Posted on

Barrväxter I Kruka

Granngården har flera arter av barrväxter i sortimentet som passar utmärkt som häck, till exempel ädeltuja ”smaragd”. En barrväxt är en uppskattad häckväxt som behåller sin vackra gröna färg året runt.Granngården har flera arter av barrväxter i sortimentet som passar utmärkt som häck, till exempel ädeltuja ”smaragd”. En barrväxt är en uppskattad häckväxt som behåller sin vackra gröna färg året runt. Barrväxter är mycket populära eftersom de oftast är vintergröna. De kan både liva upp trädgården i form av fina prydnadsbuskar och ge insynsskydd som häck. En barrväxt passar precis lika bra i kruka eller i en rabatt tillsammans med andra vintergröna plantor. Vi är glada att kunna erbjuda ett stort utbud av klottuja, cypressväxter, gran, marktäckande och snabbväxande barrväxter med flera för att du ska hitta något fint att piffa upp just din trädgård med. Barrväxter trivs i torvblandad, lätt jord, med lågt PH-värde. På Granngården har vi gödsel och barkmull som du kan tillsätta vid planteringen. Mindre växter kräver ett jorddjup på 30 cm och större sorter 50 cm. De första månaderna efter planteringen är det bra att vattna med jämna mellanrum, runt varannan vecka, var dock försiktig så att du inte övervattnar. Under sommaren kan växterna bli gula och vissna om de inte får tillräckligt med vatten, var därför uppmärksam och se till att plantorna får lagom med bevattning. Växterna är ofta känsliga mot stark sol som kan orsaka skador på dem. En barrväxt behöver beskäras minst 1-2 gånger per år, gärna under tidig vår samt september/oktober. Detta är särskilt viktigt om växten har blivit skadad av exempelvis sol, vind eller torka, för att den ska bli tät och vacker. Vid beskärning är det bra att tänka på vilken höjd du vill att häcken eller busken ska ha, detta eftersom det går att forma och bestämma höjd på de flesta sorter.Barrväxter är mycket populära eftersom de oftast är vintergröna. De kan både liva upp trädgården i form av fina prydnadsbuskar och ge insynsskydd som häck. En barrväxt passar precis lika bra i kruka eller i en rabatt tillsammans med andra vintergröna plantor. Vi är glada att kunna erbjuda ett stort utbud av klottuja, cypressväxter, gran, marktäckande och snabbväxande barrväxter med flera för att du ska hitta något fint att piffa upp just din trädgård med.

Barrväxter trivs i torvblandad, lätt jord, med lågt PH-värde. På Granngården har vi gödsel och barkmull som du kan tillsätta vid planteringen. Mindre växter kräver ett jorddjup på 30 cm och större sorter 50 cm. De första månaderna efter planteringen är det bra att vattna med jämna mellanrum, runt varannan vecka, var dock försiktig så att du inte övervattnar. Under sommaren kan växterna bli gula och vissna om de inte får tillräckligt med vatten, var därför uppmärksam och se till att plantorna får lagom med bevattning. Växterna är ofta känsliga mot stark sol som kan orsaka skador på dem. En barrväxt behöver beskäras minst 1-2 gånger per år, gärna under tidig vår samt september/oktober. Detta är särskilt viktigt om växten har blivit skadad av exempelvis sol, vind eller torka, för att den ska bli tät och vacker. Vid beskärning är det bra att tänka på vilken höjd du vill att häcken eller busken ska ha, detta eftersom det går att forma och bestämma höjd på de flesta sorter.
De flesta små barrväxter övervintrra sällan väl ute i rabatten, med undantag för södra Sverige dä det kan fungera i gynnsamma lägen. Men du kan njuta av dem i kruka och försöka skydda dem från den strängaste kylan. Oftast håller de sig ändå fina på trappan fram till våren.Ge dina julträd en ljus plats inomhus, det vill säga inte alldeles för långt in i rummet. Skona dem från direkt elementvärme, där det är varmt och där luften blir mycket torr. Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt.

För många är en ”vanlig” julgran en rödgran för andra är en ”riktig” julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.
De julträd du har utomhus får du hålla ett öga på. Om det blir mycket sträng kyla, kan du hjälpa dem att klara sig genom att isolera krukan. Ställ den på några klossar så att den kommer upp från iskall betong och svep säckväv eller bubbelplast om den och ställ den gärna frostfritt om du kan. Dekorera den med ljusslingor och pynt, så blir julsätmningen på topp! Ju kallare det är desto mindre vatten förbrukarna växterna, så vattna försiktigt.Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. En kungsgran i kruka vill gärna ha 2-4 dl vatten per dag när den står inomhus i vår torra luft. Ett annat tips är att lägga en fukthållande disktrasa eller annat material i botten av ytterkrukan och håll den blöt som en fin reserv. Vattnet får dock inte stiga upp till innerkrukan. Täck gärna jorden med mossa, det är vackert och den håller jorden fuktig. Ingen näring behövs nu.

Vad är Frosttålig kruka?
Frosttåliga krukor – förutsättningar måste vara helt torra och förvaras inomhus eller under tak. Andra måste vara helt tömda på jord och vissa har matchande fat som INTE är frosttåliga. Och en del krukor såsom fiberclay-krukor är förvisso frostsäkra – men bara i ett par vintrar innan de sedan börjar spricka…
Utomhus kan du placera krukor med små barrträd i grupp, flera likadana tillsammans, eller variera med olika höjd och storlek. Eftersom barren har olika nyanser grönt, blir det väldigt vackert och mycket levande. Gör arrangemang med växter, kottar, stenar, mossa, ljusslingor och kanske röda äpplen – färska till fåglarna. Att hänga upp talgbollar i träden kan också vara ett fint pynt som småfåglarna gillar.En stor ädelcypress eller sockertoppsgran står i stram givakt på trappen och hälsar välkommen. Ljusslingor kan lysa upp och krukan kan du svepa in i t ex säckväv med rött band eller grovt snöre om ”magen, om du saknar så stor ytterkruka, det blir juligt och fint.Ställ krukan ljust, svalt men frostfritt. Tänk på att barrväxten kan behöva vänja sig vid kallare temperatur gradvis om du flyttar ut den från varm inomhustemperatur.

Barrträd och mindre barrväxter är ofta tåliga och dekorativa inslag i trädgården. Nu för tiden finns många spännande barrväxter för svenska trädgårdar.

När är det bäst att plantera barrväxter?
Det allra bästa resultatet får du dock om du planterar dina barrväxter på hösten. Fördelarna med en höstplantering är att klimatet är svalare och att det vanligtvis är fuktigare under denna årstid, något som gynnar en ny planta. Du bör sikta in dig på att plantera mellan augusti och oktober.
3. Växter som står i kruka tål inte när rotklumpen blir genomfrusen efter att ha utsatts för riktigt sträng kyla under en längre tid. Tuja och gran klarar mer än 20 minusgrader.4. Generellt är det bättre att täcka med löv och liknande, än att isolera krukan med till exempel bubbelplast. Eventuellt kan man dra krukan nära husväggen, när det väntas låga temperaturer under lång tid. Snö är ett av de bästa isoleringsmaterialen, vilket gör att man kan lyckas med vintergrönt i kruka även i norra Sverige. Allas.se erbjuder gripande journalistik kring ämnen som relationer, hälsa och handarbete samt innehåll från veckotidningarna Allas, Allers, Hemmets Veckotidning, Året Runt, Allers Trädgård och Antik & Auktion. Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!Samplantera gärna de vintergröna växterna med annat, kanske ettåringar som du kan byta ut efter säsong. Här har de blåsilvriga tonerna i blåenen kombinerats med silverek och silvernjurvinda.Det vintergröna har ett stort värde under vinter och tidig vår när det i övrigt är avlövat och mest brunt. Och i snölandskapet blir de vintergröna växterna vackra silhuetter med vit eller frostig skrud.Vid entrén till huset, eller på andra platser i trädgården som du har en vy över, är krukplanteringar med vintergröna växter särskilt fint. Det känns ombonat och välkomnande under hela vintern med till exempel en vacker barrväxt i kruka på trappen. En annan fördel är att de flesta barrväxter klarar av att stå i alla lägen, skugga som sol. Dock har de en tendens till att växa snabbare och jämnare när de får stå så mycket som möjligt i solen, därför är en halvskuggig till solig plats att föredra. Vill man trots allt placera sin barrväxt i skuggigt läge så är dessa att föredra: hemlock, hiba, idegran, japansk ädelcypress (ej den gula sorten) och solfjäderstall Sciadopitys. Vill du få mer inspiration? Kolla då dessa vackra trädgårdar med inslag av barrväxter: klicka här Hos oss kan du köpa utsökta barrväxter av olika slag. Om den önskade varan inte finns på plats i butiken så kan du beställa den och få den med nästa leverans, smidigt och enkelt.

Vi är specialister på thuja, gran, juniperus, idegran, en och bonsai. Barrväxter är väldigt anpassningsbara och kan odlas på de flesta jordar i olika kompositioner. Lerig jord bör dock undvikas samt att man bör se upp för grundvatten i botten. Juniperus kan med fördel blandas i olika sorter för att uppnå en färgrik effekt i trädgården eller stå solitärt för sig. Idegran kan formas till häck eller även den stå solitärt eller varför inte i stor kruka? Ja, möjligheterna är oändliga och det är bara din fantasi som sätter gränserna för hur trädgården ska se ut. Behöver du rådgivning eller tips på vilka växter som passar ihop och kan bilda ett trevligt arrangemang, hör av dig till oss.
Barrväxter är oerhört populära tack vare att de håller sig vintergröna och tål värme och kyla ypperligt bra. Vi säkerställer att barrväxter köpta hos oss kommer från några av marknadens bästa odlare och håller högsta kvalitet, vi tar inte in halv-taskiga exemplar. Av just denna anledning kan vi ge ut 1 års växtgaranti, vilken barrväxt du än väljer att köpa för att du ska kunna slappna av och njuta av din trädgård.This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Hur sköter man en gran i kruka?
Alla julträden är lättskötta Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt. Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. En kungsgran i kruka vill gärna ha 2-4 dl vatten per dag när den står inomhus i vår torra luft. Cachad
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Vår webbsida använder cookies för att optimera innehållet för dig och göra det möjligt att skräddarsy sidan efter individuella behov och önskemål. Du kan förhindra cookies från att sparas genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Se vår Integritetspolicy för ytterligare information.Du får 2% bonus på alla dina köp, såväl online som i butik. Du tar del av exklusiva förmåner, massa inspiration från vårt trädgårdsprogram Odlingsbänken och på din födelsedag säger vi grattis till dig med en rosbukett.Förutom de tidiga perennerna finns en hel del blommande växter som inte tål ihållande kyla, men ändå klarar tillfälliga köldknäppar, de är ofta spektakulära i sina färger och blir särskilt vackra i krukor och arrangemang. Blir det riktigt kallt kan de skyddas med fiberväv – om nödvändigt i flera lager. Skulle de ändå få lättare frostskador på bladen är det lätt att putsa bort. Exempel på dessa härliga vårblommor är; Ranunkel – blommor i fantastiska färger som tål lättare frostnätter. Knölarna kan grävas upp på hösten och vinterförvaras på sval frostfri plats tills nästa vår då de återplanteras. På Plantagen finns allt som behövs för ett växande liv. Hos oss kan du hitta inneväxter, uteväxter, möbler, redskap och inspiration till nästa projekt. Med 128 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland och en e-handel som alltid har öppet hjälper vi dig att komma närmare naturens positiva kraft. Välkommen till Nordens härligaste växthus.Kom ihåg, vårblommor ger inte bara oss en nystart på året, genom att plantera dem gör du också en viktig insats för bin, fjärilar och andra nyvakna som också längtar efter sommaren.

När ska man gödsla barrväxter?
Gödsling. Var sparsam med gödsel till barrväxter. Gödsla tidigt på våren med specialgödsel eller kogödsel. Gödsla aldrig vid plantering utan först 2-3 veckor efter.
Trädgårdsnejlika – kan ibland övervintra som perenn om vintern är riktigt mild, klarar ner till 5 minusgrader. Finns i flera färger och innehåller mycket nektar vilket gör den populär hos fjärilar.Efter en lång och kall vinter finns en stark längtan efter grönska och blommande växter, tyvärr kan enstaka frostnätter ställa till det även under våren. Som tur är finns det blommande växter som tål det ostadiga vädret – här tipsar vi om några.

Rådjuren är ofta utsvultna på vårkanten, men vissa blommor, som på snödroppar, är osmakliga för dem. Mer attraktiva blommor går att skydda med fårull som avsöndrar ett ämne de ogillar eller med olika rådjursavskräckande medel som finns att köpa i butik. Andra knep är att bygga in krukväxterna i ett vackert växtstöd av naturpinnar, lite som en fågelbur eller att mata rådjuren med något de faktiskt får äta – långt bort från dina planteringar förstås.Fleråriga växter (perenner) som blommar tidigt om våren är vana vid vårt kyliga klimat och tål därmed en hel del, de har också fördelen att de ofta blir fler för varje år. Många förökar sig själva med lökar eller så går det att dela plantorna på hösten eller våren.Vårväxter som tål frost kan vara härdiga perenner som återkommer år efter år, men också andra tåliga växter, sådana som du kan sätta ut först när vårsolen kommer. Dessa klarar ofta ner till fem minusgrader under korta perioder, men bör inte stå ute hela vintern.

Övrigt: Mycket tålig och lättskött. Kan putsas lätt direkt efter plantering. Kan stå i direkt sol och även i delvis skuggiga områden. Kräver en väldränerad, fuktig och mullrik jord.Jag har alltid varit lite förtjust i barrväxter i kruka och har sedan många år tillbaka två tallar. Nu har jag hittat en fågelbogran och en liten minitall som jag placerat direkt utanför köksfönstret. En liten muehlenbecka fick stå för rufset. Bordet använder vi annars som planteringsbord.

Övrigt: Mycket tålig och lättskött. Långsamtväxande. Kan putsas lätt direkt efter plantering. Kan stå i direkt sol och även i delvis skuggiga områden. Kräver en väldränerad, fuktig och mullrik jord.
Övrigt: Håll jorden runt busken eller trädet öppen, lucker och ogräsfri de första åren. Du kan lägga ett lager av barkmull eller löv inför vintern. Tuja, cypress och en bör också täckas med väv mot den skarpa vårsolen, speciellt om marken är frusen.Jord: Barrväxter är i allmänhet anpassningsbara och finner sig tillrätta på de flesta jordar. Styv lera bör undvikas. Många trivs bäst med något lägre pH, 5,5-6,5. Det finns de som också går bra i högre pH, över 7, till exempel idegran (Taxus) och en (Juniperus), liksom serbisk gran Picea omorika, bergtall (Pinus mugo) och trädtuja (Thuja plicata). Det bästa är en väldränerad mullrik men sandblandad jord. De kräver måttligt med gödsel.

Som vid plantering av andra buskar och träd bör gropen vara rymlig, 50 cm djup och minst 60 cm bred. Jorden i din trädgård behöver i regel förbättras. Använd den befintliga matjorden och blanda med träd- och buskjord och naturtorv.Läge: De flesta barrväxter utvecklas bäst i ett ljust läge. Det behöver inte betyda gassande sol, men få barrväxter mår bra i djup skugga. Mest ljuskrävande är en (Juniperus) och tall (Pinus). Tuja (Thuja), cypress (Chamaecyparis) och gran (Picea, Abies) blir finast i jämnt ljus och idegran (Taxus) är den som klarar mest skugga. Idegran är också den barrväxt som tål salta vindar bäst.Beskärning: Barrväxter beskärs normalt inte. Om de är planterade som häck ska de naturligtvis skötas och klippas, se infoblad om häckar. Tallar kan hållas lägre och kompaktare om årsskotten nyps eller klipps av medan de är mjuka. Uppstamning är också en typ av beskärning som exponerar en fin stam, släpper in ljus och lyfter fram växter runtomkring.

Plantering: Barrväxter säljs mest i kruka men förekommer också i klump. De kan planteras hela säsongen fram till mitten av september. Det är en stor fördel om barrväxter hinner rota sig före vintern. Plantera inte barrväxter för tätt, de vill ha ljus runt omkring och gillar inte för mycket konkurrens. Plantera helst inte klättrande växter i barrträd, de brukar då tappa barren och bli fula. Många barrväxter har ytliga rötter så du bör inte plantera kraftigväxande eller krävande växter för nära. Men att plantera barrväxter, ljung och andra lämpliga perenner (t ex Armeria, Campanula, Dianthus, Geranium m fl.) i ett stenparti är mycket dekorativt.
Täck botten av gropen med 10-20 cm av matjorden och trampa till så den blir fast. Sätt i plantan och fyll till ca hälften med jord. Trampa till lite så plantan sitter stadigt och fyll gropen med vatten. Fyll på med jord, trampa till lite lätt och vattna igen. Den färdiga planteringsytan ska bilda en liten kulle i förhållande till omgivande markyta. Då slipper vatten bli ståendes och riskera att frysa på vintern, se skiss! Vattning: I allmänhet är dessa växter bra på att hushålla med vatten när de väl har etablerat sig. Första säsongen är det dock viktigt att de får tillräckligt med vatten. Vattna rejält vid planteringen och kontrollera sedan regelbundet att det inte blir för torrt om regnet uteblir. Tumregeln är att 30 mm vatten når ner 30 cm i jorden.Var noga med att plantan hamnar på rätt nivå, hela roten ska vara under jordytan men hela stammen över jord. Nästan inga växter vill ha jord på stammen!

De flesta barrväxter är härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år. Naturligtvis beror det på var i landet man bor och för lång glädje kan det löna sig att skydda dem den kallaste tiden och framför allt mot förrädisk vårsol. Men man kan också se dem som vanliga utplanteringsväxter. När säsongen är över har de gjort sitt och får maka på sig till förmån för de mera pråliga vårblommor. Kanske kan de samsas om utrymmet?
Krukor under bar himmel brukar få tillräckligt med nederbörd denna årstid men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Om det blir riktigt kallt, så kan man ställa in dem i frostfritt utrymme en tid men absolut inte i någon värme. På våren måste växterna skyddas mot solen och enklast är att flytta krukorna in i skugga. Dåligt rotade plantor i rabatt kan ”frysa upp”, och då får man trycka ned plantorna till rätt nivå.Små barrväxter är mycket lätta att placera. Man kan ställa krukor och lådor med dem var som helst där de gör sig, på balkonger, uteplatser eller i trädgården och gärna som inramning till entrén. I rabatter sätter man samman flera arter med varierande färg och form till en dekorativ plantering. Tänk också på gravplatser, som får en stilfull vintergrönska med en ensam växt eller en liten grupp av små barrväxter.

(Thuja occ. ’Danica’) Kompakt bollformigt växtsätt. Behåller sin friskt smaragdgröna färg även vintertid. Höjd/ bredd 50 cm. Lev.storlek 20-25 cm i kruka. Lev. i 2 liters kruka. Plantavstånd 60-70 cm. SOL-HSK. Zon 1-6. PRIS/ST. (LÄGRE PRIS/ST VID KÖP AV MINST 10 PLANTOR)
(Juniperus squamata ’Blue Star’) En tätväxande sort med intensivt blågrå barr. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Utmärkt till stenparti och gravplatser. Höjd 50-100 cm. Lev.storlek 20-25 cm. Lev. i 2 liters kruka. SOL-HSK. Zon 1-4. PRIS/ST.

Alla våra barrväxter är krukodlade eller med klump i olika storlekar, beroende på sort (se respektive produktbeskrivning för mer information). De kommer från odlare i Sverige, Danmark och Holland. Vi packar växterna i paket eller på pall, oftast tillsammans med perenner och andra buskar, så att kunden får alla växterna samtidigt. Snabb transporttid på 1-2 dagar med DHL från Asmundtorp och fram till dörren, eller välj avhämtning i Asmundtorp. Leveranstid från 1 april och framåt. Vid större kvantiteter transporteras växterna direkt från odlaren.
(Juniperus x pfitzeriana ’Mint Julep’) En frisk och tålig barrväxt med mintgröna och doftande barr. Sorten har har ett upprätt, utbrett växtsätt med bågböjda grenar. Höjd upp till 1 m hög och 2 m bred. Lev.storlek 30-40 cm i 3 L kruka. Trivs i de flesta jordar som ej är för fuktiga. SOL. Zon 1-4. PRIS/ST (2023)(Larix kaempferi ’Blue Dwarf’) En långsamväxande sort med oregelbundet växtsätt och mjuka blågröna barr. Trivs i väldränerad och lätt mullrik jord. Höjd 50-100 cm. Lev. i kruka, 25-30 cm. SOL-HSK. Zon 1-4. PRIS/1-PACK

Var trivs barrväxter?
Barrväxter trivs i öppna, ljusa lägen. Sol till halvskugga fungerar bra för flertalet arter men i skugga är urvalet mindre. Här väljer man lämpligen hemlock, idegran, hiba, japansk ädelcypress (ej gulbarriga sorter) och solfjäderstall Sciadopitys. Cachad
(Picea abies ’Nidiformis’) Låg, rund dvärggran med ljusa, vackra vårskott. Mycket härdig. Höjd/ bredd 0,8-1 m. Lev.storlek 25-30 cm. Lev. i 2-3 liters kruka. SOL-HSK. Zon 1-7. PRIS/ST(Taxus Baccata) Härdig sort med kompakt pelarformigt växtsätt och vackra, mörkgröna mjuka barr. Fin till häck. Färdig höjd från 2-3 m. Plantavstånd 3-4 st/m. SOL-HSK. Zon 1-5. Leveransstorlek: 50-60 cm, täta och fina med klump. PRIS/ 1-PACK. Minsta kvantitet 10 plantor. 179 kr/st vid minst 100 plantor (Storpack) (Juniperus chinensis ’Blue Alps’) En långsamväxande sort med silvergrå barr och marktäckande växtsätt. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Höjd 50-100 cm. Lev. i 3 l kruka, 30-40 cm. SOL-HSK. Zon 1-5. PRIS/1-PACK (Microbiota decussata) Smaragdgröna barr med bronsfärgning på vintern. En mycket tålig barrväxt, som även växer på näringsfattig sandjord. Brett och marktäckande växtsätt, blir endast 30-40 cm hög. Lev.storlek 30-40 cm. Lev. i 2 liters kruka. SOL-HSK. Zon 1-6. PRIS/ST.

Vilka växter kan övervintra i kruka?
Övervintra växter i krukaPerenner och kryddväxter ( ej koriander och basilika som är ettåriga ) i kruka kan förvaras ute under vinterhalvåret. … Rosor, buskar och träd i kruka kan stå kvar ute men behöver isoleras. … Pelargonerna får stå i ett källarutrymme där det är varmare och mörkt.
(Thuja occidentalis ’Little Giant’) En mycket tät och kompakt sort med runt växtsätt. Barren är gröna och glänsande. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Stenpartiväxt. Höjd 80-100 cm. Lev. i 3-3,5 L kruka, 30-40 cm. SOL-HSK. Zon 1-4. PRIS/STDet är viktigt med bevattningen de första åren. Se till att barrväxterna är genomvattnade innan vintern, det minskar risken för frystorka som kan ge fula bruna fläckar. Barrväxter trivs bäst i torvblandad jord, som är lätt och något sur (lågt pH-värde). De är oftast också känsliga mot stark sol. Gräv en planteringsgrop, dubbelt så stor som klumpen, och blanda gärna ner torvmull. De flesta barrväxter behöver inte beskäras, såvida inte stark sol, vind och torka skadat växten eller om grenar knäcks av tung snö. Barrväxter beskär man lämpligast under sommaren.

Hur länge håller en gran i kruka?
Det räcker säkert att vattna ett par gånger i veckan om den inte ser väldigt torr ut. Hur länge de håller är svårt att säga, men vanligtvis några veckor inomhus. Ett uppvärmt förråd låter som en bra placering efter nyår.
(Juniperus horizontalis ’Wiltoni’) En krypande växt som blir upp till 50 cm hög och 2 m bred. Långa, nedhängande grenar med blågröna barr. Mattbildande. Lev.storlek 25-30 cm. Lev. i 3-3,5 liters kruka. SOL. Zon 1-6. PRIS/ST

Barrväxter består av sex till åtta familjer med totalt 65-70 släkten och 600-700 arter. Barrväxter har barr och ofta, men inte alltid kottar. Samtliga är vedartade växter. De flesta är träd (barrträd) men några få är buskar. De flesta är städsegröna och behåller barren året om. De är perfekta som häckväxter eller som solitär med vacker färg och form.
Klicka på ”Okej” om du tillåter alla cookies eller välj vilka cookies du tillåter och vilka du vill stänga av genom att klicka på ”Inställningar” nedan.På senare år har verkligen barrväxterna fått en revansch och utbudet med det har även vuxit. Barrväxter finns i alla olika former, färger och storlekar. Oavsett om du vill ha en solitär thuja ’Smaragd’ eller något marktäckande som en mattblåen så finner ni dem hos oss och många sorter till! Varför inte satsa på ett apträd? Hos oss på Cramers Blommor finner ni ett brett sortiment av barrväxter till häck, slänter, som solitärer och mycket mer!

Vi använder cookies för att ge dig en personlig shoppingupplevelse, personanpassad annonsering och för hålla våra webbplatser tillförlitliga och säkra. För detta ändamål samlar vi in information om användarna, deras mönster och deras enheter.Det första året är det speciellt viktigt med bevattningen av den nyplanterade barrväxten. Det kan även vara bra med någon form av stöd innan växtens rötter satt sig ordentligt. För att de ska klara vintern så kan det finnas anledning att skydda dem med säckväv eller fiberduk för att både skydda mot tung snö men även den starka vintersolen som kan torka ut och bränna barren.Barrväxter finns i en uppsjö olika sorter och varianter och kan nog anses som lite bortglömda när det kommer till att ha dem som trädgårdsväxter. Man tänker ofta på gran, en och tall som vi hittar i det vilda men det finns faktiskt massor av fina sorter som passar in i våra trädgårdar med. Några vanliga exempel är den söta sockertoppsgranen som ser mjuk och fluffig ut. Olika typer av cypresser, tujor och idegranar. En del passar utmärkt som häckplantor medan andra går att forma till fina bollar. Det fina med barrväxterna är att de vanligen är gröna även på den kallare delen av året, det gör att trädgården ser mer levande ut.Hösten har intagit min trädgård. Luften är fuktig och dimman ligger som ett magiskt täcke över sjön på morgnarna. Nätterna börjar bli kyliga och ni som bor norrut har nog redan börjat vinterbädda era trädgårdar.Jag flyttar in de växter som inte är för tunga i ett kallt mörkt garage. Där kan det bli minusgrader och jag lindar in ’Plättar i luften’ som klättrar på den runda ställningen i flera lager med bubbelplast. Rosmarin och alunroten likaså. Chokladblomman lindar jag in i bubbelplast och juteväv. Den får också stå i det mörka kalla garaget. Den brukar inte klara sig utomhus i zon 3. Möjligtvis i Skåne.Min stora basilika ’Yemenite’ slänger jag på komposten, likaså chokladblomman. Har inte lyckats övervintra dem. Men har ni ett frostfritt utrymme så ställ in dem där. Jätteverbenan kan gå att övervintra frostfritt.I år kommer jag inte att kunna ställa in allt där utan en del av växterna får stå kvar i växthuset. De kommer därför att få ett extra skydd av termosäcken

Vilka krukväxter tål frost?
Vårväxter som tål enstaka frostnätterCyklamen – ofta betraktad som en höstblomma, men precis lika fin på våren. Växten klarar temperaturer ner till 0, men repar sig efter lätt frost.Penséer – finns i en mängd olika storlekar och färger. … Ranunkel – blommor i fantastiska färger som tål lättare frostnätter.
Rosor, buskar och träd i kruka kan stå kvar ute men behöver isoleras. Jag lindar in de stora ekfaten med rönnsumak och klotlönnar med poolduk ( sambon jobbar med att bygga pooler ). Det funkar med liggunderlag också. Därefter klär jag utsidan med juteväv och grovt snöre. Bara för att de ska se snyggt ut.Det börjar bli dags att ta växterna som står i kruka, eller bädda in dem i skyddande material. Kyla och tjäle påverkar växternas rotsystem och de är extra utsatta när de står i kruka. Därför är det extra viktigt att skydda växternas rötter, alltså hela krukan.

Ju mörkare och svalare, desto mindre vatten. Även fikon och olivträden får bo i garaget inlindade i bubbelplast. Har ni lagerträd, oleander och lavendel, fikon så kan ni övervintra dem i svalt / kallt utrymme. De klarar några minusgrader om de får stå torrt och inbäddade.
Perenner och kryddväxter ( ej koriander och basilika som är ettåriga ) i kruka kan förvaras ute under vinterhalvåret. Svep in dem i bubbelplast eller en gammal matta. Ställ upp dem på en frigolit skiva eller på klossar så att det cirkulerar luft under dem. Det går också bra att gräva ner hela krukan i trädgården. Det är nästan det bästa! Då utjämnar man temperaturen och växterna mår bättre.Ta in hela krukan i ett svalt frostfritt utrymme. Den klarar att stå mörkt och vill ha mycket lite vatten under vinterhalvåret. Det går också bra att klippa ner den till cirka 25 centimeter.

Jag städar inte så mycket i trädgården på hösten. Täcker hibiscusen med ett täcke med löv och granris. Plockar bort angripna blad från rosor och pioner. Kupar rosorna med jord och räfsar löv.Pelargonerna får stå i ett källarutrymme där det är varmare och mörkt. Dessa ger jag en liten skvätt vatten en gång i månaden. Bara fuktar jorden litegrann. Det bästa är om de kan få ett ljust rum. Jag har tyvärr utrymmesebrist för pelargonerna så de får stå mörkt. De brukar se eländiga ut på våren. Men repar sig senare under försommaren.

Mina citrusträd har tyvärr inte klarat sig i mina utrymmen. Har förstått att de vill ha ljusare på vintern än vad jag kan erbjuda. Det bästa är en temperatur som ligger mellan 2-10 grader. Har ni inte det utrymmet så skulle jag ställa dem i ett ljust fönster. Duscha dem en gång i veckan med ljummet vatten. För torr luft gör att de kan börja fälla bladen och det är samma sak för olivträden.
Vill du ha en större plantering med många olika barrväxter tillsammans med andra surjordsväxter? Om du vill ha en hel trädgård med olika vintergröna barrväxter i olika höjder och former måste du se över hur du kan plantera dem. Du kan då behöva göra om i din trädgård för att dessa växter ska trivas så bra som möjligt. Det räcker nämligen inte att enbart gräva en grop och fylla med jord för detta ändamål. Växternas rötter kommer till slut att nå utanför området och du kommer att behöva gödsla väldigt mycket med surgörande gödsel.När du ska plantera exempelvis tujor eller andra växter som ska växa i räta rader eller som en häck kan du behöva tråd eller rep. Du kan på så vis mäta ut var plantorna ska sättas ned, sedan fästa din tråd mellan start- och slutpunkten och på så sätt få en rak linje att följa när du sätter ned plantorna. Du kan mäta ut plantornas planteringsavstånd och ställa dit plantorna ovan jord. På så vis ser du hur slutresultatet kommer att bli. Ser du ojämnheter, eller att du placerat ut växterna snett, kan du enkelt göra om utan att behöva gräva upp några växter.

Detsamma gäller jordmånar och de klarar av de flesta sorterna. Det barrväxterna allra helst vill ha är dock en väl dränerad jord. En icke-dränerande jord, exempelvis hård lera, tillåter nämligen inte rotsystemen att utvecklas på bästa sätt. Det kan hämma tillväxten och orsaka sjukdom. Barrväxter tycker om torvblandad jord som är något sur, vilket innebär att de gärna kan samplanteras med exempelvis rhododendron.
Vilka växter trivs då tillsammans med barrväxter? De växter som trivs i surjord kan planteras tillsammans med barrväxter. Kom ihåg att inga av dessa växter ska ha kalk. Enbart speciellt gödsel som lämpar sig för växter som tycker om sur jordmån ska användas. Växter som trivs i surjord är bland annat:

Om dina barrväxter får röda eller bruna barr beror det inte på torka eller sommarsol. Det beror på att de har fått för stark sol under vårvintern mellan februari och april. De behöver då täckas med mark- eller säckväv, precis som cypressen och tujan. Det här problemet uppstår eftersom vintergröna växter kräver vatten året om. När marken fortfarande är frusen får de inte tillgång till vatten. Stark sol gör att de kräver mer vatten än vad de har lagrat och finns inte det drabbas de av vintertorka.De flesta barrväxter som säljs i trädgårdshandeln klarar vårt svenska klimat väl. Det är dock inte fel att lägga löv eller barkmull under barrväxten som skydd när vintern kommer. Vissa växter som cypress och tuja kan du även med fördel täcka med markväv eller säckväv mot vårsolen.

Kan man plantera tall i kruka?
Svarttall, P. nigra ’Columnaris’ har pelarform och är ursnygg i kruka.
Barrväxter gillar inte konkurrens. Sätt därför inte för många krävande växter i närheten av varandra och håll borta ogräs runt barrväxten. Det gäller särskilt för barrväxtens första år. Du kan därför lägga barkmull under växten för att mota bort ogräs.Även barrväxter mår bra av gödning. Det är dock viktigt att inte göda för mycket eller för ofta, eftersom det kan få motsatt effekt. Det finns specialgödsel till barrväxter, men även kogödsel går att använda. Gödsla gör du en till två gånger per säsong, med fördel på våren. Ge dock inte gödsel till nyplanterade växter då de inte klarar av det. Gödsla inte heller efter midsommar.

Vill du ha råd om vilka barrväxter, vilken jord eller vilken gödsel som du behöver till dina växter? Du är alltid välkommen in till oss på Plantagen för en pratstund! Tillsammans kan vi skapa den trädgård som du alltid har drömt om.
Skulle du plantera din barrväxt för sent på hösten finns det dock en del risker med det. Hinner inte rötterna bli ordentligt utvecklade innan kylan anländer kommer växten att få tjältorka. Tjältorkan uppstår på våren och leder till att växten inte kan ta upp vatten och näring på ett optimalt sätt.Att plantera en barrväxt kräver inte mycket i form utav redskap. Du kan dock med fördel använda redskap som skyddar din växt mot angrepp under tillväxtfasen. Förutom en grävspade och eventuellt en skottkärra samt vattenkanna eller vattenslang kan du behöva:

Du behöver skydda nya och unga plantor lite extra mot klimat och vilda djur till en början. Eftersom de varken har hunnit etablera sitt rotsystem eller hunnit växa till sig är de extra känsliga. Ett rådjursangrepp, eller angrepp av kanin eller hare, kan förstöra en ung planta på nolltid.
Det kan vara frestande att ha en klätterväxt som slingrar sig upp i en stor barrväxt. Det är dock ingen bra idé om du vill att din barrväxt ska fortsätta att vara vacker. Barrväxter brukar tappa barren och bli taniga och fula om klätterväxter får ta överhanden.Några barrväxter lämpar sig extra väl till vårplantering eftersom de tål frost. Exempel på sådana är solfjäderstall (Sciadopitis verticillata), atlascederträd (Cedrus atlantica “Glauca”), himalayaceder (Cedrus deodara), eller sibirisk krypcypress (Microbiota decussata).

Barrväxter som vi ofta hittar i svenska trädgårdar är exempelvis idegran, sockertoppsgran, cypress, tuja, en och bergtall. Dessa passar utmärkt för vårt klimat och kan både formklippas eller lämnas att växa till en naturlig form.Det kan kräva att du måste gräva ut en stor del av jorden i din trädgård och sedan fylla den med exempelvis blöt torv, grus och kompostjord. Torven gör att jorden blir sur medan gruset hjälper jorden att tina snabbare på våren. Kompostjorden har ofta ett neutralt pH och lämpar sig därför bra. Något som du kan använda som löpande jordförbättring är tallbarr då de hjälper jorden att hålla sig sur. Låt därför gärna barr och löv ligga kvar så att de fungerar som ett naturgödsel. Du kan sedan komplettera med specialgödsel och exempelvis rhododendronjord som passar till barrväxter.

Det kan även gå att förebygga problemet med extra bevattning på hösten eller att du lägger bark eller löv under barrväxten som håller fukten längre på hösten. Allting behöver dock göras med måtta då även för mycket vatten under denna period kan leda till att rötterna ruttnar.
Det allra bästa resultatet får du dock om du planterar dina barrväxter på hösten. Fördelarna med en höstplantering är att klimatet är svalare och att det vanligtvis är fuktigare under denna årstid, något som gynnar en ny planta. Du bör sikta in dig på att plantera mellan augusti och oktober. Jorden måste nämligen vara tillräckligt varm för att rötterna ska hinna börja utvecklas innan kylan kommer.

Men det finns givetvis andra växter som du kan plantera tillsammans med dina barrväxter. Se bara till att kolla upp vad som passar med just dina växter innan du samplanterar.

En tidig höstplantering leder till en barrväxt som hinner få ett bättre utvecklat rotsystem och som sätter fler nya skott till våren. På så vis klarar de av sommartorkan bättre än växter som planterats under våren.
Barrväxter behöver en rymlig planteringsgrop för att rötterna ska utvecklas på bästa sätt. Det allra minsta planteringsdjupet som barrväxter kräver är 30 centimeter, vilket räcker för mindre växter. De större växterna kommer dock att kräva omkring 50 centimeters planteringsdjup, något som även brukar räcka för de allra största exemplaren. Gropen som du gräver bör vara ungefär tre gånger så bred som barrväxtens rotklump.

Vi rekommenderar därför att du stödjer upp nya plantor med störar nedförda runtomkring plantan. Fäst sedan ett rep runt dessa så att plantan aldrig kan blåsa omkring för mycket i vinden, utan håller sig inom repets gräns.
Barrväxter är generellt enkla att placera ut i trädgården. De klarar de flesta växtlägen även om de allra flesta, så som lärk, en, douglasgran och tall, mår bäst i solljus. De behöver dock inte stå i gassande sol, men de vill ha en jämn ljustillförsel. Växter som en och tuja klarar skugga bättre, men även de utvecklar sig bäst i ljus. Idegran är den barrväxt som tål skugga allra bäst.Det går faktiskt att plantera barrväxter både på våren och på hösten. Om du väljer att plantera tidigt gör det helst på våren och försommaren då det kan bli för varmt och torrt under högsommaren. Det är nämligen viktigt att din barrväxt inte torkar ut.

Tänk på att aldrig plantera en barrväxt i en hårt packad jord. De behöver en lucker och lätt jord för att snabbt kunna etablera rotsystemet. Luckra därför upp jorden i planteringsgropen innan du sätter ned växten.
Om du önskar att göra den här delen av arbetet så automatiserad som möjligt kan du installera vattenspridare som riktar in sig på varje planta. Med tillbehör till Gardenas sortiment av vattenspridare och sensorer kan du även ställa in bevattningsscheman så att bevattningen helt och hållet sköts av sig själv.

Vilka växter trivs inte ihop?
SamplanteringsschemaVadTrivs medTrivs inte medSquashBönor, ärtor, gurkörtPotatis, kryddväxter, tomatStångbönorGurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenatFänkål, lök, purjo, vitlök, ärtorSvartrotKålrabbi, purjo, sallatTimjanKål, sallat
Känner du dig osäker på det här med planteringsdjup? Det brukar medfölja en informationslapp på växterna. Där står det vilket planteringsdjup som din växt kräver. Behöver du hjälp att avgöra vilket djup som behövs kan du alltid fråga Plantagens kundtjänstpersonal via Plantagens hemsida, eller ta kontakt med personalen i butik.Att plantera barrväxter är ett bra sätt att skapa liv och form i trädgården. Eftersom barrträden dessutom är gröna året om ger de färg åt trädgården även under de mörkare årstiderna. Med hjälp av olika sorters barrväxter kan du dessutom skapa en trädgård som både växer på bredden och på höjden. Det kan ge en bättre harmoni i trädgården än med bara låga växter. Du kan hitta inspiration från japanska trädgårdar och deras användning av barrväxter för att själv få till harmoniska rum i landskapet.

De här barrväxterna finns i flera olika sorter. Önskar du att plantera en i din trädgård kan du välja bland japansk krypen till trädgårdsen, röden, himalayen och kinesisk en. När det gäller tujorna finns exempelvis klottuja, jättetuja och många fler. Eftersom det finns så många varianter kan du välja en växt med ett växtsätt och en färg som passar in i din trädgård. Hos Plantagen kan du hitta många olika barrväxter som passar att plantera i trädgården. Tänk på att barrväxten lärk fäller barren på hösten.Enligt vissa trädgårdsexperter bör en tredjedel av trädgårdens växtlighet utgöras av barrväxter. Barrväxterna kan skänka ett lugn över trädgården med sin vintergröna skrud. De kan också ge dig vindskydd och en ljudbarriär i trädgården. På vintern ger dina barrväxter också skydd för småfåglarna.