Posted on

Fiska I Mörker

Nattfiske är av uppenbara skäl helt annorlunda än att fiska under dagtid. På grund av mörkret blir utrustningen ännu viktigare och du behöver tänka extra mycket på att hålla dig varm. Något som också är av avgörande betydelse är att du har med dig någon form av ljuskälla. Med hjälp av en pannlampa eller ficklampa behöver du kunna lysa upp din utrustning, den del av båten där du befinner dig och vattenytan när du ska dra upp din fisk, för att nämna några exempel. Ficklampor i all ära men använder du dig av en pannlampa får du båda händerna fria till att hålla spö och håv, och du blir överlag betydligt mer fri att röra dig. Skulle du halka eller något annat olyckligt ske är det också viktigt att ha båda händerna fria för att ta tag i något för att finna balansen eller hålla dig fast. Fiskar du tillsammans med någon kan den personen vara ansvarig för att hantera ljuskällan men ofta brukar det kännas bättre att ha den kontrollen själv. Pannlampor kommer också i olika utföranden och prisklasser så det blir lätt att hitta det som passar just dig bäst.

Det är dags att ge sig ut för nattfiske igen och du älskar det. Känslan av mörkret som kryper tätt intill dig ute i båten och du behöver lita till din instinkt så mycket mer än under vanligt dagsfiske. Det är en speciell känsla det där, och när fisken väl hugger betet och det är dags att kämpa för att se vem som vinner…det är magi. Så, har du packat allt du behöver?
För att ge dig ut med båt i nattmörkret behöver du vara en erfaren fiskare med väldigt bra kunskap om navigering, båtar och inte minst bra vetskap om vattnen dit du ska bege dig. Allt handlar om att vara väl förberedd ifall något händer, och något av det bästa du kan göra är också att inte ge dig ut själv. Ha även nödutrustning och radio med er, och glöm inte flytvästarna. De ska dessutom vara påtagna och inte ligga bredvid dig eller nerpackade. Även om du är erfaren är säkerheten enormt viktig. Klä dig så att du håller värmen men ändå är rörlig, och ta med mat och dryck. När allt är klart och packat är det dags att ge dig ut i mörkret och ut på sjön, redo för ditt nästa nattfiskeäventyr. Njut, och var trygg i vetskapen att du är så förberedd du bara kan bli. Och du – glöm inte pannlampan.

När du ska plocka ihop din första låda med fiskedrag ska du först fundera på vilka fiskarter du siktar på att fånga, och sen välja drag som imiterar deras föda. Därefter är vårt råd att välja beten i varierande storlekar, modeller och färger. Vi har satt ihop flera färdiga blandningar som passar både proffs och nybörjare. Har du nyss upptäckt fisket som en spännande fritidssyssla? Då har du hittat rätt! Det är något speciellt med att komma ut i naturen och få uppleva spänningen när ett flöte dyker eller ett spö böjs. Fisken rör sig uppåt ytan och neråt botten i vattnet, beroende på temperatur och annat. De är även aktiva i perioder, s.k. huggperioder. På sommaren är det morgon och kväll som är bäst för fiske, men självklart hugger de även på dagen. Regn och blåst kan ibland vara bra, för fisken blir mindre skygg då.

När du väl fått fisk kan det vara bra att analysera varför. Vad gjorde att den nappade just då? Det är därför smart att anteckna väder, tid, datum, plats och vilken utrustning du använde. När du sen har samlat på dig tillräckligt mycket data så kan du kanske se ett samband mellan hur du fiskar och när du får napp. Idag finns flera appar man kan använda som fiskedagbok,

Vad gör fiskar på natten?
Zebrafiskar visar dock klara tecken på sömn och används flitigt i sömnforskningen. Hos zebrafisken går både yngel och vuxna fiskar in i sömntillstånd där de är mindre känsliga för sinnesintryck. När fiskynglen sover håller de huvudet nedåt, medan de vuxna fiskarnas sömn avslöjas av en hängande stjärtfena.
När man fiskar ska man “fiska av” vattnet. Du kan t.ex. börja kasta till vänster, och sen jobba dig åt höger med täta kast. Formen på området du fiskar av blir då som en solfjäder. Finns det fisk i det området kommer de garanterat se ditt drag. Nappar det inte så testa att byta drag, eller byta plats och upprepa proceduren.

För nybörjare blir det lätt en djungel med längder, kastvikter, rullstorlekar och olika material. Vårt tips är att rådfråga oss, eller välja någon av våra färdiga fiskeset. Läs vår guide om att välja rätt spö
På Fiska.nu hittar du ett stort utbud av fiskeprylar för nybörjare och proffs. Hos oss handlar du snabbt, enkelt och alltid till bra priser. Vår kompetenta kundtjänst finns för att hjälpa dig hitta rätt, och för att du ska känna dig trygg att handla hos oss.Vi får mycket frågor om hur man använder olika produkter och hur man fångar olika fiskarter. Vi har därför satt ihop denna guide inom det vanligaste fisket, med presentation av populära fiskemetoder, och hur man fångar t.ex abborre, gädda, gös, regnbåge, havsöring, strömming, röding och lax. Vi går även igenom hur man får tag i betesfisk och hur man gör vid kräftfiske. Här följer tips på hur man fångar våra vanligaste arter i insjö och längs våra kuster.Skräpa inte ner i naturen. Förstör inget. Ta inte upp mer fisk än du tänkt äta. Bedriv hållbart “Catch and Release”, vilken betyder att man fångar och återutsätter fisken. Hantera den försiktigt, kroka ur försiktigt och håll fisken i vattnet så mycket som möjligt. Då får vi ett hållbart fiske med fisk till alla.Väl ute på sjön så riggade vi varsin sida av båten med en mix av Rapala Original 18 cm, Scatter Rap och Down Deep Husky Jerk. Allt för att täcka av olika vattendjup och se var gösen jagade för stunden.

Att trolla gös nattetid är ett spännande fiske som faktiskt förstärks av mörkret. Har du dessutom möjlighet att ljudlöst smyga fram med elmotor i närheten av land kommer du kanske höra ugglor, skällande rådjur och andra nattaktiva djur.Stefan hade stora framgångar på sin sida av båten med den relativt nya gösfavoriten Scatter Rap och den klassiska Rapala Original. På just Original i 18 cm har jag landat fler gösar i min båt än på något annat bete genom åren.

Är fiskar aktiva på natten?
På natten är det inte alltid det lättaste att få alla fiskar, men det finns ändå de som är aktiva jägare på natten. Några av dem är bland annat gädda, abborre och öring. Dessa fiskar kan du hitta i allt ifrån älvar och sjöar till bäckar samt tjärnar.
För ett par dagar sedan bestämde jag och Stefan Källström oss för att köra ett trollingpass tillsammans. Planen var att fiska från 19.00 fram till dess att solen gick upp. Under nattens mörkaste timmar jagar gärna de största exemplaren… Det har inte minst Henrik Lindgren rapporterat flitigt om här på sidan.

Under nattens allra mörkaste timmar, när det behövdes som mest kaffe, jagade gösarna helt ytligt. Då var klassiska Rapala Original i 18 cm riktigt effektiv. Skarpa färger, med mycket konstrast i, som Firetiger, lockade till hugg.

Nattlig göstrolling är en sommaraktivitet att drömma om under årets kalla månader. Så ge dig ut och testa gösarna i dina hemmavatten – det är riktigt kul!

Sedan jag började vertikalfiska gös har trollingpassen efter insjöns vampyrer blivit allt färre. Men minst ett par nattliga pass under högsommaren måste det bli. Annars är det liksom inte sommar på riktigt. När det dessutom är så varmt som det varit senaste tiden erbjuder nätterna på sjön svalka – och chans på stora fiskar!
Normalt söker jag gösen djupt under dagtid och mer ytligt när mörkret faller. Men ingen regel utantag! Gösen är känd för att vara lynnig och ombytlig i sina vanor. Det gäller att hitta rätt djup och fart vid trollingfiske. Stora svängar gör att betena i ytterkurva går snabbare och de i innerkurva i princip står still. När huggen kommer gäller det att vara observant på de detaljerna och sedan försöka återupprepa.Kvällens första göshugg kom någon timma efter solnedgången och föll på en djupgående Down Deep Husky Jerk. Fisken stångade på rätt så duktigt i djupet och även om gösen inte är någon explosiv fighter är den duktig på att hålla djupet med sina stora bröstfenor.På mina Tekota-rullar kör jag med flätlina, Sufix 832, men till gösfisket vill jag gärna ha en lång tafs i nylon eller fluorocarbon. Enligt mina erfarenheter så tappar jag färre fiskar med en sådan riggning. Därför skarvade jag på 10 meter Sufix Super 21 0.40 på varje rulle innan fiskepasset. Är det mycket gädda i vattnet bör man göra grövre fluorocarbon eller ståltafs.

När vi väl hittat fisken och farten för kvällen duggade huggen tätt. En taktik som återkommande fungerade under hela natten var att helt slå av elmotorn och stanna upp. Efter 5-10 sekunder startade vi den igen och precis när betena fick fart kom huggen. Hårt och skoningslöst klippte gösarna våra beten så att spöparavanerna plaskande flög bakåt i ytvattnet.Jag riggade då om mina djupgående beten med mycket kortare linsläpp – för att få dem att simma ytligare. Och det gav många hugg och vissa av dem så försiktiga att vi kanske hade missat dem om det inte vore för lys-stavarna som vi försett paravanerna med. I mörkret kunde man se hur de stannade upp eller sakta backade… Ett snabbt mothugg kan då sätta krokarna i gösens stenhårda mun. Fiskar man riktigt sakta, kring 0,9-1,2 knop så kan det behövas hjälp att driva in krokarna.

Kan man fiska sent på kvällen?
Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten? Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar. Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken.
När det börjar att regna så kan syremängden öka i vattnet. När det händer så betyder det ofta att fisken blir mera aktiv. Speciellt under vara sommardagar då syremängden ofta är lägre, på grund av värmen.Bland sportfiskare så råder det delade meningar om fisket blir bättre eller sämre då det regnar. Anledningen till oenigheten beror troligt på att det råder olika förutsättningar vid olika fiskevatten, regnet kan ge olika konsekvenser.

Vid vissa sjöar- eller älvar så innebär ofta kraftigt regn att det blir brunfärgad. Detta fenomen är vanligare för sjöar som ligger nära skog eller jordbruk. Detta beror på att jord och även grus spolas ner i vattnet. Vattnet grumlas ofta under vår- och sen höst. Då jorden ofta är mättad. Det är överskottsvattnet som spolar ner jord, grus och samt grenar och gräs. Då blir siktdjupet betydligt sämre och fisken får svårt att se betet.
I grunda områden, eller grundare partier i en älv eller å, så känner fisken sig tryggare då mörkret faller. När ett större mörkare molnområde passerar så kan fisken tro att det blir kväll och då blir den tillfälligt mera aktiv på grund av att den känner sig tryggare. I älvar och åar så kan ett mindre regn vara mycket positivt för sportfisket. Strömhastigheten ökar något. Strömlevande predatorer, till exempel öring och harr, gömmer sig vid stenar och annan struktur. Då vattenhastigheten ökar kommer mera mat att passera ståndplatser vilket gör dessa fiskar mera aktiva. Detta gör att du lätt kan byta ut ett spö om du exempelvis får trassel eller andra problem som kan vara svåra att lösa i mörkret. Trasslet kan du sedan lättare få upp i dagsljus.

Det kan lätt bli gå fel om du åker ut på nattfiske på ett för dig nytt fiskevatten. Om det är svårt att hitta på fram på en ny sjö i dagsljus så kan du ju gissa hur det är under natten.
Personligen har jag dock fått bra utdelning och fina abborrar har kunnat landas under nattfiske. På samma sätt som för gäddan så är kvantiteterna ofta lägre vid nattfiske, det finns dock chans att de abborrar du får upp är stora.

Se dock till att ha spön som du för tillfället inte använder i spöhållare och inte liggandes inuti båten. Om du trotsar detta råd är det lätt att ett litet snedsteg får stora konsekvenser. Det tog två spön innan jag själv lärde mig!
Så nattfisket efter abborre kanske inte ger dig så många abborrar, men bli inte förvånad om ditt personbästa på abborre kommer att vara från en fisketur på natten.Låt alltid säkerheten gå först. Att stå upp i båten när du fiskar under natten är oftast inte en bra idé och kan vara riskabelt. I mörkret kan du lätt snubbla till på något och har även svårare att hålla balansen om du är på väg att ramla.

Ett bra tips kan vara att kasta från lite djupare vatten in mot grundare områden. Det brukar ofta vara effektiv att fiska ytligt även över lite djupare områden, då gäddan hugger på siluetten av ditt bete.
Generellt kan man säga att de allra flesta fiskarterna i våra svenska vatten går att fiska under nattens mörka timmar. Vad som upplevs som mörkt för oss människor är ofta tillräckligt med ljus för fisken. Det skiljer dock mycket mellan olika fiskarter hur aktiva de är under natten, vilket påverkar hur villiga de är att nappa under nattfisket.Gösen är ofta lurig att få på kroken, inte minst genom att en taktik som fungerar bra på ena fiskepasset kan vara helt odugligt nästa gång du är ute i båten. Så en bra taktik är att testa olika tekniker när du kommer ut på ett nytt fiskepass.

När ska man inte fiska?
På sommaren ska du undvika att fiska när det är som soligast, då fiskar som grupp blir dåsiga av för mycket värme och därför gömmer sig undan när hettan är som värst. På sommaren tar du upp mest fisk vid gryningen, sent på kvällen samt på natten.
På sommaren har gösen sin huvudsakliga jaktperiod under natten, där den ofta jagar i siluett mott natthimlen. Under denna tid kan nattfisket efter gös ge bra utdelning. Det är även under sommarens nattfisket du har stor chans att kroka på de största gösarna.När det sedan hugger en fisk får du vara observant på förutsättningarna, till exempel vilket djup och vilken hastighet betet rörde sig med vid hugget. När du hittat vad som fungerar kan du ofta lura på fler gösar genom att upprepa samma teknik.

Slutligen, när du fiskar på natten kommer du att fiska mycket på känsla eftersom din syn är begränsad. Det kan därför vara bra att använda en flätlina, som genom sin låga töjning kommer att göra att du bättre känner när fisken är och nafsar på ditt bete eller när du får bottenkänning.Ett stort tips här är att använda en elmotor, vilken både låter mindre och är enkel att manövrera i mörkret. Motorns tysta gång gör även att din egen upplevelse blir mer rofylld. Se alltså till att känna till ditt vatten bra innan du ger dig ut i mörkret. Du har då ofta koll på ungefärligt djup i olika delar av sjön, vilket är bra när du ger dig ut och trollar eller kastar i närheten av land. Du kommer märka att ögonen vänjer sig vid mörkret när du varit ute en stund. Något som kan vara bra att tänka på är att hålla ljusstyrkan på diverse skärmar låg (till exempel ekolod eller mobiltelefon), för att inte störa ögonens mörkerseende.Sommaren är en populär tid för sportfiskare som fiskar efter öring och varma sommardagar kan ofta ge bra utdelning under öringsfisket. Vanligtvis så är dessa fiskar lite mindre och storöringen är ofta svår att kroka under dagen. Det är tidigt på morgonen eller när kvällen börjar närma sig som fisket tar fart.

Ett tips är dock att sträva efter att använda den så lite som möjligt för att inte störa ögonen. Att slå på en stark lampa i mörkret kommer inte bara göra att du får ont i ögonen, utan du kommer även att ta en stund innan du får tillbaka ditt mörkerseende.
Även om de flesta fiskarna går att kroka när du fiskar i nattens mörker så finns det ett antal fiskar som kan ge dig riktigt bra fiske. Här kommer en genomgång av hur några av de vanligaste sportfiskarna i våra svenska vatten är att fiska på natten.En pannlampa med möjlighet att sänka ned ljusstyrkan är dock oftast inga problem att använda. En lösning för att inte störa mörkerseendet lika mycket är att använda en lampa med rött ljus. Ett bra exempel är denna lampa som kan ge dig ett svagt rött ljus perfekt för fisket.

Nattfisket efter gädda är inte ett fiske för dig som är ute efter kvantitet, utan istället en bra chans att lura på de lite större gäddorna. Man märker även ganska ofta att de små gäddorna helt slutar nappa när mörkret lägger sig över sjön.
Det finns några saker som kan vara bra att tänka på inför och under nattfisket, och själv har jag ett antal saker som jag ser till att aldrig glömma under fiskepassen på natten.

Om du testar på nattfiske så kommer du märka att när solen går ner och din syn börjar försämras i mörkret så kommer dina övriga sinnen att ta över och vara på helspänn. Du får därmed ett annorlunda och spännande fiske som i många lägen kan ge bra utdelning.
Bra platser att fiska på är ofta grund i närheten av djuphålor. Här har gäddorna legat och tryckt under dagen och letar sig sedan upp till grunda områden dit gäddorna letar sig upp under natten.

Hur bra fiske just du får beror självklart på många parametrar. Följande fiskar har dock get åtminstone mig själv och många andra riktigt bra nattfiske, framförallt under sommarnätterna. Det är heller inte ovanligt att du under nattfisket kommer åt de lite större fiskarna.
Vanligtvis så bjuder abborren oftast upp till bäst fiske kring gryning och skymning och det diskuteras ofta huruvida det är lönt att fiska abborren när det är mörkt. Motiveringen till detta är att abborrens mörkerseende inte är tillräckligt bra och att abborren inte är aktiv under natten.Om du stannar kvar och inväntar nattens mörker så kan du även få riktigt bra nattfiske efter öring. Storöringar som varit ute på lite djupare vatten blir då mer aktiva och letar sig ofta in mot land för att jaga småfisk.Som människa blir det lätt problematiskt när man försöker navigera i mörkret och man får ofta förlita sig på andra sinnen än synen. Många fiskar förlitar sig delvis på synen när de jagar, så kan man ens fiska på natten?

Gäddan kan ofta vara trögfiskad under de varma sommarmånaderna. Genom att du ger dig ut under natten kan du dock locka fram många av de gäddor som är svåra att komma åt under dagarna.
Det är dock svårt att knyta fiskeknutar och rigga fiskespön i mörker. I dessa lägen kan en pannlampa vara bra att ha för att ge dig ljus samtidigt som du får ha båda händerna fria. Det är även bra att ha för din egen säkerhet ute på sjön under natten om något skulle hända.På natten kan abborren ofta hittas på lite grundare vatten vid till exempel grynnor där den jagar betesfisk eller kräftor som vågar sig fram under natten.

Det är alltid bra att tänka på att hålla en låg ljudnivå i båten, speciellt under natten då det ofta är spegelblankt och få andra ljud. Klampa inte runt i båten om det inte är nödvändigt och glid in till din fiskeplats med motorn avslagen.
Vissa fiskar bjuder nämligen på ett erkänt bra nattfiske, framför allt under sommaren när vattentemperaturen är som högst. Av olika anledningar skiljer det dock mycket mellan olika fiskarter hur aktivt de jagar under natten.

Förberedelserna inför nattfisket är viktiga för att göra det så enkelt som möjligt för dig under fiskepasset. Något som underlättar mycket är att rigga upp så mycket du kan innan du ger dig ut, samt ha extra färdigriggade spön med dig i båten.
Du kan i regel inte fiska med spö på vintern, såvida du inte fiskar i Norge eller isfiskar i Dalarna. Det är även en bra idé att fiska i Norrland, såvida prompt vill vinterfiska i Sverige. I Norrland är nämligen sjöarna täckta av särskilt tjocka lager is tack vare det kalla klimat som råder.Det är en bra idé att fiska när det regnar, mer specifikt förslagsvis innan det regnar. Det är även en god idé att fiska vid olika perioder av dygnet beroende på vilken tid på året du fiskar. I den här artikeln ger vi dig ett flertal handfasta råd gällande när du ska fiska, årstid för årstid.

På våren ska du fiska lite senare på dagen, då vattnet är varmare. Detta då fiskarna är som mest aktiva när vattnets temperatur är något högre än vanligt.
Som PracticalFishKeeping poängterar är fiskar kallblodiga, så när det är soligt är de inte lika aktiva. Det är därför en bra idé att fiska när moln eller mörker föreligger.

Vilken tid på dygnet är det bäst att fiska?
Fiska under rätt tid på dagen De är även aktiva i perioder, s.k. huggperioder. På sommaren är det morgon och kväll som är bäst för fiske, men självklart hugger de även på dagen. Regn och blåst kan ibland vara bra, för fisken blir mindre skygg då.
På hösten ska du helst inte fiska på vare sig förmiddagen eller eftermiddagen. I samband med att det skymmer fångar du som mest fisk, då vattnet vid det tillfället är som varmast och fiskarna i förlängningen är som mest aktiva.På sommaren ska du undvika att fiska när det är som soligast, då fiskar som grupp blir dåsiga av för mycket värme och därför gömmer sig undan när hettan är som värst. På sommaren tar du upp mest fisk vid gryningen, sent på kvällen samt på natten.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!Borde vara en jäkla skillnad mellan att smyga uppströms i en lekbäck efter lekfisk och att vifta med en lampa i från sidan eller uppströms en fisk som jagar vid t.ex. en nacke… min erfarenhet är att det inte behövs mycket buller, skrammel eller upplyst rörelse vid stranden för att fisken ska sjappa. Har vid flertalet tillfällen skrämt fisk med fotoblixt när i skumt ljus och misstänker att jag knappast är ensam om det? Ja jag förstår att det är så folk tänker, men vem vet att fisken verkligen blir rädd? Månljuset har ju funnits lika länge som fisken så det borde ju fisken vara van vid, och att det skulle förstöra ”huggen” det köper jag inte riktigt. Fisken borde ju bli mer ”rädd” beroende på hur man vadar ut isåfall tycker jag. Tjompa du kan ju prova att gå runt med monsterpannlampa och lysa som en galning en sommarnatt i mörrum, gärna med många andra fiskare där:) så får vi se vad som händer. Jag backar dig bara så du vet;)

Är det bra att fiska på kvällen?
Fisket är bäst under morgon, kväll och natt. Heta sommardagar gör att fisken, liksom vi, helst tar det lite lugnt och kvicknar till mot kvällen. Ju varmare det blir i vattnet, desto djupare går fisken. Storöringen jagar in mot land sena kvällar.
Jo, om ljuset – fisken skyggar inte för själva ljuset, de skyggar för rörelse och siluett. Står du blickstill och lyser på en fisk och sen släcker lampan, väntar några sekunder och tänder igen så står den kvar. Men har du lampan tänd på stranden kastar du ofrånkomligen skuggor på vattnet, då sticker fisken som en avlöning.I Vättern hävdade de gamla rävarna att man inte kunde fånga fisk på spö utan det var utter som gällde. Nu fiskas det lax, öring, harr mm med spö i Vättern. Från land dessutom.Man ska inte alltid tro på allt alla säger.Vänta nu lite. Om fiskens ögon fungerar på samma sätt som våra så lär de bli bländade och inte se ett skvatt av dig. Jämför själv att titta in i en ficklampa som någon håller i, inte ser du den som håller i ficklampan!

Vilken tid på dygnet nappar fisken bäst?
Fisken rör sig uppåt ytan och neråt botten i vattnet, beroende på temperatur och annat. De är även aktiva i perioder, s.k. huggperioder. På sommaren är det morgon och kväll som är bäst för fiske, men självklart hugger de även på dagen. Regn och blåst kan ibland vara bra, för fisken blir mindre skygg då.
Nu var ju inte det jag skrev hörsägen, utan självupplevt. Dock inte i Vättern. (För övrigt har jag alltid trott att gamla ”rävar” också kan vara av kvinnligt kön).

Förutom att det var skitspännande så gjorde det mest att vi blev förälskade i bäcken och i öringar. Två år senare hade vi inte bara slutat jaga lekfisk utan också slutat med mete och med hullingar till förmån för fluga. Vi fortsatte dock med våra förbjudna nattliga eskapader, ljustren byttes mot spett och spade. Böndernas fördämningar och bevattningsdiken gick oförklarligt sönder och lekgropar uppstod på nya platser.Tycker det är rätt enkelt. En pannlampa riktad mot vattnet lär knappast öka ens fångstchanser – använd den så lite och diskret (bort från vattnet) som möjligt. Men givetvis tänds den x antal gången vid varje mörkerpass.

Många hävdar ju att man absolut inte ska tända lampan ut mot vattnet när man fiskar vid mörker för då skrämmer man fisken. Samt att månen skulle förstöra vid fisket om den lyser starkt (fullmåne).Därför skulle jag själv tycka det vore kul, om det finns någon slags studie på att man skrämmer dem så pass mycket att det är kört att försöka fiska där man har lyst med lampa. Om du tänker dig en mulen augustinatt,svart som i ett sotararsle. Att tända en pannlampa o lysa över vattnet är som att slå på hellyset rakt i ansiktet på dig själv. Större fisk lämnar den platsen omg medans mindre fisk som inte inte är lika skygg kanske stannar. Sen är det inte bara ljuskäglan som syns utan hela personen som tänt lampan. Själv tror jag att det bara är snack, lyser jag med lampan tex nere vid fötterna när jag vadar så finns det ju ingen chans att jag skrämmer någon fisk 10-15 meter ut.

Är det bra att fiska när det är mörkt?
Många fiskar föredrar dessutom att komma fram ur sina gömställen för att jaga när det har blivit skymning eller natt. Mörka regnmoln kan därför bidra till att locka ut fiskarna på öppet vatten, där en fritidsfiskare har mycket bättre chans att fånga dem. En del fiskar kan förväxla vattendroppar med insekter.
Prova att tända lampan o lysa på en blanknacke o se vad som händer,man brukar få se riktiga plogar som drar iväg(fisk som du inte hade en susning om att de fanns där).

Ok men varför ingen lampa ut mot vattnet? Finns ju ställen där det är upplyst runt vattnet hela tiden och då är det ju inge problem. Då menar jag problem med att fisken inte hugger osv.
Aldrig lampa ut mot älven,vid flugbyte/trasselutredning lampa mot skogen eller åt motsatt håll mot vattnet,fullmåne utan moln är enligt mina erfarenheter helt värdelöst vid mörkerfiske efter framförallt havsöring i älv.

Varför hoppar fiskar på kvällen?
Om fisken under en längre tid befunnit sig på lite djupare vatten och stiger mot ytan så ökar trycket i simblåsan. För att snabbt bli av med överflödig luft hoppar fisken upp och landar på vattenytan, kroppen komprimeras av nedslaget och luften forceras ut ur simblåsan.
Dock är min tro på att det är inte stämmer just med ljuset när man byter fluga, fixar trassel osv lika stark som alla andras tro på att det är åthelvete fel och att man måste upp på land innan man tänder lampan.

Kom ihåg, gå inte hem när mörkret faller. När det börjar bli lite skumt ute, drar sig regnbågen in mot land för att äta och det är ofta den stora fisken som du kan komma i kontakt med då. Det kan vara mycket bra fiske i totalt mörker. Under den varmaste tiden på året kan mycket tidigt morgonfiske vara lönsamt.
Regnbåge är en sportfisk som fått oförtjänt dåligt rykte, beroende på att man på 70 och 80-talet ofta fick mycket dålig fisk till utsättning. Här har fiskodlarna under senare år fått rätta sig efter sportfiskarnas krav. Nu håller fisken mycket bra kvalitet, och fiskar på 5-7 kg fångas varje år i våra vatten.Många tror att regnbågen är en tamfisk, som man bara kan åka ut och hämta, men ingenting kan vara mer fel. Bara efter några dagar har den glömt hur det var att bli matad och börjar äta av den mat som finns i sjön. Fördelen med regnbågen är att den äter av all mat som finns och är därför oftast rund och fet. Till flugfisket efter regnbåge passar oftast lite större streamer, typ Montana och Muddler, även torrflugor och förtyngda nymfer passar bra. Det mesta fisket sker ändå med spinn- eller haspelspö, till det kopplat ett drag, kastflöte eller blysänke för bottenmete. Små skeddrag eller spinnare brukar vara effektiva vid spinnfiske. Vid mete används både mask, räka och power bait.

För den som fiskar efter laxartad fisk är regnbåge den första som kommer igång på våren, oftast direkt efter islossningen i början av maj, och även den sista man fiskar innan vintern kommer. Det sena höstfisket kan vara mycket bra, och oftast är det den stora fisken som är i farten. Det går också bra att vinterfiska regnbågen i några av våra vatten.
Istället kan regnbågen vara mer trög, men de äter gärna insektslarver så länge bytet finns under dem i vattenpelaren och de inte behöver titta upp i solen. Generellt sett är de långsammaste tiderna på dygnet under natten och mitt på dagen de flesta dagar för öring. De flesta sportfiskare gör misstaget att fiska efter regnbåge från sen morgon, till mitten av eftermiddagen, och har endast marginell framgång. Sanningen är att detta oftast är de sämsta tidpunkterna på dagen för att fiska efter regnbåge. När är det bäst att fiska regnbåge? Under sommaren är den bästa tiden att fiska regnbåge tidig morgon och sen eftermiddag. Om det är mulet, molnigt eller regnigt kan middagstid vara riktigt bra. Om det är soligt och varmt bör du undvika att fiska mitt på dagen.Sen eftermiddag är också en mycket bra tid eftersom insektsaktiviteten ofta är mycket hög runt solnedgången och detta ger massor av mat till hungriga öringar som återigen tillbringat timmar under dagen med att äta väldigt lite. Sena eftermiddagen verkar vara en aning långsammare på de flesta dagar än morgonen, och detta bekräftas i viss mån av forskning. Du kan verkligen inte göra fel med båda tidsramarna.

Den här artikeln kommer att gå in mycket mer i detalj och visa hur de bästa tiderna varierar från säsong till säsong och från bäckar och floder till sjöar och naturreservat.

Bästa tiden för isfiske efter öring är tidigt på morgonen till mitt på morgonen. Fisket brukar avta från sen förmiddag till tidig eftermiddag för att sedan återigen öka från mitten av eftermiddagen till solnedgången.
När det gäller flugfiske ska du sätta dig in i regnbågens fenor. Denna fisk har inte skyddande ögonlock som vi har, så de kan inte skymma ögonen om solen är för stark. När solen är stark vill öringen inte titta upp på vattenytan för att leta efter insekter. Regnbågen äter under hela dagen och in på natten, men tidig morgon och sen eftermiddag ger det bästa fisket de flesta dagar och under de flesta årstider. Regnbågen som finns i Sverige är ju egentligen en utplanterad nordamerikansk art som ändå blivit omåttligt populär att fiska efter även i svenska vatten. Detta är tack vara det utbredda fisket som kallas “put-and-take”. Här kan du läsa en bra guide med tips på fina put-and-take vatten runt om i Svergie.Nattfiske efter öring kan vara mycket svårt. Vissa nätter kan det vara riktigt bra och andra nätter är det inte värt din tid. Nyckeln till att fiska öring på is är att vara rörlig. Fastna inte vid ett eller två hål. Var i stället beredd på att borra otaliga hål och vara packad och redo att flytta på ett ögonblick eftersom öring sällan sitter still länge.Vädret kan ha en stor inverkan på regnbågsfiske och de optimala tiderna på dagen för fiske. Regnbågsfisket kan verkligen hetta till när regnet närmar sig. Detta gör att lufttrycket sjunker och temperaturen svalnar. Det minskar också solljuset. Mitt på dagen kan dock vara fantastiskt om det är mulet, molnigt eller regnigt väder. Den bästa tiden på dagen att fiska öring i bäckar och floder är tidig morgon, tätt följt av sen eftermiddag. Nattfisket efter öring är i allmänhet ganska dåligt i bäckar och floder. Stora vatten som sjöar och reservoarer har djupt vatten som håller mycket kallt vatten. Under sommaren söker sig öringen till svalare vatten, oavsett vilket djup det är. Detta innebär att oavsett tid på dygnet kommer fisken att befinna sig i det vatten som de tycker är behagligt och som innehåller föda. Detta innebär också att nästan vilken tid på dygnet som helst kan vara mycket bra för öringfiske eftersom öringen kan hitta bra mat och gynnsamma förhållanden hela dagen.

Fisket kan bli ännu bättre när regnet börjar. Många fiskare drar sig till bergen när regnet börjar falla, men detta behöver inte vara rätt strategi. Regnbågen reagerar mycket positivt på regn och torrflugor fungerar mycket bra under regn på många floder. Så ta på dig ett regnställ och var beredd att kasta flugor långt in i regnet. När regnet slutar minskar oftast fångsten kraftigt.
Bäckar och floder är svalare än stilla vatten som finns i sjöar och dammar. Med det sagt gillar regnbågen fortfarande inte att vara aktiv mitt på dagen. Det direkta solljuset skadar deras ögon, är obehagligt och gör det svårare att se något ovanför dem i vattenpelaren. Toppvatten är dåligt mitt på dagen, men fisken äter fortfarande på botten.Tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen är solens strålar kraftigt reducerade och fisken kommer absolut att äta insekter som landar och duttar på ytan. Man kan faktiskt hävda att torrflugor fungerar ännu bättre än nymfer under dessa tider på dygnet eftersom insektsaktiviteten ändå kommer att vara så stark på ytan. Det skadar inte bara deras ögon utan gör det också mycket svårt att se byten. Så detta innebär att på soliga dagar kommer fisken inte att slå på torrflugor i toppvatten, men fisken kommer definitivt att äta på botten, så nymfer och streamers kan vara riktigt bra. Om det finns ett bra molntäcke eller om det är mulet kommer öringen definitivt att äta torrflugor också. Om det finns starkt tillgängligt månljus på natten och stark närvaro av insekter kommer regnbågen att äta under hela natten i viss utsträckning. Regnbågen kommer också att äta under den ljusaste och varmaste tiden på dagen, men de kommer inte att vilja stirra på ytan så torrflugor fungerar dåligt.Nattfiske kan vara gediget om det är starkt månljus och mycket insekter i luften. Undvik mörka nätter eller blåsiga nätter eftersom detta håller insektsaktiviteten på ett minimum.

Morgon och kvällar kommer troligtvis att vara bäst, men inte med stor marginal. Den sämsta tiden på dygnet kommer definitivt att vara nattetid eftersom denna fisk inte kommer att kunna se mat om den inte jagar precis vid vattenytan.
Spinnfiske är ett av de bästa och mest effektiva sätten att fånga stora regnbågs-, bäck- och sjööringar i stora sjöar och naturreservat. Det gör att du kan täcka en stor mängd vatten och hitta öring som är notoriskt svår att hitta i stora vatten. Den bästa tiden på dygnet för att spinnfiske av regnbåge är tidiga morgnar från solnedgång till mitten av morgonen. Sent på eftermiddagen kan det också vara fantastiskt fram till skymningen när det helt enkelt blir för mörkt för att öringen ska kunna se bra.Under den tidiga våren är den bästa tiden på dagen att fiska från mitten till slutet av förmiddagen följt av mitten till slutet av eftermiddagen. Tidig morgon kan vara bra om dagstemperaturen är lite varmare. Senare på våren är tidig morgon och sen eftermiddag den överlägset bästa tiden för att fiska regnbåge.

Om du jobbar, försök att ta dig till vattnet strax före eller strax efter jobbet, eftersom det brukar vara bra fisketider när öringen biter och folk inte är ute. Om du är tvungen att fiska på helgerna är tidig morgon eller sen eftermiddag ett bra alternativ. Nattetid är den tid på dygnet då minst fiskare kommer att vara på ute och då öringfisket kan vara tillräckligt hyggligt för att motivera att du fiskar.Den sämsta tiden på dygnet för att fiska regnbåge är under nattens mörker och under middagstid. Men notera att öring biter hela dagen och till och med hela natten under rätt omständigheter. Fiska efter regnbåge är en av de mest utmanande och givande aktiviteterna som du kan njuta av utomhus. Men att fiska vid den optimala tiden på dagen när öringen äter aktivt är en riktig utmaning! Till skillnad från sjöar och reservoarer påverkas dammar av fluktuationer i lufttemperaturen och solljuset under dagen. Regnbågen föredrar svalare vatten som är rikare på löst syre och de älskar inte direkt intensivt solljus. Därför är den sämsta tiden på dagen för fiske i dammar middagstid och de bästa tiderna är tidig morgon och sen eftermiddag. Nattfisket kan vara mycket bra vid fullmåne när det finns gott om insekter ute.

Detta är en stor fråga och ett ämne som sällan tas upp i andra artiklar. När du är ute på vattnet vill du egentligen bara komma bort från människor. Du tillbringar hela veckan med att hantera människor på jobbet och du vill inte konkurrera med skaror av fiskare både om bra fiskeplatser och om begränsade öringar. Om du kan, fiska under arbetsveckan när de flesta är på kontoret.På natten har regnbågen mycket svårare att se bytesdjur. Deras ögon fungerar mycket bra i det reducerade ljuset tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen, men de har svårt att absorbera tillräckligt med ljus på natten. Regnbågen äter dock under hela natten så länge den kan hitta mat.

Detta beror på att öringen är ute och hungrig efter att inte ha ätit så mycket under natten och att den kan se mycket bättre i det minskade ljuset än sina insekter och betesfiskar som börjar komma fram.
Under tidig höst är tidig morgon fortfarande den bästa tiden, följt av mitten och slutet av eftermiddagen. Nattfisket är ganska uselt på hösten för de flesta fiskare.Mitt på dagen kan vara riktigt bra för spinnfiske, men öringen kommer att befinna sig djupare ner i vattenpelaren efter det kalla vattnet, så du kan behöva tunga beten för att nå dessa fiskar. Det kan vara svårare att nå dessa öringar, men de kommer definitivt att bita om du får betet till dem på dessa djupare vatten.

De bästa nätterna för att fånga regnbåge är de nätter som är väl upplysta av månljus. 3/4 månar och fullmåne ger mest månljus, vilket gör att regnbågen har den bästa nattsynen. Om du ska fiska regnbåge på natten ska du fiska nära ytan och endast nätter med utmärkt månljus som lyser på vattnet.
Regnbågen har en mycket god syn i svagt ljus, vilket gör att de kan se bättre färgkontraster i svagt ljus och de har även mycket bra djupseende. Detta ger dem en taktisk fördel jämfört med bytesdjur som t.ex. elritsa och insektslarver som inte kan se lika bra i dessa tidsfönster med sämre ljus. Särskilt i floder och bäckar sammanfaller den bästa tiden på dygnet för regnbågsfiske i hög grad med insekternas uppkomst och kraftigaste aktivitet, vilket vanligtvis är tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.

Den bästa tiden på dygnet för att fiska regnbåge är på vintern, oavsett om det är isfiske på sjöar eller flugfiske på floder, är från mitten till slutet av förmiddagen. Mitt på dagen kan vara ganska bra och sent på eftermiddagen är ofta bra också. Börja inte för tidigt på morgonen förrän lufttemperaturen värms upp i solskenet. Nattfiske på is kan vara en svårighet.
Många fiskar föredrar dessutom att komma fram ur sina gömställen för att jaga när det har blivit skymning eller natt. Mörka regnmoln kan därför bidra till att locka ut fiskarna på öppet vatten, där en fritidsfiskare har mycket bättre chans att fånga dem. När strömmen blir starkare, kommer fler bytesdjur att passera förbi den väntande fisken, vilket kan medföra att fiskarnas jaktlust ökar. Själva regnet bidrar också till att det förekommer fler insekter och smådjur i vattnet, eftersom de spolas ut i vattnet från land. På vissa ställen innebär ett kraftigt regn att jordpartiklar från upplandet spolas ut i vattnet, så att detta blir grumligt och lerigt. Det försämrar sikten för fiskarna, och därmed minskar chansen för att de får syn på betet på fiskarens krok. I floder, älvar och åar får regnet vattennivån och strömhastigheten att öka, och det kan göra att fiskarna blir aktivare. Många fiskar har nämligen lagt sig i lä för strömmarna bakom stora stenar nere i vattnet, där matnyttigheter i vattenströmmen har en tendens att samlas. Slutligen kan man tänka sig att regndropparna som träffar vattnet kan få oerfarna fiskar att tro att det är insekter som faller ned på ytan. Det kan hjälpa till att dra dem till fiskarens krok.

Vilka fiskar nappar på natten?
Vilka fiskar nappar på natten? Två av de vanligaste fiskarna som nappar på natten är Gös och Öring. Det är vanligt att de större av de sorterna letar sig till grundare vatten för jakt. Även storgäddan letar sig fram på natten. Cachad
Ja tack, jag vill gärna få mejl från Illustrerad Vetenskap (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer. Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här.När regndropparna piskar upp vattnet, kan det också hända att syremängden i ytvattnet ökar. Det kan betyda att fiskarna blir livligare och mer benägna att angripa betet.