Posted on

Cosmos Bipinnatus Capriola

Skapa innehåll som är exklusivt för ditt varumärke genom att ta del av Getty Images globala datadrivna insikter och nätverk med fler än 340 000 skapare.Effektivisera ditt arbetsflöde med vårt förstklassiga digitala filhanteringssystem. Organisera, kontrollera, distribuera och mät allt ditt digitala innehåll.

Få tillgång till det bästa från Getty Images med vår enkla abonnemangsplan. Miljontals högkvalitativa bilder och videor samt högkvalitativ musik väntar på dig.Djupröda, scharlakansröda eller djupt rosa enkla kosmosblommor på höga men produktiva växter. Rik färg och bra med silverblad, blommorna åldras harmoniskt men behöver så småningom regelbunden deadheading.

De senaste introduktionerna ger oss också nya färger och mönster. Enkelblommiga, enfärgade ‘Rubenza’ i djupröd och ‘Xanthos’ och ‘Lemonade’ i citrongult, sticker ut. Av de randiga typerna är ‘Velouette’ i vitt och mörkrött dramatiskt. ‘Capriola’ är min favorit, med vita kronblad kantade i rosa och rika blommor på 1,2 m plantor. Tillsammans med andra i mjukare färger är den idealisk bland buskrosor eller perenner; högre typer är bra på baksidan av sängar eller som en tillfällig skärm.

Snyggt krusade, rosa-rosa enkla kosmosblommor vänder uppåt från jämnt snygga växter, färgen knappast bleknar innan kronbladen börjar falla. En förbättring av den liknande, men nu oacceptabelt variabla, ‘Sonata Pink’.
Stora, platta, uppåtvända, rent vita blommor på växter av enhetlig höjd, Cosmos ‘Apollo White’ blommar konsekvent från juni till långt in på hösten. Apollo-serien är den nya standarden inom kort kosmos.

Innan du planterar ut, acklimatisera växterna till utomhus genom att härda av dem först. Placera plantorna 30-60 cm från varandra, beroende på deras eventuella höjd. Stöd kan mycket väl vara nödvändigt för dessa växter: mindre sorter kan stödjas med buskved, medan högre sorter behöver det mer solida stödet av käppar och garn. Mögel kan vara ett problem om växterna inte tunnas ut eller om de odlas i mycket skyddade lägen; fri luftrörelse är den bästa förebyggande åtgärden i det här fallet.
En av de bästa kosmos i Wisley korta växter bär rika, karminfärgade enstaka blommor som håller sin färg väl och bleknar harmoniskt till rosa toner. Bra blomform och storlek, idealisk i stora behållare.

En ny medelhög sort med stora, huvudsakligen halvdubbla blommor randiga i lavendelrosa och rodnad vit. Mycket vacker, tidig, långblommande och produktiv kosmos, men konstigt nog vetter alla dess blommor åt olika håll.
Underbara, glödande orange enstaka kosmosblommor på växter med tilltalande öppen tillväxt, långsam igång men produktiv senare. Vackert sammanplanterad bland mörkbladiga cannas eller dahlior för kontrast i vana och färg. Det är för närvarande svårt att spåra seed.

För något lite annorlunda har Cosmos bipinnatus ‘Cupcakes White’ ovanliga, kupade blommor med rent vitt kronblad som smälts samman till stora skålformade blommor som påminner om pappersformade muffinsfodral. Vissa av blommorna kan också vara rosafärgade eller kan ha delade eller halvdubbla blommor. “Cupcakes White” röstades fram som “People’s Favourite” av besökarna vid kosmosrättegången i Wisley. Odla Cosmos bipinnatus ‘Cupcakes White’ i en bård eller i en behållare. ‘Cupcakes Mixed’ har en balans mellan vita och rosa nyanser.Så kosmosfrön i krukor i april, i ett växthus eller på en solig fönsterbräda . Transplantera de unga plantorna i individuella 7 cm krukor och plantera sedan ute i slutet av maj eller juni. Cosmos kan behandlas som tåliga ettåriga och sås direkt utanför där de ska blomma, men sådd utomhus bör skjutas upp till mitten av maj. När plantorna har bildats två eller tre par av löv, nyp ur odlingsspetsarna för att producera fler buskiga växter som kommer att fortsätta att producera fler blommor. Som en kortare version av ‘Candy Stripe’ är de slående växterna bäst tidigt och mitt på säsongen, medan det kompakta bladverket låter blommorna blomma dolda. Råare i färgen än den mjukare, men högre, Cosmos ‘Capriola’.En kortare, nykomlig kosmosvariant. De ovanliga och vackra enstaka blommorna bleknar från en vacker rik röd till blekare “antika” toner när de åldras, vilket skapar en tvåfärgad effekt och med en mängd olika blomfärger när som helst på växten. Som Cosmos bipinnatus ‘Antiquity’ är det en kortare sort, den behöver inte utsättas och är idealisk för både border och containrar. Deadhead när blommorna börjar se trasiga ut, eller klipp regelbundet för snittblommor – blommorna ska hålla i 10 dagar i en vas. En vacker och enkel blomma att odla från frö.Dubbelblommiga kosmosformer kan vara en besvikelse. Det här är valet från Wisley, för även om det fanns väldigt få dubblar, matchade singlarna och räfflade blommorna perfekt i färg för att skapa en fascinerande, rosa-rosa blandning.

Jag skulle inte rekommendera dem utan skulle istället titta på nya och senaste introduktioner där ett lite högre pris leder till bättre kvalitet. Den grupp där detta tillvägagångssätt misslyckas är den dubbelblommiga Double Click-serien, där inte en kultivar konsekvent producerar dubbla blommor.
Kosmosfrö är inte en högvärdig gröda, så tid går sällan åt att säkerställa högsta kvalitet i växter som odlas från frön från äldre sorter som inte lockar höga priser. Detta bekräftades i Wisley-utställningen, där gamla sorter, som ‘Sensation Mixed’, ‘Purity’, ‘Sea Shells’, ‘Dazzler’, ‘Daydream’ och ‘Versailles Tetra’, blommade sent och gles, ofta på obehagligt sätt. höga växter.Den brittiskfödda Apollo-serien i karmin, vit och rosa är det bästa valet för containrar. ‘Sea Shells’, med varje kronblad rullat till ett rör, är slående och särskilt bra i vaser, men enligt Wisley-bevisen försämrades det illa; prova den kortare Hummingbird-serien istället.