Hade en Passat -08 TFSI med 1,8 liters med kamkedja. Manuel låda. Jag hade inga problem med den och vad jag läst på nätet var det en väldigt poppis motor.
Jag har inte haft några problem med varken kamkedja eller det ovanstånde som skrivits i min Audi A6 2.0 TFSI – 12. Den har inte dragit en droppe motorolja enligt mulitmedia enheten vart nivån för motoroljan avläses. Det enda jag saknar är en oljesticka så jag kan se om motoroljan är mörk eller ljus.
Nuförtiden är det en programmeringstekniker som avgör vilket vridmoment man har tillgång till. Maxmoment i flera tusen varv brukar inte bero på motorns övriga konstruktion utan på klena prylar och marknadsföring mellan olika prisnivåer.Denna fråga är intressant även för mig, eftersom en av dom bilar som är intressant för mig är Volkswagen Golf SC Alltrack TSI 180 DSG6. Har provkört dieselmodellen av samma bil, eftersom det var den enda demo som fanns tillgänglig och den var trevlig, men eftersom jag kör ca800mil/år så är det bensin som är intressant för mig. Men allt jag läst om VW och bensinmotorer gör mig tveksam… Rådet från biltidningar verkar vara att man ska undvika VW med bensinmotor och för att vara på den säkra sidan bör man istället köpa dieselmotor. Finns det några kända problem med just denna bensinmotor?
A1 185 hk är en 1,4-liters så jag tror jag får slå den ur tanken. Även om bilen är lätt kommer lådan utsättas för samma vridmoment som i en tyngre bil. Skillnaden blir bara att man ökar farten snabbare.
Vi har två Skoda Octavia, en RS -06 TFSI och en 1,4 TSI -09. Båda körda ca 15500 mil. RS:en har kamrem, bytte den i somras, den såg ut att klara 15000 mil till, den andra har kamkedja. Inga problem hittills, RS:en drar litet olja men inget onormalt, beror helt på vilken olja som används, 1,4 TSI drar ingen olja alls, åtminstone inte mätbart på oljestickan. Oljebyte/service alltid 1 gång per år.Åter – de rapporterade problemen med VWs bensinare härrör väl främst till de äldre, kamkedjeförsedda TSI-motorerna – 1,2 l och 1,4 l. Fr o m Golf 7 (MQB-plattformen) så sitter den nya kamremsmotorn i dessa bilar. Om den sen kommer att fungera utan större problem eller inte är det ju svårt att veta men det är i alla fall inte den motorn så varit omskriven som en problemmotor.Oljebyte på DSG-lådorna med våtkoppling ska man göra med en 6000 mils-intervall har jag för mig. Pi jag tror inte heller att det sitter en torrkopplingslådai den bilen med tanke på vridet just för den motorn. Vi vet inte heller t.ex. hur nya 1,4-tsi motorn med kamrem fungerar men är väl vad man vet idag bättre att välja den om man kan än gamla med kedjan. En kompis köpte nyligen en Golf och valde på min inrådan en nyare Golf med remmen för att minska risk för problem. Hacken, skulle säga att Vi bilägare är ett VW-fäste och att man här litar på allt VW gör, även dom motorer som har kamedja etc. Men vad gäller lita på motorer så litar jag mer på Bmw och Mercedes motorer än VAG-gruppen vad gäller driftsäkerhet. Lösningen är förstås att inte köra en VW så länge så att maskinskada på försäkringen slutar gälla.Kollade runt lite på nätet angående 1,8 TSI/EA888 Gen 3 motorn och jag hade fel angående om att det sitter kamrem i den motorn. Enligt wikipedia är 1,8 TSI/EA888 utvecklad av Audi och har kamkedja. Det är samma grundmotorserie som Golf GTI och Golf R. Kamkedjespännaren ska tydligen vara uppdaterad i denna motor från tidigare generation. Anledningen till att biltillverkarna förlägger många pressprovkörningar i Italien, Frankrike, Spanien och Portugal beror oftast på de fina vägarna. Om en biltillverkare ska lansera en bil som har extra bra köregenskaper så förlägger man provkörningen där bilens köregenskaper kan framhävas. Konspirationsteorier hit och dit, man kanske själv ska börja skrika bjudresa när Toyota och Lexus förlägger sina pressprovkörningar i södra Europa. Till och med Calle Carlquist har tröttnat på denna forummedlem. Sen är det ju också en fråga hur man ska förhålla sig till en motor när maskinskada på försäkring inte gäller längre, även detta beror väl på hur man tänker och vilka förutsättningar man har. Men har man ont om pengar och vill ha bilar mycket länge så tror jag ett generellt råd är att försöka undvika VW om man vill minimera risk. Vi har ju också det kända problemet med att många VW-motorer drar mycket motorolja.
Det finns tydligen någon 1,7 lit rackelmotor från BMW som dom sålt till Citroen C5 ,funderade på en sådan men den felcodade på kamtiderna efter 8800mil alltså sliten kamkedja,jag köpte isället en 2 lit HDIApropå den A1 Mäkinen nämner, med 7-speed S-tronic så har jag hört att det finns även nya 7-växlade DSG med våtlamellkoppling numer. Däremot vet jag inte hur man ser skillnad på om det är en sån eller en torrlamellkoppling… Men med 185hk skulle jag ju gissa på en våtlamellkoppling. Är det inte bara 1.4 och mindre som använder torrlamell?
Jag har inte sett ut ett speciellt exemplar utan har nyligen noterat att de existerar. Jag gillar A1 utan bakdörrar och hade missat att de fanns med hästkrafter.
Jag får känslan av att man måste vara expert om man ska välja rätt årsmodell, motor, växellåda eller kaross från VAG-koncernen. Väljer man fel så kan det bli dyrt.Rutger 1,8 TSI motorn i Golf Alltrack har kamrem och DSG6 lådan är välbeprövad så jag skulle inte oroa mig för den drivlinan. Angående oljebyten så skulle jag byta olja med en 1500 milsintervall med tanke på ditt körmönster.
Sen tror man väl på olika saker vad gäller som är bra underhåll. Själv tror jag det är en bra idé att alltid ha ny motorolja i motorn på hösten så att den är fräsch inför vinterns kallstarter.
Audi A1 TFSI 185hk har en 7-växlad Dsg låda dock så vet jag inte om det är en låda med torrkoppling eller våtkoppling. DQ200 lådan med torrkoppling innan Mqb-plattformens introduktion skulle jag undvika. Våtkopplingslådorna DQ380, DQ500, DQ250 och Audis DL501 har jag endast goda erfarenheter av. Har den sexväxlade DQ250 lådan i min Passat TDI 190 och det här funkat bra, några masshaverier på den 6 växlade lådan har jag inte hört om.
Sen är ju de tidigare kamkedjemotorerna, de som det fanns problem med, numera ersatta av en nyare generation med kamremsmotorer i de bilar som säljs nya idag. Först ut med den nya TSI-motorerna med kamrem var nog Golf 7 som såldes fr o m årsmodell 2013.
Detta är inget unikt för Passat, andra bilmärken har haft liknande problem. Därför är det viktigt att man motorn är servad enligt bilens serviceintervaller.
Även denna generation av Passat har drabbats av en del rost, även om bilen inte är många år. Håll utkik efter rost, begynnande rost eller bubblor i lacken. Främst på dörrar och baklucka.
Många byter ut luftfilter till öppna filter på 1,8T-motorerna, vilket ibland gör att LMM tar stryk. Även detta kan orsaka bland annat ryckande och orolig tomgång. Inte dyrt eller svårt att byta LMM själv.Om inte oljebyten sköts så kan det bli problem med oljesilen som blir tät (koksar igen, oilsludge). I värsta fall tar motorn rejält med skada och en del ägare har bytt motor.
Turbomotorerna 1.8T har haft lite problem med vakuumventil och wastegate som kan göra att bilen rycker. Även dåliga tändspolar kan orsaka ryckande gång.
tror tyvärr att många moderna bensinmotorer från vw är problematiska. kolla tex audis och vws bensinmotorer, kolla tex tsi som sitter i passat samt ecofuel, jävla piss. fullt me kedjeras.Hej, vet att VW gruppen har/haft strul med kamkedjor, automatlådor , ventiler som knäcks pga longlife oljan m.m.Trodde att allt detta var/är fixat.Jag har t.ex kamrem istället för kedja , fast kedja är att föredra pga längre livlängd men inte på Audi-VW m.m. Felet tydligen jag har är tändspolarna , tändstiften .Det hade jag ingen aning om när jag köpte bilen, men det som stör mig är att Audi kallar felet/problemet för en ”egenskap” .Då borde samtliga nyare bilar med samma motormodell som jag har ha samma ”egenskap”.
yes dom har problem tyvärr, inget jag personligen skulle röra. Alltid kolla upp bilar innan köp på nätet eller forums, hjälper inte mycket nu jag vet. Har haft flertal på jobbet alltså lågmilade vws och audis just bensinare som är lite svårtstartade och går lite dåligt vid start. Vet faktiskt inte vad dessa märken håller på me, bättre att skaffa dieslarna isf. dom går bättre.
Problemet i dag är att ingen kan tänka själv. Det är jätte bra att kunna felsöka med datorn men den pekar ju mest ut på ett ungefär var felet sitter. Men en duktig mekaniker kan lösa det helt utan dator men en normal reservdelsbytare kan inte lösa nått utan datorn och information från tillverkaren min golf mk2 hade felkodsläsare vet att Volvo hade det från 88b. Så det är ju inget nytt.. Synd bara att dom nya delbytarna inte får lära sig att meka och lösa problem. Dom borde få lära sig att lösa fel utan datorns hjälp innan dom fick nudda en felsökningsdator
Leifer. Enligt min service kille var inte problemen bara relaterade till kamjedja utan nåt annat med konstruktion med topplock insprutning. Ja är en blind höna här men han var i varje fall rejält bränd på wag bensin.Problem har alla bilar vet en som rasade en volvo med D5 i nyligen så problem finns det för många tillverkare,sedan är det ju fruktansvärt jobbigt och tråkigt när det väl händer.
Min service kille varnade för alla wag bensin och inte bara kamjedja problemen. Han är erkänt skysst och duktig. Jag är dock novis. Så för mig får det bli en diesel eller kolla på andra märken.Många VW börjar kanske sitt liv på vägarna som företagsbil/hyrbil. Då blir de ju ganska omilt behandlade under inkörningstiden. VW har ju länge varit duktiga på att sälja in sig på företag.
1.2 l 77 kW TSI engines manufactured up to May 2011 have a oil capacity of 3.6 l, whereas those built from June 2011 have an increased oil capacity of 3.9 l.Ett problem med VWs kedjemotorer är att kolven till kedjesträckaren inte har någon spärr. Om motorn av någon anledning snurrar åt andra hållet, t,ex om man får motorstopp i en backe och rullar bakåt med växel i, rappar kedjan och man riskerar stora motorproblem! VWs 1,2 motor har så dålig sträckare att man får problem bara man byter olja och filter på motorn. Sträckaren töms på olja och sen är det lögn att fylla den igen. Dom motorerna rasslar duktigt! z65. Kanske har dom verkstäder som sköter saken bättre, förvisso har dom väl en del gemensamma verkstäder, min polare som jag skrev om var mest förbannad på verkstaden än den trasiga bilen, tex skulle dom laga den på försäkringen fast bilen fortfarande hade garanti ”du behöver bara betala självrisken” Det slutade med att han var ända uppe i huvudkontoret i Södertälje innan han fick bilen lagad gratis. Verkar lite märkligt med dessa TSI problem, verkar vara mer frekvent på VW än övriga VAG märken om man högst ovetenskapligt kollar på nätet. Frågan är om det är ett uppförstorat eller verkligt problem, VW säljer ju onekligen mängder med bilar så det är klart att har man problem så drabbar det ju många, samtidigt så om man högst ovetenskapligt kollar på nätet så verkar ju t,ex Skoda ägare drabbats av betytdligt mindre motorproblem än VW. Det är ju samma motorer vi pratar om så jag tycker det verkar lite märkligt! Eller så har jag missuppfattat allting och dragit fel slutsats, man försöker hänga med i alla diskussioner om olika bilars fel och brister men det är inte så lätt. Men ju fler som har kunniga och faktabaserade uppgifter som man vill dela med sig av ju bättre för alla som läser här! Genom att bilarna blivit allt bättre och denna service helt försvunnit, har också en form av slapphet hos bilägarna blivit allt vanligare, jag är personligen ingen undantag, och detta har medfört att just oljenivån är något man glömmer att kolla, man litar helt på serviceintervallerna på 3000 mil som i praktiken enbart är avpassade för taxibilar och liknande som kör mycket under kort tid med varma motorer. För de allra flesta är det 1500 mil eller kanske 1000 mil som gäller för oljebyte även om instruktionsboken anger serviceintervaller på 3000mil. Sonen köpte en 07:a , den hade fått ny motor p.g.av kamkedjan, hade gått 13 tusen mil. Handlaren påstod att det var barnsjukdom i de första 1,4 TSI, sant eller falskt, vet inte. Han har även fått problem med synkningen i 2:ans växel, är det vanligt på denna bil?Slutsatsen är alltså att om bilägarna är lite mer uppmärksamma och byter olja i tid så håller kedjan. Det är bara de dumsnåla som drar ut på intervallerna och kanske samtidigt kör på billig olja!
Jag hade en Audi A1 1.4 TFSI 185 Sport S-tronic (krånglig modellbetäckning…) som jag köpte ny sommaren 2012. I oktober förra året, drygt 2 år gammal och med 3850 mil på mätaren rasade motorn. Exakt vad som hade hänt fick jag aldrig besked om. Bara att 1:ans cylinder skurit totalt. Behöver inte bero på kass kamkedja men likt förbannat rasade motorn med motorbyte som följd. Så visst har VAG allvarliga problem med 1.4 bensinaren. Jag bytte olja första gången redan efter drygt 1000 mil. Andra gången var på våren 2014 i samband med service, så två oljebyten och liktförbanannat motorras… Så undvik denna motor i VAG-bilar.
Jag tror faktiskt att det är 3000milaintervallet och en underdimensionerad kedja/-spännare som är problemet. Byt olja oftare (1500mil) så skall det säkert inte bli mågra problem.Ingen av mina bilar har dragit olja i någon större omfattning, med undantag för min B-Ford som krävde påfyllning var tionde mil, men detta lärde man sig snabbt. Men man hade ju förr ganska tidiga oljebyten och påfyllning mellan oljebyten var sällsynta, åtminstone före tiotusen mil. Jag tror att bilägare förr, generellt, hade större koll på sina fordon, bl.a. kollade ju, den ofta uniformerade, mackpersonalen olja, putsade fönster och strålkastare, under tiden bilen tankades. Man hade alltså tillgång till kontinuerlig service varje gång man tankade. På min Audi motor hade de just problem med oilsludge så oljefiltret blev större från 2006 och oljemängden ökade från 3.5 liter till 4.2 liter. Det gällde alltså för 1.8T motorn som många VAG-bilar hade förut. Fast 5 ventiler per cylinder gav inget extra som de flesta trodde när den motorn introducerades 1995. Tycker att det är ynkligt av VW att inte ens ange vilken oljemängd det går vid oljebyte, för det tror jag att dom allra flesta klarar själva att byta. Gäller för VW Golf 7. De flesta låter nog verkstaden göra service men när bilen blir till åren så kommer det nog inte att vara så.
Att man har bytt fler kedjor på Golf än på Tiguan kan ju bero på att Golf sålts i avsevärt större antal än Tiguan. Men jag tror på leifers förslag om att byta olja ofta och enbart köra på bästa oljanDet är för dåligt helt enkelt. VI har kört 5000 mil med våran tiguan nu utan problem,byter olja vid 1500 mil och det blir ca 2 gånger per år. Ska bli spännande att se hur länge motorn hänger med. Kommer att sälja bilen innan motorgarantin går ut 15 000 mil eller 8 år. Vågar inte ha den kvar sedan.
Och, ingen motor ska väl egentligen behöva rasa nånsin efter över 100 års utveckling? Minst 25000 mil ska man väl kunna begära? Allt annat är fusk från tillverkarna.
När det gäller kvalitetskontroll av oljan finns den ju i färddatorn på många bilar bl.a,. 9-3, men du har ju helt rätt i att det borde vara standard på alla bilar.Ett typexempel som blev väldigt omskrivet var Saab 1999-2004, som råkade ut för oilsludge, och även om det drabbade väldigt många andra fabrikat, var det just Saab som blev mest uppmärksammat. Men alla drabbades inte! Det visade sig att det var kombinationen av många kallstarter, korta körningar med kall motor och långa oljebytesintervaller som gav problemen och även här var det främst kamkedjan som tog stryk. Naturligtvis måste det vara allvarligare att åka med för lite olja, alltså betydligt under minstrecket, än med skitig olja, men skadorna blir nog allvarliga i båda fallen. Men oljenivåmätare finns faktiskt på i princip alla bilar, den utgörs ju ofta av signallampa för lågt oljetryck, som ju innebär omedelbar avstängning av motorn och det första som ska kollas är ju oljenivån. Så länge motorn har normalt oljetryck tar den ingen skada även om nivån är låg. Har frågat många bilmekaniker och även olika vw verkstäder och får olika besked några har aldrig hört om detta problem och andra säger att man köper sig ett problem med 1.4 tsi motorn. Så helt enkelt är det inte att välja bil.
leifer: Det sitter oljenivågivare på VW-bilarna men den tänder bara en varningssymbol i instrumentet. Audi har en digital oljenivåmätare i MMI. Men där har man ju tagit bort oljestickan.Ett skäl till att man inte ser så många som kollar oljenivån på mackarna kan kanske vara att många motorer kräver stillestånd en stund innan man kan läsa av stickan. Det kan bli kö vid pumpen då och många arga blickar!
Att Volkswagen Group Sverige inte presenterat någon åtgärdsplan för konsumenter som råkat ut för havererad kamkedja är illa. Med anledning av det här valde vi att ställa några frågor till Marcus Thomasfolk, presschef för Svenska Volkswagen-gruppen.
Men det är i det sammanhanget viktigt att kunden servat sin bil enligt våra riktlinjer. Då handlar det om att genomföra servicen inom det intervall som bilen räknar fram – och att göra den på ett fackmannamässigt sätt med rätt olja, rätt reservdelar och rätt arbetsmetod.
Vilka TFSI motorer har problem?
En annan Audi-motor med problem är 2,0 TFSI. Den drar olja. En del alldeles för mycket, flera liter mellan servicetillfällena. Enligt Audi är den konstruerad att dra olja och tillåts göra av med en liter på 100 mil!
Trots tydliga frågor om vilka goodwill-riktlinjer som gäller i Sverige, och vad deras egen fackmässiga service innebär för att minska risken, har man inte klarat av att ge oss några konkreta svar. Svävande resonemang om generösa förhållningssätt räcker inte, det är riktigt dåligt!
Felet är mycket vanligt på den här motortypen. Läser vi den rapport som Länsförsäkringar sammanställt över maskinskadeärenden 2013 visar sig mönstret tydligt. Av de tio vanligaste modellerna har VW Golf överlägset flest antal fel på kamdrivningen. Faktiskt nästan lika många som alla de andra nio bilarna man jämfört med sammanlagt!
Bilen är utrustad med indikering för flexibelt serviceintervall, vilket beräknas efter körstil och körförhållanden. Det innebär att intervallet mellan varje servicetillfälle kommer att vara mellan 1500 och max 3000 mil, dock alltid max två år. Generellt kan man säga att ett större antal längre landsvägskörningar ger större intervall, många korta sträckor med flera kallstarter ger mindre intervall.
Vilka motorer ska man undvika?
Motorerna 1.2TSI och 1.4TSI finns i följande bilmodeller: Att som biltillverkare inte ta ansvar för en dålig konstruktion är beklagligt. Tyvärr är det fakta för många Volkswagen-ägare som drabbats av kamkedjeproblem på sina 1.2 eller 1.4TSI motorer.
Eftersom det även finns annat som kan förkorta livet på en kamkedja så blir det svårt att återkalla berörda bilar. VW har istället valt att avgöra från fall till fall om kunden ska få hjälp med reparationskostnaden. Den kulanzregelung (goodwill) som det redogjorts för i tysk press går ut på att VW betalar 50-100% av arbets- och materialkostnaden beroende på hur bilen har skötts, men oberoende av bilens ålder och körsträcka. Något sådant generellt åtagande har vi inte sett i Sverige. Gissningsvis därför att det här ofta finns en maskinskadeförsäkring som kan ersätta skadan. Källa: AutoBild, april 2012
Det är beklagligt att man sätter kunden i kläm på det här sättet. Volkswagen visar tydligt att de inte har samma kundfokus som många andra bilföretag. Finns det från konsumentens sida en oro kring bilmärken där en stor del kampanjer och återkallningar förekommer kanske det är tid att tänka om, att behöva nyttja sin försäkring är inte den bästa lösningen.
Kamkedja, kamkedjesträckare, vevhusventilation, kompletterat värmeskydd samt modifierat kamaxelhus. Det betyder inte att samtliga komponenter varit felaktiga, utan att åtgärderna sammantaget ska bidra till en minskad känslighet i fall där serviceintervallet överskridits. Man ska alltid se till att serva sin bil fackmannamässigt och inom rätt tidsintervall.
När en biltillverkare inte tar ansvar utanför garantin via policy, goodwill eller återkallning drabbas bilägaren av ökade kostnader inte bara vad gäller självrisk utan även höjda premier i och med försäkringsbolagets ökade utgifter.
Att som försäkringstagare kunna lita på att bolaget arbetar aktivt och försöker få tillverkaren att ta ett utökat ansvar är viktigt. Vi frågade fyra större försäkringsbolag om problemen. Länsförsäkringar, If, Folksam och Trygg-Hansa.2012 medgav dock VW för tyska Auto Bild att problemen med kamkedjorna beror på tillverkningsfel. En underleverantör har enligt VW levererat felaktiga kamkedjor som monterats i bilarna. Trots medgivande av ursprungligt fel har VW inte återkallat eller på annat sätt fullt ut tagit ansvar för felet eftersom man inte vet i vilka bilar de felaktiga kedjorna monterats.
I de fall det ändå uppstår problem kan det vara för att kedjan blivit utsträckt, och då öppnas och stängs inte ventilerna i exakt rätt tid. En hydraulisk tryckare ska hålla kedjan spänd, men den kan gå sönder och det värsta som kan hända är att kedjan går av. Då krockar ventilerna med kolvarna i motorn med omfattande motorskador och motorbyte som följd.
Att som biltillverkare inte ta ansvar för en dålig konstruktion är beklagligt. Tyvärr är det fakta för många Volkswagen-ägare som drabbats av kamkedjeproblem på sina 1.2 eller 1.4TSI motorer. Motorerna finns i många olika modeller. Polo, Golf, Tiguan och Passat för att nämna några.Vi ber verkstaden söka goodwill garanti via Generalagenten, med blandat resultat ibland får kunden hjälp och ibland inte beroende på hur bilen är servad och hur långt bilen har gått.
Maskinskadorna hanteras hos varje enskilt länsbolag i landet. Vi har vid varje enskild maskinskada efterfrågat goodwill åtagande men vet att vi inte haft någon vidare framgång i åtagande från Volkswagen Group Sverige.
De utbredda problemen med den här motorfamiljen visar tydligt att en snyggt hanterad kampanj från tillverkaren hade varit ett mycket bättre sätt att ta hand om sina kunder på.Vår främsta ambition är nöjda kunder, säger Marcus Thomasfolk. Och i det här fallet handlar det om att ta ansvar genom att hjälpa kunder som drabbats av problem även om garantitiden gått ut.Överdragna serviceintervaller eller användande av olja av felaktig kvalitet eller icke-originaldelar (t ex felaktigt oljefilter) gör att oljans smörjegenskaper riskerar att gå förlorade. Detta leder till en mekanisk nötning av kedjan som i slutändan kan medföra att den förlängs.
M Sverige riktar nu kritik till hur problemen hanterats och uppmanar samtidigt konsumenter att vara noga med valet av bil. Nu ställer vi Volkswagen-importören i Sverige mot väggen, och passar även på att fråga hur försäkringsbolagen arbetar med problemet.
Den här frågan avser 1,2 TSI och där har vi ett mindre antal fall där kamkedjeförlängning lett till följdskador på drevet. Bakgrunden till de problemen är dock desamma som i de svar vi gett angående 1,4 TSI.
Vi har ett mycket generöst förhållningssätt till den här typen av problem även om det har inträffat efter garantitidens utgång. Ett grundläggande krav är att man ska kunna styrka att man genomfört servicen inom rätt tid och på ett fackmannamässigt sätt. Har en bil servats utanför vår organisation saknar vi dock den nödvändiga servicehistoriken. I dessa fall är det viktigt att bilägaren kan påvisa hur servicen utförts genom en tydlig dokumentation.
Har Audi A1 kamkedja?
Audi. Modeller: A1, A3, A4 och A6. Se upp med: Sköra kamaxelkedjor och hög oljeförbrukning. ”Försprång genom teknik” är Audis slogan men borde kanske lyda ”handikapp genom inkompetens”.
1,4 TSI-motorn sitter i ett mycket stort antal Volkswagen-bilar. De problem vi sett med kamkedja är främst relaterade till tidigare årsmodeller av framförallt Golf och Tiguan. På de bilarna kan vi se förhöjd skadefrekvens mot vad som brukar vara normalt. Dock är det ju så att den stora majoriteten av kunder inte drabbats av några problem överhuvudtaget. Och på 1,2 TSI har vi mycket få rapporterade fall vad gäller de här problemen.
Volkswagen arbetar med kontinuerliga förbättringar i produktionen. Genom erfarenheter från kunder som kör våra produkter kan vi sedan hela tiden utveckla konstruktionen vidare. Idag har vi en ny generations motorer och där har kamrem i många fall ersatt kamkedja. Under de senaste åren har vi sett en tydlig utveckling mot kamremmar med kraftigt förbättrade produktegenskaper. Det gör att kamrem är den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen i de bilar vi för närvarande tillverkar och säljer.Marcus Thomasfolk menar alltså att de bilägare som inte fått hjälp av Volkswagen inte servat sin bil enligt rätt intervall eller på rätt sätt? Det stämmer inte, problemen finns även på bilar som servats på en auktoriserad märkesverkstad. Hade servicehistoriken varit bristfällig skulle de inte godtagits som försäkringsärenden av respektive bolag.
Vi har klara rutiner för hanteringen av kamkedjefrågan tillsammans med våra återförsäljare. Det är också viktigt att framhålla att det är en auktoriserad Volkswagen-verkstad som fattar beslutet om hur ärendet ska hanteras. Vi vill också tillägga att de fall vi har sett när det gäller den här typen av kamkedjeproblem ofta är relaterade till att bilen körts över aktuella serviceintervall.
Serva bilen på auktoriserad Volkswagen-verkstad i rätt tid under hela bilens livslängd. Kontrollera noga bilens servicehistorik om du köper den i andra hand.I de fall vi får information om att tillverkaren har försökt hantera ett problem genom att erbjuda något som går utöver garantin, så tar vi alltid en diskussion med verkstaden innan vi godkänner deras reparationskalkyl. Linda Nordvall, VD på M Sveriges egen försäkringsförmedling ger en liknande bild över hur ärendena som kommer in till dem hanteras. Problemen med just denna motorfamilj är välkända, och kunderna ombeds i första hand att söka goodwill hos sin återförsäljare. Kamkedjan är beroende av att smörjningen fungerar som den ska och det finns därför ett klart samband mellan slarv med motoroljebyten och problem med kamkedjan. Vi har observerat att en stor del av de drabbade bilarna har luckor i servicehistoriken, eller har servats enligt Volkswagens long-life program som enligt vår mening inte fungerar om bilen körs korta sträckor, vilket många bilar gör.När vi frågar Länsförsäkringar hur de arbetar i frågan får vi svaret att Volkswagen Sverige inte ger dem någon respons, vare sig det gäller individuella goodwill-ärenden eller som generellt problem. Övriga försäkringsbolag ger en liknande bild – Volkswagen vill helt enkelt inte ta tag i frågan. Ja det är rätt vanligt att AutoData, Haynes osv har en något ”kortare” körsträcka angiven än tillverkarna, just för att ha lite ”marginal”. Gör man det själv är det ju en relativt billig ”försäkring” i sammanhanget. Som tidigare nämnts används kamkedjan för att synkronisera rörelsen för vissa delar i motorn. Nästan som en kamrem. Den enda skillnaden skulle kunna vara att kamremmen i vissa bilmodeller även driver vattenpumpen. Förutom det, ansvarar de båda för synkroniseringen av vevaxeln, kamaxeln, kolvar och ventiler.
Kamkedjan sitter i bilens motor och synkroniserar de olika delarna av motorn så att de kan arbeta tillsammans. Den överför vevaxelns rörelser till kamaxeln och är gjord av metallänkar, precis som en kedja, vilket gör att den kan ta tag i kugghjulen.
Om kamkedjan skulle gå sönder är det viktigt att du låter en pålitlig verkstad ta på sig jobbet. På vissa bilmodeller så är jobbet väldigt komplicerat och tidskrävande, därför är det viktigt att låte en erfaren mekaniker/verkstad utföra jobbet. Om kamkedjan går sönder kan detta skada andra delar av motorn, såsom ventiler och då kan reparationen bli dyrare och mer omfattande.
I början av 1980-talet var Audi en bil för gubbar i keps, men sedan var det någon som kom på det här med att Audi skulle börja med Quattro och rally. Det blev succé och bilen körde ifrån allt och Audis resa mot toppen kunde börja. 1984 vann svenske Stig Blomqvist VM-guld i en Audi Quattro.
Motorer Den vanligaste motorn till Audi A6 är dieselmotorn på två liter. Den finns med flera olika effektuttag, vanligast är 190 hk, men det förekommer även 177 hk och 211 hk. För den som vill ha en extra stark dragbil rekommenderar vi V6-dieseln, den är kraftfull och ger bilen en fin och mjuk gång. Den allra starkaste versionen har 313 hk. För den som söker en bensindriven A6 så är det en tvåliters TFSI-motor på 180 hk eller V6-motor som gäller. Många tycker att 190 hk-dieseln är det bästa alternativet då den är både stark och snål. För dig som söker en fyrhjulsdriven A6 är det bra att känna till att Quattrosystemet har permanent fyrhjulsdrivning med 40 procent fram och 60 procent bak. Om hjulen spinner kan kraften fördelas om. Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning. Goda råd En modell som passar extra bra i svenska förhållanden är A6 Allroad. Den har högre markfrigång och tåliga plastpaneler på karossen. Dessutom är den otroligt komfortabel med sin luftfjädring. Om du söker en sportbil för hela familjen kan RS6 vara bilen för dig. Den har V8-motor med dubbelturbo och 605 hk. Bilen är förvånansvärt pålitlig med tanke på dess extrema prestanda. Håll koll på vilken modellgeneration du köper – Audis bilar är ganska lika, modellen vi skriver om här är Audi A6 som såldes mellan 2011 och 2018.En fin begagnad Audi kanske bara har gått några tusen mil, men kan vara 100 000-tals kronor billigare än en ny Audi. Audi A6 har många finesser som fyrhjulsdrift och innovativ teknik, men bilen brukar för det mesta vara mycket pålitlig. Med Blipp kan du lägga om ditt nuvarande leasingavtal på din företagsbil och se över dina kostnader. Skicka in din ansökan så återkommer vi med ett förslag på en ny leasing. Som nya tillhör Audis bilar de absolut dyraste på marknaden. Grundpriset är högt och Audi är duktiga på att ta betalt för extrautrustning. Som begagnade är de ofta mer prisvärda, och en av de allra populäraste modellerna är den stora familjebilen A6.Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna – och får hjälp med hela försäljningen.
Är TFSI motorer bra?
Hög oljeförbrukning i Audis TFSI-motorer på 1,8 och 2,0 liter. ”De här bilarna drar otroliga mängder olja, rekordet är en kund som hade en oljeförbrukning på åtta liter på 150 mil! Det är dyr longlifeolja också så det är ekonomisk ruin.” För att lösa problemet gör Audi ett oljeförbrukningstest för 5.000 kronor.
Modellen: Audi A6 2011-2018 I tidernas begynnelse hette Audis stora familjebil Audi 100. I början av 1980-talet kom en modell av Audi 100 som förändrade hela bilbranschen genom sin strömlinjeform, snåla motorer och generösa utrymmen. Sedan dess har namnet ändrats till A6, men grundkonceptet är detsamma. En modern och effektiv bil för hela familjen med goda köregenskaper. Audi A6 finns både som sedan och Avant. Den senare är klart mest populär bland svenska bilköpare. Audi A6 går att få med både fram- och fyrhjulsdrift. Det finns massor av olika motorer att välja på. Bilen är uppskattad för sin fina komfort och väghållning och är svårslagen på långresor.Ekonomi Audi är en dyr bil, men när du köper den i andra hand har första ägaren fått ta en stor del av värdeminskningen. Extra utrustning är dyrt när bilen är ny, men du får mer utrustning för pengarna på en begagnad bil. Sedanmodellen är betydligt billigare än Avant, men inte lika praktisk. Räkna med att du får lägga från 200 000 kronor för att hitta en Audi A6 i fint skick som inte gått allt för långt. Med Blipps billån kostar det från 1916 kronor i månaden.
Problem När bilen börjar bli några år och ha gått långt finns det några saker att se upp med hos Audi A6. Audis dubbelkopplingslådor brukar hålla bra, men kan börja slira. Då är det dags att byta lameller och det är en dyr reparation. Äldre bensindrivna TFSI-motorer har en kamkedja som kan kugga över, då havererar motorn med stora kostnader som följd. Mindre krångel med elektronik förekommer så prova alla finesser i bilen. A1 är den ”prisvärda” instegsmodellen i Audis utbud. Den har massor av tekniska alternativ och är därför bra – men den är dyr med tanke på konkurrensen. I sin S Line Contrast Edition-finish är A1 en riktig höjdare. Men du kommer sällan att se den här utgåvan på vägarna – och i sin normala form svarar den visserligen på många frågor med framgång, men den lämnar också ett antal frågor kvar. Som till exempel om en VW eller Seat och överblivna pengar borde vara det rätta valet?
Är Audi A1 bra?
Vår snabba uppfattning. Så till den avgörande frågan: Ska du köpa en Audi A1 från 2019? Ja, den är inte bara en bra bil – den är iögonfallande, bekväm och teknisk (med rätt tillägg i alla fall) – utan den är inte heller en sämre bil och levererar framgångsrikt den kvalitet som ett Audi-märke representerar.
Få en basservice och kör säkert med din bil. Just nu priser från 890 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.
Att byta kamrem är nästan det viktigaste du behöver göra för din bil. Om man väntar för länge och kamremmen smäller, kan det få förödande konsekvenser för både bilen och plånboken. Du kan hitta när det är dags att byta kamrem i bilens dokument. Bytet görs oftast enklast samtidigt som en service eftersom vattenpumpen på de flesta Audi A1 byts i samband med kamremmen. Måste man byta vattenpump samtidigt som kemremmen?Kamremmen driver vattenpumpen och byts inte denna kan det hända i efterhand att den börjar läcka och då måste hela jobbet göras om igen. Görs det samtidigt sparar man tid! En verkstad gör kamremsbytet ganska fort och lätt för det är svårt att göra själv.
Få en AC-service och säkra optimal kylning. Just nu priser från 625 kr*. Anläggningen undersöks för läckage och fylls på med extra kylmedel. Få offerter och se ditt pris direkt!
Boka oljebyte online och spara pengar! Just nu priser från 840 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt! En annan stor trend är Internet of Things (IoT). IoT är ett system som använder trådlös teknik för att koppla samman olika enheter och möjliggöra kommunikation mellan dem. IoT gör det möjligt för företag att följa och analysera data som samlas in från enheter för att få insikter om deras kunder och förbättra sina produkter och tjänster. De tre stora trenderna som vi nämnde är AI, IoT och molntjänster. De är alla viktiga verktyg för att hålla jämna steg med digitaliseringen och förbättra affärsresultaten. Om du vill lära dig mer om dessa trender och se hur de kan användas, rekommenderar vi att du tittar närmare på de olika möjligheterna som finns.Cloud computing är den tredje trenden som vi ska beakta. Cloud computing är ett system som använder internet för att lagra och hantera data. Det gör att företag kan spara pengar genom att inte behöva köpa och underhålla sina egna servrar. Istället kan de använda sig av molntjänster som erbjuds av tredje part.
Den första trenden är artificiell intelligens (AI), vilket är ett system som kan utföra uppgifter som vanligtvis utförs av människor. AI är ett mycket kraftfullt verktyg som kan användas i många olika branscher, såsom detaljhandel, bankväsendet och sjukvård. AI kan hjälpa till att förbättra produktiviteten och effektiviteten hos företag.
I en värld som alltmer digitaliserar sig är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna inom IT-branschen. Vi tar en närmare titt på de hetaste trenderna och vad de innebär för oss.Bra olja är A&O när man har kamkedja, och givetvis inte slarva med servicen. Saabmotorerna är generellt skottsäkra, så länge de är servade korrekt enligt intervall med korrekt olja. De bilar som fått byta kedja har oftast en rent av dålig servicehistorik eller så har de gått långt över 35k mil.
Hur många mil går en kamkedja?
Om du sköter service och oljebyten noga kan kamkedjan säkert fungera utan problem i 20.000 mil eller mer. Med tiden kan den bli lite slak och börja rassla men en verkstad kan mäta upp hur den är spänd.
Har en 2.0t -04 som nu gått 28 000 mil utan problem med kedjan. De senaste 13 000 milen / 6 år har jag dock fått byta eller reparera fjädrar runtom, fjäderben vä, länkarmar bak båda sidor, tändningslås, bromsok bak, sensor backvarnare, generator (skramlade), kylvattenpump (läckte), kupéfläkt (slutade fläkta) och bränslepump (slutade pumpa). Bränslepumpen oväntat dyr, 8000. Har det med ökade icke-fossila tillsatser att göra tro? Men med tanke på att värdeminskningen denna sträcka varit 35 – 40 tusen betraktar jag det som ett bra köp ändå.
Är det kamrem på Audi A1?
Du kan hitta när det är dags att byta kamrem i bilens dokument. Bytet görs oftast enklast samtidigt som en service eftersom vattenpumpen på de flesta Audi A1 byts i samband med kamremmen.
9-3:ans motorer har väldigt sällan problem med kamkedja. Det gäller både dieslarna och bensinarna. En del smått som kan gå sönder på 9-3:orna, men sällan något riktigt allvarligt. Det är relativt driftsäkra maskiner. MY-08 och nyare är väldigt mycket bättre på många punkter.Jag börjar bli ”härsken” på detta krånglande med inloggning för att kunna läsa tester, gamla och nya, ingenstans finns det en knapp (som det borde) där det står ”tryck här prenumerant”!!! Jag är prenumerant och inloggad som jag vet eftersom jag kan skriva det här t.ex. Ta bort krånglet NU! En annan sak som är FRUKTANSVÄRT IRRITERANDE att texten hoppar hit och dit eller någon annanstans när man läser denna digitala version. Jag vet att ni vill tjäna pengar på era annonser som är orsaken till detta elände MEN jag kommer inte att prenumerea i fortsättningen om ni inte gör något åt detta elände!
Precis som Seat ägs även detta märke av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Fabia. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.Detta märke ägs av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Ibiza. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.
Förra C5-modellen (2001-2007), ni vet den som påminner om Barbapappa, dras med en del problem. Bromsoken bak är tillverkade i aluminium och i vårt extrasaltade klimat ärgar de ihop fortare än kvickt med anliggande bromsar som följd. Pinnen som håller beläggen på plats blir i princip omöjlig att slå ur med mindre än att oket går sönder. Tändspolar som havererade var också ett stort problem samt andra el-/elektronikrelaterade fel.
De flesta tillverkare har något de inte vill prata öppet om, som kan bli förödande för konsumenten. Det vill säga oss bilägare. Till de värsta hör Volkswagen-koncernen som nu senast mörkat fifflandet med avgasrening. De ville bli största märke i världen – genom fusk. Eller Takata – den japanska tillverkaren av krockkuddar – som i stället för att rädda slår ihjäl folk.
Ett märke med oförtjänt bra rykte och som drabbas av mängder av framför allt motorproblem. 1,2 och 1,4 TSI med kamkedja går sönder i parti och minut och de sitter företrädelsevis i Polo och Golf. En klen och dålig konstruktion helt enkelt, vilket bevisas av att Volkswagen gick tillbaka till kamrem 2014. Tvåliters bensinmotorn kan dra mycket olja eftersom kolvarna är/var felaktiga. Andra problem rör DSG-lådor. Främst 7-stegade DQ200.Det italienska märket med Punto och 500 i spetsen drabbas inte av några egentliga typfel. Det är mest olika småfel som irriterar i varierande grad och i olika mängd. Lustiga, eller mindre lustiga elfel, vindbrus från oväntade ställen, spruckna drivaxeldamasker, vibrationer, bromsrelaterade fel, trasiga lysen och lampor. Kort sagt det mesta kan krångla, men kvaliteten har blivit bättre under de senaste åren.Ett mellanmjölksmärke som ryckt upp sig ordentligt på senare år. Däremot ska man passa sig lite för 2,2-liters bensinaren på 155 hästkrafter som sitter bland annat i Zafira och Vectra och har samma problem som Alfa 159 2,2 JTS. Det vill säga att kamkedjan sträcker sig. Motorn är en GM-produkt så det är egentligen fel att skylla på Alfa. En del olika småfel har drabbat Opel men det var som sagt några år sedan.Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se
Vilken är den bästa Audi motorn?
För den som vill ha en extra stark dragbil rekommenderar vi V6-dieseln, den är kraftfull och ger bilen en fin och mjuk gång. Den allra starkaste versionen har 313 hk. För den som söker en bensindriven A6 så är det en tvåliters TFSI-motor på 180 hk eller V6-motor som gäller.
Teknikens Värld har skrivit om det förr. Bilar som är tickande bomber, där det bara är en tidsfråga innan motorn eller något annat dyrt och väsentligt flyger i luften. Fabrikanterna erkänner ogärna att de har misslyckats och har inte en aning om att det skulle vara fel på deras produkter.
När ska man byta kamrem på Audi A1?
Audi har inga uttalade åldersintervaller för kamremsbyten men vi rekommenderar att man kontroller kamremmens skick när bilen är 5-6 år gammal då detta kan vara individuellt från bil till bil beroende på hur kamremmen och komponenterna runt om har skötts.”
Det japanska företaget bygger bilar som är trevliga att köra och som mekaniskt är extremt pålitliga. Tyvärr missade man rostskyddet på Mazda 6 av första generationen och verkstäderna fick rostlaga massvis av bilar på rostskyddsgarantin. Flertalet modeller från Mazda har också brister i ljudisoleringen och uppfattas bullriga från vägljud. Lyssna om du står ut – i längden.När Subarus första boxerdiesel kom 2008 i Legacy var det ett flertal som gick i luften. Det finns lite olika teorier om varför, men en är att det vid tillverkningen blev för mycket packningsmassa som täppte till en oljekanal. Andra hävdar andra saker, som avsaknad av ett oljehål i ett vevlager eller felaktigheter i oljefiltrets backventil. Hur som helst verkar felen ha minskat över tid.
Ingår i PSA-koncernen tillsammans med Citroën. Peugeot har en del synder på sitt samvete, bland annat vissa bensinmotorer i 207-modellen. Det gäller främst 1,6 liter på 120 hästkrafter där kondens gör att motorvarningslampan tänds och motorn går in i felsäkert läge. Täta oljebyten krävs samtidigt som man inte enbart ska köra korta sträckor.
Saab 9-5 är en riktigt prisvärd familjebil och många finns kvar. Några i fint skick med många återstående mil. Däremot hade 9-5 mellan 1998 och 2003 problem med vevhusventilationen för bensinmotorerna B205 och B235 (finns också i 9-3). Tändkassetter och pixelfel är andra problem man kan råka ut för, liksom trötta stötdämpare bak.Ford hör väl knappast till de märken som förknippas med hög kvalitet, utan mer som ett medelmärke. Nu under senare år verkar det dock som kvaliteten höjts. På tidigare modeller är det främst rost som kryper i dörrar och lite varstans, och rosten fick fäste snabbt eftersom man använde dåliga tätningsmaterial. Om du är intresserad av en äldre Mondeo eller Focus, syna dem noga i kanterna.”Försprång genom teknik” är Audis slogan men borde kanske lyda ”handikapp genom inkompetens”. Audi har en hel rad olika motorer som är dåliga, för att inte säga samtliga bensinmotorer. 1,2 och 1,4 TFSI med kamkedja där kedjan kan rappa över redan vid 5 000 mil. 2,0 TFSI har felaktiga kolvar och drar därför stora mängder olja. 2,4 och 3,0 TFSI/3,2 V6 FSI har sköra kamkedjor som gör att knappt ens Audihandlarna vill byta in bilar med dessa motorer.Alfa 159 är en vacker bil och underhållande att köra, men akta dig för tvåliters bensinmotorn 2,2 JTS där kamkedjan kan sträcka sig. Ett symptom är att motorvarningslampan tänds. Byte av kamkedja kostar minst 10 000 kronor. Även dreven, spännare och löpskenor bör bytas och då blir det dubbelt så dyrt. Teknikens Världs egen Alfa–hane, Mikael Stjerna, har råkat ut för kamkedjesträckning på flera av sina Alfa 159. Dieseln 2,4 JTD har kort intervall på kamremsbyte och ska bytas efter fem år eller 15 000 mil och kostar nästan lika mycket i kronor.IMS-lagret kan oförhappandes gå sönder vilket betyder ruin för hela motorn. Inter Mediate Shaft (mellanaxel) drivs av vevaxeln och driver i sin tur kamaxlarna. IMS har ett kapslat, permanentsmort, något underdimensionerat lager på svänghjulssidan. Bör bytas i samband med kopplingsbyte (10 000 mil cirka). Gäller 911 (996/tidiga 997, ej Turbo) och Boxster (986/987).
Hur vet man kamkedja eller kamrem?
⛓️ Hur vet jag om min bil har kamrem eller kamkedja? För att kontrollera om din bil har kamrem eller kedja kan du antingen fråga din bilmekaniker eller läsa i din bils instruktionsbok. Om du fortfarande är osäker kan du be din mekaniker att hjälpa dig kolla om du har kamrem eller kamkedja.
Det finns fler exempel, bland annat motorer som drar alldeles för mycket olja, kamkedjor som rappar över eller går av, rost som härjar, växellådor som trilskas och mycket, mycket mer. Saker som kan bli riktigt dyra för konsumenten och det vill till att serviceboken är korrekt ifylld och vid rätt miltal om fabrikanten kostnadsfritt ska åtgärda problemet, men ibland hjälper inte ens det.Har drabbats av många återkallelser på senare år även om de inte varit av speciellt allvarlig art. Men åtskilliga VVT-i 1,6-litersmotorer drar plötsligt oanade mängder olja. Det rör framför allt Corolla. Avensis, MR2 och Celica med 1,8 VVT-i drabbas också. Den gemene Toyota-ägaren kollar sällan oljenivån och motorraset kan komma som ett mail i inkorgen.