Posted on

En Busschaufför Text

Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.Den nuvarande utbildningen har för lite fokus på språket eftersom många inte klarat av att fortsätta utbildningen på grund av för svaga kunskaper i svenska. Det är positivt att arbetsförmedlingen tänker se över möjligheterna att få in mer språkstöd i den nya utbildningen, men det kommer alltså att ta tid.

Yrkesutbildningen för bussförare i Falkenberg läggs ner av huvudmannen Arbetsförmedlingen. Det är anmärkningsvärt i en tid när det är brist på bussförare. Nu ska visserligen Arbetsförmedlingen handla upp en ny utbildning med andra krav, men det blir ändå ett glapp och det är inte säkert att de nya utbildningarna hamnar i Falkenberg igen, eller ens i Halland.
Kvalitetsarbete är något som branschen behöver lägga tid på. Det är stor skillnad på olika bussförare i förhållande till hur man bemöter sina resenärer. Det är emellertid ömsesidigt så även resenärerna behöver skärpa till sig för att förarna ska kunna trivas och köra bussen så säkert som möjligt.

För bussföraryrket kommer att fortsätta behövas. De som har den praktiska möjligheten behöver lära sig att åka buss i stället för att ta den egna bilen, det är bra både för miljön och plånboken. Bussförare har framtiden för sig, men då måste branschen bli mer jämställd, få en bättre arbetsmiljö och konkurrenskraftiga löner.
Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.Kvinnor och yngre behöver lockas till bussföraryrket – merparten av förarna är män. Branschen klarar tydligen inte detta själva och därför borde det vara ett gemensamt projekt tillsammans med Hallandstrafiken och arbetsförmedlingen.

Det är emellertid inte konstigt att bussföraryrket verkar ha en låg status. Arbetstiderna och arbetsmiljön lämnar en del övrigt att önska. Det är tidiga morgnar och sena kvällar, helger dessutom, men det värsta är nog om turerna är delade. Det sistnämnda avser att man kör pass på morgonen när människor ska till jobb och skola, är ledig mitt på dagen eftersom färre åker då, och sen är det dags att köra buss igen på eftermiddagen. Det är samma problem som gäller hemtjänsten, det är helt enkelt ingen hit att tvingas till delade turer.Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.

Hallandstrafiken borde agera, för även om kollektivtrafikbolaget inte är arbetsgivare till bussförarna är de bussföretagens viktigaste uppdragsgivare. Hallandstrafiken vill få fler att åka kollektivt, det finns många skäl till det, och då måste det förstås finnas förare som kan köra de olika busslinjerna.
Arbetsförmedlingen hänvisar till sin utbildning i Göteborg, men också till vuxenutbildningen och bussföretaget Nobinas egen utbildning. Att man skulle åka till Göteborg för utbildning är troligen inte attraktivt. Det är långt och resan dit blir dyr.Det råder ingen tvekan om att 29-årige Rrahman Krasniqi är en man som sprider glädje omkring sig. Det räcker att prata med honom i några minuter så faller man in i hela hans positiva energifält.

Allt började med den så kallade reggaebusschauffören i Umeå, Omar Kulane. Omar lirar reggae på ganska hög volym i bussen han kör och det blir oftast en härlig stämning på färden. 2010 fick han Kommunalarnas pris och 50 000 kronor. I tidningen Kommunalarbetaren berättar Omar om sitt pris, sitt jobb och sitt kändisskap:- Detta är ganska grundläggande psykologiskt beteende. Alla har vi ett behov att bli omtyckta. Det smakar gott att vara med i en sådan här grupp och få ge uttryck för att man tycker om dessa chaufförer. Det blir en win-win-situation. Du har blivit väl bemött av dessa chaufförer och nu vill du ge uttryck för detta – och just det mår du också själv bra av. Mats Najström är föreståndare på ITB, Institutet för tillämpad beteendevetenskap vid psykologiska institutionen vid Stockholms Universitet. Han säger så här om fenomenet att så många vill ansluta sig till hyllningskören: – Nyligen fick jag ett brev av en kille. Det var otroligt. Jag var ute och körde min buss och vid ett övergångsställe stannade jag. Då gick en ung kille över gatan. Han såg inte ut att må så bra, men jag vinkade glatt till honom. Bara den lilla gesten från mig gjorde mycket gott för den här killen. Han skickade ett brev till mig där han berättade att han funderat på att ta sitt liv, men att min lilla gest hade betytt så otroligt mycket. När man får ett sådant brev blir man ju alldeles rörd, säger Amos.”Åkte med han för typ femte gången precis 😀 Så jävla king är han. Man ser både folk utanför och i bussen med ett litet leende hela tiden 😉 Fler såna som han :D” Leo Bender.

Vad det handlar om är ”viral spridning” – ett begrepp företagare, kommunikatörer, PR-folk, politiska partier, och marknadsföringsdirektörer just nu försöker hantera på bästa sätt. Manne Schagerström är senior advisor på The Viral Company, som är specialister på viral- och social media-kommunikation. Han säger:
– Om någon är populär och gör något riktigt bra kan de bli ”vardagshjältar” på nolltid via sociala medier, utan att behöva vara med i en dokusåpa och förnedra sig för att bli känd, säger Manne Schagerström. – Det har betytt så otroligt mycket för mig den här uppmärksamheten. Jag kan faktiskt inte beskriva med ord vad jag känner för all den värme jag får av mina medmänniskor. Ja, det finns alltså flera busschaffisar som är så populära att det har bildats grupper på Facebook som hyllar dem. Här är några av dem: ”Peter Svensson – ”Västsveriges bästa busschaufför”, ”Ayla Basaran – Malmös trevligaste busschaufför”, ”Björn – Sveriges skönaste busschaufför”. ”Morgan som kör 845 är världens bästa busschaufför!”.- Det är inte jag som startat den. Men jag tycker att det är roligt att den finns. Nu när det har skrivits lite grann om mig vill många komma fram och kramas och säga att de tycker om mig som chaufför. Det är så trevligt allt det här.

– Jag tror att allmänheten känner att dessa chaufförers positiva energi ger en kick i vardagen. När man går på bussen är man ofta stressad och ska iväg till jobbet. Möts man av ett trevligt bemötande då får man en bra start på dagen, säger Annelie Nordström.
– I första hand är detta mycket positivt. Amos är ett fint föredöme. Men sedan kan man ju inte låta bli att tänka: ”Tycker våra resenärer att en busschaufför normalt sett inte är så trevlig?”. Med tanke på hur flera av dessa trevliga busschaufförer uppmärksammas får i varje fall jag den tanken. Är ”normalbusschauffören” inte så trevlig som han/hon borde vara?Han hoppas att detta är en trend som håller i sig.- Viral marketing är egentligen bara ett nytt så kallat ”buzzword” för ryktes- och informationsspridning digitalt. Och nu går allt att mäta och följa i realtid.

”Hej alla VIP Facebook medlemmar. Tack för alla varma, uppmuntrande ord som ni skriver. De ger mig styrka att gå en extra mil. Jag vill att ni ska veta att jag är stolt över att vara er busschaufför, och jag ska göra allt jag kan för att tjäna er!”

– Egentligen är jag blyg, men det släpper när jag sitter bakom ratten. För mig känns det som att jag har med mig en massa kompisar. Och jag får mycket tillbaka. Det är kul när damer klappar mig på armen och säger: ”du får inte sluta köra buss”, säger Omar Kulane till tidningen.- På så sätt är ju Amos ett mycket gott föredöme. De andra busschaufförerna ser ju hur Amos uppträdande bemöts. Han blev ju till och med vald till ”Årets upplänning”.

Och så de tre mest kända: Omar Kulane från Umeå, kallad reggaebusschauffören. Han har 15 412 medlemmar i sin grupp. Rrahman Krasniqi från Karlskrona – som har cirka 2 000 fans i sin grupp. Amos Makajula, från Uppsala – 5 538 medlemmar på facebook.
Amos Makajula från Uppsala är en tredje uppmärksammad busschaufför som också skapar goda vibrationer omkring sig. Han har över 5 500 medlemmar på Facebook. Där skriver Amos själv: Det börjar bli bråttom att knäcka nöten kring hur man ska locka fler till bussbranschen. Med stora pensionsavgångar framöver och en ökad efterfrågan på turer – är behovet nu rekordstort. – Skulle vi kunna få folk som går direkt från gymnasiet till bussyrket, då tror jag att vi skulle ha mycket större möjligheter att kunna locka folk till oss.2018 var rekryteringsbehovet 7 300 bussförare under en treårsperiod – i dag är den siffran uppe i 8 100. Bara i år skulle 3 000 förare behöva anställas, tillsammans med ett stort antal bussmekaniker.I enkäten från Transportföretagen uppgav 80 procent av alla bolag som försökt rekrytera bussförare, att de har upplevt svårigheter när det gäller att hitta rätt kompetens.Ett av bekymren, enligt Ulrika Ek, är att man inte kan rekrytera personer som precis slutat gymnasiet eftersom det finns en åldersgräns för att få köra buss.

– Det får konsekvenser när vi ska till vårt jobb, ett fotbollslag som ska på en bortamatch, eller pensionärerna som ska iväg på en helgresa. Den typen av trafik kommer att påverkas om vi inte hittar förare, säger Caj Luoma.Att ha en skuggig balkong innebär inte att du måste nöja dig med en blomlös tillvaro. Det finns många vackra blommor som faktiskt föredrar skuggiga eller halvskuggiga förhållanden. Här är några blommor som kan göra din skuggiga balkong till en grönskande oas. Att odla egna kryddor på balkongen är inte bara kul och givande, det ger också tillgång till färska smaker närhelst du behöver. Här är några kryddor som trivs särskilt bra på balkonger, oavsett om de är soliga eller skuggiga. Ingenting får midsommarbordet att sjunga lika mycket som en riktigt bra snapsvisa. Här kommer en samling roliga och traditionella snapsvisor att sjunga under midsommaraftonens firande.

Midsommarafton är en av de mest älskade och firade traditionerna i Sverige. Det kan dock vara mycket att tänka på inför firandet. Här är en praktisk checklista för att hjälpa dig att planera en minnesvärd och rolig midsommarafton.
Praktfulla kostymer och hisnande äventyr. Årets Sommarlov gör nedslag i vår gemensamma historia. Tittarna får följa med på en tidsresa full av lek – blandat med lite allvar. – Vi kommer också att ta upp att allt kanske inte var bättre förr, hintar programledare Ida On.Att skapa en vacker och blomstrande balkong kan vara en rolig och givande uppgift, speciellt om du har tillgång till mycket sol. Här är några blommor som trivs särskilt bra i soliga förhållanden, vilket gör dem perfekta för din soliga balkong. Så jag skulle vilja sprida lite positivt feedback av era resor då jag antar att ni får rätt så många klagomål, och meddela gärna honom att han är väldigt duktig på sitt jobb och att han ska fortsätta som han gör! Ni vill väll att människor ska börja åka mer kollektivt, eller hur? Då borde de flesta busschafförer ta lärdom av han jag mötte idag! Han gjorde mig glad och det var ett nöje att få åka med honom, man ska alltid vara trevlig mot sina kunder och passagerare!

Så här tycker jag att alla busschafförer borde bete sig! Han skötte verkligen sitt jobb och för att vara busschafför enligt mig, så handlar det inte bara om att köra runt folk till deras destinationer, utan att även vara trevlig och att göra deras resa bra.
Det är en bra fråga. Jag vet inte riktigt men jag har ingenting emot att köra buss för att det är jätteroligt med tanke på alla underbara människor man träffar. Sedan så vet jag också att jag kommer att jobba mycket med människor på andra sätt så vi får se hur det blir. Jag trivs jättebra som busschaufför.

Ja, absolut. Jag tror att jag inte är den enda som är trevlig. Jag tror att det finns jättemånga som gör ett jätte jätte bra jobb här i Uppsala och även runt om i landet.
Nej, det är jag inte bra på. Där är det ganska svårt. Det jag är bra på, det är att köra och ta hand om resenärerna. Sedan får någon annan ta hand om den tekniska biten. Då kompletterar vi varandra jättebra.Det är som jag sa. Bemöter man sina medmänniskor med respekt så får man respekt tillbaka men bemöter man dom med nervärdering då blir det samma effekt. Man får tillbaka det man sår/ger. 03:47. Så är det.

Det är en bra fråga. Jag skulle vilja fråga resenärerna. Jag tror ju att det har med att jag försöker visa dom respekt och bemöta dom respekt och ta hand om dom som viktiga människor. Jag har alltid sagt att mina resenärer är jätteviktiga för mig och för företaget och inte bara för oss som ett företag, men även för oss i samhället. Tar vi hand om varandra på ett bra sätt, då mår hela samhället bra. Jag tror att det här med det att göra.
Det är att man först och främst kan hantera fordonet och sedan en annan bit i det hela är att kunna hantera människor för att man kör inte bara buss men man kör bussen med människor. Så alla dom här bitarna går hand i hand. Man ska kunna hantera fordonet och köra på ett säkert sätt och att kunna ta hand om människor så att dom trivs.Vi har jättebra relation med varandra och man märker det på rastlokalen. Man har bra stämning, man respekterar varandra och uppskattar varandra. Det handlar ju om samarbete och det jag gör är en liten bit av vad vårt hela företag gör, det vill säga mina kollegor är en bit av det hela, så vi har jättebra relation. Sedan så finns det ju alltid en och annan som är lite annorlunda och det får man absolut respektera.

Väldigt sällan. Jag tror att dom flesta, 99,99999 är jättetrevliga. Som jag sa, bemöter man andra människor med respekt, på ett bra sätt, brukar det smitta sig och då får man oftast väldigt bra bemötande och jag har det jätteroligt på bussarna med mina resenärer.Att jobba som busschaufför är ett serviceyrke och jag har jobbat mycket med människor förut. Jag var i ett behov av jobb så när jag fick ett erbjudande att jobba som busschaufför, då tänkte jag att det här är helt bra för att då träffar man människor och jobbar så då passade det här jättebra med det jag gjorde tidigare.

Oskarshamns-Nytt publicerar lokala nyheter från Oskarshamn, Mönsterås och Högsby, regionen och nationellt samt blåljus, sport, kultur, nöje, krönikor, insändare med mera, varje dag året om. Vi är politiskt och religiöst oberoende.
Plusredaktionen: Hur säkert är det att köra när man kört bil i flera timmar, sen buss i 9-10 timmar och jobbat i mer än 15 timmar som är den egentliga gränsen för arbetstid?

Plus träffar före detta busschauffören Björn Tillaeus, som berättar hur han fick i uppdrag att först köra bil bakom en turistbuss mellan Göteborg och Malmö för att sedan kliva på bussen och köra ner till Italien. Enligt reglementet skulle han ha registrerat bilkörningen som arbetstid. Men det gjorde han inte.
Berättar för Plusredaktionen om hur han har brutit mot reglerna flera gånger, bland annat vid ersättningstrafik för tåg. Han har också sträckkört i 23 timmar tillsammans med en kollega på en resa ner mot Europa.Enligt åtalet var chauffören påverkad av trötthet. Innan bussresan hade han kört företagets bil för att hämta bussen utan att registrera det som arbete.

Enligt en forskningsrapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är sömnighet vanligt bland busschaufförer i kollektivtrafik. Nu vill myndigheten också undersöka arbetstidsfusket vid långa bussresor ytterligare.– Vi efterfrågar ordentliga studier för att veta i vilken utsträckning det här förekommer. Vi har ett regelverk som inte kontrolleras och jag kan tänka mig att det förekommer bara därför, säger Anna Anund, forskningschef på VTI.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.Plusredaktionen har haft kontakt med ytterligare fyra busschaufförer som berättar liknande historier, om totalt fyra olika bussbolag. De vill dock vara anonyma eftersom de fortfarande jobbar i branschen och är rädda för repressalier.En busschaufför får köra lagligt i 9 eller i undantagsfall 10 timmar på ett arbetspass. Men de har också annat arbete, till exempel olika transporter, lastning och urlastning. Gränsen för den totala arbetstiden är 15 timmar per dag. Eller 10 timmar vid nattarbete.

Plusredaktionen har dessutom pratat med ett stort antal andra busschaufförer. De berättar hur de uppmanas att inte rapportera arbete som inte måste registreras av färdskrivaren, för att kringgå arbetstidreglerna. Exempel på sådant arbete är städning, tvättning och packning av bussen.
För två år sedan omkom tre ungdomar i en svår bussolycka i Jämtland och i mars startar en rättegång mot busschauffören. Han står åtalad för bland annat vållande till annans död.”Man klarar inte detta lagligt med en chaufför från Stockholm. Så en kollega lastar bussen i Stockholm och kör sedan ett par timmar för att bli avlöst av den ordinarie chauffören. Därifrån har han då sina ”lagliga 10 timmar i körtid” att ta buss med släp till fjällen. Men då har han redan kört företagsbilen 2-2,5 timmar innan. Dessutom får han svårt att hålla sig till lagliga hastigheten för att hålla tidtabellen.”

Flera bussbolag frångår arbetstidsreglerna och sätter bolagets ekonomi före passagerarnas säkerhet. Det uppger flera bussförare som Plusredaktionen har pratat med.
Berättar för Plusredaktionen om hur han, för ett bolag som körde resor till en fjällort i Lappland, kört med firmabilen bakom bussen de första timmarna utan att registera arbetstiden.På morgonen önskar han resenärerna en trevlig dag och på natten brukar han fråga om han ska önska god natt eller god morgon. En del tittar ner i sina mobiler när de går förbi, men han uppskattar att två tredjedelar av resenärerna svarar.Mitt i Huddinge bestämde sig för att leta reda på den trevlige chauffören. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. 172:an kör från norra Botkyrka till Skarpnäck, tvärs genom Huddinge via Masmo, Flemingsberg, Huddinge centrum och Stuvsta. Och chaufförerna har många olika turer på sitt schema.