Posted on

Bebis Fixerad Hur Långt Kvar

I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags.Fostrets utveckling i vecka 36 I vecka 36 är alltså bebisen i det närmaste färdig där inne i den trånga magen. Vid det här laget kan bebisen vara så lång som 45-48 cm och väga uppåt 2,8 kg. Varje vecka läggs det på 100-200 gram fett, allt för att bli som bäst förberedd för livet där ute. Skallbenen är fortfarande inte ihopväxta och kommer förbli så för att underlätta förlossningen. För de flesta, särskilt förstföderskor, ligger nu bebisen fixerad med huvudet nedåt. Om barnet inte har vänt på sig än kan det i vecka 36 bli aktuellt med vändningsförsök. Då använder en läkare en kontrollerad teknik för att försöka vända på barnet med händerna utanför magen.

Hur vet man om det är bebisen som rör sig?
Med fosterrörelser menar man både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos barnet. Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20.
Att tänka på – om besök efter födseln Det kanske känns overkligt än, men inom en inte alltför lång framtid kommer du sitta där med ditt barn på bröstet och lyckan kommer inte bara vara din. Familj, vänner och andra närstående kommer längta efter att träffa er och fira det nya lilla livet. Att ta emot gäster eller att bara träffa andra kan kännas överväldigande efter en förlossning. Hormonerna svallar, kroppen behöver läka och man har varit med om något helt omvälvande. En del nyblivna föräldrar längtar ändå efter att få introducera sitt barn för världen. Oavsett hur du känner så är det helt okej. Du bestämmer när du är redo, ingen annan. Det kan vara svårt att nu i förväg veta hur det kommer kännas och det är fritt fram att ändra sig. Tänk på: Du bestämmer vilka som får komma och hur länge de får stanna. Du behöver varken städa inför eller bjuda på fika under besöken. Du kommer troligtvis ha mycket mindre ork än vanligt, så var lyhörd inför dina behov. Många nyblivna föräldrar upplever att det sliter i dem när någon annan håller barnet. Det här är fullt naturligt och det går alldeles utmärkt att be att få tillbaka sitt barn.När är det dags att åka in till BB? Nu när BF närmar sig kanske du som är gravid har fullt upp med att leta tecken på att det är dags att åka in, men vad är det man letar efter egentligen? Att vattnet går är inte alltid det bästa tecknet, även om det verkar vara så på film. I verkligheten är det bara ungefär 1 av 7 förlossningar som startar genom att fosterhinnan brister och fostervatten sipprar ut. Om du misstänker att vattnet har gått, kontakta förlossningsmottagningen så kan de ge råd. Eventuellt får du komma in på en kontroll, men det kan fortfarande dröja ett tag innan förlossningen sätter igång. Att förlossningsvärkarna sätter fart är ett vanligare och tydligare tecken på att det är dags att åka in till förlossningen. Du som är gravid har troligtvis redan känt av förvärkar och sammandragningar, som är livmoderns uppvärmning inför när det verkligen är dags. Förlossningsvärkarna skiljer sig genom att vara mer regelbundna och tydligt tilltagande i styrka.

I väntans tider Aldrig har väl väntan känts så lång som nu. För många gravida är den här veckan fysiskt tung, med en mage som kan göra det svårt att sova och svullna ben och fötter. Det är även vanligt med förvärkar, som gör mer ont och är mer intensiva än sammandragningar. Förvärkar innebär dock inte att förlossningen har satt igång utan är mer som en uppvärmning för livmodern. Det finns mindre utrymme i livmodern och nu blir det inte mer fostervatten där inne. Trots att det är trångt kommer bebisen fortsätta knöka runt så gott det går. Om du inte känner bebisens rörelser varje dag, kontakta barnmorskemottagningen så att du kan få råd. Gravid? Det kan vara spännande att följa både slutet av graviditeten och början av ditt barns utveckling. Följ din graviditet vecka för vecka i Knodds graviditetsprogram, framtaget av erfarna barnmorskor. Du hittar det gratis i appen – där du sedan smidigt kan gå vidare till att lära dig allt om ditt nyfödda barn.
En del av förlossningsarbetet kan vara skönt att göra hemma. Där är det tryggt och lugnt och du kan ägna tiden åt ett skönt bad eller att äta något gott. Ring och prata med förlossningsmottagningen om du tror att värkarbetet har kommit igång så kan de hjälpa dig att avgöra när det är dags att åka in. Det är bäst om du som är gravid pratar med barnmorskan i luren. Att gå en profylaxkurs kan ge en tryggare och smidigare förlossning. I Knodds kursbibliotek hittar du information, övningar och goda råd från vår barnmorska – direkt i appen. Genom att ha koll på hur ofta värkarna kommer går det att avgöra när förlossningen går in i öppningsfasen och det är dags att åka in. Då ser det ut så här: 3-4 värkar under 10 minuter, det vill säga 2-3 minuter mellan värkarna Varje värk pågår i ungefär 60 sekunder och tilltar För dig som är omföderska kan det gå lite fortare den här gången. Då kan det vara läge att åka in om du har 2 värkar per 10-minutersperiod. Samtidigt är din tidigare erfarenhet en viktig del i bedömningen, så lita på din intuition och berätta för barnmorskan hur du upplever det nu och hur det gick sist. Sedan är det bara att ta tag i BB-väskan och förlossningsbrevet och ge sig av.

Livmodertappen leder från livmodern till slidan och när förlossningen närmar sig blir denna mjukare. För att kunna föda ett barn så behöver livmodertappens öppning bli större. Man brukar prata om ungefär 10 centimeter för att barnet ska kunna komma ner i slidan och krystas ut. Om du gör en hinnsvepning runt BF eller senare så känner din barnmorska efter om livmodertappen mjuknat och börjat öppna sig. Det är dock inte alltid möjligt att göra en hinnsvepning då det krävs att livmodertappen är någorlunda mogen (mjuk) och att barnmorskan får in två fingrar.De tredje trimestern är tuff på många sätt, inte minst när det kommer till tålamod. Ovissheten om när man får träffa den lilla krabaten är väldigt utmanande! Sanningen är att vi inte vet varför en förlossning startar eller exakt när, men det finns en del tecken som indikerar att förlossningen är nära. Detta bör du hålla utkik efter!Om värkarna inte har startat i samband med vattenavgången kommer du få åka hem igen och vänta in att de kommer igång. Det är vanligt att värkarna startar inom två dygn. Om de inte startar kommer du bli erbjuden en tid för induktion av förlossningen (även känt som igångsättning).

Hur vet man att bebisen har fixerat sig?
Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Barnmorskan brukar säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. För många gravid har brösten redan börjat producera råmjölk. Cachad
Om fosterhinnorna brister så kommer du märka att vatten sipprar ut eller uppenbarar sig som ett “splash”. Om vattnet går ska du alltid kontakta din förlossningsavdelning, sedan får du komma in på en kontroll för att avgöra att det definitivt är fostervatten. Det kan nämligen vara svårt att skilja från urinläckage eller rikliga flytningar, som är väldigt vanligt i slutet av graviditeten.Slemproppen kan lossna när livmodertappen börjar mogna, vilket den gör successivt i slutet av graviditeten. Den uppenbarar sig som en tjock och seg vaginal flytning, ofta med en brun eller rosa nyans. Om slemproppen går i samband med värkar är det ett säkert tecken på att förlossningen bara är en bit bort, men det kan också ta dagar innan förlossningen sätter igång. Du behöver inte ringa in till förlossningen om slemproppen går.

När livmodertappen börjar öppna sig så kan blodkärlen i livmodertappen brista. Detta leder till en så kallad teckningsblödning och kan vara ett tecken på att förlossningen är nära. Om du märker av en blödning ska du alltid kontakta din valda förlossningsenhet!
Kanske har du känt av sammandragningar tidigt i graviditeten. De kan upplevas olika från kvinna till kvinna, men beskrivs som en spänning eller lättare smärta som sprider sig från toppen av livmodern och nedåt. Det som skiljer sammandragningar mot förvärkar är att de ofta upplevs som mer smärtsamma och att de varar längre. Det är också vanligt att känna ett tryck nedåt eller bak mot korsryggen. När dessa värkar börjar bli mer regelbundna så går du in i den så kallade latensfasen som också är det första skedet av förlossningen.

Har din mage sjunkit längre ner? Det kan betyda att förlossningen är nära! I slutet av graviditeten sjunker nämligen livmodern då barnet börjar bli redo att äntra världen, vilket då även syns på magen.
Under graviditeten bildas slemproppen i livmoderhalsen för att försegla ingången till livmodern och skydda den. Att slemproppen lossnar är därför ett tecken på att förlossningen är nära, det kan dock ta ytterligare 1-2 veckor innan förlossningen sätter igång.Att vattnet går är definitivt ett tecken på att förlossningen är på gång, även om det kan ta mer tid än man tror efter att vattnet faktiskt gått. Många kvinnor läcker fostervatten långsamt, inte alls som på film där vattnet kommer ut som ur en ballong.

Hur känns det dagarna innan förlossning?
Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas. De gör inte ont men magen blir hård och spänd.
Att du har molande värk och känsla av mensvärk innebär dock inte att förlossningen är nära. Många kvinnor har förvärkar långt innan förlossningen drar igång. Detta är extra vanligt för omföderskor.Innan förlossningen är igång händer det mycket i livmodern. Du har säkert märkt av sammandragningar, när livmodern övar på att föda barn. Under tidigt stadie av värkarbete blir livmodern mer flexibel och vidgas.

Ofta märker gravida kvinnor ganska tydligt av detta skifte eftersom den tredje trimestern brukar innebära förstoppning för många. Att det helt plötsligt blir lättare att tömma magen kan alltså vara ett tecken på att du kommer ha din bebis i din famn snart.
Innan förlossningen kommer igång är det vanligt att slemproppen kommer ut. En slempropp är precis vad det låter som – en propp av slem. Vill du veta mer kring hur slemproppen ser ut ska du läsa mitt inlägg med massor av bildexempel (läs inlägget här). Slemproppen är i alla fall ett lager av slemhinnor, som hålls på plats av livmoderhalsen för att skydda barnet från infektion.Att den kommer ut betyder att livmoderhalsen börjar bli mjukare och eventuellt öppna upp lite. När livmoderhalsen mjuknar i slutet av graviditeten, sjunker barnet ner och trycker på.

När det händer lämnar fostervattnet kvinnans kropp genom slidan. Det känns annorlunda från att kissa, eftersom det är omöjligt att hålla sig. Ibland forsar det, men rätt ofta så kommer det i mindre mängd stötvis.Mot slutet av graviditeten brukar flytningarna öka och det kan vara i en rosa eller brunaktig färg. Det betyder att det finns lite blod i flytningarna, vilket ofta sker när livmoderhalsen mjukas upp och förkortas. Jag märkte tydligt att mängden flytningar ökade när det närmade sig förlossning, nästan så att det kändes att jag kissat på mig för att det var så mycket.

Detta är definitivt ett fall av mamma vet bäst. Det finns något visst med kopplingen mellan kvinnor i olika generationer. Vishet som förs vidare, något som inte kan förklaras logiskt. Kvinnor står för intuition och känsla. Ytterligare ett tecken på att förlossningen kommer att ske inom en snar framtid kan vara att du känner ett extra stort behov av att boa. Många kvinnor går runt och städar och fixar, förbereder allt för att barnet ska komma. Vi är inte annorlunda än djuren på detta. Att boa är ett sätt att öka för förutsättningarna att barnet ska få ett bra liv. Så boa på, men se till att vila lite emellan varven – förlossningen kanske är igång snart och då behöver du lite extra-krafter. Jag har inga egna husdjur, men jag har hört från vänner som har det att deras hund eller katt visat tydliga tecken på när förlossningen snart ska starta. Det är vanligt att husdjuren inte vill lämna sin mattes sida, kanske till och med vill sova nära. Det är som djuret vill försvara och ge trygghet, som de känner ett ansvar.

Hur känner man sig dagarna innan förlossning?
Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas. De gör inte ont men magen blir hård och spänd.
Mitt tips till dig som känner dig orolig är att testa meditation. Det finns många gratisvarianter av meditation för gravida, exempelvis på youtube. Här kommer ett bra exempel:

Ett annat tidigt tecken på att förlossningen är igång är en oroskänsla i kroppen. Många gravida kvinnor är så klart spända och nervösa inför förlossningen, särskilt om det är din första eller om en tidigare förlossning varit dramatisk, men oroskänslan kan vara kroppens sätt att förbereda sig på det som komma ska.
Nästan alla förlossningsavdelningar vill sätta igång förlossningen två dygn efter att vattnet gått utan att värkarna startat. Detta eftersom det finns en infektionsrisk att tänka på. Du ska alltid ringa förlossningen när ditt vatten gått, eller när du tror att vattnet gått.Detta var vi inne på lite under punkt fem. Medan många gravida kvinnor känner smärta, molvärk i ländryggen eller mensvärk, känner andra bara av ett tryck neråt. Det innebär att barnets huvud fixerat sig eller försöker att fixera sig. Magen blir hårdare och det kan bli svårare att gå.

Den kan se lite olika ut, som den är ser den ut ungefär som okokt äggvita. Det är dock vanligt att proppen har inslag av blod, exempelvis om du gjort en hinnsvepning. Slemproppen kan även komma ut i mindre delar, och det kan vara svårt att skilja den från vanliga flytningar (som ofta är extra rikliga mot slutet av graviditeten).
Blixtrar och smärtor i slidan och bäckenet är ett annat vanligt tecken på att förlossningen är på gång. Det orsakas av din bebis position när hen sjunker ner i födelsekanalen. Även om det betyder att du är nära att få träffa ditt barn, betyder det inte nödvändigtvis att förlossning är nära förestående. Det kan ske flera veckor innan du är redo för förlossning.

Hur känns det när livmodertappen öppnar sig?
Då ska livmodertappen öppna sig helt så att barnet kan komma ner i slidan. Under öppningsskedet känns värkarna starkare. De blir längre och mer regelbundna. Då kan det vara bra att komma till förlossningsavdelningen.
Kvinnor kan vara mer vakna innan det är dags för förlossning och vissa kvinnor tycker att de inte kan sova precis innan. Var dock inte säker på att det är förlossningen som gör att du sover sämre, mot slutet av graviditeten sover många kvinnor väldigt dåligt. Det beror ofta på oro och att det trycker på mot urinblåsan.Det sägs att kvinnor som ska föda snart får ett förlossningsansikte. Det beror troligtvis på att många gravida samlar på sig vätska och går upp i vikt under graviditeten, och därmed får ett rundare ansikte.

Observera att informationen i detta inlägg bygger på egna erfarenheter och efterforskning. Jag är inte utbildad sjukvårdspersonal. Tag alltid kontakt med din barnmorska om du har frågor kring just din situation.
När dina hormoner förändras blir livmoderhalsen mer flexibel och kan börja spännas i en slags övningssammandragningar – något som går under namnet Braxton Hicks. Även om vissa kvinnors förlossningsarbete föregås av en ökad frekvens av Braxton Hicks-sammandragningar, upplever många kvinnor dem inte alls. Endast cirka 10 procent av alla gravida kvinnor får förvärkar.Vanliga tecken att lägga lite extra märke till är slemproppen, ökade tarmrörelser, diarré och illamående, sammandragningar, känslomässiga svängningar och extra behov av trygghet (du kanske exempelvis inte känner för att gå hemifrån). Även om inte något av dessa tecken på att förlossningen kan vara på gång, är det möjligt att de är det.Anledningen till detta är att bebisen fixerar sig och därmed trycker på nedåt. Du kan märka en skillnad i att det blir lite lättare att andas och att halsbrännan lättar eftersom trycket förflyttas neråt istället. Det kan alltså vara både skönt och inte. Tyngdkänslan i bäckenet kan även innebära att det strålar och sticker som en kniv. Så hade jag och det var verkligen inte skönt!Kom dock ihåg att det inte finns något sätt att veta när värkarbetet ska börja. Varje kvinna och varje graviditet är unik. Så, även om du kanske har en stark intuition kring när din förlossning ska sätta igång, eller om du har förväntningar baserade på vanliga mönster i din familj, är det omöjligt att förutsäga när det sker.

Finns det några tecken på att förlossningen är nära?
Den uppenbarar sig som en tjock och seg vaginal flytning, ofta med en brun eller rosa nyans. Om slemproppen går i samband med värkar är det ett säkert tecken på att förlossningen bara är en bit bort, men det kan också ta dagar innan förlossningen sätter igång.
Om du har mycket sammandragningar ska du dock se upp. Ofta är en ökning av Braxton Hicks-sammandragningar ett tecken på att du är uttorkad eller behöver vila. Försök att stressa ner och ta ett extra glas vatten.Det enkla svaret är att det vet man inte! Kroppen kan ge olika signaler som vi ofta feltolkar, en del förlopp kan pågå i veckor eller månader (som förvärkar) och andra typiska saker så som att slemproppen kommer ut eller att vattnet går, kan faktiskt helt och hållet utebli. Att slemproppen går, du får smärta i nedre delen av ryggen, eller får en bajsnödig känsla – det är bara några av tecken på att förlossningen är nära. Du kan självklart inte exakt förutsäga när du kommer att föda, men det finns tecken på att dina sammandragningar kan vara på väg snart. Alla kvinnor kommer att uppleva tiden innan förlossningen olika, vissa kommer att märka starka tecken på att arbetet är igång medan andra inte kommer inte att ha någon aning! Slemproppen kan dock lika gärna gå i samband med förlossningen, så det är inte säkert att din slempropp ”går”. Vid min första förlossning gick jag två veckor över tiden och proppen gick aldrig innan jag blev igångsatt. Vid min andra förlossning gick slemproppen men förlossningen kom inte igång av sig själv ändå. Det kan ta veckor efter att slemproppen går innan förlossningen startar.

Ett tydligt tecken på att förlossningen är igång är att vattnet går. Vad som händer är att säcken med fostervatten som omger och skyddar barnet går sönder, vilket är en naturlig del av processen.
Barnmorskan känner ofta på livmoderhalsen för att se vad som händer där nere och hen kan kontrollera hur mycket den vidgats, för att förutspå hur långt du har kvar. Detta görs ofta i samband med att du gör hinnsvepning eller vid ett rutinbesök.Tidigt innan förlossningen startar får många kvinnor molande värk i nedre delen av ryggen, vilket kan kännas lite som mensvärk. Det börjar normalt med att du känner det lågt ner i ryggen eller framåt i bäckenet.

Om värkarna inte kommer igång av sig själv är det möjligt att du får värkstimulerande dropp hos förlossningen. Det är nämligen bara 10% av alla förlossningar som startar med att vattnet gått.
Det allra vanligaste är att värkarna kommer oregelbundet till en början i latensfasen och att de är olika starka. Skaffa en värkapp om du inte redan gjort det. När du börjar märka ett regelbundet mönster och värkarna kommer med 3-4 minuters mellanrum kan du vara säker på att förlossningen är igång.Om det gått hål på fosterhinnorna och fostervätskan börjat komma ut, kommer de flesta gravida kvinnor att vara igång med förlossningen inom 24 timmar. Om ditt vatten gått, även om det bara sipprar ut, ska du ta kontakt med din förlossning för att minska sannolikheten för infektion hos ditt barn.

Att bli lös i magen eller få diarré nära ditt barns beräknade förlossningsdatum kan vara ett tecken på att förlossningen är nära. Denna ”tömning” anses vara naturens sätt att göra plats för barnet.
På slutet av graviditeten sjunker magen ner. Det händer när ditt barns huvud ansluter till bäckenet. Din bebis kan falla ner precis innan förlossningen börjar, eller så kan det hända några veckor innan det är dags. Det är oftast när detta skett som du som gravid börjar vagga som en pingvin, det blir helt enkelt lite svårare att gå.

Alla kvinnor upplever tecken på att förlossningen är nära olika, men när det kommer till att förlossningen startat är det tre generella tecken som är allmängiltiga, även om de inte sker innan du är på förlossningsavdelningen.Det är vanligt att få värkar i samband med att vattnet gått, men det behöver inte vara så. Många får värkar först flera timmar senare. I vissa fall får du inga värkar alls trots att ditt vatten gått, men oroa dig inte. Det bildas hela tiden nytt vatten i magen.Vissa gravida kvinnor upplever dessa tidigare under graviditeten och de gör vanligtvis inte ont. Du kanske märker att magen drar ihop sig och spänns. Även om det inte gör ont kan det vara ganska obekvämt.Tyvärr visar inte tidpunkten för när ditt barns huvud sjunkit ner och fixerat sig exakt när förlossningen stundar. För många förstföderskor kommer sig ditt barns huvud att fixera sig runt vecka 38 , men många barn rör sig ner i bäckenet mycket tidigare än detta. Det betyder inte att de gravida kommer att föda tidigare än de som har en senare fixering.

Ofta startar värkarna i korsryggen, för att sedan stråla framåt långt ner i ljumsken. Om du endast känner spänningar i magen, är det inte ett tecken på att förlossningen är nära utan vanliga sammandragningar.
Ibland inser du inte att det faktiskt är sammandragningar som känns i ryggen eftersom smärtan är hanterbar. Smärtan kommer dock långsamt att bli mer intensiv. Jag minns att jag grät för ingenting, något som inte varit så sedan de där första veckorna av graviditeten. Tänk dock på att det även kan bero på att du är trött och sliten. Har du gått igenom nästan en hel graviditet, vill du inte något hellre än att få träffa ditt barn och kanske att det hela ska vara över. Så emotionella förändringar ska inte tas som ett direkt tecken på att det är supernära förlossningen nu. Som jag nämnt är inte alla tecken på att förlossningen är nära enbart fysiska. Många blivande mammor upplever känslomässiga förändringar. Det är inte alls ovanligt att tiden innan förlossningen är fylld av starka känslor. Precis som början av graviditeten brukar vara.Den goda nyheten är att när ditt barn fixerar sig blir det mindre tryck på din diafragma, så andningen kan bli lättare och – om du har haft halsbränna – kan den upphöra eller bli bättre.

Hmm, jag har varit helt hundra på att han skulle komma 6-7 mars (typ natten mellan datumen) men nu vettefan, när du skriver att du börjat bli trött och slemproppen gått… Fast nä, står fast vid att det blir ett mars-barn åtminstone!Båda mina kom inom 3 dagar efter slemproppen börjat lossna. Orkade inte hoppas att det även skulle vara så andra gången då jag läst att det inte behövde betyda något, men exakt samma mönster där- slempropp gick på söndagen, vattnet onsdagsnatten och bebis ute torsdag! Men asså gud, hur kan du inte ha låtit barn vänja sig vid att sova i sitt egna rum innan bebisen kommer? Så synd om bebisen som aldrig får egentid på natten med sin mamma och behöva vakna av ett annat barn. Du gör inte ditt stora barn någon nytta, att inte lära sig sova själv.. Dags för nästsista uppdateringen! Tänkte göra en till i vecka 40/41. Räknar ändå med att ta mig förbi BF denna gång också eftersom att jag blev igångsatt 11 dagar över tiden med Nikola. Eller försöker ställa in mig på det iallafall, så att det inte blir lika tufft denna gång som sist haha. // Time for the second last update! I’m gonna do another one in week 40/41. I’m counting on passing due date this time too, since I got induced 11 days passed due date with Nikola. I’m counting on that, so it doesn’t get as tough to overdue like last time haha. Tror att han kommer 27/2 eller 28/2. Jag har också bf 1/3 och hoppas att bebisen kommer någon dag tidigare☺️ Vill dock helst ha kvar magen några dagar till, kommer sakna den sen.Jag är iallafall så himla glad över att allt går toppen för Nikola på förskolan (det var lite strul med mat och vilostund i början men nu både äter och sover han där utan problem) och han har dessutom börjat sova så mycket bättre på natten!! SÅN LÄTTNAD. Flera gånger i veckan sover han till och med hela natten i sin säng utan ett enda uppvak. Är 1.5 år av natt-terror över? Vågar knappt tro det själv. Kommer få sota för att jag ens skrivit detta haha (plus snart börjar ju det om igen, men lillebror kanske faktiskt gillar att sova! who knows!) Hans supermammiga period är dessutom över för denna gång och nu låter han Aleks natta och trösta igen vilket känns skönt så att vi kan turas om när bebisen är här också. Här hemma är även allt förberett för bebisens ankomst! Okej, nästan. Jag har faktiskt fortfarande inte packat BB-väskan haha. MEN det står på min to-do list för imorgon och sen är vi redo!! :-)Jag tror han kommer strax innan BF! Så kul att följa din graviditet. Jag har BF med andra barnet 17/3. Känner på mig att hon kanske tittar ut lite tidigare. Vi får se. Lycka till Kenza :)Hej Kenza! Jag tittar just nu på din senaste vlogg, så kul! Jag har en dotter på 7,5 månader och det känns som igår hon kom🥺 det jag ville skriva om är ryggbajs eller att böljan läcker så är det galltvål som gäller! Alltså min Iris har bajsat så sjukt många gånger på kläder och pyjamasar. Med hjälp av hård galltvål från tex Ica så försvinner det ihop med varmt vatten medan det fortfarande är färskt så att säga🤣 så det är tips!! Hade aldrig överlevt utan det. Har inte behövt kasta ett enda plagg! Använder det så fort jag får andra fläckar också, det är GRYMT!😃Kenza: Jag har mått prima fram till typ….två dagar sedan. Nu har jag svårt att andas, svårt att gå (ilar mellan benen som in i…) och svårt att sova. Just nu känner jag att jag inte vet hur jag ska kunna gå eventuellt 3 hela veckor till (räknar med att bli igångsatt senast 1 vecka över). Bilderna ovan tog jag i början av veckan men senaste dagarna känns det som att magen dessutom dubblat i storlek så jag är lite orolig över hur jag ska orka.

I’m so happy that everything works out for Nikola at preschool (he struggled a bit with eating and resting in the beginning but now both work out totally fine) and he has started sleeping better during the nights as well!! SUCH A RELIEF. Multiple times a week, he even sleeps all night in his bed without a single awakening. Is a 1,5 year of night terror over? It feels too good to be true. I’ll probably regret writing this haha (plus soon it’s all starting over again with little brother, but maybe he likes sleeping! who knows!). Nikola’s mommy-period is over for this time, and he lets Aleks put him to sleep and console him, which feels great. So we can help each other out when the baby gets here. At home we have everything prepared for the baby’s arrival! Okay almost, I still haven’t packed the hospital bag haha. BUT it’s on my to-do list for tomorrow, and then we’re ready!! 🙂
(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)The baby: We’re at the end of week 38 and tomorrow, it’s exactly 2 weeks left until due date!! According to the apps, the baby is around 49 cm tall and weighs about 3kg. The pregnancy is complete and from now on the baby’s just going to lie there and chill/gain some more weight until he (or we, maybe i’ll be induced!) decides to come out. He has been positioned very low for a while now and at the check up in week 36, my midwife could feel that his head was engaged. This morning, the mucus plug broke (or parts of it?!) but I know that it doesn’t have to mean anything. The fruit comparison is a PUMPKIN.

Min slempropp med nummer 2 gick på förmiddagen och sen på kvällen satte värkarna igång. Hon föddes mitt i natten efter 2 timmar på förlossningen för jag var ju ”bara” i vecka 38+3 och skulle ju inte föda nu 😅 Väldigt tacksam att hon valde att komma lite tidigare dock för det var sommaren 2018 och jag var vaaaaarm!Kenza: I’ve been feeling great until… two days ago. Now it’s getting harder to breathe, I have trouble walking (hurts as f*** between my legs) and it’s hard to sleep. Right now, I don’t know how the hell i’m gonna manage 3 more weeks of this (I’m counting on being induced 1 week pass due date as the latest). I took these pics in the beginning of this week, but the last couple of days I feel like the bump has doubled in size, so I’m a little bit worried about how I’m gonna manage.

I vilken vecka är barnet färdigutvecklat?
Gravid vecka 36 – allt om din graviditet. I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid.
Bebisen: Vi är i slutet av vecka 38 och imorgon är det prick 2 veckor kvar till due date!! Enligt apparna är bebisen runt 49 cm lång och väger runt 3kg. En färdigbakad bebis som nu bara ska ligga och götta sig och lägga på sig tills han (eller vi, kanske behöver bli igångsatt igen ju!) bestämmer sig för att kika ut. Han har legat väldigt långt ner ett bra tag nu och på kontrollen i vecka 36 kunde min barnmorska känna att huvudet var fixerat. Imorse gick även slemproppen (eller en del av den?!) men vet att det inte behöver betyda något! Fruktjämförelsen är nu en PUMPA.Jag vet inte om det bara är jag men jag sitter som på nålar. Det är så jäkla spännande nu! Sen tror jag inte att jag har sett den snyggare gravid haha.🥰Han kommer innan bf. Inte senare än 25e och jag gissar 20-22e. Spännande. Ingen förlossning är den andre lik. Min andre fick fort som fan, pigg efteråt. Hoppas det blir lättare förlossning för dig nu. Håller tummar och tår för er.Modellen heter Cybex Priam. Vi har valt svart chassi med krom och handtag/detaljer i brunt läder. Tyget vi valt är Deep black. Jag älskar de quiltade detaljerna på locket. Jag lovade ju att återkomma med en recension när vi använt den mer och det kommer. Men jag kände bara att jag måste få slänga in ett par bilder redan nu, för visst är den fin? Å kroppen? Jag mår oförskämt bra för att vara höggravid. Visst trycker det på nedåt, visst är jag trött och otymplig och det är klart att den där molande värken i magen för att inte tala om huggen/ilningarna nedåt inte är sköna. Men jag tänker att det är helt normalt och jag lider inte så mycket av det utan tänker att det bara är några få veckor (eller kanske dagar) kvar av den här graviditeten och de vill jag försöka njuta av.I lådan längst ned i skåpet har jag placerat förvaringskorgarna Skubb från Ikea. Älskar dessa! Här har jag vikt hennes sängkläder, dregglisar, mössor och nappar.

Det är Ikea köksskåp, täcksidor och luckor. Svenska stengruppen hjälpte oss med en skiva (Silestone Blanco Zeus) från Cosentino och ett underlimmat handfat från Duravit (Foster).
Minns ni att jag berättade om att jag höll på att fixa ett klädskåp eller en liten ”mini-garderob” till lill-tjejen? Ni hittar det inlägget HÄR. Nu är det hur som helst färdigt och jag tänkte visa er resultatet. Skåpet är från början från Ikea och jag köpte det på Blocket för nästan 10 år sedan. Tyvärr har det utgått ur sortimentet men ni som är sugna på ett liknande kan använda ett annat vitrinskåp – t ex Hemnes från Ikea.Violett inredning är något vi sett komma starkt i vår, särskilt på textilier så som påslakan, mattor och prydnadskuddar, men även dekoration (den här vasen är underbar). Härligt med färgklickar tycker kanske många, medan en del likt mig känner att en hel matta i lila känns lite to much. Men kanske är ni ändå sugna på någon liten detalj i denna härliga nyans? Då vill jag tipsa om de här små vaserna som säljs i tre-pack från Homeroom. Två av vaserna knyter an till en mer jordnära och lugn färgskala som jag gissar (jag må nu vara fördomsfull) många av er har hemma, medan den lila får sticka ut.

Dagarna går så långsamt nu – tänk att det bara är några dagar kvar till BF! Undra när vår lilla tjej väljer att titta ut. Vi är i stort sett redo här hemma, så nu väntar vi bara på att hon också ska bli det. Vagnen – Cybex Priam som vi beställt från Babyland, har vi monterat och den står sedan några veckor tillbaka bara och väntar på sin premiärtur. Jag tänkte först att vi skulle beställa den till Babylands butik och be dem montera. Men vi beställde hemleverans och monterade den själva. Det gick så smidigt och leveransen kom på bara någon dag. Även fast Babyland generellt har sjukt snabba leveranser så ska man dock inte räkna med att alla färger/modeller finns i lager, utan jag rekommenderar er att beställa vagn några veckor i förväg för att vara säker på att hinna få den i tid.
Hur mår bebis? Fredagarna har numera blivit ännu bättre – det är nämligen då vi besöker barnmorskan. Från och med förra veckan går vi dit en gång i veckan för att kika till hur lill-tjejen mår och magen växer. Inte för att vi behöver, jag har ju en helt okomplicerad graviditet (hittills iallafall), utan mer för att jag känner att det känns tryggt. Bebis är nu i princip helt fixerad och växer precis som hon ska. Tänk att hon är färdigbakad nu! Undrar när hon tittar ut. Enligt apparna är vår lilla (stora) tjej i slutet på vecka 38 ca 48 cm lång och väger drygt 3 kg.Även originalknopparna är utbytta mot ett par i mässing från Beslagdesign. Hur fint är inte det här lilla setet från Marmar Copenhagen förresten? Kommer förhoppningsvis passa perfekt till sommaren. Ni hittar toppen här och byxorna här hos Ellos. Har fått en del frågor kring var jag köpt bebis-kläder och jag vill börja med att säga att lillan har fått massvis(!) av kläder från vänner och familj (både nytt, men även fått ärva av våra vänners barn). Därav är skåpet minst sagt välfyllt. Men tillbaka till frågan – det mesta jag har köpt är från H&M, Zara, Mango, Åhléns och Livly. Jag vill även dela med mig av tipset om att köpa pyjamas med dragkedja – finns fina och prisvärda hos Kappahl och Lindex.

Som ni vet är vi äntligen helt klara i badrummet nu. Jag hade sådana problem att välja (hitta) rätt handfatskommod och förvaring så det slutade med att jag ritade en själv med hjälp av köksstommar och luckor från Ikea. Det kommer mer utförliga inlägg om badrummet men har fått så mycket frågor så jag tänker att jag börjar med att besvara några av dem.
Nappar från Bibs (köpt hos Babyland), napphållare från Elodie Details och lillans lilla Kaninis som hon fått i gåva från vår vän (jag tror den är från Jellycat).Skillnad mot veckan innan? Jag tycker denna vecka känts väldigt lik den föregående. Kanske att den där molande känslan (förvärkar?) kommer lite mer ofta. Däremot tror jag att jag mentalt mer och mer börjar landa i att det inte är så långt kvar och därför känns inget så jobbigt. Om du tycker att fosterrörelserna verkligen är minskade jämfört med hur det känts tidigare och att detta tillstånd varat i mer än två timmar ska du söka kontakt med vården för kontroll. Kontakta i första hand din kvinnohälsovård och i andra hand förlossningsavdelningen. Vänta inte till nästa dag! Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid. Det är oklart om det beror på att barnet verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning, eller om det helt enkelt är så att det är lättare att koncentrera sig och känna efter ordentligt när man är avslappad.Det är när kvinnan upplever att fosterrörelserna är tydligt minskade jämfört med hur det känts tidigare, och att denna upplevelse varat i mer än två timmar.

Barnet växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömn-perioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar cirka 20-40 minuter per gång (sällan mer än 90 minuter).Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20. Det förekommer dock att man kan känna rörelser så tidigt som vecka 15-16, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten. Under graviditetens sista månader upplever de flesta fosterrörelserna som kraftfulla, men kan mot slutet av graviditeten upplevas mer som att fostret sträcker på sig eller flyttar från sida till sida.

Hur känns det när bebisen sjunker ner?
När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten.
Om du har någon särskild riskfaktor (till exempel högt blodtryck, fetma, diabetes, rökning eller tidigare graviditetskomplikation) är det extra angeläget att du snabbt söker vård vid minskade fosterrörelser.

I sen graviditet strax innan förlossningen kan förvärkarna öka i styrka och bli smärtsamma. Dessa sammandragningar är fortfarande korta och oregelbundna men är nu ett tecken på att förlossningen håller på att starta upp. Tidiga värkar kan komma och gå i flera dagar. Ett bra sätt att hantera smärtan är att ta hjälp av andningen, läs gärna mer om det här! För att lindra smärtan som ibland är jobbig kan du använda värme från exempelvis en vetekudde, eller ta en dusch eller ett bad. Smärtstillande tablett med paracetamol (T.ex Alvedon) kan också hjälpa. Ring gärna och rådgör med en barnmorska på förlossningen om du vill ha vägledning. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma!
I slutet av graviditeten, strax innan förlossningen startar, mjuknar livmodertappen och kortas av. Då ses ofta en slemmig flytning som kan vara blodblandad. Det är helt ofarligt och betyder att kroppen börjar förbereda sig för förlossning. Det kan ibland dröja ytterligare några veckor eller dagar tills förlossningen startar. Vid större, mensliknande blödning ska du ringa barnmorskan på förlossningen.

De flesta gravida känner av sammandragningar under graviditeten. Oftast är dessa ofarliga. Men täta sammandragningar och värkar kan även vara ett tecken på att förlossningen har startat för tidigt. Vad skiljer sammandragningar från värkar, och när bör man kontakta sjukvården? Vad gör man på sjukhuset för att förhindra att förlossningen startar för tidigt, och när väljer man att inte stoppa förloppet? Är det större risk att föda för tidigt på nytt om man tidigare har fött barn för tidigt? I Neopoddens 30:e avsnitt förklarar förlossningens läkarchef Clara Brandkvist vad som kan hända på sjukhuset, och hur gravida bör agera vid tidiga sammandragningar och värkar.

När sammandragningarna blir mer smärtsamma och kommer med högst tio minuters mellanrum och har pågått i minst en timme har troligtvis förlossningen startat. Tips – bli guidad under en värk!

Barnet i livmodern ligger i vatten som hålls samman av två hinnor. När vattnet går har hinnorna brustit och fostervatten rinner ut ur slidan. Ibland är det tydligt att vattnet har gått, rikligt med vätska rinner. Fostervattnet är oftast klart eller svagt rosafärgat. Ibland är det lite mer osäkert om det är vattnet som har gått. Det kanske har blivit ”pyspunka” på hinnorna, eller så är det barnets huvud som trycker mot urinblåsan så att det läcker urin. Det är också vanligt med riklig flytning mot slutet av graviditeten. Om du misstänker att vattnet har gått rekommenderar vi dig att ta på en binda och kontakta förlossningen för rådgivning. När en barnmorska eller läkare på sjukhuset har kunnat bekräfta att det är vattenavgång är det oftast bäst att åka hem igen och vänta på värkar. De allra flesta kommer igång med värkar inom två dygn. Om det inte blir så, erbjuds en tid för induktion (igångsättning) av förlossningen. Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. När livmodern tränar drar den ihop sig, det känns som sammandragningar. Redan från graviditetsvecka 20 kan du känna av sammandragningar eller förvärkar som de också kallas. De gör inte ont men magen blir hård och spänd. Neopodden har ett avsnitt som handlar om tidiga värkar och sammandragningar, lyssna gärna här!mitt andra barn han aldrig fixera sig, då han kom ut i vecka 34+4. Min första fixerade sig ganska tidigt men kom ändå en vecka över tiden. Så man kan nog inte säga så mycket om du har långt tid kvar eller inte

I vilken vecka stoppar man inte en förlossning?
Barn som föds mellan graviditetsvecka 34 och 36 brukar behöva vård en kort tid. Barn som föds före vecka 34 behöver oftast mer hjälp. En del barn vårdas flera veckor eller månader på sjukhuset. Barnet är oftast inskriven på avdelningen tills hen egentligen skulle ha fötts.
Jag väntar mitt andra barn och när jag var hos BM för en vecka sen sa hon att den är fixerad! Kommer det ändå att ta 8 veckor till, eller kommer den komma tiidgare? Ska den fixeras redan?

Hur mycket kan barnet röra sig när det är fixerat?
Det gäller efter vecka 24 Sedan är rörelserna ungefär lika kraftfulla fram till förlossningen. Mot slutet av graviditeten är det trångt i livmodern. Då kan rörelserna kännas annorlunda. Kanske som kraftfulla tryck eller som om barnet stretchar.
Jag har läst att det inte behöver fixera sig försen det är dags för att föda, plus att det kan fixera sig lika tidigt som med första barnet. Jag kan dock inte svara på om den kommer snart bara för att de är fixerat. 8 veckor är ju ett tag kvar med så kanske är bra om bebisen väntar iaf 4 veckor till..

Alla foster rör sig på sitt eget sätt i livmodern. Fostret växlar mellan vakenhet och vila. Vilan brukar vara i ungefär 20 till 40 minuter, sällan längre än 90 minuter. Det är vanligt att känna mest aktivitet på kvällen.
Det finns en ökad risk att fostret dör i livmodern om undersökningarna visar att hen inte får tillräckligt med syre från moderkakan. Då kan barnet behöva födas tidigare.Ett foster har både stora och små rörelser. Rörelserna kan kännas som fladder eller svepningar. I början är det vanligt att känna små rörelser. När fostret blir större kan rörelserna också vara tydliga, som sparkar eller buffar.

Vid misstanke om minskade fosterrörelser får du först prata med en barnmorska. Hen frågar om fostrets rörelser. Det kan vara frågor om hur rörelserna har förändrats och när du märkte det.
Från graviditetsvecka 24 brukar det gå att känna fostret tydligt, du märker när det är vaket. För varje vecka som går växer fostret och rörelserna blir kraftfullare fram till omkring graviditetsvecka 32. Sedan är rörelserna ungefär lika kraftfulla fram till förlossningen. Mot slutet av graviditeten är det trångt i livmodern. Då kan rörelserna kännas annorlunda. Kanske som kraftfulla tryck eller som om barnet stretchar. En del tycker att rörelserna känns långsammare jämfört med tidigare. Men de ska inte minska i antal och styrka. Det är olika hur mycket gravida märker av rörelserna i livmodern. En del uppmärksammar varje liten spark. Andra tänker inte så mycket på hur barnet rör sig i livmodern.Någon gång runt graviditetsvecka 18 till 20 är det vanligt att känna barnets rörelser för första gången. En del känner rörelser tidigare, andra senare. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning. Minskade fosterrörelser betyder att fostret rör på sig mindre än vad det har gjort tidigare. Rörelserna kan kännas svagare eller mindre ofta, eller både svagare och mindre ofta. Det kan bero på att fostret inte mår bra i livmodern. Sök vård om du upplever minskade fosterrörelser.

Det är inte meningen att du som är gravid ska känna press att övervaka barnets alla rörelser. Du behöver inte ta tid på hur ofta fostret sover eller avbryta din egen sömn och buffa på magen för att se om barnet vaknar.
Det är alltid viktigt att söka vård för minskade fosterrörelser. Det gäller även om du sökt vård tidigare och undersökningarna då tydde på att fostret mådde bra. Sök vård igen om du får en ny upplevelse av minskade fosterrörelser.

För en del som upplever minskade fosterrörelser finns det en större risk att det beror på moderkakans funktion. En större risk kan bero på till exempel något av följande:
Det är viktigt att livmodern drar ihop sig så fort som möjligt. Oftast ger barnmorskan en spruta med oxytocin. Oxytocin är ett hormon som gör att livmodern drar ihop sig och blödningen minskar. Det kan ges genom en venkateter eller som en spruta in i en muskel.När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn. Om latensfasen håller på i mer än ett dygn kan det vara bra att komma till förlossningsavdelningen. Där kan du som är gravid få läkemedel för att lindra smärtan. Det kan hjälpa dig att vila så att du inte blir utmattad innan den aktiva fasen har börjat. Efter latensfasen kommer öppningsskedet. Då ska livmodertappen öppna sig helt så att barnet kan komma ner i slidan. Under öppningsskedet känns värkarna starkare. De blir längre och mer regelbundna.Under latensfasen är det dags att ringa till en förlossningsavdelning. Då kan de planera för förlossningen. De kan också ge råd och tips om det behövs.När moderkakan har kommit ut ser barnmorskan efter att den är hel och ser ut som den ska. Hen granskar även navelsträngen och räknar blodkärlen i den. Sedan undersöker barnmorskan slidan, blygdläpparna och mellangården för att se om det blivit några bristningar i samband med förlossningen. Ofta får man bedövning innan undersökningen.När du ska föda barn får du först komma till en förlossningsavdelning. Ring helst till avdelningen innan du kommer dit. När barnet är fött kan ni få komma till en BB-avdelning. Den här texten handlar om hur det brukar gå till på de olika avdelningarna.

Livmodern fortsätter att dra ihop sig. Det kallas eftervärkar. De är viktiga för att livmodern ska dra ihop sig ordentligt. Eftervärkarna är starkast i början och särskilt vid amning. Eftervärkarna kan kännas som mensvärk eller kraftigare. Har du fött flera barn gör eftervärkarna ofta lite mer ont.
När man krystar är det vanligt att vilja trycka ut barnet så fort som möjligt. Det kan bränna och svida när barnets huvud ska komma ut genom slidöppningen. Men det är ofta bra om det tar lite tid. Barnmorskan kan hjälpa till och förklara hur man ska göra. Då hinner slidöppningen töjas ordentligt och det blir mindre risk för bristningar.Moderkakan ska komma ut genom slidan. Det brukar gå lätt att få ut moderkakan, den är mjuk och formbar. Barnmorskan trycker och känner utanpå magen för att kontrollera att moderkakan lossnar och att livmodern drar ihop sig. Första gången man föder barn genom slidan kan man få krysta upp till en timme innan barnet är ute. Det händer också att det tar längre tid. När man har fött tidigare behöver man sällan krysta mer än 30 minuter. För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större. Då blir livmodertappen kortare och plattare. När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort. Då kan barnet komma ner i slidan.I början brukar värkarna kännas ungefär som mensvärk. De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem. Ibland blir det längre paus mellan värkarna.Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet. De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig.

I samband med förlossningen förlorar du som föder en del blod. Det är kroppen beredd på. Det har bildats ungefär en liter extra blod under graviditeten.
Sista delen av förlossningen kallas utdrivningsskedet. Då har barnet kommit så långt ner att det är dags att trycka ut barnet genom slidöppningen. Då brukar man känna att man vill trycka på och krysta. När det kommer en värk kan man känna sig bajsnödig.Första gången man föder ett barn genom slidan brukar livmodertappen öppna sig ungefär en halv centimeter i timmen. Men det kan gå både snabbare och långsammare. Livmodertappen brukar öppna sig snabbare när man fött barn tidigare, kanske en centimeter i timmen.

Första delen av förlossningen är det va
nligast att vara hemma. När värkarna blir starkare och kommer oftare kan det vara dags att ta sig till sjukhuset. Men hur vet man när det är dags? Här får du råd om hur du ska göra.
Ibland kan förlossningen behöva sättas igång. Livmodertappen kan behöva behandlas för att bli mjuk och öppna sig. Barnmorskan kan ta hål på fosterhinnorna så att vattnet går. Eller så kan du som är gravid få värkstimulerande dropp.

Första delen av förlossningen brukar kallas latensfasen. Det är en lugnare fas där kroppen förbereder sig. Latensfasen kan ta tjugo timmar och ibland ännu längre tid.
Ibland märker man inte så mycket av latensfasen. Då börjar värkarna starkt direkt. När man kommer till förlossningen har livmodertappen redan öppnat sig flera centimeter.

Barnet ligger inne i livmodern och ska födas ut genom slidöppningen. Längst ner i livmodern finns livmodertappen. Den har en öppning som går ner i slidan. I slutet av graviditeten blir livmodertappen mjukare.Det vanligaste är att barnet börjar skrika och andas när hen kommer ut. En del barn behöver hjälp att hämta sig eller komma igång med andningen. Då får barnet hjälp av en barnmorska eller barnläkare.

För många kan det kännas bra att planera förlossningen i förväg. Då kan det vara bra att skriva ett förlossningsbrev. I ett förlossningsbrev skriver du ner dina förväntningar till vårdpersonalen.Det brukar komma mer flytningar än tidigare. Det kan också komma segt slem. Ibland kallas sådant slem för slempropp. Alla märker inte av någon slempropp.