Posted on

Bra Appar För Barn

Med Duolingo kan du och ditt barn lära er ett nytt språk tillsammans. Appen har lektioner på över 30 olika språk, bland annat engelska, spanska, franska och tyska.

Denna pedagogiska app för barn, stimulerar barns språkinlärning genom att tydligt knyta ihop bokstävers funktion och syfte på ett experimenterande och lekfullt sätt. Barnen får hjälpa olika djur genom att lösa matematiska problem och utmaningar, vilket gör lärandet engagerande och underhållande. Spelet anpassar sig efter barnets nivå och svårighetsgraden ökar successivt, vilket gör det lämpligt för en bred åldersgrupp. Är du trött på att se ditt barn fastna framför skärmen utan att få något värdefullt ur sin tid? Oroa dig inte längre! Vi har samlat 9 fantastiska pedagogiska appar för barn som gör skärmtiden både rolig och lärorik.

Vad använder barn för appar?
TikTok, Instagram, Snapchat och Facebook – här hängde barnen mest 2020 enligt undersökningen Svenskarna och internet. Och det gör de på uppstickaren Twitch! Tre av fyra barn i åldern 12-15 använder Snapchat varje dag.
De appar vi listat ovan är några av de bästa på marknaden och täcker en rad olika ämnen som programmering, språkinlärning, geografi, djur och natur, läsning och skrivning samt matematik och tid.Jaramba är en pedagogisk app som passar utmärkt för barn i förskoleåldern (2-5 år). Appen innehåller en mängd olika spel, såsom ordbingo och memory, som hjälper barnen att lära sig nya ord. ABC-raketen är en app för barn som lär sig läsa och skriva. I ABC-raketen kan ditt barn (3-7 år) följa med rymdrobotarna på deras väg till jorden och träna på att känna igen bokstäver, höra hur de låter samt skriva och förstå ord. I appen hittar du funktioner såsom vilda djurs kännetecken, spår och läten. Du får också information om olika arters utbredning, föda, fortplantning och hur de relateras till oss människor.Zcooly är ett av de populäraste och mest lärorika matematikspelen för barn (6-12 år), men det går också att använda Zcooly för att lära dig om klockan och tid.

Är Snapchat bra för barn?
Enligt The Guardian och Dagens Media uppmanas föräldrar därför av säkerhetsexperter att inte låta barnen publicera sin position. Snapchat har en ung målgrupp som ofta har vänner på Snapchat som de inte känner så bra i verkligheten.
Om ditt barn är intresserad av djur så är Viltappen en bra app. Denna pedagogiska app för barn låter dig lära dig mer om svenska däggdjur och fåglar genom bilder och läten.

Vi har själva testat mattespelet Zcooly och tycker det är ett väldigt bra och roligt spel. Det är visuellt och interaktivt, och lätt att följa med i framstegen.
Lek ABC, Alfons Åberg är utvecklad av språklärare och speldesigners och har skapats och testats i samarbete med lärare och elever i skolor i Finland och Sverige. Det passar särskilt bra för barn mellan 3 och 8 år.Det är ett roligt sätt för barn i åldern 7 år och uppåt att lära sig mer om geografi och appen är dessutom gratis att använda även om den innehåller lite reklam.

Appen är även gratis att använda och det är ett bra hjälpmedel för både barn och vuxna som vill lära sig ett nytt språk på ett roligt och interaktivt sätt.
Minecraft Code Builder låter ditt barn (9 år och uppåt) lära sig programmera i spelvärlden, och det är ett utmärkt komplement om ditt barn redan är bekant med Minecraft-miljön.ScratchJr är inspirerat av det populära programmeringsspråket Scratch från MIT, som används av miljoner unga (8 år och uppåt) världen över. Ännu en fördel är att appen är helt gratis att använda.Syftet med appen Jaramba är först och främst att bygga upp barns ordförråd, men appen har också roliga övningar inom grundläggande matematik, hur man värnar om djur & natur, finmotorik och hur man är en bra kompis för att bara använda några exempel.

Vilka appar är gratis?
Exempel på gratis applikationerDuolingo, lär dig ett nytt språk.Chess.com, lär dig spela schack.IMDb, håll koll på alla nya filmer och serier.Google Translate, översätt vad som helst.Waze, hitta rätt när du kör.Kahoot, spela digital frågesport.EasyPark, slipp parkeringsböter.SMHI, gratis väderprognoser.
Dessa pedagogiska appar för barn erbjuder engagerande aktiviteter och spel som hjälper barn att utveckla viktiga färdigheter och kunskaper på ett lekfullt sätt.

Alla är inte förtjusta i att sätta sina barn framför en surfplatta eller mobiltelefon. Men så länge du varierar vilken typ av aktiviteter ditt barn tar del av, oavsett om de är hemma för att de är sjuka eller om du håller dem hemma av andra skäl, så visar forskning att surfplattan eller telefonen inte är värre än att titta på TV. Det som är viktigt är själva innehållet som barnet tar del av snarare än hjälpmedlet som de brukar.

Det här spelet handlar inte så mycket om lärande, mer om utforskande. Barnet får utforska Pippi Långstrumps spännande hus och bland annat steka pannkakor till Tommy och Annika. Ett välgjort och roligt spel som räcker länge.
När barnen blir sjuka och behöver vara hemma från skola och andra aktiviteter kan det vara bra att ha en uppsättning spelappar att ta till när du vill få annat gjort i hemmet och de är uttråkade.När det är dags att gå till vårdcentralen kanske ni pratar om vad doktorn gör och hur besöket går till. I den här appen får barnet själv utforska genom att exempelvis lära sig om kroppens olika organ, sätta plåster på sår med mera. Barnet väljer själv sin familj i början på appen och under tiden som spelet fortgår spelas en saga upp kopplad till temat.Barnet lär sig bokstäver och att läsa korta ord genom ett mycket genomarbetat spel som finns på flera språk. Spelet blir snabbt en favorit, och barnet tänker inte på att det samtidigt lär sig att läsa. Ett ganska dyrt spel, men som å andra sidan räcker extremt länge och är mycket välgjort. Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem. Lek med Bolibompadraken i olika pedagogiska småspel. Allt tar plats i en mycket välgjord spelvärld där du interagerar med draken och lär dig siffror, bokstäver och utför andra roliga uppgifter.Fiete World är ett lek- och utforskarspel där barnet kan leka fram historier. Det innehåller alla Fietes olika världar, men bara en värld ingår gratis – dock en ganska stor sådan. Spelet är tecknat i en härligt lekfull stil med mycket detaljer och barnen har massor att utforska. Vad händer exempelvis om de lägger korven på grillen, eller om de fäller ett träd och lägger veden på brasan?

En supergullig kattungen och sju olika småspel som syftar till att förbereda förskolebarn inför skolstarten. Spelen inkluderar bland annat återvinning och matematik, men även aktiviteter som hoppa studsmatta och hoppa hage. Kattungen och dess miljöer är mycket välgjorda.

Radioapan erbjuder ett par olika spel som båda är väldigt likartade. De charmiga rösterna som pratar och berättar instruktioner är nog det som gör att det är så populärt. Den enkla barnvänliga grafiken gör att hela appen känns mysig. Pedagogiskt sett är dock Radioapan inte så imponerande. Spelen är mest klicka-och-leka-spel där barnen dekorerar tårtor, letar efter dolda föremål osv. Enklare matematik eller bokstäver hade kunnat finnas med, men att satsa mer på lek är kanske det som är tjusningen med Radioapan.Den bästa appen för små barn är utan tvekan Jaramba. Appen är utformat på så sätt att barn själva skall kunna leka med appen utan att råka klicka på något olämpligt och är dessutom väldigt rik på lärande och roligt innehåll. Här kan barn uppleva allt från spel, filmer, musik och böcker. Jaramba är en välrenommerad app som både riktar sig mot privatpersoner samt för förskolor som använder appen i lärosyfte. Det säger ganska mycket om trovärdigheten och digniteten i appen. Det här är som en stor påse gott och blandat för småbarn med mängder av spel, filsnuttar, roliga sånger samt böcker som barn kan få upplästa. Här kan barn på egen hand bli bekanta med appen genom att klicka runt på bilder och menyer och navigera sig till det som tilltalar dem. Det är just det som är så bra med just den här appen att barn själva kan leka runt utan att riskera att klicka fram något olämpligt samt att man som förälder kan vara säker på att det endast är saker som fokuserar på lärande och utveckling. Innehållet är som vi varit inne på fullproppat vilket gör att ditt barn garanterat kommer hitta något som tilltalar den. En annan positiv aspekt är att Jarambla självklart är en reklamfri app. I appen finns också mängder av kända figurer som barn garanterat känner igen från filmer och böcker vilket skapar en igenkänningsfaktor och förhöjer intresset.

Pedagogiska appar för barn är fantastiska verktyg som gör det möjligt för barn att lära sig nya saker, förbättra sin problemlösningsförmåga och förbättra sitt kreativa tänkande. Apparna är utformade för att uppmuntra barnen att utforska och lära sig på ett roligt och utmanande sätt. Pedagogiska appar för barn kan vara spel, interaktiva lektioner och lärande aktiviteter som är designade för att hjälpa barn att få tillgång till innehåll som är relevant för deras ålder och intresse. Appar för barn kan också hjälpa barn att utveckla kritiskt tänkande färdigheter, förbättra deras matematiska förmåga och lära sig att använda teknik. Apparna kan också vara väldigt underhållande och roliga för barn, vilket gör dem till ett bra alternativ för att fånga barns intresse. Exempel på populära pedagogiska appar för barn är Jaramba och Albert som vi skrivit mer om ovan.
Pedagogiska appar för barn kan vara ett bra alternativ till att låta barnen titta på TV eller spela datorspel. Det är ett nytt och roligt sätt att lära och underhålla barnen. Om du letar efter en bra app för ditt barn kan det vara bra att läsa recensioner och undersöka olika alternativ innan du bestämmer dig. Som tur är har vi redan gjort den övningen åt dig och samlat de bästa barnapparna i en lista nedan.Albert är en populär app för barn som används av många barn landet över som givetvis kvalar in högt på vår topplista. Appen är inte enbart riktad mot småbarn som går på dagis eller förskola utan också också anpassad för barn i grundskola upp till 16 år. Albert är en innehållsrik app där du hittar mängder av läromaterial, utmaningar och lek för barn i åldrarna 3-16 år. Föräldrar vars barn som använder Albert poängterar att barnet utvecklar kunskaper och intressen inom olika områden med framförallt matematik. Den är utformad på så sätt att den kombinerar lärande och lek på ett lekfullt sätt som får barn att fatta tyckte för utmaningarna och övningarna som finns i appen. I appen finns olika kategorier som exempelvis matematik, engelska, svenska, programmering och geografi vilket bör att barn i tidig ålder kan börja sätta sig in i områden som berör baskunskaper men på ett roligt och lekfullt sätt som gör att dem finner intresse. I appen kan också du som förälder få ut föräldrarapporter och således ta del av värdefull statistik som bland annat vilka övningar barnet har gjort och vilka insikter ni bör ta mer er för att komma till nästa nivå i plugget. En fantastisk pedagogisk barnapp som har allt du kan tänka dig och som dessutom är helt fri från reklam.

I Zcoolys värld hittar du över 300 spelövningar inom matte för barn 5-12 år, alla lärande och roliga! Det här är ett väldigt populärt barnspel som främjar barnens tänkande och i synnerhet matematikkunskaper. Ett spännande och roligt spel bjuder på fantastiska miljöer och som fokuserar på att lära och utbilda barnen men på ett roligt och nytänkande sätt. Zcooly används av såväl barn i skolan som för privat bruk. Testa spelet idag, ditt barn kommer med största sannolikhet att förstå att man kan ha kul samtidigt som man lär sig något nytt.Tillskillnad från barnapparna ovan så känner säkerligen de flesta till SVT´s populära barnapp Bolibompa som är framtagen utifrån barnprogrammet Bolibompa. Alla barn och föräldrar har garanterat suttit bänkade framför Bolibompa som tenderar att vara ett vanligt förekommande inslag på tv:n hemma hos småbarnsfamiljerna. För dem som inte visste om det så är programmet också översatt till en lärorik och lekfull app som många barn fullkomligt älskar. I Appen får barnen följa med draken på vardagliga bestyr kombinerat med lekar, utmaningar och övningar som utvecklar och roar barnen. Barnen får interagera med olika föremål och kan själva klicka runt i appen utan att riskera att komma över något olämpligt. Det finns olika rum där man exempelvis får borsta drakens tänder, hjälpa draken att duscha, laga mat, leka kurragömma och mycket mer. Appen är framförallt inriktad på mindre barn i åldrarna 2-4 år och är fri från reklam vilket kanske säger sig själv med tanke på att det är SVT som står bakom appen. Appen är grattis du hittar den där appar finns.

Hur ser man vilka appar man har?
Hitta information om äldre köpÖppna appen Inställningar.Tryck på ditt namn och sedan på Medier och köp.Tryck på Visa konto. Du kan bli ombedd att logga in.Tryck på Köphistorik.Din köphistorik visas. Tryck på Senaste 90 dagarna och välj sedan ett annat datumintervall.
Appar för barn är ofta anpassade efter barnets ålder och erbjuder olika nivåer av svårighet. Det finns även ett stort utbud av gratis appar som är lämpliga för barn. Dessa appar innehåller ofta lekfulla aktiviteter som är lämpliga för barnens ålder, samtidigt som de hjälper dem att utveckla olika färdigheter. De bästa barnapparna beror på i vilket stadie ditt barn är i, vilken ålder de är och vilken typ av appar de är intresserade av. Det finns många bra och pedagogiska appar som är tillgängliga för barn. För yngre barn rekommenderas vanligtvis appar som är lätta att förstå och lära sig. Gärna appar som är okomplicerade och som innehar starka färger med en underliggande tanke om att lära barnet. För äldre barn finns det mer avancerade appar som har större fokus på lärande. App Store och Google Play har många bra recensioner av apparna, så det kan vara värt att kolla in dem för att se vad som finns. Vi på barnkollen.se har granskat marknaden när det kommer till svenska barnappar och därmed sammanställt en lista på de bästa och mest pedagogiska apparna för barn. Vanligtvis kanske man som förälder är rädd att barnet ska sitta för mycket med sin ipad eller telefon, men det beror också på vad barnet tittar på. Dessa appar som vi kommer presentera nedan är utformade för att lära och utveckla barnen vilket man som förälder bör uppmuntra framför exempelvis vanliga barnprogram eller youtubeklipp. Barnkollen.se är skapad av föräldrar för föräldrar. Målsättningen för oss är att skapa innehållsrika och värdefulla guider & tester för att hjälpa dig som förälder. Oavsett om det handlar om att hitta rätt produkter eller få tips på att hantera situationer i vardagen med barn.Appar för barn är ett utmärkt sätt att underhålla barn, samtidigt som de lär sig något. Nuförtiden har många föräldrar börjat använda appar för att hjälpa sina barn att utveckla kunskaper inom olika ämnen. Det finns ett stort utbud av olika typer av appar för barn, från spel som uppmuntrar att lösa problem och träna hjärnan, till interaktiva läroplattformar som hjälper barn att lära sig om olika ämnen.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.
Hittar du inte objektet du letar efter? Om du har mer än ett Apple-ID kan du ha varit inloggad med ett annat Apple-ID när du köpte objektet. Logga in med det andra Apple-ID:t och kontrollera din köphistorik igen.

Om du fått ett misstänkt e-postmeddelande om ett köp kanske e-postmeddelandet inte kommer från Apple eller återspeglar faktiska avgifter för ditt konto. Läs om hur du identifierar riktiga e-postmeddelanden från App Store- eller iTunes Store.
Om du inte kan hitta ett objekt i din köphistorik på reportaproblem.apple.com kontrollerar du köphistoriken i Inställningar på din iPhone eller iPad. Du kan också kontrollera köphistoriken i Kontoinställningar på din dator. Matteläxhjälpen Albert är också gratis inför skolstarten, så att alla vuxna slipper avslöja hur lite av skolmatten som finns kvar där inne i den grå massan. Tack, säger vi vuxna! I spelet King of Math Jr tar du dig från från bonde till kung genom att lösa kluriga och roliga uppgifter med mer eller mindre tydlig matteanknytning. Frågan om varför man ska vilja bli kung istället för att fortsätta livet som bonde besvaras inte. Finns på App Store och Google Play.Teckningar i alla ära, men vad kan muntra upp farfar mer än ett av barnbarnen egenhändigt programmerat spel? Coda Game är en app som multitaskar: den lär ut grunderna i programmering samtidigt som du bygger egna spel som du kan dela med andra. Med farfar som inte kan komma och hälsa på just nu, till exempel. Finns på App Store och Google Play.Äventyrsspelet Samorost 3 – som givetvis är uppföljaren till Samorost 1 och 2 – är vackert och klurigt. Huvudfiguren är en slags rymdtomte som hittar en mystisk flöjt och reser runt i kosmos på surrealistisk jakt efter flöjtens ursprung. Finns på App Store och Google Play. Ett historiskt väl beprövat sätt att inte bli matt av långa dygn i karantän är att lära sig spela schack. Apparna Schackma Gandi får en idé och Schackma Gandi och guldbråket bygger på schackmästaren Jesper Halls schackböcker för nybörjare. Schackma Gandi får en idé finns här på App Store. Schackma Gandi och guldbråket finns här på App Store. Appar och spel är uppskattade av barn i alla åldrar – men de behöver inte enbart vara för nöjes skull. Det finns gott om både appar och sajter som kombinerar spel med lärande på ett lustfyllt sätt. Här har vi samlat tips på appar som håller kunskapsribban uppe när det är vab-säsong, semester, eller ungarna behöver stanna hemma från skolan av andra skäl.Return to Grisly Manor är uppföljaren till The Secret of Grisly Manor. Det är problem och äventyr i mystisk miljö. Ledtrådarna är många. Bra musik, bra ljudeffekter och vackert detaljerad grafik bygger stämning. Och kom ihåg: morfar blir hemlös om du inte löser gåtan. Finns på App Store, Google Play eller Amazon.

Att lära sig stava är klurigare än det låter, eftersom ord inte alltid stavas som de låter. Frustrerande för den som precis börjat skriva. Appen Trilo hjälper gärna till. Finns på App Store.
Att knäcka läskoden och sen plöja böcker för att bli duktig på att läsa är en strålande plan oavsett vad man tänker bli när man blir stor. Men att lägga lite tid på att knacka kod – att programmera – kan betala sig ganska bra det också. Fråga någon av alla nya så kallade tech-miljonärer. Sajten Demando har samlat en rad appar som gör hackers av barn. Till exempel Minecraft Code Builders som lär barn att programmera inne i Minecraft.

I Toontastic 3D kan vem som helst, nästan, skapa en egen animerad film. Välj och vraka mellan olika bakgrunder och skådespelare, som du flyttar runt medan du själv spelar in rösterna. Blir ännu roligare om man är två, eller fler.
En herrans massa svenska musiker har bidragit till MusikA, en app från Musik i Syd med sång, dans och övningar för den som vill koppla av och vila en stund. Finns på App Store.

Vilka appar är onödiga?
S.M.T.H. Eller Send Me To Heaven är en app som går ut på att du ska kasta din telefon så långt ut i luften som du kan medan telefonens sensorer har koll på poängen. … I am Rich. … Sexy Bikini Farts. … Pet Baby. … Fake Smoker. … SimStapler. … Poo Log. … Zips.
Livet är jobbigt ibland. Just nu för många, till exempel. Peppy Pals prisbelönta spel, böcker, filmer och aktiviteter lär barn om social and emotionell intelligens. En bra hjälp när man behöver prata om känslor.I spelet King of Math 1 och 2 tar du dig från från bonde till kung genom att lösa kluriga och roliga uppgifter med mer eller mindre tydlig matteanknytning. Frågan om varför man ska vilja bli kung istället för att fortsätta livet som bonde besvaras inte. Finns på App Store och Google Play.

Swift Playgrounds är Apples egen app för barn som vill lära sig programmera. Den går igenom grunderna och tar steget vidare till mer avancerade begrepp och programmering med riktig kod. Finns på App Store.Vilket djur påminner bokstaven A om, rent utseendemässigt alltså? En anka så klart. I alla fall om man följer appen Trilo Musik ABC:s vindlande associationsbanor. Appen lär ut hur bokstäver ser ut och låter. Finns på App Store.

Om alla tipsen ovan inte räcker, rekommenderar vi Nationalencyklopedin på nätet. Den är lång. Innehåller allt. Och är just nu är gratis för alla skolor. Så om ditt barn inte har tillgång till den, kontakta deras lärare för att se om de kan ordna en inloggning.
Julia Donaldsons smått fantastiska böcker om den kluriga Gruffalon har fått sällskap av flera appar. Gruffalons knep och knåp är en app med sex stycken spel som bygger på karaktärerna i böckerna. Finns på App Store.Hemliga språk är ett klassiskt knep när barn vill slippa nyfikna vuxna. Men man behöver inte lära sig ett påhittat språk, som fikonspråket eller som Tolkiens älvspråk Sindarin. Det funkar lika bra med ett riktigt språk om man väljer ett som omgivningen inte kan. Japanska till exempel, eller vietnamesiska. Det är ofta mer användbart längre fram i livet. Det finns mängder av språkappar i olika prisklasser på marknaden, några mer barnvänliga än andra.

Poio är ett lekfullt spel som hjälper barn att knäcka den så nyckfulla läskoden. Efter det är biblioteket öppet. Bildligt talat, i alla fall. Hur det ser ut bokstavligt talat där du bor kan vi inte säga något om.
Snapchat är den mest populära sociala medie-appen bland barn i åldrarna 13-15, följt av Instagram. TikTok ligger tätt därefter i toppen, ett företag som bland annat kritiserats för att samla in data och klassificera sina användare.Liksom denna tjänst är också TikTok framförallt stort bland de yngsta sociala medie-användarna i Sverige. Och tittar man vidare på könsaspekten bland tonåringar i den här åldern ser man att TikTok, till skillnad från Twitch, domineras av tjejerna. Åtta av tio tjejer i de här åldrarna är på TikTok medan sex av tio killar är där.

Men vad gör man på Twitch? Här kan man följa andra personer som spelar dataspel. Appen är stor inom e-sport och ägs av Amazon. Twitch används också av till exempel musiker som vill streama spelningar.
Tre av fyra barn i åldern 12-15 använder Snapchat varje dag. Det visar Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020, där man årligen mäter hur unga och vuxna i Sverige använder internet och sociala medier.Under coronapandemin har den äldre generationen ökat tiden de tillbringar på Facebook – kanske för att kunna hålla kontakt med till exempel barnbarn. Mor-och farföräldragenerationen till barnen har nämligen blivit mer aktiva på sociala medier. De som har ökat sin användning av Facebook allra mest under pandemin är gruppen 76 år och äldre.

Även ungdomar i åldrarna 16-25 uppger hur de använder sociala medier i rapporten. För denna målgrupp är det också Instagram och Snapchat som toppar listan, följt av Facebook.
Funderar du på vilka appar som passar för små barn? Idag finns det en uppsjö av roliga och utvecklande lek-och-lär-appar även för de allra minsta barnen. Här har vi listat våra favoriter!

Vilken är världens populäraste app?
Appanvändning: de mest populära apparna globalt När det kommer till den globala användningen av sociala medieplattformar (app eller webb) är det istället Facebook som toppar listan, följt av Youtube, WhatsApp, Instagram och WeChat.
Hur väljer man en bra app till surfplattan eller dataspel för barn? Och hur påverkas barnens kroppar och hjärnor, kapacitet och koncentration av skärmspelen?Längst ned i artikeln hittar du tips på appar för riktigt små barn.

– Ett bra spel ska se till helheten, innehålla ”mål” som stimulerar de barn som tycker om att jobba målinriktat, men vägen dit ska vara lekorienterad med massor av kul uppgifter att ”fastna” på. Många mindre barn är inte särskilt intresserade av att vinna, eller nå något mål – de vill bara ha roligt.Många kommer ihåg att försäkra sina barn, men glömmer ofta bort att försäkra det viktigaste i barnens liv. Sig själva. Vi kan hjälpa till så att hela familjen, liten som stor, blir rätt försäkrad.

Tillsammans med spelkonstruktörer tog forskarna fram datorprogrammet ”Robomemo” för några år sedan, ett program ämnat att träna upp arbetsminnet hos små barn. Programmet är adaptivt, vilket innebär att svårighetsgraden ökar när barnet blir duktigare. Det finns vissa belägg för att en halvtimmes daglig träning framför datorn förbättrar arbetsminnet hos barn med koncentrationssvårigheter, även på sikt. Programidén har också testats med namnet Cogmed, för större barn med diagnosen.
Klart är dock att riktigt små barn verkar må bäst av en begränsad mängd intryck för att deras hjärnor ska kunna utvecklas och organisera sig på bästa sätt.Petter Sydow har varit speldesiger hos bland annat PAN Vision som utvecklat Lek & Lär-programmen och Levande Böcker. Han tycker att svenskproducerade småbarnsspel ofta håller högre kvalitet än de översatta spelen från USA.

Med smarta telefoner och surfplattor kan barnen spela enklare spel var de vill. Men de blir sällan sittande så länge som äldre barn som spelar interaktiva, mer avancerade spel över nätet, oftast på en större dataskärm.
Det handlar inte bara om dataspel – utan om vad vi faktiskt använder vår tid till, menar specialpedagogen Ylva Ellneby, som skrivit boken ”Cyberungar”.Och hur är det om TVn är på, surfplattan igång, och du samtidigt vill försöka prata och umgås med barnet? Vissa menar att så kallad multitasking gör att vi blir splittrade och får svårt att koncentrera oss djupt på en och samma uppgift. Andra hävdar att floden av intryck ger positiv stimulans och gör oss smartare.

I många skolor erbjuds surfplattor i första hand som verktyg för de barn som har koncentrationssvårigheter, att spela utvalda spel på (se nedan). Andra skolor har dragit slutsatsen att driftskostnader och underhåll inte alltid ger valuta för pengarna i form av den snabbare kunskapsutveckling som ofta sägs vara målet. Och rent filosofiskt borde vi kanske fråga oss varför vi måste få våra barn att nå vissa mål så tidigt som möjligt – mår vi själva särskilt bra i en sådan tidsanda?
Spelet ska ha en bra balans mellan skriven information och ljud. Även de barn som lärt sig läsa tröttnar fort om de skrivna styckena är för långa. Möjligheter att anpassa nivån på spelet är ett stort plus. Då är det måhända intressantare att titta närmare på de studier som gjorts av en forskargrupp vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där har man studerat hur dataprogram kan träna upp arbetsminnet hos barn som har svårt med koncentrationssvårigheter, till exempel ADHD. De flesta barn spelar på datorn eller mobilen för att det är roligt – och det är det ju! Och det är förstås ingen nackdel om barnet lär sig några engelska ord eller logiskt tänkande utan att ens märka det.Den här forskningen ska man dock vara försiktig med att applicera på lägre åldersgrupper eftersom vi fortfarande inte känner till särskilt mycket om funktionsutvecklingen i det lilla barnets hjärna.

Vilka appar använder jag minst?
I regel nås funktionen genom att gå till telefonens inställningar och välja ”Digitalt välmående och barnfilter”. Då visas högst upp vilka appar som har använts mest, genom en cirkel (se bild ovan). Ett tryck på cirkeln ger mer detaljerad statistik.
– Vi vet att datorn kan stjäla tid från annat. Utelek blir dataspel. Fysisk aktivitet ersätts av stillasittande framför en skärm. Samtal blir korthuggna fraser i spel eller, för lite större barn, förkortningar på facebook.

Men andra forskare, såsom engelskan Jo Bryce, har funnit belägg för att dataspel inte gör barn till introverta nördar – åtminstone inte i lite högre åldrar. Hennes omdiskuterade studier har tvärtom visat att ungdomar som spelar dataspel ca 18 timmar i veckan uppvisar en ovanligt bra förmåga till både koncentration och koordination. De hade dessutom många kompisar och var mer välanpassade än andra ungdomar.Huruvida dataspelande kan kopplas till övervikt är osäkert – här utgör förmodligen TVn en större bov eftersom TV-tittandet hänger än mer samman med snacks och skräpmat.Det är väl känt att dataspel är uppbyggda utifrån hjärnans efterfrågan på återkommande nyheter och belöningar. Verkligheten kan då upplevas som mer händelsefattig.

Lär ditt barn att stänga av mobilen även medan hon eller han läser läxan eller umgås med andra. Inte bara för omgivningens skull: Den amerikanske forskaren David Meyer är inte den ende som uttryckt oro för utvecklingen av djupare intelligens och koncentrationsförmåga i en omgivning med ständiga störningsmoment. Han menar att återkommande avbrott genom sms-pip och andra signaler bidrar till att barn och unga aldrig tränar uthålligheten i hjärnans ”uppmärksamhetsmuskler”. De riskerar att bli dåliga på att koncentrera sig på en och samma sak under längre tid, och att snabbt bli uttråkade ifall det inte händer något ”nytt” med jämna mellanrum. Livet förändras och därför är det bra att se över sina försäkringar med jämna mellanrum. Ring oss för kostnadsfri rådgivning eller läs mer på egen hand. Vi ser fram emot att hjälpa dig! Erfarenheterna av IT i förskolan är begränsad, men i grundskolan får surfplattor och datorer en allt större betydelse. Det finns idag skolor där alla barn utlovas tillgång till egen ”padda” eller dator. Ännu finns inga fullständiga utvärderingar av skärmarnas inverkan på vare sig inlärningen eller på elevernas hälsa.Barn som har tillgång till dator i sitt eget rum sover mindre och är tröttare än andra barn. Man har också diskuterat om ljuset från alla typer av skärmar faktiskt gör att våra hjärnor får svårare att koppla om till en bra sömn.– Jag tycker att det vore bra om föräldrar satte upp begränsningar för sina barn, inte bara för hur länge de får sitta vid datorn, surfplattan eller telefonen, utan för ”skärmtid” totalt, alltså även tid framför TV, säger Ylva Ellneby. ”Skärmtid” kan för lite större barn kvittas mot tid för fysisk aktivitet eller utelek – för att spela data en timme så ska barnet vara ute en timme eller liknande. Tydliga regler ger mindre tjat!Arbetsminnet hjälper oss att hålla saker i huvudet under en kortare stund – t ex ett telefonnummer man nyss slagit upp eller vilken figur som nyss syntes på dataskärmen. Det gör också att vi kan behålla koncentrationsförmågan, alltså att minnas vad det är vi ska koncentrera oss på. Det är en del av vårt minne som kommer väl till pass när man spelar de flesta typer av dataspel.

Vilka appar är populärast?
Appanvändning: de mest populära apparna globalt På en global nivå, sett över samtliga appar, är YouTube störst när det kommer till antalet aktiva användare varje månad, följt av Google, Facebook och WhatsApp.
Vissa dataspel är snabba i sig, med mängder av visuella stimuli i hög takt, effekter och perspektivförskjutningar. Hos riktigt små barn kan detta leda till stress och förvirring, på samma sätt som TV-tittande. Nyligen konstaterade amerikanska forskare att många av de dataspel som marknadsförs som ”utvecklande” snarare kan ses som ”digital junk food” – kul, vanebildande, men föga nyttiga för hjärnan.

Platstjänster använder mycket batteri och är en funktion som du troligtvis inte använder särskilt ofta. Ta reda på vilka appar som konstants hämtar information om var du befinner dig, och stäng av funktionen för apparna du inte vill ska hämta din position, tipsar Lifehacker.
Har du alltid har en pil-ikon/GPS-symbol brevid batteriprocenten även om du inte har en app för kartor öppen? Då är det en eller flera appar som använder platstjänster.

Om du inte använder trådlösa hörlurar, ansluter mobilen till bilen eller handsfree ofta, har du sällan behov av Bluetooth. Som tumregel borde du därför ha Bluetooth avstängt och istället aktivera det när du väl använder det.
Automatiska uppdateringar av appar kan sluka både ström och datatrafik om du inte begränsar apparnas tillgång, skriver webbplatsen Lifehack. Detta drar inte bara ström när uppdateringarna laddas ner, apparna söker dessutom efter uppdateringar hela tiden.

Visste du att din mobil alltid söker efter trådlösa nätverk att ansluta till? När du inte är hemma eller på en plats där du vet att du är ansluten till Wi-Fi bör du därför stänga av Wi-Fi. Detta är det andra knepet som Apple menar kan förlänga batteritiden.

Många har onödigt hög ljusstyrka på skärmen – och skärmen är det som drar allra mest batteri i din mobiltelefon. Även om många smartphones justerar ljusstyrkan automatiskt, så är ljusstyrkan oftast högre än vad du behöver. Enligt Apple är det att dra ner ljusstyrkan som är det enklaste knepet för att förlänga batteritiden.
Om du använder en dynamisk bakgrundsbild, alltså en som rör på sig, så kan du få längre batteritid genom att byta till en vanlig stillbild. Enligt Reader’s Digest kan telefoner med AMOLED-display dessutom spara batteri om du använder en helt svart bakgrundsbild. Många av de mest populära Android-telefonerna har en sådan display. Om batteriet redan är skrämmande låg och möjligheterna för laddning långt borta så finns det ett sista knep som låter dig förlänga batteritiden lite till: Sätt mobilen i strömsparläge. Då gör mobilen nästan alla de ovanstående punkterna samt stänger av några visuella effekter. Mobiloperatören Mobylife förklarar för Smart att flera appar har dålig kod som gör att batteritiden minskar drastiskt. Om du kontrollerar vilka appar som använder mest batteri kan du enkelt se om någon av dina appar drar mer batteri än andra. Appar som du använder mycket kommer troligtvis att toppa listan, men om appar du sällan använder finns med på listan så kan det vara en god idé att ta bort dessa.Flera appar skickar push-notiser som du egentligen inte har användning för. Kontrollera vilka appar som har tillåtelse att skicka notiser och stäng av de som du inte tycker är intresserad av, tipsar PCMag.

Om du ofta glömmer att släcka skärmen så lyser skärmen tills skärmsläckaren går på. För att spara batteri rekommenderar Dinside att ändra autolås-inställningarna som bestämmer hur lång tid det går innan skärmen stänger av sig själv, så att du slipper använda onödigt mycket batteri på detta.
Att ofta stänga ned dem, kan faktiskt göra det värre, skriver Wired. Förklaringen är att appar som redan är öppna i bakgrunden öppnas snabbare än appar som du har stängt av helt. Om du stänger av appar som du ändå kommer att använda inom kort tömmer du batteriet snabbare än om du bara låtit bli att stänga av den från början.

Om du använder din mobiltelefon mycket så känner du säkert igen problemet. Vid frekvent användning av sociala medier, surf, och strömning av musik räcker inte batteriet långt.
LärKvitter: Ännu en app där du kan lära dig om våra vanligaste fåglar, utseende, läten och beteenden. En app som tagits fram av Jordbruksverket i samarbete med bland annat LRF och SOF.Ibland kan man behöva ta till knep som ett rafflande spel eller en klurig utmaning för att få med sig barnen ut i skogen. Mobilen kan bli steget ut. Genom roliga och lärorika appar kan barnen triggas till utomhusaktiviteter, lek, varva ned eller lära sig om djur. Här är nio appar: Viltappen: Tassar med fem tår, klövar eller spår av fågel – i appen finns spår och även spillning från våra vanligaste svenska vilda djur och fåglar. I Snogeholm, Vedema, Breanäs och Djurholmen har du god chans att se djur- och fågelliv. En app från Svenska Jägareförbundet. Stiftelsen Skånska Landskap arbetar med friluftsliv för bättre folkhälsa. Stiftelsen tar hand om 19 strövområden med 40 mil markerad vandringsled, mtb-led och ridled. Här kan du vandra, promenera, paddla, cykla, rida eller bara vara. Flera strövområden är tillgänglighetsanpassade. Fulltofta Naturcentrum är en ”entré” till naturen med extra service. Friluftsaktiviteter, folkhälsa, naturvård, skogsbruk och ledförvaltning av Skåneleden är andra verksamheter. En stor del av verksamheten finansieras av Region Skåne.

Xnote – tipsrunda: I appen kan du skapa digitala skattjakter genom gömma något i en träddunge eller vid en brygga genom att sätta ett kryss och sedan sända kartan till skattletaren. Exempel på skatter kan vara en ett roligt meddelande på en lapp, en fin sten eller en fikapåse. De flesta av våra strövområden är sökbara i appen.
I våra strövområden finns vandringsleder, fiskemöjligheter, rid- och mtb-leder, upplevelser och utflyktstips för alla. Här får du inspiration att ta dig ut.Fisknyckeln: Med hjälp av denna app kan du lära känna vanliga fiskar i svenska vatten. 240 arter finns i appen som blir en fiskguide, fast i mobilen. Appen har tagits fram av Sportfiskarna, Nationalnyckeln och Svenska artprojektet.

Geocaching: Leta efter skatter i naturen – sk cacher – som är kul för både barn och vuxna. Börja med att starta ett konto på till exempel geocaching.com eller annan sajt. Många olika appar finns för geocaching.

Skräplabbet: En app som ska få barn att plocka skräp i havet, i naturen, i staden – och förstå vad nedskräpning får för effekt för miljön. Spel, filmer och info finns laddade i appen som tagits fram av Håll Sverige Rent.
Naturboken och Skogsmulle: I appen Naturboken för mindre barn kan du lära känna Skogsmulles vänner myran, fisken och älgen som hjälper dig att se naturen nära där du bor. Appen är framtagen av Friluftsfrämjandet.Telia PEP!: Appen lockar barn till mer vardagsmotion genom små rörelseutmaningar som i sin tur ger belöningar. Appen är framtagen av Generation Pep och Telia.

Vilka appar har använts?
Hantera tid i apparÖppna appen Inställningar på enheten.Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.Diagrammet visar hur du har använt enheten i dag. Tryck på diagrammet för mer information. Exempel: … Tryck på en app i listan om du vill veta mer eller ändra appinställningar.
Många elever tycker att det är spännande med geografi och i Seterra Geografi finns över 200 övningar där man exempelvis ska peka ut länder på en karta, ange svenska städer eller para ihop länder och flaggor. Appen är gratis med reklam, men det finns även en annonsfri betalvariant.

Vilka appar drar mest batteri?
Där ser du vilka appar som drar mest batteri de senaste 24 timmarna och de senaste sju dagarna. På Android: Gå till Inställningar > Batteri. Välj batterianvändning för att få upp en lista över vilka processer som använder mest batteri.
För den som har ett annat moders­mål än svenska finns gratisappen SVT Språkplay. Här kan man titta på SVT Plays vanliga program – tillsammans med ett antal smarta språkverktyg. Det går exempelvis att lägga till text och ordlistor för 25 vanliga invandrarspråk och till vissa tv-program finns det även övningar. Kan mobilen lära barnen borsta tänderna? Det tror Folktandvården, som ligger bakom gratisappen Rocka munnen. I dess spelläge kan man köra fluor-jakten och undvika sockerfällorna, men det finns även en aktiverande timer som ska gör själva tandborstningen roligare. Ett grått torn ska färgläggas – och för att skaffa färg måste ett antal matematiska problem bli lösta. Ja, så fungerar gratisspelet Mini Lobes – Räknetornet 2. Tillverkaren Mini Lobes ligger även bakom många andra lärospel där barnen får träffa samma figurer.

Barn som vill öva sig på att skriva kan få hjälp av appen Lek ABC, Alfons Åberg. Här lär de sig både att forma bokstäver och att stava till enkla ord. Gratisversionen täcker inte hela alfabetet; för det krävs en fullversion som kostar cirka 80 kronor. Tillverkaren, som heter Gro Play, ligger även bakom flera andra pedagogiska appar med Alfons Åberg.Programmering behöver inte vara komplicerat. I gratisappen Scratch Jr lär sig barnen att programmera genom att skapa interaktiva spel och sagor. Allt sköts med bilder och grafik i stället för krånglig programmeringskod.Bakom Scratch Jr står bland annat det amerikanska prestigeuniversitetet MIT.Många elever har dålig koll på vilda djur och fåglar, och här kan Svenska jägareförbundets Viltappen komma till hjälp. Genom att klicka på ett djur visas text, bilder och läten och man kan även identifiera djuren utifrån spår och spillning.

Alla appar är svenskspråkiga. De finns för både Android och Iphone/Ipad och laddas ned via Google Play Butik eller App Store. Tänk dock på att dubbelkolla med skolledningen – om appen samlar in personuppgifter regleras detta i dataskyddsförordningen GDPR.
Svenska Toca Boca har specialiserat sig på pedagogiska spel och tanken är att barnen ska kunna hantera dem utan hjälp av någon vuxen. Det finns appar för att läsa och räkna – men även mer annorlunda ämnen. Toca Kitchen 2 handlar exempelvis om matlagning. Den är gratis för Android men kostar 50 kronor för Iphone.Har du för mycket utrymme över på din smartphone som du inte vet hur du ska fylla? Jag vet, det är ett vanlig problem men det går lätt att fixa med dessa 11 helt otroligt onödiga appar. Enjoy! Den här appen levererar inte bara bikini-fisar (vad tusan är en bikini-fis?) utan SEXIGA bikini-fisar (när blev fisar sexiga?). Tyvärr är den här appen bannlyst, varför kan man ju fråga sig. Om man är för lat för att sträcka upp din hand och vifta lite när en taxibil åker förbi kan man istället ladda ned den här appen. Om taxichauffören ser dig där du står på trottoarkanten med din taxi-app är en annan femma.

När du blivit trött på att låtsas röka så kan du utveckla en ny fetisch, nämligen sätta ihop saker med häftklämman. Du bara trycker ned häftklämman over and over and over again tills du dör.
I det här ”spelet” ska du hålla på knappen så länge som möjligt och när du släpper är spelet över. Sedan kan du kolla hur ditt resultat står sig mot andra. Du kan alltså hålla på knappen… tills du dör. Eller batteriet tar slut.Eller Send Me To Heaven är en app som går ut på att du ska kasta din telefon så långt ut i luften som du kan medan telefonens sensorer har koll på poängen. Behöver jag säga att det här är en dålig idé?