För många är bärselen en produkt med flera användningsområden. Den kan användas som komplement till barnvagnen, för bebisar som inte tycker om att sova i liggdelen.
Vår testredaktör har självständigt valt ut och testat selarna. Inga tillverkare har påverkat eller betalat oss för att skapa testet. Om du köper något genom våra länkar kan vi få en provision. Läs mer om våra tester. Om bärselar känns krångliga och man är osäker på om man ens kommer använda en efter spädbarnstiden så är Babybjörn Mini ett av de mest okomplicerade bäralternativen. Det är dock viktigt att vara införstådd med selens begränsningarna. Användningstiden är kort. Selen saknar helt midjebälte, man bär endast med de två korsade axelremmarna. Serenity Airflow har skönt vadderade axelband och ett brett midjebälte som även det känns bekvämt mot kroppen. Men som ytterligare komplement för ett bekvämt bärande så är bärselen även utrustad med en ryggplatta. Det rejäla svankstöd bidrar extra till en god avlastning. Vill man ha en bärsele med ryggplatta så erbjuder Lillebaby Serenity Airflow ett mycket bekvämt bärande.Ergobaby Embrace är en extra mjuk bärsele, konstruerad för barnets första år. Den rekommenderade maxvikten är 11 kg, men man vill ofta byta till något mer rejält en aning tidigare än så. För den nyfödda bebisen är Embrace perfekt konstruerad. Inget spädbarnsinlägg behövs. Selen rullas till rätt djup på panelen och knäpps sen snabbt fast runt midjan. Ergobaby Embrace mysigt och enkelt sätt att bära en liten bebis.
Det rejäla midjebältet ger en bra viktavlastning. Remmarna är enkla både att dra åt och lossa. Barnet sitter ergonomiskt korrekt både vid en vecka och vid ett år. Bärpanelen kan justeras för bra stöd från knä till knä. Vikt i rätt läge ger nackstödet komfort både för det sovande och det vakna barnet. Ergobaby Adapt är en perfekt bärsele för blivande föräldrar som inte har några specifika preferenser kring sitt bärande.
För en nyfödd bebis på 3-5 kg funkar detta utmärkt. Men när barnet börjar närma sig halvåret så känns det allt mer tungt att bära med Mini. En framåtvänd bärposition är möjlig men bärandet är inte längre ergonomiskt då. Selen saknar solskydd eller andra funktioner. Babybjörn Mini är en sele som på nolltid åstadkommer ett enkelt bärande av ens nyfödda bebis.
Babybjörn One är en bärsele som på många sätt är en bra uppdatering av märkets originalmodeller. Selen har rejäla axelremmar och ett skönt höftbälte, som ger en bra fördelning av barnets vikt medan man bär. Selen kan användas från nyfödd utan inlägg, och funkar upp till 15 kg. Babybjörn One har många smarta detaljer men inte så lång användningstid, utan är skönast första året.För att en bärsele ska kunna bli bäst i test måste den erbjuda bra sittkomfort för barnet, vara lätt att ta på samt ge en bra viktavlastning för den som bär. Vi tittar extra noga på hur lång användningstid bärselen har, hur många olika bärpositioner man kan använda sig av samt om selen fungerar lika väl för nyfödd som för större barn.För föräldern är det viktigt att selen fördelar barnets vikt över bärarens rygg, det ska inte kännas tungt eller obekvämt att bära. Många gillar att komplettera bärselen med en bärsjal för mysigt bärande hud mot hud.För att ett barn ska sitta bekvämt och bra i en bärsele så bör selen se till att barnet hamnar i en ergonomiskt korrekt position. Det innebär att bebisen ska sitta i en grodposition. Då ska ryggen vara i en krökt C-kurva och benen uppdragna så knäna hamnar högre än rumpan, så kallad M-position.
Vad är bärselen tillverkad av för material, är den för varm om sommaren? Går bärselen att tvätta i maskin eller på annat sätt rengöras mellan användning?
I vårt test av bärselar utser vi Ergobaby Adapt till bäst i test. Det är en ytterst prisvärd bärsele, som ger ett bekvämt ergonomiskt bärande under en bra användningstid.Tula Toddler är en bärsele som på bild ser väldigt snarlik ut Tula Standard, en sele som ibland även kallas Tula Baby. Även Tula Free to Grow är inkluderade i denna serie enkla men ytterst funktionella bärselar. Det speciella med Toddler är storleken på selen. Rekommenderad minsta längd är cirka 82 cm, eller en ålder på omkring 1,5 år. Selen kan därefter användas upp till minst 4-5 års ålder. Det finns knappt något att anmärka på vad gäller ergonomin. Barnet hamnar i en fin bärposition både som nyfödd och vid 1-2 års ålder. Axelremmar ihop med höftbältet sprider ut barnets vikt jämnt över den som bär. Selen erbjuder många bärpositioner, kommer med smart förvaring och känns riktigt genomtänkt. Ergobaby Omni Breeze är en riktigt bra bärsele, men extra bra för den som vill bära på sommaren. Lillebaby Serenity Airflow är en ergonomisk bärsele som kan bocka av de flesta funktioner man kan önska sig. Selen erbjuder fyra olika bärpositioner, inklusive möjligheten att bära sitt barn vänd utåt på bröstet. Den är dessutom tillverkad av ett luftigt meshmaterial, och känns därför lite mindre svettig om sommaren. Nackstödet är lätt att justera efter barnets behov. Lillebaby får också extra beröm för remmarna, som smart nog kan justeras åt två håll, något som verkligen underlättar. Najell Easy Soft är en spädbarnssele som ändå fått med sig en del praktiska detaljer från bärselar för större barn. De magnetiska spännena sticker ut lite extra, det är helt enkelt omöjligt att missa att klicka ihop selen rätt. Bärpanelen är extra mjuk och invändigt fodrad med meshnät. Det innebär att selen blir lite mindre varm på sommaren. Användningstiden är begränsad, men Najell Easy Soft är en skön bebisbärsele med smarta funktioner. Är man främst ute efter ett sätt att bära sin lilla bebis när man är hemma så kan en enklare bärsele för nyfödd vara fullt tillräcklig för behoven. Om man tänker sig en längre period av bärande, så kan det vara viktigt att bärselen kan växa med barnet och att det finns ett bra utbud av möjliga bärpositioner.Toddler är väldigt enkel att använda sig av. Den höga och breda bärpanelen ger barnet bra sittstöd från knä till knä, samt högt upp på ryggen. Man kan bära barnet inåtvänd på bröstet och på ryggen. Att bära ett äldre barn känns förstås tungt, men med Tula Toddlers välvadderade höftbälte och axelband så blir bärandet ändå bekvämt. Vill man bära ett stort barn i bärsele så är Tula Toddler klippt och skuren för jobbet.
I vårt test av bärselar har vi utgått ifrån flera funktioner och aspekter, samt vägt in produkternas pris. Vid utvärderingen av olika bärselar har följande vägts in:
Bärselen kan också vara ett hjälpmedel när man är hemma, så man kan laga mat, ta hand om storasyskon eller sköta andra sysslor medan man bär sitt barn. Vilken bärsele som passar en bäst beror på flera olika faktorer. Missa inte några av våra andra tester för småbarnsföräldrar: ➤ Bärsjal – Mysigt bärande hud mot hud ➤ Babyskydd – Tryggt bilåkande för bebisen ➤ Barngrind – Spara av trappan snabbt och enkelt Kan bärselen anpassas efter olika kroppar? Kan en både en lång och en kort förälder bära lika bekvämt och är det enkelt att justera längd på remmar och höftbälte?Har man en sommarbebis eller är väldigt varm av sig så kan det vara smart att välja en sval bärsele, ofta tillverkad av mesh – ett material som släpper in luft och leder bort svett. Vill man slippa ha med sig en till väska för småsaker kan man välja en bärsele som har förvaringsficka.
Ergobaby Omni Breeze är en sele perfekt anpassad för varmt väder. Uppbyggd med 3D-mesh, både i bärpanel och axelremmar, så känner man faktiskt skillnad jämfört med andra bärselar. Att ha ett barn mot kroppen blir alltid varmt, men med Omni Breeze kommer mer sval luft in till barnet och till den som bär. Man ska dock inte tro att detta är en sele enbart för sommaren, Omni Breeze funkar året om.Ergobaby Adapt kan användas direkt från födseln och det är väldigt lätt att få barnet att sitta rätt i selen. Särskilt om man tar sig tiden att titta på Ergobabys utmärkta instruktionsvideor. Bärkomforten är hög. Bär man en liten bebis är det oftast bekvämast att ha axelbanden korsade, men det går även att ha dem parallellt.
Vi utför alla våra tester på egen hand och med hjälp av testpaneler – alla produkter vi recenserar har testats grundligt av en person på redaktionen eller av testpanel.
Favoriterna.se är en oberoende sajt vars testresultat vare sig går att påverka eller köpa. Ibland får vi ta emot testprodukter, men detta innebär vare sig att produkten automatiskt kommer placera sig på en av våra favoritlistor eller ens kommer omskrivas på sajten. Vi lyfter bara fram produkter som blir våra favoriter, vilket innebär att det bara är en liten del av alla produkter redaktionen testar som vi faktiskt tipsar om på Favoriterna.se
På Favoriterna hittar du uppdaterade tester, guider och råd om konsumentprodukter. Allt innehåll är skapat av experter och är helt gratis att använda för dig som konsument.
Hur väl fungerar bärselen med barn av olika storlek? Kan man bära en nyfödd utan att ett särskilt spädbarnsinlägg behövs? Kan selen anpassas för en 1- eller 2-åring också?
Att bära barn i lite kyligare väder eller i kyla är både smart och praktiskt! Dels så delar man ju på värmen och så har du barnet nära så du märker snabbt och barnet är för kallt eller för varmt. Att klä barnet i ull lager på lager är världens smartaste!
Flexia erbjuder bästa tänkbara komfort för den som bär. Det breda bekväma höftbältet kombinerat med axelband som är löskopplingsbara gör att den som bär kan välja om axelbanden ska gå rakt över axlarna, ryggsäcksvarianten, eller i kors över ryggen/bröstet.
SREB ska arbeta för att sprida kunskap i samhället om barnbärande, skapa en gemensam plattform för konsulter/coacher samt samla den kunskap och kompetens som finns inom ämnet.
Tula Baby Carrier är en ergonomisk bärsele som passar från ca 3-5 månaders ålder upp till ca 20 kg. Bärselen är tillverkad av 100% ÖKOtex-certifierad bomull. Den har ett vadderat midjebälte och vadderade axelremmar, vilket gör att du kan bära ditt barn bekvämt även längre stunder. Sittdelen är utformad för att ge ordentligt stöd till det lilla barnets ryggrad, vilken tillåts utvecklas naturligt i sin egna takt. För barnets skull är bärselen även vadderad i överkanten och vid benöppningen. Den har ett huvudstöd som kan användas för det sovande barnet. Huvudstödet är avtagbart och kan förvaras i en liten ficka som finns på midjebältet. Fickan rymmer även nycklar och annat smått och gott. Selens mått är – sittbredd: 35 cm och sitthöjd: 38 cm. Liksom Tula toddler kan Tula Baby Carrier kan tvättas i maskin 40 grader. Mindre fläckar tas bäst bort med hjälp av en fuktig trasa. Selen passar utmärkt för rygg- och magbärande. Den är lätt att använda. Enkel att ta av och på. Självklart uppfyller Tula Carrier EUs säkerhetsnorm EN 13.209 – 2:2006 samt tillverkas i EU i en egen fabrik. Och det bästa av allt – den finns i många fina mönster!I KoKoBello hittar du ett stort utbud av bärsjalar och ergonomiska bärselar för olika behov. Vi har trikåsjalar och vävda bärsjalar i olika, material, mönster och längd samt ergonomiska bärselar från marknaden ledande producenter. Du kan välja en skön trikåsjal i bomull eller bambu att bära barn i från nyfödd och till ca 1 års ålder. Eller i en vacker och praktiskt vävd sjal som ger bättre avlastning när du bär större barn.På senare år har det dessutom kommit en hel del litteratur i ämnet. Både böcker att läsa för och tillsammans med barnet eller såna som helt riktar sig till föräldrarna. Är man riktigt intresserad av att sätta sig in i ämnet kan vi rekommendera tex Why babywearing matters eller varför inte klassikern The continuum concept av Jean Liedloff. Där själva bärandet av barnen kopplas ihop med vårt grundläggande och ursprungliga behov av närhet till våra barn både för vår egen och våra barns skull men även för vår gemensamma framtid.Händerna hålls varma med vantar i ull och på huvudet är det praktiskt med någon slags väpnarluva som håller värmen kvar i barnets kropp samt värmer skönt i barnets nacke. I KoKoBello hittar du väpnarluvor i olika tjocklek, färg och modell som passar barn i olika ålder och till olika väder. Och varma sköna mjuka ullkläder i olika tjocklek som värmer barnet inifrån och ut. Perfekt ytterst är en varm och skön ulloverall med rejäla muddar eller fickor som går att vika över händer och fötter. Vi har många sköna overaller att välja mellan!
Man kan även skaffa sig ett bärskydd som man kan sätta utanpå barnet i sjalen eller selen. Eller varför inte satsa på en bärjacka. Både vi och vår kunder älskar bärjackan Babywearing coat for two i ull från Mamalila. Passar perfekt i vårt nordiska vinterväder och är världens finaste! De skriver vidare att trots att Sverige har en lång historia och tradition av att bära barn i bärdon så tycks dess användande ha ebbat ut och nästan helt försvunnits under första halvan av 1900-talet. Men under 2000-talet har det åter ökat. I Flexia sitter barnet alltid i en ergonomisk position, enligt M-principen, med knäna högre än rumpan. Sits och rygg i Flexia är utformad så att barnet behåller den naturligt rundade ryggen, vilket gör att även ett litet barn kan bäras länge utan att barnets rygg belastas.I Beco Gemini, Manduca och Boba 4G som har inbyggda insatser kan man bära från nyfödd utan extra tillbehör. Till Ergobaby orginal, Ergobaby 360 och Beco Soleil finns spädbarnsinsats att köpa till. Det går också fint att bära i alla bärselar från födseln genom att låta barnet sitta i grodpostion inne i selen. Man kan då rulla ihop en liten filt eller handduk och lägga under barnet för att det skall komma upp så att huvudet når bärselens överkant. För de flesta bärselar gäller att för barnet ska kunna sitta bra med benen utanför skall det vara ca 60-65 cm eller väga ca 7 kg. Barnet skall då sitta på rumpan med knäna böjda och de skall peka snett uppåt. Barn är då någonstans mellan 3 till 5 månader.
Och så måste vi också berätta att vi uppdaterat vår jämförande tabell med olika bärselar som vi finns på vår hemsida. Där ser du höjd, bredd, längd på remmar, bärsätt, viktrekommendationer och mycket mer! Hasta dit och titta för att hitta svar på dina frågor.
När du köper en bärsjal eller bärsele från KoKoBello får du i de allra flesta fall med en gedigen instruktionsfolder med knytinstruktioner och annat som är bra att veta med varan. Vi var inte ”först” för bärandet har funnits i tusentals eller kanske till och med miljontals år. Men vi var absolut en av pionjärerna när det gäller specialicerat utbud av ergonomiska bärdon. Och vi var tidigt ute med föräldrautbildning. Vi var ute på förskolor, BVC, MVC och öppna förskolor och visade vad ergonomiskt bärande är, hur man bär och varför man skall välja att bära sina barn och varför man då också väljer just ergonomiskt. Vi har varit med länge och vi har lärt oss att det viktigast är att möta förälderns / bärarens behov just där det är just nu! En ergonomisk bärsele har ett brett och vadderat höftbälte för att barnets vikt ska hamna på höften och avlasta bärarens axlar. Den har vadderade axelband och en sittdel som brukar kallas panel. Barnet sitter ergonomiskt i och med att det får stöd under rumpa och lår och kan sitta i s.k grodposition. Grodposition är det naturliga för ett litet barn – på samma sätt har det legat inne i magen. Det är också ett naturligt sätt för små barn att sitta när man håller det i famnen. Ryggen stöds också i panelen och får samtidigt följa sin naturliga rundning genom panelens skålning. Huvudstöd finns på alla selar och det kan användas som extra stöd, men i de allra flesta fall speciellt när / om barnet somnar. Här finns en tabell med jämförelser mellan de olika bärselarna vi säljer.I KoKoBello hittar du ett stort utbud ergonomiska bärselar från marknadens ledande märken. Till större barn har vi länge haft Tula toddler i vårt sortiment. Många kunder har efterfrågat Tulas mindre sele – Tula baby eller Tula standard som den även kallas. Nu finns den äntligen i vårt sortiment.
Med varje Flexia följer tre paneler med olika bredd för att alltid ge barnet rätt storlek på sittytan och därmed stöd hela vägen från knäveck till knäveck. Rätt panel väljs enkelt genom den tydliga guiden och märkningen på insidan av varje panel. De tre storleksanpassade panelerna är var och en unik i sin utformning för att möta behovet för barn i just den åldern och utvecklingsfasen som den är anpassad för.
I Beco Gemini och Ergo 360 finns möjlighet att ha barnet sittande framåtvänt. Det är dock inget som rekommenderas dels pga att det blir mindre ergonomiskt för såväl bärare som barn samt att det avråds på grund av att barnet får allt för mycket intryck när det möter världen på det viset. När barnet blir så stort att det vill se lite mer av världen kan det vara dags att prova att bära barnet på höft eller rygg istället.
På vår hemsida hittar du mer mer information om de olika bärsjalarna och ergonomiska bärselarna som du hittar i vi butik. Vår fysiska butik ligger på Nygatan 4 i Södertälje.
På Manduca, Beco Soleil, Beco Gemini samt Ergobaby kan man korsa axelbanden. Det kan var skönt och ge bättre stöd, speciellt när man är smal över rygg och axlar.Bärselarna är lite olika höga i sittdelen. Viktigt är att barnet sitter tillräckligt högt upp så att huvudet kommer upp till / över selens kant samt att bäraren kan pussa på barnets hjässa. En högre sele ger bra stöd till stora barn. De flesta selarna har en viktrekommendation men man får prova sig fram och hitta den sele som passar barn och den som bär. Tula Toddler och Beco Toddler är större bärselar för att bära större barn (toddlers) i. De är selarna mycket större i sittdelen samt har längre axelband och midjebälte vilket gör att det även passar större bärare.Man kan ha en känsla av att bära i sjal är något krångligt, svårt och som kräver träning och coachning, men egentligen är det faktiskt genialiskt enkelt och har praktiserats av människor i många många tusentals år. Man tar helt enkelt en bärdon som man placerar barnet i och bär.Eftersom vi nu är påverkade av vår moderna kultur där barnvagnar blivit norm under de senaste drygt 100 åren kan det vara skönt att få lite input och boost från nutida inspiratörer som t.ex. bärcoacher som Ulrika Casselbrant som bland annat skrivit artikeln 5 anledningar att bära ditt barn där du kan läsa 5 goda skäl till att bära ditt barn men även få några enkla handfasta tips. Själv älskar jag instagram-kontot Bärsjalsutmaningen där ”vanliga” föräldrar delar med sig av sina tankar, erfarenheter och tips och trixs vad gäller ergonomiskt bärande av barn. Eller den stora gruppen Bärsjalar på Facebook där man snabbt kan få svar på funderingar och frågor av andra dedikerade sjalbärare.Alldeles alldeles inom kort! Kanske redan idag. På förmiddagen om vi har tur! Kommer de. Försommarens alla härliga nyheter från Babytula. Alla ligger redan uppe på hemsidan får den som vill kika. Här hittar du alla nyheter. Om du väljer att bevaka den du är intresserad av så får du ett mail så snart den kommer i lager för omedelbar leverans. Underbara sommarbilder från Tula, som vanligt.
Det kan vara skönt för barnet att ha någon slags tossor eller booties med extra långa skaft till fötterna. I KoKoBello hittar du ett stort utbud benvärmare, tossor och sockor i ull, men även varma goa skal från Reima och de finaste ekologiska barfotaskorna från du kan tänka dig från Behrens. Och dom kommer faktiskt i en ullfodrad variant alldeles inom kort. Håll koll på sociala medier så får du veta när de är här!
Vill man prova lite hemma och behöver lite tid så finns det en hel uppsjö av videor på youtube med olika knytningar och andra instruktioner av värde. Där vill jag tipsa om den spanska bärsjalsbutikens Kangura Portabebés ’s videokanal. Där hittar man enkla och tydliga filmer med allt från de första enkla knyten till mer avancerade varianter. Alltid med barnets bästa i centrum. Kangura håller o
ckså workshops och utbildningar för föräldrar och andra som är intresserade av att bära barn. Jag kan verkligen rekommendera att kolla igenom alla härliga klipp och prova hemma framför spegeln. Eller varför inte prova tillsammans på en sjalträff med andra intresserade? När jag var föräldraledig med min yngsta anordnade jag bärsjalsträffar hemma hos mig ca 1 gång i månaden och det var de bästa föräldragrupperna jag nånsin varit på. Många av de som var med är än idag mina vänner. Ett bra sätt att träffa likasinnade på helt enkelt!
Alla våra kunder i vår fysiska butik (oavsett om du köper något eller ej) får alltid en gratis introduktion samt förevisning / utprovning av bärdon om du så vill. Vi svarar också på frågor via mail till [email protected]
Vi har sålt bärsjalar och i tio år har stor erfarnhet att hjälpa kunder till ett val som passar bäst för just dina behov. Trender kommer och går men behovet av att vara nära består! I samband med European Babywearing Week presenteras något stort för alla som är intresserade av bära barn – nämligen Svensk Riksorganisation för Ergonomiskt Barnbärande [SREB]. De minsta barnen kan man lätt bära på magen innanför en jacka eller tröja i större storlek. Man låter då bara huvudet sticka upp i jacköppningen. Då kan man behöva värma sitt eget bröst med en fuskpolo. Vår superpopulära fuskpolo från Ruskovilla är tillfälligt slut men på väg in i lager igen! Disanas loop-scarf passar faktiskt riktigt bra för vuxna med!Vi är förespråkare för enkla lösningar. Bära barn har vi gjort för att vi behövde det av olika skäl. Praktiska, emotionella eller helt enkelt för barnets behov av närhet. Antingen bär man barnet i sina armar, på sin höft eller på ryggen. Eller så kan man göra det med enkla hjälpmedel som till exempel en bärsjal eller en ergonomisk bärsele eftersom som just de ergonomiska är så mycket mer sköna för den som bär sitt barn.
Babylonia Flexia är bärselen som är utformad för att ge bästa tänkbara ergonomi för barnet och den som bär, oavsett barnets ålder och storlek. Den kan användas för nyfödd (3,5 kg) och upp till 20 kg, ingen extra babyinsats behövs.Vi som jobbar i KoKoBello har erfarenhet av att bära barn och / eller är utbildade i bärande. Vi hjälper dig mer än gärna med frågor samt att prova bärsjalar och bärselar i vår butik. Vi kan visa dig grundläggande knytningar av bärsjalar, hur du bär ditt barn på mage, rygg eller höft i en bärsele. Sånt som är bra att veta när man vill börja bära sitt barn eller byta från ett bärdon till ett annat. Vi har också ”prov-dockor” i butiken som du får låna för att prova olika bärdon med.
En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn och fördelar barnets tyngd jämnt över din kropp. Med en bärsele får du möjlighet att vara nära barnet och samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen ska vara bekväm för både dig och ditt barn.
På deras hemsida kan man läsa att det såddes ett litet frö på Babywearing Conference i Stockholm i nov 2017. Efter diskussioner, inspiration, motivation och lite stöttning från andra erfarna personer bestämde de sig för att göra slag i saken och göra ett försök att organisera sig och samla den kunskap och expertis som finns i Sverige om ergonomiskt barnbärande.Och sist men minst! Vi har fyllt på vår lagerrensning med bärselar från Tula och ErgoBaby. Passa på att hitta en supersele till sommarens alla utflykter och resor. Finns inget smidigare än bärsele när man är på tur med barn!
I västerlandet har bärsjalsbärandet utvecklats successivt sedan början på 70-talet då praktiken att bära i bärsjal togs upp och utvecklades av ”moderna västerländska pionjärer’” som t.ex. Erika Hoffman som skapade bärsjals-märket Didymos.
I Sverige saknades tidigare en förening för alla de som är engagerade och för de som vill lära sig mer om barnbärande. Liknande organisationer har redan funnits i andra länder under många år.
I Flexia kan barnet bäras på mage, rygg och på höften, allt utifrån barnets och bärarens preferenser. Det integrerade, mjuka huvudstödet ger både stöd och solskydd till barnet.
I KoKoBello kan du köpa bärselar som är ergonomiska för både bärare och barn. I en ergonomisk bärsele kan du bära såväl yngre som äldre barn. De ergonomiska selarna gör att ditt barn sitter ergonomiskt riktigt, vilket avlastar barnets ben och höfter samt bärarens rygg. Selarna kan användas både på mage och rygg och med flera selar går det även att bära på höften. Selarna går att använda på nyfödd upp till ca 20 kg. Med en större bärsele en sk toddler-sele kan du bära barn upp tilll 27 kg. Hej. Jag återbesökte det här inlägget för jag har en 14 månaders som inte är sådär superförtjust i sin vagn just nu. Det beror förmodligen på att han helst vill få gå själv och just då hjälper ju kanske inte bärande. Det händer dock att han varken vill gå själv eller åka vagn och då är ryggbärande i sele bekvämast tycker jag. Har en ergobaby 360 och det har hänt att han har somnat i den på ryggen men jag undrar lite.. hans huvud hänger rätt mycket bakåt då och jag blir orolig att det är obekvämt eller skadligt. På de flesta av dina bilder har barnet huvudet lutat mot bärarens rygg. Har det med selen att göra eller har du något tips? Min skrutt ser mest ut som bilden där bebis somnade med Duplo. Min sambo är inte alls sugen på att bära så jag vet inte riktigt om det är värt att eventuellt investera i ett till bärdon nu, även om jag personligen var lite sugen på att testa mei tai, är det samma som meh dai i din text? 1. Det är roligt! Du har världens roligaste och underbaraste ryggsäck på dig – ditt eget barn. Ni springa omkring, gömma er för resten av familjen bakom ett hörn och hoppa ut och ropa ”bu”, leta efter små fantasifigurer med mobilen – eller vad ni vill. Möjligheterna till bus, lek och skoj är oändliga!
”Om barnet sitter högt på ryggen kan man ofta se barnet i ögonvrån. På ryggen gäller annars ’nick-kontakt’ som säkerhetstumregel. Alltså att du kan känna bebis huvud i nacken när det är ett litet barn. Det är inte samma krav för ett större barn.”
Att knyta ”ryggsäck” med vävd bärsjal på ryggen är vanligt. Bära Nära visar hur man kan knyta ”ryggsäck” i denna video. Ställ in dig på att behöva vara lite envis. Som med mycket annat behöver man öva ett antal gånger innan det funkar. Jag rekommenderar att öva framför spegel och invid en madrass, säng eller soffa så att barnet faller mjukt om du skulle göra en miss när du övar.
Du skriver om så viktiga ämnen, du missar inget, alla delar finns med. Och kärleken i alla bilder. Tack för att du orkar bedriva detta viktiga arbete ❤️
9. Blir nackhåret avslitet? Små fingrar i nacken kan leda till det. Antingen kan du vira något ett tyg runt håret och skydda nacken så. Jag tog ibland en gammal palestinasjal vars enda användningsområde blev just detta. Det såg roligt ut, kunde jag konstatera, så jag virade bara in mig hemmavid. Man kan också raka nacken i snygga mönster, i så kallad under-cut. Då finns inget hår att dra i! Snyggt kan det dessutom bli. Men jag har inte provat själv.
1. Att börja bära på rygg – och att få upp barnet. Först: Bära på ryggen i bärsele. På en del bärdon, bland annat vissa bärselar, står det att de ska användas tidigast från sex månaders ålder på rygg.
Var det bara lite kallt ute slängde jag ibland en cape eller liknande över ryggen, som på min sambo gjort på bilderna ovan. Det kunde ofta räcka med att lillen hade på sig lagom varma kläder, tossor och mössa.
Med barn på rygg har jag satt upp hyllor, sågat, dammsugit, bakat, bloggat, dansat runt midsommarstången, varit på bröllop, filmat videor, ätit middag. Ju mer rörelse och action, desto mer tillfreds brukar barnet vara.
Samtidigt: Att bära i bärsjal på magen funkar inte alltid så bra om man försöker göra mat samtidigt, särskilt inte med en lite större bebis. Och så vår lilla blev i ökad utsträckning, ju äldre hon blev, uttråkad där i sjalen på magen. Hon ville se grejer, få utsikt, vara med om lite action. Hon blev rastlös i sjalen om vi inte var ute och rörde på oss medan hon satt där.Här kommer diverse tips och länkar om hur du kan börja bära på ryggen, hur du kan göra bärupplevelsen så trevlig som möjligt, vad du gör om barnet drar dig i håret – och lite till.
Jag började bära på detta sätt varje dag när jag var hemma. Det var en toppenlösning på två vardagsbekymmer: En hungrig förälder som behövde fixa käk och diska undan det värsta och ett barn som inte ville sitta på golvet ensam.
Att bära bebisen i bara armarna funkade i max några minuter, mer pallade inte mina axlar och min rätt skruttiga rygg. Lillan var ingen liten fågelunge på tre kilo längre, hon kändes i famnen.Du kan också gå till en utbildad så kallad bärandekonsult, som Franziska Federle som intervjuas i detta blogginlägg. Dessa experter kallas ibland också bär-coacher, eller bära barn-coacher. Hos dem kan du få individuell coachning eller gå kurs i grupp. Det är värt pengarna, intygar de som har testat detta.En kort personlig bakgrund, bara, för att förklara varför jag anser att ryggbärande av bebis/barn är en sådan supergrej, ett riktigt äss i rockärmen i småbarnsvardagen: Vill bara säga-fortsätt skriv! Älskar att läsa och lär mig massor on både amning och sjalning. Två månader sedan fick vi vårt tredje barn och vi (ffa min sambo) bär henne massor mer än vi gjorde med de äldre, 3,5 och 1,5 år. Med första barnet fattade jag inte riktigt grejen, hade verkligen behövt det för vi hade det känpigt då. Andra bebisen var så nöjd precis var som helst, sov bara man la henne ifrån sig helt osannolikt. Men nu är det räddningen och ger oss nöjd bebis och inte minst nöjda syskon som har tillgång till sina föräldrar på ett helt annat sätt. Så tacksam också för dina videor och bildserier om amning och knytning. Haft ont med alla barnen men mycket hjälpt av dina tips. Blev tipsad om din sida på BB SöS! Kul! ”I övrigt är det samma rekommendationer som vid bärande på mage: Barnets ansikte ska vara fritt och inte skymmas av kläder eller av själva bärdonet. Ansiktet är därmed synligt för dig närhelst du vill ta en titt, till exempel med mobilkameran eller i en spegel.”Vid fem-sex månader kunde lillan roa sig med att sitta och leka på golvet när jag gjorde i ordning mat, till exempel. I fem minuter var hon nöjd där på golvet, ungefär. Sedan ville hon upp i min famn. Men hur skulle jag göra?
I det här blogginlägget kommer jag att lista de i mitt tycke 11 bästa skälen till att hiva upp ungen på ryggen – och sedan komplettera med 12 tips för lyckat ryggbärande.
Nedan syns en färsk svensk lista med bära barn-rekommendationer. Experten Franziska Federle är en av dem som har sammanställt dessa. Des avser i första hand bärande på mage, men gäller i stora drag för ryggbärande också. Den enda rekommendation som inte är applicerbar på ryggbärande är ”pussavståndet”:Det rekommenderas att du börjar ”sjala” på rygg först när du fått in snitsen på att knyta på mage och känner dig van vid att hantera sjal och barn. Du ska känna att du kan ta upp och ta ner barnet på ett säkert sätt. Kan du det – kör i vind.
4. Fler kan bära! Bärande på rygg kan vara lite extra kul om någon som barnet är trygg med vill vara med. En spänstig mormor (se bild nedan) eller farfar eller annan person kan ha barnet på ryggen och samtidigt greja i trädgården och prata och umgås med barnet. Om alla inblandade trivs med arrangemanget, kör hårt.
Känner man sig psykiskt skör kan den ständiga fysiska närheten till ett barn stundtals kännas överväldigande och ”för mycket”. Tycker man det är psykiskt jobbigt att bära bebisen på magen kan man med fördel testa ryggbärande, säger Franziska Federle. För samtidigt som fysisk närhet kan kännas påträngande har kroppskontakt också en läkande effekt.11. Resan blir enklare! Du blir rörlig och kan till och med lämna vagnen hemma om du skulle vilja. Bära bagage och checka in på flygplatser blir enkelt med barn på ryggen – för att ta ett exempel. Lästips: Skippa barnvagnen på semestern! 19 smarta tips inför resan med bärsjal eller bärsele.
Efter det blev det en bärsele också. Sedan en till, en med bredare sittyta, för lite större barn. Och så ytterligare några bärsjalar, av lite stadigare tyg. Dessa sjalar och selar har nu burit sammanlagt tre barn på min och min sambos ryggar. Vad mycket skoj vi har haft!
10. Vill du att barnet ska hamna högre på ryggen? Med bärsele kan det vara svårt att få barnet riktigt högt upp. Inget fel i det, nödvändigtvis. Barnet kan vara jättenöjt med att kunna titta åt sidorna istället för över din axel. Om barnet gnyr måste det inte vara så att barnet nödvändigtvis vill högre upp. Men vill du gärna ha barnet högt, testa bärsjal eller meh dai istället för bärsele. Dessa är mer flexibla.De som gillar svala trikåsjalar köper till exempel Aldoria bambu soft (jättetunn) och Looma Sino (ganska tunn). Det finns ett svenskt märke som heter Sjala också. De gör dyra trikåsjalar i ull (ostickig ull, enligt vad jag har läst). Folk är helt sålda på denna sjal och tycker att den är helt fantastisk. Den ”räcker” länge också. Även stora barn kan bäras i den sjalen. Andra trikåsjalar blir svajiga efter några månader eftersom de är så tunna och elastiska. Har man råd att lägga ut en rejäl slant kan Sjalas ulltrikåsjal nog vara ett bra köp, för den säljs vidare till höga priser också… Jag har inte testat själv, dock. Detta är enbart hörsägen :-).
Bära med bärsjal på rygg görs som regel inte med en elastisk bärsjal, som många gillar att använda när barnet är pyttelitet, utan med en så kallad vävd bärsjal som är stadigare i tyget. Det finns massvis av vävda bärsjalar på marknaden. Många som gillar bärsjal byter till vävd bärsjal när barnet har blivit några månader gammalt och trikåsjalen, den elastiska bärsjalen, börjar kännas svajig.
Lillan gillade inte vagnen, heller. Och inte att sova ensam. Hm, gör göra? Mat måste ju lagas ibland och göromål i hemmet behöver göras, så är det bara.
Franziska Federle tillägger att hon gärna lyfter fram ytterligare en positiv aspekt av ryggbärande. Det handlar om när föräldrar känner sig nere, ångestfyllda eller rent av deprimerade efter att de fått barn. Det är ganska vanligt och drabbar föräldrar oavsett kön.Du kan också få rygg-sovande barn att sova längre genom att guppa mjukt på pilatesboll. Jag har guppat på pilatesboll många gånger och fått mycket gjort på datorn medan bebisen sovit på ryggen!”Har du en liten bebis kan du bära i en bärsjal eller meh dai på rygg. Ett lite större barn kan du bära på ryggen i bärsele också, om du vill. På ryggen har du barnet nära men blir inte lika överväldigad som när barnet är på magen, eller i famnen.”Har barnet somnat i sele på ryggen är det enkelt, tycker jag. Jag sätter mig på sängkanten eller på knä i sängen. Jag knäpper upp bröstrem och midjerem. Sen böjer jag mig bakåt, med en arm om barnet bakom min rygg, och låter barn och sele landa mjukt i sängen. Bära på ryggen i bärsele kan du börja med, säger hon, när barnet är så pass stabilt i nacken att hon/han kan hålla uppe sitt huvud själv. Det är också lämpligt att börja bära på ryggen när du känner att du klarar att ta barnet upp och ner på ett säkert sätt på egen hand. En förutsättning är också att selen har rätt storlek för barnet. Med en vävd bärsjal kan du bära ditt barn på ryggen vid vilken ålder som helst, från att bebisen är pytteliten om du vill. Samma gäller meh dai, som är ett slags korsning mellan bärsjal och bärsele.
8. Man kan bära två! En på mage och en på rygg. Det kan blir rätt tungt efter någon timme eller så, det medges. Men det är skoj! Man blir stark i benen och barnen tycker att det är jätteroligt.7. Smidigt på förskolan! Har du ett större barn på förskola kan det vara otroligt praktiskt att ha ett mindre syskon på din rygg vid hämtning. Med lillplutt på ryggen blir det enkelt att samla ihop dagens skörd av teckningar och hjälpa förskolebarnet med påklädning. Så här har jag gjort med vår minsting som inte var särskilt förtjust i barnvagnen som liten – och definitivt inte förtjust i att sitta eller ligga i den ensam, inte ens under några sekunder:Härmed vill jag slå ett slag för detta underbart fiffiga sätt att transportera och roa knodd på – och roa sig själv på, för den delen. För att bära barn på ryggen är en riktig humörhöjare för alla inblandade!2. Det är bekvämt. Skaffa en skön bärsele eller bärsjal som passar dig och barnet. Ett barn som börjar kännas tungt att bära på magen kan kännas lätt som en fjäder på din rygg med rätt bärdon. Tänk på hur det känns att gå omkring med en välgjord ryggsäck, om du har gjort det. Då kan du bära ganska tungt och en ganska lång stund utan att det gör dig särskilt mycket. Det är ungefär samma sak att bära barn på rygg i en riktigt bra sele eller en välknuten, stadig, bärsjal. FÖRÄLDRATRICKS. Upp med ungen på ryggen – och så iväg! Att bära barn på ens egen rygg i bärsele eller bärsjal är ett av de absolut bästa föräldraknepen i mitt tycke, en riktig livräddare. Hej! Du kan testa med enkel ryggsäck (rucksack) till att börja med, till exempel :-). BäraNära och Wrap you in love är två bra Youtubekanaler med knytinstruktioner. 6. Det är ett alternativ till framåtvänt. Att bära på ryggen kan vara ett bra alternativ till att bära barnet framåtvänt på magen. Dels blir det ganska obekvämt för en själv efter en stund att bära barnet framåtvänt, särskilt ett lite större barn. Och alla selar är inte gjorda för detta. Dels kan barnet på din rygg borra in ansiktet mot dig och ”skärma av” en stund om det blir för mycket intryck. Var det kallt hade jag en bärjacka på mig. Min heter MaM och funkar för både rygg- och magbärande. Ett bärskydd, som ett litet tyg som spänns över och som värmer barnet, kan också användas på både mage och rygg.3. Lättväckta barn: Har barnet på ryggen somnat men är lättväckt om du inte rör på dig? Ett sätt, om du orkar, är helt enkelt att fortsätta att promenera eller stöka omkring hemma eller vad du nu pysslar med för stunden. Och låta barnet sussa vidare till rörelserna.
Naturligtivs kan man kombinera denna variant av föreskolehämtning med barnvagn också. En del småbarn tycker ju, liksom vår bebis, att det är förfärligt tråkigt att sitta eller ligga i en förskolefarstu i en varm vagn och vänta medan storasyskon hämtas.
Vilket maffigt inlägg! 🙂 Ska gå och hämta min nya vävda sjal imorgon (tjoho!). Köpte den mycket för att kunna bära på ryggen. Min dotter är 5 månader. Det finns så många olika knytsätt… Vilket skulle du rekommendera till en nybörjare? Har burit mycket på magen med trikåsjal bara.
6. Du kan träna med barn på ryggen! Det finns en del man kan göra i träningsväg med barn på magen – klicka här för att se hur min sambo brukar göra. Men man kan göra ännu fler övningar med barn på ryggen. Bloggen lofsan.se har tips här om träning och ryggbärande.
”Att bära på ryggen ger frihet. Man ger barnet närhet samtidigt som man får händerna fria att göra sådant som man själv mår bra av. Lyssna på musik, äta, vad som helst. Man kan också riskfritt dricka varmt kaffe eller annan varm dryck.”
Blir hämtningarna ofta utdragna historier kan ett alternativ vara detta: Ha det lilla barnet på ryggen enbart under själva hämtningsproceduren. Du kan du hämta i lugn och ro. Du slipper stress samt att kånka runt på en tung bebis på armen. Innan ni lämnar förskolan sätter du barnet i vagnen igen och stoppar in sjalen/selen underst i vagnen.10. Det är snackvänligt, i dubbel bemärkelse! Barnet kan äta mellis på din rygg (om du står ut med lite smulor). Och så kan ni prata lätt. Utomhus hör ni varandras röster utan ansträngning eftersom huvudena är nära. Man ser och hör samma saker i ungefär samma höjd och får därför sällan brist på samtalsämnen. Det är himla roligt för en själv att kunna prata så obehindrat med barnet. Detta främjar rimligen barnets språkutveckling också.