Posted on

Besikta Bilen Sävsjö

Aktuella priser för kontrollbesiktning, efterkontroll och bokning av övriga tjänster hittar du här. Angivna priser är inklusive moms. Med reservation för eventuell prisjustering.Erbjudanden kan inte kombineras med andra rabatter eller avtal. Alla priser är inklusive moms. Förbetalningsrabatten gäller på utvalda besiktningar. Bästa pris hittar du på utvalda tider och stationer. Boka och betala besiktningen här för att ta del av bästa priset.

För kontrollbesiktning av personbil och lätt lastbil varierar prissättningen mellan stationer och dag samt tid på dygnet. Aktuella priser hittar du i vår bokning när du väljer station och tid.
Vi utför fler än 26 miljoner bilbesiktningar varje år, så när du lämnar in din bil hos oss har våra tekniker en av världens största erfarenhetsbanker att utgå ifrån när de undersöker den. DEKRA är ledande i Europa inom bilbesiktning med verksamhet i ett femtiotal länder över hela världen.Vi erbjuder nu rabatt på besiktning på de flesta av våra stationer. Ange koden RULLA100 vid bokning av kontrollbesiktning för att ta del av rabatten. Erbjudandet gäller vid besiktning mellan den 1-23 juni när du bokar tid här eller på telefon 0771-600 600. Läs mer om villkor här. Våra stationschefer och besiktningstekniker ser fram emot att välkomna dig och dina fordon till våra stationer. Bästa kundbemötandet och god tillgänglighet är ständigt i fokus hos oss. 96 procent av Bilprovningens kunder uppger att de är nöjda efter sitt besök. Här kan du enkelt boka, omboka, betala eller avboka din besiktningstid. Du kan även boka våra olika delkontroller samt Bilkontroll, Gasolkontroll och Vetaranbilskontrollen.

Vi delar även gärna med oss av vår kunskap om fordon och trafiksäkerhet – här kan du ta del av våra goda råd och tips kring skötsel och annat du kan göra mellan besiktningarna för att ta hand om både fordon och miljön.
Sedan 1963 har Bilprovningen besiktat bilar och andra motordrivna fordon. Vi besiktar allt från personbilar till tunga lastbilar. All information om besiktning och fordonsslag hittar du här på vår webb.

Kan man besikta bilen vart som helst?
Du kan boka en tid för efterkontroll eller välja en drop-in-tid hos oss. Tänk på att alla våra stationer inte besiktar alla typer av fordon. Se på respektive stationssida vilka fordon vi kan besikta och vilka tider vi erbjuder.
Vi stödjer inte längre webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då det är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft. Vi rekommenderar därför att du istället använder någon annan webbläsare, t.ex. Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari.Att de fasta besiktningsperioderna slopades innebär alltså att du kan besikta bilen när du vill, så länge tiden mellan besiktningarna inte överstiger 14 månader.

Innan besiktningen finns det ett par saker som är bra att kontrollera. Läs vår artikel Tips inför besiktningen för att maximera dina chanser för att bilen ska gå igenom utan anmärkning.
För att göra det lite krångligare har man dock bestämt att detta alltså bara ska gälla bilar som är äldre än fem år. De första åren av en bils liv är det lite annat. Makes sense dock, risken att en ny bil blivit ”trafik-osäker” på 14 månader är kanske inte så stor.Datumet för när fordonet togs i bruk hittar du på registreringsbeviset eller hos Transportstyrelsen. Observera dock att det inte är när A-traktorn registrerades utan när ursprungsfordonet togs i bruk som avgör när den ska besiktas.Besiktningen är en säkerhetsåtgärd som genomförs för att alla fordon i trafik ska vara väl fungerande och inte äventyra trafiksäkerheten för dig och andra trafikanter.Istället är det du som ägare som själv ansvarar för att fordonet blir besiktat i tid. Däremot har det, efter monopolets avskaffning, blivit vanligt att privatägda besiktningsföretag marknadsför sina tjänster genom att skicka inbjudningar och erbjudanden till de vars bil börjar bli aktuell för besiktning. Tidigare var det slutsiffran i registreringsnumret som avgjorde när man skulle besikta bilen. Beroende på om sista siffran var 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 eller 9 skulle bilen besiktas i olika månader. Det enklaste sättet att ta reda på när du ska besikta din bil är att fylla i registreringsnumret i Transportstyrelsens sök-tjänst. Detta fungerar även på andras fordon, till exempel om du vill ta reda på när en bil du funderar på att köpa ska besiktas. Under rubriken ”Besiktigas senast” ser du när bilen ska besiktas. Easy peasy.Har du körförbud får du enbart köra din bil kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning eller till en verkstad för reparation. Detta förutsatt att bilen är påställd. Om bilen är avställd får du bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag.

Sedan 20 maj 2018 har vi nya besiktningsregler i Sverige. Förändringen innebär att de fasta besiktningsperioderna har ersatts av rörliga besiktningsperioder.

Vad kostar det att besiktiga bilen på Opus?
Pris kontrollbesiktning och efterkontrollFordon och totalviktKontrollbesiktningBesiktning personbilPersonbil (max totalvikt 3500 kg)Pris från 449 kr. Varierat pris beroende på station, dag och tid på dygnet. Se aktuellt pris i onlinebokningen.Personbil 3501-10000 kgPris från 1099 krBesiktning av gasfordon:
Det är enklast att ta reda på vilket datum din bil senast ska besiktas på Transportstyrelsens hemsida. Om bilen inte besiktas i tid får den körförbud och du får då bara köra den till besiktning eller verkstad.

Om du inte besiktar din bil i tid får du automatiskt körförbud. Detta kallas också inträtt körförbud och är precis vad det låter som – det är förbjudet att köra bilen.
Från och med den 20 maj 2018 är A-traktorer besiktningspliktiga vartannat år. Första besiktningen för en A-traktor, EPA-traktor, motorcykel, husvagn och lätt släp sker senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk. Därefter ska fordonet besiktas vartannat år, senast 24 månader efter den senaste fullständiga kontrollbesiktningen.

Du ansvarar själv för att din bil besiktas i tid. Personbilar och lätta lastbilar ska besiktas första gången senast 36 månader efter fordonet togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter föregående besiktning. Efter det ska bilen besiktas senast var 14:e månad.Alla besiktningsföretag måste emellertid kontrollera samma saker, så chansen ska inte vara större att en bil går genom besiktningen hos ett företag än ett annat.

Tidigare skickade det statligt ägda besktiningsföretaget Svensk Bilprovning ut kallelser när det var dags att kontrollbesikta ett fordon. Detta görs inte längre då staten inte har monopol på bilprovning sedan 2009. Inte heller skickar Transportstyrelsen ut någon påminnelse inför besiktningen.

I Sverige har bilbesiktningen varit obligatorisk sedan 1965. Det innebär att du måste besikta bilen enligt de regler som finns, annars får du körförbud. När och hur ofta du ska besikta din bil beror på hur gammal den är. Här går vi igenom aktuella regler och berättar när du ska besikta just din bil.
Du kommer troligtvis att få reklam från en hel del besiktningsbolag när det börjar närma sig, så det är bara att välja det företag som ligger närmast, har billigast besiktning eller som känns bäst av annan anledning. Du väljer helt själv.En bil ska besiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i bruk. Andra besiktningen ska genomföras senast 24 månader efter föregående besiktning. Därefter ska besiktning fortsatt ske senast 14 månader efter föregående besiktning.

Hur bokar man besiktning?
Du kan antingen logga in på Mina sidor och välja det fordon som du vill ändra bokningen för eller så anger du registreringsnumret direkt nedan. Då behöver du ha dina tidigare bokningsuppgifter och mejladress för bokningen tillgängliga.
Om du äger en bil är det din skyldighet att se till att bilen besiktas i tid. När och hur ofta du behöver göra en kontrollbesiktning beror på fordonstypen och dess ålder. I denna artikel menar vi personbil och lätt lastbil med en totalvikt på upp till 3500 kg när vi säger ”bil”.

Vad kostar drop-in på Bilprovningen?
För dig som väljer drop-in istället för att boka en tid i förväg tillkommer en serviceavgift om 100 kr. Här hittar du mer information om drop-in.
För att boka besiktning kontaktar du ett lokalt besiktningsföretag och bokar tid för besiktning hos dem. Eftersom bilbesiktningen nu sköts av privata företag har du möjlighet att välja var du vill besikta din personbil.Bilar som är 50 år eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Vill du dock vara säker på att ditt fordon besiktas på en speciell tid, går det naturligtvis bra att boka en tid i förväg. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.
Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Se respektive stationssida för vilka tider som gäller för obokad efterkontroll. För dig som vill vara säker på att din bil besiktas vid en viss tid, rekommenderar vi dock att du bokar en tid.

Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll om fordonets mått inte överstiger den kapacitet stationen har. Har du ett större fordon måste du boka tid för efterkontrollen. Undantag gäller för fordon som har sådana brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.

När ska man besikta bilen med slutsiffra 5?
Tidigare BesiktningsreglerSlutsiffraBesiktningsperiodKörförbud5maj – september1 oktober6juni – oktober1 november7juli – november1 december8augusti – december1 januari
Du behöver inte boka en tid för din efterkontroll. Vill du vara säker på att ditt fordon besiktas vid en speciell tid är du givetvis välkommen att boka en tid. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.Du har då ytterligare en månad på dig att göra en efterkontroll. Fordonet får under denna period endast köras till verkstad eller besiktning. Är fordonet inte godkänt efter två månader från första besiktningsdatum måste det genomgå en fullständig kontrollbesiktning. Du måste boka en tid för din efterkontroll. Undantag gäller för fordon som har sådana brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder. Du kan boka en tid för efterkontroll eller välja en drop-in-tid hos oss. Tänk på att alla våra stationer inte besiktar alla typer av fordon. Se på respektive stationssida vilka fordon vi kan besikta och vilka tider vi erbjuder.Nu kan du få påminnelse till kontrollbesiktningen via e-post eller sms. Just nu får du 100 kr i rabatt på din kommande besiktning om du registrerar dig för Mina sidor!

När ska jag besikta bilen 2023?
Därför gäller följande regler för nya bilar: En bil ska besiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i bruk. Andra besiktningen ska genomföras senast 24 månader efter föregående besiktning. Därefter ska besiktning fortsatt ske senast 14 månader efter föregående besiktning.
Efter en Flygande inspektion på väg kan polisen förelägga om efterkontroll eller en hel kontrollbesiktning (FLE). Är det en efterkontroll, behöver fordon upp till 3 500 kg inte boka en tid. Väger fordonet över 3 500 kg och/eller har mått som innebär att fordonet inte går att ta in i en personbilshall, måste du boka tid för efterkontrollen. Undantag gäller för fordon med brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i besiktningshallen, utan kan kontrolleras utanför stationen. Vill du vara säker på att ditt fordon besiktas vid en speciell tid, rekommenderar vi dig att boka en tid. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.Du behöver inte boka en tid för efterkontroll av personbil förutsatt att fordonets mått och vikt inte överstiger stationens kapacitet. Se respektive stationssida för vilka tider som gäller för obokad efterkontroll. Vill du besikta vid ett visst tillfälle rekommenderar vi dig att boka en ledig tid. Se till att ha ditt protokoll med dig för en smidigare besiktning.Det beror på fordonstyp. Personbilar, lätta lastbilar och MC behöver inte boka en tid för efterkontroll förutsatt att fordonets mått och vikt inte överstiger stationens kapacitet. Vill du besikta vid en viss tidpunkt rekommenderar vi att du bokar en tid. Boka genom att skriva in registreringsnumret på fordonet som fått krav om efterkontroll på besikta.se. Lediga tider för efterkontroll visas automatiskt. Du kan även boka via vår Kundtjänst på 0774 – 400 800.

Har du fått krav om efterkontroll måste du göra en efterkontroll inom 30 dagar, annars får fordonet körförbud. Tänk på att det inte är tillåtet att använda fordonet mer än nödvändigt under denna period.
Du måste boka en tid för din efterkontroll. Undantag gäller för fordon med brister som innebär att fordonet inte behöver tas in i en besiktningshall, utan kan kontrolleras utanför stationen. Se på respektive stationssida vilka fordon och tider vi erbjuder.Har du inte gjort en efterkontroll inom 30 dagar får fordonet körförbud. Har du gjort tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud automatiskt.

Har ditt fordon blivit underkänt med krav på efterkontroll måste du åtgärda felen snarast och boka en efterkontroll. Det är inte tillåtet att använda fordonet mer än nödvändigt innan du har fått det godkänt på en efterkontroll. Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.
Den 20 maj 2018 slopades besiktningsperioden som baserades på slutsiffran och nu bestäms istället kommande kontrollbesiktning av månaden då senaste besiktningen utfördes. Personbilar och lastbilar upp till 3500 kg i totalvikt ska besiktas första gången senast 36 månader efter att fordonets tagits i bruk första gången. Andra gången ska ske senast 24:e månaden efter föregående besiktning. Därefter ska fordonet besiktas senast 14 månader efter föregående besiktning.

Tidigare var endast fordon av årsmodell 1950 eller äldre besiktningsbefriade. Istället för årsmodell kommer nu fordonets ålder avgöra när fordonet undantas från kravet på besiktning. Fordonets ålder avgörs efter kalenderår, vilket innebär att den 1:a januari varje år blir ditt fordon ett år äldre.
Amatörbyggda fordon kan undantas från besiktning om fordonet uppfyller nedanstående kriterier och genomgår en registreringsbesiktning för att få textkoden T12BF (besiktningsbefrielse):Yrkesfordon med en totalvikt om max 3 500 kg besiktas första gången när bilen är ett år och därefter varje år (senast var 12:e månad). Datum för den första besiktningen utgår från det datum som fordonet tagits i bruk. Det hittar du på registreringsbeviset.

Om ditt fordon är 50 år eller äldre, men har körförbud, måste det genomgå en kontrollbesiktning innan det får köras igen. Därefter blir fordonet befriat från framtida besiktningar.Vid kontrollbesiktning av personbilar, lastbilar och bussar som drivs av metangas (biogas eller naturgas) måste gastanken vara fylld så mycket att motorn kan köras i läge “gasdrift” när vi täthetskontrollerar bränslesystemet. Om motorn inte kan köras på metangas eller om bränslesystemet läcker underkänns fordonet med krav på efterkontroll.

När ska bilen besiktigas Slutsiffra?
Innan den 20 maj 2018 kunde man på registreringsnumrets sista siffra se under vilken period bilen skulle besiktas. Den 20 maj 2018 slopades besiktningsperioden som baserades på slutsiffran och nu bestäms istället kommande kontrollbesiktning av månaden då senaste besiktningen utfördes.
Fordon upp till 3500 kg i totalvikt (personbilar, lastbilar samt släp som dras av dessa) som är 30-49 år gamla och motorcyklar som är 30-39 år ska besiktas senast 24 månader efter fordonets senast godkända och giltiga kontrollbesiktning.

Vad kostar det att besiktiga bilen hos Carspect?
Prislista besiktningarFordonTotalviktKontrollbesiktningPersonbilMax 3500 kgVarierar mellan stationer och dag samt tid på dygnet*Lätt lastbilMax 3500 kg729 kr*Släp (bromsat)Max 3500 kg599 kr*Släp (obromsat)Max 750 kg529 kr
Personbilar och lastbilar (upp till 3500 kg i totalvikt) har inte längre en slutsifferstyrd besiktningsperiod. Innan den 20 maj 2018 kunde man på registreringsnumrets sista siffra se under vilken period bilen skulle besiktas.Vi använder oss av kakor (cookies) på opus.se för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor.

Vad kostar det att besiktiga bilen på Dekra?
Vad kostar en bilbesiktning?FordonTotalviktKontrollbesiktningPris Kontrollbesiktning Personbil*Personbil bokad, betala på stationMax 3500 kgFrån 539 kr (på utvalda tider och stationer)Personbil ord. stationsprisMax 3500 kgFrån 609 kr (varierar mellan stationer)Pris Kontrollbesiktning Lätt lastbil**
När ska bilen besiktas? De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran inte längre bestämmer när det är dags att besiktiga din bil, men här kan du läsa vad som gäller.Fordon som är 50 år och äldre (oavsett vikt och som inte används i yrkestrafik) och motorcyklar som är 40 år eller äldre, är från den 20 maj 2018 befriade från besiktningsplikten. Kravet som finns, för att fordonet automatiskt ska bli besiktningsbefriat, är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom den senaste 24-månadersperioden.Om du har en tid bokad och inte har möjlighet att komma så är det viktigt att du om- eller avbokar i god tid så att du inte riskerar att behöva betala avgiften i onödan. Nedan ser du vilka om-och avbokningsregler som gäller för olika besiktningar och fordonsslag. ​

Du kan antingen logga in på Mina sidor och välja det fordon som du vill ändra bokningen för eller så anger du registreringsnumret direkt nedan. Då behöver du ha dina tidigare bokningsuppgifter och mejladress för bokningen tillgängliga. Du kan annars även ringa till oss för att få hjälp med ändringen.Första gången en personbil ska besiktas är tre år efter det att den tagits i bruk. Därefter är nästa besiktning efter ytterligare två år, och därefter årligen. Det är slutsiffran i registreringsnumret som styr när besiktningen ska ske, det vill säga personbilens besiktningsperiod. Det ser ut enligt följande:Den 20 maj 2018 började de nya besiktningsreglerna att gälla. Den förändring som påverkar flest personbilsägare är det faktum att de fasta besiktningsperioderna ersätts av rörliga perioder. Nedan kan du läsa om hur de gamla reglerna såg ut.

Svarta listan hjälper dig hålla koll på bluffmakarna som inte följer svensk konsumentlagstiftning. Förhoppningsvis kan listan göra att du undviker anlita ett företag som lurar dig.Drygt 45 personer arbetar vid ARN och de flesta av dem är jurister. Ett antal domare, föredragande och ledamöter som prövar tvisterna är också knuta till ARN.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) prövar tvister mellan konsumenter och företag och fattar beslut i form av en rekommendation om hur tvisten bör lösas. De företag som inte kompenserar kunden, trots att ARN har fattat beslut om det hittar du i Svarta listan på Byggahus.se. Visa mer
Följ Allmänna reklamationsnämndens beslut och rekommendationer. Lämna aldrig en missnöjd kund efter dig i fortsättningen och hoppas på att det dyker upp positiva omdömen om dig i fortsättningen. Fundera på om du kanske skulle slå dig på ett annat yrke.Branscherna med flest oseriösa företag är byggbranschen, resebranschen och motorbranschen. De vanligaste kategorierna är köp av begagnad bil, badrumsrenoveringar och flygresor men det finns även många tråkiga ärenden inom kategorierna takarbeten och värmepumpar.Bilbesiktning (kontrollbesiktning av personbil, max 3500 kg) är vår mest efterfrågade besiktning och där varierar prissättningen mellan stationer och dag samt tid på dygnet. Aktuella priser ser du i vår bokning när du väljer station och tid.Här hittar du priser på våra vanligaste besiktningar. Angivna kostnader är standardpriser i svenska kronor och inklusive moms. Med reservation för eventuella prisjusteringar.

Priserna varierar beroende på till exempel typ av registreringsbesiktning, fordon, årsmodell eller ursprungsland. Ring oss gärna på tel. 0775-500 300 för bokning och pris så berättar vi mer.
Välkommen till Besikta Bilprovning, din bilbesiktning i Sävsjö. Du hittar oss på Hantverkaregatan 3B. Vi hjälper dig vare sig du ska besikta bilen, mc:n, lastbilen, husbilen, husvagnen eller släpvagnen och alltid med samma goda service!

Du kan boka besiktning i Sävsjö direkt här på hemsidan, via vår kundtjänst eller svänga förbi på drop-in (OBS! Drop-in i mån av tid. Olika fordon har olika möjligheter till drop-in besiktning).

Hur står sig då Bilprovningen i konkurrensen? Grundpriset för en besiktning en vardag är från 579 kr upp till 609 kr. För lördagar är priset 629 kr per tillfälle.
Utifrån det kan vi säga att Dekra förmodligen erbjuder billigaste bilbesiktningen i Stockholm. För enskilda tider kan dock andra aktörer vara billigare.

Priserna hos Carspect är relativt jämna sett över dag och tid. Lägsta priset är 499 kr medan det högsta priset är 549 kr. Generellt gäller att du får lägre pris om du bokar längre i förväg.
Är du redo för bilbesiktning nu i år? Om du är som de flesta människor är du förmodligen inte det. Det är många som är lite nervösa när de kör in bilen på verkstaden för besiktning. Om du har en helt ny bil ska du besikta den inom 36 månader från det att du började använda den. Det andra tillfället ska sedan ske inom 24 månader och därefter ska du besikta den varje 14 månader. För äldre bilar är det 14 månader som gäller. Absolut! I många fall hör pris och kvalitet ihop. Om något är billigt har det förmodligen en lite sämre kvalitet än något som är lite dyrare. När det handlar om bilbesiktning finns inte den kopplingen. Alla auktoriserade verkstäder ska utföra samma kontroller och det på samma sätt. Det spelar ingen roll om du väljer den billigaste bilbesiktningen på Besikta, Dekra eller Bilprovningen. Den enda skillnaden är priset!

Det är dessa bolag som sticker ut från mängden när det gäller storleken och marknadsandelen. Störst på svenska marknaden är Besikta. AB Svensk Bilprovning och Carspect kommer strax därefter på listan. Övriga två stora aktörer är DEKRA Automotive och Opus Bilprovning.