Posted on

Chana Masala Recept

Chana masala – indisk kikärtsgryta. Ingefära, chili och vitlök sätter sprätt på smaklökarna i den här kryddiga indiska grytan med kikärter. Servera med nybakat naanbröd och ett gott ris.Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte ”spår av”. Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

I Indien läggs kikärter i blöt i minst ett dygn innan de används till olika sorters grytor. I Sverige finns det många olika sorters kikärtor på burk, vilket gör channa masala till nyttig och god snabbmat.Hej, Det här receptet lagade Niklas i SVT för något år sedan och jag provade det då. Ser att du har skrivit av receptet rakt av. Det är verkligen en riktigt god gryta som verkligen rekommenderas!Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Det är många olika kryddor i grytan, men det är det värt – de ger fantastisk smak. Särskilt när de får fräsa i rikligt med olja. Servera denna ljuvliga kikärtsgryta med ris och naanbröd.
Hej Kajsa! Ja det går jättebra men vänta med att mosa kikärtor och att tillsätta spenaten (steg 5) tills strax innan servering och späd ev med lite vatten när grytan blivit varm om du tycker den är för tjock. Lycka till. Hälsningar UlrikaChana masala är en väldigt enkel rätt som inte nödvändigtvis är så stark, men det bestämmer du självklart själv. Vi äter oftast roti/chapati till eftersom det är enkelt att kavla ut och steka samtidigt som grytan puttra klart.

Chana masala är en sådan gryta som kan göras på en rad olika sätt. Vissa gillar den ganska rinnig, andra den tjock. Vill du göra den extra krämig kan du t ex mixa sönder en del av kikärterna med hjälpa av en stavmixer. Chana masala är som sagt en enkel vegetarisk/vegansk gryta med kryddor som du enkelt får tag i, ändå är det chockerande hur mycket smak man faktiskt får till. Jag gillar att toppa den med en klick yoghurt eller crème fraîche (växtbaserad) och om jag har färsk koriander hemma är det också trevligt.
Chana masala kan serveras med kokt ris, men i Indien äter man traditionellt puri till som är ett friterat bröd inte helt olikt bathure. Puri görs på samma deg som roti/chapati, kavlas ut och friteras så att det puffar upp till stora gyllene klot.

Du kan antingen koka dina egna kikärter men vi gillar genvägen via färdigkokta på tetra eller burk. På så sätt har du middagen klar på under 30 minuter utan att behöva kompromissa med smaken.
Chana masala är en vegetariskt indisk gryta med kikärtor och med en vackert röd färg från tomat och chili. Chana är hindi för kikärta och masala betyder kryddor eller kryddblandning.Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen. Den här veckan har vi massor med smarriga recept! Vi börjar med en svamppasta med svartkål och söderbrutna vegoburgare som ger extra umami och textur. Därefter blir det två dagar med asiatiskt, först nudelsallad och därefter en indisk kikärtsgryta som bägge är supergoda och fräscha. Veckan avslutas sedan med två riktiga klassiker, pannbiff med löksås och därefter kebab med bröd! Hur gott som helst! Att använda vegoburgare i som vegokött i en pasta på det här sättet blir hur gott som helst och påminner lite om hur italienarna brukar bryta sönder salsicciakorvar och steka det kryddiga innandömet. Väldigt gott!

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Här kommer nästa veckas veckomeny! Den är precis som förra veckans meny köpbar med knappen nedanför om du vill få hem rätterna till dörren, eller vill fixa en prisjämförd inköpslista!

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.2. Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken.