Posted on

Det Gick En Propp

Recensionsdag: 2003-04-03 Genre: Biografier och litteraturvetenskap Originalutgåvans titel: Heart. A Personal Journey Thema-kod: Biografi och prosa (ej fiktion) Antal sidor: 151 Mått: 141 x 218 x 15 mm Vikt: 314 g Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789146201595 (2003-04-03); Ljudbok, CD, 9789179531942 (2004-05-03); Pocket, 9789146210504 (2004-09-17)Mitt i livet drabbades Anita Jekander av stroke. Men hon hade tur, hennes skador blev lindriga och livet kunde så småningom gå vidare. För andra har tillvaron helt förändrats och kampen för att komma tillbaka varit oändligt mycket tuffare. Nyss hemkommen från sjukhuset saknade Anita en fakta- och tröstebok om stroke en bok att känna igen sig i, men också en bok för anhöriga, arbetskamrater och vårdpersonal. Därför har hon nu sammanställt sin egen och andras berättelser kombinerat med fakta hämtad från intervjuer med experter inom ämnet. Resultatet har blivit en engagerande bok som ger både kunskap och tröst och som förhoppningsvis kan leda till ökad förståelse. Anita Jekander är frilansjournalist och författare till boken Kartan och verkligheten (2002).

Wahlström & Widstrand är ett allmänutgivande förlag verksamt sedan 1884. Vi har en bred och varierad utgivning med ett tydligt fokus på skönlitteratur inom de flesta genrer.
Din webbläsare tillåter inte cookies från tredjepart. Troligtvis använder du Safari, som blockerar detta som standard. Enklast är att använda en annan webbläsare, exempelvis Google Chrome.E-bok mejlas ut som en länk från Elib på bokens utgivningsdatum. Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum och PDF-korrektur mejlas ut när det finns tillgängligt.

Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan. Personuppgiftspolicy
Intervjuerna kompletteras av korta faktakapitel. Ett handlar om de dolda handikappen, till exempel trötthet, dubbelseende, förlorad sexlust. Stroke kan också påverka mängden serotonin i hjärnan och ge en ”kemisk” depression, som botas med antidepressiv medicin. Hon skriver också om effekten av intensiv tidig terapi och efterlyser samtalsgrupper för anhöriga. (W&W)

När spisen eller något annat inte fungerar kan det vara proppen i elcentralen som gått. De flesta spisar går på trefas-el. Det innebär att spisen har tre säkringar. Titta på schemat i säkringsskåpet. Kontrollera alla tre säkringarna och byt proppar alternativt fäll upp knapparna.Bor du i ett äldre hus kan du ha ett proppskåp som innehåller säkringar eller så kallade proppar som skyddar elsystem från överbelastning. Om du belastar elsystemet hårt, till exempel genom att ha flera elapparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen brytas. Du kan då behöva byta propp.

Våra besökares säkerhet är viktig för oss. Vi vill dessutom kunna erbjuda en bra användarupplevelse. Därför har vi utvecklat vår webbplats för att den ska fungera riktigt bra i webbläsare som uppdateras ofta och anses som säkra. Vi rekommenderar dig att uppdatera din webbläsare till någon av dem, t ex Chrome eller Safari.
I de flesta lägenheter är en så kallad ”automatsäkringscentral” monterad som har knappar som faller ner om systemet blir överbelastat. I ett fåtal äldre lägenheter sitter äldre proppskåp med så kallade ”proppsäkringar”. Där automatsäkringscentral är monterad finns även en jordfelsbrytare.

Det verkar som att du besöker oss med Internet Explorer. Den webbläsaren har inte längre support från tillverkaren Microsoft. Den anses inte heller längre vara tillräckligt säker.

Du ser vilken propp som är trasig genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat. Byt ut den trasiga mot en ny vars färgprick har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. Hur många ampere (A) proppen är till för framgår av färgmärkningen i bakkant på proppen. Grön färg är 6A, röd 10A, grå är 16A.
Om du byter propp, tänk på att välja rätt styrka. Färgen visar vilken strömstyrka säkringen har. Proppen ska ha samma färg som bottenplattan inne i säkringshållaren. Spisar behöver ofta 16 ampere (grå färg) och sätter du av misstag dit en med lägre styrka så går proppen sönder igen.I din lägenhet finns en elcentral/proppskåp som innehåller säkringar som skyddar elsystem från överbelastning. Skåpet sitter i hallen eller i klädkammaren och här kan du felsöka och avhjälpa fel om strömmen gått hemma hos dig. Däremot ska du alltid kontakta Familjebostäder angående lagning av strömbrytare, vägguttag och fasta installationer.För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.I nya elcentraler sitter också en jordfelsbrytare. Den känner av om någonting är fel i elsystemet och stänger då av strömmen. Om lägenheten blir strömlös: dra ur kontakten till den apparat som du nyss kopplat in och återställ sedan jordfelsbrytaren genom att trycka upp knappen som fallit ner. Om jordfelsbrytaren fortfarande slår ifrån behöver du göra en felsökning. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån. Kanske belastar till exempel en vattenkokare och en brödrost samma säkring. Testa då att slå av någon av apparaterna och tryck upp säkringsknappen som fallit ner. Om detta inte hjälper gör du en felsökning och testar säkring för säkring enligt den instruktion som sitter intill elcentralen. Om du bor i ett nytt eller nyrenoverat hus är din lägenhet utrustad med automatsäkringar. Även där bryts strömmen när elsystemet överbelastas, men säkringen går inte sönder. Du återställer säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner.Om strömmen går i din lägenhet beror det troligtvis på att jordfelsbrytaren eller en säkring har slagit ifrån. Det går ofta att räkna ut vad som har orsakat felet genom att titta i elcentralen.

Gefle Dagblad, GD, är ledande morgontidning i Gävle. Vi granskar, berör, avslöjar, underhåller och förmedlar händelser och nyheter i kommunerna i Gästrikland. Det har vi gjort sedan 1895. I dag finns vi som papperstidning, e-tidning, sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.Stroke är en av våra vanligaste folksjukdomar. Men okunskapen är stor, inte bara bland allmänheten utan även inom sjukvården. Det har Anita Jekander fått erfara. Med boken ”Det gick en propp” vill hon visa vilka dolda handikapp ett slaganfall för med sig.

Foto: Elinor Torp Lämnade teve. Det allra största problemet är att strokedrabbade efteråt isolerar sig på grund av sina dolda handikapp, säger Anita Jekander, som fick sluta som journalist på teve och i dag skriver böcker och föreläser.
… har du själv kopplat i en lamparmatur eller dylikt kan du ha dragit elen fel och du borde vara glad att det slår ifrån. Kontakta ägaren av fastigheten/vaktmästare/elektriker. Kan du ingenting om el ska du absolut inte pilla med det.edit3: Testade slå av alla automatsäkringar till OFF utom den till belysningen, och bröt huvudströmmen (1,2) väntade 5 sekunder, satte igång alla automatsäkringar igen, och vips så fungerar allt i köket igen!?!? MEN – nu när jag tänder mina andra spotlight i taket så tänds dom i 1 sekund, sen släcks omedelbart igen. VAD ÄR DET SOM HÄNDER?!?Surrar kan vara normalt. Kan vara en dålig dimmer eller så är det fel dimmer för ändamålet. Det kan också vara att den belastas för lite. Och det kan vara att det är felkopplat.

Tjenare. Hoppas att ni kan hjälpa mig. flyttade nyligen in i en ny bostadsrätt, en etta. Skulle montera ned en lampa i taket så drog huvudströmbrytaren i proppskåpet – och när jag satte igång den igen så fungerar inte köksfläkt, ugnen, micron, och en bänkbelysning i köket. Alltså har ju någon propp eller liknande gått?

Om jordfelsbrytaren slår ut pga ström läcker ut fel väg så slår bara jordfelsbrytaren ifrån. Om du får en kortslutning så går strömmen rätt väg och då slår bara säkringen ifrån.Har nu fått sakerna i köket att fungera igen, men nu släcks mina spotlights i taket (en annan belysningspunkt i från lampan som jag kopplade i först) efter bara 1 sekund. Varje gång jag försöker tända dom. I övrigt så är min fråga hur du egentligen gick tillväga när du tog ner lampan? Jag antar att det inte var en vanlig lampa med propp utan att du behövde lossa på lite kablar och då låter det lite som att du inte bröt all strömmen dit. Hade det varit strömlöst så hade det troligen inte hänt något. Satte du upp en ny lampa, så är frågan hur konditionen/kopplingen är på den? […] Men du vred alltså strömbrytaren (plats 1,2 i skåpet) till 0 och sedan på igen. Det kan ju vara så att strömbrytaren är lite trasig och inte slog på alla tre faserna när du vred på den. Du kanske får lirka med den och slå av och på. Du kan ju ha alla säkringar utom typ en, avslagna, så länge. […]

edit2: Har nu testat byta alla säkringar i källaren. Hjälpte inte ett skit. Har även monterat tillbaka lampan, men den fungerar inte längre (precis som att det inte är någon ström i kablarna i taket?) Har testat vrida av och på huvudströmbrytaren igen, och alla automatsäkringar, inget hjälper.
Nix ingenting. Vet ej vart den går. Men jag menar va fan, det enda som var ikopplat var ju lampan med en simpel L1, fas, och jord. Har ju inte gjort ett skit mer än att koppla bort dessa. Förstår inte vad som kan ha gått fel. Säkringarna är bytta, och allt ser rätt ut i mitt skåp.Nej det kan inte vara ”vidarekoppling”. Det är helt uteslutet. Om du inte får ström i den så är antingen fasen, säkringen eller kabeln trasig. Alternativt så är strömbrytaren till lampan av.