Fortsatt amerikanskt inspirerat på bloggen även idag med ett bildkollage på de stora amerikanska bolagen som alla är med i matchen om att vara världens största flygbolag. Under de senaste åren har ett flertal av de amerikanska bolagen antingen gått i konkurs, varit konkurshotade eller blivit uppköpta av de större bolagen. De stora blir färre och färre men större och större med andra ord…den enda som egentligen saknas här nedan är i så fall Southwest Airlines men den verkar till och med jag sakna i min samling, tro det eller ej!
Har varit mycket plugg och prov nu de senaste dagarna vilket gjort att bloggen blivit en aning lidande. Men så är det ibland och plugget måste ju allt gå före. Imorgon får det dock bli en paus då det kommer bli en liten flygtur på klubben med Diamonden. Det ska bli roligt, man får hoppas att vädret är bättre än vad det är idag helt enkelt, annars blir det nog inte mycket till flygtur. Detta inlägg får räcka för idag, åter till plugget!
Måndag morgon och ny vecka igen…en vecka som innebär mycket plugg och skolprov i ATPL-teorin. Tyvärr blev det inläggsfri helg återigen men här kommer i alla fall ett litet inlägg om vad som har hänt i helgen. I fredags blev nämligen ett besök i Båstad…..tre tennismatcher blev det med enbart svensksegrar! Kan det bli bättre!? Annars var det väl som vanligt i Båstad…..grymma bilar, stora lyxyachter och en massa fest. Jag nöjde mig dock med att titta på tennis denna gång, passade även på att testköra min nya kamera rätt så hårt. Det blev faktiskt en och annan bild jag blev riktigt nöjd med även om det var första gången jag fotograferade tennisspel. Flygmässigt då? Jo där kom ett Kullaflyg och en SAS över centercourten när de var på inflygning till Ängelholm. Tyvärr så långt borta på bilden så det inte är värt att visa! Jag såg dock SAS:s vd Mats Jansson på centercourten också, så lite flyginspirerad dag blev det dock allt ändå! Resten av helgen har gått att finslipa formen inför proven så där finns väl inte så mycket mer att berätta. Allra bäst var ändå att Söderling fick vinna hela tävlingen! Lite bilder följer här givetvis!
Varje har TFHS ungerfär 400-500 ansökningar till Trafikflygarutbildningen och det en ganska lång väg att tas igenom innan man har möjlighet att få en av de 14 åtråvärda platserna. (Det kan variera lite från år till år men i regel finns det 14 platser). Testerna som jag gjorde för att komma in på utbildningen bestod av två heldagstester i Stockholm som bland annat innefattade simultanförmåga, logik, ordkunskap, reaktionsförmåga, psykologsamtal, intervju med flyglärare med mera. Folk sållades bort efterhand som de inte klarade uppgifterna eller inte ansågs uppfylla de krav som ställs på en trafikpilot. Jag hade dock turen och skickligheten att hanka mig kvar och hamna i den så kallade urvalsgruppen som bestod utav 22 personer. Skolan hade därefter en valberedning och valde slutligen ut 14 stycken kommade TFHS-studenter från denna grupp…och jag var otroligt nog en av de utvalda! Kommer fortfarande ihåg hur känslan var när man öppnade kuverten med det positiva beskedet.
Lika bra att skriva ett inlägg till ikväll när man ändå har ångan uppe. För alla studenter som studerar på högskola krävs det att man är medlem i en kår, vi har vår alldeles egna kår här i Ljungbyhed…Flygskolekåren. Den är till antalet medlemmar sett minst i Sverige. Tyvärr så saknar vi nationer i den här lilla hålan så utelivet kan ju knappast jämföras med Lunds studentliv, kan ju knappast jämföras med någon annan ort heller för den delen.Nu ikväll har det precis varit styrelsemöte där jag sitter med som sekreterare. Här diskuteras allt möjligt som berör vår utbildning, boende och allt annat som känns vettigt att ta upp som kan leda till en förbättring. Inte sällan är Ljunghusen, vårt boende här i Ljungbyhed, uppe på tapeten…för tillfället är det svinkallt på rummen. Hyresvärden måste ha stängt av värmen nu under julledigheten. En trevlig punkt på mötena är att en medlem i styrelsen utses till att baka något till nästkommande möte, ikväll var det min tur. Jag gjorde det dock lätt för mig och smekte ihop en smulpaj på hallon och banan. Har ju i och för sig sagt att jag inte ska ha något fotokollage på kaffekoppar eller liknande men idag kan jag inte låta bli…notera den läckra muggen ; )
Innan jag började på TFHS hade jag aldrig ens suttit i litet sportflygplan så detta skulle bli en upplevelse på mer än ett sätt. Även om jag har varit en ganska flitig flygresenär har jag inte flugit med något mindre än Kullaflyg’s Saab 2000, som flyger Ängelholm-Bromma, vilken i jämförelse med Cirrus är gigantisk! …jag har inte tänkt att gå så långt, men jag känner att bloggandet dels kan bli en personlig utveckling samtidigt som jag kan dela med mig till andra. Min blogg kommer framförallt handla om min trafikflygarutbildning i Ljungbyhed som påbörjades i april, 2008. Pilotyrket har alltid varit min stora dröm och nu är den en bra bit på att gå i uppfyllelse. Flyget är fascinerade för de flesta och jag tror därför jag kan intressera en del läsare. Utöver själva utbildningen kommer jag även ta upp intressanta teman runt flygbranschen som kan vara intressant även för de som i regel sitter bakom cockpit. Tanken är att alla ska kunna läsa bloggen! Flygplansflottan på TFHS består av 11 stycken flygplan, både en- samt tvåpropellriga kolvmotorplan. Planet vi studenter flyger runt med i södra Sverige heter Cirrus SR20 och är ett enmotorigt sportflygplan av amerikanskt ursprung. Planet är väldigt modernt med det senaste i instrumentering och navigationsutrustning. Skolan köpte in fem plan av den här typen 2005 och dessa används för den grundläggande flygutbildningen och för att i första skedet av utbildningen erhålla PPL-certifikat, Private Pilot License (mer om certifikat kommer i senare inlägg).
Veckorna går snabbt i Ljungbyhed, väldigt snabbt till och med. Det är kanske inte så konstigt heller med tanke på att de senaste veckorna har mer som regel än undantag börjat på tisdagen och slutat redan på torsdagen. Gårdagen gick även den snabbt, fokus låg inte på födelsedagen direkt utan ett prov i Human Performance & Limitations, eller som skolan kallar det Progress Test. Dessa är uppbyggda på samma sätt som examinationsproven som görs i slutet av kurserna och tanken med dem är att man som det låter ska göra framsteg under kursens gång.
Kursen sattes västerut mot Åstorp till att börja med och därefter Helsingborg som är ett av våra övningsområden. Flygtiden till Helsingborg är cirka 10 min som kan jämföras med bilens 30 min och då ska man ändå ha bra flyt med trafiken! Väl ovanför Helsingborg och Kullabygden blev man instruerad i ”airwork” det vill säga olika manövrar såsom svängar, stigningar, plané med mera. Det finns inte mycket mer att säga än att det är underbart att flyga helt enkelt. Kan ju även tillägga att flyga runt på 1500 fot över nordvästra Skåne med alldeles gula rapsfält samt ett Helsingborg med sundet i morgonljuset är obeskrivbart!Case kan vara en bra inlärningsmetod om de behandlar ett relevant och intressant ämne, tre av fyra gör visserligen det, så där har man inget att invända emot. Dessa behandlar konstruktionen av olika delar i flygplanskroppen samt en flygplansolycka med samma flygplanstyp involverad som jag senare ska flyga. Givetvis är detta en nyttig erfarenhet som man kan ta med sig i sitt egna flygande för att undvika liknande scenarion.Man kan ju genast undra varför jag inte började blogga direkt när jag började utbildningen förra året, men ärligt talat hade jag inte en tanke på det då. Tiden sedan kursstarten har varit hektiskt med mycket nytt att lära sig och inte givit alltför mycket utrymme till annat. Nu har det dock lugnat ner sig en aning och de framförvarande veckorna kommer att ägnas åt teori vilket med andra ord kommer medföra en del tid till bloggskrivande. Men hoppas nu inte på för mycket, tanken är inte att skriva inlägg varannan timme med bilder på alla de kaffekoppar man drar i sig på en dag utan målet är ungefär ett dagligt inlägg. Imorgon börjar jag med en tillbakablick på vad som hänt i stora drag sedan kursstarten. Bilder säger mer än tusen ord så fotografier kommer vara ofta förekommande här på bloggen, jag passar på redan nu och värmer upp med lite ögongodis härunder.
Motorn startades och vi fick klart att taxa till startbanan, väl där gjordes motoruppkörning för att kontrollera att allt var som det skulle. Därefter fick vi klart starta bana 29R och några sekunder senare var vi i luften.Dagen började med en vädergenomgång för att eventuellt upptäcka om det fanns några farhågor med vädret…men någon risk för att flygpasset skulle bli inställt fanns inte, himlen var klarblå med bara några få moln, en aning disigt vid åsen men annars en perfekt försommardag med andra ord!Ikväll blir det inte mycket text i inlägget utan jag spinner vidare på fototemat. För er som inte fotograferar så mycket så kan ni ta detta som en liten fotoskola. Ljus är A och O när man fotograferar och solen ska som regel vara i ryggen, det allra bästa ljuset fås under morgon och kväll. I och med att solen står så pass lågt på himlen får man i regel hela objektet upplyst underifrån vilket gör att bilden får bra djup samt den härligt guldiga nyansen. För att ytterligare skapa en effekt kan man dock i detta fallet när solen står så pass lågt ta fotot rakt emot solen och få himlen härligt orange och objektet helt svart! Snyggt eller hur?
Efter 4,5 år på LTH med massvis av projektarbeten med verklighetsbaserade problem i så gott som varje kurs, trodde man en gång för alla att det var slut på det nu när man började på TFHS. Inte överraskande så förstår nu nog redan nu att jag inte är något större ”fan” av de så kallade ”case:n” som det så coolt heter på engelska…och som av en ren tillfällighet har man nu fyra stycken av den varan som ska slutföras på några veckors tid.
Måndag morgon igen, helgen har till största del gått åt att läsa igenom olycksrapporten till den flygplansolycka som vi i Skyways-gruppen försöker ”utreda”. Inriktningen är främst på den mänskliga faktorn och dess inverkan på besluten som togs i cockpit. Olyckan hände den 6:e november 2002 när en Fokker 50 från Luxair var på väg att landa på hemmabasen i Luxembourg. Vid olyckstillfället var det dimma på flygplatsen och sikten var högst begränsad. De siktvärden som trafikledningen gav besättningen under landingen var under de värden som krävs enligt bolagets bestämmelser och besättningen valde att göra en så kallad go-around, det vill säga avbryta landningen och stiga till säker höjd och därefter göra ett nytt landningsförsök. Trafikledningen fick dock nya tillräckliga siktvärden i sista stund och meddelade besättningen detta som valde att avbryta sin go-around för att försöka landa igen. Här hände dock något…och det hela slutade med att flygplanet kraschade på ett fält 3,5 km från flygplatsens landingsbana. Imorgon har vi gruppen tänkt att ha ett litet möte för att synka samt se hur långt alla har kommit med sin del, så dagen kommer antagligen ägnas dels åt det men även en del plugg inför teoriprovet i Human Performance & Limitations som vi ska ha på torsdag.Dagen var närmare bestämt den 12:e maj och ganska exakt en månad hade gått sedan klassen anlänt till Ljungbyhed. Min klasshalva hade dragit vinstlotten med att få börja med att ha flygvecka, från och med nu skulle varannan vecka vara flygning och varannan teori. Dessförinnan hade undervisningen varit helt inriktad på flygteori samt en utbildningsvecka inom ledarskap. Den andra klasshalvan fick alltså nöja sig med att sitta i skolbänken i ytterligare en vecka…men för oss var det äntligen dags att få flyga första passet!
Redan från första utbildningsdag har vi i klassen tillhört ett specifikt flygbolag som skolan kallar host airline, det är hos detta bolag vi ska göra det praktiska skedet av utbildningen och få flygerfarenhet inom den tunga luftfarten. Jag tillsammans med sju till i klassen har fått Skyways som host airline. I oktober kommer denna del av utbildningen påbörjas i Stockholm då vi erhåller bolagsutbildning samt type rating vilket helt enkelt är en utbildning på en specifik flygplanstyp. För er som inte har hört talas om flygbolaget kommer här en liten presentation.
Det sista case:t är dock helt meningslöst känns det som, efter att ha läst en artikel som försöker reda ut om två vanligt förekommande begrepp inom flyget är vetenskapligt bevisade eller inte, kan i min mening inte bli mer ointressant. Begreppen i fråga är ”situational awareness” samt ”complacency”. Varför göra det flummiga ännu flummigare? Tog hela eftermiddagen bara för att få någorlunda koll på vad den handlar om. Känns verkligen inte som man kommer ha någon nytta av den sortens analyser när man väl sitter i cockpit. Det verkar vara influenserna från universitet som lyser igenom ganska tydligt här…på gott och ont! Fyra Cirrus SR20 stod uppradade utanför skolans hangar och jag hade turen att bli en av de första ut. Efter en genomgång av säkerheten och en del av instrumenteringen fick man finna sig i att ta plats i högersätet, detta var dock den första och enda gången som flygläraren skulle komma att sitta i vänster säte, så det kunde man acceptera för den här gången. Flygbranschen är full av olika certifikat och intyg som ni har förstått vid det här laget med tanke på tidigare inlägg, detta gäller även den hälsomässiga biten. Luftfartsstyrelsen kräver att man förnyar sina medicinska intyg med jämna mellanrum beroende på ålder, för mig är det förnyelse en gång per år och ikväll var det dags för det. Tiden går ju fort när man har roligt sägs det och tydligen har ett helt år nu redan passerat sedan jag gjorde min stora läkarundersökning nere på Flygmediciniskt Centrum i Lund som krävdes innan man fick börja på TFHS. Denna undersökning kan nog ruinera de flesta studenter men som tur är kommer man betydligt billigare undan på den enklare förnyelsen. Förnyelsen behöver dock såsom innan utföras av en certifierad flygläkare, vi i klassen hade löst det hela ganska smidigt då vi fått en flygläkare att åka till oss i Ljungbyhed istället för tvärtom. Undersökningen innebär egentligen bara det gamla vanliga dvs kontroll av syn, hörsel, reflexer och lite annat smått och gott. Utan någon större överraskning gled man igenom och har nu ett intyg som gäller ytterligare ett år!Pan American Airways var det första bolaget som satte 747:an, version -100, i trafik 1970 på sträckan Washington-London. Planet har sedan dess tillverkats i en antal olika versioner och finns även som en ren fraktversion där hela nosen kan öppnas för lättare lastning. Dessutom har en mindre mängd plan anpassat för specialtransporter av olika slag bland annat för Space Shuttlen som då transporteras uppe på flygplanskroppen. De flesta stora nationella bolag har idag eller har haft 747:an i sin flygplansflotta, till och med SAS hade -200 versionen i trafik under 80-talet men ansågs senare vara för stor för deras behov. Typiska rutter för 747:an är London-Singapore, Frankfurt-Kapstaden, Los Angeles-Sydney.
Flygbranschen är fullspäckad av uttryck och förkortningar så idag tänkte jag börja reda ut alla begrepp. För att inte trötta ut er läsare alltför mycket kommer dessa begrepp tas upp efterhand, idag börjar jag med VFR och IFR. VFR står för visuella flygregler och är de regler i luftrummet man oftast flyger under när man privatflyger. Visuellt betyder att man tar egen separation i luftrummet till andra flygfartyg vilket då ställer krav på väderleksförhållandena. I okontollerat luftrum gäller att man behöver ha en sikt på 5 km eller 8 km beroende på om man är under eller över 10 000 fots höjd samt ett avstånd till moln på 1 000 fot vertikalt och 1 500 m horisontellt. Det finns givetvis undantag som i allt annat beroende på vilken luftrumsklass man befinner sig i…men i
det stora hela ser det ut så här.
Skolans andra flygplanstyp, Piper Pa 31 Navajo vilket skolan har sex styck utav är en betydligt större maskin än Cirrus. Tidigare årskullar på skolan utbildades även på denna typ för att erhålla CPL-certifikat på tvåmotorplan. Vi i klass 08 kommer dock inte flyga denna maskin på grund av att utbildningen har gjorts om och numer fokuserad på mer simulatorflygning. I dagsläget används dessa maskiner endast för de skräddarsydda utbildningarna till Försvaret samt i forskningssyfte för universitetet.
TFHS står som sagt för Trafikflyghögskolan och ligger i Ljungbyhed, Skåne, på det gamla flygflottiljsområdet F5. Skolan tillhör Lunds Universitet och är den enda flygskolan i Europa som drivs av ett universitet, vilket med andra ord betyder att utbildningen är studiemedelsberättigad. Numer vill man dock profilera sig som Lund University School of Aviation (L.U.S.A.) som det så fint heter, allt för att hänga med i internationaliseringen I guess. Skolan har dessutom varit så ambitiös att man spelat in en liten marknadsföringsfilm, kanske inte den bästa filmen som hamnat på vita duken men den är helt klart värd en titt!
Bombflygplanet Fiat BR, B 1, anländer till Flygkompaniet. Det förekom senare i två versioner med vissa detaljskillnader. Fem exemplar köptes. Typen kasserades 1932 efter relativt ringa flygtidsuttag.2003, 21 augusti. F d krigsflygfält 16 i Brattforsheden i Värmland blir officiellt förklarat som kulturreservat av landshövding Kerstin Wallin. Bland annat deltar B 17 ”Blå Johan”.
1981, 27 oktober: En sovjetisk ubåt U-137 går på grund i Karlskrona skärgård. Detta förorsakar stor uppmärksamhet och innebär även en intensiv verksamhet för flygvapnets spanings- och luftrumsövervakning under de närmaste dagarna.Införandet av FPL 61 tvingar Artilleriflygskolan att i högre grad än tidigare använda vägar för basering. Efter begäran ger Länsstyrelsen tillstånd till att vissa vägar används för start- och landningsövningar. 2006, 17 juli: Försvarsmaktens logistikenhet, FMLOG/Kronflyg ombeds av UD att hjälpa svenska medborgare ut ur Libanon där de drabbats av de israeliska bombningarnas direkta och indirekta följder. Under de närmaste dagarna hjälps ca 7.000 personer ut ur landet. FMLOG organiserar och skaffar fram transportresurser från civila bolag. UD betalar. 2005, 23 maj: Luftfartsverket meddelar att man tillsammans med Avinor i Norge och Danmarks flygtrafiktjänst Naviair går samman om att etablera en gemensam nordisk flygledarutbildning i Malmö på Sturups Flygplats. Skolan ska vara etablerad och de första eleverna på plats före utgången av 2005.1954 april: Kapten Esse Eriksson, F 5 Ljungbyhed, påbörjar en flerårig flygarkeologisk verksamhet över Skåne. Eriksson utvecklade nya teorier inom det flygarkeologiska området.
2005, 12 september: En sändning med svensk hjälp till det av orkanen ”Katrina” drabbade området i och omkring New Orleans i södra USA flygs från Landvetter med en av flygvapnets TP 84 Hercules från F 7. Det handlar om utrustning för mobiltelefoni som lånas ut av Ericsson. 2006, 6 mars: Två provflygare och två testingenjörer från FMV börjar grundläggande leveranskontrollutbildning på HKP 14 vid Eurocopter Training Services vid Aix en Provence, Frankrike. 1955, 8 maj: ”Människocentrifugen” vid flyg- och navalmedicinska nämnden på Karolinska Iinstitutet visas för deltagarna i en pågående flygmedicinsk kontaktkonferens med flygvapenpersonal.
1923 juni: Det första exemplaret av fem svenskkonstruerade och av Flygkompaniet byggda jaktplan J 23 blir färdigställt. Flygplanet var konstruerat av Henry Kjellson och Ivar Malmer och byggt av CFM. Det havererade senare under året. Ombyggnader i etapper till J 24 och J 24B gav inte förväntade resultatförbättringar.
1951. Svensk Flygtjänst får de första Saab 17A från FV för att användas som målflygplan. Sammanlagt 17 kom att användas, de sista 1964. Hos gotländska Avia flögs ett exemplar fram till 1968.
1943, 1 september: Jaktflygplanet J 22, konstruerat av civilingenjören Bo Lundberg och byggt av FFVS på Bromma flygplats, börjar levereras först till F 9 Säve efter en konstruktionstid på endast två och ett halvt år. Av de 200 levererade byggdes majoriteten av FFVS och några av CVA. J 22 var byggt som en stålrörskonstruktion med träpanelklädsel för att minimera åtgången av bristvaran flygaluminium. Flygplanet tjänstgjorde i flygvapnet till 1952. 1965, 18 juni: De enskilda flyguppvisningarna på den internationella flygutställningen i Paris inleds, varvid Göran ”Boris” Bjuremalm flyger Draken. Vidare deltar två svenska 4-grupper Draken från F 16 och F 18. 2002. Enligt en sammanställning gjord av FN över länders vapenarsenal, har Sverige i början av året 323 stridsflygplan, vari då inräknats drygt 100 st SK 60.1985. Armén beställer 16 Hughes 269C helikoptrar från Saab helikopterdivision. Flygvapnet får fyra MBB BO 105 CBS helikoptrar för lokal flygräddning från F 7 i Såtenäs. Militär beteckning blir HKP 9B.
1933, 1 september: En särskild försöksavdelning, Fa, inrättas vid Centrala Flygverkstaden på Malmen med Olof Dahlin som chef. Första kommenderade provflygare blev Helge Pihl. Under det följande året ändras namnet till Försökscentralen, FC m fl andra namn. 70-årsjubileet firades 1 september 2003 med bl a flyguppvisning och uppvaktning från kommun och industri.
1939 januari: Svenska Kanotverken i Båstad ombildas till AB Svenska Kano Verken. Firman flyttade till det civila flygfältet i Halmstad och byggde flera hundra glid- och segelflygplan. Namnändrades 1942 till AB Flygindustri, som 1945 såldes till Kockums och 1952 till AB Förenade Bil med namnet Malmö Flygindustri.2003, 27 januari: Under flygning från Berga till Malmen kolliderar en HKP 4B med vattenytan c:a 8 km nordnordost om Studsviks kärnkraftverk i Södermanlands län. Endast smärre plåtskador uppstår.
1941 augusti: Ett bombsikte konstruerat av Erik Wilkenson vid Saab provas i B 5. Siktet utvecklades successivt för B 17, B 18, A 21, A 29B och A 32A. Detbörjade 1952 exporterades till USA och blev grundvalen för Saab Instruments i Jönköping, senare Saab Combitech.2000, 30 mars: Riksdagen fattar beslut om den kraftigaste neddragningen av försvaret någonsin. Flygvapnet minskas till fyra flottiljer med stridsplan; F 17 Ronneby, F 7 Såtenäs, F 4 Östersund och F 21 Luleå. F 10 skall läggas ned senast sista december 2002 och F 16 Uppsala skall förlora sitt stridsflyg men sägs skall få Krigsflygskolan som ersättning och ev. skall signal- och radarspaningsflyget flyttas från F 17 Malmen till F 16 Uppsala. Flygvapnets Uppsalaskolor F 20 läggs ned. F 14 behåller markskolningen.1965, 28 oktober: En ny trafikledningscentral invigs på Arlanda för mellersta Sverige (Stockholm FIR; Flight Information Region) efter att ha varit i bruk sedan i mars. Den baseras på teknik som Standard Radio tidigare utvecklat för flygvapnet och är kopplad till en befintlig radarstation av fabrikat Decca vid Arlanda och en nyare radom-försedd Selenia-station invid Bromma flygplats, Bällsta radar. Något år senare tillkommer där landets första sekundär-radarstation (SSR) i Bällsta. I centralen finns även en militär del, Svea kontroll.
2003, 30 oktober: En stor luftrumsförändring genomförs i sydsverige. Bl a upplöses det stora Malmö TMA och ersätts av ett antal mindre TMA (TerMinal Area), inklusive ett förminskat Malmö TMA.1961, 17 september: FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkommer. Hans flygplan, en Douglas DC-6 från Transair, havererade före landningen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Haveriorsaken har blivit föremål för många spekulationer. 1954, 30 december: Regeringen beslutar i konselj att flygvapnet skall ställa tre B 3 till förfogande för en filminspelning i Tyskland. Det handlar om en filmatisering av Carl Zuckmayers bok om Ernst Udets liv, ”Djävulens general”. Inspelningen ägde rum i Hamburg under januari 1955. Se artikel i Flyghistoriskt Månadsblad 8/1984. 1958, juni: Sedan Sverige fått inbjudan från USA sändes kapten Gunnar Zachrisson dit för sex månadersutbildning. Först för en grundläggande helikopterutbildning vid US Army helikopterskola i Fort Rucker och därefter för tjänstgöring vid 82:a luftburna divisionen i Fort Bragg.1961. En Decca DASR-1 radarstation tas i drift i närheten av Torslanda flygplats och den kontrollcentral för flygledning som är lokaliserad där utrustas med 4 PPI:er.1939, 8 september: Frankrike annullerar den svenska beställningen av det tilltänkta spaningsflygplanet Breguet 694, S 10, och den svenska kontrollpersonalen ombeds lämna fabriken.
1954, 8 maj: Främmande flygplan överflyger enligt vittnen den svensk-finska gränsen i norr. Senare har framkommit att det handlade om amerikanska RB-47 spaningsplan som förföljdes av sovjetiskt jaktflyg efter att ha flugit in över Sovjet norrifrån och sedan flytt via Finland.
1966, 1 juli – 4 september: Fyra helikopterförare, fem helikoptertekniker och en flygläkare från Helikopterskolan i Boden ställs till Stockholms universitets geografiska institution förfogande för en expedition till Spetsbergen. Två HKP 2 och en HKP 3 civilregistreras vilket krävdes av norska utrikesdepartementet.
1948, 1 september: Första provflygningen med Saab J 29 genomförs av den engelske provflygaren Robert Moore. Uppnådd maxhastighet blev något av en besvikelse, tills dess man upptäckte att landställsluckorna bromsat genom att inte vara ordentligt stängda.
2004, 16 juni: Det nystartade flygmuseet Aeroseum i Göteborg beviljas av Riksantikvarieämbetet ett bidrag om 100.000 kronor för renovering av en HKP 2 som tidigare tillhört marinens helikopterorganisation.1958 25 augusti: På Flygförvaltningens förslag införs inom Flygvapnet beteckningen jetmotor i stället för det tidigare använda reamotor. Benämningen ”jet” hade då redan fått genomslag i medier.
1940, 26 november: Ett ramavtal sluts mellan Flygförvaltningen och leverantörerna Saab och Nohab om framtida leveranser. Fram till mitten av 1946 skall ca 1000 plan resp.1200-1600 motorer levereras.
1978, 5 oktober: Riksdagen beslutar att kvinnor skall få bli yrkesofficerare. Den första etappen gäller markbefattningar i flygvapnet. Den första omgången ryckte in till F 16 Uppsala 20 juli 1980.
1979, 7 december: En grupp bestående av samverkansofficerare, piloter och tekniker från Arméns Helikopterskola, HkpS i Boden medförande en HKP 3, transporteras med Flygvapnets TP 84 till Thailand för att där sköta FN:s livsmedelstransporter till flyktingläger.
1957, 14 april: Linjeflygs första reguljära linje, Stockholm – Kalmar, öppnas. Den trafikeras med Douglas DC-3 och på försök under ett år får flygvapnets fält vid F 12 Kalmar användas.1946, 4 oktober: Två av nio målbogseringsplan, Miles Martinet, för Svensk Flygtjänst anländer till Bromma. Flygplanen skall användas för bogsering av korv- och vingmål. De kasserades 1951 p.g.a. limsläppning i träkonstruktionen.
1962, 28 maj: Kungl. flygförvaltningen begär att få sälja ytterligare femton J 29 till Österrike jämte tillhörande utrustning, inalles en affär på omkring 7,7 miljoner kronor.
2004, 2-3 oktober: Vid den årliga Flyglitteraturträffen i Flygets Hus på Malmen blir Leif Hellströms bok ”Fredsflygarna – FN flyget i Kongo 1960-1964” utsedd till årets flygbok. Han tilldelas även KSAK:s plakett i guld.1965, 7 april: Flygvapnets kortfilm ”Horisont” utses av Sveriges Public Relations Förening till ”Årets PR-film” för 1956. Regissör var Helge Sahlin. Filmen erhöll även pris vid en internationell kortfilmsfestival.
2000, 12 januari: 50 man från det svenska frivilligförbandet F 19 i Finland under Vinterkriget firar 60-årsdagen av det första stridsuppdraget över den finsk-sovjetiska fronten i finska Lappland.
2012, april. Viggenprototyp nr. 1 skrotas efter att ha stått utomhus i 30 år vilket har lett till svåra rostangrepp. Protesterna mot ”vanskötseln” från flygentusiaster runt om i världen är starka.1961, 6 juli: J 29F börjar levereras till Österrike. Sammanlagt såldes 30 flygplan som utgick ur flygvapnet när J 35 Draken tillfördes. Förare och tekniker utbildades vid F 15 Söderhamn och F 9 Säve. 2006. Flygvapnet är under anskaffande av en CPT, Cockpit Procedure Trainer, till HKP 15. Den lokaliseras på Malmen, Linköping och skall vara klar under hösten 2007. Förutom avsaknaden av rörelsesystem är CPT en flygsimulator där alla funktioner i cockpit är simulerade. 1991, 24 november: Efter 30 års tjänst pensionerar armén de två sista FPL 53. Den ena flygs till AF 1 där den förvaras för kommande jubileer och den andra skänks till Flygvapenmuseum i Linköping. 1962, 1 april: Arlanda flygplats invigs av kung Gustav VI Adolf, och flygplatsen övertar Brommas internationella linjefart. Bromma stängs för reguljär utrikestrafik. Linjeflyg blir kvar. 1947 18 november: T-Flygs Bristol Freighter, SE-BNG, kolliderar med en bergstopp, Garroberget, i närheten av Salerno i Italien. 21 personer, de flesta leveransflygare av B 17 till Etiopien, omkom.
2005, 11 januari: En tung och 5-6 lätta helikoptrar från Helikopterflottiljen i Linköping baseras i Växjö för rekognosering och understöd vid arbeten med den skog som fälldes vid den våldsamma storm ”Gudrun” som drabbade delar av Halland och Småland 8-9 januari. Växjö flygplats spelar en viktig roll för röjnings- och reparationsarbetet, eftersom andra kommunikationer, speciellt järnvägen, drabbades mycket hårt av stormen.
1949. Svensk Flygtjänst börjar använda Fairey Firefly MK I för målflygning. Två olika varianter av flygplanstypen kom att användas i nitton exemplar. Den sista utmönstrades 1964. 1949, 18 maj: Ett sovjetiskt jaktplan av typ Lavochkin La 11 landar på F 18 Tullinge. Föraren begärde att få stanna i Sverige. Flygplanet återsändes omgående med ett ryskt fartyg. 1945, 4 april: Ett brittiskt flygplan skjuter med automatkanoner mot ett järnvägståg vid Skee station i norra Bohuslän. En person skadas lindrigt, men godståget kan snart fortsätta trots många skotthål. Planet hade i uppdrag att beskjuta mål på en norsk järnväg nära svenska gränsen.1989, 2 februari: Den första prototypen till JAS 39 Gripen havererar på Saabs flygfält i Linköping vid landningen efter den sjätte provflygningen. Föraren Lars Rådeström undkom med lätta skador. Televisionen hade en reportagegrupp på plats och delar av haveriförloppet visades upprepade gånger i televisionen. En utredning påvisar vi
ssa brister i projektorganisationen.
1961, 25 januari: Armétygförvaltningen (KATF) genomför skjutprov med en kulspruta m/58 monterad på en av arméns Hkp 2 på Järvafältet utanför Stockholm.1918, 6 mars: Nils Kindberg flyger en Thulin D, ett plan baserat på franska Morane-Saulnier Parasol, ett gåvoflygplan, från Umeå till Vasa i Finland. Planet var en gåva från upptäcktsresanden greve Eric von Rosen till den vita sidan i det pågående finska inbördeskriget. Von Rosen medföljer som passagerare.1972. Filmen ”Viggen 37 -ett militärplans historia” av Maj Wechselmann har premiär. Polemiskt förenklat och i antimilitär anda redovisas ett stridsplans tillkomst med dokumentära intervjuer och tecknade inslag. Filmen väckte stor uppmärksamhet.2001, 1 april: Den sista flygningen inom Försvaret med SK 61 äger rum. Ett antal kommer ett tag att flyga vidare på Trafikflygarhögskolan med civil registrering.
1996, 14 december: Det av Håkan Lans och hans företag GP&C med stöd av bl a Luftfartsverket och SAS utvecklade navigerings/övervakningssystemet baserat på GPS och en datalänk som ger flygplanbesättningarna en överblick av av trafiken omkring dem, demonstreras vid en certifieringsflygning av utrustningen i en SAS Fokker F-28.
1958. Ur ett utkast till ett deltavingat affärsflygplan från Erik Bratt vid Saab uppstår ett projekt till ett mer konventionellt nytt skolflygplan för FV som kommer att ledas av Ragnar Härdmark. Projektet döptes till Saab 105 och flygvapen-beteckningen blev SK 60.1955, 18 januari: Tolv elever, de flesta f d fältflygare i flygvapnet, påbörjar utbildning vid Ostermans helikopterflygskola på Skå-Edeby utanför Stockholm och på Bromma. Åtta stycken får sedan anställning i företaget.
1919. Första exemplaret av de fem från Tyskland inköpta AEG G V kommer till Malmen med löjtnant Gustaf von Segebaden som pilot. Marinflyget anskaffar med början detta år fem begagnade tyska Albatros med 120 hk motor. Under kommande år kommer Flygkompaniets egna verkstäder på Malmen (FVM) att bygga ett antal Albatros med från Tyskland inköpta Mercedes 120 och 160 hk motorer.
2007, 25 oktober: Efter en flygtid av 4.497 timmar pensioneras Helikopterflottiljens HKP 9, K14. Helikoptertypen har funnits i försvaret sedan 1987 men böjar nu fasas ut. 1974, 27 september: Vid undersökningarna beträffande eventuella nervskador av jetbränslet MC 77 fastställs att bl.a. elva anställda vid Saab i Linköping har drabbats. 2008. Västgöta Veteranflygförening som varit verksam sedan 1998 ombildas under året till SwAFHF, Swedish Air Force Historic Flight. Den opererar J 29F Tunnan, Hawker Hunter, DH Vampire, Sk 16, SK 50, och SK 61. Ännu ej flygande projekt är SK 35C, SK 60 och AJS 37 Viggen.(Källan till texten nedan är, Svensk Flyghistorisk förening, SFF och dess sida ”Kronologi över Flyget i Sverige”). Från dessa sidor har hämtats ett urval av text, om det som i princip berör militärflyget.2006, 27 februari: Det svenska ishockeylandslag som vann guld i OS i Turin anländer med flyg till Stockholm, dock utan den eskort av Gripenplan som förekom när Sverige tog silver i damfotboll-VM 2003. Man har från Försvars-maktens sida förklarat sig trött på att bli JO-anmäld var gång man hyllar ett framgångsrikt svenskt landslag.
1941, 2 januari: En framställning från Tyskland om svensk licenstillverkning av tyska flygmotorer för fördelning mellan det svenska och tyska flygvapnet avslås av regeringen.
1975. Stansaab (f d Standard Radio) får en stor order på flyglednings-utrustning till Sovjet, baserad på den kunskap företaget erhållet vid militära och civila utustningar för kunder i Sverige och Västeuropa. Den bygger också på avancerad amerikansk mikrokretsteknik som inte får exporteras till öst, vilket senare leder till viss handelspolitisk uppståndelse.1916. Scania-Vabis i Södertälje börjar tillverka flygmotorer, en kopia av en tysk 6-cylinders Mercedes-motor om 9,5 liters slagvolym med överliggande kamaxel. Effekten brukar anges till 100 hk. Ett 25-tal motorer tillverkades för Flyg-kompaniet under 1916-1917. Kvaliteten var lägre än hos originalet.
1972, 12 april: Två MiG-21 från DDR flyger in över Skåne och kommer ända till Osby innan de vänder om. En beredskapsrote som just landat hinner skickas upp och kan identifiera planen.2008. Privatflyget i Stockholmstrakten hotas av en stängning av Barkarby-fältet. Flygklubbens arrende utgår vid årsslutet 2008/09 men verksamheten kom att kunna fortsätta.
1990, 29 juni: Det sista och 329:e exemplaret av Saab 37 Viggen överlämnas av Saab till flygvapnet. Flygvapenchefen (CFV) Lars-Erik Englund överlämnar så planet till major Thomas Karlsson, chef för tredje divisionen på F 16 i Uppsala.
2003, 6 december: Utställningen av Saab-flygplan invid E 4:an förbi Linköping förnyas genom att upprustade exemplar av Tunnan och Lansen kommer på plats. Senare kommer även Draken och Viggen upp på pelare.1963, 7 februari: Fyra svenskar som tjänstgjort vid FN-insatsen i Kongo får Vasamedaljen i guld av åttonde storleken för ”synnerligt mod och behjärtat handlingssätt”. De är flygkapten Anders Lundqvist, trafikflygare Billy Nilsson, radiotelegrafist Sven Kempe och flygmekaniker Thorbjörn Bergh.
1926, 20 augusti: Omfattande luftförsvarsövningar i stockholmstrakten slutar med en flyguppvisning över Ladugårdsgärde med omkring 10 000 åskådare. Från sex sjöflygplan gjordes fem fallskärmshopp av flygspanare med Thörnblad- fallskärmar. Två av hopparna dödades, då deras fallskärmar inte utvecklades.1958, 28 juni: Fyra Sk 16 och ett transportplan med 12 man från flygvapnet flyger från Västerås för att på FN:s begäran till Sverige delta i FN:s insatser UNOGIL för att bringa ordnade förhållanden i Libanon där oroligheter utbrutit. Senare fick gruppen förstärkning liksom mer lämpade spaningsflygplan (icke-svenska) samt helikoptrar. Flygverksamheten avslutades 26 november.
1971, 23 februari: Den första serietillverkade AJ 37 Viggen flyger för första gången. System Viggen kom att vara i flygvapentjänst i hela 34 år, till hösten 2005. Första Viggen-flottilj var F 7, Såtenäs.
1969 februari: 1966 års utredning av trafikledningsfunktionen avger sitt första betänkande där man bl.a. föreslår en central utbildning av trafikledare för Luftfartsverket och flygvapnet. Utbildningen vid Trafikledarskolan, baserad vid Sturup, påbörjades september 1974.
1942 januari: K.M:t (regeringen) beslutar att landets forskning och utveckling rörande ekoradio, dvs. radar, skall samordnas, vilken skedde på några platser runt och i Stockholm. Verksamheten i Sverige hade initierats av ingenjör Torsten Elmquists forskning från 1939.
1940, 18 september: En brittisk spärrballong som slitit sig från Grimsby i östra England, stoppas i Runemo i södra Hälsingland. Det var bara en av många sådana ballonger som kom in över Sverige under krigsåren.1913 oktober AB Södertelje Verkstäders Aviatikavdelning bildas med Carl Cederström som chef för avdelningen. Året därpå startade tillverkningen av flygplan bl.a. Farman HF22 och HF23 och senare Albatros B II på licens, sammanlagt ett trettiotal flygplan. Fabriken lades ned 1917.
1953, 30 september: 12 jetplan, troligen av typ Thunderjet, flyger tidigt på morgonen in över Ängelholmstrakten västerifrån på låg höjd. Efter ett par minuter försvinner de nordvästvart.
2010, 12 juni. Flygvapenmuseum i Linköping återinvigs efter en tvåårig renoveringsperiod, som kostat 175 milj.kronor. Renoveringen innebär bl.a. att den av Sovjet 1952 nedskjutna och 2003 återfunna DC-3:an fått en framträdande plats och att de flesta av flygplanen utomhus fått plats inomhus. 2003, 8-19 september: 1. helikopterskvadronen i Boden deltar med tre HKP 9 i övningen Nordic Peace 2003 med basering på Piikajärvi flygfält i Finland. I övningen deltar också Finland med fyra MI-8 och tre MD 500 och Norge med fyra Bell 412 SP 2001, 16 februari: Filmen ”Så vit som en snö”om aviatrisen Elsa Andersson och i regi av Jan Troell har premiär. Amanda Ooms spelar Elsa och i övriga roller kan man se bl a Rikard Wolff, Björn Granath, Björn Kjellman, Stina Ekblad samt Shanti Roney. Filmen fick över lag mycket goda omdömen. I flygscener medverkarMikael Carlson med Tummelisa och Thulin/Bleriot medan en Tiger Moth maskerats till en Albatros.1940 september: Tyska skolflygplanet Klemm Kl 35, Sk 15, börjar levereras till FV. Redan några månader tidigare hade civila Sk 15 inhyrts. 74 Sk 15 hade beställts 1940 från Tyskland. Samtliga var levererade i maj 1941. Dessutom inhyrdes under olika perioder ca 14 civila Sk 15. Typen utgick 1947, varvid ett antal såldes för civilt bruk bl.a. till flygklubbar via KSAK.
1945, 25 maj. En tysk militär Bücker Bü 181 nödlandar vid Grönskåra i Småland. Piloten, flyglärare Herman Butz, uppgav för polisen att han flytt från ett fält i Schleswig-Holstein under ett uppdrag att flytta planet längre västerut under andra världskrigets slutstrider i Tyskland.
1972, 6 oktober: Regeringen omvandlar Stig Wennerströms livstidsstraff till 20 års fängelse. Det innebar att han senare kunde friges villkorligt i juli 1974 sedan han avtjänat tio år av sitt straff.2006, 27 oktober: Den svenska helikopterstyrkans gruppering på den amerikanska basen Camp Bondsteel i Kosovo invigs officiellt. Svenska flaggan hissas och grupperingsplatsen döps till Hotel Bravo.
1972, 17 mars: I regeringens försvarsproposition föreslås bl.a. att antalet jaktdivisioner skall minskas från 20 till 10 och att luftförsvarsroboten Bloodhound, RB 68, dras in.
1954, 29 november: Filmen ”Gula divisionen” med Stig Olin som regissör har premiär på biografen Royal i Stockholm. Bl.a. medverkade Lars Ekborg, Hasse Ekman, Ann-Marie Gyllenspetz, Sven Lindberg, Lars Ekborg, Mona Malm och Gertrud Fridh. Den byggde på boken ”Gyllene vingar” av Lars Widding och medverkande flygplan var J 29 Tunnan. Filmen spelades in på F 8 i Barkarby. Flygteknisk konsult var Sven Lampell som bl a gjorde en looping runt Västerbrons valv med en Saab Safir.1979, 1 mars: En ny flygledningscentral för den samordnade övervakningen och ledningen av civil och militär flygtrafik inom Stockholm flyginformations-sområde (FIR) tas i bruk. Den tidigare centralen som tillkom 1965 hade inte längre tillräcklig kapacitet. 1942, 19 juni: Första flygningen med Saab 18 genomförs med Claes Smith vid spakarna. Flygplanet fick i olika versioner beteckningarna B 18A, B 18B, S 18A, T 18B. Sammanlagt beställdes 244 med första leverans till FV i mars 1944. Sista flygplanet togs ur tjänst 1959. 1988. Ett satellitnavigeringssystem visas för första gången i större sammanhang. Det är konstruerat av Håkan Lans. Användningsområdena förväntas bli omfattande, inte bara inom flygsektorn.