Posted on

Black Eye Bönor

Mellan jul och nyår firas Kwanzaa av miljoner människor av afrikansk härkomst. Tanken är att fira sin svarta identitet, uppmuntra sammanhållning och bevara afrikansk kultur. Då lagas traditionell mat lagas liksom okra, black eyed peas (svartögda bönor), och jordnötter.Svartögda bönor, black eyed peas, är en stapelvara i sydstaterna i USA. De är grunden för ris-och-bönor-rätten Hoppin´ John, som är tänkt att bringa lycka och välmåga när du har ätit den på nyårsafton. Inte bara är svartögda bönor ett bra sätt att börja det nya året, de är hälsosamma och väldigt mättande.

Anslut dig till vårt nyhetsbrev och få en summering av högtider du kan fira den närmsta tiden och länkar till recept kopplade till några av dem – bekvämt direkt till din mejlbox.

Till den här rätten ska bönorna koka långsamt utan blötlägning. Räkna med att de behöver koka drygt en timme för all bli mjuka. Servera som huvudrätt med bröd eller som tillbehör till varmrätt.Produktens ingredienslista, näringsinnehåll och förpackning kan förändras med tiden. Vi uppdaterar hemsidan regelbundet, men kontrollera alltid förpackningen på den köpta produkten.

Bönor tillhör baljväxtfamiljen och har en perfekt balans mellan proteiner och kolhydrater. Dessutom är de rika på fiber, järn och olika vitaminer. Här kan du lära dig en hel del om framtidens protein. Bli expert på olika sorters bönor!
Bönor påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter måltid. Allra bäst var bruna bönor. Bönor ökade även mättnadskänslan så här lång tid efteråt, allra bäst här var kikärtor, strax åtföljd av bruna bönor. Det visar en ny studie från Lunds universitet som studerat olika bönors hälsoeffekter 11-14 timmar efter måltid.Att bakterierna i tjocktarmen spelar stor roll för vår hälsa utanför tarmen börjar man alltmer få klart för sig. Begreppet “gut brain axis” används för att peka på hur bakterierna i tjocktarmen direktkommunicerar med hjärnan.

– Att kunna reglera aptiten så långt efter intag kan ha stor betydelse för energiintaget och därmed förhindra uppkomst av övervikt och fetma, säger Anne Nilsson, forskare i tillämpad näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. De hälsosamma effekterna registrerades efter en frukost då bönor intagits som kvällsmat.
Vidare kunde man konstatera ökad halt av vätgas i utandningsluften och ökad koncentration av kortkedjiga fettsyror i blodet vilket är ett tecken på ökad aktivitet på tjocktarmsfermenteringen av kostfiber från bönorna.Glykemiskt index är ett mått på hur blodsockret påverkas direkt efter måltid, medan bönornas kostfiber, även kallade odigererbara kolhydrater, bryts ner (fermenteras) först i tjocktarmen flera timmar senare. I studien ingick 16 unga människor som vid sammanlagt sex tillfällen kl 21 på kvällen fick äta antingen bruna bönor (typ barlottibönor), röda bönor/kideybönor, svarta bönor, vita bönor eller kikärtor. Ett vanligt vitt bröd ingick som en referensprodukt. Nästa morgon tog de blodprov på fastande mage. Därefter fick försökspersonerna en standardiserad måltid och blodprov följdes upprepat under tre timmar. Bakterierna i tjocktarmen har nämligen långt fler uppgifter än att verka bara lokalt. Tarmfloran är även inblandad i reglering av en rad olika viktiga processer relaterade till glukos- och energireglering. Från tjocktarmen skickas t ex signaler via nerver och hormoner till hjärnan om sötsug, hunger – och mättnadskänslor.

Tidigare studier: Anne Nilsson har tidigare studerat sambandet mellan mat och kognition och bland annat sett att riskmarkörer för diabetes och hjärt- kärlsjukdomar relaterar till kognitiv prestationsförmåga, även hos helt friska personer. Vidare har hon visat att dieten en är viktig. Till exempel fet fisk har en positiv inverkan på arbetsminnet, och hur blodsockerkurvan ser ut efter en måltid har inverkan på arbetsminne, koncentration och uppmärksamhet. Man vet att diabetes och andra metabola störningar leder till en ökad risk för nedsatta kognitiva funktioner.
– Vår studie visar att det troligtvis är bönornas specifika sammansättning av kostfiber som ligger bakom de hälsosamma effekterna. Bönor har både lågt glykemiskt index och är rikt på kostfiber vilket gör de extra hälsosamma. Dessutom innehåller även andra ämnen som kan vara hälsosamma, exempelvis polyfenoler, säger Anne Nilsson.

Bönornas innehåll och speciella typ och kombination av kostfiber, är den viktigaste förklaringen till bönornas nyttighet i detta längre tidsperspektivet. Dessa kolhydrater bryts alltså inte ner av kroppens enzymer i tunntarmen utan av bakterier i tjocktarmen där de aktiverar tarmens “snälla” bakterier som då kan föröka sig och bidra till en hälsosam tarmflora.Tidigare studier har på andra sätt pekat på att intag av bönor troligtvis är kopplat till hälsosamma effekter så som lägre risk för övervikt och fetma, men man har inte riktigt vetat orsaken.Syfte: Forskarna inom Antidiabetic Food Centre har som målsättning att ta fram ny kunskap kring preventiva antiinflammatoriska livsmedelskoncept som kan underlätta viktreglering, förbättra kognitiv prestation och minska risken för hjärtkärlsjukdom och typ 2 diabetes. Rönen kan sedan lägga grunden för nya nyttiga livsmedelskoncept.

Detta hormon gör tarmväggen mindre genomsläpplig för gifter, endotoxiner, som kan öka risken för metabola sjukdomar som fetma och insulinresistens, och hjärt- och kärlsjukdomar.
Den viktigaste förklaringen till hälsoeffekterna finns i baljväxternas typ och kombination av kostfiber, enligt Juscelino Tovar, forskare inom Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.Men det tar inte slut där. När fibrerna väl når tjocktarmen blir de näring åt ”snälla” tarmbakterier och bidrar på så vis till en sund tarmflora. Och det är viktigt, för tarmfloran styr bland annat frisättningen av viktiga hormoner som reglerar hunger, mättnad och ämnesomsättning.

Vad använder man svarta bönor till?
Svarta bönor Den svarta bönan är mild i smaken, rik på protein, kostfibrer och mineraler. Med den mjuka konsistensen som svarta bönor har är de perfekta i tacos, gryta, soppa eller i en bönsalsa. Den svarta bönan är den vanligaste bönan i det mexikanska köket, och i Sydamerika serveras den mosad till frukost.
– Men tänk på att de ska vara så intakta som möjligt, välj hela korn och hela bönor. Det är viktigt eftersom deras gynnsamma effekter till stor del hänger ihop med deras strukturella egenskaper.Det finns i dag inga exakta mått på hur mycket baljväxter som krävs för att uppnå de gynnsamma hälsoeffekterna. Men Juscelino Tovar rekommenderar att man äter dem så ofta som möjligt, gärna dagligen, och som en del av en varierad och välbalanserad kost.

Läs också: De rasade i vikt – genom att äta bönor varje dagKällor: Studie ledd av Juscelino, Lunds universitet, Minska aptiten med korn, Soy isoflavones lower serum total and LDL cholesterol in humans
Koka själv eller köp färdiglagade om du tycker det är enklast. Det viktiga är att äta baljväxter ofta och regelbundet. Både svenska och utländska forskningsstudier visar nämligen att de minskar risken för övervikt, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom.Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out

– Värt att nämna här är också att vi har kunnat bekräfta baljväxternas positiva effekter inte bara på längre sikt, utan även direkt efter en måltid samt upp till 12 timmar efter en måltid.
Men vilka baljväxter ska man välja då, är några bättre än andra? Alla är bra, menar Juscelino Tovar, men i hans och forskarkollegan Anne Nilssons studie, visade sig torkade bruna bönor och kikärter vara särskilt verksamma.Ett av de hormon som frisätts när baljväxterna når tjocktarmen kallas GLP-2. GLP-2 gör tarmväggen mindre genomsläpplig för gifter och minskar därigenom inflammationsgraden i kroppen. Det är bra, eftersom en hög inflammationsgrad kan kopplas till ökad risk för insulinresistens, fetma och hjärt-kärlsjukdom.

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Är det bra att äta mycket bönor?
Bönor, ärtor och linser är rika på proteiner, B-vitaminer och järn. Att de dessutom är protein- och fiberrika gör dem hälsosamma för de allra flesta. Däremot innehåller torkade och färska baljväxter lektiner, som i värsta fall kan orsaka lektinförgiftning om de inte hanteras på rätt sätt.
Kilic Black Eyed Beans är perfekt för dig som börjar tröttna på de vanliga svarta bönorna. Bönan har fått sitt namn eftersom den har en svart fläck som ser ut som ett öga. Den har en fin färg och en krämig konsistens. De kan användas i grytor såväl som i sallader, men kan inte ätas råa. När de torkat måste de blötläggas över natten innan de kan tillagas. De är höga i protein och fiber och är idealiska för vegetarianer och veganer.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få specialerbjudanden, inspiration och mycket mer direkt i din inkorg. Du kan avsluta prenumerationen när som helst.

Black Eyed bönan är en liten, dekorativ vit böna med en svart fläck som har gett den dess namn. Den är mild och passar utmärkt i soppor, sallader, pastarätter med mera. Bönan kan även med fördel användas i vegetariska biffar och pateér.
En trevlig bönmix som består av borlottibönor, små vita bönor och röda kidneybönor. 3-mixbönor är en användbar bladning som är både vacker och god att ha i sallader, grytor, salsor med mera.Borlottibönan är en mild böna med fyllig smak och krämig konsistens. Bönan är en delikatess och klassiker i det italienska köket. Avnjut den precis som den är tillsammans med olivolja, salt och peppar eller använd i soppor och pastarätter.

Varför blir man gasig i magen av bönor?
Bakterierna jäser också den mat som inte bryts ner och då bildas gas. Exempel på mat som bildar mycket gas är olika sorters kål och bönor. En del gas som produceras i tjocktarmen försvinner genom att den används av andra bakterier i tjocktarmen.
Bondbönan kokas en gång per år från nyskördade bönor vilket gör att den vackra förgen bevaras. Bondbönan har en rund, sammetslen smak och är en mycket god och omtyckt böna. Den passar bra som tillbehör men kan även stuvas samt användas i soppor och grytor. Produkten är förpackad i den mjuka, miljövänliga konservpåsen Easy Bag. Easy Bag produceras utan Bisfenol.Kikärtan är en böna med söt och nötaktig smak. Den är vanligt förekommande i bland annat falafel och hummus. Bönan mosar sig inte under kokning och fungerar därför bra i både grytor och soppor. Produkten är ekologisk och förpackad i den mjuka, miljövänliga konservpåsen Easy Bag. Easy bag produceras utan Bisfenol.Röda Kidneybönan är en medelstor, matig böna med en vackert röd färg. Det gör den till ett dekorativt inslag i många rätter och sallader. Den är en basingrediens i medelhavsköket och klassisk i många chilirätter. Bönan är perfekt i mustiga grytor men även delikat som den är med finhackad purjolök , olivolja eller en vinägrett.3-Mixbönor Eko är en god och användbar blandning av ekologiska borlottibönor, små vita bönor och röda kidneybönor som passar utmärkt att ha i sallader, grytor, salsor med mera.Linser är små och platta och har en mild smak. De har skalet kvar vilket gör att de behåller formen bra vid kokning. Ett mättande, sunt och gott inslag i soppor och tomatbaserade grytor. Linserna passar även i sallader och är mycket goda att marinera.Kikärtor har en mild lite nötig smak och är goda i hummus, soppor och grytor. De är också trevliga att rosta i ugn och äta som ett fiberrikt och proteinrikt snacks. All sorters bönor passar bra på salladsbuffeer och är en självklar del i en vegetarisk eller vegansk kost. Den praktiska påsen gör att det är lätt att öppna och tömma ut innehållet. Minska matsvinnet och minska avfallshanteringen!

Vilka bönor är bäst att äta?
Allra bäst var bruna bönor. Bönor ökade även mättnadskänslan så här lång tid efteråt, allra bäst här var kikärtor, strax åtföljd av bruna bönor. Det visar en ny studie från Lunds universitet som studerat olika bönors hälsoeffekter 11-14 timmar efter måltid.
Röda Kidneybönan är en medelstor, matig böna med en vacker, röd färg. Det gör den till ett dekorativt bidrag i många rätter och sallader. Den är en basingrediens i medelhavsköket och klassisk i många chilirätter. Bönan är perfekt i mustiga grytor men även delikat som den är med finhackad purjolök , olivolja eller en vinägrett.

Kikärtan är en trevlig böna med söt och nötaktig smak. Den är vanligt förekommande i bland annat falafel och hummus. Bönan mosar sig inte under kokning och fungerar därför bra i både grytor och soppor. Produkten är förpackad i den mjuka, miljövänliga konservpåsen Easy Bag. Easy bag produceras utan Bisfenol. 3-Mixbönor i Easy Bag är en god och användbar blandning av blötlagda kikärtor, black eye-bönor och röda kidneybönor som passar utmärkt att ha i sallader, grytor, salsor med mera. Easy Bag är en miljövänlig konservpåse som är enkel att öppna och tömma och sparar plats i soptunnan. De här mjuka, vackra bönorna är goda med lök och lite sälta, som i en tonfisksallad. Black eye-bönan har fått sitt namn av den svarta fläcken vid fästet. De är perfekta till grytor, soppor och pastarätter, eller som de är tillsammans med en god olivolja och lite vinäger.Energi 387 kJ, Energi 92 kcal, Fett 0.7 g, Varav mättat fett 0 g, Kolhydrat 12 g, Varav sockerarter 0.5 g, Fiber 5.2 g, Protein 7 g, Motsvarande salt 0.05 g

Vilka bönor är bäst för magen?
Linser, mungbönor och kikärter är aningen mer lättsmälta än andra baljväxter. Konserverade linser och bönor lakas ur på mer gasbildande ämnen än torkade baljväxter, därför kan dessa vara att föredra.
Våra bönor är rika på protein, mineraler och fibrer. Smaken är söt och konsistensen len och krämig. De är goda i sallader, vegetariska biffar och i röror. Låt gärna koka med som matigt inslag i soppor och grytor.

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.
Pedros black eye bönor är protein-, fiber- och mineralrika. Goda i sallader, grytor och soppor, eller ät dem som de är med en god olivolja och lite vinäger. Skölj gärna i kallt vatten före användning. Vi använder cookies för att ge dig en överlägsen användarupplevelse. Om du vill veta mer om cookies och hur vi använder dem, vänligen klicka på Läs mer.. V\u00e5ra b\u00f6nor \u00e4r rika p\u00e5 protein, mineraler och fibrer. Smaken \u00e4r s\u00f6t och konsistensen len och kr\u00e4mig. De \u00e4r goda i sallader, vegetariska biffar och i r\u00f6ror. L\u00e5t g\u00e4rna koka med som matigt inslag i soppor och grytor.Irritable bowel syndrome eller IBS är en ofarlig funktionell mag och tarmstörning som man idag beräknar att 10-15 procent av den vuxna befolkningen lider av.

IBS är en diagnos som innebär omfattande magbesvär utan att någon synbar fysiologisk orsak föreligger. För någon som har IBS kan vegansk mat vara en utmaning, framförallt då den ofta innehåller mycket fibrer. Dock kan vegansk mat i viss mån även vara bra vid IBS då den i många fall innehåller mindre fett (vilket också kan uppröra magen i stora mängder) och helt eliminerar laktos. För att underlätta finns det några knep att ta till.
Prova att undvika lök, vitlök, och grova grönsaker i rå form. Många tål dessa bättre om de är väl tillagade. Då många veganer får i sig rikligt med fibrer genom grönsaker och baljväxter kan det vara klokt att välja vita varianter av t.ex. pasta, bröd och ris framför fullkornsprodukter. Quinoa är ofta ett skonsamt alternativ trots en hög fiberhalt, och innehåller även rikligt med protein.

Symtom är både störningar i tarmmotiliteten och ökad invertes känslighet, detta orsakar mag och buk smärtor, svullnad och rubbad avföring. Men genom att se över kosten och att äta regelbundet kan det ge stor betydelse i hur man mår.
Under de första veckorna då man går över till vegankost är det vanligt att få magbesvär av det ökade intaget av baljväxter, men för någon med IBS kan problemen kvarstå länge. Linser, mungbönor och kikärter är aningen mer lättsmälta än andra baljväxter. Konserverade linser och bönor lakas ur på mer gasbildande ämnen än torkade baljväxter, därför kan dessa vara att föredra. Se till att skölja konserverade baljväxter noggrant i en sil innan de tillsätts till maten. Tofu, veganska Quorn-produkter och produkter som är gjorda på rent sojaprotein brukar de flesta tåla bra.

Hur besvärliga symptom man upplever beror inte enbart på vilken mat äter äter utan även på hur man äter den. Se till att äta på regelbundna tider, vara avslappnad vid måltider, inte ha för åtsittande kläder, äta långsamt, och tugga ordentligt. Kolsyrad dryck, tuggummi och halstabletter bör undvikas då de bidrar till att man sväljer luft. De två sistnämnda innehåller även sockeralkoholer som kan uppröra magen.
Samma sorts mat kan ge olika mängd gas och olika symtom hos olika personer. Försök därför att lägga märke till och undvika att äta de livsmedel som ger dig ökade besvär.Den gas du inte rapar upp stannar ett tag i magsäcken och töms sedan i mindre portioner till tunntarmen, där gasen passerar snabbt. Ibland kan en del gas bildas även i tunntarmen. I tjocktarmen samlas gasen i lite större mängder innan den släpps ut via ändtarmen. Gaserna ger alltså mest besvär från magsäcken och från tjocktarmen. För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Mängden gas i mag-tarmkanalen ökar av mat som innehåller stora mängder fibrer eller svårsmälta kolhydrater. Exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, ett sötningsmedel som används i så kallade lightprodukter.Droppar eller tabletter som innehåller enzymet laktas kan hjälpa om du har laktosintolerans och ska äta eller dricka något som innehåller laktos. Läs mer i texten om laktosintolerans.

Är det nyttigt med svarta bönor?
Du kan blanda ner dem i curryrätter, grytor och sallader, och de är huvudingrediensen i hummus och falafel. En enda portion svarta bönor utgör omkring en tredjedel av det dagliga proteinbehovet. De är också jättebra för att bibehålla friska leder och ett friskt hjärta, tack vare att de innehåller omega 3-fetter.
Alla sjukdomar som gör att det blir stopp i tarmkanalen kan ge gasbesvär, men ett stopp ger även andra besvär. Vid Crohns sjukdom har man haft diarré och andra tarmbesvär innan man får gasbesvär. Även cancer kan orsaka ett stopp i tarmen, men då har man oftast fått ändrade avföringsvanor långt före gasbesvären. Cancer i tjocktarmen förekommer mycket sällan före 45 års ålder.I tjocktarmen finns det bakterier som är nödvändiga för att kroppen ska må bra. Bakterierna bildar en del nyttiga ämnen, till exempel K-vitamin som behövs för att blodet ska kunna koagulera.

Kan man äta bönor varje dag?
Det finns i dag inga exakta mått på hur mycket baljväxter som krävs för att uppnå de gynnsamma hälsoeffekterna. Men Juscelino Tovar rekommenderar att man äter dem så ofta som möjligt, gärna dagligen, och som en del av en varierad och välbalanserad kost.
Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet simetikon kan hjälpa om du får magknip och ont i magen av gaserna. Läkemedlet gör att gasbubblorna i tarmen går sönder och att det inte bildas lika mycket skum. När gasbubblorna försvinner minskar också magknipet.

Gasbesvär beror nästan aldrig på en sjukdom om symtomen bara beror på att du har besvärande mängd gas i magen, och om de lindras när du rapar eller pruttar.

Gas kan samlas var som helst i mag-tarmkanalen. Vanligast är att gas samlas där tjocktarmen kröker sig, till höger eller vänster överst i magen. Samlas gaserna på höger sida i tjocktarmen kan symtomen påminna om symtomen vid gallsten. Samlas gaserna på vänster sida kan symtomen påminna om de som kan uppstå vid hjärtbesvär.
Ibland kan en del av magsaften följa med upp när du rapar. Det kallas magsaftsreflux. Det kan göra att du får halsbränna, sura uppstötningar och eventuellt inflammation i matstrupen. Då bildas mer saliv, som kan göra att du sväljer oftare. Det kan i sin tur göra att du får ökade besvär med rapning.Det finns inga tester eller undersökningar som direkt kan visa varför du har ökad mängd gaser i mag-tarmkanalen. Däremot kan olika undersökningar hjälpa till att hitta orsaken till besvären eller för att läkaren ska kunna utesluta en sjukdom.

Vanligen pruttar man upp till 20 gånger per dygn. Framför allt under natten släpper tarmen ut en hel del gas utan att du märker det. Det är därför magen ofta är mindre på morgonen.Gasen som bildas vid jäsningen i tjocktarmen passerar alltid ut via ändtarmen. Oftast luktar den inte, det är endast en liten del av gasen som ger otrevlig lukt. Lukten orsakas av att gasen innehåller svavelföreningar.

Att ha känslig tarm kan ge mer gas i magen. Andra symtom är magont och att ha diarré eller förstoppning. Du kan också uppleva att du har mer gas i magen, trots att mängden gas egentligen är densamma. Det beror på att tarmen kan bli känsligare.
Alla har gas i mag-tarmkanalen. Den största delen av all gas består av nedsvald luft. Varje gång du sväljer följer lite luft med ner. I genomsnitt sväljer man cirka 70 gånger per timme. Det kan bli så stor mängd gas att det ger symtom. När du sover sväljer du nästan ingen luft alls.Ett symtom vid dyspepsi är att vara uppblåst och utspänd i den övre delen av magen. Det kan ibland förväxlas med gasbesvär i tarmen. Ett annat namn för dyspepsi är känslig mage.

Att få mer symtom av gaser i mag-tarmkanalen är vanligt, speciellt under senare delen av graviditeten och några dagar efter förlossningen. Det kan bero på att fostret tar upp ett stort utrymme så att gasen ger mer symtom. Gasbesvär kan också bero på att tarmarna arbetar långsammare under en graviditet på grund av hormonförändringar.
Att man kan känna sig uppsvälld efter en större måltid beror på den totala mängden gas i hela mag-tarmkanalen. Även små mängder gas i tarmen kan ge upphov till kramp i tarmen, speciellt efter att man har ätit.Ibland kan man vilja rapa, men utan att det kommer upp någon luft. Vissa kan då försöka att själva locka fram en rapning genom att svälja luft. Men det brukar oftast inte vara så bra. Detta eftersom den mängd luft som kommer upp ofta inte är lika stor som den mängd som svalts. Det kan leda till att mängden luft i magen ökar, och därmed också besvären.Gas i magen och i tarmarna är något som alla har. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat och dryck. Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont, men är oftast inte skadligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom.

Vissa läkemedel kan ha som biverkning att du blir förstoppad. Förstoppningen kan göra att gasen har svårare att passera genom tarmen. Fråga din läkare eller på ett apotek om du använder läkemedel och är osäker om läkemedlet kan ge förstoppning.

Många tycker att det är pinsamt att rapa eller att prutta, men det är viktigt att låta gasen komma ut. Du kan få väldigt ont om det samlas stora mängder gas i magen.

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.
Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren. Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor. Under 2019 skrev vi ett blogginlägg om ett matförgiftningsutbrott i en skola där ca 300 personer, både lärare och elever, insjuknade efter att ha ätit av skollunchen. Tyvärr har det dykt upp ett nytt misstänkt fall av matförgiftningsutbrott på en skola, orsakat av felaktigt tillagade bönbiffar. Därför kommer här en påminnelse om vikten av hanteringen av baljväxter.Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Hur nyttiga är svarta bönor?
Svarta bönor De är också jättebra för att bibehålla friska leder och ett friskt hjärta, tack vare att de innehåller omega 3-fetter. Svarta bönor är ett perfekt sätt att få en chilirätt att räcka längre, och ett tips är att även blanda ner några rutor mörk choklad. De är också jättegoda i curryrätter.
Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.
Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.Bönor, ärtor och linser är rika på proteiner, B-vitaminer och järn. Att de dessutom är protein- och fiberrika gör dem hälsosamma för de allra flesta. Däremot innehåller torkade och färska baljväxter lektiner, som i värsta fall kan orsaka lektinförgiftning om de inte hanteras på rätt sätt. Baljväxter på konserv däremot, kan ätas rakt av. Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning och efterföljande kokning. Därför behöver man vara noga med hanteringen av baljväxter innan man äter dem. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Följ anvisningarna på förpackningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme. När man lagar större mängder av baljväxter, i storkök till exempel, är det viktigt att röra om ordentligt i grytan och se till att allt blir ordentligt tillagat! Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Att äta mer baljväxter än vad vi generellt gör idag är bra för både hälsan och planeten. Bönor och linser är hållbara och klimatsmarta alternativ till kött. Men att ha kunskap om hur baljväxter ska hanteras och tillagas är jätteviktigt för att undvika lektinförgiftning.
Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Är Cannellinibönor samma som vita bönor?
Vita bönor kallas också cannellinibönor och är ganska små. Trots att den är liten är den en riktig superböna som ligger på topp när det gäller både proteiner och kostfibrer.
Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.

Vi lovar att behandla dina kontaktuppgifter på ett respektfullt sätt och att inte sälja eller dela några data med tredje parter. Alla e-postmeddelanden kommer att skickas från oss på Tilda.

Varför ska man skölja bönor?
Omsorgsfull sköljning och blötläggning och tillräckligt lång kokning är också särskilt viktigt på grund av toxinerna som bönor innehåller och det gäller uttryckligen torkade bönor. Också färska bönor skall alltid tillredas innan de används.
Baljväxter (bönor, ärtor och linser) har ätits världen över i åtminstone 10 000 år, tack vare hur ekonomiska de är att odla, och hur näringsrika de är att äta.Svarta bönor är ett perfekt sätt att få en chilirätt att räcka längre, och ett tips är att även blanda ner några rutor mörk choklad. De är också jättegoda i curryrätter.Att introducera baljväxter i din kost är ett hälsosamt sätt att få i dig det dagliga rekommenderade intaget av protein, fibrer, vitaminer och mineraler, eftersom baljväxter är fullpackade av allt detta, vilket i sin tur kan bidra till att reducera risken för kronisk sjukdom.Sojabönor är fulla av viktiga mineraler som behövs för att bibehålla friska tänder och ett friskt skelett. De innehåller även många olika unika proteiner, peptider och fytokemikalier.