Posted on

Du Lever Bara Ett Liv

Sök människor som vill se dig lyckas och vara glad, som lyfter upp dig snarare än trycker ner dig och gör dig av med alla som håller dig tillbaka. Det sägs att man är summan av sina fem närmaste relationer, så se till att de skildrar den verklighet du vill ha.Jag är fortfarande på min egna resa mot mitt mål och denna texten nämner endast det som hjälpt mig. En del människor, både främlingar och bekanta har ifrågasatt mina val och tycker saker jag gör är konstigt men jag har inte låtit det stoppa mig. Jag lever trots allt inte deras liv utan jag lever mitt egna.

Sista punkten på denna listan summerar egentligen det de tidigare punkterna handlar om. Det är nämligen att du ska göra det du vill göra. Inte vad andra vill att du ska göra eller vad som förväntas av dig utan det DU VILL GÖRA.
Detta är också något som kommer vara svårt till en början då vi har blivit programmerade att tänka att våra ägodelar direkt reflekterar vårat egna värde.Klipp gräset imorgon, ha samma tröja på dig en dag till, diska efter du smällt maten. Men för guds skull hämta barnen på dagis i tid! Annars blir det ett jäkla liv. Poängen är att det handlar om att prioritera och om att bygga ett liv som du vill leva var dag av.

Relationer med andra människor är kanske det viktigaste steget till att bygga det liv du vill ha. Att älska och att vara älskad är endast möjligt med andra människor i ditt liv. Så försök omringa dig med vänner och familj som får dig att vilja bli en bättre person.
Minimalism är något som många känner till men som många även missförstår. Det handlar inte om att leva med så få ägodelar som möjligt. Precis som mycket annat så är minimalism mångsidigt och betyder olika för olika personer.Vi stressar oss genom dagarna för dessa små stunder av rofyllt lugn och passion. Vi sliter för att kunna köpa det där lilla extra som kommer ge oss det vi söker. Och vi skjuter fram det riktiga livet tills vi nått våra mål. Detta är inte att leva ett fullt liv, detta är att vänta på att livet kommer till dig. Du kanske hatar att gå i skogen för du är pollenallergiker. Då låter du bli att gå i skogen. Du kanske älskar att diska för du tycker om hur det varma vattnet och såpan känns mot din hud. Om så är fallet så diska på! Poängen är att du ska göra det som gör dig glad. Det kommer kanske ta tid och det kommer troligen vara en svår resa som kommer kräva en del uppoffringar men det är möjligt att nå målet.Det kan vara så enkelt som att bara få ordning på en yta som du kan kalla din egen. Ett litet utrymme där du känner dig lugn och trygg. En yta du kan kalla din egen där du kan vara dig själv för en stund.Detta behöver inte vara något stort projekt. Det kan räcka med att gå en lång runda i parken och komma bort från betongen en stund. Om detta inte räcker och du behöver rensa lungorna från stadens avgaser så kan en promenad i skogen göra susen.Bygg ett liv som du inte behöver ta semester ifrån. Detta sade den internationella föreläsaren och livscoachen Rob Hill Sr. Ett väldigt tänkvärt citat tycker jag. För idag verkar många leva endast för den semester som ligger bara några veckor eller månader bort, eller de få lediga stunderna som finns kvar på dagen efter jobbet och alla sysslor är avklarade.

Hjärnkoll Skåne är en del av NSPH Skåne och Riksförbundet Hjärnkoll och ansvarar för verksamheten i Skåne län. Vi verkar för att minska fördomarna och okunskapen kring psykisk ohälsa genom att få ut våra ambassadörer på uppdrag i näringslivet, på myndigheter, landsting och kommuner samt på skolor och utbildningar.Tyvärr har få människor lyxen att kunna göra exakt vad de vill hela tiden. Vi behöver klippa gräset i trädgården, kläderna måste tvättas, tallrikarna måste diskas och barnen måste hämtas upp från dagis. Allt detta är ”måsten” i vardagen som vi stöter på i olika grad. Dock behöver detta inte hålla dig tillbaka från att leva ett liv av passion och glädje.

Så umgås med dina nära och kära så mycket du kan. Minnena du skapar med andra kommer vara längre än dina ägodelar som du samlar på dig. Vilket leder mig in på nästa punkt.

Många har alldeles för många saker runt om kring sig och allt detta plotter kan göra oss stressade. Så prioritera de saker som skänker dig glädje och gör dig av med det som bara är där för att det alltid varit där.
Med detta menar jag inte att alla bör göra sig av med alla sina ägodelar utan att även här prioritera. Tänk efter hur många av dina ägodelar som verkligen skänker dig någon glädje eller som hjälper dig i vardagen.Att gå vandra runt på en liten grusväg omgiven av träd och fågelkvitter kan göra underverk för ditt välbefinnande. Eller varför inte någon öde strand där du kan gå längst vattnet och bada fötterna medan du lyssnar på vågorna. Alternativen är många men syftet är det samma; du behöver inte åka långt för att återkoppla till naturen en stund. Och varför inte ta med en vän på din vandring också så kan du kryssa av två punkter på denna listan samtidigt.En fint inlägg om något som är viktigt! För mig är barnen något som gör mig lycklig. Att vara mamma är mitt viktigaste jobb. Sen är det viktigt med ett jobb också men absolut inte heltid.

När vi börjar tänka på livet på det här sättet, kan det bli lättare att prioritera det som är viktigt för oss. Det kan hjälpa oss att sätta upp mål och att fokusera på det som är meningsfullt i våra egna liv. Livet är kort, men genom att ta tag i våra drömmar och att leva livet fullt ut, kan vi skapa ett liv som vi är stolta över och där vi mår bra.
Att tänka på livets begränsade tid kan verka deprimerande, men det behöver absolut inte vara det. Utan mer som en påminnelse om att leva livet fullt ut, vara tacksam och inte ta någonting för givet. Oavsett hur länge vi lever så finns det saker som vi borde göra, saker som kan hjälpa oss att känna oss mer levande och uppfylla våra drömmar.Likaså hur vi spenderar vår tid med vår partner, barn och vänner? Är det på ett sätt som verkligen gör oss lyckliga? Om inte, vad skulle du vilja ändra på, är det mer tid tillsammans i vardagen, skapa fler minnen, hitta gemensamma intressen eller att ta tag i någon relation som du har försummat?

Det är en fråga som vi alla borde reflektera över då och då. För många av oss är det lätt att fastna i samma gamla rutiner, dag efter dag, springa på i ekorrhjulet, utan att reflektera över om vi verkligen lever det liv vi vill leva. Vi kan tro att vi har all tid i världen, men sanningen är att livet är skört och kan förändras på ett ögonblick.
Jobb tar ofta upp en stor del av våra dagar och liv. Om vi inte är nöjda med vår tillvaro på arbetsplatsen får det ofta stor påverkan på resten av livet. Om du endast hade tre år kvar att leva, skulle du vilja fortsätta på samma jobb? Om svaret är nej, vad skulle du vilja göra istället?Jag påminns dagligen om detta i min profession (präst i svenska kyrkan). Jag får möta människor i livets stora glädje- och sorgestunder. Sällan i slentrian. Alltid med en medvetenhet om vad livet innebär i glädje och sorg. Detta gör att jag tar vara på stunderna på ett helt annat sätt, för jag vet hur snabbt det kan ändras.

Du har bara ett liv. Du vet inte när du tar ditt sista andetag. Om jag skulle säga att du endast har tre år kvar att leva på jorden, skulle du då fortfarande leva som du gör idag?
Nyheter Sjukvården har ett ansvar både att ställa om för att bli mer klimatsmart och för att rusta inför de negativa hälsoaspekter som klimatförändringarna kommer att medföra. Det menar Smer, Statens medicinsk-etiska råd, som nu uppmanar alla vårdaktörer att växla upp ansträngningarna för en mer hållbar vård.

Nyheter Att mängden administration i sjukvården måste minska, är många överens om. Men hur ska det gå till? Möjligen är lösningen enkel, enligt Nationella vårdkompetensrådets Ann-Marie Wennberg Larkö. »Vi kanske ska vara lite mer obstinata och inte göra precis allting som sägs ska göras«, sa hon under ett panelsamtal i Almedalen. (2 kommentarer)
77% av Sveriges läkare läser Läkartidningen, vilket är den överlägset högsta räckvidden i målgruppen. Vare sig du ska lansera en ny produkt eller rekrytera en läkare så kan vi hjälpa dig att hitta den mediamix som passar dina behov bäst.

Efter ett par timmar har patienten hunnit träffa läkaren, som bedömer att ingen akut behandling behöver sättas in. Patienten ska skickas tillbaka till sin geriat­riska avdelning. Jag och sjuksköterskan går för att säga adjö. Inne på undersökningsrummet tar patienten våra händer i sina och kramar dem hårt.
Patienten kan inte stå eller gå, så vi resonerar att det kanske är enklast om hon får kissa direkt i blöjan, som vi sedan byter. Jag går för att diskutera med patienten. När jag kommer in på patientrummet ser hon piggare ut. Jag tar av hennes blöja, och blir överraskad: Med stor möda lyfter hon på ländryggen och jag hinner precis kila in ett bäcken mellan henne och madrassen. Jag lägger ett lakan över hennes underkropp och slår mig ned bredvid sängen. Patienten klagar på att det inte är särskilt skönt att ligga på ett bäcken. Jag råkar säga att jag förstår, och ångrar det. Jag vet inte hur det känns att ligga på ett bäcken. Vi småpratar. Patienten berättar att hon vill träffa sin dotter om det är så att hon ska dö i dag.Det är krävande. Mötet tvingar mig att ställa svåra frågor: Vad kan jag göra? Borde jag göra det? Vad hoppas jag åstadkomma? Det är frustrerande att inse att min tankemöda och mina gärningar i slutändan kan ha liten betydelse, eller i värsta fall göra saker sämre. Det är svårt att veta vad som är rätt att göra för en människa som inte vill leva.

Nyheter Den bristande tillgången på viktiga läkemedel är ett växande problem inom sjukvården. Möjliga lösningar på detta dilemma var ämnet för Sjukhusläkarnas och Industriläkarföreningens seminarium i Almedalen under onsdagen. (1 kommentar)
Nyheter Magnus Johansson blir ny regiondirektör i Region Sörmland från i höst – och kliver därmed av sin nuvarande tjänst som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland efter bara fem månader. Nyheter Regeringen gör en översyn av Folkhälsomyndigheten, FHM. En utredning tillsätts också för om smittskyddslagen ska ändras – för att till exempel munskyddskrav ska kunna införas snabbare. I mina tidigare jobb mötte jag ofta människor som hade det gott ställt. Kryssningsresenärer, kändisar, kungligheter, Nobelpristagare. Det fanns någonting ljuvligt i att umgås med dessa människor, som ofta var nyfikna, självsäkra och medvetna om sin förmåga. De måste ha blivit stärkta av tidigare prövningar, för självförtroendet syntes i deras steg. Det var också ofta pirrande att lyssna till dem. Kanske kunde jag som lyssnare erhålla någonting, ett stycke kunskap, en varsam knuff, som förde mig in på en mer framgångsrik bana? Det fanns få risker och många möjligheter.Debatt Sven Svederberg rapporterar att han behandlat patienter med akut lumbago/ischias med doxycyklin med god effekt. »Jag hoppas att mina iakttagelser kan ge ett uppslag till forskare som vill gripa sig an detta sjukdomstillstånd med ofta tråkiga följdeffekter«, skriver han. (2 kommentarer)

Nyheter Hur rättssäkert är egentligen eAT-provet? Det frågar sig underläkaren Michel Laji som anmält Karolinska institutet till Justitieombudsmannen. Efter en intern utredning ger KI:s rektor underläkaren rätt på flera punkter. (9 kommentarer)Nyheter Fyra forskare med koppling till Karolinska institutet fälls för oredlighet, enligt ett beslut från Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF). Detta på grund av delvis manipulerade och förfalskade bilder i en vetenskaplig artikel. Forskarna själva har bestridit det hela.

Nyheter Misshandelsdomen mot Paolo Macchiarini är mycket ovanlig, men samtidigt klargörande. »Medan tingsrätten öppnade för en mycket vittomfattande tillämpning av nödbestämmelsen för vårdens del, så stänger hovrätten den dörren«, säger Lena Wahlberg, docent med medicinsk rätt som specialitet.Nyheter Det kan vara bättre att gå back ett par år än att skära ner på personal i sjukvården. Det budskapet gav regeringen till regionerna på en pressträff i Almedalen. Samtidigt lovade regeringen att skjuta till mer pengar i höst.

Ta del av Läkartidningen Förlag AB:s policy för personuppgifter. I policyn beskrivs vilka uppgifter vi samlar in, i vilket syfte och på vilket sätt du kan ha kontroll över dina egna uppgifter samt hur du kan kontakta oss.
Jag undrar vad vi kan göra. Hur gör man ett liv värt att leva? Frågan är ett stort och tungt stenblock och jag har inte tid. Frågan får rulla nedför kullen. Tillsammans med min kollega talar jag med patien­ten. Vi byter hennes smutsiga blöja och flyttar henne från en brits till en mjukare säng. Vi slänger blöjan och spypåsarna. Vi dämpar belysningen och ser till att hon får vila.

Nyheter Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag av regeringen att ta fram en lägesbild av den nationella cancerstrategin och dess implementering. Samtidigt får Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av nya läkemedel som ska användas för behandling av cancer.Nyheter Sahlgrenska universitetssjukhuset vill genomföra könsbekräftande kirurgi hos isländska patienter – men Socialstyrelsen kan inte ge något förhandsbesked om huruvida det är tillåtet. Hittills har sjukhuset inte fått några skarpa ansökningar. Nyheter Med sol och värme kommer festivaler och stora utomhusevenemenang – men också en baksida i form av skador och sår. Läkartidningen har frågat runt hur sommarens sjukvårdsorganisationer ser ut. Chefer som inte är läkare behöver kompensera för att de saknar den medicinska professionens helhetssyn och den fulla förståelsen av vårdens komplexitet.

Patienten föddes för nästan hundra år sedan och i dag vill hon dö. Jag och sjuksköterskan håller hennes händer samtidigt som hon spyr inne på undersökningsrummet på akuten. När hon är färdig talar hon.
Nyheter Digitalisering kan skapa mervärde för både patienten och vårdpersonalen – men det krävs att medarbetarna är med på tåget för att det ska gå vägen. »Får man inte med dem blir det ofta väldigt misslyckat«, säger forskaren Gudbjörg Erlingsdóttir. Nyheter Efter uppsägningar och sjukskrivningar når akutmottagningen i Trollhättan inte upp till minimibemanning. Nu måste en avdelning stängas och en ambulans dras in under några veckor, och personal tvingas flytta sin semester. Jag minns inledningen av essän »Myten om Sisyfos«, i vilken Albert Camus förklarar att suicid är den mest grundläggande filosofiska frågan: Varför ska man överhuvudtaget leva? För många av oss i vården måste patienten som vill dö leda till den mest grundläggande etiska frågan: Varför ska vi överhuvudtaget vårda?

Nyheter Regionernas tuffa ekonomiska situation utgör ett problem för målet om 1 100 listade patienter per allmänläkare. Detta framkom vid ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Distriktsläkarföreningen.Det är kraft i hennes ömhetsbetygelse. När patien­ten och hennes säng rullas ut ur rummet möter jag sjuksköterskans blick. Hennes ögon, precis som mina, har tårats.

Att kunna försörja sig på sådant man älskar, utifrån ett liv man själv vill leva, låter nog som en dröm för de flesta. Vilka uppoffringar krävs för att kunna leva sitt drömliv?
– Läs om andra som gjort liknande saker som du drömmer om att göra. Sök upp människor som gått emot normen, som valt att följa sitt hjärta och göra sin grej. Bli medveten om dem, vad de gjort, och hur det gått. Att de faktiskt inte bara överlevt utan faktiskt också verkligen lever. Titta på de goda exemplen, de som gör det du vill göra. Och se att det går – att det inte är farligt eller konstigt!

– Jag hjälper dem som inte är helt nöjda med sin jobb- eller livssituation att få ut mer av livet de drömmer om, genom att se på deras kunskap, erfarenheter och tillgångar med nya ögon. Hur kan de använda det de har med sig i bagaget idag på ett sätt som innebär att de får göra mer av det de drömmer om? Det handlar ju inte om att man måste börja om på ny kula med allt, utan många gånger kan man bara vrida och vända på det lite. Till exempel att sätta kunskaperna i en ny kontext, titta mot en ny målgrupp och koppla ihop det med något av sina andra intressen så har man en helt ny business.
– Man behöver framför allt sluta titta på alla andra och tro att det finns ETT rätt sätt att göra saker på. För så är det inte! Allt vi känner till är påhittat och faktum är att du kan välja att leva livet precis som du vill. Det krävs bara lite mer research, lite mer jävlar anamma och en tro på sig själv och den egna inre kompassen. Fler och fler förstår att det finns något utöver 8-18 och en fast arbetsplats. Särskilt yngre människor sätter sig själva och sina egna behov väldigt högt – och det kan för en arbetsgivare verka skrämmande, men det är nog sunt. Det kommer snarare att behöva bli arbetsgivaren och företagen som måste anpassa sig och sin arbetsmiljö för att kunna attrahera duktiga medarbetare i framtiden. Hitta sätt att ge dem den frihet de behöver för att kunna göra sitt jobb bra. För att få dem att vilja vara där.Ett liv som innebär mer frihet att själv bestämma över din tid – så att du också får möjlighet att göra allt det där du drömmer om. Att försörja sig handlar ju i praktiken om att se till att få in så pass mycket pengar varje månad att det täcker de kostnader man har och dessutom har råd att leva det liv man vill leva. Och då finns det fler sätt än det traditionella 8-17 jobbet. Man kan dessutom kombinera flera jobb, över olika tid och inom olika områden. Man behöver inte begränsa sig till ett jobb. Det skapar ofta fler möjligheter till flexibilitet och möjlighet att forma sin egen tid. Som livsdesigner och jobbcoach förespråkar du att man ska kunna kombinera intressen, kunskaper och talanger och kunna försörja sig på det. Det låter så inspirerande! Hur lyckas man med det? – I mitt fall handlade det inte så mycket om att våga, utan jag kände att jag inte hade så många val. Jag mådde dåligt och hade testat så många olika lösningar, bytt jobb och flyttat. Efter alla dessa turer och försök att förändra jobb och så vidare så kände jag att det nog inte var jobbet eller var jag bodde det handlade om. Det var livet.– Vad det handlar om är att sluta jaga runt i det där hjulet utan insikt om vad det är man jagar efter. Om man frågar sig hur man vill att sitt liv ska se ut, vad man önskar kunna göra mer av med sin tid och hur en idealdag eller ett idealår skulle se ut, så kommer man också åt viktig information om vad man skulle kunna förändra för att få mer av livet man vill ha.

Om jag drog ner på mina kostnader så behövde jag ju inte jobba lika mycket och skulle få mer tid till att leva. Så det första jag gjorde var att hyra ut min lägenhet, som jag fick in 15 000 kr för varje månad. De pengarna kunde jag hyra något billigt på landet för och köpa mig tid att tänka. Min plan var att jag skulle åka till Indien och bo billigt på ett ashram och arbeta för mitt uppehälle, få den lugn och ro jag ville ha. Jag hade kunnat leva som en drottning där för de pengarna. Nu träffade jag ju en bonde istället och flyttade ut till en liten enkel stuga på landet, som knappt kostade några pengar alls. Där hade jag allt det jag behövde. Så det här med plus och minus – det vill säga vad jag gjorde av med och behövde få in, var plötsligt som ett facit för hur jag skulle få mer av livet jag ville ha. Och konstigare än så behöver det inte vara för andra heller. Det handlar om prioriteringar.
– Jag hade börjat förstå att försörja sig egentligen handlar om att få in tillräckligt mycket pengar varje månad för att kunna betala det man behöver och det man vill kunna göra. Och jag insåg att allt det jag hade omkring mig inte var nödvändigt. Jag kunde inte längre njuta av det, för att jag mådde inte bra av livet jag levde. Så jag funderade på vad som skulle förändras om jag skalade ner saker. Jag läste böcker som Munken, som sålde sin Ferrari, och gick på föreläsningar om hur man kunde skapa sig ett rikt liv, som inte handlade om pengar utan om upplevelser. Jag insåg att det handlade om ganska enkel matematik egentligen – matte som varit mitt absolut sämsta ämne i skolan, blev plötsligt livsviktigt och därför också logiskt och intressant. – Friheten att själv kunna välja, lägga upp sina dagar efter hur man bäst fungerar. Jag till exempel behöver återhämtning efter en kreativ period och när jag var anställd kunde jag inte få den återhämtningen naturligt, eftersom det var svårt att vara borta några dagar då och då. Det kan jag vara nu när jag planerar själv. Men då jobbar jag mer i perioder och så tar jag en paus för att komma ifatt med mig själv. Vi fungerar alla olika och det verkar vara det som är den största utmaningen för många med att ha ett vanligt jobb. Man kan inte jobba under egna premisser. Detta leder till att vissa känner att de inte kan göra ett bra jobb, varken hemma eller på jobbet, för att man helt enkelt inte blir effektiv. Psykisk ohälsa och utmattningssyndrom har blivit allt vanligare i dagens samhälle. Vilka är dina bästa tips till någon som vill ta sig ut ur ekorrhjulet?– Jag tror det handlar om att man jämför sig så mycket med alla andra. Och om ”alla andra” är de som också går till ett vanligt jobb varje dag, lever i det berömda ekorrhjulet, så tror man ju att det är så livet är och måste vara. Så man tystar ner sig själv och dövar de innersta tankarna och drömmarna.

Ett arbete är inte en plats, utan det är något man gör. Ändå är så många arbetsplatser idag så otroligt låsta över var man ska sitta och göra sitt jobb, när man ska göra det och hur. Om nu inte du kan hitta en arbetsplats som kan erbjuda dig det du behöver för att kunna få mer av livet du vill leva, skapa det då själv. Fundera på hur du vill leva och hitta sedan en lösning för vilka typer av arbetsuppgifter du skulle kunna göra med den livsstilen, utifrån vad du har i form av kunskaper, erfarenheter, tillgångar och intressen. Du kommer antagligen behöva göra vissa omprioriteringar men det är egentligen det enda. För att få mer av något du drömmer om, kan det vara värt att minska ner
på något annat.
Ta ett möte med din chef och föreslå att du kan arbeta på distans, sköta jobbet från Italien under en månad eller två och att du har en plan för hur ni ska stämma av med möten på Skype eller liknande. Gör gärna chefen uppmärksam på vad det kan innebära för fördelar att ha dig stationerad på annan ort. Kanske i form av nya kontakter, information och kunskap om något som företaget skulle kunna ha nytta av? Inspiration till nya produkter eller liknande? Kanske du är vaken och kan jobba tider som de andra kollegorna inte gör, och på så sätt få undan mycket till dess att de är vakna? Det beror ju på vad det är för jobb du har – men inte kan det vara någon nackdel att få lite ny input från samma branscher på annat håll? Lägg fram fördelarna med att du sitter någon annanstans!Om du till exempel drömmer om att kunna resa mer, om du älskar att skriva eller vill kunna spendera halva året på landet – ja då är det viktig information för att du måste kunna forma ditt liv efter det – även ditt arbetsliv. Och den enda lösningen är ju inte att bli sin egen, även om det kanske underlättar många gånger. Men fundera på vad du kan göra för att få in pengar från landet, när du är på resande fot, i form av skrivande etc. I just detta fallet skulle det innebära att det är ett jobb som är portabelt, att du kan ta det med dig var du än är. Vilka jobb skulle tillåta det? Ja, faktum är att många jobb idag i praktiken är oberoende av ett kontor. Jobbcoachen Johanna Schuster hjälper andra att ta sig ut ur ekorrhjulet och designa sina drömliv. Själv hade hon bytt jobb sju gånger, flyttat fjorton gånger mellan tre olika städer och blivit sjukskriven för utmattning inom loppet av sex år. Johanna förstod att det som fick henne att må dåligt inte handlade om jobbet eller var hon bodde – utan om livet i sig. Idag har hon skapat sig friheten att leva sitt liv utifrån sina villkor och att sätta livet före jobbet. Läs den inspirerande intervjun med Johanna nedan! – Det är stor skillnad på att ha ett jobb och att försörja sig. Många talar ofta om jobbet som ett medel för att kunna tjäna pengar och leva det liv man vill leva, men allt för många känner sig ändå låsta av just jobbet. Man är begränsad till en viss plats, till att arbeta en viss tid, till att ta ledigt en viss tid på året osv. Även om man tjänar mycket pengar så står man kanske där och inser att man inte har friheten att kunna göra någonting av de pengarna, för att man aldrig kommer loss. Så då är frågan – hur skulle du kunna tänka om vad gäller ditt jobb? I form av kunskaper, erfarenheter, talanger och intressen kan du skapa något av det du redan har som gör det möjligt för dig att leva det där livet du drömmer om!– Hittills absolut inte. Jag var rädd för att jag skulle vara stressad över att inte få in jobb och så, men jag har lyckats hålla igång genom att kombinera olika inkomstkällor. Det finns inga nackdelar med att leva sitt liv på egna villkor.

Du själv hade bytt jobb sju gånger, flyttat fjorton gånger mellan tre olika städer och blivit sjukskriven för utmattning två gånger. Och detta under loppet av sex år! Hur påverkade det här dig i att börja leva ditt drömliv?– Att jag själv styr min tid och arbetar utifrån hur jag mår och fungerar för tillfället. I perioder arbetar jag mycket, men då behöver jag också vila efteråt. DÅ kan jag göra det utan att någon ifrågasätter. Jag uppskattar också enormt mycket att slippa stressa om morgnarna. Att jag kan ta det lugnt med familjen och ta en lång frukost eller ligga kvar och läsa med dottern i sängen på morgonen.

Ny vecka, nya tag! Oj vilken vinter det var i luften idag! Iskallt, rutor som fick skrapas och frostiga dahlior som måste upp ur marken ikväll! Men jag ÄLSKAR det! Nu börjar den bästa tiden! I modeväg, om du ska investera i en enda kavaj denna höst, låt det bli en rutig kavaj. Så snyggt. … Continued
Ny vecka nya tag! Helt galet vad tiden går. Jag märker av att jag för första gången på mycket länge har svårt att hinna blogga varje dag. Jag har haft några gala veckor på jobbet som fått mig att komma hem och stupa i säng efter hämtning, middag och nattning. Det ska lätta lite nu … Continued Äntligen! Årets första veckonytt är här! Det känns så kul att vara tillbaka på bloggen. Men även den behövde ju lite jullov. Nu går vi mot vår, sol, trädgård, nystart, ideér, vårmode! ÅHHHH I love it! Jag kickstartar med den här härliga jackan som man kan dra fram när det börjat bli pytte varmare. Men … Continued God morgon vänner! Jag har en rolig vecka framför mig och hoppas att du också har det! Jag ska på event på torsdag och sen är helgen full med middagar med vänner. Så himla roligt! Älskar när jag har events och happenings framför mig för då tar jag mig alltid tid att planera den perfekta … ContinuedVilken fin helg vi haft! Estrid hade sin första övernattning med en kompis som sov här. Det var det gulligaste och mysigaste! Jag har fått tillbaka min inspiration och kommit ur min svacka som jag haft ett tag. Jag har nämligen känt att mina sociala kanaler och mitt innehåll är dödstråkigt! Men nu är jag … Continued

Oj, efter gårdagens inlägg om dålig kompissjälvkänsla fick jag hur mycket meddelanden som helst. Igenkänningen var stor och jag fick så många olika slags känslor. Värme över hur mjuka ni är som vågar öppna och dela med er. Tacksamhet över att ingen av er dömde mig utan var snälla och omhändertagande. Men också lite sorg … Continued– Att det har varit en fantastisk upplevelse att se boken färdas ut i världen. I Norge har jag fått mycket fin respons från ett överraskande brett spektrum av läsare, från min egen och andra generationer. Jag tror att kroppslig sårbarhet är ett tema vi bara har börjat att fundera kring, och hoppas och tror att detta också är intressant för svenska läsare.Vad krävs det för att bli framgångsrik när man har en funktionsnedsättning? Jan Grue, författare och professor vid Oslo universitet, är född med en muskelsjukdom. I boken Jag lever ett liv som liknar ditt (Weyler förlag, 2019) berättar han om sina erfarenheter av att leva med en sårbar kropp och om sina drömmar och tankar om framgång och tillgänglighet. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

– Det var en lång process att skriva boken, som jag jobbat med i närmare tio år. Efter att jag blev pappa kändes det viktigt att följa upp några spår från min egen barndom. Som jag skriver i boken fick jag en hel del dokument som handlar om min egen uppväxt, men från ett myndighets- och kliniskt perspektiv. Det var en berättelse som jag både kände igen och inte kände igen, som jag både tog avstånd från och märkte att jag hade internaliserat. Jag tror att det är så för många människor med funktionsnedsättningar, så jag tänkte nog också att detta kunde bli en berättelse som inte bara handlade om mina erfarenheter utan om något som kunde vara viktigt för flera.
– Kanske är det först och främst en reell skillnad som handlar mindre om hur kroppar är konstituerade och mycket mer om hur vi förhåller oss till kroppar som vi uppfattar som annorlunda. Det är viktigt för mig att säga att detta inte bara handlar om hur samhället är organiserat när det gäller arbete, utbildning och så vidare, utan också om alla de små interaktioner om hur vi skapar och reproducerar skillnader och föreställningar om vem som kan och inte kan leva ett fullvärdigt liv.– Skrivande och erkännande, för att uttrycka det lite pretentiöst. Jag arbetar på ett universitet med mycket böcker och kunskap. Jag försöker att förstå världen så gott jag kan, och de bästa medlen jag har för det är kloka saker som har skrivits av andra, som jag provar att tänka med och tänka igenom. Så försöker jag – som väl alla andra – att leva ett liv i balans. Jag har turen att ha en fantastisk familj och ett jobb jag tycker om: en bra utgångspunkt för att göra sådant som känns meningsfullt.

1. Skriv ner tre höjdpunkter från ditt liv. Sätt dig ner och tänk tillbaka på tre av de härligaste stunderna i ditt liv. När har du känt dig som gladast, stoltast, och mest tillfreds med att vara du? Försök att tänka på vad som har varit stort för dig och inte vad samhället vill få dig att tro är stort och mäktigt. Det handlar alltså mer om ödmjuka höjdpunkter som har fått dig att må riktigt bra, än höjdpunkter som imponerar andra (så som en befordran, examen, osv.)
5. Lär dig att leva ut dina värdegrunder varje dag. Ju mer du lever ut dina värdegrunder på en daglig basis, desto gladare och mer tillfreds kommer du att bli. Genom att veta vilka ord och känslor du ska sträva efter, vet du automatiskt vad för individer, sammanhang och aktiviteter som du antingen bör se, eller göra mer av, eller sakta men säkert ta avstånd från. Nedan följer tre snabba tips på hur du, genom att lyssna på din inre röst, lever ditt bästa liv:Det senaste halvåret har varit överväldigande för oss alla. Pandemin som spritdit sig över världen har vänt upp och ner på vår vardag och bidragit till en världsomvälvande sorgeprocess. Livet vi en gång kände till, är inte det liv vi lever idag. Saker och ting görs annorlunda nu, och våra synsätt har förändrats. Och mitt i all förvirring försöker vi stå på stadiga ben och hitta tillbaka till oss själva – men frågan är bara hur. Facit skvallrar om att vi behöver leva enligt våra värdegrunder.

2. Knyt en specifik värdegrund till varje höjdpunkt. Låt oss säga att en av dina höjdpunkter är den där gången du fixade en superlyckad födelsedagsfest för en vän – då kanske din värdegrund grundar sig i kreativitet, eller gemenskap. Ett annat exempel kan vara den känslan du hade efter att ha bestigit ett högt berg alldeles själv – vilket kan innebära att din specifika värdegrund handlar om att vara ett med naturen, eller att klara av en svår utmaning. Oavsett vad för tre höjdpunkter du har valt så bör du identifiera exakt vad det var som kändes så speciellt med dom. Vad för känsla var det som gjorde dig uppfylld och fick dig att känna dig hel?3. Skapa en värdegrundslista. Efter att du har gått igenom dina tre höjdpunkter är det dags att skapa en värdegrundslista som innehåller 3-5 ord. Det är viktigt att inte överanalysera orden som du väljer, utan gå istället på känsla och välj ord eller fraser som känns rätt för dig. Det är även viktigt att veta att ett ord kan fungera som ett samlingsord för flera känslor. Se nedan för några exempel:4. Tillämpa dina värdegrunder i vardagen. När du har listat ut de 3-5 ord som beskriver just dina värdegrunder är det viktigt att fråga dig själv hur närvarande dom är i din vardag. För många av oss kommer svaren tyvärr vara ”sällan” eller ”inte alls” – något som i sin tur kan förklara ett och annat om vårt allmänna mående. Gör vi inte det som vår själ längtar efter, det som vi föddes till att göra, är det inte konstigt att vi känner oss vilsna och nere från och till. Startskottet för boken är det handskrivna brev som Svend Brinkmann mottar från en av sina läsare en sommardag 2018. Brevskrivaren Lili, 93 år, och Svend blir brevvänner och börjar så småningom att ses i Lilis lägenhet. Där berättar Lili sin livshistoria: om förälskelser i tyska soldater under kriget, om ångest, sorg, glädje och en strävan efter värdighet under sina 33 år i psykoanalys. Är vi rakt igenom autonoma individer, fria att göra det vi vill? Eller spelar ödet någon roll i våra liv? Och hur kan vi förlika oss med vårt förflutna? Det här är frågor som Svend Brinkmann ställer sig i boken Vi blir det liv vi lever.»Det är en mycket gripande och klok bok som Svend Brinkmann har skrivit om att bli människa … Ett stycke dansk historia sett genom Lilis ögon, förmedlat av ett av landets skarpaste intellekt.« Berlingske

»Det är en intressant tanke att vi skulle bli lyckligare av att acceptera att vi har ett öde, inte minst i en tid då föreställningen att livet går att planlägga efter eget behag gång på gång frontalkrockar med verkligheten.« SydsvenskanTankeväckande och underhållande läsning! Vad har ödet för betydelse i våra liv? Och hur kan vi förlika oss med vårt förflutna? Den danska psykologiprofessorn Svend Brinkmann är tillbaka med ännu en fullträff till bok.

SVEND BRINKMANN, född 1975, är professor i allmän psykologi och kvalitativa metoder vid Aalborg universitet i Danmark. Han har tidigare givit ut ett flertal uppmärksammade böcker, däribland Stå fast och Ta ställning för ett meningsfullt liv.
»Brinkmann driver tesen att det som konstituerar en människa psykologiskt är hennes relationella liv, ’vi blir det liv vi lever’ genom samvaro med andra … Att höra Lili berätta om sitt liv är mycket berikande.« Bibliotekstjänst

Lilis berättelse väcker funderingar hos Svend: Har vi glömt ödets betydelse för våra liv? Är det betydligt mycket mindre som är upp till oss själva och våra fria val än vad vi har lärt oss att tro? Vi blir det liv vi lever är både en berättelse om Lilis händelserika liv och Svend Brinkmanns tankar om en psykologi som tar ödet på allvar. Eller som Brinkmann uttrycker det: Livet utgörs inte bara av en rad val som är frikopplade från varandra, utan också av ett livslångt förhållande till en livstråd eller ett öde, som individen inte nödvändigtvis själv är upphov till.
Denna konstanta oro leder till att du får problem med din koncentration. Du kommer ha svårt att sova för du kommer konstant att tänka på en dramatisk framtid med extrema dagliga situationer och fasansfulla saker. Du tror att anledningen till att dina barn inte har ringt är att de har råkat ut för en olycka. Eller att du inte kommer att kunna utföra de uppgifter som din chef ger till dig.Men om du trots allt detta inte kan undvika att känna en stor oro över många omständigheter i ditt dagliga liv så kanske du lider av något som kallas generaliserat ångestsyndrom.

Detta kompletteras även av fysiska förändringar som ångesten orsakar i våra kroppar, som exempelvis muskelspänningar och utmattning. Har du konstant muskelsmärta? Eller kan du inte träna lika mycket som tidigare? Det kan bero på att ångesten lämnar sitt märke på din kropp.
Du bestämmer om du låter dina orosmoment styra dig. Du väljer om du kommer att vara rädd för allt som möjligtvis kan hända dig eller dem du älskar. Det är även ditt val att acceptera denna osäkerhet som en del av livet eller inte.Du kan börja leva så snart du börjar fokusera på alla de fantastiska möjligheter som livet ger dig. Möjligheter som kommer att gå dig förbi om du är paralyserad av rädsla. Njut av allt, även de små sakerna, eftersom vi vet inte vad som kommer att hända imorgon. Tänk på faktumet att oavsett vad som händer så har vi bara ett liv!

“Den som inte är fånge till behovet, är fånge till rädslan: vissa sover inte för att de har ångest över att det finns saker de inte har, och andra sover inte p.g.a. paniken över att förlora det som de har.” Om du lever utan att leva, och försöker undvika allt dåligt, kommer du i slutändan att lida utan att det som du fruktar händer. Förväntan är en möjlig källa till lidande, och du lider p.g.a. något som inte har hänt och som antagligen inte kommer att göra det heller. Du bestämmer om du vill leva ditt liv. Om du accepterar att alla, utan undantag, kommer att lida vid någon punkt i livet, och att de som oroar sig inte gör något annat än förvärrar sin situation, så kan du ta dig ur denna onda cykel.Du bestämmer om du lever eller bara överlever. Om du låter dig dras med genom livet och går på tå p.g.a. alla de faror som finns, eller om du tar risker och njuter av det som livet för med sig. För den som inte tar risker får heller inte något, och i detta livet, oavsett hur mycket vi vill det, kan vi inte kontrollera allt som händer oss.Det finns många personer som inte lever ut sina drömmar eftersom de är alltför upptagna med att vara rädda. Du kan bestämma vad för slags person du kommer att vara. Är du en av dem som lever och njuter av varje sekund av sitt liv? Eller är du en person som inte lever eftersom du är oroad över lidande.

Allt detta kommer att leda till att du får en lägre prestationsnivå. Detta implicerar i sin tur delvis att du bekräftar din oro och den känsla som konstant gör dig orolig. Detta leder till en ond cirkel som förstärker din obekvämhet och ångest. För om du har ångest kommer du prestera sämre.
Ben Franklin skrev en gång, ”Jag vill hellre att det sägs att han gjorde nytta för andra än att han dog rik.” Det var mer än bara ord – det var på det sättet Franklin levde sitt liv. Ett exempel på hur han gjorde nytta för andra var uppfinningen av Franklinspisen. I stället för att patentera den och hålla den för sig själv, bestämde han sig för att dela sin uppfinning med världen.Förutom relationer och beslut, formas våra liv av betydelsefulla upplevelser. Vare sig det är triumfer eller tragedier, så sätter en handfull viktiga erfarenheter sin prägel på oss. Kanske vi får en efterlängtad befordran eller plötsligt blir av med ett jobb. Kanske en nära anhörig går bort, eller ett nyfött barn kommer in i våra liv. Dessa erfarenheter påverkar oss känslomässigt och utmanar våra övertygelser. De kan till och med avslöja vårt syfte i livet. Enligt Dr John C. Van Horne, Library Company of Philadelphia: ”Franklins filantropi var av kollektiv karaktär. Hans känsla av välvilja kom genom att hjälpa sina medmänniskor och göra gott för samhället. Filantropi var hans religion. Att göra gott för mänskligheten var något gudomligt.” Istället för att se världen utifrån hur mycket pengar han kunde skaffa, såg Franklin världen i termer av hur många människor han kunde hjälpa. För Benjamin Franklin var att skapa värde för andra en belöning i sig själv.Relationer hjälper oss att definiera vilka vi är och vad vi kan bli. I mitt eget liv, kan jag se hur relationer har format min karaktär, värderingar och intressen. Jag ser relationer som mina största skatter i livet och en enorm källa till glädje.

Ledarskap | Motivera \”Jag får fortfarande känslan av något förbjudet när jag kliver in genom de automatiska dörrarna till varje vackert utsmyckad hotellreception. Som om att en röst …
De flesta människor kan spåra sina misslyckanden och framgångar till centrala relationer. Det beror på att alla relationer innebär överföring. När vi interagerar med andra utbyter vi energi, känslor, idéer och värderingar. Vissa relationer förstärker våra värderingar och lyfter oss, medan andra underminerar våra övertygelser och dränerar oss. Även om vi inte kan välja varje relation i våra liv, på det hela taget, så får vi välja de som är närmast oss.Om du inte gör något med ditt liv, så spelar det ingen roll hur länge du lever. Om du gör något med ditt liv, så spelar det ingen roll hur kort livet kan vara. Ett liv mäts inte av de år vi levde, utan av dess användbarhet. Om du ger, är kärleksfull, bidrar, hjälper, uppmuntrar och adderar värde till andra, då lever du ett liv som räknas.

Avgörande ögonblick kommer med en flod av känslor – ibland positiva och ibland negativa. Lär dig att motverka negativa känslor och att utnyttja dynamiken i positiva känslor. Vi definierar oss själva inte så mycket i ögonblicket av själva upplevelsen utan snarare urifrån vår reaktion på upplevelsen. Ska vi ge upp eller ta nya tag? Hysa bitterhet eller välja att förlåta? Skylla på eller leda till att vi förbättras? Hur som helst, de upplevda erfarenheterna i våra liv berör oss djupt. År 1982 stod Johnson & Johnson inför ett dilemma när sju personer dött av att cyanidgift placerats inuti Tylenolburkar. Johnson & Johnsons reaktion? Företaget drog in sin produkt från hyllorna, investerade i manipuleringssäker tappning, och framstod som en förebild för samhällsansvar. Till denna dag är Johnson & Johnson fortfarande en av USA: s mest beundrade företag.Till och med hans ställning som tryckare passar denna filosofiska läggning. Han ville inte hamstra sina idéer, utan dela dem så att alla skulle kunna gynnas. Han hade en ”överflödsmentalitet.”

Video Maria Nemeth är psykolog och har coachat bland annat ledare, författare, finansmänniskor och entreprenörer. Hon är grundare av Academy for Coaching Excellence i USA och …
Upplevelser är mina rikaste samlingar av läromedel. Ta för vana att dela med dig av de lärdomar och erfarenheter som har format ditt liv och ditt ledarskap.Min vän, den legendariske baskettränare John Wooden, uppmuntrar ledare att, ”Gör varje dag till ditt mästerverk.” Två ingredienser är nödvändiga för att varje dag ska vara ett mästerverk: beslut och disciplin. Jag gillar att tänka på beslut som målsättning och disciplin som måluppfyllelse. Beslut och disciplin kan inte skiljas åt – det ena är värdelöst utan det andra.