Posted on

Björn Bernström Till Salu

– Att börja med projektutveckling och sedan ta sig an slottet var inte uppskattat och nog inte trovärdigt. Vi vände på det hela och började med att ta hand om slottet och drev processen för att få bygglov och stycka de fastigheter som fanns i slottsmiljön, säger han.– Vi jobbar utifrån en plan för hur trädgården såg ut 1850 och planerar att återskapa parken under fem år. Tidigare fanns 400 äppelträd på hela fastigheten. Vi har nu planterat 45 nya och kommer nog komma upp i 100 totalt. Sen sätter vi ut bikupor för pollinering och målet är att kunna ha musteri i framtiden, säger Jens Lackmann.

– Vi har även renoverat alla kakelugnar så att de är eldningsbara igen och sett till att detaljerna kommer ifrån Eskilstuna byggbeslag, för att få tidsenliga detaljer.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.
– I slottet har vi gjort åtta lägenheter som nu är färdigställda med slutintyg och till salu. I flyglarna kommer vi att göra sex radhus i bostadsrättsform, där den första blir inflyttningsklar till sommaren, säger Jens Lackmann.Östanå slott köptes i början av 2000-talet av BTH bygg från ett så kallat fideikomiss, en sammanhållen äganderätt som brukats i adliga släkter. BTH byggs plan var att även få bygga nyproduktion på fastigheten, men när detta ärende fastnade hos kommunen stod slottet och förföll i väntan att myndighetskvarnarna skulle mala färdigt.

Jens Lackmann, som har varit projektutvecklingschef på Fabege, regionchef på PEAB och vd på Strabag projektutveckling åkte ofta förbi slottet på väg till och från hemorten Åkersberga och bekymrade sig över fastighetens tillstånd. När han sedan själv fick chans att köpa slottet insåg han att om platsen skulle utvecklas så gällde det att börja med att renovera slottet.
– Vi har velat hålla ihop allt för att få en story i byggnaden. Denna story kan beskådas från hissen där vi glasade in en del så skillnaden mellan åren syns när man åker hiss, säger Jens Lackmann.

– Andreas Martin Löf är extremt bra på att se gammal miljö med lite ny touch. Det har varit mycket viktigt att allt gammalt bevarats, säger Jens Lackmann.
Arkitekten Andreas Martin-Löf kopplades tidigt in i projektet och nu byggs totalt 18 bostäder i slottets huvudbyggnad, flyglar och gårdshus. Det blir ett unikt boende utan motsvarighet i Sverige, med bostäder i restaurerad och uppdaterad 1700-talsmiljö.

Stordåhd Kommunikations verksamhet innefattar tidskriftsutgivning jämte digitala medier inom branscherna bygg- och fastighet, infrastruktur, energi och industri.
Från adligt fideikommiss till radhus och lägenheter med tillhörande återskapad trädgård som görs tillgänglig för allmänheten. Nu renoveras 1700-talsslottet Östanå slott i Österåker med mycket omsorg. Bakom projektet står den erfarne fastighetsutvecklare Jens Lackmann.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar. Slottet hade ägts av en privatfamilj och har renoverats och förändrats en del genom åren. Det fanns därför ingen kulturminnesmärkning av husen. Men målet har ändå varit att renovera slottet så varsamt som möjligt. Om du har inbokad utställning hos os och uppfyller kraven enligt Sveriges konstföreningar kan du söka utställningsersättning. Ansvaret för ansökan åligger konstnären.Det är både radhus och lägenheter som ingår i Brf Östanå slott. I slottet finns bland annat en våning på 192 kvadratmeter för 19,2 miljoner kronor med sex kakelugnar. I flyglarna finns radhus som kostar från sju miljoner kronor och uppåt. Ansvarig mäklarfirma är Le Grand Propértié.

Den befintliga byggnaden Östanå slott byggdes i slutet av 1700-talet då det tidigare slottet förstördes i rysshärjningarna. Slottet ligger i slutet av en allé och nära havet med ön Ljusterö mitt emot. Efter flera års planer på bostäder och både renovering och restaurering är elva bostäder nu ute till salu.

Har man snöat in på att bo i slottsmiljö finns flera andra alternativ. Runt Steninge slott i Sigtuna växer Steninge slottsby fram med radhus och bostadsrätter. Även i Näsbypark vid Näsby slottspark byggs det bostadsrätter för fullt.Akvarellmålare och akvarellinstruktör. Uppvuxen i småländska Hultsfred nu bosatt i Hilleshög på Färingsö där Björn har sin ateljé. Har målat akvarell sen början av 90-talet med en lång rad separat- och samlingsutställningar i Sverige och utomlands bakom sig. Arrangerar kurser i akvarellmåleri.Programmeringsspråkets miljö är ASP.NET. Dess 3 namnservrar är ns2.talkactive.net, ns3.talkactive.net, och ns.talkactive.net. Det underhålls av Talkactive, som använder Microsoft-IIS/6 webbserver.