Posted on

Erik Enby Pris

bookify.se är en specialist inom prisjämförelse av böcker och studentlitteratur. Vi hjälper dig att hitta de billigaste böckerna genom att jämföra priser bland Sveriges största e-bokhandlare.Erik Enby blev fråntagen sin läkarlegitimation 2007, eftersom han inte behandlat enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. I denna självbiografi berättar han om varför han blev den han är: en obotligt nyfiken, hängiven forskare, som ägnat 30 år åt mikroskopering av obehandlat blod. Erik[…] Nu när du vet att du vill köpa denna bok begagnad, och den finns tillgänglig så trycker du på den gröna knappen under annonserna för att komma i kontakt med säljarna. Kurslitteratur som säljs på BegagnadKurslittretur.se är begagnad och därför kan vi inte garantera att eventuella digitala produkter eller inloggningar fortfarande är aktiva. När ni kontaktar en annonsör om att köpa en bok, fråga då om detta.BegagnadKurslitteratur.se är en av sveriges äldsta köp & sälj-marknadsplatser för just begagnad kurslitteratur. Vi firar 10 år! Hos oss kan du enkelt sälja och köpa begagnad kurslitteratur baserat på din skola och utbildning.

Säljaren skickar en köpesförfrågan till dig som du enkelt accepterar. Säljaren får din adress för att skicka boken och du får instruktioner om hur du ska Swisha.

Erik Enby blev fråntagen sin läkarlegitimation 2007, eftersom han inte behandlat enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. I denna självbiografi berättar han om varför han blev den han är: en obotligt nyfiken, hängiven forskare, som ägnat 30 år åt mikroskopering av obehandlat blod. Erik Enby har kommit fram till den kontroversiella slutsatsen att kroppsvätskor och vävnader hos kroniskt sjuka innehåller mikrobiologisk växt, som sannolikt medverkar till sjukdomsutveckling. Boken handlar också om Erik Enbys privata liv med Gunnel Enby, författaren och kulturjournalisten, som i tonåren drabbades av polio. Hennes handikapp blev drivkraften för den unge humanisten att utbilda sig till läkare. Med en stor portion göteborgsk humor berättar Erik Enby om sitt enastående liv, ibland också med thrillerartade inslag.Starka krafter har dock genom åren ständigt mot­arbetat Erik Enby och hans forskning, och det till den grad att han har förlorat sin läkarlegitimation. i fysiska butiken 10:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 10:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 10:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 10:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 10:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 10:00-15:00, Webbutiken är alltid öppen i fysiska butiken 12:00-18:00, Webbutiken är alltid öppen Om Erik Enby har rätt i sina slutsatser, kan ett nytt sjukdomsbegrepp, vilket gör gällande att sjukdomar ofta har samband med okänd mikrobiologisk växt, komma att ändra det medicinska synsättet. Mycket inom skol­medicinen i dag måste i så fall omprövas. Hur ska vi till exempel då ställa oss till blodtransfusioner?

I denna självbiografiska bok, som dessutom innehåller ett stort antal vetenskapliga artiklar skrivna av författaren, berättar en modig och envis läkare om sin livsresa och upptäcktsfärd, och även om den bitvis har varit mycket svår, har han aldrig tappat sin optimistiska livssyn eller sin humor, vilka båda genomsyrar hela boken.
Läkaren och forskaren Erik Enby har i 40 år mikroskoperat blod och i det påträffat okänd mikrobiologisk växt hos kroniskt sjuka människor. Detta går tvärtemot skol­medicinens fastslagna sanning, vilken fram till våra dagar har hävdat att blodet är sterilt hos både personer som känner sig friska och individer med kronisk sjukdom.01/01, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen 06/01, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen 07/04, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen 10/04, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen01/05, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen18/05, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen26/05, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen06/06, i fysiska butiken förbereder vi för morgondagen, Webbutiken är alltid öppen23/06, i fysiska butiken förbereder vi för måndagen, Webbutiken är alltid öppen24/06, i fysiska butiken förbereder vi för måndagen, Webbutiken är alltid öppen04/11, i fysiska butiken förbereder vi för måndagen, Webbutiken är alltid öppen24/11, i fysiska butiken 10:00-14:00, Webbutiken är alltid öppen 25/12, i fysiska butiken firar vi jul och förbereder för onsdagen, Webbutiken är alltid öppen 26/12, i fysiska butiken firar vi jul och förbereder för onsdagen, Webbutiken är alltid öppen

Dessa revolutionerande upptäckter har lett till att han har föreslagit att man ska skapa ett helt nytt och sammanfattande ämnesområde som ska förklara hur ett gott hälsotillstånd övergår till det så kallade sjukdomstillståndet. Detta nya område har han döpt till somatisk ekologi.Gott skick. Göteborg: Nautiska brevskolan, 1975. 7:e upplagan. 312 s. Inbundet förlagsband. Namnteckning på titelsidan. Understrykningar, förstrykningar och noteringar i kulspets, huvudsakligen på de 33 första sidorna. I övrigt gott skick. Rikt illustrerad. … läs mer

Vad är det som driver en läkare att ensam söka efter orsakerna till de kroniska sjukdomarna, trots massivt ointresse från skolmedicinen? Varför vägrar det medicinska etablissemanget att pröva de resultat som denne läkare har kommit fram till? Är denne läk läs mer … läs mer

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.

I kväll avslöjar TV 3:s Insider att Enby under tiden fortsätter att lura patienter. Framför dolda kameror försöker han sälja vitaminer och mineraler till en reporter som säger sig ha cancer.
Våren 2003 fick Charlotte Theorin beskedet att hon hade en tumör i bröstet. Läkarna på Helsingborgs lasarett ville operera men Charlotte sökte sig till Erik Enbys mottagning i Göteborg.- Det Enby gör är djupt oetiskt. Han tar orimligt betalt för värdelösa behandlingar. Jag hoppas på snara åtgärder från Socialstyrelsen, säger Dan Larhammar, professor vid enheten för farmakologi på Uppsala universitet.

– Det finns fem anmälningar mot Enby som gått vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, en från 80-talet. Men det har inte varit tillräckligt för att ta läkarlegitimationen från honom. Fallet med Charlotte Theorin gör att vi granskar honom igen. Men det dröjer nog till slutet av året innan det kan bli beslut om disciplinära åtgärder, säger Lena Hellewig, byrådirektör på Socialstyrelsen.
Intressant bok om läkaren som värade låta sig tystas. Man lär sig mycket om hur kroppen kan invaderas av mikroorganismer och hur det inverkar på kroniska sjukdomar. Erik menar att den vanliga sjukvården behandlar symtomen utan att behandla orsaken till sjukdomen. Väldigt spännande bok.– Jag har försökt ta bort det där för ett tag sedan, men det gick inte. Men nu är hemsidan snart borta för jag har ingen lust att ha den där längre. Jag gjorde den bara för att det skulle se lite bättre ut. Att gå emot myndigheterna kan man inte utan att det går illa för en.

Socialstyrelsen och hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd hävdar att Enby fördröjde hennes operation i fyra och en halv månad och att han handlat grovt felaktigt. Med hjälp av ytterligare fem patientfall fick socialstyrelsen Erik Enby fälld i ansvarsnämnden, och läkarlegitimationen drogs. Jan Theorin har polisanmält Enby för vållande av kroppsskada på dottern.
– Det finns en chans att man kan hjälpa honom. Speciellt då om han har prostatacancer, där kan man ofta hjälpa till. Vi har märkt att det går väldigt bra, säger Erik Enby.Jan Theorin från Helsingborg miste sin dotter Charlotte. Hon hade drabbats av bröstcancer och sökte ett alternativ till operation. Erik Enby behandlade henne med vitaminer och mineraler och friskförklarade henne.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.
Är du Erik Enby? Skicka ett mejl till oss med en kort presentationstext (max 120 ord) om dig och ditt författarskap så att vi kan fylla på den här sidan!Nyfiken på ljudböcker? Boktugg har gjort ett test av ljudbokstjänster: Jämför Storytel , Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible. Välj rätt app och rätt abonnemang som passar dig.Är du nyfiken på hur utvecklingen inom AI påverkar bokbranschen? Hur förlag och andra aktörer ska tänka när läsning flyttar från papper till skärm och ibland blir till lysning. Då ska du prenumerera på Analysbrevet. Där vi skriver om podd och POD, om Kickstarters och talsyntes parallellt med strategier kring format.

AIDS andlighet Andning ayurveda Bruce Lipton cancer cancer och mikrober cannabinoider cannabis CBD-olja corona coronainfektion coronapandemin coronavaccin coronavirus coronaviruset Covid-19 D-vitamin dr yang endocannabinoida systemet Erik Enby GMO Gregg Braden hampa Hiv homeopati immunförsvar immunförsvaret Ingemar Ljungqvist kinesiska örter kinesisk medicin kolloidalt silver kost kvantfysik Luc Montagnier läkemedelsverket medicinsk cannabis medvetenhet mikrober vaccin vacciner Virus vitamin D WHO World Freedom Alliance
Agneta Schnittger, Med Dr, med svensk specialistutbildning i gynekologi och obstetrik samt fransk vidareutbildning i nutrition och diabeteskunskap på medicinska fakulteten, universitetet i Montpellier.Erik Enby är mycket kritisk mot läkarkåren. I ett kapitel med rubriken ”Intellektuell inavel och klonade vita rockar” (s. 223 ff) får dom sig en känga. Han påminner om det som den italienske naturforskaren Galileo Galilei (1564-1642) råkade ut för. Etablissemanget vägrade titta i hans stjärnkikare när han försökte få dem att inse att Jorden inte var universums medelpunkt, utan att Jorden och övriga planeter i stället kretsade runt Solen. I stället dömdes han till livstids husarrest. Det tog 350 år innan han fick en ursäkt. Hur länge ska det dröja innan Erik Enby får en ursäkt? Och hur han sen började jaga bloddroppar att analysera. Nu börjar boken närma sig thriller-genren. Han berättar hur han besökte ett sjukhus för att ”försöka få tag i en liten bloddroppe från…” och sen nämnde han en speciell sjukdom. Han löste så småningom problemet även om det var ett märkligt äventyr … (s. 118). Dock fick händelsen efterverkningar. Sjukhuset begärde att Erik Enby skulle undersökas på en psykiatrisk klinik för att fastställa hans lämplighet som läkare (s. 119). ”Jag befanns vara i gott psykiskt skick”. Och livet blev ett ständigt jagande efter bloddroppar… Hans första universitet var i Heidelberg i Tyskland. Föräldrarna var positiva och stödjande men han var inledningsvis orolig för hur Gunnel skulle ta det att han vistades i Tyskland. Berättelsen om hur han skulle berätta för henne och hennes härliga reaktion är en av bokens många pärlor.

I sitt förord skriver redaktörerna Siv Wernborg och Ulla Premmert att de hoppas att boken ”ska bidra till ett medicinskt paradigmskifte”. Det skulle förvåna mig mycket om inte den skulle göra det. I synnerhet som man i slutet på boken kan börja skönja att Erik Enby inte längre är helt ensam. I sista kapitlet berättar författaren om studier som har publicerats bara under de senaste två åren i framstående vetenskapliga tidskrifter om rön som ligger helt i linje med Enbys resultat.
Nu har även filmen ”Sista striden” blivit klar, men på grund av ”Corona-pandemin” har den inte kunnat visas på biografer på samma sätt som när den första filmen visades. I stället kan man se den på Vimeo mot en liten kostnad.[12]
Nästa utmaning blev själva föredraget. Erik fick höra av Ramesh att om publiken inte gillade det de hörde, så kunde de föra ut honom mitt under föredraget. Så de beslöt att Erik skulle hålla föredraget och Ramesh hjälpa till med filmprojekto
rn. Tuffe Erik vågade… Och han blev inte utslängd.
Del 5 i boken heter ”Snaran dras åt” (s. 274 ff). Nu börjar Erik berätta om vad tidningar, radio och TV gör för att karaktärsmörda honom. Det är både subtilt och mycket öppet och tydligt. Här är ett extremt exempel från Expressen år 2015.Vidare berättar han också att hans namn inte fanns med i artiklar som han hade skrivit tillsammans med andra. Det ledde till att han måste hitta strategier för att undvika att bli lurad igen.

Enby berättar att han under 70-talet ”i hemlighet” plöjde igenom ett stort antal böcker där han sökte efter ”en ledtråd om de processer som ligger bakom insjuknande” (s. 60). Det var ännu ingen idé att ”gå till laboratoriebordet” eftersom han ännu inte visste vad han skulle söka efter. Pudelns kärna var: ”Vad orsakar en sjukdom?” I läsandet ingick även tysk hälsolitteratur från 1800-talet. Dessa studier gav ledtrådar som skulle komma att bli avgörande. När läser dagens läkare tysk hälsolitteratur från 1800-talet?En gång hade han med sig blodprover och mikroskopet till ett möte på ett sjukhus eftersom han hade fått tillåtelse att visa sina resultat, men han fick vänta och vänta tills blodproverna var för gamla (s. 141). Han skriver: ”Under hela min tid som praktiker med alternativa behandlingsmetoder har jag aldrig haft en så ihärdig patient som denna kvinna. Hon arbetade idogt med alla mina terapier och hoppade inte över en enda dag när det gällde att behandla sig själv.” (s. 269) Sen skriver han: ”Nu har 19 år gått och Siv Wernborg är fortfarande vid liv och i gott skick. … Hon har i dag inga som helst symptom på sjukdomen …”. En sammanställning visar att endast 3 st av totalt 71 studier åren 2006-2011 har med komplementär eller alternativmedicin att göra. Resten handlar om studier på: mentala sjukdomar, psykologi, fibromyalgi, cancer, smärta, sömnproblem, placebo och nocebo.Ljungqvist startade och var under flera år redaktör för den mycket läsvärda tidningen ”2000-Talets Vetenskap”- med den härliga underrubriken ”Tidningen som talar när andra tiger”. Det som var nytt för mig i Erik Enbys bok var att Ingemar Ljungqvist startade tidningen för att ge Enby en plattform för sina vetenskapliga artiklar, artiklar som etablerade medicinska tidskrifter tackade nej till.

Jag fick i skrivande stund ett mejl från en vän, Sven Erik Nordin som själv hade fått cancer men började behandla sig med alternativ behandling, bland annat inspirerad av Erik Enby. Om detta berättar Sven Erik i sin bok ”Och cancern bara försvann” (2019).[15] Han får nu ofta kontakt med cancerpatienter som vill ha råd. Han berättar nu om ett fall:
En kvinnlig patient som påstår sig ha cancer besöker Erik och vill köpa hans kur, men hon har inga pengar med sig så hon vill komma senare. På eftermiddagen kommer hon tillbaka. När de sitter vid bordet och han plockar fram de olika medlen, så knackar det på dörren. Erik går och öppnar och då står det ett gäng med mikrofoner och kameror där. Han får frågor om sina alternativa behandlingar och ”stämningen är aggressiv”.

Erik Enby blev förundrad över att de svenska naturterapeuterna, som exempelvis homeopater och akupunktörer, kunde uppnå minst lika stor fram-gång i sin behandling som läkare med tolv års studier bakom sig hade (s. 76). Naturterapeuterna beskrev sjukdomar som ”obalanser och blockeringar”. Det gällde att använda behandlingsmetoder som ”återställde balansen”.
Frågorna ledde till att Enby påbörjade en läkarutbildning. Han visste inte vilken inriktning han skulle välja. ”Helst ville jag studera medicin och lösa sjukdomsgåtor.” (s. 27). Han kände tydligen på sig mycket tidigt vad han ville göra.

“Om kantarellsporer blåser ut på en åker växer det inte fram några kantareller där, eftersom kantarellsporernas slumrande växtpotential inte kan resultera i en växtprocess i åkerns jordmån. Däremot kommer denna växtprocess i gång i enebackens jordmån, när man oftast hittar denna typ av svamp.”
En stor del av Eriks bok handlar om hur han försöker få etablissemanget att bli intresserat av det han håller på med. I början hoppades han hitta något sammanhang, någon fakultet i Sverige som kunde vara intresserad av det han forskade om. Han hade nu samlat ett stort antal analyser av bloddroppar, filmat och dokumenterat. Erik besökte olika sjukhus och även i andra sammanhang, exempelvis vid internationella och nationella konferenser fick han berätta om sina resultat.Jag har gjort en del ytterligare kontroller. Orden ’bota’ och ’obotliga’ förekommer inte i Oxford Concise Medical Dictionary, nionde upplagan, 2015. De visas inte i The Bantam Medical Dictionary, sjätte upplagan, 2009. ’Cure’ visas inte i Barrons Dictionary of Medical Villkor, sjätte upplagan, 2013, även om ’obotlig’ definieras som “när ett botemedel inte finns inom sfären av känd medicinsk praxis”. Medical Terminology for Dummies, Second Edition, innehåller inte heller ordet ’bota’.Erik Enby berättar om de läkarvikariat han sen fick och de extrema utmaningar dessa innebar. Det är spännande hur alla praktiska problem löstes, dels genom Enbys styrka och envishet och dels med hjälp av familj, vänner och de professionella personer som Gunnel behövde ha för sin vardag. Enby konstaterar också att deras son, som tvingades växa upp i denna ”ovanliga familj” ”utvecklades till den han är idag: en hygglig man med en bra yrkesutbildning och ett litet barn i bagaget” (s. 48). Gunnel sa vid ett tillfälle: ”Du hjälper mig så mycket att jag nästan glömmer att jag är handikappad!” (s. 49)

Programmet skulle handla om ”Doktorerna som inte går att stoppa”. Erik kände att något lurt var på gång så han tackade nej. Jag rekommenderar läsaren att läsa boken och se fortsättningen.”var det värsta som kunde inträffa” i en människas liv (s. 26). ”Vad hände egentligen i kroppen när den förändrades och ställde till det så att livet inte längre fungerade? Hur skulle jag hantera allt detta? Bäst att sluta tänka och gå systematiskt fram. Först klara värnplikten och därefter ta ställning till hur fortsättningens skulle bli.”

Erik inser att detta är ett ”beställningsjobb” (s. 284). Det var folk från TV3. Erik anar att det är den aggressive pappan som kan ligga bakom. Programmet spelades upp i ”Insider” i april 2006 inför hela svenska folket.När legitimationen drogs in funderade Erik på att överklaga. Efter överväganden bestämde han sig för att göra det, inte för att han trodde att han skulle få rätt, men det ”skulle dock betyda att ärendet hölls vid liv och inte hamnade i glömskans hav” (s. 295). Ärendet blev till och med hemligstämplat. Eriks advokat ansåg att han hade blivit utsatt för ett ”justitiemord” (s. 296). Erik konstaterade att det var märkligt att han blev utsatt för detta mediedrev med bild och namn i pressen medan brottslingar fick förbli anonyma (s. 297).Författaren ägnade mycket tid inledningsvis till att studera vävnadsför-störelsen på växtområdet och beskriver många exempel på vad han fann. Dessa studier ledde honom fram till att vilja undersöka vad som händer med människan. Berodde sjukdomar och ohälsa på växtangrepp av något slag? Nu var det dags att börja studera fenomenet vetenskapligt.

När jag läser Erik Enbys våndor får jag plötsligt förklaringen till en artikel jag läste för ett par år sedan. Jag översatte och citerar inledningen av min översättning:
Den här boken bör läsas av alla, både av de professionella inom hälso- och sjukvården och av alla som förr eller senare sannolikt blir patienter inom skolmedicinens verksamheter, vare sig det är på sjukhus eller hos privatprakti-serande läkare.Boken avslutas med två bilagor. Den första bilagan är Siv Wernborgs artikel om ”Osher centrum för integrativ medicin (OCIM)” som också är en berättelse om en skandalös historia där Karolinska Institutet (KI) i Stockholm bedrägligt använde en donation på 43 miljoner kronor från Bernard och Barbro Osher som skulle gälla studier om ”integrativ medicin”. Syftet var att ”överbrygga världar av konventionell och alternativ medicin” enligt avtalet år 2005 (s. 431).

Enby fick också kontakt med läkaren Karl-Otto Aly som var överläkare på hälsohemmet Tallmogården och som visade hur man kunde bota sjuka med hjälp av vegetarisk kost. Enby bad att få praktisera på Tallmogården och lära sig mer om kostens betydelse (s. 90).
I samband med att Enby började forska på bröstcancer bestämde han sig för att filma det han såg och han konstaterar att han behövde någon att prata med och att han mådde dåligt när han såg resultaten. Ingen var dock intresserad. Men det var i samband med detta som journalisten och författaren Ulla Premmert tog kontakt. Hon arbetade med en bok och ville berätta om olika synsätt på bröstcancer. Det blev ett kapitel i boken ”Bra att veta – en bok om bröstcancer, undersökning, behandling, bot” (1987).

Erik Enby berättar att det var två skäl till att han började orientera sig om det som brukar kallas för alternativ medicin. Dels märkte han att den ”farma-kologiska behandlingsmetoden” ibland inte gav önskvärt resultat och att patienterna istället gick till alternativterapeuter och fick då ofta förbättrade resultat (s. 165).Av någon anledning blev jag djupt skakad av artikeln. Var det inte sjukvårdens huvudsakliga uppgift att bota? Men utifrån Erik Enbys rön förstår jag. Man har inte instrument för att bota och med mycket stor sannolikhet är man inte heller intresserade av att bota.

Enby nämner också Robert Koch (1843-1910) som också studerade bakterier och mögelsvampar. Det fanns således mycket intressanta traditioner i Tyskland. Författaren nämner flera tyska forskare som inspirerade honom (s. 61). Inget av det han fann kunde han tala med sina kollegor om.

Den fortsatta berättelsen hur de ordnade sitt liv tillsammans är verkligen fantastisk. Dessutom fick de en son. I ett speciellt kapitel ”Familjen och Gunnels karriär” (s. 185 ff) berättar Enby ingående om Gunnels karriär som frilansande journalist, politiker, författare och föreläsare. Hon var med och startade Bokmässan i Göteborg år 1985.
Författaren nämner två personer vars namn jag känner igen. Det är dels forskaren Ignaz Semmelweis (1818-1865) som jag läst en del om. Han iakttog att mödrarna som låg i barnsäng ofta dog i barnsängsfeber när de fått hjälp av läkare som kom från obduktioner, så han tvingade dem att tvätta händerna efter obduktionerna och dödligheten hos mödrarna minskade mycket markant.[3] Även han hånades under sin livstid, men upprättades senare.

I ett kapitel berättar Enby om professor Freddy Lönn som var kiropraktor och som Enby också blev inspirerad av, men han konstaterar att han själv var läkare och ville ägna sig åt de metoder som ingick i läkaryrket. Att börja arbeta med någon av dessa metoder skulle bli att ”distansera sig från läkaryrket” och det ville han inte (s. 109). Samtidigt konstaterar han att ”Alla störda processer i den sjukes vävnader, som man inom medicinen försökte att rätta till genom direkt kemisk påverkan med läkemedel, kunde alltså enkelt normaliseras via en indirekt hjälpt från dessa behandlingsmetoder” (s. 109)
Ett par månader senare kom han tillbaka till Göteborg med en liten väska. ”Den var full med cancer” (s. 214). När de undersökte dessa prover fann de att även dessa cancerbitar hade samma ansamlingar av rörliga partiklar som det exempel Erik hade i sin frys. Boken är en ofattbar berättelse om en man som aldrig lät sig nedslås utan ständigt svarade ”fint som fan” när folk frågade hur han mådde, trots att han ibland mådde enormt dåligt. De attacker som han utsattes för från etablissemangets sida är verkligen skrämmande. Några kommer att skämmas djupt en vacker dag. Professorer, läkare, massmedia, vanliga människor som attackerade med hån och till och med mordhot. Den enorma bragd som Erik Enby gjort under sin forskarkarriär är utöver vad de flesta människor skulle kunna klara av och ändå mindre våga – och dessutom under det mest extrema motstånd. Det är ofattbart att en människa klarat detta med humor och livsglädje i behåll.[1] Erik skämtar och skriver ”Jag hade rätt fru, brukade Gunnel och jag skoja om, för hon kunde inte rymma från mig. Vilken annan fru som helst hade gett upp i en situation där mannen börjar ägna all sin lediga tid åt något annat än familjen.” (s. 125)På Erik Enbys 60-årsdag i maj 1997 kom Ingemar Ljungqvist med årets andra nummer av 2000-Talets Vetenskap, som han helt hade tillägnat Erik och hans verksamhet. Erik skriver: ”Ingemar hade blivit en krydda i min tillvaro” (s. 251). Han hade känt sig så ensam, men nu fick han någon som han kunde samtala med. Efter en artikel i tredje numret av 2000-Talets Vetenskap år 1998 gav Erik upp det vetenskapliga skrivandet tills vidare. Nu ville han ägna sig åt sina patienter.Erik Enby skriver i ett mejl att han är ”glad och förvånad” över att boken nu äntligen är klar och publicerad. Men han är inte nöjd eftersom det finns så mycket mer att skriva om. Han nämner ett par angelägna områden i mejlet, ”utvecklingsstörda barn” samt ”abnorm fetma” borde studeras ingående. Han skriver att båda grupperna ”var höggradigt kontaminerade av mikrobiologisk växt i blodet …”.

Medicinjournalisten Ingemar Ljungqvist skrev en gång i en recension av docent Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin” (2011) [5]:Erik Enby skriver att kronisk sjuklighet har ökat markant i världen på senare år och menar att det sammanfaller med den storskaliga jordbruks-industrin som förändrar kvaliteten på våra livsmedel (s. 319). Så självklart! Detta leder till förändringar av ”jordmånen” i våra kroppar. Detta gäller också för djuren.Enby är i dag 83 år. När han var 19 år mötte han Gunnel som kom att bli hans hustru och livs kärlek. Han sätt att berätta om Gunnel avslöjar hans beundran och djupa kärlek till henne, som var hans ”totala motsats”, öppen och social. Men hon var lika målmedveten som han. Men mycket snart blev Gunnel sjuk i polio och kom att bli allvarligt förlamad och rullstolsburen. Och Erik Enby fattade beslutet att han skulle finnas till för henne resten av livet.Enby beskriver hur allt levande undergår en förstörelseprocess. Han studerade växter och frukter som förvarades under en glaskupa och som förstördes över tid och hur denna förruttnelseprocess går till. Successivt började det växa fram en mögelmatta och så småningom förintades frukten nästa helt (s. 3). Detsamma händer hos djur och människor. Enby nämner insekter som exempelvis flugorna som dödas av ”flugmöglet” på hösten.

Erik Enby nämner THX-doktorn i Aneby Elis Sandberg (1910-1989) som var veterinärmedicinare. Sandberg injicerade ett extrakt som han utvann från tymus-körteln hos nyfödda kalvar. Tumörer hos djur som fick en injektion försvann ibland. Erik Enby konstaterar att ”Sandberg var en djärv man” (s. 65). Sandberg bestämde sig för att testa extraktet på människor. Enby blev nyfiken på honom och kontaktade honom och fick sitta med och lyssna på Sandbergs möten med sina patienter – och de var många. Enbys och Sandbergs dialoger efter dagens patientmöten var roliga och intressanta att läsa. Resultatet blev bland annat att pressen publicerade artiklar med namn och bild och Erik kallades ”bluffläkare” med mera. Nästa kapitel heter ”Bomben briserar” så det är nu lätt som läsare att förstå att det drar ihop sig. Jag visste ju redan innan att Erik förlorade sin läkar-legitimation så jag var nyfiken på hur det gick till. Den 8 februari 2007 drogs legitimationen definitivt in (s. 295). Den litteratur som inspirerade var i stället den som hade skrivits av ”vanligt folk, och som handlade om hur man på olika sätt hjälpte den sjuke att bli frisk”. Behandlingsmetoderna handlade mest om det som kallades för ”alternativ medicin”. För mig som under mer än 30 år, med få undantag, har använt alternativa behandlare, blev dessa berättelser extra fascinerande. En läkare som valde att söka kunskaper hos naturterapeuter av olika slag! Wow…!Ramesh Singh Chouhan. Han berättar att han är gynekolog och bor i Indien och att han hade hört talas om Erik och hans forskning. Hans sätt att ställa frågor och visa intresse gjorde att Erik kände förtroende för honom. Dr Singh Chouhan undrade om han kunde få stanna till i Göteborg på sin resa hem till Indien, vilket han fick.Erik Enby berättar att man i läkarutbildningen får lära sig att blodet och andra kroppsvätskor alltid är sterila (s. 85). Att komma med andra hypoteser var inte välkomna. Hela boken avslöjar hans kamp för att dels få utrymme att forska och dels att få möjlighet att berätta om sina rön. Han insåg att han behövde ett bra mikroskop och en ”skakfri kamera”. Han köpte en utrustning som ”var i absolut Rolls Royce-klass” (s. 114). Sen berättar han mycket ingående om hur han arbetade med utrustningen och hur han utvecklade tekniken. Jag ska inte ens försöka sammanfatta…Inför världskongressen i Montreal år 1994 förberedde sig Erik med att på Ramesh begäran skapa en film som kom att kosta 25,000 kronor. Jag håller nästan andan när jag läser att Ramesh tog med sig allt material till Indien och sen inte hörde av sig på fyra månader. Jag gissar att Erik också drog en lättnadens suck när det kom ett mejl som sa att allt nu var klart inför kongressen.

Efteråt funderar han över om inte hans föredrag ”var ett av de märkligaste på kongressen”. När Ramesh frågade journalisterna varför de inte skrev om deras forskning i pressen fick han till svar: ”Om vi skriver om det som ni har talat om, så får vi sparken.” (s. 220).
Dessutom berättar Erik att han i början av år 1986 hade ”blivit en läkare som på allvar börjat ägna min tid åt att försöka behandla hopplöst sjuka kroniker med icke gängse terapier för att se om de kunde bli förbättrade på det sättet” (s. 175). Han blev förvånad över att alla dessa patienter kom på återbesök och flera av dem berättade att de upplevt ”oförklarliga” förbättringar. Och antalet patienter ökade.Den bör också läsas av alla inom alternativmedicinen eftersom jag är säker på att den kan inspirera. Min framtidsdröm är att morgondagens läkare och alternativa behandlare ska komma att samarbeta över alla teoretiska och paradigmatiska gränser. För en tid sedan läste jag Erik Björn-Rasmussens bok ”Läkekonstens lönsamhet – Varför politikerstyrning inte fungerar” (2019). I min artikel om hans bok skriver jag:[14]
Erik Enby som fyller 84 år i maj i år är nyfiken och vill veta mer och skriva om det. Tack och lov verkar omvärlden börja lyssna… Medvetna patienter kommer att tvinga fram ett paradigmskifte inom vården… Det är hög tid att läkare och forskare börjar lyssna…
Siv Wernborg och Ulla Premmert tyckte nu att det var dags att göra en film om Eriks ”märkliga liv” (s. 312). Ulla kontaktade filmregissören Börje Peratt vilket till slut ledde till att Börje insåg att detta skulle kunna bli en viktig film. Det blev det. Dokumentären visades på ett 30-tal fullsatta biografer i Sverige. ”Läkaren som vägrade ge upp” har fått flera internationella priser efter det att filmen har översatts till engelska.Vad är det då som Erik Enby gjort som är ett sånt hot mot etablissemanget? Enkelt kan man säga att han har, som jag nämnde ovan, löst cancerns gåta. Det är lätt att förstå att alla dessa experter runt om i världen som har hög status som cancerforskare och som får forskningsmedel år efter år efter år inte ger upp så lätt. Vad ska de då hitta på att göra?