Posted on

De är Rädda För Aik

Vi kommer så småningom att få tunnelbana i Älvsjö. Ett sådant projekt kräver av förklarliga skäl långa planeringshorisonter under vilka många stora beslut ska tas. Själva byggandet av tunnelbanelinjen är planerat att pågå under åren 2025 – 2034.Vi ser även gärna ett tillskott av juridisk kompetens till föreningens arbetsutskott som arbetar med Idrottsplatsen, så om du har juristkompetens och vill dra en lans för våra barn och ungdomars fotbollsverksamhet – hör av dig till [email protected]ådet startar den 21 februari och håller på fram till den 21 mars. Under denna tid kan man lämna in frågor och yttranden till Region Stockholms Förvaltning för utbyggd Tunnelbana vilka ansvarar för utbyggnaden av Stockholms tunnelbana.I veckan har ÄAIK FF varit med på ett informationsmöte i vilket vi uppdaterades om att nästa Samråd kommer att handla om var etableringsytor och arbetstunnlar fysiskt kan tänkas placeras (arbetstunnlar används för att komma ner till rätt nivå för att spränga ut tunnlar och stationsrum) vid byggandet av nya tunnelbanan. Ett av de tre alternativa förslagen som kommer att presenteras i Samrådet är att en arbetstunnel tillsammans med etableringsyta ska placeras på grusplanen på Älvsjö IP. Något som vi naturligtvis tycker är det sämsta av de tre alternativen då detta kommer att påverka såväl vår verksamhet som våra spelares möjlighet att ta sig till och från Älvsjö IP på ett tryggt sätt. Detta då även gång och cykelvägen utanför Älvsjö IP kommer att påverkas av tung trafik som ska korsa in/utfarten till idrottsplatsen. Från föreningens håll vill vi att grusplanen ska användas till att etablera en ny konstgräsplan.

Från föreningen kommer vi att göra vad vi kan för att belysa hur detta påverkar våra barn och ungdomar med målet att etableringsytan och arbetstunneln placeras på någon av de två andra alternativa platserna vilka är:

Bandypuls är Sveriges största bandysajt. Vi bevakar sporten dygnet runt, alla dagar om året. Vi granskar, berör och underhåller. Vår bevakning har inga geografiska gränser och Bandypuls finns som sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.
Rubrik: KRÖNIKA Text: Million: Glöm inte att hela bandy-Sverige måste leva • Premiär för Bandypuls sommarserier i dag Pushsegment: Stora nyhetshändelser

Sveriges ledande bandybevakning. Häng med redan idag så får du de bästa och hetaste nyheterna på sajten och i appen. Just nu endast 8 kr/dag, du betalar 229 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.
Är det möjligt att Kalle Holmberg nickar in 1–0 mot Häcken efter en halvtimme? Är det tänkbart att Rasmus Elm böjer in en frispark mot AIK strax före paus?Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu är avstängda. Oscar Linnér, Sebastian Larsson, Panos Dimitriaidis, Tarik Elyounoussi, Daniel Sundgren och Stefan Silva har dragits med skadeproblem.När vi summerar allt så kommer vi att peka på ett perfekt renoverat IFK som förvandlats till vinstmaskin, eller lyfta just de där trygghetsgenerna som Rikard Norling ympat in i ett tungt satsande och stabilt AIK. Men här och nu handlar väldigt lite om de där bitarna.Och se på själva… IFK Norrköping hänger fortfarande med på tåget. De sitter inte i första klass, men de är kvar. Jens Gustafsson och hans lag, hans klubb, har gjort en på många sätt ännu mer imponerande resa. Det fanns så många prognoser som talade för att de skulle ta en annan väg när de sålde av sitt guldlag från 2015, de plockade bort alla bitar, hittade nya och byggde något annat som såg nästan likadant ut.

Det har gått en vecka sedan de skulle få sitt guld för besväret, vi var över 50 000 inne på Friends-festen, allt de behövde var att ta det sista steget över mållinjen.
Rikard Norling har byggt det här ångloket, han har kört det på låga växlar genom hela 2018, precis hur tryggt som helst. Andra lag har varit nästan lika bra på att vinna fotbollsmatcher, men inga har varit i närheten av att vara lika bra på att inte förlora dem. Norlings Ventura-influerade, italienska 3-5-2-fotboll hade varit imponerande överallt, men det är en bragdprestation i en klubb som AIK.Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ett stort, svart guldtåg bromsar sig in på en småländsk guldperrong. Styrningen fungerar fortfarande, rälsen har legat utstakat sedan ett par månader, men någonstans i höjd med Gävle drog någon i nödbromsen, och nu vet vi inte längre riktigt vem som kör.
Men här har vi ett lag som kontrollerar, som väntar, som härskar genom att behärska. Och det har fungerat eftersom det fungerat, eftersom AIK baxat det ända hit.

Vilka blir mästare? Vilka bärs runt på torg och promenader med slitna stämband tills solen går upp över en ny vecka och en ny värld i fotbolls-Sverige?
Jo, söndagen den 11 november handlar det förstås också om att spela rätt, men mer än något annat handlar det om att tänka rätt. IFK Norrköping kommer till Hisingen för att slå ett Häcken som inte förlorat en allsvensk match där på 13 månader, AIK kommer till ett Kalmar FF som tappat all form av riktning.

Guldet är AIK:s att förlora, fortfarande, och egentligen talar väldigt lite för att de ska psykossnubbla hela vägen ner i depressionen, att de ska slå nordiskt rekord i kollaps (Bröndby innehar det sedan i våras).

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
På digitala reklamskyltar runt om i Stockholm – däribland Stureplansskärmen, på T-Centralen samt den stora skärmen utanför Mall of Scandinavia – kommer förbipasserande uppmanas att engagera sig för att proaktivt rädda liv. Även om du inte kan vara på plats så går det att besöka ivanminuten.se när som helst för att delta.Låt oss testa det senare. AIK behöver inte fungera så här. För fem år sedan arrangerade de ett historiskt årsmöte i Solnahallen. 924 personer kom dit, många av dem för att välja en annan styrelse än den valberedningen föreslog. De vann.

Med nästan ett år kvar till nästa årsmöte finns gott om tid att planera, mobilisera och aktivera maktpositionen. Uppdraget blir inte enkelt. AIK har problem, på planen och i ekosystemet runt klubben. En ny styrelse behöver arbeta i en ny kultur, och därför tilldelas ett tydligt mandat: Genomlys allt. Oberoende utredningar. Redovisa varje krona och avtal. Skapa en fungerande arbetsmiljö. Rädda AIK undan den här självförgörande varianten av sig själv.

Den senaste tidens uppmärksammade exempel, mittfältaren Lamine Dabo, är inte unikt. Tvärtom är det en affär som har blivit typisk. Ett konstigt pussel av motiv och intressenter som behöver läggas för att få ihop allt – och även när det är gjort svävar frågorna i bakgrunden.
I stället för att syssla med anti-demokratiskt osande sabotageaktioner är det hög tid för medlemsdemokratin att göra verklighet av sin makt. Nästa AIK-styrelse kan väljas av den majoritet medlemmar som är trötta på det här. Den möjligheten är det allra största värdet med vår modell: AIK behöver inte lämnas åt sitt öde, utan sin medlemsbas.

Oavsett om det är grandiosa personligheter, agentnätverk eller falanger med våldskapital som sliter AIK åt olika håll behöver den frigöra sig och tjäna sitt eget syfte.

Utfallet har så klart inte blivit helt lyckosamt, men det är inte poängen. Poängen är demonstrationen av medlemsmakt. Den finns på riktigt, inte bara i teorin. För att AIK inte ska gurgla runt i samma cirkel av dunkla motiv, våldsamheter, konstig rollfördelning och inkompetens behöver medlemmarna använda den. Inte bara en gång till, utan från och med nu och för alltid.
Fan vet. Länge. De är inne på sin fjärde tränarlösning sedan 2020, men hur många matcher har Andreas Brännström kvar? Sin tredje sportchef, som måste vara måttligt imponerad av den sörja han har anlänt till. Snart anställer de eventuellt sin tredje vd på tre år, efter att ha gjort sig av med sin sjätte på tio.Robert Falck tog över som ordförande i mars 2019. Därifrån och framåt har han och den styrelse han har arbetat med haft gott om saker att hantera, men också mycket tid att påverka.AIK:s modus ger oftast sken av att vara ett hopkok av agendor: Ibland tycks sportsliga bedömningar styra skutan, ibland ekonomiska, men alldeles för verkar andra saker spela roll. Med tanke på det har det gått över förväntan länge, men verkligheten ser onekligen ut att ha kommit ikapp.Det finns två sätt att möta den här situationen: Uppgivenhet och krasst konstaterande av att det är så här – eller en mer konstruktiv inställning till framtiden. På vägen hit har de samlat på sig en uppsjö spelare som antingen kommit från milt uttryckt oväntade marknader, haft besynnerliga meritlistor, begränsad förmåga eller lånats in under former som inte känns speciellt begripliga för någon. Det som plågar AIK nu är inte problem som precis har landat i deras knä. Tvärtom. Det är sent för Falck och hans vänner. På fem år har de inte demonstrerat någon förmåga att ta kontroll över klubben, som med tiden snarare framstått som allt mer splittrad.

Jag har svårt att se svenska fotbollssupportrar som offer för hur deras föreningar fungerar. Världen är full av exempel på det motsatta, där hela städer, supporterrörelser och hundraåriga institutioner kapas av distanserade ägargrupper och egennyttiga intressen och ingen – absolut ingen – kan göra något åt det. Det enda som till slut återstår är anarki; kasta in en miljon tennisbollar på planen, storma den eller blockera ingången till träningsanläggningen i hopp om att tvinga fram något. Det hjälper sällan.
Det känns igen. Vad gjorde att valet av Alexander Isaks ersättare föll på Sulejman Krpic? Ur vilken rekryteringsstrategi föddes idén om vänsterbackslånet som kom med samma flyg, Stipe Vrdoljak? Vad går det att förstå av en klubb som plöjt genom Jasir Asani, Collins Sichenje, Bojan Radulovic, Vincent Thill, Zack Elbouzeidi, Henry Meja, Benjamin Kimpioka, Saku Ylätupa, Kolbeinn Sigthorsson, Jack Lahne, Augustín Gomez, Robert Taylor och John Chibuike?

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan. AIK Hockey tvingas återigen be supportrarna om pengar för att rädda ekonomin. Via en nyemission hoppas klubben få in 5 miljoner kronor för att täcka hål som coronapandemin rivit upp i verksamheten. – Han gör en riktigt bra match. Han får göra den första räddningen vid bortre. Han tränar otroligt bra, varje dag, så han håller sig i form. När han väl får chansen är han redo, säger Melkemichel. – Ur det perspektivet, och att vi faktiskt är tajta, de får inte så mycket chanser mot oss… det var väl en chans där de sköt utanför… så tycker jag att vi hade bra kontroll. Ur ett prestationsmässigt perspektiv var det ganska bra. Vi möter ett riktigt bra lag, som verkar vara i bra form.

Nere på planen var det tufft spel. Totalt delade domaren Stefan Johannesson ut fem gula kort, två till djurgårdslägret (Erik Johansson och Jonas Olsson) och tre till AIK (Enock Kofi Adu, Alexander Milošević, Tarik Elyounoussi).
– Om man tittar på matchen så är vi inte helt nöjda med vårt spel i första, framför allt blev vi lite passiva i vårt anfallsspel. Ändå skapar vi några bra chanser, Tommi Vaiho fick en bra start. Han gör en jättefin räddning, säger tränaren Rikard Norling.I slutskedet av matchen ville bortalaget ha straff när bollen tog på Erik Johanssons arm. Domare Johannesson friade och blåste en stund därefter av matchen.

– Klart man känner med honom. Samtidigt har han spelat EM, VM och Champions League så det går nog ingen nöd på honom, säger Tommi Vaiho efter derbyt som slutade mållöst.
– De skapar några bra lägen där i första halvlek men i den andra tycker jag att vi tar över lite mer. Det är som ett derby brukar vara, tufft spel och knappt några målchanser, säger Vaiho.Kort innan avspark tvingades dock målvakten kasta in handduken på grund av ett stukat finger. In mellan stolparna hamnade i stället reserven Tommi Vaiho som innan söndagens möte hade gjort två allsvenska matcher i år.Den allsvenska vårsäsongen är färdigspelad. Tolv omgångar är avklarade (fyra lag har spelat 13 matcher) och inte oväntat är det Malmö FF i toppen och Varberg i botten.

AIK är vårsäsongens stora flopp. Kommer Andreas Brännström att leda laget även efter sommaruppehållet? Resultaten talar emot – men ”Lex Degerfors 2022” kan rädda ”Brännan”.För andra gången inom loppet av två år så ska AIK genomföra en nyemission. 2018 fick man in 9,2 miljoner kronor och därefter har ytterligare fyra miljoner kronor tillkommit.

Klubben har tidigare fått bidrag från Riksidrottsförbundet och korttidspermitterat personal, men enligt Dagens Industri kommer det ändå att fattas drygt fem miljoner kronor vid bokslut.En nyemission innebär att ett bolag, i det här fallet AIK Hockey, erbjuder allmänheten att teckna nya aktier, för att på så vis få in mer pengar till bolaget.