Posted on

Ekerö Ik Fotboll

Nu på lördag den 27:e maj kl 12:00 – 15:00 på Svanängens IP välkomnar vi ALLA till att testa på våra idrotter handboll, fotboll, futsal, brottning, bordtennis och rekreationshockey under arrangemanget Hitta din idrott! Utöver våra idrotter har vi även Mälaröarnas boxning på plats, hamburgeri, kiosk, hoppborg och mycket mer!Som rekryterings- och marknadsföringsansvarig ansvarar du för att rekrytera nya medlemmar till föreningen och marknadsföra klubbens olika verksamheter och arrangemang. Nya spelare, ledare, medlemmar och samarbetspartners är alltid välkomna till oss! Kontakta vårt kansli eller ledare i den idrott eller verksamhet du är intresserad av. Mer information om vår verksamhet hittar du under respektive idrott och Bygdegården. ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt” – RFs vision 2025 blev en del av våran Värdegrund sen årsmötet 2020, tillsammans med ”Lösningar som passar de flesta och inte bara de ”bästa”. Som en breddförening är vårat uppdrag att har så många i idrotten, så länge som möjligt med dom bästa förutsättningar som möjligt.

Vår samarbetspartner Svensk Röranalys AB erbjuder nu Skå IK-medlemmar stamspolning till ett rabatterat pris. Via nedan länk kommer ni till en PDF med all info ni behöver veta: Kampanj stamspolning
Vi vill gärna se ditt CV samt ett personligt brev där du motiverar varför just du ska ha tjänsten. Klubbstyrelsen och kansliet tar emot ansökningarna och återkopplar sedan.

Skå IK är en ideell idrottsförening med uppskattningsvis 1000 utövare och ledare inom de aktiva sektionerna: Fotboll, Futsal, Handboll, Bordtennis, Brottning och Rekreationshockey. I tjänsten kommer du samverka med föreningens kansli- och sportchefstjänst och föreningens klubbstyrelse.
Skå IK & Bygdegård är en förening med bred idrottsverksamhet och en bygdegård. Vår bas är Svanängens IP med Allhallen i Skå, men våra lag tränar och spelar matcher i hallar runt om i Ekerö kommun och vi har medlemmar från hela kommunen.Matchen mot AIK i Svenska cupen på Träkvistavallen en solig augustikväll 2015 är en annan minnesvärd match. Ekerö hängde med i en halvlek. I andra akten gick gästerna från 1-0 till 6-0 inför rekordpubliken 4 308 åskådare.

Förra året den 10 augusti fyllde Ekerö IK 100 år! Ett år försenat presenterar vi 101-åringen under rubriken ”Laget bakom namnet”. Läs om klubben som bildades i Folkets Hus, hade en dansbana som intäktskälla och som slog publikrekord mot AIK i Svenska Cupen.Laget bildades onsdagen 10 augusti 1921 uppe i Folkets Hus. Ett rödmålat hus på berget mitt emot Väringgården. Huset finns kvar men är lite ombyggt och i privat ägo. Huset var vid den här tiden en samlingspunkt i bygden.

Som tidigare beskrivits behövdes en fotbollsplan. Hagen, kallad Nordströms hage, ställdes till klubbens förfogande. (Arrenderades av ryttmästare Ihre på Ekebyhov). Efter medlemmars slit med stenar, stubbar och en korsande väg som måste jämnas till så kunde Ekerövallen invigas med gräs, linjer och mål.
Att ägna sig åt fotboll låg i tiden efter Olympiska spelen i Stockholm (men kanske speciellt handlade det då om olympiska friidrottsgrenar). Efter första världskriget ökade intresset för lagidrotter. Fotbollsklubbar bildades överallt. Så även på Ekerö. Men framför allt handlade det om gemenskap och trevlig fritid. Man ägnade sig också åt olika former av friidrott! (Många hade vid den här tiden mycket slitsamma arbeten i bl.a. sandtag och handelsträdgårdar.)Under många begränsades idrottsutbytet till Mälaröarna och Norsborg. Efter en utbyggnad av Ekerövallen på 30-talet öppnades möjligheten till ett större utbyte inom och med Stockholmsfotbollen. Klubbens första internationella fotbollsutbyte gick 1949 till Åland.

Laget spelade fotboll på det som förr kallades Ekerövallen, föreningen fick arrendera en åker av ryttmästaren Ihre. Den 10 augusti samlades de intresserade i Folkets Hus på Ekerö och startade föreningen med det första årsmötesprotokollet.
Det finns säkert massor mer att berätta, men det som gjorde det möjligt för Ekerö IK att utvecklas och nå framgångar under fler decennier var DANSBANAN I TRÄKVISTA som drevs av klubben 1927-1959.Precis! Både idrottsligt och (inte minst) socialt. Medlemmarna skulle ha trevligt tillsammans också med ”motståndare” i ett idrottsutbyte. Fester och bazarer i mängd (också för att finansiera verksamheten). Ett flertal olika idrotter och aktiviteter prövades. Något som även går att göra den 14 augusti!

Namnet tillkom efter livliga diskussioner. Träkvista Bollklubb valdes bort då man inte ville vara en specialförening och inte heller begränsa sig till enbart Träkvista. Sportklubb var ett alternativ, men det blev Ekerö IK.

Ja, det finns väl en hel del. Varför inte – 11 maj i början av 70-talet då ”Ekerö gubbelit” (d v s Ekerö IK veteraner) mötte ”TV-laget” på Ekerö. I EIK bl.a. Ingmar ”Pelle” Nilsson, Sune ”Mona-Lisa” Andersson, ”Birre” Eklund, Ingvar Rune och många fler ”kändisar”. I TV-laget sågs ”Honken” Holmqvist, Lars-Gunnar Björklund, Rolle Stoltz ……En oförglömlig afton och folkfest!