdryck. Han hade bandat ihop lika delar alkohol, sockersirap, vatten och smaksatt allt med apelsiner, rabarber och blandning av örter.Men vilka örter ville Gaspare aldrig tala om för någon annan levande själ. Det förblev en hemlighet och även idag på Camparia fabrik i norra Milano är man mycket förtegen och man vill inte berätta vilka örter det handlar om. Det råder fullständig sekretesshantering kring detta och vissa ingredienser till Campari anländer än idag till fabriken i bruna papperspåsar.