Posted on

Bredband Via Luften

Det är fullt möjligt att koppla upp flera tv-apparater mot ditt mobila bredband precis som det är möjligt att koppla upp flera datorer eller surfplattor. Men det kanske inte är att föredra eftersom hastigheten påverkas så mycket att tv-upplevelsen blir försämrad.Om din router inte har ett inbyggt modem behöver du ett USB-modem. Då sätter du ditt sim-kort i USB-modemet som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port. Därefter kan du koppla upp smart-tv:n mot ditt egna wifi-nätverk.Du behöver ha ett mobilt bredband med en stor datamängd för att kunna använda det för att se på tv. Ser du på tv via 3G- eller 4G-nätet drar det cirka 1–3 GB per timme, beroende på hur stor skärm du har och vad du tittar på. Kopplar du dessutom upp flera tv-apparater mot samma mobila bredband kommer det krävas ännu mer data.Ja, det är möjligt att se på tv via mobilt bredband. Det du kan göra är att titta på dina egna betalkanaler över nätet, men för att kunna göra det måste du ha en tv med tillgång till internet, exempelvis en smart-tv. Den hastighet du kommer upp i med ditt mobila bredband påverkar hur bra din tv-upplevelse blir. Vilken datamängd du har på ditt mobila bredband kommer även vara avgörande för hur länge du kan se på tv. För att kunna se dina tv-kanaler över nätet måste du koppla upp din smart-tv mot ditt mobila bredband. För att göra detta behöver du både ett modem och en router. Om din router har ett inbyggt modem behöver du bara sätta in sim-kortet direkt i routern. Sim-kortet fick du med i samband med att du tecknade det mobila bredbandet. Bredband via luften kan vara en lösning för landsbygden när det gäller bredband. Det tror Affärsverken i Karlskrona – som nu deltar i ett pilotprojekt där den nya tekniken testas.Sedan några veckor gör man tillsammans med företaget Teracom ett pilotprojekt med Airfiber, det vill säga bredband i luften. Och det har slagit väl ut. Signalen går via radiomasten på bryggareberget i Karlskrona ut till en lokalt placerad mast på landsbygden, som ger hushållen där bättre uppkoppling.

Är bredband via mobilnätet bra?
Även om internetanslutningen till viss del bygger på 4G-nätet kan FWA ge maxhastigheter på upp emot 300 Mbit/s. Eftersom tekniken till viss del är mobil varierar dock hastigheten beroende på täckning och är jämförbart med fast bredband via telejacket. Leverantörer garanterar dock 30 Mbit/s.
– Trycket är jättestort. Vi hinner inte ens gräva ner i tätorterna. Behovet av snabbt bredband har ökat lavinartat de senaste två åren, säger Janne Lindqvist, som är affärsområdeschef för stadsnät på Affärsverken i Karlskrona.– På många av de här ställena så har de knappt någon täckning alls, så för dem blir det jättebra. För de som har bredband kommer det också att bli bättre. Hur mycket bättre det får pilotprojektet visa, säger Janne Lindqvist. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar. Fredrik Tufvesson som är professor i radiosystem vid Lunds universitet tycker att bredband i marken är det enda rätta, men är försiktigt positivt till fiber i luften.

– Ja, som en standardlösning tycker jag att det är bättre för att det är en investering som håller under väldigt lång tid. Det kommer nog betala sig tillslut.
Janne Lindqvist och hans kollegor på Affärsverken i Karlskrona har länge jobbat med hur man ska få bra bredband till öarna i skärgården och landsbygden i Blekinge.Apparna gör det enkelt att ställa in vilka appar som får använda sig av bakgrundsdata och man får även en bra överblick över hur mycket surf olika appar på ens telefon gör av med.

Vad är luftburen fiber?
Luftburet bredband Radio-Fiber Radio-Fiber är en luftburen anslutning som bygger på radiovågor. Uppkopplingen är oberoende av väder och du slipper dessutom att gräva upp tomten för att göra installationen.
Tittar du på Youtube via Android eller iOS-appen så kommer videokvalitén automatiskt ställas in på den högsta som din uppkoppling klarar av. Med en snabb 4G-uppkoppling kommer alltså väldigt mycket mobildata gå åt.Spotify drar cirka 115 MB surf per timme om du lyssnar i 160 kbps kvalitet, vilket är mellanläget. Du kan välja att streama i lägre eller högre kvalitet och då justeras såklart datamängden efter det.

En timmes användande av Facebook-appen per dag kommer dra cirka 2,5 GB i månaden och mer än så om du även tittar på en del video i appen, vilket såklart är väldigt vanligt att man gör.

Nedan kommer ett antal grymma tips på hur du kan få din mobildata att räcka längre. Vissa tips är ganska självklara medan några inte är fullt så uppenbara.
Appar gör inte bara av med surf utan det finns även smarta appar som kan hjälpa dig att spara på din surf. Appen Datally finns för er som kör Android och My Data Manager finns för iOS.Använd dig av offline-listor i Spotify för att spara på din surf. Välj en eller ett par listor som du lyssnar på frekvent och ladda ner till din telefon. Du kan på detta vis lyssna på låtarna i dessa spellistor utan att vara uppkopplad mot internet och därmed spara på din surf. Offline-listor är såklart även smidigt när du inte har tillgång till internet alls men ändå vill lyssna på musik.

Hur länge räcker mobilt bredband?
1 GB surf räcker ungefär till 2 timmars videotittande, att streama musik i 10 timmar eller 16 timmars normalt surfande på webben. 5 GB surf räcker ungefär till 10 timmars videotittande, att streama musik i 50 timmar eller 80 timmars normalt surfande på webben.
Förhoppningsvis har du bra mycket bättre koll på hur mycket surf du behöver, hur mycket surf olika typer av appar kan göra av med och hur du kan spara in på din dyrbara surf. I appar så som Facebook, Instagram och Twitter kan du stänga av autospelning av videoklipp. Detta kommer göra att videos inte behöver laddas in i förväg och att de inte börjar spela upp automatiskt. Du kommer med andra ord spara in en hel del surf med denna inställning. Jag som skrivit denna text heter Joakim Johansson och praktiserar för tillfället på Mecenats marknadsavdelning. Vid sidan av mina studier driver jag hemsidan AppFokus där jag tipsar om smarta appar.Du kan stänga av bakgrundsdata i din telefons inställningar för de appar du vill. Tänk på att detta kan påverka vilka notiser du får och andra funktioner i apparna.

Hur mycket surf du behöver beror på vad du använder din mobil till, hur mycket du använder den och även vilka inställningar du har gjort i din telefon och olika appar.
Streamar du youtube-klipp i flera timmar på den högsta kvalitén så kan flera GB surf gå åt. Lyssnar du istället på musik via Spotify på medelhög ljudkvalitet, en halvtimme så behöver inte alls mycket surf gå åt. Mail kan hämtas, uppdateringar av appar och många andra saker kan ske i bakgrunden utan att du ens vet om det. Att olika appar i din telefon gör av med surf i form av så kallad bakgrundsdata gör helt enkelt att mer av din surf går förlorad än om fallet inte vore så. Detta är en självklarhet och en absolut grundläggande regel för att spara på din mobildata men ofta glömmer vi att koppla upp till ett WIFI-nätverk. Är du på ett cafe eller en restaurang så är chansen stor att de har ett WIFI för gäster, gör den lilla ansträngningen och fråga efter inloggningsuppgifter och du kommer spara en hel del surf i längden.Normalt användande av Facebook-appen drar cirka 80 MB surf per timma, tittar du på en hel del video när du använder appen kan du räkna med det dubbla, alltså 160 MB.Notera: Videotittande är beräknat med upplösningen 720p, att streama musik gäller 160 kbps och med normalt surfande menas att kolla mailen, göra google-sökningar och liknande.

Skall du exempelvis resa till London eller någon annan stad på semester så kan du innan du beger dig dit ladda ner det området som en karta till din telefon. Som vi alla vet använder man sig extra mycket av telefonen för att navigera sig när man är i en stad man inte känner till. Så på semester kan du spara mycket mobildata med detta knep.

Nedan går vi igenom hur mycket surf några av våra populäraste appar gör av med. Tänk på att siffrorna är ungefärliga och även kan variera beroende på dina inställningar.
Plöjer du på en hel serie med 12 avsnitt där varje avsnitt är en timme långt så går cirka 12 GB surf åt med normal kvalitet och cirka 36 GB surf åt i HD-läget. Att streama video via Netflix kräver alltså en hel del surf.Spotify kommer dra cirka 2 GB surf per månad om du lyssnar på 30 minuter musik per dag i mellanläget, lyssnar du istället 2 timmar per dag kommer Spotify dra cirka 8 GB.

Du kan till Google Maps och appen Kartor i iPhone ladda ner offlinekartor. Du laddar alltså ner en karta över ett specifikt område som ligger lokalt på din telefon.Bredband via radiolänk är en trådlös dataöverföringsteknik som innebär att datatrafik skickas via ett lokalt nätverk av master. Med hjälp av basstationer och lokalt placerade master transporteras radiosignaler som luftburet bredband till en mottagare på exempelvis ett hus.

Alla bredbandsleverantörer erbjuder inte bredband via radiolänk, och för de som gör det varierar hastigheterna mellan leverantörerna. Detta då vissa leverantörer har mer väletablerad teknik med ett väl utbyggt nät av master.
Tekniken används bland annat för att “skarva” fibersignaler vidare trådlöst och kan därmed ersätta vissa sträckor som inte är fibrerade. Detta gör tekniken till ett bra alternativ för dig som inte kan få bredband via fiber.

Även om bredband via fiber är den mest framtidssäkra bredbandstekniken på marknaden idag så är det inte alla som har möjlighet att dra in fiber. För dig som av den anledningen funderar på ett alternativ till bredband via fiber, ADSL eller mobilt bredband finns det dock några saker att tänka på innan du slår till.

I dessa fall kan bredband via radiolänk ge hastigheter på upp till 100 Mbit/s. Detta ska dock betraktas som en teoretisk maxhastighet vilket betyder att det inte alls är säkert att du kommer upp i sådana nivåer. En mer trolig faktisk maxhastighet är 30-60 Mbit/s.
Obegränsad datamängd: Även om vissa leverantörer börjat erbjuda mobilt bredband med obegränsad surf kan bristande täckning göra att mobilt bredband inte är ett attraktivt alternativ. Med bredband via radiolänk erbjuds möjligheten till obegränsad surf till en fast månadskostnad vilket gör att du kan surfa så mycket du vill året runt.Lägre installationskostnad: Fiberdragning är dyrt och kommer ofta med en anslutningsavgift på mellan 15.000-20.000 kronor per bostad, lite beroende på var fastigheten som ska anslutas ligger. Eftersom du inte behöver gräva för att få bredband via radiolänk finns det pengar att spara. Utöver månadskostnaden tillkommer oftast endast en installationsavgift för montering och anslutning av mottagaren på huset. Installationen är virka 4-6 gånger billigare än grävd fiber. Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av Bredbandsval.se. Genom att fortsätta använda sajten godkänner du att vi använder cookies. Snabb leverans: Eftersom inget grävarbete krävs kan bredband via radiolänk installeras året om. Så länge master finns i närområdet finns det därmed möjlighet till snabbare leverans. Allt som krävs är en liten fast antenn som placeras på huset vilket är endast är en minimal installation.Lägre och varierande hastighet: Bredband via radiolänk erbjuder inte samma överföringshastighet som exempelvis bredband via fiber. Eftersom radiosignalerna färdas i luften finns det dessutom flera faktorer som kan påverka stabiliteten, och därmed hastigheten. Tekniken kan exempelvis påverkas av andra radiovågor och därmed försvaga signalerna.

Hur bra är täckningen? Operatörernas täckning varierar runt om i landet. Därför gäller det att man väljer mobilt bredband från en operatör som har bra täckning på den eller de platser där man ska surfa. Se vår artikel om täckningskartor för mer information om detta. Det kan vara väl värt att titta lite extra noga på täckningen för de mobiloperatörer du är mest intresserad av.
Idag ligger hastigheten för mobilt bredband med 4G normalt sett runt 10-20 Mbit/s. Det räcker till allt från att surfa på internet till att spela onlinespel och streama film och TV.Om man är osäker på vad surfpotten räcker till och vill veta vilken datamängd du ska välja kan vi tipsa om vår artikel om surfpott. På senare år har leverantörerna även börjat erbjuda mobilt bredband med obegränsad surf, abonnemang som ofta kallas ”mobilt bredband obegränsat”.

Exempel: En person med Tele2 mobilt bredband som befinner sig på samma plats som en person med Comviq mobilt bredband kommer ha samma täckning, då båda leverantörer använder samma nät.
Alla leverantörer av mobilt bredband har täckningskartor, och dessa visar alltså var man normalt sett har goda möjligheter att ringa och surfa. Vi har i ett blogginlägg beskrivit hur det fungerar med täckningskartor för mobila bredband.Mobilt bredband är en typ av bredband där anslutningen till Internet sker via operatörens mobilnät (3G, 4G eller 5G). Till skillnad från fast bredband, som oftast levereras via kablar och därmed är begränsat till en specifik adress (bostad eller lokal), kan man surfa med mobilt bredband på flera platser.

Har man exempelvis en router för mobilt bredband så kan man ansluta till routerns WiFi för att ansluta fler enheter till det mobila bredbandets nätverk. Operatörernas priser på mobilt bredband varierar en del men styrs framförallt av storleken på datapott. Därför är det viktigt att man funderar på är hur mycket surf man behöver. Mobilt bredband finns med både begränsade och obegränsade data och kostnaden ökar ju mer surf man behöver. När man jämför mobilt bredband är det några saker man behöver tänka lite extra på. Eftersom operatörerna använder olika mobilnät varierar täckningen beroende på var i landet man befinner sig.Hur mycket kan man tänka sig att betala? Givetvis skiljer sig priserna åt på mobilt bredband. Generellt kan man säga att ju mer surf man behöver desto mer kostar abonnemanget. Dessutom kan det vara smart att tänka på att det lägre priset kan ske på bekostnad av något annat, såsom sämre kundtjänst eller längre bindningstid. Se till så att du räknar in alla kostnader när du jämför abonnemang för mobilt bredband mellan olika operatörer.

Den första uppkopplingen via mobilt bredband upprättades 1991 som en del av den andra generationens av mobiltelefonteknik (2G). Högre hastigheter blev dock tillgängliga först 2001 och 2006 tack vare 3G och 4G.
I likhet med när man surfar på en mobiltelefon, eller via en mobil hotspot med internetdelning, ger ett abonnemang för mobilt bredband möjligheten att surfa så länge man har täckning i mobilnätet. Till skillnad från ett mobilabonnemang ger mobilt bredband dock endast tillgång till datatrafik, och inte samtalstrafik eller text (SMS). Tänk på att du behöver en router för ditt mobila bredband. Om du inte vill beställa med router från operatören kan du alltid köpa en egen mobilt bredband router. Och som sagt, om du är nyfiken på vilken typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se.Täckningen för mobilt bredband är bäst i och runt storstäderna och större tätorter. Täckningen kan dock variera avsevärt beroende på vilken internetleverantör du använder.

Ofta är bindningstiden kopplad till om man väljer ett abonnemang med router. Fördelen med bindningstid är att du ofta får en mobil router på köpet och att du brukar få en lägre månadskostnad. Nackdelen med bindningstid är ju just att du är bunden under hela avtalsperioden.

Är bredband och WiFi samma sak?
Bredband är det som gör att din router (och enheterna som är anslutna till den) kan ansluta till internet. WiFi är ett trådlöst nätverk som via routern gör att dina enheter kan skicka information till varandra och andra personer över internet – utan att ansluta enheterna med sladd till routern.
Internethastighet mäts i Mbit/s och när man surfar via mobilt bredband försöker operatören alltid att leverera den hastighet du har beställt. Dock kan hastigheten aldrig garanteras, vilket gör att man använder ”Upp till” för att beskriva hastigheten på mobilt bredband.

Finns det luftburen fiber?
Radio-Fiber är en luftburen anslutning som bygger på radiovågor. Uppkopplingen är oberoende av väder och du slipper dessutom att gräva upp tomten för att göra installationen. Cachad
Om du vill testa hur snabbt mobilt bredband är där du bor kan du till exempel använda Bredbandskollen och köra ett test direkt från din mobil (men se till att koppla bort dig från wifi så du mäter rätt sak). Notera att det du testar då är den specifika mobiloperatör du använder. Andra operatörer kan ha både bättre eller sämre överföringshastigheter där du är.Kanske känner du igen dig i att behöva skicka SMS till operatören och ”fylla på surfen” när den tagit slut? I så fall kan obegränsat mobilt bredband vara något för dig! Eftersom kostnaden snabbt springer iväg om man köper till extra data blir abonnemang med obegränsad surf blir allt vanligare.

Mobilt bredband en typ av bredband som ansluts direkt till mobilnätet medan WiFi är en trådlös nätverksstandard som kan ge fler enheter trådlös tillgång till ett nätverk – oavsett om bredbandsanslutningen är via fiber eller mobilt bredband.Tillfälligt bredband: Det som är bra med mobilt bredband är att det är “plug-and-play”. Allt man behöver göra är att beställa, sätta i sim-kortet i enheten och surfa. Detta gör mobilt bredband till en idealisk tillsvidarelösning om du har problem med bredbandet hemma, om man precis har flyttat och inte har anslutit fast bredband ännu eller om man bor i tillfälligt boende i några veckor.

5G är redan lanserat i begränsad omfattning men operatörerna bygger just nu ut näten i Sverige och över tid så kommer mobilnäten att få allt mer kapacitet och snabbare överföringshastigheter.
Även operatörernas servicenivåer och möjligheterna att kontakta kundtjänst kan skilja sig en hel del mellan olika operatörer. Den största skillnaden på abonnemang för mobilt bredband är dock datapotten (hur mycket surf som ingår per månad), vilket i sin tur påverkar månadskostnaden. Här går vi igenom de viktigaste sakerna att hålla koll på när du vill jämföra mobilt bredband: Eftersom olika enheter kan vara anpassade för olika storlekar använder de flesta operatörerna så kallade multi-sim med “tre sim-kort i ett”. Detta gör att man slipper oroa sig för att sim-kortet inte ska passa. Mobilt bredband som komplement: Mobilt bredband fungerar bra som ett komplement till det fasta bredbandet där hemma om man exempelvis ofta jobbar på på olika platser, vill kunna streama i bilen utan att ta slut på mobilsurfen eller om vill använda internet när du reser.Självklart vill man ju ha bredbandet med sig i husbilen eller husvagnen när man reser iväg. Mobilt bredband finns tillgängligt i de flesta delarna av vårt avlånga land och obegränsat mobilt bredband passar därför semesterfiraren i Sverige som reser runt med husbil eller husvagn perfekt.I juli 2017 kom nämligen EU-regler som säger att operatörer har två val – antingen måste de erbjuda roaming inom EU/ESS utan extra kostnad, eller så får de inte tillåta roaming utomlands alls.

Behöver man en router för mobilt bredband? Om man behöver router för mobilt bredband så bakas kostnaden för routern in i abonnemangspriset. Det går såklart även att köpa mobilt bredband utan router eller köpa en router för mobilt bredband separat.
Med 5G kommer man kunna surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än via 4G-nätet. I välutbyggda områden med god täckning kommer kunna komma upp i mellan 200 och 600 Mbit/s och där 5G-täckningen är som bäst ska det även gå att surfa i över 1 Gbit/s.Utöver dessa finns det flera internetleverantörer som erbjuder mobilt bredband via något av dessa nät för att erbjuda sina tjänster. Tabellen nedan tydliggör vilka övriga leverantörer som använder vilka mobilnät. Mobilt bredband funkar i princip som ett abonnemang för mobiltelefoni. Med ett abonnemang (eller kontantkort) för mobilt bredband får man ett sim-kort från operatören som ger tillgång till operatörens mobilnät. Till skillnad från mobiltelefoni, där samtal, sms och en datapott för datatrafik ingår, ger mobilt bredband endast datatrafik. Turligt nog finns det täckningskartor som hjälper dig ta reda på hur det ser ut på de platser som är viktiga för dig, vare sig det är där du bor eller på kontoret eller ute på landet vid sommarstugan.Med obegränsat mobilt bredband kan du surfa hur mycket du vill under utan att kostnaden ökar. Abonnemanget kostar ofta lite mer men är ofta värt det om du använder ditt mobila bredband i jobbet, om det är många som använder internet och om du vill kunna streama rörligt innehål och film på SVT Play, Netflix, YouTube etc. utan att behöva oroa dig för att surfen ska ta slut.

Hur stor datapott som behövs är naturligtvis individuellt och beror på vilka behov och användningsmönster man har. Leverantörerna paketerar ofta sina abonnemang lite olika men exempel på vanliga datamängder som erbjuds är:
Alternativ till fast bredband: Den kanske vanligaste anledningen till att använda mobilt bredband är om fast bredband saknas eller helt enkelt inte är tillräckligt bra på en adress samtidigt som det finns god täckning i mobilnätet. Eftersom fasta alternativ är betydligt dyrare att installera kan även ekonomi vara en bidragande orsak.Surfpotten behöver täcka din dataförbrukning per månad– varje månad. Om du överskrider din datamängd behöver du i värsta fall fylla på med mer surf vilket kan bli kostsamt då data som läggs till ett abonnemang ofta kostar mer per Gb. Samtidigt bör du undvika att välja mer data än du behöver då outnyttjad surf betyder att du troligtvis får betala pengar i onödan. Vissa operatörer erbjuder möjligheten att spara outnyttjad data och därmed behålla oanvänd surfpott till nästa månad.

Kan man ha mobilt bredband hemma?
Bredband via mobilnätet ger en trygg och säker uppkoppling för alla enheter i ditt smarta hem. Med vår senaste 5G-router får du ett modernt bredband som är redo för de högsta hastigheterna både på 4G och 5G – såväl hemma som i stugan. Cachad
De flesta som har mobilt bredband använder en router för mobilt bredband eller eller ett 4G-modem för att ansluta till internet men mobilt bredband finns i flera former. Här är några andra exempel på hur man kan ansluta till ett mobilt bredband:Om man vill kunna ansluta flera enheter till det mobila bredbandet krävs en router för mobilt bredband. De flesta leverantörerna erbjuder möjligheten att lägga till en mobil router i abonnemanget.

USB-dongel: En liten sticka som påminner om ett USB-minne och som ansluts till USB-porten på en dator. Genom att sätta sim-kortet i USB-dongeln kan dongeln ansluta till mobilnätet och ge datorn tillgång till internet.
SIM-kort till mobil enhet: Genom att placera sim-kortet i en surfplatta eller mobiltelefon kan man ansluta till internet och surfa via det mobila bredbandet. Man kan då även aktivera internetdelning för att flera ska kunna surfa på samma uppkoppling (enheten agerar då router).

Precis som du idag har tillgång både till 3G och 4G, så kommer du kunna nyttja 5G när tekniken finns på plats (förutsatt att din mobil eller mobila router stöder 5G).
Tips! Du vet ju om att vi på Bredbandsval hjälper dig jämföra fast bredband. Du kan även jämföra mobilt bredband från olika leverantörer. Alltid snabbt, enkelt och gratis.För de som inte har tillgång till fast bredband, eller som kanske väntar på att få fiber installerat, är obegränsat mobilt bredband ett bra alternativ. Eftersom de flesta leverantörer även erbjuder obegränsat mobilt bredband utan bidningstid så fungerar det även under kortare perioder.

Beroende på om du kommer ha använding av ditt mobila bredband även efter semestern kan det vara värt att fundera på vilken bindningstid som passar bäst.
WiFi i bilen: Nya bilar har ibland en fast simkortshållare installerat i bilen. Det finns även särskilda mobila routers som är utvecklade för att passa i bilar. Genom att sätta in sim-kortet i enheten kan man upprätta en s.k. WiFi hotspot och dela internet till andra enheter i bilen. Perfekt om man vill kunna streama under en lång resa.Radio-Fiber är en luftburen anslutning som bygger på radiovågor. Uppkopplingen är oberoende av väder och du slipper dessutom att gräva upp tomten för att göra installationen.Vi har egna frekvenser på nästan alla orter där vi bygger ut nätet. Det är nyckeln till ett stabilt nät med lång räckvidd. Tjänsten 8XG kräver därför fri sikt mellan mottagare och mast.

Våra master kopplas normalt sett till fiber. Därifrån skickas en signal vidare med hjälp av radiolänk till en mottagare som installeras på t.ex. ditt hus. Med hjälp av en riktad radiostråle kan vi erbjuda hastigheter upp till 500 Mbit/s, utan någon gräns för datamängd.Idag arbetar vi med sjätte generationens Radio-Fibersystem, Sukov, som är mer kraftfullt än någonsin. Parallellt har vi också utvecklat 6XG, ett modernt och effektivt nodsystem som ger hastigheter upp till 1000 Mbit/s i stadsmiljö, perfekt för företag, bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter. Digital kommunikation via fiber är den teknik som vi inom Motala kommun själva använder i störst utsträckning. Kommunen har sedan mitten av 90-talet byggt ett fibernät som dels används i den kommunala verksamheten, och dels används av privata företag. You can translate this website with Google Translate. It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person. This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.Det innebär tillgång till snabbt bredband i hemmet och på arbetet med så hög hastighet och kapacitet att användarna inte upplever begränsningar utifrån de tjänster som de efterfrågar. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik.

Det är därför viktigt att man som intresserad av fiberanslutning tar kontakt och anmäler sitt intresse till de operatörer som är aktiva i sitt närområde. För att utbyggnad ska vara möjlig krävs att många hushåll och företag delar på kostnaden. Ju fler som är intresserad av anslutning inom ett område så ökar möjligheten för operatören att bygga ut fibernätet just där.
Huvudansvaret för utbyggnad av fibernätet har legat på marknaden, det vill säga privata företag som slutit avtal med privatpersoner. För att få rimliga investeringskostnader krävs dock att många hushåll inom ett visst område väljer att ansluta sig. Utbyggnaden blir mer kostsam när avståndet mellan fastigheterna ökar, och i vissa området är det svårt att få lönsamhet.För närvarande är det främst 4G och 4G+ (LTE och LTE+) som ger möjlighet till högre hastigheter. Med 4G+ kan du teoretiskt nå upp till 150 Mbit/s. Utbyggnaden av 5G har påbörjats i Motala kommun. 5G ger möjlighet till hastighet upp till 1 Gbit/s. Just nu finns 5G-täckning via Telenor och Tele2 i centrala delar av Motala tätort men utbyggnaden planeras att ta fart under 2022.

Den bredbandslösning, ADSL, som finns i kopparnätet kan vid goda förhållanden ge hastigheter om maximalt 24 Mbit/s. Kopparnätet, som ursprungligen byggdes enbart för telefoni, håller dock på att avvecklas.
Under Servicemeddelanden kan du se när vi har någon typ av störning i kommunens service. Det kan röra exempelvis avstängda gator, problem med vattenleverans eller stängda verksamheter.Du får åtkomst till bredband via din mobiltelefon eller via en router som du placerar i ditt hem. Routrar finns i många utföranden, är oftast lätta att själv installera och kan ge möjlighet till både trådbunden och trådlöst wifi i din bostad eller på ditt företag.

Vad kostar luftburen fiber?
Fördelar med bredband via radiolänk Lägre installationskostnad: Fiberdragning är dyrt och kommer ofta med en anslutningsavgift på mellan 15.000-20.000 kronor per bostad, lite beroende på var fastigheten som ska anslutas ligger. Eftersom du inte behöver gräva för att få bredband via radiolänk finns det pengar att spara. Cachad
Utsikt bredband levererar fiber och tjänster i Borensberg, Klockrike, Fornåsa, Österstad, Varv och Långskogen. Utsikt fortsätter sin utbyggnad av fibernätet i anslutning till dessa områden.

Motala kommun för därför dialog med flera marknadsaktörer för att få en bredbandsutbyggnad i hela kommunens geografiska område. Vi utreder möjligheterna att använda befintlig infrastruktur, men också alternativ teknik, som bredband via radiolänk.
I dag sker allt mer på nätet. Vi kommunicerar, ser på filmer, lyssnar på musik, handlar, utnyttjar olika typer av tjänster och skaffar oss nya kunskaper och insikter. Utbudet av service och tjänster växer och tillgång till bredband blir därför en alltmer självklar del av vårt liv.

I området utanför Motala tätort samverkar kommunen med flera privata aktörer om utbyggnad av fibernät och anslutning av företag och hushåll. I norra delarna kommunen samt i området söder om Motala tätort samverkar kommunen med Borenet. I kommunens sydöstra delar samverkar kommunen med Utsikt Bredband.

Hur får man internet utan fiber?
De allra flesta kan få tillgång till bredband trådlöst – via mobilnäten eller satellit. Det finns fler radiotekniker och möjligheter att välja mellan. Utbyggnaden av 4G-näten har gått snabbt och i dag kan nästan alla i Sverige få bredband till sin bostad eller sitt verksamhetsställe via 4G-näten.
Fibernätsutbyggnad är relativt kostsamt. Utbyggnaden tar också tid då det måste sökas tillstånd från markägare och, vid förläggning av fiber i närheten till allmänna vägar, även från Trafikverket. Först därefter kan grävning ske och fiberutrustning förläggas och anslutas till kund.FWA / radiolänk är olika tekniker för ett fast bredband via luftburen signal vilket innebär att lösningen ur ett tekniskt perspektiv går från en mast, via luften den sista biten in till en antenn som monteras utanpå huset.

Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.
Det första du behöver titta på när du ska välja operatör till ditt mobila bredband är vilka som har täckning i ditt område. Operatörerna använder sig nämligen av olika nät, som kan vara olika utbyggda på olika platser i Sverige. Du kan använda operatörernas täckningskartor för att se om de har täckning i ditt område.Samtidigt som utbudet ökar och de digitala tjänsterna utvecklas så ställs högre krav på hastighet och prestanda. Motala kommun har därför samma ambition och målsättning som den svenska regeringen fastslagit för landet – bredband i världsklass. Det innebär att år 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

På MicroNät arbetar vi med helhetslösningar till våra företag och BRF kunder. Vi tar ansvar för projektet från start till mål samt efterföljande drift och underhåll. Vi har kompetens och kapacitet att driva stora och komplexa projekt inom bredbandsutbyggnad.
Att beställa Radio-Fiber är snabbt och enkelt, börja med att söka upp din adress i vårt sökfält, där genomförs en automatisk beräkning som tar fram den tjänst som är bäst lämpad på din adress. Klicka på ”beställ” och välj eventuella tillval, sen är det bara att skicka in! Vi kontaktar alltid dig efter vi tagit emot din beställning och kontrollerar så att alla förutsättningar är de bästa de kan vara.Vi har två olika bredbandslösningar i dagsläget. Abonnemangspriserna ligger från 499kr/mån till 699kr/mån exkl. installation. Du kan läsa mer om abonnemangspriserna här.Telia kallar sitt FWA-erbjudande för “Fast bredband via mobilnätet”. I dagsläget är Telias fasta bredband via mobilnätet inget “öppet nät”, vilket innebär att du endast kan beställa Telias tjänster.

Fast bredband via mobilnätet, eller Fixed Wireless Access (FWA) som det kallas på engelska, är en typ av bredband som kombinerar fast teknik med mobilt bredband för att nå ut till områden som saknar fast infrastruktur.
Man kan tycka att det låter märkligt att leverantörerna erbjuder nya lösningar som inte går att jämföra med fiber. Men då ska man tänka på att fiberutbyggnad på landsbygden är en stor och kostsam apparat.

På svenska marknaden använder bredbandsleverantörerna flera olika namn för att beskriva tekniken. Exempel på andra namn för fast bredband via mobilnätet är “fast trådlöst bredband”, “fast mobilt bredband” och “trådlös fiber”.Fast bredband via mobilnätet bygger på att data skickas med hög hastighet via fiber till en radiomast. Masten använder det befintliga 4G-nätet för att skicka vidare data till en fast 4G-mottagare med antenner som installerats på utsidan av kundens fastighet och riktas mot den fiberanslutna radiomasten.Till skillnad från vissa abonnemang för mobilt bredband ger FWA obegränsad data, vilket gör att månadskostnaden är den samma oberoende av hur mycket du surfar.Här går vi igenom allt du behöver veta om fast bredband via mobilnätet, eller Fixed Wireless Access (FWA) som vissa kallar det. Vad är fast bredband via mobilnätet? Hur snabbt är det? Hur mycket data ingår, och vad är fördelarna och nackdelarna med fast bredband via mobilnätet jämfört med andra typer av bredband? Det faktum att FWA är kopplat till hushållet, att mobiltäckningen vid fastigheten är avgörande samt att installationen av mottagaren är fast gör FWA till en adressberoende och fast bredbandsanslutning. För att se om du kan få FWA bredband behöver du därför söka på din adress. FWA är en kostnadseffektiv lösning som har utvecklats för att möjliggöra snabbt bredband i områden som inte annars skulle kunna få det, inte minst i och med avvecklingen av kopparnätet och ADSL i Sverige.

För att finansiera ett fiberprojekt krävs det, utöver att fysiskt dra fiber trots geografiska utmaningar, att man kan ansluta flera hushåll och fastigheter samtidigt.

Fast bredband via mobilnätet är ett ”framtidssäkert” alternativ till ADSL bredband (bredband via telejacket) och bredband via satellit för de som bor på landsbygden och i områden som inte har tillgång till bredband via fibernätet.
Så länge prestandan för bredbandet är ok på adressen kan man utöver bredband även se digital TV via FWA. Viktigt att känna till gällande TV är att man får räkna med fördröjningar (latens) i sändningen – i vissa fall på upp till ett par minuter.

Baserat på förutsättningarna och mängden arbete som krävs för installation beräknas sedan en installationskostnad. Kostnaden för installation av FWA varierar men börjar på 2400 kronor.
När man beställer FWA så krävs installation av en mottagare. Ofta görs en initial kontroll på adressen för att se förutsättningarna för FWA och vilka hastigheter man kan förvänta sig vid färdig installation.Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt, enkelt och gratis.

Även om internetanslutningen till viss del bygger på 4G-nätet kan FWA ge maxhastigheter på upp emot 300 Mbit/s. Eftersom tekniken till viss del är mobil varierar dock hastigheten beroende på täckning och är jämförbart med fast bredband via telejacket. Leverantörer garanterar dock 30 Mbit/s.

Kan man titta på tv med mobilt bredband?
Ja, det är möjligt att se på tv via mobilt bredband. Det du kan göra är att titta på dina egna betalkanaler över nätet, men för att kunna göra det måste du ha en tv med tillgång till internet, exempelvis en smart-tv. Den hastighet du kommer upp i med ditt mobila bredband påverkar hur bra din tv-upplevelse blir.
Eftersom FWA kräver en del analys av förutsättningarna på adressen samt installation kan leveranstiden i ett område där utbyggnad inte krävs vara upp till sex månader från det att du fått din orderbekräftelse. Om området kräver att bredbandsleverantören behöver bygga nya master är leveranstiden längre och kan vara upp till 1,5 år från du får din orderbekräftelse.

Installation och håltagning för montering av den fasta antennen (mottagaren) och konverter utförs av bredbandsleverantörens utsända tekniker. När monteringen är klar görs en kontrollmätning för att säkerställa prestanda. Om utlovad hastighet (30 Mbit/s) inte skulle uppnås har kunden rätt att frånträda avtalet.
Ett normalpris för ett FWA-abonnemang med cirka 30 Mbit/s i nedladdningshastighet kostar någonstans mellan 300-400 kr i månaden. Dock ska man även väga in installationskostnaden, som dock är betydligt lägre än kostnaden för indragning av fiber.Hur höga hastigheter du kan komma upp i via bredband via radiolänk varierar mellan olika bredbandsleverantörer. Bredband via radiolänk har en maxhastighet på 100 Mbit/s. Men detta är som sagt en maxhastighet, och det är inte alls säkert att du kommer upp i sådana nivåer.

Vad är skillnaden mellan mobilt bredband och bredband via mobilnätet?
Mobilt bredband är en typ av bredband där anslutningen till Internet sker via operatörens mobilnät (3G, 4G eller 5G). Till skillnad från fast bredband, som oftast levereras via kablar och därmed är begränsat till en specifik adress (bostad eller lokal), kan man surfa med mobilt bredband på flera platser.
Bredband via radiolänk är ett förhållandevis kostnadseffektivt sätt att få bredband på. Eftersom du inte behöver gräva något fram till huset kan du spara mycket pengar.Bredband via radiolänk fungerar så att signaler går från en basstation till en mast som är lokalt placerad i närheten av din bostad. Därifrån skickar masten sedan vidare signalerna till dig och dina grannar. Eftersom ni använder en lokalt placerad mast behöver ni inte gräva fram till bostaden som man måste göra med fiber. Bredband via fiber är förvisso den vanligaste bredbandstekniken i dagsläget och kan tveklöst ge de högsta hastigheterna. Problemet med fiber är att det inte går att bygga ut precis överallt. Det är inte heller alla som vill, eller har råd, att bekosta en fiberutgrävning och då kan bredband via radiolänk vara ett bättre alternativ eftersom signalerna färdas genom luften. Bredband via radiolänk passar framför allt dig som bor på landsbygden där det kan vara svårt att dra fiber. Bor du även väldigt isolerat blir det mycket dyrt att dra kablar till din bostad. Att få bredband via en trådlös lösning skonar även miljön eftersom du slipper gräva i marken.Ja, trådlöst bredband, vare sig det är via radiolänk eller mobilt, är känsligt för vädret. Eftersom signalerna färdas i luften finns det många störningar som kan påverka hastigheten.Förutom att väder och vind kan påverka hastigheten är bredband via radiolänk även känsligt för andra radiokällor. Dessutom kan det vara svårt att få lika bra uppkoppling över hela bostaden.