Posted on

Bästa Hotellet I Tällberg

Tällberg räknas till Sveriges hotelltätaste by med sina åtta anläggningar. Varje hotell har sin egen karaktär och historia, samtliga med restauranger och boende av hög klass. Här vandrar du i Digerbergets naturreservat, upplever Tällbergsstrandens bad och shoppar hantverk i alla fina butiker som finns i byn. Bland de större evenemangen kan nämnas Tällberg Halvmarathon och Klockargårdens nöjesutbud.Vi vill se dina bilder av Tällberg och Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med #visitdalarna och @visitdalarnasweden – och din bild kan synas här.

Vem äger Åkerblads hotell i Tällberg?
1961-1972 ägdes Tällbergsgården av Familjen George Sjöholm. 1972 tog familjen Brygt Bert Lindgren över. 1990 sålde de Tällbergsgården och de nya ägarna blev Maj och Per-Arne Björk som sedan lät familjen Åkerblad överta anläggningen 1994.
Den lilla byn med stor dragningskraft, känd för sin gästfrihet och slående utsikt. Tällberg är ett givet mål för den som vill ha en riktigt mysig dalaupplevelse.

Var ska man bo i Tällberg?
Kolla in de mest bokade ställena att bo på den senaste månaden!Dalecarlia Hotel & Spa, BW Premier Collection 4 stjärnor. Ställe att bo på i Tällberg. … Hotell Klockargården 3 stjärnor. … Åkerblads Hotell Gästgiveri Spa 4 stjärnor. … Green Hotel 4 stjärnor. … Kullsbjörken Bed & Breakfast. … Tällbergsgårdens Hotell 3 stjärnor.
Kontakta Visit Dalarnas Contact Center som kan guida dig till Dalarnas smultronställen och hjälpa dig att hitta boende, evenemang och aktiviteter. I Dalarna finns närmre 80 Infopoints där du kan hämta broschyrer, kartor och få lokala Dalatips. Vi älskar kulturella uttryck och bland våra erbjudanden hittar du både lokala traditioner och spännande gästspel i restaurangen. I oktober gästas vi av vinproducenten Fasoli Gino under en inspirerande och välsmakande Vinhelg. Härlig weekend med god mat och vacker miljö. 3-rätters meny komponerad efter de råvaror säsongen har att erbjuda. Fina, fräscha rum. Stora sällskapsrum. Milsvid utsikt över Siljan. Pris 1 dygn från 1.395:- per person.Vyn från hotellet är makalöst vacker med milsvid utsikt över sjön Siljan. I vår restaurang med stor veranda serveras högklassig mat och ett gediget utbud av drycker. Boka vårt Gourmetpaket och få ut det mesta av vistelsen.

Upplev stämningen på plats under Leksands IFs hemmamatcher och bo bekvämt på Hotell Villa Långbers i Tällberg. I paketet ingår transfer till och från matchen.
Vi utökar öppettiderna i Restaurang Villa Långbers och erbjuder härliga rätter med lokala inslag från vår à la carte-meny. Välkommen att boka bord för att säkra platser det datum du önskar besöka oss i sommar.Boka ditt tvådagars Tjejvasan boendepaket på Villa Långbers i Tällberg. I paketet ingår halvpension, upphämtning av nummerlapp, förvaring av skidor i värme.På Villa Långbers är förutsättningarna för en lyckad konferens de bästa, med ljusa fina konferensrum och lugn atmosfär. Även en populär plats att fira livets högtider på, som ett hejdundrande bröllop.

Naturen kring Siljan är vykortsvacker och utflyktsmålen är många. Ta en paus från vardagen och spendera några sköna dagar på Hotell Villa Långbers i Tällberg.

Vad är det för speciellt med Siljan?
Siljan är den största sjön i Siljansringen, Europas största krater efter ett meteoritnedslag. Mitt i Dalälvens avrinningsområde ligger insjön Siljan. De två största tillflödena till sjön kommer från Österdalälven och Oreälven i Mora. Siljans utlopp ligger vid Leksand längst in i en 12 km lång vik.
Bor man på det bästa hotell i Tällberg kan man uppleva Dalarna och Siljan på ett bekvämt sätt med trevliga rum. Kring Tällberg finns ett bra utbud av hotell och bed & breakfast vilket gör att du kan välja ett boende som passar din budget och dina villkor.På Dalecarlia Hotel & Spa bor du intill Siljan på i Dalarnas sköna natur med närhet till bra cykelbanor och vandringsleder. Här ska du bo som gillar allt som har med spa att göra. Hotellet har pool, bastu, bubbelpooler och varma källbad utomhus som är riktigt trevliga att ligga i när det börjar bli lite kallare ute.

Varför så många hotell i Tällberg?
De första övernattningsmöjligheterna stod klara 1908. Därefter utökade byn sina möjligheter att ta emot turister, inte minst då efterfrågan bevisligen inte skulle sina. Mellan 1908-1960 föddes inte mindre än åtta hotell, vilka fortfarande finns kvar. Tällberg är därmed Sveriges hotelltätaste by.
Här har du Lerdalshöjdens vilket är en à la carte-restaurang med bra sjöutsikt över Siljan och om vädret tillåter kan du sitta ute och äta. På hotellet har du även konferenslokaler som har plats för upp till 250 personer, det finns även mindre rum för företag med färre anställda.På Hotell Klockargården bor du mysigt och idylliskt i en lantlig miljö med närhet till fin natur och Siljan ett par hundrameter bort. Hotellet har funnits ända sedan 1937 och har bra kundrecensioner där majoriteten av besökarna varit nöjda under sin vistelse. Det här är det bästa hotell i Tällberg om man vill bo nära naturen i en typisk Dala stil.

Vad betyder Tällberg?
Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”, är en vacker by på sluttningen ner mot Siljan med underbara solnedgångar över vattnet hela året runt.
Hotell Villa Långbers har även flera olika typer av rum och även tre sviter för dig som vill bo lite finare under din vistelse. Rummen har bra standard med mysig inredning och bra känsla. Hotellet har även en bastu och en nybyggt gym på nedervåningen.En del rum på hotellet har ett kök med mikrovågsugn, kylskåp och ugn perfekt för dig som tänkt att stanna lite längre. Vissa rum har även balkong vilket kan vara skönt om du besöker Tällberg under sommaren och vill sitta och filosofera lite.På Åkerblads Hotell Gästgiveri Spa bor man riktigt bra med endast 400 meter från Siljan och närhet till naturen och roliga aktiviteter. Runt området kan man fiska, cykla, vandra eller spel golf på Leksands Golfklubb 20 minuter bort med bil.

Kring hotellet finns Hantverksgården där du har flera butiker där både konst och hantverk finns att köpa. Hotellet passar till par resan men även till konferenser och större evenemang som bröllop eller fest.
Hotellet har anor från 1917 där vissa rum eller lite mer moderna och vissa rum har behållit klassisk dala stil vilket vi tycker är bra eftersom det är så man vill ha det under sin vistelse i Dalarna. Alla rum har gratis wifi och platt TV vilket gör att du kan roa dig med lite surfande under kvällen.När du väljer hotell kan det även vara bra att kolla så att hotellet har frukost. De flesta boenden i Tällberg erbjuder bra frukost med lokala råvaror vilket vi tycker är ett stort plus. Vill du kunna träna och relaxa är det bra att boka ett hotell som har detta på hotellet. Vill man ta en öl i baren kan det vara svårt att senare ta sig till ett spa om inte hotellet har ett i fastigheten.

Tällberg är en av dom bästa orterna att besöka för att uppleva Dalarna, här är naturen riktigt bra och det finns flera aktiviteter man kan ägna sig åt. Gillar man vandring och friluftsliv hittar man flera fina leder att vandra på och många bra fiskeställen där vattnet skiljer sig en del från andra delar av Sverige. Det finns även mycket konst och hantverk att uppleva samt flera små smedjor i anslutning till butiker där man kan köpa fin inredning och ett minne hem.
Rummen har en typisk dala stil med god standard och bra inredning med TV, ett arbetsbord och tillgång till wifi vilket vi värderar högt. Rummen är mysiga och har bra sängar vilket är viktigt för att vara bra utvilad inför arbete eller lite turist aktiviteter. Med bil kan du ta dig till Rättvik på 15 minuter vilket är den närmsta lite större staden med cirka 5000 invånare.På Green hotel bor du centralt med endast en kvarts bilresa till både Leksand och Rättvik. Hotellet ligger gångavstånd ifrån Siljan i en naturskön miljö med hotellrum som har översikt över sjön eller trädgården.

Enligt oss är det här det bästa hotellet i Tällberg om du gillar att relaxa och bada. Hotellet har en inomhuspool som är riktigt bra på vintern och en utomhuspool för dom varmare månaderna. Hotellet har även en bastu vilket kan vara riktigt behagligt att sitta i efter en dag av aktiviteter och turistande. Du har även en utomhus jacuzzi som kan vara riktigt skön att bubbla i då det börjar bli lite mer kyligt ute. Hotellet har även massage, behandlingar och ett gym om du vill rasta kroppen lite.Alla hotell vi har listat har gratis wifi som fungerar bra på dom allmänna ytorna av hotellet. Vissa rum på vissa hotell kan ha sämre anslutning men med dagens mobilnät lär inte detta vara ett problem. Det bästa hotellet i Tällberg ska även ha bra sängar eftersom många av aktivisterna innebär fysisk rörelse och då vill man gärna vara utvilad inför nästa dags aktiviteter. De flesta hotell vi har listat har bra standard på sängarna och du kan få en god natts sömn utan att vakna upp med ont i ryggen.

Standard rummen har alla basala förnödenheter som krävs för en trevlig vistelse, en del rum har även balkong och ett badkar som kan vara riktigt skönt att fylla efter en dag av turistande. Hotellet är uppdelat i två delar, antingen har du ett rum i huvudbyggnaden i trädgården i något av annexen.

På Soltägtgården bor du bra med utsikt över en fin miljö och nära till både vatten och en natur fin miljö. Hotellet har gratis parkering och gratis wifi så att du kan surfa eller jobba på hotellet. Det här hotellet ligger lite längre från vattnet men det går väldigt snabbt att ta sig till Siljan med bil.Från hotellet har du nära till flera aktiviteter såsom vandring, cykling, vattenland och även golf på Tällbergbyarnas Golfklubb. Gillar du pajer kommer du att trivas under din vistelse eftersom hotellet har riktigt bra matiga pajer som ofta även nämns i recensionerna. På Best Western Hotell Lerdalshoejden bor du i Rättvik som är väldigt nära Tällberg, här har du nära till en lite större stad och mycket aktiviteter. Hotellet har utsikt över Siljan och ligger endast ligger 1 km från Rättviks järnvägsstation, perfekt för dig som tar tåget upp. Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan. Enligt oss är det här det bästa hotell i Tällberg om du vill ha god mat. Hotellet har en stor veranda i anslutning till restaurangen där du kan äta tre rätters middag med ett bra utbud av drycker och annat gott. Hotellet har funnits enda sedan 1930-talet och har sedan dess byggt upp ett bra hotell perfekt för din vistelse i Dalarna. Åkerblads Hotell Gästgiveri Spa har även mycket erfarenhet av att arrangera bröllop där du har lokaler för fest och mat. Hotellet har även konferensrum för företaget som vill ha en kickoff eller variation i arbetet. Här arbetar man vid Siljan och har tillgång till bra natur efter en dag av föreläsningar.

På hotellet finns det även möjlighet att boka konferens för företaget om ni vill arbeta på ett lugnare ställe nära till naturen. Det går även att boka olika typer av behandlingar i spaet om man vill ha en lyxigare massage eller exempelvis ansiktsbehandling.På Hotell Lerdalshoejden har du ett gym och både bastu och jacuzzi vilket kan vara väldigt välbehövligt efter mycket turistande eller en längre konferens. Har du en elbil kan du ladda bilen på baksidan av hotellet, så länge ingen av ladd kablarna är upptagna.

I alla rum ingår frukosten och under speciella tillfällen finns även bra middagar, exempelvis en fyrarätters nyårssupé. På Klockargården är det ofta bra aktiviteter och dom lockar många svenska kända artister som spelar på hotellet. Har du inget utsatt datum för din resa rekommenderar vi att du bokar då någon artist spelar för en roligare resa.

Hotellet har en bra restaurang där det serveras vanliga nordiska rätter och gourmé rätter. Maten tillagas med lokala råvaror och håller hög standard så att du kan äta gott under din vistelse i Dalarna.
Vilket som är det bästa hotell i Tällberg beror på vad du söker i hotellet du bor på, en del hotell har riktigt bra mat medan dom har sämre spa avdelning och vice versa. Det gäller att prioritera vad man gillar för att hitta ett bra boende i Tällberg. Hotellen vi har listat har bra standard och kommer ge dig en bra vistelse i Dalarna. Att kolla in betyget för hotellet och läsa kundrecensionerna kan även ge dig en bredare bild över hotellet är i verkligheten och förhoppningsvis kan du hitta ett hotell som passar dina önskemål.

Om du ska till Tällberg funderar du säkert över vilket hotell i Tällberg som du ska välja, och det gäller att välja rätt för att få en så bra vistelse som möjligt. Vi rekommenderar att man väljer ett hotell som ligger nära Tällberg och har utsikt över Siljan. Många av hotellen kring Tällberg har utsikt över Siljan och många av hotellen erbjuder även rum med utsikt över sjön.
Hotell Villa Långbers ligger i en naturskön miljö 20 minuter gång ifrån Tällbergs station. Här har du gratis wifi och platt TV på rummet för lite kvälls avkoppling. Rummet är mysigt och har bra sängar vilket är extra viktigt för att orka med en fartfylld semester. Hotellet har en fin utsikt över Siljan och moderna faciliteter som man förväntar sig av ett hotell nu för tiden.På hotellet hittar du schyssta rum med fri wifi tillgång så att du kan skrolla sociala medier och jobba från hotellet. Tar du bilen upp har du givetvis gratis parkering och ett bra färdmedel för att upptäcka dalarna. En del av rummen på hotellet har även utsikt över Siljan vilket är väldigt trevligt. I de allmänna ytorna på hotellet finns det wifi och på rummen har du TV och givetvis ett eget badrum. Restaurangen är väldigt bra och dom serverar klassisk svensk mat och vissa internationella rätter för dig som är sugen på något annat. Vill du ta en längre vandring rekommenderar vi att besöka Digerbergets topp där du går genom ett naturreservat och når ett av områdets högsta platser. Från toppen har du en riktig bra utsikt över Siljan och kan ta en fika eller två innan du tar dig ner igen. Under vandringen finns det möjligheter att utnyttja grillar eller fiska.

Hotellet har en bra restaurang med säsongsanpassad mat lagat med färska och lokala råvaror. Hotellet har ett bra utbud av dryck och besöker du hotellet under julen finns det julbord att boka. Hotellets mat är uppskattad och dom kör även avhämtning för lokalbor som bor i närheten. Det går även att arrangera både konferens och bröllop på hotellet så passa på att fråga om festlokalen för att se om det är något att boka i framtiden.På Hotell Villa Långbers har dom även konferensrum för företag som behöver ljusa fina lokaler och bra mat på kvällen. Lokalerna passar för 30-90 personer och det finns nyinstallerade projektorer, ljudsystem och nätverk så att du kan koppla upp dig.

Gillar du cykling och mountainbiking finns flera fina leder att ta och även landsvägar för motionscykling. Under vintertid har man nära till bra längdskidåkning och nära till sälen där det finns väldigt många väl preparerade backar.
Hotellet har en poolbar där du kan njuta av en god dricka samtidigt som du kollar ut över Dalarnas natur. Vill du ha en annan form av avkoppling rekommenderar vi dig att besöka hotellets gym där du kan rasta av kroppen.

Här är det mer Bed & Breakfast känsla jämfört med ett traditionell hotell. Soltägtgården känns väldigt lantligt och hemtrevligt vilket passar in i temat då man besöker Dalarna och speciellt Tällberg.
När du bokar hotellet är det viktigt att kolla vart det ligger. De flesta som besöker Tällberg gör det med bil och då spelar ingen kilometer hit och dit någon roll. Med bil kan du ta dig runt till alla aktiviteter och ofta kan man utgå från hotellet om man vill vandra på bra vandringsleder. Bebyggelsen i Tällberg består till största del av trähus målande med klassisk Falu rödfärg och med vita knutar samt stugor och härbren byggda av timmerstockar. Tällbergs by är en av de få orter i Sverige med trähus i enbart traditionell stil. Midsommarfirandet hör till Tällbergs mest framträdande evenemangen under året. Midsommaren inleds dagen före midsommarafton med blomplockning och insamlandet av gräs och björkar för klädning av de två majstängerna, på Majstångsplatsen och vid Holens Gammelgård. På midsommarafton slutkläds majstången vid Majstångsplatsen, centralt i byn och stången reses tidig kväll. Under och efter denna resning underhåller spelmän och lekledare. På midsommardagen kläds och reses majstången vid Holen. Denna majstång kläds med flätat gräs i stället för med björk. Majstångsresning på Holen föregås av en liten majstångsresning för barn och efter huvudresningen av den stora majstången underhåller spelmän och lekledare med ringlekar för alla åldrar. Midsommarfirandet i Tällberg är omnämnt i den världsomspännande reseguiden ”1,000 Places to See Before You Die”. I Tällberg finns en utvecklad turistinfrastruktur med åtta hotell och gästhem, med sammanlagt cirka 1 500 bäddar. Byn har drygt en kvarts miljon besökare varje år. Tällberg Forum var en internationell konferens, som arrangerades årligen mellan 2005 och 2013 av stiftelsen Tällberg Foundation som grundades av Bo Ekman.Förutom en omfattande hotellverksamhet finns även en stor mängd kaféer och hemslöjdsbutiker som t ex Holens Kaffestuga, Dalmål, Mases på Tällberg, Millamollis, Tällbergs Hemslöjd, Tällbergs Keramik och Tällbergs leva & bo butik.

Tällberg är en by och tätort i Leksands kommun i Dalarna, vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Tällbergs by är ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden, men utvecklades från början av 1900-talet till en besöks- och turistort.Tillbergh / tælleberga är det äldsta belägget från 1320, då tre bönder i byn omtalas och betyder det tallbevuxna berget. I början 1920-talet fanns 32 gårdar i nedre och 19 gårdar i övre Tällberg, men byn hade redan då fått ett dussintal ”Villor i Dalstil”. Först på plats var Gustaf Ankarcrona 1908, och kort därpå konstnären Ivar Nyberg. Även Hugo Alfvén och Gabriel Burmeister, liksom Gösta Mittag-Leffler var tidiga stugägare. Sedan byn fått järnvägsstation 1914, ökade turistandet. Det tallbevuxna berget”, Tällberg, har många år på nacken. Tack vare välbevarad dokumentation kan man med säkerhet säga att det 1541 fanns sju verksamma bönder här, och att antalet stadigt ökade. 1825 hade byn 31 gårdar, vilka alla var självförsörjande. Jakt och fiske spelade en stor roll på den här tiden, inte minst då Tällbergs marker var torra, och därmed inte genererade särskilt stora skörder. Bisysslor, som skogsavverkning, vinterkörningar, hemarbete eller arbete på annan ort, var också vanligt på den här tiden. Familjerna bodde ofta trångt, med sovrum, kök och vardagsrum i samma utrymme, framför allt då uppvärmningen krävde så. Tack vare järnvägen och ångbåtstrafiken blev Tällberg lättillgänglig för turister. Den magnifika utsikten var en av de anledningar till att många drogs till byn, och de första sommargästerna bosatte sig här i början av 1900-talet. De efterföljande åren flyttade än fler människor till byn, till nybyggda eller hitfraktade bostäder.

1911 försågs byn med elektricitet, samtidigt som jordbruket hade sin absoluta topp. 1915 fanns 35 hästar, 71 kor, 31 ungnöt, omkring 30 får tillika getter, en tjur, 14 svin och 157 hönor. Några år senare, avtog jordbruket och befolkningen minskade i byn. Fram till 1950 mer än halverades antalet verksamma bönder. Under samma tid ökade de handels- och hotellanställda från tre till 68 som en följd av att turismnäringen tilltog.
Med alltjämt ökande turismtillströmning uppstod också ett behov av inkvartering. De första övernattningsmöjligheterna stod klara 1908. Därefter utökade byn sina möjligheter att ta emot turister, inte minst då efterfrågan bevisligen inte skulle sina. Mellan 1908-1960 föddes inte mindre än åtta hotell, vilka fortfarande finns kvar. Tällberg är därmed Sveriges hotelltätaste by. Och förmodligen också den mest dalatrogna. Vackert, genuint inrett. Mysiga sittplatser invid sprakande brasa. Servicen var dock inte på topp. Fick vänta en del och beställningar glömdes bort trots påminnelse. Kanske bara hade otur, men jag fick intrycket att även andra hade liknande upplevelse och rekommenderade lågsäsong. Dock värt ett besök även i hektiska tider för den gemytliga stämningen. Älskar Åkerblads. Bemötandet, frukosten, maten, puben, pingisbordet, miljön, den klassiska designen, lugnet. Allt. Möjligen att badrummet börjar bli något slitet men så mycket väger upp för det så det gör inget.

Mycket bra och genuint hotell med jättefin gammal fin inredning och trevlig personal och miljö. Rent o snyggt, bra sängar. God frukost och bra middagar.. Min fru åkte Tjej-Vasan och det här hotellet var bästa uppladdningen. Vi kommer absolut komma tillbaka. Arne och Maria
Mysigt hotell i dalastil. Många trevliga små rum med sittgrupp osv. Trevlig matsal och en liten pubhörna. Väldigt gulligt spa. Tycker mycket om stället.Väldigt mysigt och pittoreskt. Frukosten är fantastisk med många valmöjligheter. Rummen är små men superfina! I övernattningen ingår entre till gym och spa som har öppet 9-21. In- och utcheckning Vanliga tider, 15 & 11. Supermysigt med allmänna utrymmen som ex biljard, pingis eller soffgrupper. Finns alltid fika tillgängligt!

Hur lång tid tar det att köra runt Siljan?
Normalt tar den resan cirka 8 timmar, den här gången tog den 65 mil långa färden cirka 9,5 timmar. – Vi har kört runt 80-90 kilometer i timmen utan problem, bilen har gått som en dröm.
Fantastiskt ställe, fick ha min hund därinne dessutom personal var trevlig och hade bra bemötande! En av servitris kunde teckenspråk så jag fick en otrolig bra service på mitt modersmål!�� Åt deras lunchservering idag, jösses så bra för mig som tål inte gluten och mejeriprodukter. Rekommenderar stället för er!!!��

Hur långt mellan Tällberg och Leksand?
Omkring 12 km efter Leksand tar du av till vänster mot Tällberg. Följ skyltarna cirka 4 km och du är framme.
Dålig städning! Gammal disk på rummet vid incheckning. En använd morgonrock i badrummet. Gardinerna till ett fönster låg inslängda i en garderob! Kändes inte så välkomnande! Priset för en juniorsvit var inte värt det!

Lite slitet hotellrum men mysiga offentliga miljöer. Väldigt bra badanläggning som är barnvänligt. Bättre än Darlecarlia där barn bara får vara med på vissa tider. (Som inte va så passande för föräldrarna) bra frukost!
Testade deras Dalhalla koncept. Väldigt lite på tallriken och mycket dyrt. En pytteliten Västerbotten paj som förrätt och en ynka köttbit med lite tillbehör. Smakade dock bra. Dålig service med en stressad servitris.Maten på Åkerblads är underbar, men att få avnjuta den i deras fantastiska miljö gör upplevelsen total! En helhetsupplevelse av största klass! Rekommenderas varmt. Finaste mysigaste hotellet vi har varit på…inget att klaga på…supertrevlig personal…fina rum. bra spa o jättegod mat….o framförallt den lugna o harmoniska stämningen….nästa gång blir det minst 2 nätter är sååå himla nöjd Trevlig personal i receptionen. Mysig spa-avdelning med tre pooler. Bra tid mellan 14 och 16 då det var helt lugnt vid poolerna. Fint omklädningsrum med bastu.

Vad är Tällberg känt för?
Tällberg räknas till Sveriges hotelltätaste by med sina åtta anläggningar. Varje hotell har sin egen karaktär och historia, samtliga med restauranger och boende av hög klass. Här vandrar du i Digerbergets naturreservat, upplever Tällbergsstrandens bad och shoppar hantverk i alla fina butiker som finns i byn.
Vi skulle äta och vart anvisade en bordsplats, sedan hände ingenting. Efter påtryckningar från vår sida kom det en äldre servitör och jag tog mot vår beställningar efter ca 25min. Inte acceptabelt för en restaurang som utger sig för att vara av bra klass. Räddningen var den äldre manliga servitören som tog hand om oss annars hade vi lämnat stället utan att införskaffat det vi kom dit för, nämligen att äta Hälsningar Roland KvickströmRumen var rena men väldigt små. Spa avdelning var litet och mysigt. Räcker inte med 3rätters mat om du vill bli mätt. Gamal/Lantligstil är inte min grej förmodligen. Har inte så mycket att göra för någon som mig som inte gillar vandra runt i små berg 🙂

Borlänge Dala Flygplats ligger 65,6 km från Åkerblads Hotell & Gästgiveri. Det tar cirka 58 min att köra med bil mellan flygplatsen och Åkerblads Hotell & Gästgiveri.
Bokade detta SPA via webbsidan dagen innan. När vi sedan ringer för att boka behandlingar berättar en syrlig receptionist att det är fullbokat och vi ges ingen möjlighet att avboka. Vi gavs ingen varning vid bokning om att detta spa faktiskt inte har några spa tider. Så nu åker vi till ett spa utan att faktiskt kunna uppleva något spa…. Totalt underkänt!Ett behagligt hotell i en fantastisk miljö med ett unikt läge. Fräscha rum, goda utrymmen för samvaro, rekreation i bastu, pooler och gym. Det finns också ett stort utbud av behandlingar med massage. Många vägar att promenera på i direkt anslutning till hotellet. En detalj dock är att det kan vara svårt att finna någon förfriskning på kvällstid. Rekomenderar varmt ett besök!

Det har en fin miljö och utsikt. Gångavstånd till en sjö och andra sevärdheter, även om man gärna stannar på deras spa som inkluderar bastu, bubbelpool och gym.
Tällbergs bästa hotell och ett av de bättre köken i den här delen av Dalarna. Stolen är dalaromantisk och personalen är service minded. Spa och pool, samt gym finns också.Mora-Siljan Flygplats ligger 56,9 km från Åkerblads Hotell & Gästgiveri. Det tar cirka 53 min att köra med bil mellan flygplatsen och Åkerblads Hotell & Gästgiveri.God mat till väldigt överkomligt pris. Bra och personligt bemötande, bland annat av en äkta Åkerbladare. Dåligt utbud för vegetarianer, men mycket och gott för oss andra.Mysigt hotell med trevlig personal,rummen var trevliga med skön säng. Restaurangen hade god mat med trevliga servitörer,dock kunde menyn ha lite större utbud men annars så var oxfilén riktigt bra! Relaxen var skön med 2 härliga bubbel pooler samt en pool som var svalkande. Rekommenderas!

Hotellet ligger väldigt fint och det ser mycket inbjudande ut från utsidan. Men något fyrstjärnigt hotell är det absolut inte! Rummen är slitna och dåligt städade så även vissa av de allmänna utrymmena. I vissa delar av hotellet luktar det rent av mögel. Det är inte värt pengarna! Det finns betydligt trevligare ställen att bo på i närheten.
Långbersgården blev känd som ett fashionabelt ställe med många berömda konstnärer, författare och kungligheter som gäster, som Erik Axel Karlfeldt, Wilhelm Moberg och Hugo Alfvén. Till den tidens yngsta gäster hör Lillprinsen, vår Kung Carl XVI Gustaf, som 1950 var här med sin mor och syster. Dessutom skrev Astrid Lindgren sin omtalade politiska saga “Pomperipossa” här på Långbers.

Systrarna Elsa och Wilma Långbers kom efter en tid i Amerika tillbaka till hembygden. I den gamla doktorsbostaden, högst uppe i Tällberg på Vår Herres Gattu, fann de “den vackraste platsen på jorden” och startade här ett hälsohem och pensionat 1936. En mera naturskön plats hade de knappast kunnat välja.
Systrarna förvärvade även mark i sin hemby Insjön strax söder om Leksand i Dalarna och där grundades väv- och konsthantverksskolan Sätergläntan. Sätergläntan är i våra dagar en världsberömd institution och centrum för svenskt konsthantverk.

Vad finns det att göra i Tällberg?
Sevärdheter i TällbergHembygds- & kulturgårdar. Holens Gammelgård. Tällberg. Visa mer.Kultur- & bruksmiljöer. Laknäs Östanhols Byalag. Leksand-Tällberg. Visa mer.Natur. Sturängen, Tällberg. Tällberg. Visa mer.Geopark | Kultur- & bruksmiljöer. Tällberg. Tällberg. Visa mer.
I och med att järnvägen kom 1914 började fler och fler att upptäcka denna vackra by och turistnäringen blev snabbt den främsta inkomstkällan. Tällberg förvandlades från ”bondby” till ”turistby”. Stora privata boningshus och sommarnöjen byggdes om till hotell och pensionat, till och med skolan i byn gjordes om för att ta emot turister.Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”, är en vacker by på sluttningen ner mot Siljan med underbara solnedgångar över vattnet hela året runt. Under början av förra seklet var Tällberg en vanlig bondby med ett trettiotal gårdar med betande djur och många bofasta.

Idag regleras Siljan från Gråda kraftverk som togs i drift 1951. Gråda ligger cirka 2 mil nedströms Siljan. Fallhöjden från Siljan till Gråda är 0,5 meter.
Siljans utlopp ligger vid Leksand längst in i en 12 km lång vik. Vid Djurås uppströms Borlänge rinner vattnet sedan ihop med Västerdalälven och bildar Dalälven.

SMHI använder cookies för att följa upp och förbättra webbplatsens innehåll och tjänster. Genom att använda SMHIs webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte accepterar kan du begränsa lagring av cookies i din webbläsares inställningar.
Siljan är Sveriges till ytan sjunde största sjö. Den ligger i Dalarnas län och i Dalälvens avrinningsområde. Siljan är den största sjön i Siljansringen, Europas största krater efter ett meteoritnedslag.

Hur många hotell finns det i Tällberg?
I Tällberg finns en utvecklad turistinfrastruktur med åtta hotell och gästhem, med sammanlagt cirka 1 500 bäddar. Byn har drygt en kvarts miljon besökare varje år.
Intressen kring Siljan är vattenkraft, dricksvattentäkt för Tällberg, rekreation och fiske. Den sjöfart som går på Siljan är till största del turisttrafik.Siljan är den största sjön i Siljansringen som är en kraterring som bildades vid ett meteoritnedslag för cirka 360 miljoner år sedan. Andra stora sjöar i Siljansringen är Orsasjön, Skattungen och Oresjön.

I tabell 2 visas vattenstånd och vattenföring för Siljan före och efter sjön började regleras. Siljans vattenstånd mäts idag vid den hydrologiska stationen Byrviksbanken vid Siljansnäs i Österviken. Utflöde från Siljan mäts vid Gråda kraftverk.
Dagens vattendom gäller från 1964. Enligt domen ska vattennivån inte sänkas under 159,9 eller höjas över 161,78. Vid vårfloden finns särskilda bestämmelser om tappning när vattennivån är över 161,78. Domen reglerar även tappningen från dammen Trängslet, i Österdalälven uppströms Siljan.Nu är Ni välkomna på en tur genom Tällbergsgårdens hotell med början i entrén och det mysiga sällskapsrummet. I entrén finns gamla fotografier på Tällbergsgården från början av 1900-talet. Även dåtidens bil som hämtade upp gäster vid stationen är representerad. I sällskapsrummet brinner flera ljus och också oftast en brasa. Där finner Ni dalakonstnären Ivar Nybergs kanske förnämsta tavla ”Hushållsbestyr”, viken ger Er insikt i hur dalkullorna arbetade förr i tiden. Åren 1875 – 1890 låg byns storskola, lärarbostad, uthus och förråd här i Tällbergsgårdens lokaler. År 1908 startades Johanssons pensionat i nuvarande Granbergs handel på 1:a våningen. År 1917 flyttades små- och storskolan till nybyggd skola och Johanssons pensionat köpte skolans gamla byggnader och kunde utöka sin verksamhet. Johanssons pensionat köptes av Familjen Olof A. Eriksson 1947. År 1949 köptes företaget av mjölkcentralen och namnet ändrades till Tällbergsgården. 1961-1972 ägdes Tällbergsgården av Familjen George Sjöholm. 1972 tog familjen Brygt Bert Lindgren över. 1990 sålde de Tällbergsgården och de nya ägarna blev Maj och Per-Arne Björk som sedan lät familjen Åkerblad överta anläggningen 1994.

Från Gästabudssalen går vi vidare till lillstuggu, hotellets ursprungliga sal för fester och kvällsaktiviteter: Här ser Ni också en slinga kurbitsar handmålade på väv av hurtigs Anna. I dess mitt finns en vers ur Karlfeldts dikt ”Kurbitsmålning”. Dennes sätt att i ord försöka måla denna blomma, eftersom han själv med pensel och palett ej kunde återge dess resning och snits. Och så till sist- men inte minst från alla rum vi nu kikat in i ser Ni den milsvida utsikten över Siljan med de blånande bergen. En storslagen utsikt! Välkommen till bygdens äldsta hotell!

Väggarna i matsalen består av rödmålat timmer, som också är de ursprungliga väggarna från tiden innan utbygdnader ägde rum. Matsalen pryds av handgjorda bord av ek. Ovanför väggarna inramas rummet av dikter, målade av en lokal kurbitsmålare, Anna Hurtig. Dikterna ger prov på Karlfeldt, Paul Lundh och Per Johannes, tidigare lokala förmågor.En bland Dalarnas förnämsta kurbitsmålare är också representerad, Hans Prins, genom fem målningar, årstiderna samt högtiden då brudparet åker i vagn till sitt bröllop.
Det första som säkerligen fångar Ert öga i matsalen är takkronan över det runda matbordet. Specialtillverkad hos Käck & Hedby med gamla mindre takkronor som förebild. När de 16 ljusen är tända och med den övriga inramningen, är det lätt att drömma sig tillbaka till gamla ombonade dalahem. I matsalen, byns gamla storskolas klassrum, känns atmosfären av Dalarna och dess omtalade kurbitsmålningar.

Låt oss följa Er en trappa ner till gästabudssalen. Namnet vittnar om den aktivitet som här kan skapas. Fest av olika slag, underhållning och hotellet varierar utbudet allt efter helg, tradition och önskemål. Mest iögonfallande är de fem inramade dalmålningarna. Konstnären Hans Prins har här skapat kopior av målningar som finns på museer. Dessa fem är alltså original och utförda i en färgskala samma som originalen, alltså något mattare i sin skärpa genom tidens tand. Vissa tider på året är konferensgästerna här de naturliga besökaren. Lokalen kan dessutom förändras till två eller tre separata rum, allt efter behov. Giftermål är en av de största händelserna vi upplever i våra liv. Det är mycket som ska ordnas till livets fest. Under en dag ska mycket hända så det gäller att ha planerat grundligt. Vi hjälper Er mer än gärna att se till att festen blir ett minne för livet och något utöver det vanliga. Johansson´s restaurang på Tällbergsgården serverar fredag och lördag en a la carte. Vardagar erbjuder vi en Gårdsmeny de dagar vi har grupper eller ett flertalgäster inbokade. Stäm gärna av med hotellet innan ankomst till ossJohanssons pensionat öppnade 1908. År 2018, 110 år senare, togs åter Johanssons namn plats på Tällbergsgården . Under flera år i rad har restaurangen blivit omnämnd i White guide. Vi vill tacka all personal som de senaste åren hjälpt oss förverkliga idén om en klassisk restaurang i modern tappning med fokus på det lokala.Välkomna till Johanssons Restaurang på Tällbergsgården!

Hos oss kan Ni köpa ett presentkort som ni kan använda i Johanssons restaurang eller för boende hos oss på Tällbergsgården. Klicka bara på presentkort nedan
Superfina stugor i härlig miljö med utsikt över Siljan, mellan Rättvik och Tällberg. Personlig service. Skall du på konsert i Dalhallla så bo här och köp transport av ägarna. Allt toppen.Det familjeägda Tällbergsgårdens Hotell ligger i byn Tällberg och erbjuder utsökt mat och gratis tillgång till bastu. Tällbergs tågstation ligger 2 km bort. The crew was amazing, so kind and great hospitality. The room was nice and comforatable with amazing view. The food in the resturant of the hotel is good too. We needed to leave before the breakfest time, so they made for us very nice package with sandwiches, drinks and more.* Trevlig och serviceinriktad personal (Emma, Anders och restaurangpersonalen!) som gjorde allt för att göra oss nöjda! När det inte gick att boka taxi mellan hotellet och järnvägsstationen skjutsade en person i personalen oss i sin privata bil. * Supergod och varierad frukost. * Fint läge med vackra vyer. Siljan med badplats och kajakuthyrning ligger på gångavstånd i byn

Det var lätt att hitta till boendet, väl skyltat. Frukosten var mycket bra med många valmöjligheter. Spa var kostnadsfritt men vi hann aldrig prova på det. Matsalen är mycket vacker med elegant dukning och bra menyval. Goda viner. Rummen är mycket fina, inte så stora men välutrustade. Fina områden att vandra i.Detta hotell ligger i en lantgård från 1400-talet på Dalarnas landsbygd, 400 meter från Siljan. Här erbjuds gratis Wi-Fi samt charmiga rum med lyxiga sängar och platt-TV. Fantastic location! Fantastic staff! Fantastic hotel with cozy Dala- atmosphere!

Det Gamla Panget i Tällberg erbjuder boende med utsikt över bergen. Här finns även en trädgård, gästlounge, terrass och grillplats. På lantgården finns gratis WiFi och kostnadsfri parkering. Bara så nöjd med hela vistelsen även om det bara blev en natt denna gång. Kommer gärna tillbaka. Man kände sig hemma från att man klev innanför dören.
Enda sättet att lämna en recension är att först göra en bokning. På så sätt vet vi att våra recensioner kommer från riktiga gäster som faktiskt har bott där.Vi kom som ett nytt par på en ny resa, att vi hamnade här gjorde att resan överträffade förväntningarna. Gott och kort vi blev ännu kärare hi hi. Magi uppstod under vår vistelse. Pga utav hotellets vackra karaktär å personal mm så blev resan ett oförglömligt härligt besök!!

Klockargården Hotel med anor från 1937 erbjuder smakfullt inredda rum i bevarade timmerhus som omges av en fridfull trädgård. Sjön Siljan ligger 1 km bort. Great room, very cute interior and cool bathtub. The staff was absolutely welcoming. Breakfast was good (nice cereal bar) & the area is just STUNNING
Efter resan berättar gästerna om sin vistelse. Vi scannar recensionerna så det inte förekommer oanständigt språk och kollar också att det är verkliga personer som faktiskt bott där innan vi lägger till recensionerna på vår webbplats.Detta hotell ligger på en höjd i byn Tällberg, som omges av Dalarnas fridfulla landsbygd. Hotellet ligger med fantastisk utsikt över Siljan och bara 10 km från Leksand. läget, spa avdelningen, personalen, frukosten och den underbara utsikten! vi kommer fler gånger!! Vacker miljö! Charmfullt hotell med vacker inredning, som att gå tillbaka i tiden. God mat, trevlig personal, skön säng, men varmt i sovrummet på natten. Hade önskat ett öppet fönster eller AC. Gick inte att spärra fönstret. Annars är vi helnöjda! Detta hotell ligger på landsbygden i Tällberg, 15 minuters bilresa från både Leksand och Rättvik. Här erbjuds en inomhuspool, en utomhuspool, bastur och utsikt över Siljan. Frukosten var fräsh, god och mångsidig. Vi hade familjerum i ett intill liggande hus. Fantastisk utsikt över siljan , egen brasa i rummet. Rummet var hemtrevlig och pittoreskt. Välstadat. För våra hundar fanns matskålar, handdukar och ett fleecetäcke. Mycket uppskattat. Kommer mer än gärna på nytt.

Hotell Gyllene Hornet ligger 1,5 km från Tällbergs tågstation. WiFi och privat parkering erbjuds utan extra kostnad. the new rooms are very nice, clean and big. easy check in and out. nice breakfast
Vi var i Tällberg med son och barnbarn från London och de var lyriska över miljön, utsikten och husen samt att bada i Siljan och att utnyttja SPAt både morgon och kväll.

Tällberg är fantastiskt och hotellet ligger mitt i. Anläggning med generösa ytor, roligt för barnen med stor pool och rejält lekrum. Bra frukost (men saknade färskt mjukt bröd). Trevlig personal. Fint ordnat med restaurangbokning på annat hotell i närheten när egna köket var stängt.

Frukosten var lite spartansk mot vad jag räknat med, hade förväntat mej även varma rätter typ bacon osv… och exvis flera sorters bröd. När jag bokade trodde jag nog det var ett större hotell. Detta vägs dock upp av allt annat positivt, inte minst personalen! 🙂
Riktig mysigt. Vill gärna komma tillbaka, bästa hotellet jag varit på. Fint rum och underbart spa, bastun var rejält varm. Frukosten var outstanding. Lugn skön atmosfär. Lite trångt med parkering, men vi hittade en i alla fall. Lite svårt att hitta på natten när det var mörkt, gps la av sista biten, men vi kom fram i alla fall. Vi var på Dalhalla i Leksand.Tällbergsgårdens Hotell, Hotell Klockargården och Åkerblads Hotell Gästgiveri Spa har fått höga betyg av resenärer i Tällberg för utsikten från deras hotellrum.

Har nog redan berättat detta men allt var vackert och bra. Både utomhus och inomhus. Perfekt bemötande och som gäst mycket enkelt att förstå all information.
Denize och Stefan var fantastiska. Supertrevliga och angelägna om att hjälpa till om man undrade över något. Man kände sig verkligen omhändertagen. Frukosten på First Hotel Klockargården var god, sängarna var jättesköna och läget perfekt. På bara några minuter var man, efter en fin promenad genom fina ängar, nere vid Siljan, och det var gångavstånd till alla trevliga kaffestugor och butiker.