Posted on

Callos A La Catalana

Det här är den version av vår webbplats som är riktad till personer som talar Svenska i Sverige. Om du är bosatt i ett annat land eller en annan region väljer du den lämpliga versionen av Tripadvisor för ditt land eller din region i rullgardinsmenyn.

Lunchen är huvudmålet i Spanien och äts ganska sent, jämfört med en svensk lunch. Den serveras oftast någon gång mellan 13.00 och 15.00 och varar i runt två timmar. Sedan har man siesta, alltså middagsvila.
Av de många rätterna som finns i det spanska köket kan vissa räknas som vanliga i hela Spanien. En del rätter kan dock vara relaterade till specifika platser. Bland några exempel finns tortilla, som finns i varianter som tortilla de patata”, “tortilla española” eller helt enkelt “tortilla”. Det är även rätter som paella, olika stuvningar, migas, korvar (som embutidos, chorizo och morcilla), serranoskinka och ostar.Måltiderna i Spanien är mycket viktiga och familjer i Spanien äter vid ungefär samma tidpunkt. Spanjorerna tar vara på varje måltid och ser det som en chans att koppla av och ha trevligt.

Det är olika benämningar på spanska för detta mål, beroende på när man äter det. På förmiddagen kallas den Almuerzo och äts ofta på någon bar mellan klockan 9.00 och 11.00. Till morgon-mellanmålet dricks ofta en kopp kaffe eller juice. Mellanmål på eftermiddagen heter La merienda och serveras mellan 17.00 och 19.00. Då äts ofta en smörgås eller en bit bröd och korv, småkakor eller något bakverk. Till detta någon dryck, varm som kall. Så som kaffe, milkshake, juice, mjölk eller varm choklad.
Navarra: grönsaksstuvningar, Tudelas salladshjärtan med ansjovis, lax eller en enkel vinaigrette (olja, salt och vinäger). Piquillopaprika som ofta fylls med kök; forell a la Navarra (kokat med bacon och ost), ost från Roncal och Idiazabal, Claretvin och patxaranlikör.Middagen är det sista målet på dygnet och äts i Spanien ganska så sent på kvällen, mellan 21.00 och 23.00. Ofta är middagen väldigt lätt, kanske bara en liten sallad, eller lite ost och annat pålägg. Vissa rätter är traditionsenliga för högtider över hela Spanien, medan de flesta regionerna och familjerna har sina egna inslag till jul- och påskmaten. Baskien: “Txangurro relleno” (japansk spindelkrabba), “Marmitako” (fiskstuvning) samt kummel och musslor. Ost från Idiazabal och ett speciellt vitt vin kallat txakoli. Piquillopaprika fyllda med torsk eller tonfisk.

Extremadura: “Olla porida” (en stuvning med bacon, kyckling, skinka, kötter och grönsaker), “Embutidos” av iberisk gris, ostar (“Torta del Casar”, nära besläktad med portugisiska “Queijo da Serra”), pitarravin.Valencia: Specialisera sig bland annat på Paella då det är rättens födelseplats. Den typiska Valenciska paellan innehåller kött och grönsaker, men många andra varianter av den risbaserade rätten kan hittas, med skaldjur, köttbullar eller täckt i ägg (“Arròs amb crosta”). Spanjorerna räknas som världens tredje största vinproducenter. De tar gärna ett glas vin till maten. När något ska firas, så dricker man ofta Cava, som är ett vitt mousserande vin med ursprung i Spanien. Man talar ofta om den så kallade Medelhavsdieten, som helt enkelt är en diet baserat på hur man äter runt medelhavet. Spanien har en mycket hög medellivslängd tack vare sin matkultur, som är uppbyggd kring grönsaker, frukt, grovt bröd, fisk och skaldjur, olivolja, vitlök, mineralvatten och rödvin.När de arabiska morerna och berberna fanns i Spanien så odlade de ris i Valencia, sockerrör i Levante och mandlar, citrusfrukter, auberginer, spenat och kronärtskockor i Algarve och Andalusien. Det var även dessa folkslag som introducerade olika sorters kryddor som svartpeppar, muskot och kummin och bidrog till utvecklingen av sötsaker.

Balearerna: En typisk ö-baserad diet av skaldjur och enkla grönsaksbaserade rätter som “Sobrasada”. Samfaina (Ratatouille). Mallorcas största export är en efterrätt kallad “Ensaimada”.Aragón: Somontano, Borja och andra viner. Serranoskinka (rökt) i Teruel. “Migas”, rätt gjord på överblivet bröd, vanlig vid frukost och väldigt typiskt i småbyar. “Nuestra Señora del Pilar”, godis i Zaragoza. “Ternasco con patatas a lo pobre”, en av de mest populära rätterna i Aragón. “Borrajas”, grönsak vanlig i området.

Det spanska köket tillhör medelhavsköket. Det omfattar många olika rätter och traditioner från olika regioner i Spanien. I det spanska köket är det vanligt med fisk och skaldjur, särskilt i kusttrakterna. Något som även används flitigt är lök, vitlök, paprika och färska örter. Bland typiska rätter i Spanien finns paella, tortilla, och olika typer av tapas.Katalonien: Tillsammans med Valencia har Katalonien en lång tradition av risrätter och skaldjur. Rökta och kokta korvar från Vic är kända, men den kanske mest kände rätten är Crema catalana, liknande crème brûlée.

Matkulturen i Spanien är präglad av många olika folkslag. Det beror på att Iberiska halvön många gånger har invaderats av inkräktare. Det var till exempelvis fenicierna som planterade de första vingårdarna. Det var grekerna som tog med sig oliver, olivolja, vete och honung. De som födde upp grisar först, det var kelterna. Senare kom romarna och de startade ännu fler vinplanteringar. De planterade även olivträd och vete.
Madrid: “Cocido Mardileño” (Madrids kikärtsstuvning) och rätten med ätbar magsäck från nåt djur “Callos a la Madrileña”, jordgubbar från Aranjuez och meloner från Cillaconejos, viner från Navalcarnero och Anis del Toro i Chinchón.Kaffe är en mycket populär dryck i Spanien. Kaffet får gärna vara mycket starkt, utom till frukost, då man ofta dricker “café con leche”, som är en stor kopp med lika stora delar starkt kaffe och varm mjölk.

Era la tercera vegada que anàvem. En aquesta ocasió per sopar amb uns amics. Bon menjar, bon ambient i millor servei. Un lloc totalment recomanable i que segur repetirem.
La decoració i el lloc són molt especials. El servei genial: tracte pròxim i amable. La carta és reduïda però tot el que vam provar estava boníssim: els calamars andalusa, les galtes i el pastís de formatge!!!! Cuina casolana amb bona relació qualitat – preu! Molt recomanable!Todo riquísimo como otras veces. Los calamares a la andaluza, espectaculares de verdad. Las croquetas y la carrillera, divinas, en fin TODO. Y las torrijas EXQUISITASSSSSSSSSS. Dios mío, este sitio es la leche!

Nos gustó mucho. Muy recomendables las rocas de bacalao, exquisitas. Las albóndigas muy buenas y la tortilla de bacalao hecha al momento buenísima y jugosa. Fue una comida muy agradable, con una atención personal excelente y mucho flamenquito. No olvidéis ir al lavabo, os meareis de risa, jajaja.

Platos muy grasos, pescados a la plancha flotando en la grasa de la sartén. tapas de atún como de lata o tarro… nada más. que pena tantas buenas opiniones, no se para que. Sr. camarero muy educado.
måndagStängttisdag12:00 – 16:0020:00 – 00:00onsdag12:00 – 16:0020:00 – 00:00torsdag12:00 – 16:0020:00 – 00:00fredag12:00 – 16:0020:00 – 00:00lördag12:00 – 16:0020:00 – 00:00söndag12:00 – 16:00

esta es la segunda que fuimos , y todo volvió a ser excelente. la calidad y frescura de los alimentos se siente. también inmejorable El servicio simpatía y amabilidad de Isaac, el camarero camarero son inmejorables impagables, no se puede hacer con cada plato; podemos ya decir que como hay dos sin tres, volveremos sin duda , ya lo estamos deseando
För kampanjerbjudanden gäller villkor som visas på restaurangens sida. Erbjudanden på alkoholhaltig dryck gäller enbart för vuxna. Alkoholmissbruk är farligt för din hälsa. Drick med måtta.Andra besök på La Purta de Alcala och ännu roligare än det första året sedan. Vi har haft både tapas och förrätter och de har ett anständigt vinutbud. Vi har verkligen haft levande musik och tjänsten är väldigt bra! ! Kommer definitivt tillbaka när i…Bogota igen! ! :)MerMin kollega och hans fru presenterade oss för RIKTIGA tapas och några läckra sangria. Halvmeter Tapas och skaldjur Paella var fantastisk, liksom Röda Sangria. Vänlig personal och en varm spansk ”casa” dekorerad med intressanta reliker som skapats för en helt trevlig kväll.Om du letar efter en Tapas-upplevelse i Bogota, skulle detta vara ditt första val la puerta de Alcala har en utmärkt tapas-meny, bra kvalitet och dess callos a la madrile a är bara läckra upp till den punkt som jag alltid slutar att fråga efter…en andra ordning eftersom de är så bra. Och sangria är också mycket trevlig som min familj älskar denna plats! !MerMaten var riktigt bra. Det var ett spanskband som går runt restaurangen spelar och sjunger (när de rör sig omkring hör du kanske inte musiken som de är långt borta).

Jag måste säga att detta är en av mina favoritplatser i Bogota. Karaktären av platsen sticker ut från resten, dess mat och det är tjänsten var jättebra! Jag rekommenderar starkt att äta här om du är i Uzaquen.