Posted on

äta Utan Socker

Den 22 mars, 2016, publicerade Aftonbladet en artikel om socker-detox. Maria Gotemark Ingestedt, 43, testade att leva tio dagar utan sötsaker. Werlabs stod för testerna. Före och efter socker-detoxen analyserades Marias blod för blodfetter, fastesocker, långtidsblodsocker och blodtryck. Werlabs grundare, doktor Rickard Lagerqvist, gick igenom Marias provsvar och noterade, trots det relativt korta sockeruppehållet, att det gett flera positiva resultat som syntes via blodet.

STEG 4. Vid det här laget har du steg för steg plockat bort alla de ”dåliga” kolhydraterna ur din kost, men om dina blodvärden fortfarande inte visar de resultat du önskar kan det alltså vara idé att också plocka bort några av de kolhydratkällor som inte tillhör släktet sockerarter. Våra kroppar reagerar väldigt olika på sockerintag. Att äta en portion snabba kolhydrater (ris, pasta, potatis) per dag kan vara tillräckligt för att få i sig det kroppen behöver för att må bra. Mer energi kan du istället tillföra via fett, exempelvis genom att äta ost, nötter, olivolja och fet yoghurt (som t.ex. grekisk eller turkisk youghurt).
STEG 3. Dra ned på intaget av riktigt söt frukt som banan och mango. Undvik torkad frukt och fruktjuice helt, de innehåller höga halter av fruktsocker. Frukt, som ju förvisso innehåller många nyttiga ämnen, innehåller ofta rejält mycket socker. Bär är generellt ett bättre alternativ för den som jobbar på att utesluta sockret helt.Tio dagar är som sagt en relativt kort tid att avstå socker. Men för just Maria, som enligt egen utsago har extremt svårt att motstå sött, hade det korta stoppet alltså flera positiva effekter på kroppen redan efter tio dagar. Om Maria planerar att fortsättningsvis avstå socker framgår inte av Aftonbladets artikel. Men klart är att hon, och de allra flesta av oss, skulle må bra av att skära ned rejält på vårt sockerintag.

STEG 2. Lägg till kostfiber, den kolhydraten som är konstaterat bra för vår mage och kropp och som dessutom har visat sig ha en dämpande effekt på kroppens fettinlagring, som i sin tur är kopplad bland annat till vårt sockerintag. Att välja en mindre söt och mer fiberrik frukt är alltså på flera plan smartare för kroppen. Att lägga till en eller flera fiberkällor till en måltid är ett annat bra sätt att hjälpa kroppen att ta hand om de sockerarter du får i dig via kosten.De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av hälsokontroll och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar sedan 2014 att vi petar i oss max fem procent av vårt dagliga energiintag via socker. Det motsvarar 25 gram eller ungefär 6 teskedar socker, alltså mindre än vad som finns i en burk läsk. Socker som tillsatts i olika slags livsmedel är den vanligaste socker källan, men WHOs begränsningar gäller också socker som finns naturligt i bland annat honung, sirap, fruktjuice och fruktkoncentrat. Förutom flera kilos viktminskning hade Marias ”onda” kolesterolvärde (Apo B) sjunkit med 13 procent från 1,23 till 1,09 – från måttlig risk för framtida hjärt- och kärlsjukdom till låg risk alltså. Både hennes fastesocker och långtidsblodsocker förbättrades också efter det korta sockeruppehållet. Långtidssockret (HbA1c) sjönk från 35 mmol/mol enheter till 31 mmol/mol. Rickard Lagerqvist konstaterade att de förbättrade värdena lagt ”än mer distans mellan henne och eventuell framtida diabetessjukdom.” Men, att dra ned på sockerintaget är inte helt enkelt. Beroende på hur förtjust man är i sött kan det vara riktigt svårt att plötsligt bara lägga av. Att ta det stegvis och fasa ut sockret ur kroppen kan upplevas som något enklare. Om du känner efter, och samtidigt följer din sockernedtrappning med hjälp av blodprover, så kommer du både se och känna vilken sockernivå som fungerar bäst för dig.STEG 1. Undvik helt, eller dra åtminstone ned på intaget av produkter som innehåller sackaros, alltså vitt socker utvunnet ur rör eller betor. Undvik också produkter med glukossirap (på engelska: corn syryp). Det kan låta relativt enkelt, men tar du dig en titt på innehållsdeklarationen på olika livsmedel så kommer du se att mer än du anar innehåller socker av de här typerna. Bröd, pastasås och flingor, kan vara riktiga sockerbomber. Läsk och godis är solklara sockerfällor som skall undvikas helt. Socker är – precis som fett – en smakbärare. En produkt som marknadsförs som ”fettfri” innehåller därför med största sannolikhet socker istället, för att smaka gott helt enkelt.I Sverige äter vi ungefär 40 kilo socker per person och år och fyra av tio svenskar äter idag mer socker än vad det svenska Livsmedelsverket rekommenderar. Detta trots att livsmedelsverkets rekommendation är dubbelt så hög som WHOs. WHO rekommenderar max 5% (25g) och livsmedelsverket 10% (50g) dagligt sockerintag. Ett för högt sockerintag är idag vetenskapligt kopplat till flera av vår tids välfärdssjukdomar. Hjärt- och kärlsjukdom, stroke, flera typer av cancer och alzheimer, för att nämna några. Den som drar ned på sockerintaget ser relativt snabbt positiva hälsoförändringar via blodanalys på bland annat:Bortsett från de negativa effekter som vi har listat här ovan, kan en diet med för mycket socker skada din kropp på flera andra sätt. Det kan nämligen även bidra till att du får hål i tänderna,och öka risken att du drabbas av njursjukdom och gikt. Du riskerar också att få sämre minne.

Kan man äta för lite socker?
Trots att det inte utgör någon större risk för hälsan att äta små mängder socker ibland, är det alltså en bra idé att försöka dra ner på sockret. Ett bra första steg mot ett hälsosammare liv med mindre socker är så klart att begränsa ditt intag av godis, läsk, choklad och andra söta matvaror.
Mat med högt sockerinnehåll bidrar till att ditt blodsocker skjuter i höjden, vilket i sin tur leder till att det känns som att du får mer energi. Men den nyvunna energin försvinner dessvärre nästan lika snabbt som den kom. Mat med mycket socker och lite protein, fibrer och fett leder nämligen bara till en kort energiboost tätt följt av en blodsockerdipp. Ständiga blodsockersvängningar kan leda till att din energinivå varierar kraftigt.Enligt dagens kostråd bör vi begränsa vårt intag av tillsatt socker till mindre än 10 % per dag. Det innebär att vårt sockerintag bör ligga på max 50-75 g om dagen. En sockerbit väger ungefär 3,5 g. En 100 g chokladkaka innehåller cirka 58 g socker och en burk coca cola innehåller cirka 35 g. Men som du kanske redan vet är det inte bara de självklart söta livsmedlen som godis, läsk och choklad som innehåller mycket socker. Även “vanliga” livsmedel som smaksatt yoghurt, flingor, juice, bröd och ketchup kan vara riktiga sockerbomber.

14. Karalius VP, Shoham DA. Dietary sugar and artificial sweetener intake and chronic kidney disease: a review. Adv Chronic Kidney Dis. 2013;20(2):157-164. doi:10.1053/j.ackd.2012.12.005
Övervikt, som ofta orsakas av för mycket socker, anses vara den största riskfaktorn när det kommer till diabetes 2 “2. Dessutom bidrar en långvarig hög sockerkonsumtion till insulinresistens. Insulinresistens bidrar till att ditt blodsocker stiger och ökar risken att du drabbas av diabetes. En befolkningsstudie som omfattade 175 länder visar t.ex att risken att drabbas av diabetes ökar för varje 150 kcal med socker du konsumerar/dag. 150 kcal med socker motsvarar ungefär 1 burk läsk.Först och främst är socker en bidragande orsak till övervikt, och övervikt i sin tur ökar risken att drabbas av cancer. För mycket socker bidrar även till insulinresistens och inflammation i kroppen. Detta i sin tur har också visat sig öka risken att drabbas av cancer.

Marie är en svensk licensierad personlig tränare, kostrådgivare och fitnessintruktör med mer än 10 års erfarenhet inom hälsa och fitness. Hon är intresserad av att skriva, träna, kost och hälsa – och att utbilda våra läsare i intressanta ämnen!

Socker består framförallt av tomma kalorier och har inga som helst positiva effekter på vår hälsa. Som du säkert redan vet innebär ett högt sockerintag bland annat en ökad risk för övervikt och diabetes. Men visste du att det även finns en koppling mellan ett högt sockerintag och psykisk ohälsa och depression? Och att det finns studier som pekar på att det finns ett samband mellan socker och sjukdomar som cancer och hjärt-och kärlsjukdom? Låt oss ta en närmare titt på några av sockrets negativa effekter.
10. Aksu AE, Metintas S, Saracoglu ZN, et al. Acne: prevalence and relationship with dietary habits in Eskisehir, Turkey. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26(12):1503-1509. doi:10.1111/j.1468-3083.2011.04329.xSom du kan se har socker flera negativa hälsoeffekter. Trots att det inte utgör någon större risk för hälsan att äta små mängder socker ibland, är det alltså en bra idé att försöka dra ner på sockret. Ett bra första steg mot ett hälsosammare liv med mindre socker är så klart att begränsa ditt intag av godis, läsk, choklad och andra söta matvaror. Men det finns en hel del annat du kan göra för att dra ner på sockret. Här är våra tips på hur du undviker några av de värsta sockerfällorna.

7. Guo X, Park Y, Freedman ND, et al. Sweetened beverages, coffee, and tea and depression risk among older US adults. PLoS One. 2014;9(4):e94715. Published 2014 Apr 17. doi:10.1371/journal.pone.009471516. Crane PK, Walker R, Hubbard RA, et al. Glucose levels and risk of dementia [published correction appears in N Engl J Med. 2013 Oct 10;369(15):1476]. N Engl J Med. 2013;369(6):540-548. doi:10.1056/NEJMoa1215740

Kan man klara sig utan socker?
Du får mer energi När du slutar att äta socker kan du uppleva att du sakta med säkert får mer energi, och du kan känna dig mindre trött. Det sker eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Ett högt sockerintag får ditt blodsocker att stiga, för att därefter falla snabbt igen, och den processen kan göra kroppen trött. Cachad
Visste du att hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken runt om i världen? Och att för mycket socker associeras med ökad risk för många sjukdomar, inkluderat hjärt-och kärlsjukdom? En studie utförd i USA visar till exempel att människor som äter 17-21 % tillsatt socker har 38 % större risk att dö i hjärt-och kärlsjukdom än människor som enbart äter 8 % tillsatt socker.4. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Intern Med. 2014;174(4):516-524. doi:10.1001/jamainternmed.2013.13563

Har du problem med acne? Då kan det vara en bra idé att ta en titt på hur mycket socker du stoppar i dig! Ett högt sockerintag förknippas nämligen med en högre risk för att utveckla akne. En studie utförd i Turkiet visar t.ex att ungdomar som äter för mycket socker har 30 % större risk att utveckla akne än ungdomar som äter lite socker.Tro det eller ej, men det du äter kan faktiskt påverka ditt humör. Forskning visar nämligen att ett högt intag av bearbetade livsmedel som kakor och söta drycker har en koppling till en högre risk att drabbas av depression. Att för mycket socker kan ha så stor inverkan på din mentala hälsa beror troligtvis på att det bidrar till blodsockersvängningar, neurotransmitter dysregulation och inflammation i kroppen. Om du äter mer tillsatt socker än de rekommenderade 10 % får du svårt att få i dig den näring du behöver, utan att du samtidigt får i dig mer kalorier än du gör av med. Detta i sin tur kan bidra till att du går upp i vikt. Forskning visar nämligen att tillsatt socker, speciellt i söta drycker, är en bidragande orsak till att andelen överviktiga runt om i världen ökar. En studie från 2013 indikerar t.ex att människor som dricker söta drycker, som läsk och juice, ofta väger mer än människor som inte dricker söta drycker. 8. Akbaraly TN, Brunner EJ, Ferrie JE, Marmot MG, Kivimaki M, Singh-Manoux A. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. Br J Psychiatry. 2009;195(5):408-413. doi:10.1192/bjp.bp.108.058925Håller med om allt du skriver förutom att man bör undvika honung och dadlar. Nyttan med dessa livsmedel överstiger onyttan med hästlängder :D. Basvaror i vårt sockerfria hem och noll sockerberoende.

Hur rensar man kroppen från socker?
Ge kroppen en chans att vila genom att äta lättsmält och renande mat. Frossa i frukt, bär, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Den typen av kost är rik på antioxidanter och klorofyll, ger bra näring, är basbildande och fiberrik.
Jag som är extremt känslig mot socker påverkas mycket även av frukt. Jag har märkt att mitt sötsug absolut ökar när jag äter frukt 🙂 Men det är såklart individuellt 🙂 Visst, det finns sötningsmedel som inte påverkar ditt blodsocker. Men det påverkar ditt sötsug, ja lovar! Håll dig ifrån sötningsmedel, lightdrycker och även naturlig sötning som dadlar och honung. Tack för att du tar upp detta ämne. Är man sockerberoende som jag så behöver man först ta bort drogen men sen 12-stegsarbete för att fortsätta leva i tillfrisknande. Styrkekramar! KiaSocker finns även i bröd, pasta och ris. Välj bort denna onödiga bukfyllnad och välj bättre alternativ. Rosta vitkålsklyftor eller gör broccolimos och ha som tillbehör och byt brödfrukosten mot äggfrukost. Kakor och bullar skippar man såklart helt.

Personligen mår jag mycket bättre utan socker och för mycket snabba kolhydrater. Vid stort intag av kolhydrater höjs blodsockret och man får snabbt dippar. Man känner sig ofta trött och blir snabbt hungrig igen. Väljer man istället mat som inte höjer blodsockret så mycket drivs kroppen på fett istället för socker. Och de flesta har fettreserver att ta av. Man slipper alltså dipparna 🙂
Okej! Tack för svar. Men fruktos i frukt har ju inte samma påverkan som tillsatt “ren” fruktos eller socker. De lösliga fibrerna i frukt saktar ner socker frisättningen, samt andra näringsämnen som hindrar en del socker från att tas upp i cellerna, vilket alltså inte ger den spiken eller dippen som tillsatt “vanligt” socker gör. “Minst 500 gram frukt och grönt om dagen” säger många. Vill du bli av med ditt sockersug, välj bort frukten. Den frukt som inte skjuter ditt blodsocker i höjden är avokado. (Det är faktiskt en frukt) Och det är just blodsockter du vill hålla på en jämn nivå för att slippa blodsockerdippar som ofta visar sig som hunger/sug. Ett stabilt blodsocker får du genom att äta låg andel kolhydrater och tillräckligt mycket mat. Att ta en vit månad från socker är absolut bra, men när du börjar äta bröd och lördagsgodis igen har denna månad inte gjort speciellt stor skillnad. Du kommer förmodligen snabbt in i gamla spår igen. Se din sockerdetox som något långsiktigt!

Här hittar du allt från recept på nyttig och glutenfri mat för hela familjen till inspiration inom naturlig skönhet, hälsa och träning. Jag som skriver heter Cecilia Folkesson, är utbildad kostrådgivare och mamma till 3 småkillar. Brinner för ekologiskt, naturlig mat, barfotalöpning och resor.
Många av oss, inklusive jag själv, har svårt att hantera situationen när det kommer till socker. Har man väl börjat äta för mycket socker är det svårt att sluta. Även om man inte rent socker finns socker i det mesta vi äter.Fuskdagar eller unna-sig-dagar förstör allt det jobb man lagt ner under veckan. Det kvittar om du bara äter socker en dag, du kommer bli sugen på socker ändå. Även om många i din omgivning förmodligen kommer tycka du är tråkig, välj något annat när resten sitter med sina godispåsar. Skär upp grönsaker och gör en god aioli eller välj en påse rostade nötter. Kommande dagar kommer tacka dig!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Om du beslutar dig för att byta ut socker mot honung blir huden mycket mer återfuktad. Kom ihåg att du kan använda ansikts- och kroppsmasker med honung för att få samma effekt utan kalorierna. Den här veckan kan du till exempel sluta dricka läsk. Om två veckor kan du även börja undvika smaksatta vatten. I den här artikeln ska vi gå igenom om vilka förändringar man stöter på när man slutar äta socker. Socker har en uttorkande effekt eftersom det ökar produktionen av oljor i huden. Därför återfår man mycket av sin ungdomlighet när man slutar äta socker.

Det är viktigt att minska intaget eller helt sluta äta socker om du vill slippa trötthet och tyngd. Vi kan försäkra dig om att du kommer ha mer styrka och bättre allmän prestationsförmåga efter bara en vecka.
Ett alternativ för att bekämpa effekterna på ditt minne är att träna regelbundet. På så sätt bränner du energin som sockret ger dig, och din hjärna kan arbeta ordentligt. Du kommer snart märka hur minnet förbättras.

När du äter för mycket socker kan du uppleva perioder av sömnlöshet, som ändrar dina glukosnivåer. Att minska sockerkonsumtionen kommer därför gagna dig både vad gäller sömnkvalitet och för att återställa din energi.
Glömmer du saker för snabbt? Kämpar du med att komma ihåg allt du måste göra? Om svaret är ja kanske du behöver minska intaget av eller sluta äta socker. Socker ändrar dina kognitiva förmågor och orsakar metaboliskt syndrom. Det senare leder inte bara till fetma, utan påverkar även hjärnkapaciteten. Att sova tillräckligt och få högkvalitativ vila är viktigt för att få tillbaka energin, förbättra huden och regenerera cellerna. Kom ihåg att du behöver mellan åtta och nio timmars sömn per natt för att kroppen ska kunna reglera sig ordentligt. Socker ger upphov till energitoppar som följs av trötthet och tyngd. När du äter socker varje dag upplever din kropp problem med ämnesomsättningen, och därmed den energi som det skulle ha gett upphov till.

Det är viktigt att du vet att en kost med sockerfri läsk inte utgör någon förbättring. Detta eftersom “sockerfri” endast betyder att de är fria från sukralos, vilket betyder att de har gott om andra sötningsmedel och kemikalier.
En annan fördel när man slutar äta socker är att man mår mycket bättre. Att dricka en burk läsk om dagen kan främja och till och med förvärra depressiva eller ängsliga tillstånd.Problemet med att äta för mycket socker är att det kan leda till problem såsom hypertoni och arytmi, bland annat. Genom att minska intaget av eller sluta äta det försvinner hotet mot din kardiovaskulära hälsa.Även om vi vet om vad det gör kan det vara lika svårt att sluta med socker som att sluta med tobak eller alkohol. Därför är det bäst att göra det lite i taget.

Till slut kan den konstanta konsumtionen av sockerrika livsmedel leda till en ond cirkel av depression och ångest. Därför är det viktigt att leta efter nyttiga substitut och kanske även tala med en näringsexpert.Det är ett välkänt faktum att socker är beroendeframkallande och har skadliga effekter på hälsan. Att äta det kan vara lika allvarligt för bukspottkörteln som alkohol är för levern. Men vilka förändringar kan man vänta sig när man slutar äta socker?

Hur lång tid tar det att avvänja sig från socker?
Minska sötsuget med en detox från socker För att bli av med sitt beroende rekommenderar Filippa Salomonsson att man utesluter socker helt i tre veckor, eftersom det finns forskning som tyder på att det tar ungefär 21 dagar att bryta en vana. Därefter blir det lättare att skapa en bättre relation till socker.
Andra produkter, såsom sötsaker, sockriga drycker, bearbetat kött och raffinerade kolhydrater, har samma effekt som läsk. Detta eftersom socker bryter ned kopplingen mellan magen och hjärnan, vilket kan leda till ångest.I början av ett sockerstopp kommer kroppen förmodligen att reagera med otacksamhet. Beroende på hur mycket socker du brukar äta kan du till exempel få huvudvärk och din stubin kan bli kortare. Men håll ut. Efter några dagar, eller kanske en vecka, kommer du att kunna börja skörda frukterna. Här kan du se vad som väntar dig och din kropp när du skippar sockret.

Vad ska man äta när man är Sötsugen?
Åtta nyttiga alternativ till chokladFrukt. Att äta frukt är ett perfekt sätt att bli av med sötsuget och samtidigt hålla sig till en nyttig måltidsplan. … Ekologisk honung. … Bananglass. … Nötter. … Mörk choklad (minst >70 % kakao) … Frysta bär. … Ekologiskt jordnötssmör. … Grekisk yoghurt.
Så snart effekten avtar och blodsockret börjar att dala uppstår rastlöshet och brist på energi i kroppen som kan ge humörsvängningar. De första dagarna av ett sockerstopp kan kännas extra hårda för psyket eftersom du är van till att dämpa känslorna med något sött. Men efter en tid kommer du att få kontrollen.Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du minska ditt sockerintag. Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk så ökar risken för hål i tänderna väsentligt när du äter sockerhaltiga matvaror. Bakterierna på dina tänder lever nämligen av socker, som de gör om till syra och den syran ger hål i tänderna. Ju oftare och ju längre tid åt gången du har socker i munnen, desto större är risken.

Du blir inte beroende av att äta socker på samma sätt som du blir beroende av rökning, alkohol eller andra ämnen. Det finns det inget vetenskapligt belägg för. Men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom att utsöndra signalämnen som får dig att må bra. Det är helt naturligt att vilja uppnå den känslan igen och igen. Men ju längre tid det går utan ett sockerrus, desto större chans är det också för att din hjärna glömmer sambandet, och din viljestyrka blir starkare.
Lägger du sockret på hyllan kan du uppleva att ditt humör blir bättre och du får färre känslomässiga bergochdalbane-turer. Många människor går till snacksskafferiet när de känner sig uttråkade, stressade, ledsna eller bara vill ha det bra. Och socker ger också en omedelbar känsla av tillfredsställelse. Det det är lite som att kissa i byxorna för att hålla sig varm.När du slutar att äta socker kommer du med stor sannolikhet upplev att vikten går neråt. Sockerhaltiga matvaror som godis, glass och kakor är ofta väldigt kaloritunga i förhållande till matvaror som till exempel grönsaker. Och det är ofta kalorier som du äter utöver din vanliga mat. Du slutar ju till exempel inte att ät middag för att du drack en läsk under eftermiddagen, och det betyder att du totalt sett får i dig för många kalorier.

Hur mycket går man ner i vikt om man inte äter socker?
Extrakilona beror oftast på allt vi äter vid sidan av: Snacks, sötsaker och andra onyttigheter. – Bara genom att välja bort det tillsatta sockret kan du tappa 19,5 kilo kroppsfett på ett år, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.
Det blir inte kul. Vi har listat de sex värsta trösklarna du måste över när du skär ner på sockret. OCH de fyra största fördelarna som du kan se fram emot.

Något ska vi ju äta, så när du skippar sockret gör du plats till att äta mer ”riktig” mat, som innehåller alla de viktiga näringsämnena – t ex fibrer, vitamoner och mineraler som kroppen behöver.
Vill du gärna – en gång för alla – leva hälsosammare i vardagen? Då är detta startpaket med en 28-dagarsplan för sunda kost- och motionsvanor ett bra sätt att kickstarta din nya livsstil.

När du slutar att äta socker kan du uppleva att du sakta med säkert får mer energi, och du kan känna dig mindre trött. Det sker eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Ett högt sockerintag får ditt blodsocker att stiga, för att därefter falla snabbt igen, och den processen kan göra kroppen trött. Du känner säkert igen känslan när soffan ropar ditt namn efter att du ätit en hel påse godis eller en chokladkaka.
Det låter kanske paradoxalt att färre kakor, godis och andra sötsaker i vardagen kan ge en större mättnadskänsla. Men när du slutar att äta socker kommer du med stor sannolikhet uppleva att maten mättar bättre och under längre tid. Det beror på den ostabilitet som uppstår i blodsockret när du äter socker. Precis när du äter en söt kaka känner du dig mätt eftersom ditt blodsocker stiger. Men en kort tid därefter börjar det att falla igen och det gör dig hungrig.Ju längre tid din kropp har gått utan socker, desto enklare kommer du med stor sannolikhet ha att säga nej till sötsaker. Ditt sötsug blir helt enkelt mindre när du slutar att äta socker.

Undvik dock frukter med mycket socker – per 100g- Banan: 18,1 g, Vindruvor: 16,1 g, Bigarrå: 14,6 g, Ananas: 11,4 g, Päron: 11,3 g, Rött äpple: 10,8 g, Mango: 10,4 g, Mandarin/clementin: 9,9 g, Nektarin: 9,8 g,Vattenmelon: 8,7 g
Vatten är det bästa hjälpmedlet i din kamp mot socker. Att dricka ett stort glas med kallt vatten är något jag rekommenderar varje gång du får ett sockersug. Det kommer dämpa suget. Gärna med lite citron i.

Vad ska man äta utan socker?
Det här är bra mat för att slippa sötsug:Protein av hög kvalitet, till exempel ägg, kyckling, kalkon, fisk, gärna fet fisk som lax, makrill, sardiner och strömming.Frukt och bär av alla de slag: banan, jordgubbar, hallon, mango, blåbär, björnbär, äpple, allt gärna ekologiskt.Sojamjölk, rismjölk. Cachad
Det är inte fel att belöna sig själv för det hårda arbetet. Efter att varit utan socker i ett halvår förtjänar du att unna dig något tex köpa det där plagget du sneglat på ett bra tag, ta en massage, fixa naglarna, åk på en resa eller vad det nu kan vara. Detta är ett tips som kräver hög disciplin, det är lätt att gå och köpa belöningen när lönen kommer innan du ens hunnit kämpa.

Stärkelserik mat kan öka suget efter socker. Därför kan det vara bra att skära ner på till exempel pasta, ris och vetebröd. De innehåller snabba kolhydrater som gör att blodsockret går upp och ner. Byt istället till fullkornspasta, råris, linser och bönor som innehåller långsamma kolhydrater och som håller blodsockernivåerna jämnare.
Det första du måste göra är att bestämma dig för att du inte längre vill vara sockerberoende och bli av med ditt småätande. Det är först då du kommer lyckas hålla dig borta från begären.

Studier tyder på att det finns ett samband mellan brist på sömn och intag av mycket tillsatt socker. Enligt forskarna kan brist på sömn leda till att kroppens hormoner sätter igång hungern och gör att vi upplever att vi är hungriga. Det kan därför vara viktigt att inte slarva med sömnen, om du bestämmer dig för att sluta med det tillsatta sockret.

Att sluta med socker går hur bra som helst ensam, men teamwork gör nästan alltid saker lättare. Om ni är två kan ni stötta och hjälpa varandra då motivationen är låg. Gör ett löfte till varandra. Det är lätt att bryta löften till sig själv men när det är en annan person med i bilden blir det svårare.Kontakta mig om du vill veta mer och ha hjälp. Mitt mål är att nå ditt mål – att bli kvitt ditt sug efter socker och hitta sunda rutiner kling din kost.

Hur lång tid tar det att rensa kroppen från socker?
Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Det fungerar att ligga steget före. Vet man med sig att det brukar komma ett kraftigt sockersug och mycket småätande på eftermiddagen kan det vara bra att ha ett nyttigt mellanmål till hands innan suget slår till. Om du inte vet när ditt sockersug brukar komma är det bra att alltid ha med sig ett nyttigt mellanmål så att du är förberedd och kan undvika onyttiga alternativ.Snåla inte med maten. Om du vill bli av med ditt sockerberoende är det viktigt att du får i dig tillräckligt med bra mat. Är du hungrig kommer du istället göda sockersuget. Ät hellre mat när suget kommer och fokusera på att bli sockerfri och sluta småäta.Många upplever ett kraftigt sötsug direkt efter en måltid och troligtvis är det saltet i måltiden som triggar. Avsluta istället måltiden med neutrala grönsaker.

Tro det eller ej, men nyttiga alternativ finns. Nötter, frön, oliver, grönsaksstavar att doppa i tex hummus, ostkuber, bär och fruktsallad är några alternativ.
Under din resa är sannolikheten hög att du kommer få återfall och vräka i dig godis och läsk under en kväll. Detta är OK. Det betyder inte att du har misslyckats på något vis. Nästa dag kommer du antagligen må dåligt och kanske lida av en socker-bakfylla. Då inser du förhoppningsvis ännu mer vilket skräp tillsatt socker är. Se då inte allt som förgäves, utan se nästa dag som en ny möjlighet.I samband med att du länsar skafferiet så är det även viktigt att förstå att gå i affären innebär stora risker ur ett socker-perspektiv. Hur många gånger har vi inte dragit iväg till affären för att handla mat, hungrig. Väl hemma finns det inte bara mat i kassan utan även ett Marabou och en läsk. Genom att storhandla en gång i veckan minimerar du tillfällena att handla på dig godis. Kanske är det dags att testa matkassen? Då får du verkligen inga chanser att köpa med dig onyttigheter hem.

En del i att bli motiverad är att ha tydliga mål med varför du slutar äta socker. Ett vanligt mål är att sluta äta socker för att gå ner i vikt men även ex att få balans i mage och tarm och känna dig piggare. När jag skriver att du ska sätta upp mål, då menar jag bokstavligt talat sätt upp! Att skriva ner saker på papper och se det varje dag ökar chanserna för att hålla löftet betydligt. Skriv ner dina mål och sätt upp det på ett ställe ni ser varje dag.Frukter/bär med mindre socker – per 100 g – Lime: 0,6 gram, Citron: 2 gram, Hallon: 4,1 gram, Nätmelon: 5,0 gram, Björnbär: 5,6 gram, Blåbär 6,4 gram, Grapefrukt: 6,9 gram, Plommon: 7,2 gram, Röda vinbär: 7,7 gram För att göra ditt liv enklare när du är på jobbet eller bara hemma i soffan så är det absolut bästa att du investerar i en vattenflaska. Gör det till en rutin att fylla flaskan på morgonen och varje gång den blir tom – gå och fylla på. Rensa! För att minimera sockerintaget är det bra att tömma skafferiet på socker. Annars blir det lätt hänt att man stoppar i sig socker ändå. Läs på dina livsmedel vad de innehåller. Vanliga sockerfällor är bland annat fruktyoghurt, vissa juicer, müsli och färdiga såser. Fyll istället på med nyttiga frukter och grönsaker. Om det inte finns gott hemma, så är det inte lika lätt att ge upp. Detta är bland det viktigaste tipset som existerar för att lyckas sluta äta socker.Light-produkter kan lura kroppen att tro att den ska få energi. När kroppen tror att den ska få energi kan den i vissa fall skicka ut insulin för att stabilisera blodsockernivåerna. Problemet blir då att man tvingar ner blodsockernivåerna utan att ha fått energi och hamnar då lägre än innan, vilket kan ge sötsug.

Att få i sig bra med protein på morgonen kan minska risken att äta något sött. Studier visar att blodsockernivåerna håller sig jämnare med mindre pikar och bottnar om man äter en proteinrik frukost, 35 g, jämfört med en vanlig mängd protein, 13 g, till frukost. Förslag på proteinrika livsmedel är keso, kvarg ( naturell), ägg och chia-frön.
Kroppen kan även liknas vid ett batteri, utan vatten bränner den ut sig och de olika delarna av kroppen kan inte kommunicera korrekt. Att dricka och äta för bra vätskebalans är viktigt men för många kan det vara ännu viktigare att dra ned på de vätskedrivande substanser som man intar (t.ex. kaffe, te, läsk, socker, salt). Längst ned i det här inägget ger jag tips hur du kan hjälpa dig själv sluta “sluta med socker” och komma till punkten då du faktiskt slutat på ett naturligt sätt. Sockerberoende är alltså något verkligt men att “sluta med socker” är också ett beteende som många har svårt att ta sig ur… Slutandet är ett beteende som kanske är beroendeframkallande i sig. Hur många är inte ständigt i en process av att sluta med socker eller förändra sin relation till mat? Vi håller alltså konstant på med att “sluta med” men de flesta lyckas inte komma till målet att “ha slutat”.Fokus på att äta stor andel grönsaker och att dricka ordentligt med vatten varje dag minskar sötsuget. Det bara är så. Att införa mer grönsaker utan att göra andra kostförändringar hjälper bl.a. tarmfloran att ställa om sig och den kommer att signalera andra typer av sug. Det kommer att kännas mer och mer naturligt att välja mer och mer grönt och frukt ju mer av det du äter helt enkelt.Varje måltid kan innehålla en väsentlig andel grönsaker, frukt eller bär. Gärna 50% men åtminstone 25% av portionen. Till frukost kan det ingå frukt och eller bär, tex på gröten eller i en smoothie. Lunch kan gärna utgöras av en matig sallad. Ett annat tips är att fortsätta att äta som vanligt men införa 1 liter grön smoothie per dag. Det betyder att man nog kommer äta lite mindre av annat men låt det komma av sig själv utan tvång. Lär mer här.. Hur mycket? En vuxen person bör dricka minst 1,5-2 liter vatten per dag. Om du under 30 dagar ser till att dricka minst 2 liter varav minst 0,5 l med citron så kommer du märka skillnad! Leta aktivt efter känslan av “tillfredställelse” och att vara “nöjd” och glad. Känn in dom och för kanske anteckning över alla stunder under dagen som du förknippar med positiva känslor. Börja leta efter fler stunder som inte är förknippat med att tillgodose vanor. Alltså – det kan kännas tillfredsställande att tillgodose sina beroenden eller andra negativa vanor -när vi slipper obehaget av att vara utan – försök börja skilja ut fler stunder av ren njutning och tillfredsställelse.

Generera känslan av tillfredställelse och/eller njutning varje dag. Både av maten och på andra sätt. Njutning ger din kropp och hjärna samma typ av biokemiska reaktioner som socker. All typ av njutning räknas som är bra för hälsan, träning, lek, skratt, massage, bad, kreativitet osv osv.
Sockerberoende! Finns det? Ja, självklart finns det ett beteende som gör det enormt svårt för människor att begränsa sin konsumtion av socker. Allt som är belönande för hjärnan kan potentiellt leda till ett beroendebeteende och socker och viss sorts mat triggar starka reaktioner i kroppens belöningssystem. Lunch: mättande sallad med rårivna rotrfrukter, gärna proteinrik och med avokado eller nötter/frön som topping. Om du går på lunchbuffe – fyll minst halva tallriken med grönsaker. Det finns massor av tricks och tips kring vitknedgång men det kan lätt bli för mycket för kroppen att sätta igång med allt på en gång. Efter att du har börjat äta med grönsaker varje dag, hittat fler källor till njutning i vardagen och dricker allt det vatten du behöver per dag så fortsätt att föra in en vana till i taget. Några ex:Det finns såklart en massa fler bra tips och viktiga punkter att ta upp. Men att börja med någon av ovan nämnda och verkligen hålla sig till dom ger resultat. Och det sätter igång en snöbollseffekt.

Det är svårt att sluta kämpa för en förändring man verkligen vill ha. Kampen i sig kan verkligen vara beroendeframkallande. Varje gång vi tar itu med problemet får vi en kick av att komma igång och det känns som att vi “i alla fall gör något”.
Hur slutar man med en ovana? Det gör man inte, man börjar något annat och man gör det successivt. Vår hjärna behöver dels förknippa förändringen med belöning, med större belöning än sockret eller ovanan vi försöker bryta. Dels måste vårt undermedvetna hinna ställa in sig på att vi efter förändringen kommer att vara en annan person – någon som faktiskt är den vi vill vara och har det vi vill ha. Och hur läskigt kan inte det kännas för många av oss?Ge alltså upp att försöka sluta med socker (eller bröd eller godis eller vad det nu kan vara). Med det menar jag inte att man ska börja ohämmat konsumera socker utan ändra helt enkelt planen och lägg istället till vanor som på inte särskilt lång tid kommer göra att man blir mindre och mindre sötsugen.

Vad händer i kroppen när man inte äter socker?
En del av de förändringar som sker i kroppen när man slutar äta socker är att risken för övervikt, inflammationer, hjärtsjukdomar och diabetes minskar. Dessutom så slipper du ett pendlande blodsocker som gör dig hungrigare, tröttare och ännu mer sötsugen.
Att bryta vanor och beroenden kan bli en fruktansvärd kamp som blir mer och mer hopplös för varje gång vi förlorar. Därför är det viktigt att faktiskt ge upp kampen och istället genomföra förändringar på ett alternativt sätt så att vi har en chans att lyckas behålla bra vanor långsiktigt.De olika punkterna är bra allihopa men nummer ett är nummer ett… det vill säga du behöver inte göra alla punkter men den första är oundviklig. Hur många av punkterna inför du lätt i din vardag direkt? De här åtgärderna/punkterna nedan fungerar. Det garanterar jag. Om det är så att man genomför dem…

Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och ”detoxa” för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.
Gör en överenskommelse med dig själv- inte att undvika socker men att konsekvent uppfylla en eller flera av punkterna nedan under 30 dagar. det viktiga är att vara konsekvent under 30 dagar och att sedan vara uppmärksam på vad man naturligt inspireras att göra som nästa steg. Och att då ta det steget.Om du har definierat dig som sockerberoende eller matberoende så är det här inlägget till dig. Anledningen till att jag skriver om deh här är för att jag ofta får frågor om fenomenet att känna att man “gör allting rätt” men att man ändå “trillar dit” om och om igen. De klienter som kommer i kostrådgivning har ofta den här upplevelsen och då är det viktigt att ta sig an problemet med rätt synsätt och en metod som kan bli hållbar. Jag säger inte att det är lätt att vända trenden men att det går om man hittar rätt tankegångar. Varje människa är unik och inta varje tips eller tanke nedan funkar för alla – ta till dig av det som känns rätt! Är du en igångsättare men har svårt att avsluta eller fullfölja saker? Om det stämmer på dig så kanske du ska ta förändringen på större allvar än att bara sluta med en ovana – du kanske behöver titta på djupare personlighetsdrag och varför du inte ger dig själv framgången eller tillfredställelsen av att verkligen lyckas med något.Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa. Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis.

Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna. Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början!

Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.
GI Metoden med GI-boxen – Hemleverans av färdiglagad mat Letar du efter en hemlevererad matkasse med GI mat, nyttiga recept eller bara ett effektivt sätt att gå ner i vikt på? Under två veckor – och naturligtvis så länge du önskar efter det – kan du få vår färdiglagade och näringsberäknade GI meny hemlevererad. Med GI boxen får du färdiglagad GI lunch och GI middag samt tips och recept på GI frukost och GI mellanmål!Ett totalt sockerstopp under 100 dagar är ett effektivt sätt att göra sig av med ett sockerberoende. Förutom att bli av med sötsuget så kan utmaningen resultera i otroliga förändringar för hälsan!

Tänk på att målet är att göra en förändring. Du kanske inte vill utesluta precis allt socker utan helt enkelt minska på ditt sockerintag. Testa och se hur länge du klarar det – lycka till!
En del av de förändringar som sker i kroppen när man slutar äta socker är att risken för övervikt, inflammationer, hjärtsjukdomar och diabetes minskar. Dessutom så slipper du ett pendlande blodsocker som gör dig hungrigare, tröttare och ännu mer sötsugen.Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan. Ett grovt fullkornsknäcke innehåller cirka 1,5 gram sockerarter per 100 gram. Mjuka bröd innehåller oftast lite mer socker än hårda fullkornsbröd. För ett mjukt rågbröd kan mängden socker variera mellan 1-12 gram per 100 gram. Sötlimpa innehåller cirka 10 -11 gram socker. Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.Mjölk innehåller omkring fem gram naturliga sockerarter per 100 gram. Sockerarten kallas laktos eller mjölksocker. Om mjölkprodukten bara innehåller naturligt socker så är mängden under rubriken ” varav sockerarter” i näringsdeklarationen densamma.Om du vill köpa ett bröd med bara lite tillsatt socker välj ett bröd där ”varav sockerarter” i näringsdeklarationen är högst fem gram. I bröd finns alltid lite naturligt socker eftersom mjöl innehåller små mängder naturligt socker. Om socker tillsatts i brödet så kan du läsa vilket sorts socker det är i ingrediensförteckningen.

Dextros, fruktos, honung, invert socker, maltsirap, rissirap, sucrose, melass, high- fruktos corn syrup (HFS), glukos, laktos, maltos, maltextrakt, betsocker, agave sirap med flera.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Hur mår man när man slutar med socker?
tarmfloran att ställa om sig och den kommer att signalera andra typer av sug. Det kommer att kännas mer och mer naturligt att välja mer och mer grönt och frukt ju mer av det du äter helt enkelt.
Om du vill få i dig mindre socker bör du i första hand äta mindre söta bullar, kakor, tårtor, godis och choklad samt dricka mindre läsk och andra söta drycker. Men även ditt val när det gäller annan mat, till exempel flingor och yoghurt spelar roll. Och inte bara det – portionsstorlek och hur ofta du äter maten har stor betydelse.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.
Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.Mat du äter i små mängder, till exempel ketchup, senap och sylt, innehåller en del tillsatt socker. Men det behöver normalt inte vara ett problem – här jämför vi ketchup med läsk. Som du ser ger en liten burk läsk långt mer tillsatt socker än lite ketchup då och då.

Tillsatt socker är det socker som inte finns naturligt i råvaror och som tillsätts till livsmedel som en ingrediens. Om du till exempel hittar något av det här orden i ingrediensförteckningen så innehåller produkten tillsatt socker:
Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
De ingredienser som ingår i en vara ska anges i fallande storleksordning efter vikt. Den ingrediens som vägde mest när varan producerades ska anges först.Hur mycket socker innehåller maten? Vad är naturligt och vad är tillsatt socker? Här förklarar vi hur du, genom att läsa informationen på det förpackade livsmedlet, kan ta reda på mer om det socker den innehåller. Vi visar också hur dina val i vardagen påverkar hur mycket socker du får i dig.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.Gryn och flingor av, havre, korn, råg, vete innehåller lite naturliga sockerarter 0,5 -3,0 gram per 100 gram. Om torkad frukt ingår ökar innehållet av socker eftersom torkad frukt både är naturligt söt och ibland även innehåller extra tillsatt socker. I torkad frukt och bär kan mängden naturligt socker faktiskt variera mellan 40 och 70 gram per 100 gram. Russin innehåller omkring 60 gram socker per 100 gram och nötter och frön 1- 7 gram.Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.