Posted on

Blå Amstaff Valpar

Först 1991 godkände den Svenska Kennelklubben denna hundras, eftersom de då under flera decennier framavlats för att bli en familjehund. Och sedan dess är det en väldigt populär hundras i Sverige och idag finns det mängder av fantastiska uppfödare att välja mellan om du letar efter amstaff valpar till salu.Amstaff är mestadels en relativt frisk ras, men de kan drabbas av vissa hälsoproblem, inklusive höftdysplasi, ögonproblem och allergier. Det är viktigt att regelbundet besöka en veterinär för att upptäcka och behandla dessa problem i ett tidigt skede. Utöver det så har de inga kända hälsoproblem och sjukdomar.

Hunden kräver regelbunden motion för att hålla sig i form och mentalt aktiv. De är lämpliga för en mängd olika aktiviteter, inklusive promenader, jogging och lydnadsträning. Du bör promenera med dem minst 3 ggr/dag.
Amstaff har sitt ursprung i England, där den utvecklades som en blandning av bulldog och pitbull. Rasen kom till USA på 1800-talet och blev snabbt en favorit bland den arbetande klassen, som använde hundarna som skyddshundar för boskapet på gårdarna, samt för jakt.Amstaff är en medelstor hund med en muskulös och kraftfull kropp. De har en kort, tjock päls som är lätt att ta hand om. De är tillgängliga i en mängd olika färger, inklusive grå, blå, blue fawn och brun. Därtill kan du välja mellan en red nose eller blue nose.

Vilken hund biter flest människor?
Collie, pudel och dvärgschnauzer är de aggressivaste hundraserna, visar en omfattande studie vid Helsingfors universitet. Labrador retriever och golden retriever är å sin sida de snällaste. Små hundar är de aggressivaste, visar studien som omfattar cirka 9 000 hundar.
Ja, de är en högst omtänksam hundras när det gäller barn. De är dock en stor och kraftfull ras, så det är viktigt att de tränas och socialiseras för att lära sig att vara försiktiga och kontrollerade runt små barn, d.v.s. att de är medvetna om sin vikt och storlek. Men det är inga problem om du köper en valp från en respekterad uppfödare.Priset på en amstaff kan variera beroende på uppfödare och huruvida de är blue nose och red nose, men det genomsnittliga priset ligger mellan 10 000-25 000 kr.Amstaff är också benägna för allergier. Symptom på allergier inkluderar klåda, utslag och magproblem, och det är viktigt att söka veterinärhjälp om du misstänker att din hund har en allergi.

De är som sagt intelligenta, lojala och modiga hundar med en stark personlighet. De är vänliga och gillar att tillbringa tid med sin familj, men de är även beskyddande när det gäller sina ägare och hem. De är också mycket lätta att träna förutsatt att hundägaren är en erfaren och säker person som kan hantera deras styrka och vilja.
Amstaff, eller amerikansk staffordshire som den också heter, är en extremt stark och lojal hundras med en unik personlighet. Dessa hundar används både som vakthundar och familjehundar, och är välkända för sin intelligens, sitt mod och sin beskyddande instinkt.

De har en hög energinivå och behöver mycket motion. De bör ha tillgång en större lägenhet eller i bästa fall ett hus med trädgård. Det är viktigt att välja en erfaren och ansvarsfull uppfödare när du letar efter amstaff valpar.
Vidare kräver de också regelbunden skötsel för att hålla deras päls och tänder friska. De bör borstas regelbundet och du bör från att de är en valp introducera en bra rutin för tandvård för att undvika tandproblem längre fram.

Det är viktigt att komma ihåg att varje individuell hund har sina egna unika personligheter och beteenden, och det är viktigt att inte döma en hel ras baserat på fördomar och generaliseringar.
Höftdysplasi är en tillstånd där höftleden inte har rätt form, vilket kan leda till smärta, svårigheter att gå och därmed minskad rörlighet. Höftdysplasi är en ärftlig sjukdom och det är viktigt att välja en valp med hälsosamma föräldrar för att minska risken för sjukdomen. Att välja en bra uppfödare kan kraftigt reducera riskerna för höftdysplasi.Ja, de kräver regelbunden motion och fysisk aktivitet för att hålla sig friska och glada. Det är en aktiv ras som behöver utmaningar och stimulans för att hålla sig nöjda och stimulerade. De bör motioneras minst 3 ggr/dag.

Amstaff var en av de raser som användes som kamphund när det ansågs vara i princip en sport som var mycket populär under första halvan av 1900-talet. Sporten förbjöds sedan i många delstater på grund av den ökade oro för hundarnas säkerhet, men rasen har fortfarande en stark närvaro i USA.

Hur tröttar man ut en amstaff?
Ofta har vi en föreställning om att trötta ut våra hundar genom fysisk aktivitet, men det som är riktigt tröttande är mental aktivitet. Det är bra att låta hunden jobba mentalt både inom- och utomhus. På så sätt lär sig hunden att ha roligt på båda ställena tillsammans med sin husse och matte.
Genom att följa en hälsosam kost i kombination med att motionera valpen tidigt och regelbundet, kan du hjälpa till att hålla din amstaff så frisk som möjligt under flera år framöver.De har också en benägenhet för ögonproblem, inklusive gråstarr och näthinneavlossning. Dessa problem kan leda till synförlust och det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens ögon hos en veterinär. Speciellt om du börjar märka att de inte riktigt reagerar på omgivningen som de gjort förut. Ögonproblem uppstå mycket sällan hos valparna, men kan utvecklas senare i livet. Nej, amstaff är inte farliga med rätt träning och socialisering. De är en lojal och beskyddande ras, men de behöver tränas och socialiseras som valp för att utvecklas till väluppfostrade och säkra följeslagare. Psyket är tvärtom mer stabilt än hos många andra hundraser. Amstaff är en aktiv och lojal ras med ursprung i USA & England. De har en mankhöjd på 43-57 cm och en vikt på 25-60 kg. De har en livslängd på 10-18 år och deras päls kan vara blå, grå, svart, blue fawn eller brun/beige.American staffordshire terrier skall ge intryck av balans mellan styrka och vighet. Den skall vara kompakt och muskulöst byggd, inte högställd. Den har en djup och bred bröstkorg med brett ställda framben. Huvudet skall vara mycket massivt med svagt konvex nosrygg och starka käkar. Svansen är ganska kort och lågt ansatt. Pälsen är kort och mycket lättskött.

I flera länder hör amstaffen till de populäraste hundraserna, däribland i Frankrike, Belgien, Spanien och Australien. I andra länder, däribland Danmark, Norge, Tyskland och i vissa amerikanska delstater – är amstaffen förbjuden. I vissa länder – bland annat Frankrike – förekommer restriktioner som påbjuder munkorg på offentliga platser. Dessa restriktioner har införts då hundrasen anses kunna vara farligare än andra hundraser.
Blandningen av bulldogg och terrier, som ligger till grund för alla raser av denna typ, avspeglar sig i amstaffens temperament. Rasstandarden beskriver den moderna amstaffen som en stabil, vänlig, tillgiven, social, livlig, nyfiken, envis, orädd och självsäker hund. Skygga och rädda amstaffar är otypiska och är inte önskvärda i avel. Då amstaffen är en hund med stor arbetsvilja behöver den dagliga tillfällen att för att få utlopp för sin energi för att inte bli uttråkad och destruktiv. Under sin unghundstid kan den, då den ofta är mycket envis, ställa stora krav på ägarens tålamod och konsekvens, men med kunnig träning och en god och fast uppfostran blir amstaffen en trevlig familjehund. American staffordshire terrier, i dagligt tal kallad amstaff, är en hundras från USA. Amstaffen godkändes 1936 av American Kennel Club (AKC). Fram till dess utgjorde american staffordshire terrier och pit bull terrier (amerikansk pitbullterrier) samma hundrastyp, men hade redan då börjat utvecklas till separata raser. Det är bara amstaffen som kan registreras hos AKC och Svenska kennelklubben. Till Sverige kom den 1991 där det under 2006 registrerades 290 amstaffvalpar. Sedan hundkamper förbjöds även i USA under början av 1900-talet har aveln målmedvetet och framgångsrikt inriktats på att dämpa kamplusten (kamplust i meningen ”hundslagsmål” dock inte generellt i meningen ”arbetslust”), utan att rasen förlorat styrkan, modet och intelligensen. Man har i aveln utövat intolerans mot misstänksamma och aggressiva individer och låtit bli att avla på sådana individer. Rasen besitter inte heller någon större misstänksamhet gentemot främlingar och är därför relativt dåliga vakthundar, till skillnad mot andra bruksraser som avlats för sin vaksamhet.Staffordshire bullterrier är en av fem raser av typen bullterrier (Bull and Terrier). I USA utvecklades dessa bull and terriers dels till den lilla bostonterriern, dels till pit bull terriern som är större och kraftfullare än den ursprungliga staffordshire bullterriern. Sedan 1898 registreras amerikansk pitbullterrier av den mindre kennelklubben United Kennel Club i USA. Under början av 1930-talet ville ett antal pit bull-uppfödare hellre ansluta sig till AKC för att kunna delta på hundutställningar. AKC erkände då dessa hundar som staffordshire terrier och sedan dess har pitbull och amstaff varit helt separerade från varandra. När AKC erkände den engelska staffordshire bullterrier 1974 ändrades namnet på den amerikanska släktingen till american staffordshire terrier.

Vill du bli medlem? Kontakta SKKs medlemsavdelning via telefon: 08-795 30 50 eller mail: [email protected] SKK skickar ut ett inbetalningskort. Här finns medlemsguiden.

American staffordshire terrier är en ras med en fascinerande historia och en lojal och kärleksfull natur. Ursprungligen härstammar denna ras från pitbullterriern, vilken i sin tur antas ha uppkommit genom korsning mellan bulldogg och terrier på 1800-talet. Trots sin ursprungliga användning som kamphund, har amstaffen genomgått en bemärkelsesvärd förvandling och utvecklats till en förtjusande familjehund.
Amstaff (american staffordshire terrier) och staffe (staffordshire bullterrier) är två distinkta raser. De större skillnaderna inkluderar deras storlek, med amstaffs som är större och framavlade i USA medan staffordshire bullterriers är mindre och från Storbritannien.Det är också bra att komma ihåg att varje individ är unik, och det kan finnas variationer inom rasen. Att träffa och interagera med den specifika amstaffen du är intresserad av kan ge dig en bättre förståelse för dess temperament och hur väl den kan passa in i din familj eller samexistens med andra djur.Det är viktigt att notera att amstaffs är energiska hundar som behöver mycket motion och stimulans för att undvika tristess och destruktivt beteende. Utan tillräcklig träning kan de dra i kopplet, skälla och tugga på saker i hemmet. En engagerad och konsekvent ägare är avgörande för att tillfredsställa Amstaffens behov och förhindra problematiskt beteende.

Sammanfattningsvis är american staffordshire terrier en ras som kräver en aktiv och engagerad ägare. Genom att erbjuda tillräcklig fysisk och mental stimulans, samt genom träning och aktivering inom områden som nosework och lydnad, kan du hjälpa din amstaff att vara en nöjd och harmonisk följeslagare i ditt liv.
Med deras muskulösa kropp, intensiva blick och oändliga energi kan amstaffs initialt verka skrämmande. Men för de som har haft förmånen att verkligen lära känna denna ras, framstår de som något helt annat: passionerade följeslagare, envist lojala och alltid redo att behaga.

Slutligen är det viktigt att amstaffvalpar socialiseras i tidig ålder för att lära sig att interagera med människor, hundar och andra djur på ett positivt sätt. Trots att amstaffen vanligtvis är naturligt vänlig kan den visa aggressivitet eller beskyddande beteende gentemot andra hundar och djur. Genom korrekt socialisering och träning kan dessa egenskaper hanteras på ett positivt sätt och amstaffen kan vara en härlig följeslagare för livet.Det var inte förrän 1936 som american staffordshire terrier erkändes som en självständig ras av Amerikanska Kennelklubben. Rasen valdes framförallt för sina egenskaper som en följeslagare och beskyddare för familjen. Amstaffen är känd för sin intelligens, mod och lojalitet gentemot sina ägare. Dessutom har den en generös och kärleksfull natur gentemot barn, vilket har gjort den till en populär familjehund över hela världen.American staffordshire terrier är en ras som kräver en aktiv och engagerad ägare. Denna ras är mycket social och trevlig, och trivs bäst i en familj som kan erbjuda den tid och intresse som behövs för att ge den en ordentlig uppfostran och tillfredsställa dess behov. Amstaffen är inte bara en vanlig familjehund, utan kan också utmärka sig inom olika aktiviteter som spår och lydnad.

American staffordshire terrier är en ras med en unik personlighet och karaktär. Denna ras är känd för att vara stabil, glad, orädd och envis, och utstrålar livlighet, mod och självsäkerhet. En skygg eller rädd amstaff är otypisk, eftersom rasen vanligtvis är mycket social och nyfiken. Den älskar att vara med där det händer saker och är sällan den missar något som sker i sin omgivning. Amstaffen har också ett stort behov av närhet till människor och trivs bäst när den är en del av familjen.När det kommer till klovård är det viktigt att regelbundet klippa amstaffens klor för att hålla dem korta. För att undvika att klorna blir för långa och riskerar att skada hunden eller orsaka obehag, kan det vara bra att etablera en regelbunden rutin för klovård. En rekommendation är att klippa klorna en gång i veckan, och det kan vara praktiskt att välja en bestämd dag för detta ändamål, som söndagar till exempel. Genom att skapa en rutin blir det enklare att komma ihåg och utföra klovård regelbundet. För att tillgodose deras behov av fysisk och mental stimulans rekommenderas det att promenera minst 60 minuter om dagen med din amstaff. Dessutom kan du aktivera dem mentalt genom att träna nosework eller lydnadsövningar i cirka 30 minuter totalt. Det är viktigt att träningen är varierad och intressant för att hålla deras intresse och motivation hög. För att hålla amstaffen fysiskt och mentalt stimulerad är det viktigt att erbjuda mer än bara vanliga promenader och lek. Dessa hundar älskar att vara med dig och delta i alla aktiviteter, inklusive långpromenader och löprundor. De är också fantastiska att träna inom områden som nosework och lydnad. Genom att ge dem möjlighet att använda sina naturliga förmågor och intellekt kan du bidra till deras välbefinnande och lycka.

En annan rassjukdom som kan påverka american staffordshire terrier är cerebellär ataxi, även känd som NCL-A. Detta är en obotlig neurologisk sjukdom som påverkar hundens balans och koordination. Det är viktigt att vara medveten om denna sjukdom och konsultera en veterinär om du misstänker att din amstaff uppvisar symptom på ataxi.
När du tränar din amstaff är det bäst att köra korta träningspass och ta regelbundna pauser. Låt hunden pausa när den tycker att det är roligt och belönande, så att den alltid ser fram emot att fortsätta träningen. Att gå på en hundkurs rekommenderas starkt, eftersom det ger en strukturerad och professionell vägledning för både ägare och hund.

Korsbandsskador är också något som kan förekomma hos amstaffen. Dessa skador kan vara smärtsamma och påverka hundens rörlighet. Det är viktigt att vara försiktig med aktiviteter som kan belasta lederna och att se till att amstaffen får tillräcklig vila och rehabilitering vid eventuell skada.
När du har en amstaff och barn eller andra djur i samma hushåll, är det alltid viktigt att lära barnen att respektera hunden och att inte dra i dess päls, klämma eller på annat sätt störa den när den äter eller sover. Det är också viktigt att ge hunden sitt eget utrymme och en plats där den kan dra sig tillbaka om den behöver lugn och ro.När du klipper klorna är det viktigt att vara försiktig för att undvika att skära för nära pulpan, som är den känsliga delen i klorna. Om du är osäker på hur du ska klippa klorna på rätt sätt, kan det vara klokt att be om hjälp från en erfaren hundfrisör eller veterinär. De kan ge dig vägledning och visa dig rätt teknik för att klippa klorna säkert och effektivt.

American staffordshire terrier, mer känd som amstaff, är en symbol för lojalitet, styrka och uthållighet. Denna hundras, född i den robusta världen av hundkampar på 1800-talets Amerika, har sedan dess utvecklats till att bli en älskad familjekamrat och en respekterad arbetspartner.
Som med alla hundar är det alltid viktigt att introducera dem på ett säkert och kontrollerat sätt till barn och andra djur. Att investera tid i träning, socialisering och övervakning kan bidra till att skapa en harmonisk miljö där amstaffen kan trivas tillsammans med barn och andra djur.Trots att american staffordshire terrier har en imponerande kroppsbyggnad och ser ut som en perfekt vakthund, är det faktiskt inte dess starkaste egenskap. Amstaffen är så förtjust i människor att den vanligtvis välkomnar främlingar med glädje istället för att vara hotfull. Dessvärre kan dess utseende vara en avskräckande faktor för potentiella inbrottstjuvar, men dess personlighet är allt annat än farlig. När det gäller andra djur kan amstaffen ha olika reaktioner beroende på individens temperament och socialisering. Vissa amstaffar kan vara vänliga och fredliga gentemot andra djur, medan andra kan vara mer dominanta eller territoriala. Det är viktigt att introducera amstaffen till andra djur i en kontrollerad och positiv miljö och övervaka deras interaktioner noggrant. En tidig och korrekt socialisering är viktig för att hjälpa amstaffen att utveckla positiva och trygga relationer med andra djur. Utöver bad och dusch är det också viktigt att regelbundet borsta amstaffens päls för att hålla den ren och fri från löst hår. En mjuk borste kan användas för att ta bort eventuellt löst hår och för att främja en frisk och glansig päls.Det är viktigt att förstå att american staffordshire terrier är en ras som passar bäst hos en hundkunnig person. Rasen kräver en fast och konsekvent uppfostran och det rekommenderas starkt att gå på kurs för att lära sig rätt hantering och träning. Med tanke på rasens bakgrund som en kamphund måste ägaren vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning.

Amstaffs är mångsidiga hundar som kan utföra ett antal uppgifter från att vara följeslagare till att fungera i sök- och räddningsteam. De är även kända för att vara bra familjehundar, eftersom de är kärleksfulla och skyddande mot sina familjemedlemmar.Amstaffs är kända för att vara mycket intelligenta och läraktiga hundar. De är snabba på att plocka upp nya kommandon och älskar att ha jobb att göra, vilket ofta gör dem till utmärkta arbets- och träningskamrater.Namnet ”american staffordshire terrier” kommer från den engelska Staffordshire Bullterriern, med vilken rasen delar ett nära släktskap. Det var först 1991 som den första american staffordshire terriern, även känd som amstaff, registrerades i Svenska Kennelklubben. Sedan dess har amstaffen vunnit många hjärtan med sin charm och tillgivenhet.

En betydande andel av amstaffarna som genomgår röntgenundersökningar har höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Dessa är ärftliga sjukdomar som påverkar hundens ledhälsa och rörlighet. För att minska förekomsten av dessa problem har rasen etablerat hälsoprogram som kräver att föräldradjuren har officiell HD- och ED-status innan avel får ske. Detta hjälper till att säkerställa att friska och starka valpar föds.
Amstaffs är kända för att vara modiga, lojala och kärleksfulla hundar. De har en stark önskan att behaga sina ägare, vilket, tillsammans med deras intelligens, gör dem till utmärkta träningskamrater.

American staffordshire terrier är känd för sin kärleksfulla och lojala natur gentemot sina familjemedlemmar, inklusive barn. Med rätt uppfostran och socialisering kan amstaffen vara en utmärkt följeslagare för barn. De är vanligtvis tåliga och tålmodiga, men det är alltid viktigt att övervaka interaktionen mellan hunden och barnen för att säkerställa att både hunden och barnen är trygga och respekterar varandras gränser.
För att få mer detaljerad information om hälsoproblem och råd kring amstaffens hälsa rekommenderas det att besöka rasens rasklubbs webbplats. Där kan man hitta ytterligare information om specifika sjukdomar och hälsoprogram som kan vara relevanta för att upprätthålla en god hälsa hos amstaffen. Genom att vara uppmärksam på potentiella hälsoproblem och genomföra regelbundna veterinärkontroller kan man bidra till att hålla sin amstaff frisk och välmående.American staffordshire terrier, även känd som amstaff, har en kort och lättskött päls som kräver minimal vård. Pälsvården för denna ras är relativt enkel och bad behövs endast vid behov. Det rekommenderas att använda en mild hundschampo och att undvika överdriven tvättning, eftersom för frekenta bad kan torka ut hundens hud och päls.

Kostnaden för en amstaff kan variera beroende på flera faktorer som uppfödarens rykte, hundens stamtavla, geografisk plats och så vidare. Generellt sett kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 13,000 och 20,000 för en amstaffvalp från en ansedd uppfödare.
Generellt sett är amstaffs inte kända för att vara överdrivet skälliga, men som alla hundar kan de skälla om de är uttråkade, stressade eller behöver uttrycka något. Hur mycket en amstaff skäller kan dock variera individuellt och beror ofta på uppfostran och träning.Sammanfattningsvis är american staffordshire terrier en ras med en spännande historia och en fantastisk förmåga att anpassa sig till livet som en älskad familjemedlem. Dess lojalitet och kärlek gör den till en fantastisk följeslagare för den ansvarsfulla och hängivna ägaren. Med rätt uppfostran och kärlek kommer amstaffen att blomstra och ge oändlig glädje till sitt människofamilj. Amstaff är en hund med många positiva egenskaper. Den är social, livlig, vänlig, tillgiven, stabil, envis, orädd och självsäker. Rasen är älskad som en fantastisk familjehund, men kräver tid och engagemang från ägarens sida. Amstaffen trivs bäst när den får tillbringa dagarna med sin familj och behöver regelbunden träning och aktivering för att vara lycklig. American staffordshire terrier, ofta kallad amstaff, har ursprungligen avlats för att delta i tjur- och hundkamp, samt för ratting (att jaga och döda råttor). På senare år har de avlats till familjehundar.

Vilka länder har förbud mot amstaff?
I flera länder hör amstaffen till de populäraste hundraserna, däribland i Frankrike, Belgien, Spanien och Australien. I andra länder, däribland Danmark, Norge, Tyskland och i vissa amerikanska delstater – är amstaffen förbjuden.
American staffordshire terrier är generellt sett en frisk ras. Men det finns vissa hälsoproblem som är vanligt förekommande hos rasen. Ett av de vanligaste problemen är hudåkommor, såsom klåda, utslag, röda tassar och allergier. Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella hudproblem och kontakta en veterinär för rätt behandling om sådana symptom uppstår.Amstaffs är en mycket aktiv och energisk ras som kräver mycket motion för att hålla sig lyckliga och friska. En amstaff bör få minst en timmes fysisk aktivitet varje dag, vilket kan inkludera promenader, lek, simning eller andra former av motion. Flera länder, inklusive Tyskland, Danmark och Norge, har förbud eller restriktioner mot amstaff. Lagstiftningen kan dock variera kraftigt mellan länder och ibland även inom länder, så det är bäst att kontrollera med lokala myndigheter för den mest aktuella informationen. Det är viktigt att notera att american staffordshire terrier är en kraftfull ras som kräver en ansvarsfull ägare. Genom rätt träning, socialisering och kärlek kan amstaffen blomstra som en pålitlig och harmonisk följeslagare. Rasens styrka och energi gör dem också utmärkta kandidater för aktiviteter som agility och lydnadsträning. American staffordshire terrier, eller Amstaff som den ofta kallas är en hundras från USA. Det här är en hundras som har gjort sig väldigt populär som en aktiv familjehund. Det är en av de populäraste hundraserna på webben! Under 1700-talet användes dessa hundar till att hetsa tjurar innan slakt. Detta utvecklades till ett folknöje och särskilt tränade hundar hetsades mot inte bara tjurar utan även björnar och andra djur.Dess egenskaper gör att amstaff är populär som familjehund i den aktiva familjen. Det är en hundras som kräver både motion och stimulans så man ska som ägare till en amstaff tycka om att träna och tillfredsställa hundens nyfikenhet och livlighet. Hundrasen passar väldigt bra till aktiviteter som spår och lydnad. Alla hundar kräver en ansvarsfull ägare, men med en amstaff kan man behöva vara lite extra noggrann och visa hänsyn för sin omgivning på grund av deras ursprung. Man ska också se till att träna sin amstaffvalp från början i att träffa andra människor och hundar så de blir socialiserade och inte blir alltför beskyddande.

Amstaff är en hundras med hög självsäkerhet, den är orädd och envis men samtidigt glad och livlig. Den är också väldigt social, nyfiken och tycker om att vara med när det händer saker. De har ett behov av närhet till människor och tycker sällan om att vara ensamma, men om man ensamtränar sin valp från att den är liten lär den sig att vara ensam hemma.
Hos amstaff finns också en obotlig neurologisk sjukdom, cerebellär ataxi. Den innebär att nervceller i lillhjärnan börjar dö och yttrar sig i att hunden har svårt att koordinera sina rörelser och slutligen inte kan gå. Forskning pågår för att lära sig mer om sjukdomen och se till att den inte förs vidare i aveln av hundrasen.American staffordshire terrier är en hundras från USA. Hundrasen härstammar från hundar som man avlade fram för att hantera och hålla fast boskap. De hundarna har sedan utvecklats till olika varianter av hundar som t ex pitbullterrier, engelsk bulldogg och både engelsk och amerikansk staffordshire terrier.

Det här är en mellanstor hund, hanar blir 46–48 cm i mankhöjd och tikar 43–46 cm. De är ett muskelknippe och ska ge starkt intryck av styrka och smidighet. Amstaff har relativt lång livslängd och blir 12-16 år gamla.Det finns ett par hälsoproblem hos hundrasen där det vanligaste är hudåkommor av olika slag. Klåda, utslag, röda tassar och allergier. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer och de har ett hälsoprogram för att få ordning på problemen.

Även om rasen har ett ursprung i dessa kamphundar har den länge istället avlats för att vara en bra familjehund. Rasen blev godkänd som American staffordshire terrier i USA 1936. 1991 registrerades den första American staffordshire terrier, eller amstaffen som den kallas, i Svenska Kennelklubben. I vissa länder som till exempel Danmark, Tyskland och Norge är hundrasen inte tillåten, men i andra länder, som i Sverige är den väldigt populär.
OBS: Innan du beger dig utomlands med din hund, se till att du är fullt påläst kring de aktuella lagar och regler som gäller för de länder du ska besöka. Annars riskerar din hund i värsta fall att avlivas.Då Danmark och Sverige är EU-länder, gäller de grundläggande EU-kraven både för att resa med hunden till Danmark och tillbaka till Sverige. Inom EU gäller nästan samma regler mellan alla medlemsländer, men det finns vissa undantag – även för Danmark och Sverige. Se nuvarande specialregler längre ner på sidan.

När man reser in till Sverige behöver man anmäla hunden till Tullverket, det gäller alltså även om det är en svensk hund som är registrerad i Sverige. Allra helst gör du det i förväg på webben – då kan du välja ”grönt” och ”inget att deklarera” i tullen. Du anmäler din hund enkelt på sidan Resa med hund eller katt på Tullverket. Tänk på att du behöver ha med dig all dokumentation och uppfylla alla EU-krav även vid hemresa.
Hunden måste vara ID-märkt med ett microchip (alternativt en tatuering om den gjordes före 2011-07-03). I Sverige ska ID-chipet vara av ISO-standard 11784 eller 11785, vilket är samma standard som används i Danmark.

Jag ska inte sticka under stolen med att jag kollade alla officiella webbplatser på svenska och danska både en, två och tre gånger innan vi åkte. Det gäller ju en kär familjemedlem och ingenting får gå fel! Jag hade alla papper med mig och allt var föranmält och klart innan vi åkte.
Rucksack är en av Sveriges populäraste resebloggar med över 300.000 unika besökare per år. Bloggen drivs av Eva Gyllenberg, en passionerad fotograf, världsresenär, gastronaut och livsnjutare. Här på Rucksack delar hon sina handplockade tips från vår färgsprakande värld, fylld av natur, mat och upplevelser. Vart hon är på väg härnäst med sin kamera? Antagligen till något hörn i världen som hon ännu inte upplevt. Världen är stor och det finns alltid mer att uppleva – när som fjärran.Lilibet fick ett eget pass i höstas. Väldigt gulligt om jag får säga det själv. Passet har inget sista-giltighetsdag, men det har istället vaccinationerna – se nästa punkt. I Helsingborg på vägen tillbaka hem till Sverige körde vi mot grönt i tullen (då vi hade föranmält och fått det bekräftat per mail) och även om tulltjänstemannen tittade in i bilen och såg hunden så viftade de bara förbi oss utan att be om några papper. En sak som kan vara bra att tänka på när det gäller att resa med hund till andra länder är dock att det kan finnas både skrivna och oskrivna hundregler inom landet – allt från munkorgar till restaurangbesök. Hur det funkar i Danmark? Det får bli ett eget inlägg – så To be continued… 🙂Extra viktigt att tänka på när du reser till Danmark, är att 13 hundraser är förbjudna och hundar av dessa raser är inte heller välkomna som turister. Det gäller bland annat Pitbullterrier, American Staffordshire Terrier och Dogo Argentino. En lista med förbjudna raser hittar du på danska Fødevarestyrelsen. Nu när vi har alla papper och vaccinationer på plats så känns det inte alls så svårt att resa till Danmark eller resten av EU med hund! Den enda tröskeln var att hitta rätt officiella sidor att läsa på och att boka in vaccinationen, annars gick allt väldigt smidigt. Faktiskt funderar vi nu på att ta en längre sväng ner till Tyskland nästa gång. Vi har inte flugit med Lilibet ännu och jag är lite osäker på om hon väger lite för mycket för att kunna flyga i kabinen, så det får bli en bilsemester till innan vi provar vingarna. Tack! Jag har ärligt talat lagt ner orimligt mycket tid på läsa på reglerna för att vara 100% säker på att göra rätt när jag reser med Lilibet, skulle vara en sån mardröm om något papper skulle saknas i tullen! Tänker att många kanske är ute i sista sekunden innan resan, kan bli lite av ett antiklimax att inse att det inte bara är att vaccinera mot rabies och dra iväg…Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Hunden måste ha ett EU-pass. Det ser ut ungefär som ett människopass, med namn och identifikation. Dessutom innehåller passet en lista med vaccinationsintyg. Passet skrivs ut av veterinärer i Sverige och oftast i samband med rabiesvaccination.Inom hela EU är rabiesvaccination ett måste för alla hundresenärer. En rabiesvaccination behöver planeras in i god tid innan en resa. I Danmark räknas en hund vara fullvaccinerad 21 dagar efter vaccinationen, innan dess kan du inte resa in i Danmark med din hund. Rabiesvaccinationen behöver sedan förnyas relativt ofta och olika länder har olika krav. Kolla med din veterinär vid vaccinationen och se till att vaccinationen skrivs in tydligt i passet. Vad behöver du göra för att kunna semestra med din hund i Danmark? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var enklare än vi trodde! Om du äger hunden, hunden är chippad, har giltigt rabiesvaccin och pass och är anmäld till tullverket att komma tillbaka till Sverige och inte är en valp – då ska allt vara ok! Men det finns alltid undantag, så läs den senaste infon på både svenska och danska myndigheter också så att ovanstående säkert gäller just nu och för din hund. Och glöm inte att anmäla till tullverket i förväg, vänta inte till dagen ni ska åka bara 🙂 Trevlig resa!

Hur mycket motion behöver en amstaff?
En staffordshire bullterrier behöver minst en timmes motion varje dag, tillsammans med lek och bus. Om den får chansen kan den bli väldigt duktig i hundsporter, exempelvis agility. Många går bra ihop med andra hundar, men vissa kan vara aggressiva.
Ända sedan mopsen Lilibet kom till vår familj, har vi haft siktet inställt på att hon skulle bli en liten resenär. Vi har åkt mycket bil med henne, tränat henne på att följa med på restauranger och övat henne på att sova på hotell. Och visst har vi haft tur att hon visat sig vara en trygg och glad hund, men dessutom har hon älskat att följa med oss överallt. I början av mars (2022) var det därför dags att för första gången åka utomlands med henne. Vi åkte på en minisemester till norra Själland, via färjan i Helsingborg-Helsingör. Men vad krävs egentligen för att du ska kunna resa till Danmark med din hund? Och vad måste du göra för att kunna resa tillbaka till Sverige? Det var lättare än vi trodde att resa med hund, men samtidigt var det en del saker som man behöver hålla koll på!

Vi skulle bara resa en dag i Danmark, så reglerna nedan gäller för en kortare semesterresa från Sverige till Danmark. Om du ska stanna mer är 4 veckor i Danmark, kommer från något annat land än Sverige, importerar/säljer hundar eller är i transit gäller andra regler.
American Staffordshire Terrier är en intelligent hund som är extremt lojal mot familjen. De anses ibland vara ”barnvaktshundar” på grund av sitt tålamod och sin kärlek till barn, men de bör ändå aldrig lämnas ensamma med barn. American Staffordshire Terrier är också en utmärkt vakthund och familjens beskyddare. Denna ras kräver dock tidig och konsekvent träning, vilket kan vara svårt och tidskrävande med tanke på rasens envisa natur. I närheten av människor är dessa hundar välartade och lugna, men Amstaffs kan se andra hundar som ett hot mot honom eller hans familj. Detta beror främst på den selektiva avel som American Staffordshire Terrier tidigt upplevde när rasen användes för hundslagsmål och spel. Några av Amstaffs största sysselsättningar är att tillbringa tid med sina människor. De har mjuka personligheter och kan ibland vara något blyga. Amstaffs kräver också en självsäker, erfaren ägare som visar ledarskap och uppfostrar sin hund på ett vänligt men konsekvent sätt. Det är bara med kärlek och vänlig konsekvens som man kan vinna en amstaffs respekt och det gäller att man vet vad man gör när man uppfostrar en amstaff så att hunden kan bli sitt bästa jag. Det föreslås därför inte att en nybörjarhundägare adopterar en American Staffordshire Terrier. Med rätt kärlek och träning är denna milda, människovänliga hund ett utmärkt tillskott till de allra flesta familjer.På en gång ger American Staffordshire Terrier intrycket av styrka, trots att den är inte har en särskilt hög mankhöjd. Amstaffs är kraftiga och muskulösa hundar med ett medellångt huvud och definierade kindmuskler. Öronen är högt satta och kan vara kuperade eller okuperade, även om det sistnämnda föredras. Man bör alltså inte tejpa sin hunds öron. American Staffordshire Terriers ögon är mörka och runda och sitter långt ifrån varandra. Rasens käkar är kraftfulla och läpparna är täta utan att hänga ner. American Staffordshire Terriers hals är tung och lätt välvd när den smalnar av från axeln till bakhuvudet. Rasens axlar är robusta och muskulösa och frambenen sitter långt ifrån varandra, vilket ger upphov till en bred och djup bröstkorg. Rasens päls är glansig, kort, styv vid beröring och finns i alla färger, inklusive brindle med flera olika typer av markeringar, såsom masker, punkter, prickar, fläckar, fläckar och brindle. Amstaffs svans är kort i förhållande till resten av kroppen och sitter lågt och smalnar av till en spets.

American staffordshire terriers, även kallade amstaffs, är – tillskillnad från vad många tror – oerhört kärleksfulla och tillgivna hundar. American staffordshire terriers har tyvärr en bakgrund som kamphundar, och det är förmodligen det som spär på fördomarna. Det krävs dock god erfarenhet för att uppfostra denna starka, vaksamma hundras till sin bästa version, och lyckas man blir man rikligt belönad med en lojal, intelligent hund med ett gigantiskt hjärta. Här på Djurportal.se finns både valpar och vuxna american staffordshire terriers att välja mellan, och längre ner på den här sidan kan man lära sig mer om denna spännande hundras.
American Staffordshire Terriers har kort päls och med tidig exponering för pälsvård och borstning är den lätta att underhålla. Smuts och överflödigt hår avlägsnas lätt med en borstning en gång i veckan, vilket också håller Am Staffs päls glänsande. Man ska dock vara medveten om att en American Staffordshire Terrier kan vara ganska envis när det gäller skötsel, så det gäller att börja med skötseln tidigt i dess liv så att hunden vänjer sig. Trots att Amstaffs har kort hår kommer den att fälla ofta, och borstning kommer att underlätta processen avsevärt. American Staffordshire Terriers är benägna att utveckla fler bakterier i munnen än genomsnittshunden och kräver tandrengöring minst en gång i veckan om möjligt, men helst varje dag. Använd aldrig tandrengöringsprodukter som är avsedda för människor och rådgör med din veterinär om de bästa produkterna och metoderna för att rengöra hundens tänder hemma. Amstaff är en aktiv hund som älskar att gräva i marken och mår som bäst när den har en uppgift att utföra och lever ett socialt liv fullt med kärlek. Uppgiftsorienterad träning och lek hjälper till att hålla dess hjärna skarp och dess intressen tillfredsställda. Rasen kräver inte mycket utrymme för att springa runt, så American Staffordshire Terrier är ett bra val för lägenhetsboende, så länge han får sin mentala och fysiska stimulans genom lek och promenader och dylikt utomhus. American Staffordshire Terrier anses vara en medelstor hund och bör utfodras i proportion till sin kroppsstorlek och aktivitetsnivå. Du bör alltid vara uppmärksam på din hunds kostbehov och rådgöra med din veterinär för att ta fram en foderformel som passar din Amstaff bäst.Före 1800-talet var förfadern till dagens American Staffordshire Terrier en korsning mellan den gamla bulldoggen och antingen en terrier eller någon annan hundras av okänd härkomst. Mest troligt sägs det dock att det var med den tidigare bulldoggen och möjligen en Fox Terrier eller en engelsk terrier. Den tidigare gamla Bulldoggen från England liknar inte sin moderna namnskamrat utan ser mer ut som en nuvarande Staffordshire Bullterrier. Ursprungligen avlades dessa tidiga Staffordshire Terrier-hundar för att valla tjurar åt slaktaren och senare för sportunderhållning som pit fighters. Tack vare sin styrka och sin självsäkerhet fick de passage till Amerika där de fortsatte att slåss och tävla i groparna, vilket gav dem namnen Pit Bull och Yankee Terrier. Amerikanerna föredrog något större hundar, vilka valdes ut för vidare avel. American Kennel Club godkände Amstaff för registrering 1936, och namnet ändrades officiellt till American Staffordshire Terrier 1972 för att skilja sig som en separat ras från sina mindre kusiner i England, Staffordshire Bullterrier. Lojalitet är en egenskap som verkligen kännetecknar denna ras och lojalitet är ett välbehövligt drag för en envis, livlig hund med stor smidighet och styrka; för sådan är karaktären hos Amstaffs. Tyvärr har American Staffordshire Terrier lidit av ett dåligt rykte genom historien. Flera rasspecifika lagar har antagits om att äga denna lojala och kärleksfulla hund eftersom rasen fortsätter att tilltala människor som siktar på att använda den för att slåss snarare än dess förmåga till kärlek och sällskap.

American staffordshire terrier ska vara stabil, glad, orädd och envis och utstråla livlighet, mod och självsäkerhet. En skygg eller rädd amstaff är mycket otypisk. Det är en väldigt social, nyfiken och förarvek hund och tycker därför om att vara med där det händer saker. Det är sällan den missar något som
händer i omgivningen. Den har ett stort behov av närhet till människor. Rasen kan av en del uppfattas som påflugen och brötig. Rasen underkastar sig mycket sällan andra hundar.
En american staffordshire terrierpassar bäst hos en hundkunnig person. Den kräver en fast och konsekvent uppfostran. Att gå på kurs rekommenderas starkt. Med tanke på rasens bakgrund måste man som ägare vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information. American staffordshire terrier är en mycket social och trevlig familjehund, hos en familj som har den tid och det intresset som krävs för att uppfostra och tillfredställa den. Den fungerar även bra till t.ex. spår och lydnad. Mankhöjd för hanar är 46–48 cm och tikar 43–46 cm. Vikten för hanar är 28-33 kg och tikar 19-25 kg. Alla färger förekommer. Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt.Det är i stort sett en frisk ras. Det vanligaste förekommande problemet är hudåkommor som klåda, utslag, röda tassar och allergier. En stor andel av de röntgade hundarna har höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Rasen har hälsoprogram från 2014-01-01 för HD samt ED med krav på att föräldradjuren har officiell HD- och ED-status före parning. Korsbandsskador förekommer även. En annan rassjukdom är cerebellär ataxi (NCL-A, ostadighet och koordinationssvårigheter, s.k. amstaff ataxi) som är en obotlig neurologisk sjukdom. Se rasklubbens webbplats för mer info.Rasen härstammar från pitbullterriern, som i sin tur antas ha uppstått genom korsning mellan bulldogg och terrier på 1800-talet. Även om rasen har en historia som kamphund, har den sedan den erkändes som självständig ras av Amerikanska Kennelklubben 1936 istället avlats för egenskaper som gör den till en bra familjehund. Namnet har den fått på grund av sitt nära släktskap med den engelska staffordshire bullterriern. 1991 registrerades den första american staffordshire terriern, eller amstaffen som den också kallas, i Svenska Kennelklubben.Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en av landets största intresseorganisationer. Vi sprider information, utbildar och väcker debatt – och visar på den stora glädjen och nyttan med hund!De flesta Amstaffar kommer bra överens med hundar av sin egen ras. Däremot är de ofta avvaktande och dominanta mot andra hundraser – ett karaktärsdrag som du som ägare bör tillrättavisa så fort som möjligt.När djurhetsning förbjöds under 1800-talet började man istället avla på hundarnas utseende. På så vis föddes en mängd raser ur bull-and-terriern och en av dessa var Amstaffen.

Får man ta med sin amstaff över till DK?
Extra viktigt att tänka på när du reser till Danmark, är att 13 hundraser är förbjudna och hundar av dessa raser är inte heller välkomna som turister. Det gäller bland annat Pitbullterrier, American Staffordshire Terrier och Dogo Argentino.
Hos valpar och unghundar beror demodex framförallt på att deras immunförsvar inte är färdigutvecklat förrän 18 månaders ålder. Den här formen, som kallas för juvenil demodex, försvinner oftast när Amstaffen blivit lite äldre.Som sällskapshund är American Staffordshire Terrier tillmötesgående och mild. Rasen är känslig för sin ägares sinnesstämning och tröstar gärna när det behövs.Trots att rasen är envis (liksom de flesta terriers), är den både intelligent och matmotiverad. Det innebär att American Staffordshire Terrier lätt kan lära sig tricks om den uppmuntras med en godisbit.

Med det sagt så är Amstaff en kraftig hundras som oavsiktligen kan knuffa omkull ett mindre barn, så hunden bör alltid vara under uppsikt när den leker med dem.

Symtomen kommer ofta smygande och börjar med allmän klumpighet. Hunden försämras gradvis och drabbas senare av vinglighet och fall samt en oförmåga att gå i trappor och hoppa in i bilen.På grund av sitt förflutna har Amstaffen fått sig ett oförtjänt dåligt rykte. Många associerar rasen med aggressivitet och falskhet – personlighetsdrag som sedan länge avlats bort.

Är amstaff en bra hund?
Amstaff som familjehund Amstaff har avlats fram på egenskaper som gör den till en trevlig familjehund. Den är stabil, glad och nyfiken och har ett stort behov av att vara nära sin familj. Amstaffen kan ibland upplevas som påflugen och brötig vilket är bra att tänka på om du har småbarn i familjen.
Eftersom rasen är så social och livlig är det många som misstar Amstaffens människokärlek för aggression. Det hjälper inte att hunden också är ganska bufflig och klumpig av sig.

Hur mycket kostar en amstaff valp?
Hur mycket kostar en amstaff? Kostnaden för en amstaff kan variera beroende på flera faktorer som uppfödarens rykte, hundens stamtavla, geografisk plats och så vidare. Generellt sett kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 13,000 och 20,000 för en amstaffvalp från en ansedd uppfödare.
För att försöka utrota sjukdomen är det förbjudet att använda American Staffordshire Terrier i avel om den lider av cerebellär ataxi eller bär på anlaget.Tidig socialisering är av yttersta vikt för att undvika svårigheter längre fram. Att utsätta valpen för många varierande situationer gör den också självsäker och lugn inför allt framtiden har att ge.

Hur man uppfostrar en amstaff?
Rasen kräver en stabil och konsekvent uppfostran. En amstaff passar som en första hund men se till att skaffa dig tillräcklig kunskap innan köpet. Att gå en kurs i uppfostran är att rekommendera. Med tanke på hundens historia är fast och trygg uppfostran extra viktig.
Raserna har till viss del samma ursprung, men Pitbullen har inte förfinats i samma utsträckning som Amstaffen. Därför har den kvar mer av den ursprungliga aggressiviteten som gjorde den så populär inom djurhetsning (även Pitbull blir en bra sällskapshund hos en erfaren person som kan läsa av den).

Som ägare är det därför extra viktigt att ha pli på sin hund och respektera att inte alla känner sig bekväma med att vara hundens senaste kärleksobjekt.Rallylydnad är en hundsport där förare och hund samarbetar för att klara av en bana med diverse stationer. Vid varje station ska någon form av trick utföras, t ex. snurra runt ett varv, slalom med koner eller bära ett föremål en viss sträcka.

Instinkten att hälsa alla människor välkomna – bekanta som främlingar – innebär att hundrasen inte fungerar särskilt bra som vakthund. Amstaffen lär möta en eventuell inbrottstjuv med svansviftning snarare än aggression.
Man avlade dessa kamphundar till att vara vänliga och milda mot människor men aggressiva mot andra djur, framförallt okända hundar. Detta för att göra dem lätthanterliga för ägarna men också lätthetsade i kampringarna.Amstaffen är en hyfsat ny hundras i Sverige. Den första hunden registrerades inte förrän 1991, trots att rasen varit erkänd av amerikanska kennelklubben sedan 1936.

Weightpull låter hunden få utlopp för sin naturliga styrka och energi. Rätt utfört är det en säker sport med liten skaderisk. Din Amstaff måste vara färdigvuxen – minst 18 månader gammal – för att få tävla inom sporten, men du kan börja med försiktig träning med lätta vikter i en lägre ålder.Med det sagt så skyddar och försvarar rasen sin ägare när det väl behövs. Den är bra på att läsa av människor och känner på sig när en hotfull situation uppstår.

Amstaffen älskar allt och alla men mest av allt älskar den uppmärksamhet. Alla som hälsar på den belönas med intensiv svansviftning och en ömsint slickning eller två.Till en början kallades den nya amerikanska rasen för Staffordshire Terrier pga. dess ursprung. Men för att hundrasen inte skulle blandas ihop med den snarlika brittiska rasen Staffordshire Bullterrier, ändrades namnet till American Staffordshire Terrier 1969.

Sjukdomen börjar vanligtvis runt ögonen och sprider sig sedan till resten av ansiktet. Ibland bildas bara ett fåtal hårlösa fläckar på huden, andra gånger är nästan hela kroppen drabbad.
Amstaff är en hundras med mycket energi. Energin kommer framförallt explosionsartat – dvs. den vill ha intensiv lek eller motion under kortare perioder flera gånger dagligen.Amstaffens ovilja att skälla i onödan gör den till en bra hundras för boende i lägenhet. Den är dock inte särskilt lugn inomhus utan vill helst leka eller kela med sin familj.

Hur är hundrasen amstaff?
American staffordshire terrier ska vara stabil, glad, orädd och envis och utstråla livlighet, mod och självsäkerhet. En skygg eller rädd amstaff är mycket otypisk. Det är en väldigt social, nyfiken och förarvek hund och tycker därför om att vara med där det händer saker.
Huvudet är brett med ett tydligt stop. Ögonen sitter brett isär och är runda och mörka. Öronen sitter högt på huvudet och är oftast sk. rosenöron men kan också bäras framvikta. Svansen bärs hängande och ska vara kort i förhållande till kroppen.

Demodex ger lokaliserat håravfall utan klåda. Sjukdomen beror på att en hudparasit som finns hos alla hundar, demodikos canis, förökar sig explosionsartat.
Det finns olika aktiveringsleksaker att köpa till hundarna. Vissa av dem kan de arbeta med på egen hand, andra är gjorda för att du ska arbeta tillsammans med hunden.

Är amstaff bra med barn?
Den genomsnittliga amstaffen är lekfull, försiktig och tolerant. De flesta välsocialiserade amstaffer är bra med barn, men som med alla hundar ska de alltid hållas under uppsikt när de är tillsammans med barn. Samspelet med andra djur, särskilt andra hundar, ska övervakas noga.
Ställ t.ex. soffbordet längs med en vägg så det bara blir en liten öppning mellan. Du och hunden ska få plats att gå där men hunden ska inte kunna vända sig om.Den här övningen är också en variant på att arbeta för att få mat. Den går också att försvåra, nästan i det oändliga beroende på hur duktig din hund är. Lär sig hunden att belöningen kommer först då du får saken i handen eller i den speciella lådan kommer den att vara noga med att inte släppa för tidigt. Ett annat tips är att lägga golfbollar tillsammans med maten i matskålen. Hunden måste putta bort bollarna för att komma åt sin mat. OBS! Gör inte detta om du har en större hund som kan råka äta upp bollarna!Successivt lär du hunden att tassen ska hamna i din hand innan den blir belönad. Förstår inte hunden vad du vill, brukar det räcka med att du petar lite lätt på tassen för att den ska rycka till- då belönar du.

Den enklaste varianten är att ta en tom toapappersulle. Stoppa i en godisbit och kläm ihop ändarna på rullen. Låt hunden lista ut hur den ska komma åt godiset. Den ska själv plocka fram det utan din hjälp.
Håll en godisbit i handen och för den långsamt snett upp över hundens huvud och bak mot nacken. Håll den relativt nära nosen annars kommer hunden att ställa sig upp.Successivt kräver du att hunden lyfter frampartiet mer och mer innan du belönar. Tillslut kommer hunden att bli tvungen att tippa över för att få sin belöning och du har fått en rullning.