Posted on

Finns Det Guld I Sverige

Praktiskt taget alla geologer av klass – som vi talat med – är övertygade om att det kan finnas lika mycket vaskbart guld här i Sverige, som i Alaska eller Kalifornien. De geologiska förutsättningarna är likartade, där som här. Enade experter anser att Sverige är ett mycket bra land att prospektera i.

Det betyder inte att det inte finns stora mängder guld att hitta i vattendragen. I vårt land är det bara så att få människor har varit inne på att vaska guld i större skala. Men det har börjat puttra ute i bäckarna… Det är känt att ett allt större antal guldgrävare har börjat vaska med olika typer av maskiner. Att döma av storleken på dessa maskiner (och att flera guldgrävare byter upp sej till allt större maskiner) så finns det gott om guld. Så gott om guld, att de fortsätter med sin vaskning.

Anledningen till att så stora mängder guld, som hittats i Amerika, inte hittats här (ännu) är att det är så få svenskar som gräver här. Få, i förhållande till den ”armada” av män, som grävt (och fortfarande gräver) i Amerika. Men antalet människor, som vaskar guld i Sverige, ökar snabbt. Skulle inte förvåna om även vi får en riktig rush här. Lycklig den, som då är beredd!
Allra längst ner i dalgångarna rinner det nästan alltid vatten, en älv, en å eller en bäck. Vattendragets bädd kan vara renspolat berg eller vittrat grus (med berg en bit ner under gruset, förstås). Rinnande vatten har en underbar egenskap, som guldgrävare gillar. Det stuvar om gruset och sorterar det efter storlek och tyngd. Där marken sluttar mycket, som det brukar göra i bergstrakter, rinner vattnet snabbt. En snabbt rinnande bäck ”plockar upp” grus och sand från sin bädd eller från sina stränder. Passerar bäcken genom ett område med guldhaltigt, vittrat grus, så följer både grus och guld med vattnet en kortare eller längre sträcka.En del människor småler åt påståendet att det skulle finnas gott om vaskbart guld i Sverige. Det är oftast ”vanliga” människor. Frågar man dom hur dom vet det, så blir svaret oftast: -”Det kan väl inte finnas guld här!” Frågar man sedan om dom någonsin provat att vaska, blir svaret: -”Nä, är du klok, eller?” Med andra ord, dom vet inte vad dom pratar om, punkt. Vi kan förmoda att om vi hade frågat en Kalifornier samma sak år 1847, (innan den stora guldrushen, där) om han trodde att det fanns något guld i Kalifornien, så hade vi nog fått ungefär samma intelligenta (?) svar. Dagens amerikanare säger: -”Gold is where You find it, when You find it.” Guldet ligger där det ligger och ”finns” först när du finner det. Dom kan det här. Dom har lärt sej. En del svenska geologer påstår också – tvärsäkert – att det inte finns vaskbart guld av någon större mängd, i Sverige. Låt mej påminna dom om att många (evigt sanna) geologiska sanningar – är pinsamt kortlivade. Dessutom brukar det – över hela världen – vara så att de flesta guldfynd görs av icke-geologer. Många geologer hittar aldrig något guld. Men de kommer gärna ut – efter det att någon hittat guld någonstans – för att förklara varför guldet finns just där. Missförstå nu denna klackspark på rätt sätt. Det finns väldigt gott om mycket duktiga geologer.Hittills har man grävt upp nästan 200 ton guld i Sverige. Det finns – helt säkert – ännu mycket mera kvar att, med god lönsamhet, gräva fram. Den svenska utvinningen av guld har varit helt inriktad på bergshantering. Praktiskt taget allt guld, kommer ifrån gruvor i våra berg. I jämförelse med denna mängd, så har praktiskt taget ingenting (ännu) vaskats fram ur våra vattendrag. I vattendragen har det bara tagits vaskprover i akt och mening att hitta fram till moderklyftet, ådern.

Guld är ju en sällsynt metall. Därför finns den bara – i genomsnitt – i mycket små mängder här på vår jord. Men här och var, i bergen, finns det höga halter av guld, i guldförande malmer. Men, att bara ställa sej bland bergen och med blotta ögat titta efter guldförande malmer, det är det ingen större mening med. Malmerna är oftast övertäckta av jord, sten, grus och sand. Dom syns därför inte så lätt.Medan erosionen verkar, vittrar bergen till sten, grus och sand, som förstås rutschar neråt utefter bergssidorna, ner i dalgångarna mellan bergen. Om det finns (eller, en gång i tiden, funnits) en guldförande malm i berget, så kommer det vittrade gruset – rakt nedanför malmen – att innehålla en del guldkorn. Undersöker man sådant grus, får man reda på vad berget, rakt ovanför gruset, består av. Eller, en gång i tiden, har bestått av.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen.

När man ska leta guld i Sverige är det framför allt vaskning med vaskpanna som är intressant för privatpersoner. Eller med en enkel vaskränna. Dels finns det guld på många platser och det finns stora områden som är helt outforskade när det gäller ädelmetaller. Dom områden som har undersökts genom vaskning är bara en liten del av Sverige.
Det finns inget enkelt svar på var, i t.ex. en bäck man kan finna guld, men det finns platser som är mer troliga än andra. Guldet som är tyngre än den omgivande sanden och gruset, forslas neråt med vattnet och ansamlas på ställen där forsen avtar i styrka, och vattnet blir lugnare. När det inte forslas framåt av vattentrycket längre, så sjunker det neråt och fortsätter att sjunka genom sand och jord tills det blir liggande mot t.ex. bergshällen eller i mera kompakt lera.På insidan av en kurva eller bakom en stor sten är ställen där vattnet tappar fart och det tunga materialet faller till botten. Det översta lagret på bäckbotten brukar vara lite grövre grus och sten, som du kan skotta undan. Försök att komma ner tills det blir lite fastare botten, som lera eller klipphäll.Den bästa, enklaste och populäraste metoden i våra trakter är att vaska med vaskpanna. Först måste man hitta en lämplig bäck eller å, som börjar eller i alla fall rinner ner från något berg eller kullar. Där vattenströmmen sedan börjar avta, en bit ner för sluttningen, är ett bra ställe att börja leta. Guld som man drar mot en ren bit porslin ger ett guldfärgat streck. Guldet är också mjukt och spricker inte sönder när man klämmer det. Det har oftast jämna avslipade runda kanter och lyser med guldglans även i skugga. Guld är inte heller magnetiskt tillskillnad från svartsanden. När man börjar vaska guld så hittar man mycket som man vid första anblicken tror är guld men som vid närmare undersökning visar sig vara någonting annat. Det som man vanligen tar för guld är ofta sulfat, pyrit och glimmer. Det finns test set för guld om du är tveksam.Guld är trots att det är mycket lätt att arbeta med nästan oförstörbart, när andra metaller förstörs av att ligga begravd i jorden ett par tusen år, så kommer guldet upp med samma glans och lyster som när det var nybearbetat.

Smidbarheten är större än hos någon annan metall. 1 gram guld kan smidas till en 3 000 meter lång tråd, och bladguld kan göras så tunt att ljus kan tränga igenom. Det har en kubisk kristallform.
Det material som ligger mot en fastare botten är perfekt att börja vaska. Ös i det fina gruset och sanden i pannan och sätt igång. Ett bra tips, för att inte få för mycket stora stenar i pannan, är att hälla i materialet genom en grov sikt eller ett durkslag. Var noga med att mosa eventuella lerklumpar och skölja av stenarna som du inte ska vaska. Nu kan du vaska det fina gruset och sanden.

Det går att hitta guld i Sverige, precis som det går att hitta guld nästa överallt på vår jord. Den stora skillnaden mellan olika länder är hur guldet har samlat sej på olika sätt. Det är fascinerande att tänka på att guld bara kan uppstå under extrema förhållanden, som inte finns på jorden, utan guld måste skapas i en stjärna. Därför har allt guld som finns på jorden kommit hit medan jorden skapades för ett antal miljarder år sedan.

Det har sedan människor först började leta, och fram till 2010, grävts fram ca 160 000 ton guld. Av detta guld har ungefär en tredjedel använts till smycken och en tredjedel ägs av centralbanker i form av tackor. Ca 10 % används för industriella ändamål och dom övriga 20 % tillhör privata investerare.
Man kan säga att svartsand sedimenterar sig mellan sand och guld. Har du haft riktig tur kan du kanske redan nu se nått guldkorn i pannan. Annars sköljer du försiktigt runt materialet i pannan och undersöker med lupp eller förstoringsglas. Om du vill undersöka vidare hemma så kan du hälla det sista koncentratet i en burk för förvaring. Det är ofta lättare att undersöka sanden hemma, när det har torkat.Att vaska guld är ingen hemlig eller komplicerad teknik. Det bygger bara på att det tunga guldet sjunker till botten av pannan och därigenom kan man skölja bort det övriga materialet. Fyll panna med sand och grus. Kan vara bra att sikta det genom en sikt (Classifyer) först så du blir av med det grova gruset.Skaka och rotera pannan så att det tunga materialet sjunker till botten. Nu kan du plocka bort dom lite större stenarna som ligger ovanpå. Sedan fortsätter du att skaka pannan, fram och tillbaka och från sida till sida. Skölj hela tiden bort det översta lagret sand ur pannan.

Guld kan förekomma i många olika bergarter, men det finns några som är mer vanliga än andra. Den mest guldförande bergarten är vulkaniter och då helst sura vulkaniter. Kvartsgångar i berg kan det vara intressant att undersöka, helst kraftiga kvartsgångar med avvikande färg. Andra ställen att söka på är där det finns förkastningssprickor och spår efter geologisk aktivitet i området.
Gamla, uttorkade vattendrag är bra ställen att leta på, där kan det finnas områden med erosionsmaterial som innehåller guld. Guldet är ju tyngre än mineralerna runt omkring och sjunker därför hela tiden allt längre ner. Men våra berg har undergått många förändringar genom årmiljonerna så det som en gång var en flodbädd kan idag vara en bergstopp. Man kan ändå säga att guldet oftast finns i närheten av sin ursprungliga plats. För vanliga amatörer är det naturliga valet av plats, en bäck eller en å, som inte är allt för strid eller djup.Varför letar man så gott som alltid guld i eller omkring vatten? I vatten så har fysiken och tyngdlagen gjort att guldet har samlats i avlagringar som innebär att det finns större möjlighet att hitta det. Detta och att man använder vattnet för att vaska i, har gjort att det är i bäckar åar och floder som man letar efter guld.

Hur mycket pengar får man för 1 kg guld?
Aktuella dagspriser på guld och ädelmetaller30 jun 2023Förmiddagens indikationLBMA AM AUCTIONLondonUSD/OzSEK/KgGuld1905,2668 310Silver22,597 889Platina907314 222
Så småningom kommer du bara att ha det finaste och tyngsta materialet kvar. När man har ett par matskedar kvar får man se upp så inte det far ut ur pannan. Det som är kvar nu är det tyngsta materialet, troligtvis mest svartsand. Att få mycket svartsand (Magnetit) i pannan är bra, då den är tyngre än vanlig sand. Det betyder att man har kommit på ett ställe där tyngre material har sedimenterat sej.Det glänsande guldet har sedan urminnes tider fascinerat människor. Guldet har från första början varit speciellt och den som ägde guld var därigenom också en speciell person. Guldet symboliserade makt, rikedom och status. Guld och andra ädelmetaller har i alla tider varit det viktigaste betalningsmedlet.Guld är som vi vet, ingen rikligt förekommande metall, så dom uppkomna avlagringarna är aldrig särskilt stora. Avlagringarnas tjocklek är oftast bara några millimeter.Det är en så kallad ädelmetall, vilket betyder att den inte oxiderar eller rostar. Det är också mycket motståndskraftigt mot syror. En syra som påverkar guld är ”kungsvatten”, en blandning av salpetersyra och saltsyra. Det finns ett antal mineraler som förekommer oftare tillsammans med guld och det är bland annat kvarts, kopparkis, svavelkis, blyglans, magnetit, molybdenglans. Platinapriset följer vanligtvis konjunkturen i världen ganska parallellt. Det hänger ihop med att platina framför allt används inom industrin och när det är oroliga tider ekonomiskt påverkas produktionen och därmed även efterfrågan på platina. Platina är, precis som guld, lätt att bearbeta och används förutom inom industrin, i laboratorieutrustning, inom tandteknik samt i exklusiva smycken. Platina förekommer på flera platser i världen, bland annat i Sydafrika, Ryssland, Kanada och Finland.Sen 1978 har guldet gått upp med 3000% och man kan se en stadig ökning sen början av 2000-talet. Guld används inom industrin, i exklusiva smycken samt som betalmedel. Guldets stabila värde över tid gör det till ett mycket bra inflationsskydd och därför är det många som antingen sparar i guld eller investerar i guld.

Palladiumpriset har de senaste åren haft en stadig uppgång. Palladium är en eftertraktad ädelmetall då den är mycket beständig och lätt att bearbeta. Palladium förekommer naturligt framför allt i Ryssland och Brasilien.
Som synes är valutanoteringarna även en viktig parameter för guldpriset. Hur står sig vår SEK mot USD? De flesta runt om i världen beräknar guldpriset och övriga ädelmetaller i USD. USD är betalningsmedlet när Guldcentralen köper och säljer på börsen varje dag. Guldcentralen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig. Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.Silverpriset har ökat stadigt sen början av 2000-talet och håller fortsatt stark kurs. Förutom att silver är en mycket vacker ädelmetall har den otroligt många användningsområden, inom allt från industrin till läkemedel.

Vi har handlat med guld och ädelmetaller i över 150 år och har bland annat varit Riksbankens kontrollorgan över guldhandeln i Sverige. Ni kan lita på oss. Att handla ädelmetaller med oss är både enkelt och tryggt.
Vi prissätter vårt guld och andra ädelmetaller med hänsyn till priserna på Londonbörsen. Priset noteras i US dollar/troy ounce. För att omvandla detta till SEK/gram följer ni formeln: Notering i USD x aktuell dollarkurs (sälj) / 31,1 = SEK/gram. Ni kan ändra vyn i grafen ovan för att se historiska noteringar. På förmiddagen före fixnoteringen presenteras endast ett indikationspris.

Kan man hitta guld med metalldetektor i Sverige?
Det behöver vara minst 3 mm för att en metalldetektor ska hitta det och får endast vara någon cm under marken. – Och att guldet inte ligger utplattat i Sverige, vilket gör det ännu svårare att hitta.
Joakim plockade efter en stund även fram en vaskränna som vi använde för att göra grovvaskningen lite mer effektiv. Och till barnens stora lycka så lyckades vi vaska fram ett par relativt stora naturliga guldkorn – och lyckan var gjord när guldkornen ivrigt placerades i deras små glasrör.Väl framme så hjälptes vi åt att bära med oss den utrustning som behövdes. Och det är egentligen inte så mycket som behövs för att börja vaska guld, även om man givetvis som kring alla intressen kan köpa till hur mycket prylar och utrustning som helst. För att komma igång kan följande utrustning vara bra att ha:

Vi var före dagen lite oroliga för att barnen skulle tappa tålamodet och inte orka vaska guld hela tiden. Men de kämpade ivrigt på och tyckte att det var både spännande och roligt. En liten fikarast och det faktum att vi lyckades vaska fram naturligt funna guldkorn gjorde inte guldfebern mindre.
Kort sammanfattat är själva principen för vaskningen att med hjälp av vatten använda guldets densitet och sortera bort lättare material. Guldets densitet gör att det hamnar under sand och grus i vattnet och därför blir kvar i botten av vaskpannan.Joakim betonar även att man måste ta hänsyn till och följa allemansrätten då man ofta är på någon annans mark och letar. Inte störa, inte förstöra är det som gäller!

Kan man tjäna pengar på att vaska guld i Sverige?
Dit kommer cirka 25 000 besökare varje år, många går kurs i vaskning. – Alla som kommer hit hittar guld. Men det är inte så mycket att det går att tjäna pengar på. Det finns guld i jorden i Sverige, men man måste veta hur man tar fram det, säger han.
När vi hade lärt oss grunderna fick vi sedan prova att vaska fram guldkorn som Joakim placerade i vaskpannorna bland sand och grus. Vi lyckades som tur var vaska fram guldkornen och det var häftigt att se hur tunga guldkornen faktiskt är, och hur enkelt det faktiskt är att vaska fram guldet som finns om man bara kan grunderna och är nogrann. Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att guldvaskning är ingenting man blir rik på i pengar, men däremot i upplevelser. Barnen frågade redan samma kväll när vi kunde åka och vaska guld igen, så nu planerar vi för att köpa in egen utrustning och bege oss ut på egna guldäventyr i Hälsingeskogarna. Efter att ha vilat benen en stund och fyllt på med lite energi återgick vi till att vaska efter guld. Och det dröjde inte länge före ett naturligt guldkorn gnistrar mot vaskpannans blå plastbotten vilket givetvis ökade på ivern och vaskandet ytterligare.

Sedan var det äntligen dags att få vada ut i ån och börja att vaska. Vi fick först lära oss grunderna och hur man skulle göra. Joakim var pedagogisk och var väldigt duktig i att förklara och inkludera barnen. Efter att ha vaskat ett par timmar var det så dags för en välbehövlig paus. Vi slog oss ner, Joakim berättade mer om guldvaskningen och hur man ska tänka om man vill hitta platser som är bra för att vaska guld. Vi fick även möjlighet att ställa våra frågor under tiden. För att hitta guld rekommenderas att man vaskar i vattendrag som har lite liv och rörelse och har grus och sten på botten, inte i stillastående vatten med leriga och dyiga bottnar. De tyngre guldkornen faller till botten snabbare och de lättare kornen flyter med strömmen lite längre. Så leta därför efter platser där vattnet lugnar ner sig efter en fors, i sprickor, insidan av en kurva, gropar, bakom och under stenar, samt under vattenfall och uppbyggda sandbankar.”Guld finns där du hittar det” är ett uttryck som ofta används bland guldgrävare. Skogarna i Hälsingland är fyllda av små vattendrag som passar alldeles utmärkt för den som vill hitta det åtråvärda guldet.

Vi mötte upp Joakim Larsson som har Guldgrävarn i Hälsingland och erbjuder kurser inom mineraljakt och guldgrävning i den lilla orten Alfta för att sedan åka bil ut i skogarna i gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna. Där vid en liten å som vackert slingrar sig fram genom skogarna stannade vi vid en fors för att få tillbringa dagen med att lära oss den ädla konsten i att vaska guld. Regnet öste ner på morgonen, men lagom till att vi kom fram avtog det och under hela dagen hade vi sedan uppehåll.

Allt guld som säljs ska ha guldstämplar, förutom om det väger under ett gram. De stämplar som måste finnas är en namnstämpel i kombination med en finhetsstämpel eller CCM-stämpel. CCMstämpeln är den Europeiska gemensamma kontrollstämpeln. Denna ser ut som en stiliserad våg med finhalten angiven med tre siffror mellan vågskålarna och får i Sverige endast innehas av företag som ackrediterats SWEDAC.Detta är oftast för större företag med betydande produktion av smycken.
100% rent guld är det som kallas för 24 karat och ofta skrivs 24K. I och med att guld är en mjuk metall så behöver den blandas (legeras) med andra metaller för att få tillräcklig styrka i t.ex smycken. Den vanligaste karathalten i Sverige är 18 karat (18K), vilket betyder att det är 75% renhet i guldet. Färgen på guld eller smycken beror på vilken metall som det rena guldet har blandats med. Utöver 24 karat och 18 karat så finns det även 8 karat, 9 karat, 14 karat, 20 karat, 21 karat, 22 karat och 23 karat. Tandguld blandas ofta ut med andra metaller för att det ska bli tillräckligt starkt för att använda som tand. Detta gör att guldhalten är låg i tandguld, och priset lägre. Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.Mer betalt när du säljer mycket & skickas nästkommande vardag, få högst pris vid mer än 300 gram guld. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Kan man hitta guld i bäckar i Sverige?
Guld är en ädelmetall som har mycket stor härdighet mot kemikalier och angrips överhuvudtaget inte av luft eller vatten. Guld kan endast lösas upp av kungsvatten eller cyanid. I Sverige hittar man vanligtvis guld i kvartsgångar eller i bergarter med vulkaniskt ursprung, vulkaniter.
Trejdepartscookies används för att ge besökarna relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa kakor används för Youtube, Google maps och Sketchfab data.

Inlösensersättning ges för fornfynd som hittats under andra omständigheter än i eller vid en fornlämning. Staten har förköpsrätt till vissa fornfynd vilket betyder att upphittaren ska erbjuda staten att köpa föremålen. Inlösensersättningen motsvarar fyndets hela värde och är skattepliktig.Hittelön ges för fornfynd som av en tillfällighet gjorts i eller vid en fornlämning och har samband med denna. Hittelönen motsvarar en tiondel av fyndets värde och är skattefri.

Detta gäller även för fynd där två eller fler föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans påträffas, ett depåfynd (Kulturmiljölagen 2 kap 3, 4, 16 §§). Fornfynd och detaljer från fartygslämningar (skeppsvrak) får inte flyttas på eller plockas upp om fartyget kan antas ha förlist före år 1850. Funktionella cookies hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner. Prestandacookies används för att förstå och analysera webbplatsens nyckelprestandaindex, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Om du hittar ett fornfynd som helt eller delvis består av guld, silver, brons eller annan kopparlegering är du skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning (hembudsplikt). Guld är ett av fyra så kallade konfliktmineral. Dessa mineral utvinns till viss del i konfliktdrabbade områden. Ett problem med detta har varit att pengar från utvinningen används av lokala krigsherrar och grupperingar för att finansiera väpnade konflikter. Det förekommer också att utvinningen av dessa mineral sker under fruktansvärda förhållanden för människor i områdena med tvångsarbete, tvångsförflyttningar och andra brott mot mänskliga rättigheter. I Sverige hittar man vanligtvis guld i kvartsgångar eller i bergarter med vulkaniskt ursprung, vulkaniter. Guldet har hamnat där genom att varma vattenlösningar lakat guldet djupt ner i berggrunden och sedan transporterat det långa vägar för att slutligen fälla ut det i någon lämplig värdbergart, ofta tillsammans med kvarts.Guld är en mycket tung och mjuk metall med låg mekanisk hållfasthet. Formbarheten är den kanske bästa för alla metaller och ledningsförmågan för värme och elektricitet är cirka 90 procent av koppars. Guld är en ädelmetall som har mycket stor härdighet mot kemikalier och angrips överhuvudtaget inte av luft eller vatten. Guld kan endast lösas upp av kungsvatten eller cyanid. När en bergart som innehåller guld utsätts för väder och vind kommer den förr eller senare att brytas ner och guldpartiklarna att frigöras. Det nedbrutna materialet transporteras bort av bäckar och floder. De tunga guldpartiklarna sjunker till botten i vattendragen eller fastnar i gropar eller andra fällor längs vattnets väg och bildar vaskavlagringar. Guld används framförallt till smycken. Det används också som investeringsobjekt i form av mynt och tackor. Som sådant är guld en viktig säkerhet i den globala ekonomin. På grund av sina egenskaper, till exempel den utmärkt ledningsförmågan, används guld också inom elektronik och i rymdteknik. Det kan också användas inom medicin och tandvård.

Guld är en så kallad ädel metall, som främst förekommer i sin rena, metalliska form i naturen – dock nästan alltid något förorenad av silver eller koppar. Den kemiska beteckningen för guld Au, kommer från det latinska aurum vilket kan översättas ungefär med ”strålande gryning”.Renheten i guld mäts i karat. Rent guld betecknas som 24 karat, och är alltför mjukt för att fungera som smycken och mynt. Därför blandas guld ut med andra metaller, bland annat silver och koppar.

Guld har sedan det började utvinnas haft ett speciellt värde för människan. Som ett uttryck för kärlek, för makt och för rikedom har det alltid haft en särskild plats i våra hjärtan.
Koppar är den vanligaste metallen att blanda med. Runtom i världen brukar guld se lite olika ut, från gulare till rödare färgskiftningar. Detta är beroende på de preferenser som finns i landet, vårt guld i Sverige har till exempel en rödare ton än i Asien, där gulare guld är mer populärt. Rent guld, 24 karat, ser dock alltid likadant ut.Guld är ett tacksamt ämne att arbeta med – det är relativt mjukt, vackert och beståndigt mot rost, missfärgningar och kemikalier. Faktum är att guld är en så kallad inert ädelmetall, vilket innebär att det inte påverkas alls av yttre faktorer. Det guld som grävs upp ur gruvorna ändrar inte i kemisk form från det att det tas upp tills det blir till en ring. Däremot brukar man blanda i andra metaller i guldet, och kan på så vis ändra egenskaper såsom färg, hårdhet och smältpunkt.

Är det olagligt att leta guld i Sverige?
Ett företag eller en privatperson kan inneha undersökningstillstånd enligt minerallagen för områden ute i naturen. Ett sådant tillstånd ger ensamrätt att, inom miljölagstiftningens ram, undersöka och prospektera efter malm och mineral i området. Att leta efter geologiskt material kräver inga tillstånd. CachadLiknande
Inom tandvården har guld haft en given plats både för att fylla hål och ersätta tänder. Tack vare dess smidighet och beståndskraft har det använts guld i tandvården sedan 700 år före Kristus – då för att fästa ersättningständer med hjälp av tunna guldtrådar. Guld har använts för att fylla hål i minst 1000 år. Guld lämnar inga spår i kroppen, vilket gör att allergier och besvär från andra metaller kan undvikas.Genom att blanda olika metaller med guldet kan man ändra dess egenskaper. Blandar man till exempel koppar i guldet blir det rödaktigt. Blandar man silver och koppar i lika stora mängder får man det gulaktiga guldet vi är vana att se. För att få fram vitt guld blandas guldet med nickel eller ädelmetallen palladium. Det vita guld vi är vana vid är alltså inte en egen metall utan en blandning precis som det mesta av guldet i handeln.

Guld som återvinns ur till exempel smycken och elektroniska apparater är det mest miljövänliga guldet. Inom Guldalliansen arbetar vi uteslutande med återvunnet guld då vi skapar nya smycken. När vi återvinner ditt guld sker det med hänsyn till miljön. Vi skickar det till vår partner i Tyskland där det affineras, dvs separeras från andra metaller och eventuella beläggningar.
Ädelmetallen guld har använts till smycken sedan förhistorisk tid, i Sverige i minst 1 600 år. Ett av de första smyckesfynden av guld som hittats härstammar från Bulgarien, hela 5000 år före Kristus.Guld hör till en av de bästa ledarna för elektricitet och har därför använts länge inom industrin. Att det är formbart och resistent mot oxidering har gjort det till ett populärt val – bland annat inom tandvård och elektronik. Guld är faktiskt så pass formbart att ett enda gram kan slås ut till en yta av 1 kvadratmeter, vilket ger det många användningsområden. Till exempel är många av satelliterna i rymden belagda med ett tunt lager guld, tack vare dess motståndskraft mot elektromagnetisk strålning och radiovågor.

Vad gäller om man hittar guld?
Om du hittar ett fornfynd så anmäl det till länsstyrelsen. Om du hittar ett fornfynd som helt eller delvis består av guld, silver, brons eller annan kopparlegering är du skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning (hembudsplikt).
Världsriken har alltid sett guld som en värdefull källa till rikedomar, och många krig har utlösts på grund av dess status som betalmedel och tecken på välfärd. Kung Ferdinand från Spanien beordrade till exempel sina män att skaffa guld till varje pris, något som bland annat ledde till att indianrikena i Sydamerika utsattes för plundring utan dess like på 1400-talet.Hur mycket som finns kvar under jord är en svår fråga att svara på, det dyker ständigt upp nya guldfynd och har genom historien lett till många guldrusher, där människor rusat för att bosätta sig och med risk för hälsa och liv grävt guld. På 1800-talet var detta en populär sysselsättning för äventyrssugna. Idag används mest återvunnet guld i nya smycken, då återvinning av guldskrot är betydligt skonsammare mot naturen än gruvbrytning. Eftersom guld är en inert metall, dvs inte påverkas av andra kemikalier eller ämnen, har guld begränsad medicinsk användning. Det har dock inte hindrat människor från att i århundraden tillskriva guld medicinska egenskaper – däribland inom skönhetsvård och hälsa. Idag används injektioner av guld för att reducera svullnader och smärtor av tuberkulos och artros. Medicinska tester har visat att effekterna av regelbundna guldinjektioner är minskade besvär av ledinflammationer och dessutom en bromsning av sjukdomsförloppet för artros. Genom att analysera nuvarande upptagningstakt har man kommit fram till att allt guld på jorden (ovan jord) motsvarar en vikt på ca 158,000 ton. Skulle man ta allt detta guld och smälta ihop det skulle mängden inte vara större än en kub på ca 20×20 meter. Det skulle räcka till ungefär 2 små guldringar per person. Guld väger 19,3 gånger så mycket som vatten, vilket betyder att en liter guld väger hela 19,3 kilo.Idag används ca 10% av allt guld som produceras inom industrin, med elektroniska apparater som främsta användningsområde. I så gott som varje mobiltelefon, dator och bil finns det idag inslag av guld i elektroniken.

För att kunna ge våra kunder ett förmånligt guldpris, sköter vi hela försäljningsprocessen utan onödiga mellanhänder. På så vis sparar vi pengar i processen, vilket möjliggör ytterligare prispress. Allt guld som Guldbrev köper behandlas med försiktighet och är försäkrat under hela processen.
Guldbrev erbjuder dig ett nytt, enklare och smidigare sätt att sälja guld på. Förr i tiden fick man gå runt bland olika guldsmeder och guldbutiker för att hitta ett högst guldpris, vilket var både tidsödande och opraktiskt.

Det finns många bra sajter som jämför guldpris och där framgår också att vi erbjuder höga priser. Tänk dock på att det är den dagen då ditt guld värderas som ditt guldpris sätts av våra guldvärderare. Guldbrev utgår från världsmarknadspriset och uppdaterar priserna dagligen. Det guldpris du får är det som gäller den dagen vi tar emot ditt guld.
Vårt guldpris tål att jämföras, men guldpriset är inte allt du bör jämföra. Det är viktigt att det företag du säljer till har en transparent försäljningsprocess, värderar guldet med trovärdiga metoder och väger det på certifierade och exakta vågar. Om vikten inte stämmer finns risken att du redan där tappar stora pengar eftersom bara ett enda gram guld kan vara värt flera hundra kronor.

Världsmarknadspriset på guld rör sig kontinuerligt under dagen och vi bevakar ständigt guldprisets utveckling oavsett tid på dygnet. Detta gör att du får ett uppdaterat och dagsfärskt guldpris hos Guldbrev oavsett när du beställer hem ett guldbrev för att sälja guld. Våra guldvågar kontrolleras regelbundet av SP och våra guldvågar är godkända för vägning av guld så att ditt guldpris blir baserat på exakt rätt vikt. Läs mer om hur du vet vilken karat ditt guld har här.
Guldpriset varierar från dag till dag och sätts av världsmarknadshandeln av guld. Under de senaste åren har guldpriset per gram slagit alla tidigare rekord och priset för guld har varit extremt högt.

Finns det guld i svenska bäckar?
Det nedbrutna materialet transporteras bort av bäckar och floder. De tunga guldpartiklarna sjunker till botten i vattendragen eller fastnar i gropar eller andra fällor längs vattnets väg och bildar vaskavlagringar. Den svenska guldproduktionen blev under 2019 åtta ton, den näst högsta någonsin efter rekordåret 1933.
Tyvärr finns det alltid mer och mindre seriösa företag i alla branscher. Guldbranschen är inget undantag – även ett par av de mest välkända företagen har metoder som kan ifrågasättas. Jämför därför alltid kundbetyg, forum och hör efter bland vänner innan du bestämmer dig! Läs gärna vad våra fans (över 7 000) på Facebook har skrivit om oss, eller fråga någon av de fler än 100 000 kunder i Norden som valt att sälja guld till Guldbrev. Kika gärna även in på Trustpilot för att jämföra kundomdömen.

Finns det guld i hela Sverige?
Hittills har man grävt upp nästan 200 ton guld i Sverige. Det finns – helt säkert – ännu mycket mera kvar att, med god lönsamhet, gräva fram. Den svenska utvinningen av guld har varit helt inriktad på bergshantering. Praktiskt taget allt guld, kommer ifrån gruvor i våra berg. Cachad
Beställ hem ditt Guldbrev redan idag. Sälj ditt guld till oss och försäkra dig om ett högt guldpris. Fyll i det ansökningsformulär som du hittar här på hemsidan så skickar vi hem ett Guldbrev med instruktioner, samt ett avtal som du kan läsa mer om under ”Så fungerar det” i huvudmenyn.

När ditt guld nått fram till oss så värderar vi det och skickar ut ett utbetalningskort eller gör en kontoöverföring beroende på hur du vill ha dina pengar. Inbetalningen till ditt konto sker redan inom 24 timmar efter det att värderingen är klar och att vi mottagit ditt kontonummer. Våra erfarna guldvärderare ger dig rätt pris. Här kan du läsa mer om hur priset sätts.
Nu hittar du lätt högst guldpris genom att söka runt på nätet och jämföra olika aktörer med ”guld köpes” på sina hemsidor. Guldbrev en av de största seriösa aktörerna och erbjuder extremt högt guldpris. Utöver ett högt guldpris per gram så erbjuder vi dig trygghet genom vår försäkring på upp till 10 000 kronor av värdet under frakten.Guld i vattnet samlas där vattenströmmen ändras och avtar. Om guldet hamnar i spricka i stenen är det troligt att det inte kommer att flyttas därifrån av vattenkraften. Gräv till exempel under en sten eller där det finns sprickor i berggrunden.

Ta med en lupp eller ett förstoringsglas också så du kan undersöka vad det är som du har hittat. Några små burkar med lock är också bra att ha ifall du vill ta hem lite grus för att finvaska hemma. Men kom ihåg vilken burk som kommer från vilket ställe ifall du hittar guld i den och vill komma tillbaka till samma ställe.
När man letar efter guld så här så behöver man lite enkel utrustning. En vaskpanna som man kan köpa lite varstans. Det behöver inte vara någon särskilt avancerad panna utan det går bra med den enklaste möjliga.Om du har grävt ett tag och vaskat ett antal pannor och inte har hittat vare sig svartsand eller guld så flyttar du dig en liten bit och provar igen. Här finns en sida om att hitta guld i Sverige

Börja med att leta reda på ett vattendrag som lutar en del, gärna efter en bergssida. Du kan börja och leta längst ner där vattnet planar ut och strömmen inte är så stark. Man kan behöva gräva sig ner en bit eftersom guldet är så tungt att det kommer att sjunka ner tills det tar stopp mot något.
Att leta guld i bäckar och åar i Sverige och Norden är en kul och spännande hobby som kan resultera i ett och annat guldkorn. Dom flesta kanske tror att det är en myt att det finns guld i små vattendrag i Sverige men det är ingen myt utan det finns guld där.Mindre mängder med guld finns helt säkert på många andra ställen än vad kartan visar. Det finns ingen anledning att misströsta, börja leta i din hemtrakt. I närmaste bäck eller å.

Annars är det enklaste att gå direkt till den svenska guld kartan. Där kan du få ett litet hum om var man har hittat större och mindre mängder med guld. Kartan visar var man har letat och hittat guld. Det betyder inte att det inte kan finnas guld på andra ställen.
En spade givetvis att gräva med måste man ha. När man skyfflar upp grus i pannan så kan det vara bra att kunna separera det grövre gruset från den finare sanden. Det kan man göra med någon form av såll, en classifier eller ett durkslag med lite större hål funkar bra. Lägg sållet över pannan när du öser grus i den så slipper du plocka ur alla stora stenar förhand.Oavsett om du hittar nåt guld eller inte kommer du att få en kul stund och en härlig naturupplevelse. Om du hittar stora mängder guld är du välkommen att höra av dig och berätta var 😀 . Lycka till!Förekomster av guld i marken finns i nästan hela landet. Det kanske inte är några stora mängder, men det finns där. Det är bra att börja med att titta på en berggrundskarta för att hitta rätt förutsättningar för guldet. Olika berggrund för med sig olika mängd guld.

Det finns gränser för hur långt man kan jämka i olika frågor, säger en av landets främsta diplomater Hans Blix. Och nog har han haft sina duster med olika världsledare. I klippet berättar, den idag 95-årige Hans Blix, hur han fortfarande jobbar, bland annat med en bok som ska släppas i höst. Dessutom firade han förra året diamantbröllop med Eva Kettis 60 år som gifta.Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Med musikaliska rötter från såväl Havanna som Möllevången håller artisten LUCIIA på att växa sig stor på både den svenska och internationella musikscenen. Ett tecken bland många på det är att hon om några dagar intar Ullevi, handplockad av självaste Coldplay att öppna för bandet under deras fyra spelningar på jättearenan. Den som alltid stöttat LUCIIA att drömma stort är hennes mamma. Min första tanke när jag fick beskedet var att jag måste ringa mamma. Hon har verkligen kämpat för mig i hela livet, berättar LUCIIA och kan fortfarande inte hålla tårarna tillbaka.
Finns det guld i Sverige och var i så fall? Och får vem som helst ut och leta guld? Det tar Marcus Noterius reda på. Han har tagit på sig guldbyxorna och begett sig till norra Jämtland där man just nu har en kurs i hur man vaskar guld.

Hur mycket guld har hittats i Sverige?
Den 30 april 2023 ägde Riksbanken 125,7 ton guld. Marknadsvärdet på guldet var då 82,5 miljarder kronor. Riksbankens guldreserv förvaras på olika ställen i världen eftersom det skulle innebära för stor säkerhetsrisk att förvara allt guld på ett ställe.
För fyra år sedan slog ödet till när yogaläraren Josefine Bengtsson och artisten Karl Dyall blev placerade bredvid varandra på ett flyg till Mallorca. Kärlek uppstod nästan omedelbart och en central del i förhållandet är yoga- och meditation som de nu vill inspirera andra till med boken ”Yoga och meditation”.

Det är oerhört dyrt att leta guld eftersom guldet inte ligger i små klimpar och korn på marken. Hittills har bolaget borrat 95 borrhål, sammanlagt 13 050 borrmeter och varje meter kostar ungefär 1 000 kronor. Till det kommer analyskostnader.
Bolaget heter numera Lappland Goldminers AB. De tre som började för 15 år sedan äger 16 procent vardera. De har helt enkelt varit tvungna att sälja aktier för att få loss pengar till fortsatta borrningar.Guldruschen märks inte direkt i den lilla stan. Människorna verkar lika behärskade som guldgrävarna själva. Kanske beror det på att det är 30 grader kallt och då är det lätt hålla sig för skratt.

Det är under denna upphuggning som guldådern finns och det är där Lyckseles nya framtid ligger. Platsen ligger intill byn Fäboliden med 12 mantalsskrivna innevånare.
– Vi kommer att ta upp enorma mängder sten och andra massor. Vi kommer att bygga upp åsar i skogen och dessa måste anpassas till den övriga terrängen. Det ska se snyggt ut.I det lilla kontoret, nästan barackliknande, i Lycksele finns inget av den där hysteriska guldgrävarglädjen som syns på bio. Nej, det är siffror, beräkningar, kartor, stenprover, modeller och några små datorer. Två älghorn, 13 och 16 taggar, på en vägg. Där hänger också några stora, norrländskt naturromantiska målningar som Eric Sjölund gjort. Det är eftertänksamhet i grova tröjor över rutiga skjortor. Under den knarrande snön där ute i skogen ligger 24 ton guld. I den inmutning de tre gjort beräknar de att det finns kanske 85 ton guld. Det ligger insprängt i det 1,9 miljarder år gamla berget, ett korn här, ett korn där. Ungefär 1,5 gram guld per ton malmsten. Guldpriset är rekordhögt. Allt fler drömmer om glimmande rikedomar som göms i jord och vatten. Antalet tillstånd att leta guld och ädelmetaller har dubblats på ett par år.

Sedan 2008 års början har guldpriset nästan dubblats. Den darriga världsekonomin gör aktier och värdepapper till en osäker investering. Då köps mer guld och bara i juli har guldpriset stigit med cirka nio procent och är nära rekordnivåer.
Allt fler hoppas hitta sin egen guldåder. Den statliga myndigheten Bergsstaten delar ut tillstånd att leta guld, ädelmetaller och diamanter. Myndigheten får allt fler förfrågningar från privatpersoner. Sedan år 2008 har antalet tillstånd flerdubblats. Det handlar om lycksökare som hoppas bli den som upptäcker ett svenskt Klondike.– I 30 år har jag gått och tänkt att det kanske finns guld och koppar här. Intresset har växt ända sedan vi borrade djupbrunn och hittade kopparspån. Jag har hela tiden velat kolla, säger Matti Karpsäter.– Sverige är ett av de guldrikaste länderna i Europa. Det finns mycket guld att hitta. Det är som med svampplockning, efter en tid lär man sig var man ska leta, säger han.

Tio års ökande guldpriser har medfört ett enormt uppsving för guldletandet runtom i Sverige. Antalet ”inmutningar”, alltså undersökningstillstånd med ensamrätt, har mångdubblats under senare år.

– Den som söker måste ha både avsikt och möjlighet att genomföra prospektering. Det måste också finnas anledning att tro att det lönar sig att leta på platsen, man kan inte bara söka på måfå, säger Åsa Persson.

– Vi är fortfarande ute på mineraljakt minst en gång i veckan. Vi blockletar, alltså hamrar i block och hällar. Man måste ha med sig geologhammare, skyddsglasögon och lupp.
De svenska lagarna är gynnsamma för både guldletare och gruvbolag. Allemansrätten gör det möjligt att leta guld nästan var som helst – på samma sätt som man kan plocka svamp och blåbär. Och minerallagen gör det nästan omöjligt för en markägare att säga nej – om han skulle vilja det – till borrning och utvinning på sina ägor.– Guldpriset är inte största drivkraften. Det som driver folk att gå ut i skog och mark är chansen att hitta något, att hitta eget guld. Många har romantiska drömmar om fynd, andra tycker det är roligt att komma ut i naturen, säger Lars Guldström vars passande efternamn finns i familjen ända sedan 1789.

Hur mycket kostar 1 gram guld?
GuldGuld (karat)Pris21K533 kr/g18K470 kr/g14K360 kr/gTandguld51 kr/g
Sedan kan giltighetstiden förlängas upp till 15 år om det finns särskilda skäl. Då blir det gradvis dyrare. De sista fem åren kostar det 100 kronor per hektar och år.Den som vill undersöka om det finns fyndigheter av guld och andra mineraler i ett område måste begära tillstånd hos bergsstaten, som har kontor i Luleå och Falun.

Hans son Rolf Guldström är vd i familjeföretaget som säljer vaskpannor, vaskrännor och annan guldgrävarutrustning. De drev tidigare anläggningen för guldvaskarturism i Ädelfors i Småland som har 25 000 besökare årligen. Han förklarar att intresset drivs upp av tv-serier som ”Gold Rush” på satellitkanalen Discovery.
I dag finns 256 gällande tillstånd hos allt från stora gruvbolag som Boliden till enskilda pensionärer. De utfärdas av bergsstaten, den enhet inom myndigheten Statens geologiska undersökningar (SGU) som beslutar i ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.