Posted on

Bild In Bild Sony Tv

Där QD-OLED verkligen sticker ut är när det gäller färgåtergivning. I takt med att vi går igenom våra välbekanta testbilder går det upp för oss att detta är helt grymt!Här på Ljud & Bild-redaktionen bombarderas vi av nya produkter året runt, men det är minsann inte var dag vi får in en helt ny TV-teknik i testrummet! Sony Bravia A95K är världens första QD-OLED-TV, en teknik vi har stora förhoppningar på eftersom den kombinerar fördelarna med både OLED och QLED.

Sony Bravia XR A95K stöder automatisk kalibrering via Calman Autocal PC-applikationen och Calman Google-appen för Bravia. En praktisk funktion är att det räcker med en enda kalibrering för att korrigera alla olika bildlägen (inklusive Dolby Vision). Det är smart och tidsbesparande gjort av Sony, och gör A95K till en lättkalibrerad TV. Om du monterar den på baksidan kommer skärmen att luta lite bakåt– en design vi minns från A1, Sonys första OLED-TV. Eller så kan den monteras på framsidan. Då står TV:n rakt upp och kan skjutas helt intill bakväggen. Kvantprickarna gör att QD-OLED kan återge ännu starkare och klarare färgnyanser med högre ljusstyrka. På samma gång tar den vara på de andra egenskaperna vi förknippar med OLED, som den perfekta svärtan och den breda betraktningsvinkeln. Faktiskt ännu bredare!Obs! A95K levereras med webbkameran Bravia Cam, som bland annat kan användas för videosamtal. Detta har vi inte hunnit testa ordentligt ännu, men vi lovar att återkomma med en uppdatering så fort vi kan!

A95K har mycket gemensamt med vanlig OLED i sättet den tecknar en skarp bild på en mörk bakgrund. Varenda liten pixel är ”självlysande” och kan tändas och släckas utan bakgrundsbelysning. Det ger en knivskarp bild med en härlig djupkänsla.
Sonys nya flaggskepps-TV är en imponerande syn, med fenomenal färgåtergivning och utmärkt kontrast. A95K har mer än tillräcklig ljusstyrka för att ge en bra bildupplevelse i ljusa rum, samtidigt som den smäller till ordentligt i de ljusaste HDR-effekterna. Och bäst av allt är att den behåller samma bildkvalitet oavsett om du sitter precis framför eller lite åt sidan.

Är detta den högsta bildkvaliteten vi har sett? Tja, vi kan knappt minnas att vi sett bättre färgåtergivning än så här, och då inkluderar vi ett par tämligen häftiga studiomonitorer och avancerade prototyper!

Hur castar man till Sony TV?
Casta från enheten till tv:nAnslut enheten till samma Wi-Fi-nätverk som Android TV.Öppna appen med innehållet som du vill casta.Leta upp och välj Casta. i appen.Välj tv:ns namn på enheten.När Casta. ändrar färg är du ansluten.
Sony-skärmen har ett mycket klart, öppet och balanserat ljud, med stark och tydlig röståtergivning. Det finns också gott om bas, så det blir lite fyllighet i musiken och ljudeffekterna. Bäst av allt är att ljudet kommer direkt från skärmen och inte från högtalarna vid sidan. Detta ger väldigt bra synk mellan ljudet och handlingen på skärmen, och en extra dos realism.Bravia A95K är en så kallad Google TV, som är en vidareutveckling av Android. Den skiljer sig genom att ha en uppdaterad startmeny, som ger en fullständig överblick över de appar, TV-kanaler och anslutna enheter som du använder oftast. Dessutom får du personliga rekommendationer utifrån vad du har tittat på tidigare.

Är Sony TV Android?
Smart Android TV Föreställ dig de upplevelser du älskar på din smartphone eller surfplatta: nu kan du uppleva dem större och bättre än någonsin med BRAVIA® Android TV.
När vi tittar närmare på QD-OLED-bildpanelen ser vi att den har en distinkt pixelstruktur. I stället för att ligga sida vid sida, som vi är vana vid, är subpixlarna för rött, grönt och blått arrangerade i ett triangelmönster, med den gröna primärfärgen överst. Beroende på bildinnehållet och hur långt bort du sitter kan denna lite udda pixelplacering skapa en del konstiga effekter.

Sony-skärmen har brett formatstöd, inklusive videoformat som Dolby Vision och IMAX Enhanced, samt inte minst Dolby Atmos-ljudbehandling. Det garanterar att mycket av dagens underhållning visas från sin bästa sida.

En sak är hur QD-OLED ser ut i förstoringsglas och med mätinstrument – men ​​det viktigaste är ju hur det ser ut med dina egna ögon! Och då finns det all anledning att plocka fram superlativen.Dessutom är det imponerande hur QD-OLED-skärmen behåller samma färgtemperatur, dynamik och färgmättnad när vi flyttar oss ut mot sidan i soffan. Även med en sned betraktningsvinkel ser bilden exakt likadan ut som rakt framifrån. Här har QD-OLED en klar fördel mot traditionell OLED!

A95K har en platt och blytung bas. Den är lika bred som skärmen och ger bra förankring mot underlaget. Men det finurliga är att du kan välja om den ska vändas framåt eller bakåt.

När kom Sony Bravia?
Lanserad 2012. Prisjakt jämför priser och erbjudande från nätbutiker och fysiska butiker.
A95K tar också med sig många av fördelarna från sin föregångare A90J, inte minst när det gäller allmän bildbehandling och rörelseskärpa. Sony-skärmen har ytterst mjuka och sömlösa rörelser för sport och underhållning, samtidigt som det går att stänga av interpoleringen för att återge långfilmer korrekt.Om du går väldigt nära skärmen kan du se en antydan till ett lite annorlunda pixelmönster. Detta är inget problem på soffavstånd, men kan märkas när du sitter nära skärmen. Bra att tänka på för dig som funderar på QD-OLED för spel!

A95K kan givetvis uppgraderas med externt ljud också: Väljer du något av Sonys kompatibla ljudsystem (HT-A7000 eller HT-A9) får du en extra fördel. Då kan TV-högtalarna användas som centerkanal till dialogen, medan de externa högtalarna tar hand om surroundljud och bas. Detta är en lösning vi har testat tidigare och kan rekommendera.En annan sak som är viktig att notera är den fina betraktningsvinkeln. På det här området är vi redan vana vid konventionell OLED, men QD-varianten lyckas bevara färgerna och kontrasten ännu jämnare, även när man tittar på bilden från en snedare vinkel.

Vi tycker att designen är stilren, men noterar också att det finns begränsat med plats för en soundbar under skärmen. Många kommer därför att föredra att väggmontera Sonyn, då behövs ett väggfäste med 300 x 300 VESA-mått (55 tum).
Ett kompakt inbyggt ljudsystem som detta har sina begränsningar och vi kan höra att Sony-högtalarna blir obekväma på hög volym och får en lite ansträngd och skarp ljudkaraktär. Den samlade ljudbilden går inte att jämföra med storleken, vikten och tredimensionaliteten hos exempelvis Philips OLED+986 som har en kraftfull extern högtalare. Detta ”pixelfenomen” är bara synligt på nära håll och inget vi märkte av normalt tittavstånd, två meter bort i soffan. Då är bilden så gott som sömlös. Däremot misstänker vi att det kan påverka hur bra QD-OLED-tekniken kommer att fungera i en PC-monitor, eller för konsolspel om man sitter klistrad intill skärmen. Du kan läsa mer om detta i vårt kommande test av 34-tums gaming-skärmen Alienware AW3432DW. Ljusstyrkan från QD-OLED-panelen är också utmärkt. Vi uppmätte 55-tums Bravia A95K till cirka 1000 nits kontinuerligt på 10 % skärmyta (Vivid/Dynamiskt läge). Kanske desto mer imponerande är att A95K klarade 930 nits färdigkalibrerad (Professional 1). Dessutom åstadkom vi 210 nits på 100 % skärmyta, vilket visar att TV:n har gott om ljusstyrka även i helskärm och helt vit.Baksidan är lite tjockare, för att ge plats åt strömförsörjning, anslutningar och annan elektronik. Detta gör att A95K inte är lika supertunn som vissa av konkurrenterna, skärmen sticker dessutom ut en del om den hängs upp på väggen.

Användarvänligheten är utmärkt, inte minst tack vare den nya fjärrkontrollen. Sony har lyckats integrera ett eget menysystem ovanpå Googles användargränssnitt på ett bra sätt och vi gillar att inställningarna är lätt åtkomliga på en popup-meny. Det krävs färre tryckningar för att komma dit än det gör på konkurrenten Philips Android-TV.
Det finns också gott om konkurrenter om highend-tronen i år, inte minst LG G2 som vi redan har goda erfarenheter av. Samsung har dessutom en egen QD OLED-modell på gång, förutom flera potenta QLED LCD-modeller. Icke att förglömma Panasonic och deras omtalade flaggskepp LZ2000. Vi ser fram emot att testa fler av dessa inom en snar framtid.A95K är utrustad med fyra HDMI-ingångar, men bara två av dem är HDMI 2.1-kompatibla. Den ena fungerar också som en ljudreturkanal (HDMI eARC) för en extern soundbar. Om du kopplar in en sådan har du i praktiken bara en HDMI-ingång kvar för moderna spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Efter kalibrering fick vi gråskaleavvikelse på 0,4 och färgrymdsavvikelse på 0,5. Vilket är snudd på perfekt. Mätningarna i HDR-läge var också mycket exakta, med 0,7 i gråskala och 1,1 i färgrymd. Allt detta vittnar om att Sony A95K har oerhört exakt färgåtergivning. A95K har otroligt fylliga men exakta färger, i ett bredare spektrum av färger än vi är vana vid att se. Bland annat framträder orange och lila nyanser exceptionellt väl. Ändå är färgerna inte överdrivna. Tvärtom känns bilden väldigt naturlig och behaglig att titta på. Mer oansträngd, liksom.

Direkt från fabrik gav vårt testexemplar bra initialmätningar, med en genomsnittlig deltaavvikelse på 4,6 i gråskala och 2,3 i färgrymd (SDR, bildläge Professional 1).
Sony överraskade många när de presenterade den nya flaggskeppsmodellen på CES-mässan i januari, mitt framför näsan på konkurrenterna. Den avancerade bildpanelen används även av Samsung i deras kommande QS95B, som lanseras längre fram i år.

QD-OLED skiljer sig från den konventionella OLED-tekniken genom hur bildpanelen är konstruerad. I stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används en kombination av blått ljus och kvantprickar (quantum dots) för att återge primärfärgerna röd, grön och blå. Dessa kan slås ihop för att återge helt vitt ljus.
På ljudsidan använder A95K Sonys så kallade Acoustic Surface+-teknik, där ljudet kommer direkt ut genom skärmen. Detta görs med hjälp av inbyggda ”vibratorer” som gör att OLED-panelen fungerar som ett högtalarmembran. Dessutom sitter det bashögtalare på baksidan som återger de djupaste frekvenserna.Användarvänligheten är också väl omhändertagen med Google-systemet och den praktiska fjärrkontrollen. Men vi tycker allt att Sony skulle kunna kosta på sig fyra fullvärdiga HDMI 2.1-ingångar på en toppmodell som denna.Som många läsare säkert lade märke till fick vi en smygtitt på Sony A95K redan i februari, men nu har vi alltså gjort ett ordentligt test av det första exemplaret i Norden!

Den nya toppmodellen är nära släkt med A90J, en av våra absoluta favoriter från 2021, som vi också utsåg till årets bästa highend-TV. Men i år har Sony gått nya vägar i sin jakt på ännu bättre bild.Ljusa föremål på en mörk bakgrund, som undertexter eller schackrutiga testbilder, kan få en svag ton av grönt längst upp, just för att de börjar med en rad gröna delpixlar. På samma sätt kan man också skymta en svag antydan till magenta längst ned på samma föremål.Utseendemässigt är det inget revolutionerande med A95K: Sony-skärmen har en diskret mattsvart finish, med en tunn ram där bildpanelen går hela vägen ut till kanten.Vi tycker att detta är lite snålt, eftersom flera av konkurrenterna erbjuder 2.1-stöd på alla fyra HDMI-ingångarna. Sony stöder visserligen 4K/120 Hz och VRR, men verkar inte lika gaming-fokuserade som de senaste värstingmodellerna från LG och Samsung. Vi saknar en särskild spelmeny med alla relevanta inställningar på ett enda ställe. Med det sagt så har A95K har ett utmärkt spelläge, med en fördröjning (input lag) på cirka 15 millisekunder.

Lyssna på en uppslukande ljudbild som drar in dig i händelsernas centrum. Surroundtekniken S-Force Front Surround bygger på hjärnans sätt att uppfatta olika ljudkällor och skapar rätt volym, fördröjning och spektrum på ljudvågorna – enbart med vänster och höger högtalarkanaler. Tack vare återskapande av tredimensionella ljudfält kan du lyssna på fylligt HiFi-ljud med ett bredare lyssningsområde.
Njut av jämna och skarpa detaljer även i sekvenser med snabba rörelser med Motionflow XR 400 Hz (ursprungsformat 50 Hz). Den här nyskapande tekniken skapar och infogar extra bildrutor mellan originalbilderna. Först jämförs viktiga visuella faktorer på bilder i följd, och sedan beräknas den bråkdels sekund av action som saknas i sekvensen. På vissa modeller infogas också svart ram runt bilden så att du får en skarp bild med äkta biokänsla.Lågupplösta internetvideor, webb-tv och kraftigt komprimerade ljudfiler låter inte alltid så bra. En hel del information försvinner när digitala ljudfiler komprimeras. Med DSEE-tekniken (Digital Sound Enhancement Engine) återställs förlorade frekvenskomponenter (särskilt höga frekvenser) så att du får ett naturligt ljud med mer rymd.

Gå direkt till YouTube och titta på alla dina favoritvideor. På den här internetförberedda tv:n med YouTube har vi gjort det ännu enklare att titta på klipp genom att lägga till en YouTube-knapp på fjärrkontrollen.
I BRAVIA™ finns en kraftfull datormodell som analyserar och kompenserar för felaktigheter i högtalarnas återgivning. Det sker genom att högtalarfrekvensen samplas med högre precision. Den här informationen skickas tillbaka för att filtrera bort eventuella toppar och dalar i högtalarens återgivning. Det ger ett rent och naturligt ljud med mjuk och jämn återgivning av alla frekvenser.Med X-Reality PRO skalas varje bildpunkt upp för oslagbar skärpa i full HD. När bildrutorna analyseras matchas varje scen mot vår särskilda bilddatabas så att bilderna finjusteras och bruset minskas. Se hur byggnadens arkitektur visas med större detaljrikedom.

En HDR-gaming-tv som är perfekt att använda med spelkonsolerna PlayStation®4 och PlayStation®4 Pro. Låt dig uppslukas av en fantastisk, responsiv spelupplevelse med livfulla strukturer och intensiva, klara färger.
Ta allt det du gillar på din smartphone eller USB-enhet och visa det med häpnadsväckande detaljrikedom på en storbilds-tv. Med Smart Plug and Play spelar du enkelt upp videor, bilder och musik från flera enheter.ENGELSKA / NEDERLÄNDSKA / FRANSKA / ITALIENSKA / TYSKA / GREKISKA / TURKISKA / SPANSKA / KATALANSKA / PORTUGISISKA / POLSKA / TJECKISKA / UNGERSKA / RYSKA / BULGARISKA / FINSKA / DANSKA / SVENSKA / NORSKA / SLOVAKISKA / RUMÄNSKA / SLOVENSKA / ESTNISKA / LETTISKA / UKRAINSKA / LITAUISKA / KROATISKA / MAKEDONSKA Lagra dina favorit-tv-program på en extern USB-hårddisk, och titta när du vill. USB-hårddiskinspelning med en knapptryckning och timerinspelning av digitala sändningar på valfri USB-hårddisk med upp till 2 TB kapacitet. Det är bara att trycka på REC medan du tittar på ett program så startas en inspelning som avslutas automatiskt när programmet tar slut. Full HD 1080p ger bilder med riktigt fina detaljer, kontraster och strukturer. Full HD har en bildupplösning på 1920 x 1080 bildpunkter vilket ger fem gånger fler detaljer än i en vanlig standardupplöst bild. Allt du tittar på är skarpare, bättre återgivet och mer verklighetstroget med minimalt brus och maximal effekt.Nu kan du lyssna med samma inlevelse och närvaro som du tittar. Med ClearAudio+ finjusterar du ljudet på tv:n för en uppslukande upplevelse där ljudet verkar komma från alla håll. Lyssna på musik, dialog och surroundeffekter med bättre klarhet och separation, oavsett vad du tittar på.

Den här tv:n ger dig filmer och tv-serier i hisnande HDR-format med enorm detaljrikedom. Den stödjer ett flertal HDR-format, till exempel HDR10 och Hybrid Log-Gamma.
BULGARISKA / KATALANSKA / TJECKISKA / DANSKA / TYSKA / GREKISKA / ENGELSKA / SPANSKA / ESTNISKA / FINSKA / FRANSKA / HEBREISKA / KROATISKA / UNGERSKA / ITALIENSKA / KAZAKISKA / LITAUISKA / LETTISKA / NEDERLÄNDSKA / NORSKA / POLSKA / PORTUGISISKA / RUMÄNSKA / RYSKA / SLOVAKISKA / SLOVENSKA / SERBISKA / SVENSKA / TURKISKA / UKRAINSKA / BOSNINSKA / MAKEDONSKAVar faktiskt iväg och köpte nya HDMI kablar och en Apple TV 4k för att prova. Bilden blev markant bättre direkt i själva iOS. Men när man drog igång nått på 720p så är det fortfarande inte okej men bättre än med min gamla Apple TV. Provade den inbyggda appen för viaplay i tvn efter ditt inlägg och mycket riktigt så blir skärpan något bättre konstigt nog?

Hur bra är Sony TV?
Sony A90J (2021) Enligt M3 är ljudet både fylligt och tungt i mellanregistret och basen, och med ett imponerade virtuellt surroundljud. Sony A90J har blivit särskilt rekommenderad av Ljud & Bild och rekommenderad av M3 som gav Sony TV:n 5/5 i betyg. Sony A90J finns i 55”, 65” och 83”.
Verkar som om den inte är bra på att skala upp lågupplöst material. Om du tittar på HDTV via marknätet (som är 720p så vitt jag vet) ser bilden dålig ut där också?Har inte bestämt mig än om jag verkligen ska lämna tillbaka den eller inte nu när jag ändå har köpt den… Lutar i så fall åt en Samsung QNA90 55” som tydligen ska vara riktigt bra på uppskalning. Den kostar nu ungefär samma som Sonyn.

Har Sony inbyggd Chromecast?
Sonys flaggskepp KD-85XH9505 är en 85″ stor TV med inbyggd chromecast. Här får du dessutom en 4K Ultra HD-skärm med HDR. Genom att erbjuda HDR kan du som tittare uppleva en jämn och naturlig bildupplevelse. Förutom detta får du även ett inbyggt ljudsystem som anpassar sig efter omgivningen.
Tack för bra information! Tyvärr så upplever båda jag och sambon bilden som suddig/utsmetad. Det kan inte vara tanken med tvn 😂 Såg att Sony själva gått ut med en uppdatering av programvaran för att åtgärda samma problem fast när man nyttjar antenn (som vi inte gör). Men efter den uppdateringen så blev faktiskt bilden lite bättre fast fortfarande suddig/utsmetad/oskärpa. Den blir nästan lite jobbigt att titta på. Men ska fundera hur vi gör.

Hur gör man en kanalsökning på Sony TV?
StegSe till att antennkabeln är ordentligt ansluten till TV:n.Tryck på HOME-knappen och välj därefter [Inställningar].Välj [Digital inställning] → [Digital man. kanalinst.].Välj [Typ av kanalsökning] och därefter [Kanal] eller [Frekvens].Ställ in andra poster i enlighet därmed.Välj [Sök uppåt] eller [Sök nedåt].
Jag har X90J men i 77″ och jag märker samma sak. På högupplöst material är den oslagbar, men på 720P och sämre är den betydligt sämre än min 10 år gamla Samsung LED. Lyckligtvis så streamar man ju det mesta i 4K eller 1080P som sämst så det bara de få gånger man tittar på TV-sändningar som man lider av det.Så den vanliga och ständigt återkommande orsaken till att man är missnöjd med uppskalningen jämfört med den gamla TV:n är för att man levt 5–10 år med den gamla TV:n och där har en högst godtycklig referens om ”…hur det borde se ut…”. Vilket då är vad man nu haft för just godtyckliga inställningar på den gamla TV:n. Äldre apparater har ofta skärpefilter som är väldigt överdrivna och lägger konturskuggor på allt. Som ser ut på ett rätt så specifikt sätt som kanske inte går att åstadkomma med andra TV, inte ens med samma märke i många fall. Bildskärmar – LCD, LED och OLED – Pixelklockan – Bildkablar – HDMI 2.1 – Spel-TV – Input lag – Responstid – G-Sync och Freesync – Ljusstyrka – TV-guiden – Film, sport, ljust rum? – Krökt skärm – Bildguide: svart och vitt Var tvungen att köpa en ny då den gamla tvn tvärdog efter bara 5år… och har sån jäkla ångest för att den var jag riktigt nöjd med, och trodde jag skulle bli nöjd med denna också!Dra ut antenntjaffset och klipp den i mitten. Sedan laddar du ner SVT Play från Play butiken. Passa på att ladda ner dom övriga stremingapparna också om du inte redan har gjort det.

Dolby Vision aktiveras när du har en källa med Dolby Vision och är inte aktivt hela tiden. Ljusstyrkan har ”inget” med Dolby Vision att göra – många TV med kass ljusstyrka har stöd för Dolby Vision. Och omvänt också, där t.ex. Samsung har väldigt hög ljusstyrka på vissa modeller men inget stöd för Dolby Vision.
Är ingen enorm skillnad mellan Samsungs och Sonys uppskalning. Ingen som är fantastisk dålig eller fantastiskt bra. Samsung brukar gå på en uppskalning som ger mer konturförstärkning medan Sony håller sig mer till din mjukhet som materialet ändå håller. Sonys ”Reality Creation” påverkar dock uppskalningen en hel del så det kan var mer konturförstärkning även med Sony.Det här inträffar när du tittar på bilder som har spelats in i 16:9-läget (bredbild) på en 4:3-TV. Ställ in [TV Type] korrekt och spela upp bilden. [Mer information]
Videokamerans LCD-skärm kan visa inspelade bilder över hela skärmen (full bildpunktsvisning). Det kan dock leda till att bilderna beskärs något upptill, nedtill, till höger och till vänster när de spelas upp på en TV som inte kan hantera full bildpunktsvisning.
Är du ute efter en ny TV och vill vara säker på att du köper en TV som testats och utvärderats noga av experterna med garanterade kvaliteér? Här har vi samlat några TV-apparater som korats till vinnare av experter i tidningar och internetsajter de senaste åren som M3 rekommenderar, Ljud & Bild med flera. 40-tums Full HD W3000 Sony Bravia LCD-TV med otroliga 6,2 megapixels upplösning, bildförbättringstekniken Bravia Engine EX, LCC (Live Colour Creation) för levande och naturliga färger, 24p True Cinema för den mest realistiska filmupplevelsen samt 3 HDMI-ingångar Bravia KDL-55HX855 från Sony är en 55-tums LCD-tv i den högre prisklassen. Naturligtvis har den full-HD-kapacitet, HDMI-anslutningar enligt version 1.4, nätverk (trådat och trådlöst) samt LED-bakgrundsbelysning. Lanserad 2012.Med Film Mode går TV:n direkt över till inställningar som ligger väldigt nära de värden som film- och TV-branschen har definierat som ”korrekta”. Till skillnad från till exempel musikbranschen arbetar man inom bildproduktion med fastställda standarder som gäller för både proffs och hemanvändare. Film Mode är kort sagt TV-tillverkarnas ansats att komma så nära dessa standarder som möjligt utan att du ska behöva gå in och göra mätningar med dyr professionell utrustning. Och i dag har tillverkarna faktiskt blivit riktigt bra på att träffa rätt.

Äkta kalibrering kräver särskilda mätverktyg, tillgång till avancerade inställningar och utbildning i att tolka mätresultaten för att göra de justeringar och kompromisser som behövs – på just din TV och för just ditt vardagsrum! Om det ska göras ordentligt bör det inte göras i butiken.
Vi rekommenderar också att du stänger av olika digitala ”bildförbättringsfunktioner”. Exempelvis hittar du ”digital brusreducering” på många modeller. De flesta av de här finesserna ger bara bättre bild under vissa förutsättningar, och verkar bra vid ett första ögonkast i butiken. Digital brusreducering är framtagen för att optimera bilden om du tittar på gamla VHS- eller filminspelningar, men är i stort sett meningslös för allt annat som spelas in digitalt och i mycket högre kvalitet. Så det bästa är att stänga av det och få en mer naturlig bild.Dagens supertunna platt-TV-apparater lämnar bara plats för pyttesmå inbyggda högtalare som har ett tunt och burkigt ljud. Som tur är finns det gott om möjligheter att få ett TV-ljud som kan leva upp till den läckra bilden. Detta kan du läsa mer om här, och du är alltid välkommen in på HiFi Klubben – hos oss kan du uppleva skillnaden. Om du vill att bilden från din TV eller projektor ska bli helt perfekt rekommenderar vi att du kontaktar en professionell TV-tekniker och låter dem utföra en äkta kalibrering hemma hos dig. Då kan du se fram emot en bild som blir så bra den överhuvudtaget kan bli. Och det är faktiskt rätt skönt att veta när favoritfilmen rullar på skärmen! Som tur är så är det inte svårt att få en mycket bättre TV-bild. Allt som krävs är att du gör några enkla grundinställningar via TV:ns standardmenyer och din fjärrkontroll. Och nej, du behöver inte vara expert, allt som krävs är 5 minuter av din tid. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av en mycket naturligare och behagligare TV-bild.

I jakten på bra ljud har vi tydligen inte träffat helt rätt här. Vi ber så mycket om ursäkt! Sidan du försökte komma till finns helt enkelt inte – eller så har vår högra hand flyttat på den utan att berätta det för den vänstra.
På vissa nya TV-apparater från Samsung i den högre änden av prisskalan hittar du dessutom Filmmaker Mode. Här har de ansträngt sig ännu mer för att se till att inställningarna är helt korrekta! Om du väljer den här inställningen behöver du inte göra mer. Grattis till din nya kalibrering – det tog 15 sekunder!P\u00E5 grund av ovanligt h\u00F6g belastning har login blivit deaktiverat f\u00F6r tillf\u00E4llet. Vi f\u00F6rv\u00E4ntar att allt \u00E4r tillbaka till det normala p\u00E5 tisdag.

Hur startar man Sony TV?
Mjuk återställning med fjärrkontrollen (ANDROID TV och GOOGLE TV)hålla strömknappen nedtryckt tills tv:n stängs av och startas om. eller.hålla strömknappen nedtryckt tills en meny visas och sedan välja Starta om.
Vill du skälla lite på vår webmaster? Då kan du använda formuläret nedan. Var ärlig men saklig – han (ja, det är en han) kan bli sårad om ordvalet blir alltför beskt.

På en del TV-apparater kallas inställningen ”dynamic mode” eller ”demo mode” och du kommer att förstå syftet när du tittar efter i butiken. Bilden ser nämligen helt onaturlig ut, precis som när du använder filter på Instagram. Om du inte själv ställer in en bättre bild du snabbt trött i ögonen och missar samtidigt alla de fina detaljer som film- och TV-bolag lagt miljoner på att finputsa.På TV:n finns en rad grundinställningar som du kan utgå ifrån. Det gäller till exempel kontrast, ljusstyrka (brightness), färg, skärpa och olika digitala filter som kan slås till och från (t.ex. brusreducering). Det finns en massa parametrar att ändra på, och för en vanlig TV-användare kan det snabbt verka ganska oöverskådligt. Som tur är har TV-tillverkaren sett till att du når nästan hela vägen fram genom att klicka på ett alternativ i menyerna: Film Mode (även kallat Movie Mode, Cinema Mode eller liknande). Om kalibreringen inte utförs hemma hos dig och på just den skärm du har köpt, så är det inget annat än ett trick för att få dig att betala extra för din nya skärm. Det är inte okej tycker vi! Det är precis som att en synundersökning skulle återanvändas på olika personer. Skulle du betala för det? I vissa fall kan denna ”pseudo-kalibrering” dock ge ett ganska bra resultat – om du har tur. Men det finns ingen anledning att betala för det. På nätet kan du nämligen praktiskt taget gratis googla dig fram till en komplett uppsättning inställningar oavsett vilken TV-modell du har köpt. Om du känner för det kan du prova dem, och om bilden blir bättre är allt i sin ordning. Om inte, återställer du bara inställningarna igen. Sedan kan fundera på om du orkar prova en gång till med en annan uppsättning inställningar eller om du nöjer dig med tillverkarens Film Mode, som i många fall är minst lika bra.

Men vi hoppas att vi kan hjälpa dig ändå, genom att få dig att rikta blicken mot vår sökmotor längst upp på sidan. Annars har vi massor av spännande läsning i Hi-Fi Inspiration. Kanske vill du bara komma i kontakt med oss? I värsta fall kan du ju börja på vår startsida – den brukar vara uppdaterad med det senaste innehållet!
Observera att ”film mode” eller ”filminställning” absolut kan verka helt fel när du aktiverar det första gången. Ögonen behöver vänja sig vid att färgerna är annorlunda, och om du har vant dig vid fabriksinställningen så kommer det att se märkligt ut under de första fem minuterna. Men försök att ge inställningen en chans under en dag. Nästa dag kan du prova att byta tillbaka och se vilken inställning du föredrar!Du kan prova dig fram med en uppsättning mer avancerade inställningar som du hämtar från nätet. Om du inte är nöjd med resultatet återställer du bara inställningarna igen. Det finns ingen risk att du förstör något.Something bad happened while trying to display the content here. It’s not your fault. If you would be so kind as to try refreshing the page, that might help. If not, you can always contact customer service, or try again a little later. Sammanfattningsvis: Om du är en vanlig användare rekommenderar vi att du ställer in din TV på Film Mode (eller motsvarande), och du ska gärna slå ifrån alla smarta ”bildförbättringsfunktioner”. Om du gör dessa små justeringar så kan du glädja dig åt att du kom 95 procent av vägen på fem minuter – utan att det kostade dig en krona extra. Det här räcker väldigt långt för de flesta TV-användare. Allt det här ska göras av en utbildad TV-tekniker, det är långt ifrån gratis och det tar tid. I gengäld får du en sista avgörande finputsning av bildupplevelsen, och för kräsna entusiaster kan det här definitivt vara värt pengarna. Det samma gäller om du är lycklig ägare till en bra projektorhemmabio.Upptäck varje liten detalj med hög upplösning tillsammans med Sonys kraftfulla bildbehandlingsteknik. Delar av bilder analyseras och jämförs med en särskild bilddatabas. X-Reality PRO brusreduceringsteknik minskar alla typer av analoga och digitala brus i ett flertal olika signalkällor såsom TV, DVD- och Blu-ray-skivor och till och med i digitala stillbilder.Sony Bravia KDL50W808C ger dig klassens bästa bild och ljudupplevelse. Den har en tunn, svart aluminiumram och ger dig problemfri åtkomst till TV, appar, videor, spel med mera.Smart TV har med tiden blivit ännu smartare och har kompletterats med Android TV™. Nu kan du uppleva allt det du älskar på din smartphone eller surfplatta, även på TV:n. Med stöd för bl.a. Google Cast, röststyrning, Google Play, TV Sideview, One-Flick Entertainment och Fotodelning Plus blir upplevelsen total. Du kan även ta del av alla de appar som Google Play erbjuder, på ett helt nytt sätt.Nu kan du lyssna med samma inlevelse och närvaro som du tittar. Med ClearAudio+ finjusterar du ljudet på tv:n för en uppslukande, känslomässigt givande upplevelse som är så verklighetstrogen att det kommer att kännas som om du hör ljudet komma från alla håll. Lyssna på musik, dialog och surroundeffekter med bättre klarhet och separation, oavsett vad du tittar på.

Möjligheterna att dela och visa material på din Bravia Android-TV är många. TV:n har stöd för NFC och MHL för att dela det du har på din telefon. Du kan hitta, spela in och diskutera dina favoritprogram med hjälp av TV SideView. Och har du en extern hårddisk eller USB.-minne, kan du ansluta den för att spela in program och spela upp dessa vid ett senare tillfälle.
Underhållningen med Android TV kommer förbättra din vardag. Du kan se smartphoneinnehåll på en tv-skärm med Google Cast™, få svar med Voice Search och mycket, mycket mer.Sony, tillverkaren av PlayStation 5, har även ett par TV-apparater som de hävdar passar extra bra ihop med den populära spelkonsolen. En av dessa är Bravia A90K, som också är Sonys allra första OLED-TV i 42-tumsversion! Den är liten och nätt att titta på, men har en uppsjö av finesser på insidan. Vi noterar också att Sony-skärmen reagerar pyttelite långsammare på spelkontrollen än de snabbaste i testet. Input lag uppmättes till cirka 22 millisekunder. A90K är utrustad med en toppspecad OLED-panel från LG Display samt Sonys egen XR-videoprocessor och deras välkända Acoustic Surface-högtalarsystem. Det är en kombo som har visat sig vara väldigt lyckad i tidigare tester.På bildsidan är detta en OLED-TV med alla dess välkända och uppskattade fördelar. Sony-skärmen har en skarp och kontrastrik bild med suveränt djup i svärtan. Vi måste förstås också nämna att Sony-skärmen har en utmärkt bildkvalitet för vanligt TV-tittande, filmer och serier. Inte minst tack vare XR-videoprocessorn som lyckas trolla fram en väldigt skarp bild utan brus. Sony A90K är en kompakt OLED-skärm med strålande bild- och ljudkvalitet, som även duger fint för spel. Sony-skärmen är inte lika ”hardcore” som vissa av konkurrenterna när det gäller gaming-finesser och anslutningsmöjligheter, men fungerar ändå bra ihop med PlayStation 5. Detta är rätt TV för dig om du vill ha en bra bild med film och serier, och som också gillar att spela då och då, snarare än att sitta klistrad och spela i timmar.A90K-serien lägger sig mitt mellan highend-modellen A95K och den billigare A80K som vi redan har testat. Den här serien finns bara i 42 och 48 tum, och riktar sig till de som vill ha en kompakt TV utan att kompromissa med kvaliteten. Sony-skärmen är skräddarsydd för PlayStation 5 (”Perfect for PlayStation 5”) med funktioner som Auto HDR To
ne Mapping (HGiG) och Auto Low Latency Mode (ALLM). TV:n känner av när den har ett PS5 anslutet och väljer automatiskt rätt inställningar. Men utöver detta finns inte lika många justeringsmöjligheter som hos exempelvis LG och Samsung, och det finns ingen dedikerad ”Game Bar”-meny heller. 
Bland anslutningarna kan Sony A90K skryta med fyra HDMI-ingångar, men ännu en gång är det bara två av dem som stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Kopplar du in en soundbar till TV:n har du i praktiken bara en kontakt ledig till 4K/120 Hz. Inga problem så länge du bara har ett PS5, men för de som inte har någonting emot att spela på flera olika konsoler kan det bli trassligt.Sony A90K har annars bra formatstöd, med bland annat Dolby Vision för spel. Tyvärr kan man inte välja både Dolby Vision och 120 Hz-läge samtidigt: man måste välja mellan att köra Dolby Vision i 60 Hz och vanlig HDR i 120 Hz – till skillnad från LG OLED C2, som stöder båda funktionerna samtidigt.

Samtidigt märker vi att Sony A90K är snäppet svagare i kontrast och ljusstyrka än de bästa i testet. En är MiniLED-skärmen från Samsung (QN90B), som givetvis har mer ljusstyrka i alla visningsförhållanden. Men även de två OLED-utmanarna från LG och Panasonic kan skryta med saftigare ljusstyrka och kontrast, vilket är både synligt och mätbart. Det kan bero på att Sony har valt en lite mer konservativ bildestetik än konkurrenterna i det här fallet.
I praktiken är resultatet imponerande, speciellt för en så kompakt TV. Ljudbilden är både stor, omslutande och direkt, på samma gång som det är bra fyllighet i basen. I många fall klarar man sig utan en separat soundbar!Med det sagt så är Sony A90K för det mesta en härlig TV att titta på. Storslagna PlayStation-spel som Call of Duty och Last of Us kommer till sin fulla rätt tack vare precisa och nyanserade färger och strålande kontrast. Det är bara i några få fall som vi saknar mer tryck i HDR-effekterna. Sony-skärmen har dessutom mycket mjuka och sömlösa rörelser.

Sony A90K har ett riktigt äss i rockärmen när det gäller ljudet: i stället för de vanliga högtalarna på undersidan använder den själva OLED-panelen som högtalare. Med hjälp av små motorer på insidan vibrerar bildpanelen i takt med ljudsignalen, med resultatet att ljudet kommer direkt ut från skärmen.
Sony A90K kör det nya användargränssnittet Google TV som har ett brett utbud av streamingtjänster, appar och spel. Den har även fått Sonys premiumfjärrkontroll med bakgrundsbelysta knappar, vilket vi givetvis uppskattar extra mycket i ”biomörkret”!

• Motionflow: Personlig låter dig reglera Jämnhet i fyra steg med hur mycket interpolering som ska adderas. Högre värde ger högre skärpa i rörelsen men också fler artefakter.
Dolby Vision ljus/mörk/Dagsljus: På modeller med Dolby Vision. Påminner om Personlig-läget och följer Dolbys algoritmer för sömlös blandning av HDR och SDR. Dolby Vision Ljus är just Ljusare. Mörk-läget är mer för kvällstittande och är även tyvärr något gulare. Dagsljus är som vanliga Dagsljus-bildinställningen men inte alls lika förstörd.Imax Enhanced: Förekommer på vissa modeller. Ett läge likt Biograf/Personlig som främst stänger av godtycket enligt instruktioner från just Imax om hur deras filmer ska upplevas.

Denna artikel skulle kunna bli många fler sidor. Dussinet sidor skulle behövas för att beskriva, förklara och exemplifiera vad alla alternativ gör med bilden. Vi fokuserar på de inställningar som är viktigt för upplevelsen:
• HDMI Video-intervall kan du manuellt reglera mellan datornivåer (Full) och videonivåer (begränsad). Denna ändring baserar man främst på ifall du använder en dator som en källa.• Reducering av slumpmässigt brus och Digital brusreducering är brusfilter. Subtil effekt på 4K och 1080p-film av hög kvalitet. Är dock förstörande för skärpan i bilden på högre nivåer än Låg. Kan eventuellt fungera på sämre material som redan är brusigt. Använd endast i nödfall.

Har Sony TV Chromecast?
Med Chromecast built-in kan du casta bl. a. foton, videor och musik från din smartphone till din BRAVIA-tv. Du behöver bara ansluta din smartphone och BRAVIA-tv till samma Wi-Fi-nätverk och trycka på ikonen Casta som visas på din smartphone.
• Automatisk individuell ljusjustering styr över local dimmingen hos en LCD, och kan också påverka hur ljus bilden upplevs. Reglaget påverkar dock inte hur starkt panelen kan lysa utan mer hur den försöker reglera kontrasten i bilden.

Här finns reglage som styr hur TV:n ska reagera på olika videosignaler, så som HDR-läge och Färgomfång vilka bör stå på Auto för då anpassar sig bilden efter signalen. Används endast när du har specifika anledningar till att ändra.
Eftersom de olika reglagen samverkar med varandra går det sällan att säga att man ska dra ett visst reglage till ett visst värde för att få en viss mängd nits. Snittljusnivån, APL, Average Picture Level, i bilden man använder påverkar dessutom hur TV:n disponerar ljuset i panelen. Detta gäller särskilt för OLED. Diagrammet här bredvid är för 25 procent APL, en typisk filmscen med både ljust och mörkt innehåll. Hos Sonys TV är det främst följande reglage som påverkar ljusstyrkan:• Kontrast ankrar gränsen för vitt i bilden i förhållande till signalen. För högt och du tappar nyanser nära vitt, bilden fräter ut. För lågt och du dämpar kontrastomfång, dynamik och gör bilden ljussvagare. Ställs med testbild. För SDR bör du undvika att kliva över 80–90. För HDR och Dolby Vision kör du helst det läge som är där från början. Vilket är Max-läge på 2020 och äldre och 90 på 2021-modeller.

Är Sony TV bra?
Den blev testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2023 med betyget 5 av 5. Av dem beskrivs tv:n som en tungviktare med fantastisk bild. Sonys tv har en elegant design och smidigt system och finns i storleken 55 och 65 tum.
Hög-läget låter TV:n lysa så mycket den tekniskt klarar av. Hur mycket är då det? Svaret är det beror helt på vilken av Sonys olika TV-modeller vi talar om. OLED-modellerna är ganska lika varandra medan LCD-modellerna kan vara enormt olika. Hög-läget kommer att variera mer mellan ljusa och mörka scener i filmen. På flera modeller blir bilden mer orolig och brusig i detta läge.• Motionflow är vad Sony kallar sin interpolering. Av-läget innebär att 24p återges korrekt och som det är inspelat. Auto-läget aktiverar en godtycklig interpolering som ger tydligare flyt men också förändrar karaktären på rörelser. Det adderar också fel och artefakter. 24p från film fungerar därför bäst med Motionflow avstängt.Reality Creation av och på. Ja, det är extremläget. Fast det visar också vad funktionen gör med bilden. Detta är tydligare på en OLED och inte lika framträdande och kanske störande med Sonys LCD-modeller.• Automatiskt bildläge tolkar bildsignalen och hur källan identifierar sig. Till exempel att 24p-signaler ska aktivera Biograf-läget eller att ifall du har en Playstation (men inte för Xbox) så aktiveras Spel-läget. Finns inga rätt eller fel här utan det handlar om att få den funktion du önskar.

Här är det främst interpolering, alltså tekniken att addera fler bildrutor än vad det finns inspelat. Effekten är mer flyt till priset av att det uppstår fel i bilden, vilket ironiskt nog kan få det extra flytet att då och då brytas upp i hack och ryck.
• Naturtrogen bildåtergivning, det som kallas Reality Creation. Detta är Sonys databasbaserade uppskalning och uppskärpning. Påslaget från början och adderar tydligt brus till bilden, vilket ofta syns i hudtoner. Rekommenderat för 4K-material är att stänga av eller sänka reglaget då det godtyckligt förstärker just brus. Funktionen kan ge skarpare intryck av exempelvis tyg och struktur. Men det har också en dermatologisk utmanande effekt på ansikten.Standardformat är det förvalda kompatibilitetsläge med lägre bandbredd (9 Gbps) och färre indikeringar av moderna funktioner som riskerar göra äldre utrustning förvirrad.

• Bildinställning som styr den generella bilden. Här skapar du den största skillnaden. Personlig-läget rekommenderas överlag och Spel-läget för just Spel. Kör du Dolby Vision är det tacksamt för då fungerar bilden bättre i alla lägen.

• Sonys OLED blir ofta något brusigare och överskärpta med många av funktionerna i Tydlig-menyn. Dessa funktioner kan dock hjälpa på Sonys LCD-modeller utan att det blir lika tydligt hur de faktiskt processar bilden.När TV:n är godtycklig med hur den ändrar färger och lägger till saker som inte fanns där från början blir det också svårt att veta vad man egentligen tittar på. Är det filmen? Eller är det man ser något som TV:n själv har hittat på?

• Färgtemp styr över bildens vitbalans. Står ofta på Avancerat1 som fungerar mycket väl. Du kan finputsa detta under menyn Avancerad Färgjustering ifall du har tillgång till och kunskap runt kalibreringsutrustning. Sonys Varm-läge är tvärtom något blåkall och går mot magenta. Normal och Kall är olika nivåer av en väldigt blå bild.• Högsta värde för luminans styr hur högt panelen ska tillåtas gå. På 2020 och äldre modeller med kraftfullare belysning kan reglaget även kallas X-tended Dynamic Range. Detta reglage gäller främst OLED och LCD-modeller med local dimming.

För HDR och Dolby Vision: Mellan eller Hög beroende på hur ljust du vill ha det. Detta låter bilden lysa starkt när den behöver det och det är ofta lämpligare att sänka Ljusstyrka ifall HDR-bilden är för ljus. Ställer du i Låg- eller Av-läget kommer HDR-bilden generellt bli ganska dämpad och tappar sin lyster. För HDR kan man låta panelen lysa mycket starkare jämfört med SDR utan att det blir störande. Men det finns inga färdiga och enkla riktlinjer för hur starkt det bör lysa som det gör för SDR.
• Ljusstyrka reglerar ljusstyrkan i panelen. Se separat ruta om detta eftersom det är en kombination av flera reglage som avgör hur ljusstark en viss modell kan bli.• Svartnivå: Ankrar gränsen för svart i bilden i förhållande till signalen. Normalt 50. För högt ställd och svart blir mer grått och bilden blaskig. För lågt ställd och mörka nyanser sotar igen. Sällan jag behöver ändra på reglaget hos Sonys TV.

Hur uppdaterar jag min Sony TV?
Använd din dator för att hämta den senaste programvaran från Sony supportwebbplats på ett USB-minne. Sätt i USB-minnet i TV:n USB-port och programuppdateringen startar automatiskt. Om du ska uppdatera TV-programvaran med hjälp av ett USB-minne bör du läsa varningarna för uppdatering via USB-minne som finns på hemsidan.
• Kontrast styr gränsen för vitt i bilden och sänker du den för mycket tappar bilden också ljusstyrka. Tricket är att sätta reglaget så högt att du får med alla nyanser av ljusgrått utan färgskiftningar. Lägre än så dödar bildens dynamik.• Skärpa är kantförstärkning. Reglaget har minimal inverkan på 4K-bild. Något mer effekt på 1080p och lägre upplösning där det främst adderar konturskillnader. Låt stå som det var från början.

• Högsta värde för luminans eller X-tended Dynamic Range påverkar inom vilket spann panelen kan lysa. Detta reglage finns hos OLED och LCD-modeller med local dimming. Enklare LCD-modeller har inte detta reglage och därför ofta mycket enklare att begripa då allt hänger på hur du ställer Ljusstyrka-reglaget.• Automatisk individuell ljusjustering används ifall du har local dimming-funktion på en LCD. Av-läget stänger av detta helt vilket minskar kontrasten. Hög-läget gör det tydligare hur belysningen tänder och släcker. Därför brukar Normal-läget fungera som en balans. Även Låg-läget om du märker att det blir glorior runt ljusa objekt i bilden.

• HDR-tonmappning finns på 2021-modeller och bör stå på Gradering för att få med alla nyanser nära vitt. Med Dolby Vision är det reglaget på Av men det verkar bli minimal skillnad vad du än väljer.
Motionflow är Sonys interpolering som skapar mer flyt men också kan ge upphov till hack och ryck samt det som kallas för ”Såpopera-effekten” där film ser ut som det spelats in med billig videokamera.

Sony OLED A90J och LCD X94J lyser lika stark vid HDR, och når cirka 750 nits som högst. För SDR är det andra villkor och där kan X94J lysa mycket starkare än en OLED. Fast det är en ljusstyrka du sällan behöver för ett mörkare biorum. För LCD-TV:n X94J måste man verkligen dra Ljusstyrka-reglaget under 10 för att den inte ska vara för ljus för mörka rum. För Sonys OLED A90J behöver man ställa reglaget Nivå för Högsta ljusstyrka på Mellan eller Hög i de ljusare rummen. Eller så använder man ljussensorn! Andra modeller beter sig olika. Det blir också olika resultat för andra typer av jämförelser. Detta ämne är komplext och exemplet här är för typiskt filmtittande.
Kugghjulet på fjärrkontrollen öppnar Sonys snabbmeny med de viktigaste inställningarna och ger också tillgång till de kompletta inställningarna. Äldre och enklare modeller saknar denna snabbmeny.