Posted on

Byta Olja Och Filter

En bilservice hos Mekonomen innehåller alltid byte av motorolja och oljefilter. Men då får du även en total genomgång av bilen. Om du ligger nära din serviceplan rekommenderar vi att du bokar en service framför ett oljebyte.Om du ger din bil regelbunden service kan du vara säker på att den alltid har rätt olja. Normalt är att göra en bilservice en gång om året, men det kan vara klokt att göra ett extra oljebyte om du vet att du slitit på motorn mer än normalt. Det bör aldrig gå längre tid än två år mellan oljebyten.

Att byta motorolja är en viktig serviceåtgärd för din bil. Hos Mekonomen ingår alltid oljebyte vid en bilservice, men vi hjälper dig om du vill byta olja utanför serviceplanen.
Det är viktigt att din motor får rätt olja. Våra oljor uppfyller alltid biltillverkarens rekommendationer, så du kan vara helt säker på att din bil får rätt motorolja när du bokar ett oljebyte hos Mekonomen.För att själv kunna byta olja och filter behöver du ett garage, domkraft och pallbockar eller ännu hellre en billyft. Du behöver också några enkla handverktyg, en filteravdragare och ett uppsamlingskärl för spilloljan. Glöm inte att köpa den olja som biltillverkaren rekommenderar och ett oljefilter av högsta kvalitet. En overall och ett par handskar kan också vara bra att ha när du skall byta oljefilter och olja på din bil.

En bils motor är en komplicerad mekanism med massvis av rörliga delar. Kolvar löper i cylindrar, vevaxel, vevstakar, kamaxel och mycket annat är lagrade med glidlager och allt detta kräver smörjning. Dessutom drivs bensinmotorer av explosioner som genererar värme och sot. Oljan är till för att smörja och transportera bort partiklar och oljefiltrets uppgift är att rena oljan. I oljefiltret samlas små sot- och metallpartiklar och därför måste du med jämna mellanrum byta oljefilter.
I bilens instruktionsbok kan du läsa om hur ofta du behöver byta motorolja. Ofta syns även detta på bilens display. Hur ofta oljan behöver bytas varierar men oavsett körsträcka bör du byta olja minst en gång per år. I samband med oljebyte skall du också byta oljefilter. Olja och filter byts i samband med servicen hos nyare bilar men oavsett hur gammal din bil är ska olja och filter bytas cirka en gång per 1 000 mil.

Tack! Du har nu reserverat ANTAL RÖR EJst PRODUKTNAMN RÖR EJ till butik BUTIKSNAMN RÖR EJ. Butiken kommer kontakta dig för att bekräfta order och när den kan hämtas upp i butik.

Vill du inte byta olja själv kan du låta Autoexperten göra det åt dig. Vi använder oss av kvalitetsolja rekommenderad av din bils tillverkare och kvalitetsoljefilter. Att byta olja och oljefilter är inte ett komplicerat arbete men det kan vara söligt och har du inte tillgång till ett garage bör du inte göra det själv. Spiller du motorolja på marken kan denna olja absorberas i marken och komma ut i grundvattnet.
– Oljefiltret är en vital del av motorn som tar upp sot och andra föroreningar. Dessa uppstår när man kör en förbränningsmotor. Den ska bytas varje år tillsammans med motoroljan, så är det bara, säger Lasse Eriksson.Vi på Svenska Sjö har bara en sak för ögonen. Att ständigt utveckla de bästa båtförsäkringarna och trygghetslösningarna för dig och din båtklubb. Genom din båtklubb är du delägare i Svenska Sjö och det ger dig direkta fördelar som mer omfattande villkor, resultatbonus för båtklubbsmedlemmar och smidig skadereglering. Att byta oljefilter kan verka både krångligt och kladdigt. I denna del av Svenska Sjös utombordarskola visar Lasse Eriksson, skadereglerare och utombordarexpert på Svenska Sjö, hur man byter oljefilter på en utombordare! – Man börjar med att lägga en trasa under filtret som alltid sitter på motorn, det blir nämligen alltid lite spill det är ofrånkomligt. Sedan använder man sig antingen av en avdragare eller en rörtång. Man tar loss filtret och tar han om oljan i filtret och tömmer det i karet. O-ringen ska få en lätt oljefilm innan man med handkraft, aldrig hårdare än så, sätter dit det nya oljefiltret, säger Lasse Eriksson.

Att byta oljefilter har inte en speciellt hög svårighetsgrad. Dessutom är det något som de flesta båtägare med en utombordare bak på akterspegeln klarar av att göra på egen hand. Lasse Eriksson, skadereglerare hos Svenska Sjö, rekommenderar att alla båtägare att gör servicen årligen.
Det finns olika teorier om bur ofta man ska byta olja i fordonet, men majoriteten av biltillverkare anser att det skall göras efter 1200 mil för personbilar. Om du äger ett fordon med en dieselmotor rekommenderas att man byter olja 2 gånger om året eller efter 500 mil.Att inte byta olja med jämna mellanrum kan orsaka grova problem i din bil. Det kan göra att olja blir utspädd om man inte byter den tillräckligt ofta vilket sedan kan leda till att motorn ”bryts” ned. Om detta sker blir oljan tunnare och de förlorar en del av sina skyddande egenskaper.

Mer friktion skapas vilket ger onödigt slitage på motorns diverse delar som är dyra att reparera, dessutom kan den utspädda oljan äventyra prestandan, öka utsläppen och påverka din bränsleekonomi.

Motoroljans syfte är att säkerställa en effektiv och smidig drift av motorn varje gång man startar fordonet. Därför är det viktigt att man ser till att oljan är i gott skick och att den är kapabel till att uppfylla sitt syfte, detta kan bara uppnås om man regelbundet byter ut oljan för att säkerställa fullgod kvalité.
Motorolja är mycket viktig för din bil, lika viktig som blodet är i din kropp. Felaktiga oljebyten kan skada din motor och leda till reparationer som är mycket dyra. Hur påverkas motorn om olja och oljefilter inte byts?Att en av oljan uppgifter är att smörja motorns rörliga delar har nog många förstått vi det här laget. Men den har fler funktioner, hela fem för att vara exakt. Dessa är:

Har alltid bytt till syntetolja+ filter var 1500:e mil. Bilen en 740-89 går som klockan efter 46 300 mil. Har dessutom alltid motorvärmare på 2 tim före start, utom under juli månad. Heltokigt säger hustrun. Säkert har hon rätt.

Hur mycket kostar oljebyte på Mekonomen?
Byta motorolja + filter | 1795 kr | Mekonomen.
Är man rädd om sin bil bör man göra oljebyte varje år oavsett vad biltillverkaren anser. Mitt motto är att hellre byta en gång för mycket än en gång för lite.Fruns Golf däremot, den byter jag olja på varje år (ca 500 mil). Detta p.g.a. i princip obefintlig långkörning. Oljan kommer bara undantagsvis upp i över 100 grader (mätare finns i MFD).

Hur ofta byta olja och filter i bilen?
Olja och filter byts i samband med servicen hos nyare bilar men oavsett hur gammal din bil är ska olja och filter bytas cirka en gång per 1 000 mil.
Jag tycker Bengt Dieden svarat helt korrekt; det är typen av körning som är avgörande. Jag som kör långt, kommer därmed mycket ofta upp i oljetemperaturer där eventuellt vatten i oljan kokar bort. Vatten i oljan torde väl vara den enskilt mesta orsaken till ”oilsludge”. Således byter jag efter 3.000 mil (eller om bilen skulle larma tidigare). Har nu haft 7 bilar på raken där de har gått 3.000 mil mellan oljebytena. Inga problem.Att suga ut oljan är ett effektivt sätt att göra oljebyte, om det görs på rätt sätt förstås. Risken är att man inte suger ut tillräckligt med olja. Det finns motorer som helt saknar oljeplugg och inte kan tappas på olja på annat sätt. Det är dessutom ett renare sätt med mindre risk för spill, vilket är viktigt på en verkstad.

Eftersom serviceindikeringen känner av kallstarter och körsätt så kommer man sällan upp i 3000mil mellan servicetillfällena. Jag byter olja var 1000mil och hade jag varit frågeställaren skulle jag ställa om serviceindikeringen till fast indikering och byta vid 1500mil.
– Det finns en mängd olika klassificeringsstandarder och de viktigaste för personbilar är oljans viskositet och ACEA-klassificering. Viskositeten, eller hur flytande oljan är, anges med två siffror, till exempel 10W-30. De första siffrorna före bokstaven W anger hur flytande oljan är i låga temperaturer och de andra siffrorna visar hur flytande oljan är i höga temperaturer. Ju högre siffror desto mer trögflytande är oljan, berättar Magnus Fritz. Motorns förbränningsprocess skapar avfall i motorn, till exempel små metallkorn och partiklar. Med tiden försämrar avfallet oljans smörjande egenskaper. Syftet med oljan är att minska friktionen i motorn och ju mer friktionen ökar desto mer ökar motorns temperatur och slitaget förvärras. Motoroljan kyler ner motorns olika delar genom att binda i sig värme. Många bilar har en givare som bevakar motoroljans skick. Efter ett oljebyte ska givaren nollställas. Om man inte gör det tror givaren att inget oljebyte har gjorts och varningslampan fortsätter att lysa. Det här kan också påverka bilens värde vid försäljning.På bilar med en dieselmotor är det ännu mer viktigt att byta oljan enligt biltillverkarens rekommendation. Under förbränningsprocessen släpper motorns partikelfilter igenom en hel del bränsle som blandas med motoroljan som då blir utspädd. – Som bilägare måste du kunna bevisa vilken typ av olja som finns i motorn. Vi på Vianor registrerar alltid oljans produktnummer när vi gör ett oljebyte. Då är det enkelt att kontrollera efteråt att det finns rätt typ av olja i motorn. Vi tar alltid ansvar för att kundens bil har rätt olja i motorn, säger Magnus Fritz. Däckavisen är en oberoende däcktidning som fokuserar på att erbjuda de senaste nyheterna och insikterna om däck och fälgar för hela däckbranschen. Vi strävar efter att vara din främsta källa för information och kunskap inom däckindustrin.När oljefiltret blir igentäppt flyter oljan i motorn förbi filtret utan att bli filtrerad. Om olja och oljefilter inte byts regelbundet så minskar oljans smörjande egenskaper vilket i värsta fall kan skada motorn.

Som Sveriges och Nordens största däcktidning, erbjuder Däckavisen omfattande nyheter och information om däck, fälgar, däcktillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner, både inom Norden och internationellt. Vi riktar oss till en bred målgrupp inom däck- och fälgbranschen, inklusive däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter, samt åkerier, lantbrukare, bilverkstäder, bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen och bilprovningsstationer.
ACEA-klassificering visar för vilket ändamål oljan är avsedd. Klass A olja är för bensindrivna personbilar, klass B olja för dieselmotorer, klass C olja för personbilar som har en katalysator eller ett partikelfilter och klass E olja för tunga fordon. Numret efter bokstaven anger för vilket bruk oljan är avsedd, ju högre tal desto mer krävande klass.

Hur ofta ska man byta olja?
En service på bilen ska göras ungefär en gång om året, och det kan vara lagom att byta olja om du inte sliter mer än normalt på den och det inte uppstår något problem innan det. Gå inte längre än två år mellan bytena.
Regelbundet oljebyte gör att motorn slits mindre och bränsleförbrukningen minskar. En del bilägare tänker att man inte behöver byta oljefilter vid varje oljebyte men sanningen är att oljan klarar sig längre tid än ett oljefilter. Det finns ingen mening att byta motorolja om oljefiltret är smutsigt. Det är viktigt att ha rätt typ av olja. Följer man inte biltillverkarens krav på typ av olja är risken stor att garantin inte gäller vid motorskada.

– En del bilägare anser att man behöver byta oljefilter endast vid vartannat oljebyte. Sanningen är dock att själva oljan klarar sig längre tid än oljefiltret. Oljefiltret tillverkas av papper och det är riktigt smutsigt och slitet efter några tusentals mils körning. Oljefiltret ska alltid bytas samtidigt med oljebyte, säger Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.
Innan du installerar ett nytt oljefilter ska du smörja dess gummitätning lite lätt med en lätt olja. Kolla att tätningen sitter som den ska på filtret och skruva därefter i oljefiltret för hand. Man behöver generellt inte dra åt oljefiltret med nyckeln, men kolla filtrets instruktionsmanual.Flytta oljetråget under oljefiltret. Även efter du dränerat oljan kan det gamla oljefiltret fortfarande innehålla het olja. Se till att tråget är precis under oljefiltret och var väldigt försiktig när du använder oljefilternyckeln för att ta bort filtret. Använd en trasa för att torka rent huset där oljefiltret sitter på motorn, och se till att packningen från det gamla filtret inte sitter fast. Mängden olja som dräneras när du tar bort filtret varierar från några droppar upp till 1 liter. Vi använder cookies för att anpassa innehåll och annonser, för att tillhandahålla sociala mediefunktioner och för att analysera vår trafik. Vi delar också information om din användning av vår webbplats med våra sociala medier, reklam- och analyspartners som kan kombinera den med annan information som du har gett dem eller som de har samlat in från din användning av deras tjänster. Se vår Integritetspolicy för mer information. Du borde byta oljefilter varje gång du byter motorolja. Detta innebär oftast varje 10 000 km för bensinbilar eller 15 000 km för en dieselbil. Kolla alltid i bilens ägarmanual för att se bilens serviceintervall.OBS! Vissa nyare bilmodeller har också en indikatorlampa för oljebyte eller en varningslampa för oljetryck. Om någon av dem lyser borde du byta olja omedelbart.

Vad händer om man inte byter olja på bilen?
Att inte byta olja med jämna mellanrum kan orsaka grova problem i din bil. Det kan göra att olja blir utspädd om man inte byter den tillräckligt ofta vilket sedan kan leda till att motorn ”bryts” ned. Om detta sker blir oljan tunnare och de förlorar en del av sina skyddande egenskaper.
Det finns flera orsaker till att servicelampan lyser på en instrumentbräda, men samtliga innebär att motorn inte fungerar som den ska. Det kan vara ett tecken på att det finns mycket föroreningar i systemet, vilket kan täppa igen oljefiltret. Det är bäst att eliminera problemen genom att börja med de enklaste och billigaste.När du skruvar av pluggen trycker du det mot tråget så att oljan inte forsar ut innan du är redo med tråget. Var försiktig – motoroljan som kommer ut kan vara varm!När du byter oljefiltret själv, är det viktigt att ha rätt verktyg och reservdelar som passar. Trodo.se erbjuder ett brett sortiment av oljefilter och andra bilreservdelar.När den gamla motoroljan har dränerats, byt ut och dra åt oljepluggen för hand och se till att den inte är korsgängad. Om oljepluggen har en packning, byt ut den med en ny innan du byter ut pluggen. Detta säkerställer att den är tät. Du kan använda en nyckel för att dra åt pluggen när den sitter fast. Ett oljefilter skyddar din motor mot eventuella skador genom att ta bort föroreningar (smuts, oxiderad olja, metallpartiklar, etc) som kan ansamlas i motoroljan efter motorslitage. När du har hittat oljefiltret under motorhuven på bilen så behöver du ett oljetråg, ett nytt filter och lite olja för att göra bytet. Om du lossar på påfyllningslocket så dräneras oljan snabbare. Oljepluggen är en rund plugg ovanpå motorn som täcker hålet där du kontrollerar oljan och där du fyller på motoroljan.Kör motorn i några minuter och kolla därefter området runt oljepluggen och filtret efter läckage. Om du ser ett läckage, stäng av motorn och åtgärda det. Om du inte ser några läckage, stäng av motorn och låt den vila i några minuter så att motoroljan kan dräneras.

Varm olja dräneras snabbare och lättare än kall olja. Värm därför upp motorn i några minuter. Du behöver inte få upp motorn i drifttemperatur, då blir oljan för varm för att dränera på ett säkert sätt. Om motorn är för varm, vänta minst 30 minuter innan du påbörjar arbetet. Om motorn är kall, låt bilen värma upp i 2-3 minuter och stäng av den innan du påbörjar arbetet.
OBS: Eftersom de flesta oljefilter endast ska dras åt för hand så bör det vara enkelt att ta bort dem för hand också. Om den sitter för hårt eller inte är smord så kan den sitta hårdare än du tror. Använd en filternyckel för att lossa oljefiltret om du inte kan lossa det för hand. En filternyckel är en nyckel som designats specifikt för att passa oljefilter. Du kan skaffa en nyckelfilter för din bilmodell.Om oljefiltret är igentäppt och motoroljan inte kan passera genom filtret så smörjer den inte motordelarna ordentligt. Detta kan orsaka friktion mellan rörliga delar vilket kan generera värme och öka motortemperaturen.

Om du regelbundet kör i tuffa väderförhållanden eller på dåliga vägar så kan du behöva byta ut oljefiltret oftare. Tuffa körförhållanden är en extra belastning på motorn vilket innebär att komponenterna slits ut snabbare och behöver underhållas oftare.
Vrid oljefiltret motsols tills det lossnar helt och hållet. Var beredd på att det kommer börja läcka olja när du tar bort filtret. Det är en bra idé att använda handskar innan du tar bort oljefiltret så att du inte får olja på händerna.För att byta motorolja behöver du först och främst hitta rätt produkter till din bil. Alla bilar konstrueras olika. Därför passar olika delar till olika bilar. Hur vet du då vilka produkter du ska ha? Det enklaste sättet att ta reda på det är att söka med ditt regnummer.

När du byter motorolja rekommenderas det att ersätta oljepluggen med tillhörande packning (en så kallad tätningsring). Betrakta detta som en billig försäkring från oljeläckage. Dessa produkter finner du inom kategorin Oljepluggar.
När din order har lämnat vårt lager får du ett mail från oss, och när det kommit fram får du ett SMS från Postnord eller DHL om att ditt paket kan hämtas.

Vad kostar det att byta olja och filter?
Pris oljebyte Gör du det utanför en servicekontroll kan du räkna med ett pris från ca 1600 kr*. *Priset varierar mellan märke och modell. Exemplen avser mindre bensindriven personbil. Cachad
Se vår video för att enkelt lära dig hur du byter motorolja på din bil. Vi guidar dig genom varje moment, steg för steg, tills hela oljebytet är utfört.Börja med att ta reda på hur mycket motorolja din bil behöver. Har du använt vår regnummersökning står detta vid ’Åtgång’, strax under din bils informationsruta. Välj en av de rekommenderade oljorna, förslagsvis en av de tre vi valt ut.

Till oljebytet behövs alltid ett nytt oljefilter. Efter du sökt med ditt regnummer kan du klicka dig vidare till kategorin Filter. Där presenteras de oljefilter som är godkända till din bil.Att byta olja på din Peugeot eller BMW kan vara väldigt jobbigt. Som tur är finns det verkstäder som specialiserar sig på oljebyte på till exempel Volkswagen, Ford, Opel eller Toyota. Du bokar enkelt tid och får ditt oljebyte gjort på ett kick. Självklart är det bra att först jämföra priser, det kan du göra direkt hos oss. På så sätt får du bäst resultat till bäst pris för din Citroën eller Renault.

Priset för ett oljebyte beror på vilken typ av olja din bil ska ha och hur mycket som behövs. Priset varierar också beroende på verkstadens timpris och hur lång tid det tar att utföra jobbet.
Ett oljefilter filtrerar bort smuts och slam från oljan så att detta inte cirkulera runt och förstör motorn eller bildar beläggningar. Oljan som cirkulerar hålls på så sätt ren men tillslut lägger sig alltid något på botten av oljetråget och bildar smuts. När olja ska bytas bör den avtappas från pluggen i oljetråget och då passar man oftast på att samtidigt byta oljefilter.Få en basservice och kör säkert med din bil. Just nu priser från 890 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter. Det finns flera olika tillverkare av olja och varje bilmärke har som regel ett särskilt varumärke för olja. Verkstäder har också en egen idé om vad som är bra, därför kan det vara svårt att hitta det märke som passar din bil bäst. Några populära varumärken är till exempel: Boka oljebyte online och spara pengar! Just nu priser från 840 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt! Få en AC-service och säkra optimal kylning. Just nu priser från 625 kr*. Anläggningen undersöks för läckage och fylls på med extra kylmedel. Få offerter och se ditt pris direkt! Oavsett hur gammal bil du har är det mycket viktigt att du använder rätt motorolja. Det finns nämligen många olika typer av olja som passar för olika motorer. Använder du fel olja kan det slita på motorn i onödan.Därför har vi på Autobutler.se bankat priserna i botten och gjort det transparent. Nu kan du få ett oljebyte till motor från bara: 840 kr*. som inkluderar 4 liter kvalitetsolja och byte av oljefilter, oavsett vilken bil du har.

Om du har en gammal bil och vill spara pengar på service bör du byta motorolja minst varje 15 000 km eller en gång om året, beroende på vad som kommer först.
Oljan cirkulerar i motorn för att smörja motordelarna och täta motorn samt kolvarna. Samtidigt borttransporteras avfall från förbränningen och då kan smutsen i luften sugas in i motorn.För att byta oljefilter krävs ett specialverktyg som alla verkstäder självklart har. Du kan själv köpa en oljefiltertång om du föredrar att byta olja och oljefilter på egen hand. Låter du verkstaden fixa det slipper du olja på fingrarna.Det finns många möjligheter och kvaliteter att förhålla sig till när man väljer motorolja, mer än bara till oljans smörj-egenskap. Till exempel väljer vissa helt syntetisk olja eftersom den inte lika enkelt förändrar viskositeten i samband med temperaturförändringar. Om du har en gammal bil och garantin har löpt ut bör du fortfarande använda en bra olja. De flesta nya oljor är markerade med SG eller mer (till exempel SL). Ju “högre” den sista bokstaven är, ju bättre är kvaliteten på oljan. De flesta större livsmedelsbutiker och kedjor som säljer billig motorolja har faktiskt en kvalitet som ligger över SG-märkningen. I instruktionsmanualen står vilken typ av olja du ska använda. Det kan till exempel vara en av de mest populära som heter 5W40. När det förekommer två siffror är det en multigrade-olja som kan användas för åretrunt-körning. W står för Winter. Siffrorna står för viskositet där 5 är hur bra oljan flyter runt i motorn och smörjer vid låga temperaturer, och 40 är hur bra oljan är vid höga temperaturer.Kom ihåg att använda rätt olja när du ska fylla på – i bilens instruktionsbok kan du se vilken olja din bil ska ha. Det kan alltid vara bra att ha en dunk olja liggandes i bilen så att du snabbt kan fylla på om oljenivån blir låg. Det bästa är att ta med dig 1 liter motorolja från verkstaden så att du fortsätter använder samma olja hela tiden, på så sätt kan du vara säker på att du använder rätt typ.

En motor behöver i genomsnitt 4 liter olja. Skulle din bil behöver mer än 4 liter så informerar mekanikern dig innan extra motorolja fylls på och du betalar bara extra för den resterande oljan.

Oljan används för att smörja motorns viktiga delar. Oljebyte och byte av oljefilter finns med i serviceboken för vanlig service och om du följer den, kan du känna dig trygg.Om du kör många korta sträckor eller ofta drar tyngre släp, kan du behöva byta olja oftare. Kallstarter, korta sträckor och kökörning sliter hårdare på motorn som då kan behöva lite extra kärlek.

Om du har svårt att komma ihåg hur ofta din tillverkare rekommenderar dig att byta olja, kan du göra det i samband med service. En service på bilen ska göras ungefär en gång om året, och det kan vara lagom att byta olja om du inte sliter mer än normalt på den och det inte uppstår något problem innan det. Gå inte längre än två år mellan bytena.
Du fyller på bensintanken, ser till att bromsarna fungerar som de ska och visst har du koll på när du måste fylla på spolarvätskan – men hur är det med oljan? Att checka av oljan är väsentligt för att bilen ska må bra. Det finns några olika sätt att tänka kring oljebyte.Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.

Måste man byta oljefilter varje är?
Hur ofta oljan behöver bytas varierar men oavsett körsträcka bör du byta olja minst en gång per år. I samband med oljebyte skall du också byta oljefilter. Olja och filter byts i samband med servicen hos nyare bilar men oavsett hur gammal din bil är ska olja och filter bytas cirka en gång per 1 000 mil.
Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.I samband med skifte till sommardäck är det även klokt att kolla lufttrycket då det påverkar både säkerheten, däckens livslängd och bränsleförbrukningen.

9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.

Efter löner är bränslekostnaden den näst största kostnadsposten för ett åkeri. Däckens rullmotstånd berör bränsleförbrukningen i stor utsträckning och avgör också hur stora utsläppen blir. Med rätt däckval kan ett åkeri spara både pengar och miljö.
Höstens regn ställer sina extra krav på däcken. Enligt Nokian Tyres däckexpert innebär en hög klassificering i EU:s däckmärkning inte automatiskt att risken för vattenplaning minskar.Inför hösten är det bra att förbereda bilen för våta väglag och mörkret. När det blir mörkt tidigare är det viktigt för trafiksäkerheten att bilens ljus fungerar optimalt. Viktigt att kontrollera är också vindrutan och torkarbladen. När du ser bra ökar du både din egen och dina medtrafikanters säkerhet. Nu är det även rätt tid att kontrollera dina sommardäck. Är mönsterdjupet tillräckligt bra för att däcken ska ge bra grepp? På hösten finns skolbarnen åter i trafikmiljön och då krävs bra däck för att få stopp på bilen fortast möjligt. Viktigt är också att däcken ger bra skydd mot vattenplaning

Hur ofta ska man byta olja och filter?
Olja och filter byts i samband med servicen hos nyare bilar men oavsett hur gammal din bil är ska olja och filter bytas cirka en gång per 1 000 mil.
Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.Traditionellt ska bilägare själva ha kontroll över sina däck och sedan anlita en däckverkstad vid behov. Det vanliga är dock att däcken kontrolleras endast vid hjulskifte på hösten och våren, vilket är för sällan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Med sin unika verksamhetsmodell som gör däck- och bilservice enklare för bilägare förändrar Vianor branschen och även trafiksäkerheten ökar.

Hur länge kan man köra en bil utan att byta olja?
Kör du mycket och långa körsträckor kan du lugnt vänta med oljebytet till 3 000 mil. Kör du däremot inte så mycket och kortare sträckor gör du klokt i att byta olja en gång om året och efter max 1 500 mil.
Moderna bilar innehåller en hel del teknologi som underlättar bilägarens vardag. Bilarna är helt integrerade med datateknik som gör det möjligt att många av bilens säkerhets- och komfortfunktioner kan fungera. För en hemmamekaniker innebär det stora utmaningar och det gäller att veta vad man gör innan man börjar reparera eller serva bilen själv.Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken. Ska du ut och resa med husbil mot intressanta resmål, sevärdheter eller en av de 30 nationalparkerna i vårt land i sommar? För att säkerställa bekväm körning även vid längre resor med dåliga vägförhållanden är det viktigt att du har kontrollerat att däcken på bilen är i gott skick. Sverige erbjuder oförglömliga upplevelser och vacker natur – tillsammans med ständigt växlande väder och skiftande vägunderlag. Däck som är slitstarka och i gott skick gör resan smidig, bekväm och säker. Ett välfungerande AC-system gör att sommarens bilresor kan ske komfortabelt. Rätt temperatur och luftfuktighet i kupén är viktigt även för körsäkerheten. Om inte AC:n fungerar som den ska är det svårt att koncentrera sig på bilkörning. En välfungerande AC påverkar även miljön positivt och kostnaderna för bilkörning. Bränsleförbrukningen minskar när AC:n fungerar väl.Vid byte till vinterdäck är det bra att kontrollera hur sommardäcken ser ut. Om de har slitits ojämnt så kan det vara tecken på att hjulinställningen är fel eller att stötdämparna är skadade. Bra stötdämpare gör att du kan köra både säkert och komfortabelt.Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.Minusgrader påfrestar bilens batteri och om det är i dåligt skick så kan det bli urladdat väldigt fort i kylan. Ägare av laddhybrider kan bli förvånade över att bilens startbatteri ofta inte laddas samtidigt som körbatteriet är på laddning. Generellt är det enkelt att ta hand om bilbatteriet och undvika en urladdning

61 procent av däckhotellkunderna hos däck-och bilservicekedjan Vianor har bra sommardäck med ett mönsterdjup på över fyra millimeter visar en kontrollmätning som Vianor har gjort på drygt 25 000 däckset under september-februari. Sommardäcksäsongen närmar sig och även bilägare som förvarar sina däck hemma bör redan nu kontrollera sina däck. Om du tänker byta till sommardäck själv är det bra att uppmärksamma vissa saker.Ett säkert vårtecken är alla bilar med släp, lastade med allehanda byggvaror för vårens byggprojekt hemma eller på sommarstugan. Oavsett om lasten är stor eller liten så är det viktigt för säkerheten att bilen och släpvagnen lastas på rätt sätt. Om lasten är tung så ska lufttrycket i däcken ökasNu är det rätt tid att se över dina sommardäck. Ger de bra grepp när skolorna börjar och skolbarn rör sig i trafiken igen? Viktigt är också att däcken har tillräckligt bra mönsterdjup så att de kan ge bra skydd mot vattenplaning när höstregnen börjar.Servicekostnaden för en elbil är generellt klart lägre än för en förbränningsmotorbil. Hybridbilar däremot kräver nästan samma typ av service som enbart förbränningsmotorbilar. Känsliga delar på en elbil är bromsar och bilens underrede som kan drabbas av annan typ av problem än på förbränningsmotorbilar.Inför den kommande semestern är det bra att redan nu kontrollera att bilen och däcken är i bra skick för att garantera en avslappnad och säker bilsemester. Saker som bör kontrolleras är till exempel om bilen ska besiktigas före semestern och om alla ljus fungerar som de ska. De höga bränslepriserna gör många bekymrade när man sätter sig ner och börjar planera bilsemestern. Men även bränsleförbrukningen kan minskas väsentligt med några enkla åtgärder.Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.

Däckindustrin i likhet med hela världen har i år varit utsatt för stora förändringar. När leveranstiderna och priserna ökar är det viktigt att förbereda sig för hösten i god tid. Mer än någonsin tidigare är det viktigt att beställa nya däck i tid för att garantera överkomliga priser och tillgång. När priserna på däck ökar blir regummerade däck mer intressanta och utbudet är bra. Regummerade däck är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ för köpare av buss- och lastbilsdäck.
Däck- och bilservicekedjan Vianor rekommenderar att vara förutseende och inte vänta för länge med däckbytet. Genom att byta till vinterdäck i god tid innan halkan kommer slipper du köerna på däckverkstäderna. Dessutom är det bra att slippa köandet ifall covid-19 förvärras. Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag. Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment, Nokian Hakkapeliitta R3, Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, Nokian WR SUV 4 och Nokian WR G4.

Är det första gången du ska köpa däck till en bil, eller ska du köpa däck till en bil som ska köras av någon som precis har fått körkort? Utöver körsäkerheten påverkar även körsträckan, körförhållanden och förstås budgeten, valet av däck.
Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.

Nu är det hög tid att kontrollera bilens belysning. På hösten blir dagarna mörkare och mörkare och höstregnet försämrar sikten ytterligare. Belysningen som fungerar bristfälligt eller är felriktad försämrar trafiksäkerheten och kan även få till följd att bilen inte blir godkänd i besiktningen.Fortare än man anar är det dags för sommarsemestern och allt tyder på att många svenskar väljer att semestra i Sverige i år. De flesta åker på semestern med sin bil och det blir många mil under sommaren. Därför är det viktigt att se till att bilen och däcken är i bra skick innan du åker i väg. Kanske det är dags att serva bilen och köpa nya däck? Utöver säkra köregenskaper sparar bra och lättrullande däck med rätt lufttryck även pengar. Bränsleförbrukningen minskar och besparingen kan bli avsevärd på långa sommarresor.

Om bilen har en motorgaranti ska man vara extra uppmärksam vid val av motorolja. Det är viktigt att kontrollera att oljan uppfyller biltillverkarens krav. Om motorn har fel typ av olja är risken stor att garantin inte gäller vid en motorskada.
Under sommaren görs många längre bilresor. Oavsett om du ska åka på en stadssemester eller till sommarstället med familjen eller på en roadtrip med dina vänner, så kan du med några enkla saker påverka hur hållbart och ekonomiskt du kör. Utöver rätt typ av däck och däckservice kan till exempel regelbunden AC-service minska kostnaderna och göra bilkörningen mer hållbar. Även ett ekonomiskt körsätt påverkar bränsleförbrukningen förvånansvärt mycket.

När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.

Vad händer om man inte byter olja och filter?
När oljefiltret blir igentäppt flyter oljan i motorn förbi filtret utan att bli filtrerad. Om olja och oljefilter inte byts regelbundet så minskar oljans smörjande egenskaper vilket i värsta fall kan skada motorn. På bilar med en dieselmotor är det ännu mer viktigt att byta oljan enligt biltillverkarens rekommendation.
Vid val av däck och fälgar till en elbil eller hybridbil är det värt att observera vissa saker för att körningen kan ske säkert och komfortabelt samt att produkterna ska hålla länge. Genom att välja rätt typ av däck och fälgar kan du även köra mer miljövänligt.Många bilägare vill ha sommardäck som ser bättre ut än vinterdäcken och väljer bredare lågprofildäck som ser mer sportiga ut. Valet av däck påverkar bilens utseende, körkomfort, köregenskaper och många andra egenskaper. Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden. Under de senaste decennierna har bytesintervallet för oljebyte ökat betydligt. På 1990-talet hade många bilmodeller ett bytesintervall på 500 mil. I dag har många bilmodeller oljebyte efter 3 000 mils körning.

Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Vad byter man vid oljebyte?
Vid ett oljebyte tappas bilen på motorolja och bilverkstaden byter både olja och oljefilter. Oljeservice sker vid olika intervaller för olika bilmodeller men skiftas som regel varje gång du servar bilen i din generella bilservice. Cachad
Skräckscenariot i en milslång stillastående bilkö. Bilens termometer visar plus 31 ute men inne i kupén är det behagligt svalt. AC-systemet går för fullt men plötsligt blir det obehagligt tyst och snabbt även riktigt varmt. Värmen stiger i kupén och de två små barnen i baksätet börjar klaga högt. AC-systemet har lagt av! Inget man vill uppleva mitt i en semesterresa.Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.

Våren har låtit vänta på sig men äntligen börjar sommardäcksäsongen närma sig. Det är dags att ta en titt på dina sommardäck och vid behov börja planera vilken typ av nya sommardäck du ska köpa. Vid val av nya däck är det bra att uppmärksamma vissa grundläggande saker för att dina nya sommardäck ska fungera på ett säkert sätt i varierande svenska sommarförhållanden och även i extrema situationer. Däck med lågt rullmotstånd sparar bränsle och ökar räckvidden för elbilar.
Dags att serva bilen? Det finns många olika typer av bilservice och bilverkstäder samt biltillverkare som ofta använder olika namn på sina servicetjänster. För dig som bilägare kan det vara svårt att välja rätt typ av service. Däck- och bilservicekedjan Vianor listar här de vanligaste servicetjänsterna och berättar när det är dags att boka tid för en originalservice, basservice eller konditionstest. Originalservice garanterar att bilen är i bra skick och att nybilsgarantin fortsätter att gällaTa väl hand om dina däck så minskar risken för en punktering. Däck- och bilservicekedjan Vianor ger sex tips om hur du bör ta hand om dina däck för att slippa en punktering mitt under en resa.

Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.
Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.

Många svenskar gör sin semesterresa med bilen, antingen åker man till sommarstället eller på längre bilsemester i Sverige eller utomlands. Här får du några tips om hur du kan få mer ut av bilsemestern.
Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Våra gator och vägar är i ovanligt dåligt skick vilket vi bilister märker varje dag. Stora och djupa potthål finns överallt. Ofta klarar bilen körning i ett potthål utan större skador men det är inte heller ovanligt att exempelvis hjulinställningen blir fel. Även värre skador händer, som att ett däck går sönder eller att hjulupphängningen skadas, om du råkar köra i ett djupt hål i hög hastighet.
Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.

Fel hjulinställning ökar däckens rullmotstånd vilket i sin tur ökar bilens bränsleförbrukning. Fel hjulinställning gör också att däcken slits ojämnt och även många andra komponenter slits i förtid. Många vet inte att även ett dåligt fungerande AC-system ökar bränsleförbrukningen. Upp till 10 – 15 procent av AC-systemets köldmedium kan försvinna under ett år vilket gör att kompressorn måste arbeta hårdare och bränsleförbrukningen ökar.
Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.Bilens batteri lever ett hårt liv på vintern. Batteriet kan bli urladdat väldigt fort i kylan om det är i dåligt skick. Batteriets skick bör kontrolleras för att undvika startstopp eller stopp mitt på resan. Med hjälp av vissa enkla åtgärder kan batteriet hålla längre, oavsett om du har en bränsledriven bil laddhybrid eller en elbil.

Förvaring av däck i fel förhållanden förkortar deras livslängd och kan i värsta fall förstöra dem. Om du inte har plats att förvara däcken hemma och du vill ordna förvaringen på ett enkelt sätt så är ett däckhotell ett bra alternativ.Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.

När temperaturen faller är det bra läge att kontrollera i vilket skick bilbatteriet är. Det kan rädda dig från att bilen inte startar en morgon eller att den lägger av mitt i körningen. Kylan påverkar mest ett batteri som är i dålig kondition. Med hjälp av några enkla tips kan batteriets livslängd ökas betydligt i kylan.
Det verkar som om våra system inte hittar din bil baserat på den information du gett oss. Dubbelkolla registreringsnummret och försök igen eller ring vår kundservice för manuel hjälp. Oljans uppgift är att smörja, kyla och hålla motorn ren. Det är viktigt att oljenivån hålls på en normal nivå. Idag läser många bilar av oljenivån automatiskt vilket betyder att du får en varning i instrumentpanelen på bilen när det är dags att fylla på oljan. Om bilen går tom på olja medför det att motorn överhettas, vilket kan leda till motorhaveri. En bils motor tillverkas för att innehålla en specifik olja. Om du fyller på olja själv bör du läsa bilens instruktionsbok, som berättar vilken motorolja som ska användas. Vid ett oljebyte tappas bilen på motorolja och bilverkstaden byter både olja och oljefilter. Oljeservice sker vid olika intervaller för olika bilmodeller men skiftas som regel varje gång du servar bilen i din generella bilservice. Kör du många men korta sträckor ska motoroljan bytas minst en gång om året, då kan ett extra oljebyte mellan serviceintervallerna vara på sin plats. Har bilen oljesticka är det inte fel att kolla oljenivån mellan servicetillfällena.