Posted on

First Card Reseförsäkring

Reseskyddet i hemförsäkringar ger ersättning för flera saker som kan hända på en resa, till exempel om du blir sjuk eller är med om en olycka. Utan reseskydd kan du drabbas av mycket höga kostnader om du behöver läkarvård utomlands eller ambulansflyg hem.Några försäkringsbolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen finns namngivna i försäkringsavtalet. Reseskyddet gäller normalt för barn under 18 år som du har vårdnaden om, även om de inte är skrivna på din adress.OBS! Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, hälsa, olycksfall, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. 

Telefon 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00. (Från  utlandet: +46 8 22 58 00). Postadress: Box 24215, 104 51 Stockholm. Här hittar du Presskontakter. 
Något gick fel när formulärets skulle skickas. Kontollera att du inte har överskridit teckenbegränsningen, 2000 tecken. Försök igen om en stund.

Är det värt med reseförsäkring?
Res aldrig oförsäkrad. En reseförsäkring ger skydd mot många händelser som kan inträffa under en resa. Om du ska på en vanlig semesterresa så räcker oftast reseskyddet i din hemförsäkring. Det hjälper dig till exempel om du blir akut sjuk eller är med om en olycka.
Om barnets vårdnadshavare inte är med på resan och du gör en resa utanför Sverige med övernattning, omfattas även barnbarn under 18 år av reseskyddet i din hemförsäkring.Konsumenternas.se ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. Webbplatsen är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi är stiftelser som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationer i våra styrelser. Läs mer om oss.

Hur vet man om man har reseförsäkring?
Om du har en pågående sjukdom eller skada ska du kontakta ditt försäkringsbolag före resan. Du kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning för att veta om ditt reseskydd gäller. Ska du ägna dig åt riskfyllda aktiviteter behöver du oftast teckna en separat försäkring.
Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, olycksfall, hälsa, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. Vi kan behöva spara vissa personuppgifter för att hantera ditt ärende. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här. Du kan själv räkna ut ditt valutaväxlingspåslag genom att använda vår valutaväxlingskalkylator. Här hittar du även svar på vanliga frågor kring valutaväxling och relaterade avgifter.

Ditt kort fungerar över hela världen och du kan använda det både för köp och uttag. När du tar med dig ditt kort på resan har du alltid rätt valuta med dig. Och du behöver inte växla pengar i förväg.
Om flygbolaget/researrangören går i konkurs kan du, om du har betalt din resa med ditt kort, upprätta en kortreklamation genom att kontakta ditt lokala Handelsbanken kontor. Denna reklamation måste upprättas inom en viss tid och du behöver själv ta fram underlag till denna reklamation. Kortreklamationen gör du via ett digitalt formulär. Det är också viktigt att du bifogar rätt underlag. När du betalar resan med ditt Bankkort Mastercard, Allkort eller Platinum ingår alltid en reseförsäkring med avbeställningsskydd som kompletterar din hemförsäkring. Reseförsäkringen ger dig bland annat: När du betalar med kort utomlands kan du få välja vilken valuta ditt köp ska betalas med. Vi rekommenderar att du väljer den lokala valutan istället för svenska kronor. I de flesta fall får du en bättre kurs i landets lokala valuta. Dina köp kommer ändå att visas i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller faktura.Avbeställningsskyddet gäller bara om den försäkrade, en medresenär eller en närstående tvingas avbeställa resan på grund av akut sjukdom, dödsfall eller olycksfall. Att känna oro inför resan är inte ett skäl att få ersättning från försäkringen.

När du är i Sverige är det en bra idé att ha ditt kort stängt för köp och uttag utomlands. Då fungerar det endast för köp och uttag i Sverige. Däremot kan du handla på internet utomlands precis som vanligt. När du ska ut och resa öppnar du upp ditt kort i appen eller internetbanken och stänger det sedan när du kommer hem.Det kan löna sig att jämföra vilket skydd som följer med våra kort eftersom de olika reseförsäkringarna täcker olika saker och är olika generösa i sin ersättning. Platinum har den mest omfattande reseförsäkringen.

Vad ingår i hemförsäkring vid resa?
Reseskyddet innehåller oftast betald hemresa om nära anhörig blir allvarligt sjuk eller skadad eller egendom hemma skadas allvarligt. Reseskyddet kan ge viss ersättning för person-, bagage och flygförsening, till exempel om bagaget kommer fram sent till resmålet eller flyget blir inställt eller försenat.
Avbeställningsskyddet gäller endast om den försäkrade före avresan tvingas avbeställa resan på grund av att den försäkrade, närstående person eller medresenär råkar ut för akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall.

Vad ingår i Mastercard reseförsäkring?
Reseskydd med MastercardAvbeställningsskydd. Om du på grund av bland annat akut sjukdom måste avboka resan. … Bagageförsening. Du får ersättning redan vid mindre förseningar. … Personförsening. … Självriskreducering. … Olycksfallsförsäkring. … Missat anslutningsflyg. … Självriskskydd hyrbil utomlands Självriskskydd hyrbil.
Hur mycket pengar du kan handla för bestäms av din kredit på kortet. För varje köp du gör minskar utrymmet och när din månadsfaktura är betald ökar ditt köputrymme igen.

Med Platinum Mastercard får du tillgång till ett brett urval av tjänster via Concierge Service. Vill du till exempel få hjälp med att boka bord eller skicka ett blombud? Tjänsten är kostnadsfri och du kan ringa Concierge Service dygnet runt oavsett var du är.Du får trygghetsförsäkringar med ditt Platinumkort. Skulle du till exempel råka ut för en skada på en hyrbil får du ersättning för självrisken. Med den får du bland annat ett allriskskydd som innebär att du kan få ersättning om varan du köpt blir skadad eller stulen. Spelar du golf och lyckas slå hole-in-one får du ersättning för inköp av dryck till medspelare och åskådare.

Varje månad får du en faktura med en sammanställning av alla dina köp och uttag. Du kan välja att betala hela fakturan och slippa att betala ränta. Du kan också välja att delbetala och då betalar du ränta för den kredit du utnyttjar.
Med Platinumkortet får du ett av marknadens mest omfattande reseförsäkrings- och trygghetspaket. Med reseförsäkringen ingår alltid ett avbeställningsskydd. Du får även ersättning om ditt flyg, tåg eller annat färdmedel blir inställt eller försenat, om ditt bagage kommer på villovägar eller om du tvingas avbryta din resa. Råkar du ut för en olycka eller sjukdomsfall under resan får du hjälp och ersättning.

Du kan skydda ditt kort genom att stänga det för köp på internet och uttag i utlandet. Är du i Sverige kan det kännas tryggt att kortet inte går att använda utomlands.Du får bonuspoäng på alla köp du gör med kortet. Du får en poäng per krona. När du har 20 000 poäng får du bonus i form av fondandelar. Ju fler tjänster du har hos oss desto högre bonus får du och Platinum är det kort som ger dig mest i bonus.

De olika bankerna och kortutgivarna använder olika försäkringsbolag för skadeanmälan. Kontrollera med din bank vilket försäkringsbolag du ska vända dig till. Kom ihåg att anmäla skadan så fort som möjligt.
För det omvända förhållandet gäller förstås samma sak. Om man redan har en reseförsäkring via sin hemförsäkring behöver man sällan tänka på att komplettera denna med andra försäkringar. Inträffar till exempel en skada eller om ditt bagage kommer bort kan du bara erhålla ersättning en gång. Den betalas i allmänhet ut av det försäkringsbolag som har huvudförsäkringen.

Köper du din resa genom att använda ett Visa-kort får du ofta automatiskt ett reseskydd genom en reseförsäkring som ingår. Reseförsäkring är ett komplement till din hemförsäkring.
En förutsättning i samtliga fall där kortet är utfärdat av en nordisk bank är också att resan tar sin början och sitt slut i något av de nordiska länderna.Ja, om man helt eller delvis har köpt sin resa med ett Visa-kort ingår avbeställningsskydd. För att avbeställningsskyddet ska gälla måste resan ha överskridit ett visst minimibelopp, ofta mellan 750 och 1000 kronor. Resan måste även vara betald med Visa-kortet. Reglerna för avbeställningsskydd skiljer sig mellan olika banker. En viktig skillnad mellan banker kan vara att de ställer olika krav på hur stor del av resan som måste betalas med kortet. Detta brukar oftast variera mellan 50 % och 75 % och är bra att kolla upp om du bokar en särskilt dyr resa där priset överstiger din kredit. Visa Inc. är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Foster City, Kalifornien. Företaget grundades 1958 genom Bank of America då de gav ut kortet Bank AmeriCard och sedan 1970 går det under namnet Visa. Företaget är börsnoterat sedan 19 mars 2008 på New York Stock Exchange (NYSE). Visa ger inte själva ut några kort utan det är de samarbetande bankerna som får rätten att ge ut kreditkort, debetkort, bankkort och betalkort. Kreditkortet kan användas i mer än 160 länder och på mer än 24 miljoner inköpsställen.

Vilka kort har reseförsäkring?
Trygghet på resan När du betalar resan med ditt Bankkort Mastercard, Allkort eller Platinum ingår alltid en reseförsäkring med avbeställningsskydd som kompletterar din hemförsäkring. Reseförsäkringen ger dig bland annat: Avbeställningsskydd. Ersättning vid försenat bagage.
Det reseskydd som ingår vid kortbetalningen är som synes rätt så likartat för de olika bankernas Visa-kort. Har man ingen annan försäkring som kompletterar kan dock de små skillnaderna vara avgörande för vilken banks Visa-kort man använder för att betala sin resa.

Om du har reseförsäkring via Visa kan du få ersättning vid försenat bagage, försenad avgång, skador och om du måste avbeställa resan. Hur reseförsäkringen ser ut, och när den gäller, kan skilja sig mellan olika banker och kortutgivare.
Som vid andra reseförsäkringar gäller detta reseskydd för dig och din närmaste familj som är med på resan. När det gäller barn finns ofta en åldersgräns på mellan 21 till 23 år.

För samtliga bolag rekommenderar Visa att man tittar igenom vilket försäkringsskydd man har genom sin hemförsäkring. Ovanstående försäkringar gäller inte vid rån, överfall och dylikt. Inte heller får man ersättning för läkarvård.
Avbeställningsskyddet träder i kraft om en själv, den man reser med eller närmaste familj råkar ut för en allvarlig sjukdom, skada eller dödsfall. Skyddet gäller i regel även om UD avråder från resa till det aktuella resmålet.Det gäller i regel olika villkor för de olika bankerna och det är därför viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just din reseförsäkring innan du bokar din resa.

I många fall ingår avbeställningsskydd. När så är fallet gäller oftast ett minimibelopp för resan. Till exempel kan resan behöva kosta minst 750 eller 1000 kronor för att avbeställningsskyddet ska aktiveras.Ja, om du helt eller delvis har betalt din resa med Visa ingår en reseförsäkring. När försäkringen gäller skiljer sig mellan olika banker och kortutgivare. Beroende på bank måste minst hälften, eller i vissa fall upp till 75 %, av resan vara betald med kortet för att försäkringen ska gälla.

En reseförsäkring ger ersättning vid skador och ekonomiska försluter under en resa. Om man har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkring i den. Denna reseförsäkring kan kompletteras med en specifik reseförsäkring och/eller en reseförsäkring via kreditkort. Läs mer om reseförsäkringar och kreditkort här.
Om du vill anmäla skada till försäkringen gör du detta på olika sätt beroende på kreditkort. Bankerna har nämligen avtal med olika försäkringsbolag vilket innebär att det bolag du ska anmäla skadan till varierar beroende på vem som utfärdat ditt Visa-kort. Har du flera olika Visa-kort med reseförsäkring lönar det sig alltså att hålla koll på vilket kort som hör till vilket försäkringsbolag.

När företagsavtalet är klart är det enkelt att ansöka om flera kort online. Det som krävs är att den som ansöker har bankID. Den som står på kortet måste vara över 18 år och om den anställda ska vara betalningsansvarig görs en kreditprövning på denne. Efter att ansökan är godkänd skickas kortet till dig med posten. Normalt har du kortet inom 2-3 arbetsdagar. Det går också att ansöka om ett First Card genom att besöka ett Nordeakontor.
First Card Executive är en premiumvariant av kortet som passar den som reser mycket och vill göra detta bekvämt. Som innehavare av First Card Executive får du obegränsad loungetillgång på Priority Pass lounger världen över utan att betala något extra. Du får också en extra bra reseförsäkring samt tillgång till Mastercard Concierge Service. I övrigt gäller samma villkor och du har tillgång till samma tjänster och förmåner som innehavare av ett vanligt First Card. Kortet kostar 2500 kronor om året.Kreditkort.com drivs av Compary AB (556955-1004) och är en oberoende, annonsstödd jämförelsesajt av kreditkort. Kreditkorten som syns på hemsidan kan komma från företag som Kreditkort.com har ett samarbete med, och får betalt av. Betalningen kan påverka hur och var produkterna listas på hemsidan.

First Card är inget kreditkort i egentlig mening utan efter varje månad skickas en faktura på månadens inköp som normalt måste betalas inom 15 dagar. Dock kan du mot en kostnad förlänga betalningstiden på fakturan till 30 dagar vilket ger dig upp till 60 dagars räntefri kredit.
Som innehavare av First Card får du unika rabatter hos kortets olika samarbetspartners. Dessa inkluderar företag inom branscherna kläder och skor, kultur och nöjen, tidningar och blommor. First Card ger dig även tillgång till Mastercard priceless som ger dig ytterligare erbjudanden inom upplevelser, kultur och restaurang.Med First Card Executive har du tillgång till Mastercard Concierge Service – personlig assistans, var som helst och när som helst. Du kan bland annat få hjälp med att fixa tolk och boka restaurangbesök.

First Card låter dig som företagare välja vem som är betalningsansvarig för kortet, det vill säga vem som hamnar i skuld om fakturan inte betalas i tid. Antingen kan den anställde som står på kortet vara ansvarig, en modell som är lämplig om korten även kan användas privat, eller så kan företaget som juridisk person vara ansvarig. Det är också möjligt att dela på ansvaret. Har företaget flera kort sätts den ansvarige för varje kort separat.
Om du väljer att köpa till tjänsten First Card resekonto kan du få alla resekostnader och utlägg samlade på en faktura. Du slipper krångel i form av kvittohantering och utläggsredovisning för utgifter relaterat till resor och tjänsten kan integreras med ditt befintliga system för reseräkningar. Håll koll på hur mycket som spenderas på exempelvis flyg, hotell och restaurangbesök, se till att resepolicys följs och få användardata som du kan använda för att förhandla till dig rabatter.

Är ditt företag redan kund hos Nordea ingår ett First Card i baspaketet och du kan enkelt ansöka om ytterligare kort online. Är du inte Nordeakund måste du först teckna ett företagsavtal om du vill ha ett kreditkort där företaget är betalningsansvarigt. Detta är ganska krångligt och kan inte göras online utan kräver att du fysiskt skickar in en rad olika dokument.
Förutom det vanliga avbeställningsskyddet som ingår för innehavare av det vanliga First Card har du som Executive-innehavare en kompletterande reseförsäkring som bland annat innehåller självriskeliminering, ersättning vid missade anslutningsskydd och avbeställningsskydd för vissa aktiviteter.First Card-kunder får ett rabatterat pris på Stopservice som hjälper dig spärra alla dina värdehandlingar om du blir bestulen. De hjälper även till med polisanmälan samt nödkontanter för att du ska kunna ta dig hem.

Vad täcker visa reseförsäkring?
Om du har reseförsäkring via Visa kan du få ersättning vid försenat bagage, försenad avgång, skador och om du måste avbeställa resan. Hur reseförsäkringen ser ut, och när den gäller, kan skilja sig mellan olika banker och kortutgivare.
Målgruppen First Card riktar sig till är främst storföretag och myndigheter med många anställda. Hos dessa organisationer kan kortet minska administrationen kring resekostnader och andra mindre utlägg som de anställda gör. Kortinnehavarna kan enkelt följa sina utlägg i en smidig mobilapp och du som företagare har stor flexibilitet när det kommer till hur kostnaderna ska delas upp vid faktureringen.Jag vill ta emot personliga tips om kreditkort som passar mig och jag godkänner att Compary AB hanterar mina personuppgifter. Information om hur behandlingen går till finns i personuppgiftspolicyn.

En ytterligare reserelaterad förmån är tillgång till Menzies lounger på Arlanda och Landvetter där dina anställda kan jobba ostört i väntan på flyget. First Card-innehavare får en kraftig rabatt på inträdet till loungerna.
First Card och First Card Executive har många funktioner som gör livet lättare för ekonomiassistenter och HR-arbetare på stora bolag och myndigheter. För småföretagaren finns det dock andra kort som är bättre och till exempel erbjuder förmånliga bonusprogram och lägre årsavgift. Om du redan är Nordeakund bör du dock utnyttja att du får ett First Card gratis. Speciellt om du reser mycket finns många bra rabatter att ta del av.First Card är ett företagskort som ges ut av Nordea bank. Om du har Nordeas företagspaket ingår ett kort gratis i baspaketet, annars har kortet en årsavgift som börjar på 595 kronor per kort. Kortet är ett Mastercard som fungerar över hela världen och det kan även anslutas till Google pay, Apple pay och Samsung Pay för smidig betalning med mobilen.First Card är ett företagskort som passar storbolag och myndigheter. Kortet har många smarta lösningar för att göra administrationen av tjänsteresor och personliga utlägg och dessutom många förmåner, speciellt om du väljer att uppgradera till premiumkortet First Card Executive. För ett litet företag finns det dock mer prisvärda alternativ på marknaden. First Card Executive är för dig som ställer höga krav på komfort, service och säkerhet när du reser i tjänsten. Det är företaget som är betalningsansvarigt för First Card Executive och i kortet ingår ett utökat försäkringsskydd, lounge access och concierge service. Concierge Service är som en egen personlig assistent tillgänglig dygnet runt var du än befinner dig. Du ringer enkelt ett nummer och får hjälp med alltifrån bords- och resebokningar till strykning och blomsterbud. Ytterligare en smidighetsfaktor att dra fördel av är appen Kwick Expense, som gör så att du slipper hålla reda på och arkivera dina papperskvitton. Genom appen får du direkt godkända digitala kvitton för inköp du gjort med ditt First Card. Är inte säljaren ansluten till Kwick? Det är inget hinder, ta bara en bild av kvittot så kopplas det automatiskt till korrekt transaktion. Sedan kan du lätt skapa en utläggsrapport utifrån de digitala eller fotograferade kvittona. First Card är ett fördelaktigt företagskort som förenklar administrationen för dig och ditt företag. Det är även ett bra resekort för affärsresenären med kompletterande reseförsäkring och resekonto med automatiserad utläggshantering. Resekontot, den höga säkerhetsnivån och de smidiga digitala lösningarna är utmärkande fördelar med First Card.

Med ett företagskort från First Card samlas företagets utlägg på en och samma faktura, därmed blir det enklare för verksamheter i alla storlekar att överblicka de löpande kostnaderna. Både du som företagare och dina anställda sparar tid på smidigare administration och slipper lägga ut pengar för företagets utlägg.First Card Executive är ett företagskort som ger ett bra skydd i vardagen och är ett mycket förmånligt resekort. För dig som reser mycket i tjänsten och frekvent utnyttjar exklusiva tjänster är detta kort ultimat. Årsavgiften är dock 2 500 kr så det gäller att du maximerar kortets fördelar om du ska tjäna på det.

First Card är kompatibelt med de mobila betalningslösningarna Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay. Det är bara att ansluta kortet till någon av tjänsterna så slipper du PIN-kod. Du kan också göra dina företagsutlägg med ett klockarmband kopplat till Fidesmo Pay. Om du föredrar att blippa med kortet kan du göra det runt hela världen. Den fina är att hur du än väljer att betala så samlas alla dina köp på en enda faktura.

Med First Card Executive får du också tillgång till MasterCards högsta nivå inom Priceless Cities med erbjudanden om unika upplevelser till bra priser. Som extra inspiration till ditt resande får du också tidningen RES hemskickad.
Med ett First Card Executive får du ett utökat försäkringsskydd. Du får överlag högre ersättningar och fler moment tillkommer, som till exempel ersättning för missat anslutningsflyg, självriskskydd och assistans vid bilbärgning och 5-årig allrisk för hemelektronik och hushållsmaskiner.Det går inte att ansöka om First Card som privatperson, företaget måste först göra en grundansökan. När den första kortansökan har godkänts kan bolaget skicka in ansökningar för de i företaget som önskar ett kort.

Mindre fördelaktigt med kortet är att årsavgiften är ganska hög relaterat till vad du får. Försäkringsskyddet är bra, men inte på topp jämfört med andra kort med lägre avgift. Samtidigt som det är positivt för företag att inte ha någon övre kreditgräns kan det bli dyrt om inte fakturan betalas i tid eftersom dröjsmålsränta på 2,5% tillkommer.
I First Card ingår den kompletterande reseförsäkringen First Travel Aid, som gäller för alla resor som betalas till minst 75% med ditt First Card. Försäkringen gäller även för din familj, oavsett om ni reser tillsammans eller ej. Tänk på att denna reseförsäkring inte täcker kostnader för sjukvård och hemtransport, det gör istället din hemförsäkring för det mesta. First Card reseförsäkring omfattar bland annat följande moment:Med ett betalkort betalar du transaktionerna för en viss period senast på förfallodatum för att slippa dröjsmålsränta. Det är särskilt betydelsefullt för större företag och myndigheter att inte vara begränsade till en viss kreditlimit. Med First Card har du upp till 45 dagars räntefri kredit och det är även möjligt att utöka betaltiden utan risk för dröjsmålsavgifter. Du kan välja att utöka din betaltid med ytterligare 15 dagar och få upp till 60 dagars kredittid. I First Card ingår även en allriskförsäkring och ett försäkringsskydd mot otillåtna köp. Allriskförsäkringen ger ersättning om en vara går sönder genom en olyckshändelse. Allriskförsäkringen gäller i 2 år för varor som har betalats med First Card och har ett inköpspris på minst 1 000 kr. Med First Card App kan du som kortinnehavare kontrollera dina inköp och utgifter när som helst. Här ser du alla dina kortköp och sköter dina personliga säkerhetsinställningar. Oavsett hur du väljer att betala så samlas alla dina köp i First Card-appen. Här får du en notis när kortet används och du kan överblicka alla inköp och kostnader två år tillbaka i tiden. I onlinetjänsten Mitt Kort Online har du också omedelbar tillgång till alla dina utlägg och kan ta del av många andra tjänster.Något som ofta är en källa till besvär och ödslar värdefull tid i onödan är att hålla reda på alla papperskvitton. First Card resekonto samlar alla reserelaterade kostnader för företaget på en enda faktura, vilket ger en tydlig bild av företagets resekostnader och resvanor. First Cards resekonto är ett faktureringssystem som baseras på ett samarbete mellan resenär, resebyrå och reseleverantör. Du väljer själv om inköpen på resekontot faktureras tillsammans med övriga First Card-köp eller om de ska faktureras separat.

Har jag reseförsäkring med Mastercard?
Vad ingår i reseförsäkringen? När du bokar din semester med Mastercard kan du känna dig lugn. Många gånger har Mastercard en inbyggd reseförsäkring, den täcker exempelvis situationer som avbeställningsskydd om du eller någon i ditt resesällskap blir sjuk och måste avboka resan.
Försäkringsskyddet mot otillåtna köp inkluderas alltid i ditt First Card-kort när företaget är betalningsansvarigt. Det finns till för att skydda företaget så att kortet enbart används till godkända företagsutlägg och inte nyttjas i strid med företagets riktlinjer.Samtidigt som First Card har många reseförmåner bör du tänka på att valutapåslaget på 2% kan bli dyrt på större belopp. Det gäller att se över villkoren noggrant och väga fördelar mot nackdelar för att avgöra om kortet är lönsamt för dig och ditt företag.

Resekonto är kärnpunkten i First Cards lösning och de var först på svenska marknaden med att erbjuda det. I över 20 år har First Card framgångsrikt arbetat med att förbättra sitt system för affärsresande, inget annat betalsystem för resor har samma avancerade kontrollfunktioner som First Card.
First Card Executive ger dig tillträde till 850 VIP-lounger över hela världen. Du får lov att ta med dig gäster in i loungen mot en mindre avgift och får exempelvis tillgång till internet och konferensutrymmen. First Card är ett MasterCard betalkort som godtas på nästan 40 miljoner inköpsställen, uttagsautomater och banker över hela världen. Kortet inkluderar en kompletterande reseförsäkring och ett resekonto, vilket gör det väldigt populärt bland affärsresenärer. First Card finns både som företagsupphandlat privatkort med personligt betalningsansvar och som företagskort där företaget ansvarar för alla inköp. Med ett First Card får ditt företag förenklad administration, smidiga digitala betallösningar och effektiv resekontohantering. För dig som önskar bättre skydd och högklassig service finns den exklusivare kortvarianten First Card Executive. Preem Mastercard är en löpande kontokredit. På Preems stationer får du drivmedelsrabatt och specialerbjudanden istället för bonus. Dina eventuella köp hos konkurrerande drivmedelsbolag ger ingen bonus. Vid betalning av den totala skulden varje månad med e-faktura utgår ingen ränta eller avgifter (aviseringsavgift utgår med 25 kr för pappersfaktura). Du kan välja att delbetala dina köp. Då tillkommer en månadsränta på 1,68% (rörlig årsränta på f n 20,15 %, 2023-05-16) och 25 kronor i aviseringsavgift per månad, även för e-faktura, vilket ger en effektiv årsränta på 24,57%. En skuld på 10 000 kronor, delbetalad under 12 månader, ger en månadskostnad på 937 kronor och ett totalt återbetalningsbelopp på 11 241 kronor. För kontantuttag i automat belastas kontot med en avgift på 2 % av beloppet, dock lägst med 35 kr per uttag. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ). Aktuella räntor och villkor hittar du på preem.seMed vårt kreditkort Preem Mastercard får du ett kort som både ger dig rabatt på tankning och bonus på alla dina övriga köp*. Kortet fungerar på över 35 miljoner försäljningsställen runt om i världen. Dessutom får du en mängd andra fördelar som till exempel reseförsäkring och tanka-fel-försäkring. I slutet av varje månad får du hem en samlad faktura på alla dina köp.

På Preem Mastercard Mina sidor får du information om ditt konto. Här kan du spärra och beställa nytt kort, se senaste fakturan, transaktionshistorik, saldouppgifter och intjänad bonus.
**På Preems stationer får du drivmedelsrabatt och specialerbjudanden istället för bonus. Dina eventuella köp hos konkurrerande drivmedelsbolag ger ingen bonus.

Preem Mastercard Medlem* är en löpande kontokredit med en månadsavgift på 29 kr. På Preems stationer får du drivmedelsrabatt och specialerbjudanden istället för bonus. Dina eventuella köp hos konkurrerande drivmedelsbolag ger ingen bonus. Vid betalning av den totala skulden varje månad med e-faktura utgår ingen ränta eller aviseringsavgift (aviseringsavgift utgår med 25 kr för pappersfaktura). Du kan välja att delbetala dina köp. Då tillkommer en månadsränta på 1,68% (rörlig årsränta på f n 20,15%, 2023-05-16) och 25 kronor i aviseringsavgift per månad, även för e-faktura, vilket ger en effektiv årsränta på 32,07%. En skuld på 10 000 kronor, delbetalad under 12 månader, ger en månadskostnad på 966 kronor och ett totalt återbetalningsbelopp på 11 589 kronor. För kontantuttag i automat belastas kontot med en avgift på 2 % av beloppet, dock lägst med 35 kr per uttag. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ). *Avser medlemskap i Riksförbundet M Sverige, Villaägarna eller Aktiespararna.First Cards kort är normalt MasterCard-kopplade, men reser du ofta till destinationer där det skulle vara en fördel att även ha ett VISA-anslutet kort kan du beställa ett sådant och ändå få transaktionerna från båda korten på samma faktura.På Mitt Kort Online kan du se alla transaktioner och fakturor. På så vis kan exempelvis reseräkningar genomföras långt innan själva fakturan kommit. Med Statistik Online kan företaget se en samlad bild av alla inköp och få bra underlag för uppföljning och förhandlingar med leverantörer.När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Visma även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via Prenumerationshanteraren.När du betalar med ditt kort ingår en reseförsäkring med bland annat avbeställningsskydd som skyddar dig på resan. För varje krona du handlar kan du samla poäng som du sedan kan köpa presenter och upplevelser för hos First Cards samarbetspartners. För att hemförsäkringens reseskydd ska gälla under resor i Sverige så krävs det att man övernattar ett eller två dygn på annan ort. Stäm av med ditt försäkringsbolag, eftersom villkoren varierar mellan olika försäkringsbolag. Barn under 18 år som du har vårdnaden om omfattas normalt av din hemförsäkrings reseskydd, även om de inte är skrivna på din adress. Några bolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen också finns namngivna i försäkringsavtalet.

Om ditt barn tänker resa ensam utomlands, behöver du som förälder ge ditt tillstånd. Det gäller också om barnet ska resa med bara en av föräldrarna eller resa med någon annan person, exempelvis med en nära anhörig eller vän. Tillståndet kallas föräldramedgivande.

Om du ska på en vanlig semesterresa så räcker oftast reseskyddet i din hemförsäkring. Det hjälper dig till exempel om du blir akut sjuk eller är med om en olycka. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du förlänga ditt reseskydd eller köpa en separat reseförsäkring. Har du ingen hemförsäkring kan du köpa en separat reseförsäkring som innehåller motsvarande skydd.
Du kan inte få ersättning från reseskyddet i din hemförsäkring om du missar ditt flyg på grund av långa köer till säkerhetskontrollen. Du kan däremot få ersättning från försäkringen om ditt flyg är försenat eller om du missar ditt flyg på grund av problem med din transport till flygplatsen.Försäkringen gäller normalt för dig som har tecknat försäkringen och för dem som delar hushåll med dig. Men några försäkringsbolag kräver att alla som ska ingå finns särskilt namngivna hos dem.

Reseförsäkringen gäller också för medförsäkrad, dvs din make/maka/sambo/registrerad partner och egna/deras arvsberättigade barn/barnbarn under 23 år om du betalar deras resa till minst 75% med First Card.
First Card med företagets betalningsansvar innehåller alltid en försäkring som skyddar företaget mot otillåtna köp på företagets kort. Med otillåten användning menas bl a köp som strider mot företagets policy och instruktioner. Ditt företag kan på så vis känna trygghet i att korten endast används för godkända tjänsteutlägg. Notera att försäkringen inte omfattar företagets delägare, aktieägare eller inhyrd personal från bemanningsföretag.Mobila betalningar: Lägg till ditt First Card i Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay för att betala med mobilen. Om du föredrar kortet – blippa ditt kort snabbt och enkelt.

Har du First Cards kort eller resekonto omfattas du av vår kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd när du betalar resan till minst 75% med First Card.
Har du First Card Executive omfattas du också av vår utökade kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd när du betalar resan till minst 75% med kortet eller ditt resekonto.Utöver reseskyddet ingår också en allriskförsäkring som gäller i 2 år. Varans inköpspris ska uppgå till minst 1 000 SEK och ska ha betalats med ditt First Card-kort. Det ingår också en leveransförsäkring vid onlineköp.

Du som har First Card kan enkelt och säkert betala med mobilen med Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Du kan också betala med klockarmband från Fidesmo Pay.

Resekontot är en snabb och bekväm fakturalösning för företag som bokar sina resor via resebyrå. Resekonto fungerar hos alla större affärsresebyråer och du kan lägga till resekontot till ditt First Card kort eller öppna ett separat.
Flexibel betaltid: Upp till 45 dagars räntefri kredit ger dig extra tid att hantera betalningar utan risk för dröjsmålsavgifter. Du kan också välja att utöka din betaltid ytterligare.First Card företagskort gör det smidigare för dig och ditt företag att hantera de dagliga utgifterna, oavsett verksamhet och storlek. Med smarta betalningar, möjlighet till förlängd kredit och enkel administration får du kontroll och mer tid för vad som verkligen är viktigt för ditt företag.Om du redan är First Card kund och du eller dina anställda behöver fler företagskort så fyller du i First Card kortansökan (pdf, 582 KB)Öppnas i nytt fönster. First Card resekonto förenklar också administrationen kring dina reseutlägg. Du får alla kostnader och utlägg samlade på en faktura och slipper kvittohantering och utläggsredovisning för dina reseköp. Reser du privat utgör kortförsäkringen ett komplement till hemförsäkringens reseskydd som vanligtvis ersätter kostnader för sjukvård, olycksfall och hemtransport. Vid tjänsteresa gäller inte hemförsäkringens reseskydd. Du som har bokat enkel biljett bör särskilt se över ditt reseskydd inför din resa, då din kortförsäkring i dessa fall endast gäller fram till resmålet. Försäkringen gäller också för medförsäkrad, dvs din make/maka/sambo/registrerad partner och egna/deras arvsberättigade barn/barnbarn under 23 år om du betalar deras resa till minst 75% med ditt First Card Executive. Med First Card kan du samla företagets utlägg på en faktura. Du och dina anställda slipper ligga ute med pengar för företagsutlägg. Med First Cards digitala tjänster får du direkt tillgång till dina kortköp. Så du kan kontrollera dina inköp och utgifter när som helst!Köp och kontantuttag i annan valuta växlas till svenska kronor med Nordeas växelkurs. Den består av en referensväxelkurs från Visa/Mastercard och ett valutaväxlingspåslag. För transaktioner utförda i EES-valutor inom EES skall vi enligt lag informera dig om vårt påslag som skillnaden i procent mellan Nordeas växelkurs och Europeiska Centralbankens referensväxelkurs. Kurserna varierar varje dag och för att du ska kunna se aktuellt påslag ber vi dig använda kalkylatorn.Öppnas i nytt fönsterFirst Card Executive är för dig som reser mycket och ställer extra höga krav på service, bekvämlighet och säkerhet. Kortet ger dig obegränsat och kostnadsfritt tillträde till Priority Pass-lounger, Concierge Service och en utökad försäkring.

Hur mycket täcker reseförsäkring?
Du som har utökat reseskydd får högst 15 000 kronor i ersättning. Om du blir akut sjuk och inlagd på sjukhus under mer än halva antalet resdagar. Högsta ersättning är 45 000 per person och totalt högst 75 000 kronor. Om du på grund av akut sjukdom måste avboka resan.
Nordea erbjuder flera olika kort där det ingår en reseförsäkring: Nordea Debit (Visa); Nordea Credit (Mastercard); Nordea Gold (Mastercard); Nordea Premium ( … Behöver du ställa in din resa? 🌴 Visste du att det i ditt Mastercard Gold kort (gäller även Premium Mastercard) ingår en reseförsäkring, förutsatt att… En särskild avbeställningsförsäkring tillåter fler anledningar till avbokning än akut sjukdom och olycksfall. För att det ska vara möjligt att få ersättning …Coronavirus: Vägledning för innehavare av Visa-kort · Viktig information till dig som betalar med Visa betal- eller kreditkort · Vad är en kortreklamation och hur …

Alla hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som ger ersättning för de viktigaste händelserna som kan inträffa under en resa. Men om du har en större hemförsäkring eller väljer att utöka reseskyddet i din hemförsäkring så får du ett mer omfattande reseskydd. Resetilläggens innehåll varierar mellan olika försäkringsbolag men de innehåller ofta ett avbeställningsskydd och du kan få mer ersättning, till exempel vid förseningar eller förstörda semesterdagar.
Schablonersättning lämnas även om bagage vid utresan kommer fram visst antal timmar försent till resmålet. Schablonersättningen ökar succesivt med förseningen upp till ett viss maxbelopp. Detta ingår i regel i en tilläggsförsäkring eller i mer omfattande hemförsäkring.I hemförsäkringens reseskydd ingår i regel kostnader för hemtransport till Sverige om den försäkrade dör på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Men om UD avråder från resor till landet så är det endast ett fåtal försäkringsbolag som ersätter hemtransport för en avliden person.Reseskyddet kan ge viss ersättning för person-, bagage och flygförsening, till exempel om bagaget kommer fram sent till resmålet eller flyget blir inställt eller försenat.

En hemförsäkring gör ofta undantag för riskfyllda aktiviteter. Skidåkning off pist, dykning med tub och bergsklättring är exempel på aktiviteter som inte täcks av försäkringen. Däremot ersätts alltid skador vid skidåkning i pistat område, normal snorkling och bergsvandring. Under Innan du reser finns mer information om riskfyllda aktiviteter. Hemförsäkringarnas överfallsskydd (kan till exempel ge ersättning om du råkar ut för en misshandel), rättsskydd (kan ersätta kostnader för juridiskt ombud) och ansvarsskydd (kan ersätta skadeståndskrav riktat mot dig) gäller också på resa. Men det kan förekomma begränsningar i rättskyddet vid resa utanför Norden. Om färdmedlet eller flyget du ska åka med är försenat/inställt och du anländer mer än visst antal timmar för sent till ankomstorten lämnas schablonersättning som ökar succesivt med förseningen upp till ett viss maxbelopp. Detta ingår i regel i en tilläggsförsäkring eller i mer omfattande hemförsäkring. För att få ersättning för försenat flyg krävs förseningsintyg från flygbolaget. Dessutom kan du få ersättning från flygbolaget och från kortförsäkringen.Om katastrofskyddet ingår i din hemförsäkring gäller det alltid om det inträffar en naturkatastrof eller terrorhandling i det område där du befinner dig. Katastrofskyddet ersätter nödvändiga och skäliga merkostnader för omedelbar evakuering till Sverige (eller till en säkrare plats), oftast med max 10 000 kr per person.

I ett utökat reseskydd ingår ofta möjligheten att få en ersättningsresa om mer än halva resan förstörs av akut sjukdom eller olycksfall. Du behöver uppvisa ett läkarintyg om visar att du under mer än halva tiden av din planerade vistelse har ordinerats vila inomhus av en opartisk och behörig läkare på vistelseorten. Du kan även ha rätt till ersättning om du har avbrutit resan på grund av medicinska skäl under resans första hälft och detta har godkänt av din larmcentral.Alla hemförsäkringars reseskydd ersätter händelser som annars kan bli mycket kostsamma för dig om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall. Du kan få ersättning för till exempel vårdkostnader eller hemtransport till Sverige vid en svår skada. Akut tandvård kan också ersättas till ett visst belopp. Till och med graviditetsvecka 28 ersätter de allra flesta hemförsäkringar kostnader vid akut sjukdom och olycksfall som inträffar under graviditeten eller förlossningen. Hur reseskyddet gäller för barnet i magen varierar mellan försäkringsbolagen. Kontakta därför ditt bolag och hör efter hur din försäkring gäller om barnet skulle födas på resan. Se till att du har en försäkring som täcker både kostnader i samband med en för tidig förlossning och hemtransport av både dig och barnet. I de flesta hemförsäkringar ingår ett så kallat katastrofskydd som kan ersätta allvarliga händelser när du är på en utlandsresa. Om krig eller krigshandlingar skulle bryta ut på resmålet ersätter alla hemförsäkringar kostnader för evakuering.Förstörda semesterdagar vid sjukdom och olycksfall kan ersättas upp till vissa belopp men inte i alla försäkringar. Kravet för att få ersättning är vanligen att man ska ha varit inlagd på sjukhus eller skriftligen ordinerats vila inomhus av opartisk och behörig läkare på vistelseorten. Diagnos ska framgå av intyget. Om det gäller ett barn under 12 år ersätter försäkringen oftast även en vuxen.

Om det utbryter en epidemi eller pandemi i området gäller däremot katastrofskyddet bara i vissa hemförsäkringar. Jämför hemförsäkringar och se om katastrofskyddet gäller för en epidemi eller pandemi i din hemförsäkring .

Om du har en pågående sjukdom eller skada, kontakta alltid ditt försäkringsbolag före resan. Du kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning för att veta om ditt reseskydd gäller. I avsnittet Innan du reser finns mer information.
Reseskyddet ersätter viktiga skadehändelser på din resa om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall och behöver läkarvård. Du kan även få hjälp med hemtransport med ambulansflyg.• RESEFORSÄKRING MED AVBESTÄLLNINGSSKYDD – Om du betalar minst 50 % av din resa med First Member Mastercard, gäller en kompletterande reseförsäkring med avbetalningsskydd. Avbetalningsskyddet täcker en resekostnad på högst totalt 75 000 kr för alla försäkrade. Reseförsäkringen ersätter till exempel vårdkostnader och föreskriven medicin under resan samt hemtransport vid akut sjukdom eller olycksfall.

När gäller inte reseförsäkring?
Om du ska på en vanlig semesterresa så räcker oftast reseskyddet i din hemförsäkring. Det hjälper dig till exempel om du blir akut sjuk eller är med om en olycka. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du förlänga ditt reseskydd eller köpa en separat reseförsäkring.
• BONUS ÖVERALLT – Allt du betalar med kortet får du extra FirstCoins för. Du får alltid 0,3 % FirstCoins på alla inköp du gör med ditt kort. När du bor på First Hotels får du tillbaka 5,3 % i FirstCoins.• FÖRSENAT BAGAGE – Om du vid resa inte får ut bagage som incheckats efter ankomsten till resmålet, har du rätt att handla kläder, toalettartiklar och andra nödvändiga personliga tillhörigheter som saknas på grund av förseningen av bagaget och som är nödvändiga för resans ändamål (ersättningsnivån varierar utifrån antalet försenade timmar). Som nödvändiga och personliga tillhörigheter räknas inte inköp av golfklubbor, skidor eller annan sportutrustning. Ersättning lämnas dock för hyra av sådan utrustning. Ersättning lämnas inte för bagageförsening vid hemresa.Vår samarbetspartner och kortutgivare Ecster har valt att avveckla sitt kortutbud. Detta innebär att First Member Mastercard upphör och slutar att fungera 2 oktober 2023.

Vad ersätter reseförsäkring?
Reseskyddet innehåller oftast betald hemresa om nära anhörig blir allvarligt sjuk eller skadad eller egendom hemma skadas allvarligt. Reseskyddet kan ge viss ersättning för person-, bagage och flygförsening, till exempel om bagaget kommer fram sent till resmålet eller flyget blir inställt eller försenat.
*Väljer du någon månad att inte betala hela beloppet tillkommer ränta. Vid en fullt utnyttjad kredit om 10 000 kr under 12 månader blir totalt belopp att betala 11 075 kr och den effektiva räntan 21,05 %. Räntan är angiven per den 2022-07-31.

• ÖVERSIKT AV DITT FIRST MEMBER MASTERCARD – Via Ecster kan du alltid logga in och få uppdaterad information om ditt konto så som saldo och transaktioner.
På Samsungs hemsida kan du läsa mer om hur du registrerar ditt First Member Mastercard. Där hittar du också alla telefoner och klockor där Samsung Pay fungerar. Har du en kompatibel Samsungtelefon så är appen redan installerad, det är bara att köra igång!