Posted on

Brytarlös Tändspole Puch

Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.So, always have a look under \”Everything else\” also if you are looking for a part that may fit other mopeds also and don’t miss our instructional pages with a lot of info.

Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.English translations are in progress but yet ready. It might help to choose Swedish up right and then use the Google translate button to the left to a language of your preference.Har en Chevrolet 1929 med inställbar tändning som fanns på många bilar då, alltså att fördelaren vrids inifrån bilen medelst reglage och vajer. Vad jag förstår startar bilen lättare med lägre ställd tändning? Mina frågor är då:

När den manuella inställningen försvann på bilar är svårt att säga eftersom olika fabrikat har olika utveckling på sina motorer, men mot slutet av 30-talet verkar det som att de flesta tillverkare hade gått över till automatisk tändningsinställning.
På modernare bilar sköter fördelaren tändningsinställningen med hjälp av centrifugalvikter och vakuumstyrning som anpassar tändläget utifrån rådande varvtal och belastning. När startmotorn, eller veven, drar runt motorn vid start roterar motorn ganska långsamt. Om tändningen nu står för högt (tidigt) kommer förbränningstrycket att nå maximum innan kolven passerat övre dödläget, och risken finns att motorn då ”sparkar tillbaka”, alltså roterar baklänges. Låg (sen) tändning vid start gör att kolven hinner passera dödläget när trycket blivit maximalt, och därför bör man justera tändningen åt det hållet innan man startar. Detta är något som knuttar fått erfara när de kickat en hoj med högtändning – kicken far tillbaka och den stackars knutten kan fara omkull med värkande fot och knä! På en bil är det startmotorn som kan skadas av hög tändning vid starten, eller handen om man vevar igång motorn.När bränslet antänds i en förbränningsmotor tar det en viss tid innan allt bränsle brunnit upp och byggt maximalt förbränningstryck i cylindern. Denna lilla fördröjning gör att man låter gnistan på tändstiften komma något innan kolven nått det övre dödläget. Då hinner trycket bli maximalt i samma ögonblick som kolven ska bege sig nedåt och uträtta sitt mekaniska arbete. Men eftersom en motor går med olika varvtal måste även tändningens tidpunkt kunna förändras. Högre varvtal kräver tidigare tändning och omvänt. Tidig tändning kallas även ”Hög”, och sen tändning kallas ”Låg”.

Svar: Börja med att ställa in brytaravståndet. På de flesta mopeder ska avståndet vara 0,3-0,4 mm när de är maximalt öppna. Brytaravståndet styr något som kallas abriss, eller fältbrytningsavståndet (se nedan), och detta avgör hur stark (eller svag) gnistan blir. Putsa gärna brytarkontakterna med ett fint slippapper (korn 240-600) och rengör efteråt med en luddfri trasa. Ta sedan ett begagnat, men fungerande, tändstift och klipp bort sidoelektroden. Då får man ett gnistgap på cirka 5 mm vilket ett friskt tändsystem ska klara. Sätt stiftet i tändhatten och håll det mot jord samtidigt som motorn kickas runt. Är gnistan stark och jämn är det förmodligen inget fel på tändsystemet.
Om gnistan är svag eller helt uteblir är det troligtvis kondensatorn eller tändspolen som är defekt. Börja med att byta kondensatorn. Det finns tyvärr väldigt många undermåliga kondensatorer på markanden som är tillverkade i låglöneländer. Dessa kan gå sönder på kort tid, eller vara trasiga redan i affären. Man kan använda nästan vilken kondensator som helst från ett tändsystem. En bilkondensator fungerar ofta utmärkt, men måste då monteras utanför motorn om den inte passar i tändplattans hål.Om ett kondensatorbyte inte hjälpte är det troligtvis tändspolen som är boven. Denna kan bekänna färg på två sätt: Antingen är den helt stendöd, eller så ger den gnista i kallt tillstånd, men inte i varmt. I det senare fallet, vilket är klassiskt, så fungerar mopeden vid kallstart men när man sedan stängt av den en stund så vägrar den starta igen förrän motorn kallnat. En kondensator kan ibland bete sig på ett liknande sätt. Det händer att brytarna är orsaken till problemen. Det kan vara kortslutning mellan delarna eller oxid på kontaktytorna. Det kan även vara krokiga, nedslitna eller brytare av fel modell som orsakar problemen. Abrissmåttet som är så viktigt för gnistans styrka blir bara rätt om brytarna är hela och av rätt modell. Om du knappar in orden Abriss eller Fältbrytningsavstånd i sökrutan uppe till höger kan du läsa mer om detta.

{{^isHidden}}{{/isHidden}} {{#hasVariants}}{{name}}{{/hasVariants}} {{^hasVariants}}{{nameWithConcatAttributeValues}}{{/hasVariants}} {{^isHidden}}{{/isHidden}}
En lysande motorlampa kan bero på väldigt många olika saker. En dålig tändspole är ett av alla problem som kan få din ”Check engine”-lampa att tändas i instrumentpanelen.Om du har en lysande motorlampa så rekommenderar jag att du felsöker din bil med en dator innan du byter några komponenter i din motor. En felsökning kan oftast visa exakt vad som är fel och det är billigare än att byta ut delar som kanske inte behöver bytas.

Hur vet man om tändspolen är dålig moped?
Sätt stiftet i tändhatten och håll det mot jord samtidigt som motorn kickas runt. Är gnistan stark och jämn är det förmodligen inget fel på tändsystemet. Om gnistan är svag eller helt uteblir är det troligtvis kondensatorn eller tändspolen som är defekt.
En tändspole är en elektronisk komponent i din bils tändsystem som ser till att motorn går som den ska. Kort förklarat så omvandlar tändspolen bilens 12 volt till flera tusen volt så att dina tändstift kan antända bränslet i förbränningsrummet.

Vad är Brytarlöst tändsystem?
Att byta ut tändsystemets brytarspetsar mot ett elektroniskt brytarlöst tändsystem gör inte bara tändsystemets underhåll enklare; det förbättrar också motorns startförmåga och ger en jämnare tomgång. Anledningen är att man får en säker och stabil gnista vid alla varvtal.
På Trodo.se kan du enkelt hitta rätt tändspole och andra reservdelar till din bil och motor. Skriv in ditt registreringsnummer så visas delar som passar din bilmodell.

Hur ställer man in Brytarlöst tändsystem?
När tändinställningen är helt korrekt så ska stroben blinka precis när markeringen på svänghjulet passerar förtändningsmarkeringen på vevhuset. Om inte – justera tändplattan tills det stämmer. Har du ingen strob så prova att justera tändplattan lite fram och tillbaka och testa var motorn går som bäst.
En eller flera dåliga tändspolar kan ge lite olika symptom. Här går jag igenom tre vanliga sätt att känna igen om en tändspole är trasig eller på väg att gå sönder.Det finns många typer av tändstift. Tre vanliga exempel är nickel, platina och iridium. Dessa metaller har olika egenskaper, framför allt när det gäller ledningsförmåga. De skiljer sig även åt i pris och livslängd. Vilken typ du ska välja bestäms av biltillverkaren.När din order har lämnat vårt lager får du ett mail från oss, och när det kommit fram får du ett SMS från Postnord eller DHL om att ditt paket kan hämtas.

Livslängden hos tändstift är ganska lång som tur är. Vanligt bytesintervall är mellan 3 000 mil och 12 000 mil. Med andra ord varierar intervallen ganska kraftigt, bilmodell och tillverkare är helt avgörande. För att ta reda på när dina stift ska bytas bör du prata med en auktoriserad verkstad eller ta en titt i bilens instruktionsbok.

Liksom med andra servicedelar kan du hitta rätt tändstift till din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer på Oljemagasinet.se. Välj Servicedelar i den ljusgrå kolumnen och scrolla ner tills du hittar tändstiften. Skulle du inte få någon träff på reg.nr-sökning kan du exempelvis skriva in originaldelsnummer i sökrutan och se om du får en matchande träff.Se vår video för att enkelt lära dig hur du byter motorolja på din bil. Vi guidar dig genom varje moment, steg för steg, tills hela oljebytet är utfört.

Hur vet man vilken tändspole som är trasig?
Dålig tomgång och/eller misständningar Om din bil går dåligt på tomgång och misständer eller låter konstigt så är det oftast ett tecken på en dålig tändspole. What is this? Det kan även märkas genom att bilen rycker eller känns orkeslös vid acceleration.
Utan tändning kan en bil varken starta eller köra. Skicket på tändstiften är direkt kopplat till motorns prestanda. Slitna tändstift kan exempelvis göra att motorns maximala kraft aldrig uppnås och på köpet blir fordonets bränsleekonomi lidande.Att kontrollera och byta tändstift är ett viktigt moment i rutinunderhållet av små motorer och när du felsöker gräsklipparen, snöslungan eller annan kraftutrustning för utomhusbruk. Följ den här guiden i tre steg för resurser som ger vägledning i arbetet eller hoppa till avsnittet.Lär dig hur du på ett korrekt och säkert sätt använder, felsöker och underhåller din gräsklippare, traktor, snöslunga, och annan gräsmatte- och trädgårdsutrustning.

Hur felsöker man en tändspole?
Ta ohm-mätaren och mät från tändkabeln till ett av flatstiften. Hör bör motståndet vara högt, ca. 5000 ohm eller mer. Är motståndet oändligt så är sekundärlindningen trasig, byt då tändspolen.
Läs om de senaste produkterna från Briggs & Stratton, steg-för-steg-instruktioner för att kunna lokalisera din gräsklipparmotors modellnummer, och mycket mer!Se till att läsa i handboken för rekommendationer om nummer för specifika delar och säkerhetsföreskrifter innan du påbörjar reparation eller underhåll på din lilla motor. Nu när du har hittat den del du vill byta, kan du använda tabellen nedan för att identifiera det äkta Briggs & Stratton byteständstiftet och gaprekommendation. Pris är per meter, lägg antal meter du vill ha klippt i en längd i kundvagnen. Kabelarea 0.75. Denna kabel används till strömmatning på de flesta äldre mopeder.

Pris är per meter, lägg antal meter du vill ha klippt i en längd i kundvagnen. Kabelarea 0.75. Denna kabel används till signalhorn på de flesta äldre mopeder.Pris är per meter, lägg antal meter du vill ha klippt i en längd i kundvagnen. Kabelarea 0.75. Denna kabel används till bromsljuset på de flesta äldre mopeder.

Vad händer om tändningen är för tidig?
Om tändningen nu står för högt (tidigt) kommer förbränningstrycket att nå maximum innan kolven passerat övre dödläget, och risken finns att motorn då ”sparkar tillbaka”, alltså roterar baklänges.
Pris är per meter, lägg antal meter du vill ha klippt i en längd i kundvagnen. Kabelarea 0.75. Denna kabel används till baklyset på de flesta äldre mopeder.

Vilken uppgift har egentligen en CDI-box i tändningen? Och vad är de olika komponenternas uppgift i tändkretsen? Några av de frågor jag försöker besvara i denna artikel.

Kan man ha olika tändstift?
OBS! Se till att du använder rätt tändstift! Även om flera olika tändstift kan skruvas i motorn, leder en användning av ett felaktigt stift till prestandaproblem och kan också leda till möjliga inre skador på motorn.
Om du som besökare inte accepterar att webbplatsen använder cookies kan du stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker sätta en cookie på din dator.