Posted on

Färdiga Nätdörrar Katt

Även om orsaken till att katten jamar på natten vanligen är psykisk – tristess, otillräcklig stimulans eller ensamhet – kan det inte uteslutas att fysiska besvär ligger bakom problemet. Om din katt plötsligt ändrar beteendet bör du alltid få den undersökt av veterinär. Kanske är din pälskling faktiskt sjuk och behöver medicin eller en specialdiet. Och om veterinären kommer fram till att din katt är frisk kommer den informationen också att få dig att sova bättre. Du kan då testa åtgärderna ovan med mer lugn och tålamod.Förutom de psykiska orsakerna som nämnts ovan bör du alltid överväga om katten lider av fysiska besvär. Smärta i inre organ, leder, högt blodtryck, en överaktiv sköldkörtel eller njursvikt samt hjärtsjukdomar kan leda till rastlöshet på natten. Möjliga åldersrelaterade krämpor, som att vissa sinnen fungerar sämre (dövhet, blindhet), kan skrämma katten så mycket att den jamar på natten. Du bör därför alltid låta undersöka din katt av en veterinär. Det är det enda sättet att utesluta sjukdom som orsak.

Vilket Kattnät är bäst?
Bäst i test: Cat Protect Kattnät m wire Cat Protect Kattnät m wire har nämligen en tunn metalltråd invävd i nätet, detta gör att det är omöjligt för katten att bita sönder nätet. Tack vare att nätet är så robust så är det även mycket skyddad även mot alla möjliga andra oförutsägbara hot.
Tyvärr förstår vi människor inte alltid jamandet och vet helt enkelt inte vad vår katt egentligen vill berätta för oss. Varje katt är annorlunda och ibland krävs det mycket empati, tålamod och en hel del detektivarbete för att ta reda på orsakerna. Men även om katter har olika beteenden, vanor, upplevelser och behov ligger för det mesta en av följande orsaker bakom det nattliga jamandet:

Om du vill kastrera din honkatt eller hankatt bör du rådslå med din veterinär. Hen kan ge detaljerad information om rätt tidpunkt, fördelar, nackdelar och möjliga biverkningar av kastreringen.

Om katten fortfarande inte sover efter kvällslekarna kan du också förse den med leksaker och aktiviteter för natten, som brädspel eller andra intelligensleksaker som din katt kan sysselsätta sig med medan du sover i lugn och ro. Speciellt hos honkatter och hankatter som inte är kastrerade kan hormonerna ibland löpa amok. Vid ungefär sex månaders ålder blir katter könsmogna och löper för första gången. De är nu redo att para sig och demonstrerar detta tillstånd genom att rastlöst gå fram och tillbaka, gnugga huvudet mot föremål, rulla sig på golvet, markera mycket, höja svansen och jama, fräsa eller spinna i allt högre grad. Även katter som alltid har varit tysta på natten kan plötsligt börja jama högt. Samtidigt avger de könsmogna honkatterna en doft som hankatter kan känna över långa sträckor, tack vare deras fina luktorgan. Det är möjligt att din katt plötsligt blir outhärdlig om en grannkatt löper. Den kommer att göra allt för att komma till grannens katt och visa sitt missnöje högljutt framför den stängda dörren på nätterna. Mata istället din katt direkt innan du går till sängs och ställ fram en liten extraportion som den kan ta själv av efter behov. Automatiska matare eller ett brädleksaker med gömställen för snacks kan också vara en bra idé, eftersom det inte bara mättar din katt utan också håller den upptagen ett tag medan du får din sömn.Liksom på frågan om varför katten jamar finns det inget allmänt svar på detta. Orsakerna till varför katten jamar på natten är lika individuella som möjligheten att stoppa det. Om du har en misstanke om vilken av ovanstående orsaker som kan gälla ditt husdjur har du redan kommit en bra bit på vägen och kan nu försöka åta lämpliga åtgärder. Här hittar du tips på hur du kan agera:

Det mest effektiva botemedlet är att kastrera honkatten eller hankatten. Kastrerade katter blir vanligtvis lugnare och tappar intresset för löpande katter i omgivningen. Det finns även en risk att katten inte slutar vara kättjefull om den inte får para sig. Det försvinner om den kastreras.

Tänk bara på att inte hoppa ut ur sängen och fylla kattskålen direkt! Har din katt väl lärt sig att jamandet efter mat är framgångsrikt kommer den antagligen att fortsätta med det.
För att förhindra denna olyckliga rutin är det bäst att ignorera katten på natten, även om det är svårt. Även om din katt jamar några nätter till och du inte får sova kommer den så småningom att märka att det är meningslöst och sluta med det.

Till skillnad från oss människor eller hundar som bara borde äta en eller två huvudmåltider om dagen föredrar katter att få flera små måltider fördelade över dagen. Det är förresten också bra för kattens mage och tarmsystem. Om katten inte har ätit på kvällen och är vaken på natten är det kanske förståeligt om den också då ber om ett litet mellanmål genom att jama högt.Även för äldre katter med sömnproblem kan en andra katt vara en bra lösning. Förutsättningen är dock att du planerar det i god tid och låter katterna lära känna varandra varsamt. Annars kan ankomsten av ytterligare en katt urarta till ett krig – och det skulle troligen också beröva dig sömnen, på flera sätt.

Hur beter sig en katt som har ont?
Bedöm kattens kroppsspråk och mimik Framför allt vid akut smärta kan kattens kroppsposition och ansikte ge ledtrådar till hur ont den har. Katter som har ont eller mår dåligt brukar sitta ihopkrupna och kura. De verkar ofta inåtvända, stirrar tomt ut i luften eller ner på golvet framför sig.
Det finns förstås också katter som jamar på natten bara för de har vant sig vid det – särskilt när det har den önskad effekt, nämligen att den får din uppmärksamhet, klappar och kanske till och med extra mat.Skulle din katt trots dessa åtgärder fortfarande vara rastlös på natten kan Feliway eller speciella doftspridare för eluttaget kanske skapa trygghet och avkoppling. Ibland kan det till och med hjälpa om en radio står på lite tyst på natten och distraherar katten från konstiga ljud. En andra katt kan vara en bra lösning. Medan du sover i lugn och ro kan de båda roa sig med att leka tafatt runt soffan eller erövra klösträdet tillsammans. Som så ofta finns det inte bara en anledning till att katter jamar på natten. För så individuella som våra kissar är, så varierande är också orsakerna till deras nattliga oro. Medan vissa sover gott och drömmer om dagens upplevelser traskar andra rastlöst genom lägenheten, klöser på dörrarna och jamar hjärtskärande. Och naturligtvis finns också kattpersonligheter som helt enkelt är ”pratglada” av naturen och säger sin mening oftare än andra, som exempelvis siameskatter.

Vissa katter känner sig särskilt ensamma på natten när deras matte eller husse sover och katten kanske inte får gå ut. Särskilt kattungar som är fulla av energi och extremt lekfulla tycker inte om att vara ensamma på natten.
Det är viktigt att du tar din katts oro på allvar, utan att lägga för mycket uppmärksamhet på den jamande katten på natten. Märker katten att det fungerar kan det mycket väl leda till att den fortsätter kräva din tillgivenhet på nätterna. Ge istället din katt mycket kärlek och uppmärksamhet under dagen. Lek med den, klappa den och låt den ta en tupplur i knäet. Dörren till ditt sovrum bör inte heller vara stängd på natten. Kanske får din katt till och med sova i din säng och på så sätt hitta ro? Om du inte vill ha den i sängen kan du skapa en mysig sovplats intill eller under sängen eller ställa in en katthängmatta.Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?Vi börjar med en dålig nyhet: katter är nattaktiva djur. Det är alltså inte alls konstigt att de försöker få vår uppmärksamhet när de är som piggast – på natten. Men ingen fara, även kattägare kan få sova i lugn och ro. Den goda nyheten är nämligen att katter kan lära sig att vara lugna på natten. För att kunna lösa problemet är det dock nödvändigt att ta reda på orsaken till varför katten jamar på natten.

Katter är vanedjur. De är mycket känsliga när det gäller förändringar i deras välbekanta omgivning. Nya möbler eller kanske till och med att flytta till ett nytt hus kan gör en katt djupt osäker. Obekanta miljöer, nya dofter och okända ljud skrämmer dem. Att sova lugnt är inte tänkbart i detta tillstånd, och då börjar katten klaga.Många katter lider i tysthet och döljer smärta så länge som möjligt. Det ligger i deras natur. För att överleva fick deras förfäder, de vilda katterna, aldrig visa svaghet. Men smärta kan kännas outhärdlig på natten (precis som hos människor). Dessutom vet katten inte längre vad den ska göra när allt är mörkt och tyst och den inte distraheras av ljuden och aktiviteterna på dagen.

Om allt detta inte hjälper och den nattliga terrorn inte verkar upphöra kan du fundera på att söka professionell hjälp från en erfaren kattpsykolog. När allt kommer omkring lider inte bara du av sömnlöshet, utan din katt känner sig också obekväm på något sätt och vill använda det starka jamandet för att uttrycka ett behov som du behöver komma fram till vad det är.Det är egentligen inte konstigt, för trots allt är katter mest aktiva på nätterna. Ett tips är att hålla din katt mer aktiv på dagarna genom att leka med den, låta den vara utomhus eller sysselsätta den med jaktlekar. Får du katten att röra på sig på dagarna kommer den nog att vara glad om den får vila några timmar på natten. Prova vilka lekar din katt inte kan få nog av. Oavsett om favoriten är ullbollar, fjäderleksaker, laserpekare, låga vattenbad eller andra aktivitetsleksaker finns det knappt någon begränsning för dig att hålla katten sysselsatt. Det är även bra om katten får busa av sig ordentligt och har din fulla uppmärksamhet det sista ni gör innan du går till sängs.

Likväl, om din katt aldrig jamat nätterna igenom förr bör du ta kattens oro på allvar och fundera på vad som kan ha hänt. Kanske har katten blivit skrämd av något? Eller har du haft för lite tid för katten på sistone? Kanske du har ändrat utfodringstiderna? Om dramat på nätterna orsakas av stress, rädsla eller tristess kan du kanske hjälpa katten genom tipsen ovan. Om inget av det verkar stämma bör du definitivt boka en tid hos veterinären, eftersom sjukdomar eller smärta också kan få din katt att jama på natten för att få hjälp.
I grund och botten vill katter berätta något för oss genom att jama. De gör det inte för att de bara gillar att använda rösten eller för att de medvetet vill hindra oss från att sova. Jama är ett beprövat sätt för katter att kommunicera med oss tvåbenta varelser. Medan vuxna katter främst använder kroppsspråket för att kommunicera med varandra är jamandet reserverat för samtal mellan katt och människa. Katter förstår snabbt att deras ägare ofta är lite ”tröga” när det gäller att tyda kattens kroppsspråk och därför använder de i stället ljud för att få uppmärksamhet.Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda BAUHAUS webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript. På BAUHAUS finns ett extremt stort sortiment av myggnät av alla dess sorter. Du hittar bland annat myggnät för dörren, för fönstret och för sängen. Vill du köpa ett myggnät på metervara går det alldeles utmärkt att göra det i något av våra varuhus. Våra myggnät kommer i både vitt och svart och håller en mycket hög kvalité. Håll myggorna och insekterna ute med hjälp av ett myggnät från BAUHAUS. Katten visar sin tillgivenhet gentemot ägaren i synnerhet när den vill ha något. En katt som vill ha mat jamar ofta högljutt, spinner och buffar på sin ägare. På det sättet söker den uppmärksamhet och visar samtidigt tillit. Katten svarar ofta på smekningar genom att buffa eller trampa med tassarna. Det sägs att trampandet är ett minnesspår från tiden som unge, då en unge som diar trampar med tassarna runt mammans bröst, vilket stöder utsöndringen av mjölk. Katten känner sig bra och trygg när den trampar med tassarna. När katten buffar lämnar den också doftspår, eftersom den har körtlar som utsöndrar feromon i kinderna.Katten har traditionellt ansetts vara ett självständigt och till och med asocialt husdjur. Kattens kroppsspråk kan vara svårt att tolka framför allt för en ny kattägare, eftersom det är så mycket mer diskret än till exempel hundens. Man har tänkt sig att katten inte fäster sig vid sin ägare utan vid en plats. Den här uppfattningen beror sannolikt på att katten är ett rätt revirmedvetet djur. Undersökningar har ändå visat att katter har en bred känsloskala med t.ex. rädsla, ilska och sorg, och förstås också positiva känslor som nyfikenhet, glädje och trofasthet.

Katter kan också tigga, och då söker de oftast intensiv ögonkontakt. Katten kan humma och spinna och sitta och trampa på plats. Kattens ögon är utvidgade och vakna, och den stirrar på ägaren och det den vill ha, till exempel en godbit. När katten tigger kan den låta höra korta jamanden och spinnande. Ibland stiger den tiggande katten upp mot ägarens ben och väcker på det sättet ägarens uppmärksamhet.Det kan betyda många saker när skatten spinner. Vanligtvis spinner katten för att visa att den är nöjd eller att den känner sig trygg. Det sägs också att katten kan anpassa frekvensen på sitt spinnande så att det motsvarar frekvensen för ett människobarns gråt och på det sättet tala direkt till människans vårdinstinkt. Det här verkar ofta fungera, i synnerhet om det kombineras med att ömsint buffa mot benet. Då är det ganska stor sannolikhet för att det trillar godbitar i matskålen.

Det är mycket enklare att känna igen kattens hotfulla gester än de som visar förtroende. En katt som känner sig hotad och har ett behov av att försvara sig skjuter ofta rygg mot den som hotar den, stryker öronen längs huvudet och har utvidgade pupiller. Katten kan fräsa och spotta. Den burrar upp pälsen och svansen är rak och burrig. En anfallande katts pupiller är smala springor och dess ställning är låg. Den svänger lågt på svansen och morrar och väser. Om katten anfaller är pälsen oftast inte burrig utan slät mot kroppen. Både en katt som försvarar sig och som anfaller visar tänderna.
Att katten är fäst vid sin ägare syns på många olika sätt. Att visa tillgivenhet kräver förtroende, och kattens upplevelser som unge påverkar hur förtroendet byggs upp. Om katten ända sedan den har varit en liten unge har fått positiva erfarenheter av människor så är det lättare att bygga ett förtroende. Byggandet av en förtroendefull relation främjas av den tid du tillbringar med katten och den uppmärksamhet du ger katten.En katt som har mycket ont någonstans kan lätt tappa aptiten. Då är det viktigt att den snabbt får komma till veterinär, eftersom katter kan bli allvarligt sjuka av att svälta sig. Veterinären kan samtidigt avgöra vad som är den bästa behandlingen för det som besvärar katten. Exempelvis brukar inte enbart smärtstillande medicin räcka som behandling för en katt med tandsjukdom, utan den kan även behöva komma in för tandåtgärd. En katt med buksmärta kan vara känslig för den vanliga sortens smärtstillande, och istället behöva andra läkemedel i kombination med specialkost och tarmunderstödjande produkter. Hjärnan är uppbyggd av miljarder nervceller som kommunicerar med varandra genom kemiska och elektriska signaler. Epilepsi är en sjukdom som uppkommer när dessa nervceller blir överaktiva. Epilepsi förekommer på katter precis som hos människor och hu…

Djur visar sällan smärta på samma sätt som vi människor. De brukar inte skrika eller gråta, inte ens när de har väldigt ont. Katter är extra svåra att läsa, även för en erfaren djurägare. Här berättar vi vilka tecken du ska hålla utkik efter.
När en katt har ont någonstans vill den ofta slicka mycket på det området. Slickandet kan med tiden orsaka tunnare päls och hårlösa fläckar. Det är viktigt att skilja slickande på grund av smärta från slickande på grund av klåda, så att katten kan få rätt behandling.Med hjälp av verktyget kan exempelvis djurhälsopersonal göra en objektiv utvärdering av kattens smärta efter en operation, eller av hur bra hjälp katten får av smärtstilĺande medicin.

Hur sover en katt som har ont?
Katter som har ont eller är sjuka kan sova dåligt och ha det svårt att känna sig bekväma. Så var vaksam och håll ett öga på hur, när och var din katt sover för att få ledtrådar om missens hälsa. Det är självklart möjligt att kattens sovställning inte har någon underliggande, hemlig betydelse.
Om du ser tecken på smärta hos din katt ska du kontakta veterinär. Det finns idag många bra smärtstillande läkemedel för katter. Dessa är dock receptbelagda och katten behöver bli undersökt av veterinär innan den kan få ett recept utskrivet.

Forskare har tagit fram ett verktyg för att uppskatta graden av smärta utifrån kattens mimik: Feline grimace scale. Avvikelser hos öron, ögon, nosparti, morrhår och huvudposition ges olika “smärtpoäng” och gör det möjligt att gradera kattens smärta.
Eftersom katterna inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos.Visste du att vanliga värktabletter kan vara dödliga för katter? Eller att de kan få lunginflammation i garaget? Läs mer här om vilka förgiftningsriskerna är – i hemmet, garaget och trädgården.Vård när och var du vill. Appens veterinärer finns tillgängliga för dig och ditt djur alla dagar kl. 7-22. Besök i appen är kostnadsfria. Detta gäller oavsett tid och omfattar alla djur, både försäkrade och oförsäkrade. Ingen fråga är för stor eller liten, hör av dig till oss så hjälper vi er! Har din katt börjat bli klumpigare? Kanske har den slutat att hoppa upp på bokhyllan eller fönsterbrädan? Det är vanligt att äldre katter får ont i rygg eller leder. Ledvärken kommer ofta smygande, så det är lätt att missa försämringen. Ett tecken på ledsmärta är att katten verkar lite stel efter vila, och att den inte längre hoppar upp på möbler som förr. Antingen undviker den helt att hoppa upp (eller ner) eller så har den börjat klättra eller dra sig upp med framtassarna, istället för att ta ett språng. Många katter blir mer retliga, andra mer kontaktsökande. Katten kan tappa leklusten och fräsa ifrån om den blir klappad på det ömma stället. Om smärtan är stark kan katten få ytlig andning och ibland darrningar.Katter med tandvärk brukar inte sluta äta – de är ändå hungriga, trots att de har ont i munnen – men de kan ta maten lite annorlunda än tidigare. En del katter slukar maten hel, andra tappar mat omkring sig. Vissa katter tuggar bara på ena sidan av munnen och undviker att använda sidan som gör ont. Ett annat tecken på tandsmärta är att katten ratar viss mat. Blöt mat kan till exempel orsaka otäcka ilningar i en skadad tand, eller så kan torrfoder vara för hårt att tugga på.

Hur högt måste ett Kattnät vara?
Enligt djurskyddslagen är kattägare skyldig att se till att katten inte kan ramla ned från balkonger och fönster som är högre upp än 5 meter ovanför marken.
En katt som har smärta från sina leder, eller sjukdom i urinvägarna, kan sluta att använda lådan normalt. Katten kanske har svårt att kliva in i lådan eller att krafsa efter sig. En del katter börjar förknippa själva kattlådan med smärta och väljer att uträtta sina behov på andra ställen. Även hos katter med tarmsjukdom eller smärta från ändtarm/analsäckar förekommer liknande beteendeförändring vid kattlådan.Framför allt vid akut smärta kan kattens kroppsposition och ansikte ge ledtrådar till hur ont den har. Katter som har ont eller mår dåligt brukar sitta ihopkrupna och kura. De verkar ofta inåtvända, stirrar tomt ut i luften eller ner på golvet framför sig.

En katt som har ont visar ofta andra, diffusa symtom. Det är vanligt att katter går undan mer när de har smärta, och lägger sig och vilar på något ostört ställe större delen av tiden. Aptiten kan bli påverkad, liksom kroppshållningen.
Precis som vi människor kan katter få ont i magen, i en sjuk tand, eller i en sliten höftled. Många gånger uthärdar de smärtan och beter de sig ungefär som vanligt, och det ska mycket till för att en katt tydligt ska visa att den har ont. Smärta som kommit smygande, eller kommer och går, är ofta den som är svårast att upptäcka. Katten har då lärt sig att anpassa sina vanor och rörelsemönster för att inte smärtan ska vara lika svår.

Under evolutionens gång har det varit en fördel att inte visa tecken på sjukdom och smärta. Ett sjukt eller skadat djur blev ett lätt byte för rovdjur eller rivaler. Katter har än idag en benägenhet att dölja att de mår dåligt, och det gör att det kan ta lång tid innan en kattägare märker att den har problem. Vid endoskopi förs ett så kallat endoskop med en kamera in i det område som ska undersökas och eventuellt opereras. Endoskopet kan föras in via kroppsöppningar till olika organ såsom luftvägarna eller magtarmkanalen, eller genom kirurgiska snitt in … Även om många katter är konservativa varelser, som helst undviker allt utom en speciell sorts mat, så händer det ibland att de får i sig sådant som är giftigt för dem. Här har vi gjort en sammanställning över några vanliga livsmedel som är giftiga f…

Bilden visar vår egen balkongnätning och vi har två stora katter som inte ens tänker tanken att försöka klättra i det. Eftersom det inte är spänt, så ger det vika när de sätter klorna i det.
Sedan 1 januari 2009 är det lag på att om en katt själv ska vistas på en balkong på 3:e våningen eller högre så måste balkongen nätas in. Man kan då ha altan- eller balkongdörren öppen varma dagar och slipper vara orolig för att katten ska smita eller trilla ned. Det finns ”in-nätnings-kit” i välsorterade zoo-butiker. Tänk på att små katter gärna klättrar, så näta in hela vägen upp till taket då.Vi har också upptäckt att det håller katter utifrån borta från våran balkong. En katt hittade vi balanserande på räcket utanför, som febrilt försökte ta sig över vilket inte gick så bra. Den fick ge sig och klättra ner igen!

Som partner till Amazon tjänar jag pengar på kvalificerade köp. Visst innehåll på denna webbplats tillhandahålls av AMAZON SERVICES LLC. Detta innehåll visas direkt av Amazon och kan komma att ändras eller tas bort.
Maskorna är 3 x 3 cm och nätet kan beställas i flera olika storlekar. Det fungerar att montera inomhus för till exempel dörrar och fönster eller utomhus som säkerhetsnät på balkonger eller altaner. Nätet klarar en belastning på 95 kg. Det medföljer allt du behöver för enkel montering så som krokar, lina och pluggar samt en tydlig bruksanvisning. Med maskor på 3 x 3 cm fungerar det här skyddsnätet från Trixie lika bra till den vuxna katten som till kattungarna. Nätet är väderbeständigt och tål att användas både inomhus och utomhus utan att det tar skada av vädrets påfrestningar. Den totala storleken på nätet uppmäter 3 x 8 meter och kan sättas för dörrar, fönster, balkonger och uteplatser. Ett kattnät är till för att skydda din katt från att trilla ned från öppna fönster eller balkonger. Om du bor på markplan kan du också hägna in din uteplats. Alternativt kan du göra en egen rastgård till din katt i trädgården med hjälp av kattnät.Kattnät används inte för att förhindra att katten smiter ut från transportburen eller olika typer av transportkorgar där ett mer beständigt galler bör användas.

Med nät på rulle har du möjlighet att säkra en ännu större yta, till exempel en stor altan och uteplats eller göra en hel utegård till din katt. Nätet på rullen är i måtten 2 x 75 meter vars maskor är på 3 x 3 cm. Du kan välja mellan två färger, antingen ett transparent nät eller ett nät som är i en olivgrön nyans. Den modellen som är i olivgrönt är också extra slittåligt då det är förstärkt med ståltråd.
Svart är färgen som pryder detta skyddsnät från Nobbys och de har knutna maskor på 3 x 3 cm. Nätet är UV-beständigt och även vattenresistent för att fungera lika bra utomhus som inomhus. Med detta nät förhindras din katt från att trilla ned från balkongen.Ståltråden gör att det blir än svårare för din katt att bita sönder nätet och komma ut i det fria, den är starkare och håller för om din katt försöker klättra i nätet. De båda näten är testade för att klara påfrestningar utomhus så som väder, vind och starka solstrålar. Observera att det inte medföljer några monteringsbeslag, men du kan enkelt häfta fast nätet direkt i en trästomme i till exempel en utegård till din katt.

Gör i ordning en härlig plats till din katt där den får tillgång till frisk luft på ett säkert sätt. Om du har en balkong kan du till exempel ställa ut även klösträd och sätta upp någon hylla som du kan ställa kattens transportbur på. Där i kan katten sedan ligga och spana ut på omgivningen utan att riskera att trilla ned och skada sig.
Enligt djurskyddslagen är kattägare skyldig att se till att katten inte kan ramla ned från balkonger och fönster som är högre upp än 5 meter ovanför marken. Detta för att förhindra att katten kommer till skada det fall som den balanserar på balkongräcket och tappar balansen eller trillar ut från ett öppet fönster när den ska försöka fånga en förbipasserande fågel.Ett kattnät är till för att stänga inne din katt, oavsett om det är inne i lägenheten eller i en utegård. De som bor mer än 5 meter upp från marken behöver se till att katten inte kan ramla ut från öppna fönster eller balkonger. Detta gäller oavsett om man bor i lägenhet eller i ett hus med flera våningar. Ett skyddsnät används inte för att stänga in katten i en transportbur men däremot så kan man göra olika typer av rastgårdar.

Kan man stänga in en kattunge på natten?
Ge istället din katt mycket kärlek och uppmärksamhet under dagen. Lek med den, klappa den och låt den ta en tupplur i knäet. Dörren till ditt sovrum bör inte heller vara stängd på natten.
Detta skyddsnät är lätt att montera och allt som du behöver medföljer, så som linor, krokar och pluggar. Nätet är tillverkat i slitstarkt material som ska tåla att din katt försöker klättra på det. Katten bör dock inte lämnas utan uppsikt när nätet är monterat.

Nätets storlek mäter 3 x 8 meter och fästes med hjälp av den medföljande linan på 23 meter och de 30 krokarna och pluggarna som monteras fast i väggen.
Innan du köper ett kattnät bör du ha mätt den yta som du har för avsikt att hägna in. Näten har olika storlekar och för att vara säker på att du väljer rätt storlek måste du veta måtten där nätet ska sättas upp.

För att få ett extra slitstarkt säkerhetsnät har man i detta nät använt ståltråd som förstärkning. Tack vare det så är nätet svårt för katten att bita sönder, det är mer hållbart för påfrestningar om din katt klättrar i det samt att det tål tuffare väderutmaningar. Nätet är i en diskret olivgrön färg vilket gör att den lätt smälter in i omgivningen och naturen.
Nätet är tillverkat av monofilgarn vilket är ett starkt och slittåligt material. Allt du behöver för att montera nätet medföljer, så som bruksanvisning, monteringslinor, krokar och pluggar.

Kattnätet sätt enklast upp med hjälp av de medföljande tillbehören, det brukar i vanliga fall bestå av en lina som nätet spänns fast runt och denna lina hakar man sedan på krokar som fästs i väggen med plugg. Följ de bruksanvisningar som medföljer för att säkerställa att nätet monteras korrekt. Transparent kattnät blir så gott som osynligt och stör inte din utsikt från fönstret, uteplatsen eller på balkongen. För extra säkerhet har nätet testats för UV-strålar och väderpåfrestningar. Maskorna på storleken 3 x 3 cm gör att nätet är lika säkert för den stora katten som för kattungarna som inte kommer igenom. De flesta katter gillar att sitta och spana på omgivningen, särskilt de katter som lever som innekatter. Gör en mysig plats vid fönstret eller på balkongen där din katt tycker om att vara så att den kan njuta av utsikten en längre stund. Har du en transportbur som går att ta bort toppen på kan du använda botten som en bädd och ställa i fönstret. Då kan din katt ligga däri och njuta av det som sker utanför.

Tänk på att katten måste kunna skydda sig från väder och vind om den befinner sig i en rastgård, ställ ut kattens transportbur som den kan gömma sig i vid behov och även söka skydd från solen. Den behöver också ha tillgång till utkiksplatser som är ovanför marknivå.
Ibland sträcker katten ut sig och vrider överkroppen så att den pekar åt ett håll och benen åt ett annat håll. Detta kallar vi för ”kringlan” eller ”akrobaten”. Även om katten inte bokstavligen kan slå knut på sig så ser det ut så när missen har denna sovställning.

En sovande katt ser så fridfull och nöjd ut. Se till att uppskatta kattens unika vanor, till exempel missens sovställning. Det gör katten ännu mer bedårande!
Katter gillar att ha flera olika sovplatser i hemmet. När katten sover känner hen sig sårbar, precis som alla andra djur. Att sova på olika platser kan alltså härstamma från kattens vilda förfäder, som ofta lever enskilda liv och som ständigt måste vara på sin jakt. Att sova på samma plats varje natt kan vara en farlig vana för en vild katt.

En katt som vilar och knappt kan hålla ögonen öppna halvsover. Missen håller fortfarande koll på omgivningen, möjliga faror eller till och med chansen att slå till och ta ett byte. Detta beteende är länkat till kattens vilda ursprung, precis som vilda katter som måste jaga varje måltid och undvika faror från andra rovdjur.
En sovande katt som ligger med magen mot golvet, frambenen sträckta framåt och bakbenen bakåt ser lite ut som Stålmannen. Ibland sover katter på detta sätt på kakelgolv för att få lite svalka. Stålmannen är en avslappnad sovställning som visar att katten inte är rädd för att störas och redo för väl förtjänt superhjälte-sömn.

Katter har mycket flexibla kroppar eftersom de är jägare. Därför kan missar lägga sig på väldigt underliga sätt som skulle vara helt omöjliga (eller i alla fall mycket obekväma) för oss människor. Men så länge de tycker att det är bekvämt kan vi inte döma.
Katter är rovdjur, och därför tycker de om att sitta på upphöjda platser och hålla ett vaksamt öga på potentiella faror och byten. När katten sover med ”utsiktsplats” ligger katten raklång på en upphöjd yta som soffans armstöd, ett räcke eller ett fönsterbleck.

Kringlan visar likt sömn med magen upp att katten är helt avslappnad och litar på dig och miljön. Kringlan kan tyda på att katten sover djupt, men missen är ändå redo att omedelbart skrida till handling om du petar lite på magen (japp, vi har provat det).
Kattens sömnvanor kan verka underliga, och något som är riktigt konstig är att missen ibland kilar in sig på små platser när det är sovdags. En tom kartong är som en magnet för katter. Om du lämnar en kartong eller låda öppen är det mycket inbjudande för katten, även om utrymmet är lite för litet. Katter kan även sova i handfatet i badrummet, en stor skål, skor, väskor, ryggsäckar och andra mysiga (och trånga!) platser.Kanelbullen hjälper katten att bibehålla sin kroppsvärme, vilket är anledningen till att denna sovställning är vanligare på vintern. De flesta vilda katterna sover i denna ställning eftersom det skyddar magen (som är kattens mest sårbara kroppsdel) från rovdjur. Även om det inte stryker runt vargar eller hyenor i hemmet så har din tama katt en instinkt att krypa ihop och skydda sina organ.

Varför gräver katter i sängen?
Om katten inte är nöjd med sanden kan den börja leta efter andra mjuka ställen att kissa på; t. ex. sängen, på kläder och mattor. Att katten har ett fenomenalt luktsinne kan också leda till att den börjar kissa inomhus men då handlar det om att markera revir.
Positionen som katten sover i kan ge dig ledtrådar om kattens preferenser, komfort och hur mycket missen litar på dig. Sovställningen är en del av kroppsspråket och kan påverkas av årstiden, vad som händer i hemmet och kattens humör.I denna sovställning hänger kattens framben, bakben och svans ner. Även om katten säkert vill vara på sin vakt i denna sovställning så kan det bli alltför mysigt och omöjligt att motstå en liten tupplur. Det finns väl ändå inga hot att hålla koll på? Zzzzzzzz. Det är även möjligt att kattens olika sovplatser är en reaktion på miljön i hemmet. Om det finns högljudda barn kanske katten gömmer sig under sängen för att få lite lugn och ro. Eller så kan katten vilja komma närmare dig (favoritmänniskan!) när du tittar på TV. Det är även möjligt att katten vill vara närmare sin matskål, längre bort från kattlådan, närmare en värmekälla eller längre bort från en dragig plats. Med andra ord kan kattens sovplats och sovställning vara en respons på miljön eller små förändringar som du kanske inte ens märker, som ändrad temperatur eller dagsljus. Att välja en trång plats att sova på gör att katten känner sig trygg. Katter älskar nämligen känslan av att vara omgivna av väggar eller annat eftersom det får dem att känna sig skyddade. Att sova på en trång plats kan även hjälpa katten att bevara kroppsvärmen på vintern eller ge en trygg och rofylld plats i ett hem med mycket spring.

Det är vanligt att katter sover på sidan. En misse som sover på sidan sover troligtvis djupt och kan ligga i den bekväma ställningen under en längre stund. Att sova på sidan innebär att katten visar en del av magen, vilket tyder på att katten känner sig lugn och avslappnad och att hen inte oroar sig för en smygattack.
Även hemmets miljö kan påverka kattens sovställning. Om det är kyligt kan de välja ”kanelbullen” för att bevara värmen. När det är varmt kan ”kringlan” hjälpa till att svalka missen. Och om katten känner sig hotad, till exempel av en annan katt i hemmet eller av främlingar på besök, kan hen välja ”limpan” för att hålla ett vaksamt öga på omgivningen. Att sova med magen upp mot taket innebär att katten litar på dig och sin omgivning. Att visa magen gör katten sårbar eftersom dess organ är oskyddade. Katten sover endast i denna ställning när hen känner sig helt bekväm. Att sova med magen upp kan även hjälpa katten att svalka sig på sommaren, eftersom magen har mindre päls och förlorar värme snabbare än resten av kroppen. Katter är bedårande 99% av tiden. Och ännu sötare när de sover. Vissa av kattens sovställningar visar upp missens självsäkra men knasiga personlighet. Alla kattraser kan sova i dessa vanliga sovställningar.Få en översikt över kattens hälsa med hälsopoäng. Se om missen rör på sig tillräckligt. Identifiera sömnmönster och upptäck tidigt möjliga problem för att hålla katten i form.

Varför Buffar katten på mig?
En katt som vill ha mat jamar ofta högljutt, spinner och buffar på sin ägare. På det sättet söker den uppmärksamhet och visar samtidigt tillit. Katten svarar ofta på smekningar genom att buffa eller trampa med tassarna.
Om katten helt plötsligt ändrar sina sömnvanor kan det vara en god idé att rådfråga veterinären. Och om katten verkar rastlös eller obekväm när hen sover kan detta tyda på en sjukdom eller skada. Då är det bäst att låta veterinären bedöma huruvida det finns en orsak till att din fyrbenta vän inte sover gott.

Vad betyder det när katten lägger sig på mig?
Att ligga på dig är superbekvämt och hjälper dem att bibehålla kroppstemperaturen — du är helt enkelt deras personliga värmeelement. När din katt kryper upp i ditt knä betyder det att den känner sig tillräckligt trygg i din närhet för att sänka garden.
För en katt är den egna bekvämligheten A och O. Andras behov är sekundära. Så när katten sover på dig, är det för att missen tycker om dig eller för att hen använder dig som en värmedyna? Det är svårt att svara på den frågan, men vi hoppas på att katten vill mysa.Det är självklart möjligt att kattens sovställning inte har någon underliggande, hemlig betydelse. Katten kanske helt enkelt gör sig så bekväm som möjligt! Katter sover 12 till 18 timmar om dagen, så de vill självklart hitta ultimat komfort och trygghet för denna viktiga syssla.Den här sovställningen kallas ibland för ”donut” (eller ”munken”) på engelska. Det är den vanligaste sovställningen för katter. I kanelbullen sover katten på sidan, hoprullad som en bulle, med huvudet mot baktassarna och svansen runt kroppen. Katten kan även vrida på halsen så att huvudet vilar på marken och hakan pekar uppåt.Katter är mästare på att ta tupplurar. På engelska kallas en tupplur till och med för en ”cat nap”! Oberoende av om katter tar korta tupplurar eller sover djupt hamnar de ofta i bedårande eller helt knasiga sovställningar. Nu ska vi ta en titt på vad dessa sovställningar innebär. Och missa inte heller att vår katt-GPS kan spåra kattens sömn!Din katt väljer sovställningen som passar för stunden. Kattens sömn kan variera från att halvsova till djup sömn, och sovställningen beror på vilken typ av sömn katten behöver för tillfället.

Kattens vilda förfäder är jägare (och det är din katt också, rent tekniskt). Likt sina vilda kusiner sover tamkatter lätt och kan vara halvt medvetna när de vilar. Instinkten att hålla sig vaken för att vara på sin vakt mot rovdjur är del av kattens personlighet. Och även om din misse inte drar runt på savannen och letar efter nästa måltid så har hen samma sömnvanor som en vild katt.
Kan en katt se ut som en limpa bröd? Jodå. När katten sover upprätt i en klassisk sovställning. Då lägger katten sina fram- och bakben under kroppen och håller huvudet uppe, som en sfinx. Då tar katten sannolikt en snabb tupplur och sover inte djupt. När katten sover i ”limpan” är hen fortfarande uppmärksam på omgivningen, trots att missen verkar som att hen bara chillar.Om din katt sover med magen upp berättar detta att missen känner sig avslappnad och bekväm. Försök bara att gå förbi katten i denna sovställning utan att klappa på magen. Men var redo på att betala för det med ett litet bett från en yrvaken katt!

Är det lag på att näta in balkongen om man har katt?
Sedan 1 januari 2009 är det lag på att om en katt själv ska vistas på en balkong på 3:e våningen eller högre så måste balkongen nätas in. Man kan då ha altan- eller balkongdörren öppen varma dagar och slipper vara orolig för att katten ska smita eller trilla ned.
En av kattens mest bedårande sovställningar är när missen sover med en tass över ansiktet. Med den här sovställningen sänder katten ett tydligt meddelande: jag vill inte störas när jag sover.Katter som har ont eller är sjuka kan sova dåligt och ha det svårt att känna sig bekväma. Så var vaksam och håll ett öga på hur, när och var din katt sover för att få ledtrådar om missens hälsa.

Att katten har ett fenomenalt luktsinne kan också leda till att den börjar kissa inomhus men då handlar det om att markera revir. En katt kan nämligen känna doften av andra katter på 1,5 km avstånd och en okastrerad hankatt har upp till en mil stort revir.

– Det var i Egyptens öken som katterna blev domesticerade en gång i tiden och därifrån kommer deras kärlek till värme. I öknen var de också själva bytesdjur och därför jagar katten helst i gryning eller skymning för då är de som mest osynliga (just det faktumet kan du utnyttja om du ska släppa ut en katt i ny miljö för i dagsljus går de alls inte lika långt).– Tassar ned mot marken betyder att den är på sin vakt och redo att fly. Trampdynor som viks uppåt berättar att katten är lugn och avslappnad, avslutar Susanne.– Lättast blir det om man utgår från sig själv och sin personlighet. Föredrar du ett lugnare sätt ska du välja en kort och knubbig katt eftersom de är coolare. Vill du däremot ha mer action väljer du en lång och smal katt eftersom de är mer aktiva, konstaterar Susanne.

– Om du har flera katter så studera gärna hur de beter sig vid maten. Om en katt vinklar ett eller båda öronen tycker den att avståndet är för litet. Katter vill helst äta ensamma och inte dela matskål med varandra.
De skickar också signaler med svansen. Direkt när katten känner igen en person eller annan katt åker svansen rakt upp i luften men med tippen fälld lite åt sidan.När vi skaffar katt funderar vi sällan över ras på samma sätt som vi gör när vi skaffar hund. Något som Susanne tycker är synd då hon är en stark förespråkare för att hitta ”the perfect match” från början. För att må bra och inte känna stress måste katten känna sig trygg i sitt revir. En revirmarkering som ger trygghet för katten är att gnugga sin kind mot utstickande saker, som bordsben, hörnor och dörrposter. – Det handlar om att sopa undan sina spår för andra rovdjur. Att till exempel inte gräva ned sin avföring kan därför tvärtom handla om att lämna ett budskap och viljan att hävda sig och markera revir, förklarar Susanne. – Många katter är väldigt rädda om sina öron och vissa tycker inte om att bli klappade över öronen. Det är också därför som de fäller ned öronen vid slagsmål, berättar Susanne. – Katten vill ha ren, mjuk ökensand under tassarna men vi människor vill gärna välja sand med ögonen och till och med vår näsa då kan det bli tokigt. Om katten inte är nöjd med sanden kan den börja leta efter andra mjuka ställen att kissa på; t.ex. sängen, på kläder och mattor.– Jag jobbar med att skapa harmoni och förståelse mellan katt och människa. När vi förstår våra katter visar sig stora problem ofta bara vara små missförstånd, säger Susanne.

– Alla katter vill ha ett uppdrag så var noga med att aktivera din katt. Se till att jaktbehovet uppfylls och att de får undersöka saker och lösa uppgifter och problem. Bara din fantasi sätter stopp för vilka uppgifter du kan ge katten, säger Susanne.
Många frågor som Susanne får handlar om katter som kissar på andra ställen än vad ägarna föredrar. Ibland kan dock kissproblemen vara enkla att lösa då det endast handlar om att byta sand eller skaffa fler lådor.– De här katterna går att jämföra med 14-åriga tonåringar. Var dock försiktig så att du inte blir brottningspartner till den unga, vilda katten utan hitta på annan aktivering åt den.

– Vi människor hjälper till att sprida lukter när vi tömmer kattlådan i soppåsen och kliver in med våra skor. Därför spelar det ingen roll om din katt är strikt innekatt för den kan ändå få in lukt av andra katter, bli stressad och kissa inne.Ståltrådsförstärkt balkongsnät för katter, extra bitsäkert. Kan användas inom- och utomhus. Maskstorlek: 3 x 3 cm; Färg: oliv. Väderbeständighetstestat.

E-postadressen {userEmail} har lagts till som mottagare av det valda nyhetsbrevet. Du kommer snart att få ett mejl som ber dig bekräfta ditt intresse för nyhetsbrevet. För att bekräfta, klicka på länken i e-postmeddelandet du får.
När din katt sover ovanpå dig är din kropps naturliga ljud oerhört lugnande för den. Ditt hjärtas stadiga taktslag och din bröstkorg som stiger och faller i takt med din andning bidrar till att vagga dem till sömns. Även din doft är behaglig eftersom din katt förknippar den med dig och den vård, det sällskap och den trygghet som du ger den.

Katter sover 15 timmar om dagen eller mer, så de söker naturligtvis efter bekväma platser där de kan ägna sig åt sin favoritsysselsättning. Oavsett om det är på soffan eller utsträckt i en tvättkorg behöver katter en mjuk och mysig plats att kura ihop sig på. Ditt knä är ett fantastiskt alternativ. Det är precis lagom stort och mycket varmt — släng in en mjuk filt så blir du genast den mysigaste platsen på jorden.
Hantering av information: Den personliga informationen som samlas in är avsedd för att Ceva Animal Health och Ceva-koncernens företag ska kunna hantera din förfrågan. informationen kan vidarebefordras till leverantörer av teknisk service för hantering. I enlighet med bestämmelserna om personuppgifter har du rätt till åtkomst, rättelse och begränsning av hanteringen av dina uppgifter. Du kan också, i vissa fall, motsätta dig hanteringen, dra tillbaka ditt samtycke och begära att dina uppgifter raderas och skickas till dig. Gå till den här sidan för alla förfrågningar som rör dina personuppgifter.Ja, din katt älskar dig faktiskt (även om det inte alltid verkar helt uppenbart) och att den kurar ihop sig i ditt knä är ett bevis på det. Andra tecken på kattens kärlek är att gnugga sitt ansikte mot ditt, spinnande och näspussar. När din katt visar dessa tecken på tillgivenhet ska du se till att återgälda känslan och klappa den mjukt tills den somnar.

Varför krafsar katten på dörren?
För att markera revir: När katten klöser lämnar den meddelanden i form av märken och doft till andra katter så att de förstår att det här är din katts hem. Om din katt klöser nära dörren eller kattluckan är det stor chans att detta är anledningen.
Om det finns en solbelyst plats någonstans kommer din katt att söka upp den. Katter älskar värme och tillbringar gärna hela dagen i solen. När kvällen kommer behöver de ett bra alternativ — och det är här du kommer in. Att ligga på dig är superbekvämt och hjälper dem att bibehålla kroppstemperaturen — du är helt enkelt deras personliga värmeelement.Först och främst kan vi inte glömma bort att katter faktiskt är vilda djur, som är vana att markera sina revir. Att ligga på dina saker är just ett sätt att markera. Och ju högre upp desto bättre är det, eftersom det är där de skulle gömma sig i naturen. Det är därför din bärbara dator eller surfplatta är mer tilltalande än själva skrivbordet. Du kan se hur din katt markerar in dina saker genom att gnugga sitt ansikte eller tassar mot dem för att överföra sina feromoner.