Posted on

Flytta Värme Mellan Rum

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.För varmt i vardagsrum eller gillestuga? Kallt i sovrum och hall? Problemet är vanligare än du tror. Alltför många hushåll dras i onödan med för höga energikostnader – både för att värma och att kyla.

När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.
Med hjälp av Intellivent® Celsius värmeflyttare kan du flytta värme från rum till rum, och på ett effektivt sätt ta vara på värmen och därmed sänka dina uppvärmningskostnader. Intellivent® Celsius är en varvtalsstyrd fläkt avsedd för att transportera överskottsvärme från ett rum till ett annat. Perfekt under vinterhalvåret då du vill ta vara på värmen i huset från exempelvis en kamin eller öppen spis. Värmeflyttare passar främst luftburen värme. Värmeflyttaren hjälper till att motverka den luftburna värmens nackdelar. Rör fyllda med varmt vatten leds genom väggar och golv in i stängda rum, medans den luftburna värmen hindras obarmhärtigt av en stängd dörr. Med hjälp av en värmeflyttare kan du få till en god värmespridning och på så vis utnyttja din energieffektiva energikälla till fullo. I enplanshus eller i bostäder där man vill cirkulera luften på samma våningsplan är det Airmove 1.1 som gör jobbet. Med Airmove 1.1 kan du cirkulera den friska luften som kommer in genom dina friskluftsventiler samtidigt som du också kan sprida värmen från en braskamin eller en luftvärmepump.

Värmeflyttare, värmeförflyttare, luftflyttare, luftförflyttare – kärt barn har många namn. Med hjälp av värmeflyttare eller luftförflyttare kan du få till en bättre värmespridning i huset. På så vis kan du utnyttja en energieffektiv värmekälla, som en luft-luftvärmepump, i större utsträckning och spara mycket energi.
Airmove 2.0 cirkulerar luften mellan våningsplanen. På vintern flyttar Airmove 2.0 ner kalluft från övervåningen och skapar på så sätt ett undertryck som gör att den varma luften rör sig naturligt upp till övervåningen. På sommaren är funktionen omvänd, då varmluften flyttas ner från övervåningen och den kalla luften cirkulerar upp till övervåningen. Resultatet – en jämnare temperatur i huset, året om!

Om du har en billig värmekälla, som en luft-luftvärmepump, är värmeflyttare ett utmärkt komplement. Värmeflyttaren hjälper till att sprida den billiga värmen i huset, så att du behöver mindre tillskott från andra mer energikrävande värmekällor.2. Om bostaden har en kamin eller luftvärmepump hjälper cirkulation till med att sprida värmen till fler rum i bostaden. Vi får en behagligare inomhustemperatur och en jämnare värme. För att friskluftsventilerna ska fungera tillfredställande behöver det även finnas en fungerade frånluftsfläkt i huset.

De vanligaste källorna till luftburen värme är luft-luftvärmepumpar, braskaminer och direktverkande el. Luft-luftvärmepumpar och braskaminer placeras oundvikligen i ett rum och därför utgör värmeflyttare ett utmärkt komplement till just dessa värmekällor.Om inte luften kan röra sig mellan rummen i huset kommer ventilationen inte att fungera. Det kan i vissa fall vara en orsak till dålig luft trots att man monterat både friskluftventiler och frånluftsventilation. Det första man bör se över är att se till att luften har fri passage mellan rummen. Kan dörrar hållas öppna? Kan luft passera under dörren? För att verkligen se till att man cirkulerar och sprider luften i sitt hus finns cirkulationsfläktarna Airmove 2.0 och Airmove 1.1. Dessa fläktar cirkulerar luften mellan våningsplan och mellan rum. För att kunna cirkulera luften i din bostad på ett effektivt sätt behöver rätt typ av fläkt monteras på rätt ställe.

Ställ en fråga till valfri expert eller skicka en generell fråga till redaktionen. Vill du ha ett personligt svar via mail så uppger du din e-postadress. Vi besvarar din fråga så fort vi kan.
Enligt Navet Analytics minskade de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första kvartalet i år med 30 procent jämfört med samma period 2022. Nedgången berörde samtliga sektorer inom såväl bostadsmarknaden som när det gäller byggandet av lokaler. Enligt Navet Analytics senaste konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, sjönk byggmaterialvärdet för den samlade volymen påbörjade ny- och ombyggnadsprojekt inom bostäder och lokaler 2022 med 12 procent. Mobair 4100 är en värmeförflyttare som är framtagen för att kunna flytta värme från ett rum till ett annat. Det kan vara överskottsvärme som produceras av en luftvärmepump, braskamin eller annan värmekälla.Enligt företaget kan produkten enkelt monteras i en innervägg. Genom placeringen i väggen kan man lättare göra en snygg installation och få ned ljudnivån.

Vilka apparater drar mest ström?
Kyl och frys, en tvättmaskin eller en diskmaskin är bara några av de apparater som drar mycket ström i hemmet. Även belysning utan LED-lampor, handdukstork och eldriven golvvärme kan dra mycket el och påverka din elförbrukning.
Byggkatalogens nyhetsrapportering gör nu sommaruppehåll och vi önskar er alla en riktigt trevlig sommar. Vi är tillbaka i augusti med nya aktuella produktnyheter.

Fasadglas Bäcklin AB har utvecklat bARK Timber Facade System – modulbyggda fasadsystem med limträstomme tillverkat av CE-märkt och FSC/PEFC-klassificerat virke från svensk skog. Därtill närtillverkade i företagets produktionsanläggning i Hultsfred.
Omsättningen i bygghandeln har drabbats av de stigande räntorna, de ökade materialpriserna, det minskade byggandet och hushållens krympande köputrymme. Enligt Navet Analytics låg försäljningen under årets första fyra månader drygt 20 procent under fjolårets nivå, mätt i fasta priser. Jämförs utfallet med situationen 2021 är nedgången över 25 procent.Svenska Wavebreaker har lanserat en passiv ljudfångare baserad på akustisk störningsteknik, avsedd att komplettera befintliga bullerväggar och bullerskärmar längs järnvägsnätslinjer för att ytterligare förstärka den bullerdämpande effekten. Den moduluppbyggda bullerskyddslösningen Wavebreaker installeras på ovankanten av bullerskydd av trä, betong, plast eller metall med hjälp av enkla handverktyg.

I och med att tekniken alltid går framåt kan det vara värt att som privatperson investera i en nyare modell. Du kan då spara in på din elräkning, eftersom att det brukar skilja sig ganska mycket på vad en ny och en äldre variant förbrukar.
Med standby-läge menar man det läget när elektriska apparater inte är på, men inte heller helt avstängda. Det innebär att de ständigt står och drar ström även fast de inte används. Ett vanligt exempel är en TV som är avstängd men inte urkopplad. Har man då flera olika enheter i hemmet på standby kan de dra mycket energi tillsammans och påverka elförbrukningen.

Via Done-appen fyller du i vilken hantverkare du vill ha hjälp av, vart du bor och vad du behöver hjälp med. Därefter tar din hantverkare kontakt med dig och via ett videosamtal kan du sedan få ett gratis prisförslag på just din installation.
Här svarar vi på frågor som: hur mycket el drar en TV och hur mycket el drar en tvättmaskin? Vi hjälper dig att bli medveten om din elförbrukning och hur du kan sänka din elkostnad och spara energi. Häng på!

Hur mycket el drar en Värmeförflyttare?
Den energisnålaste Värmeförflyttare är mycket diskret, tyst och effektiv. Ljudnivå ligger mellan 16–24 dBA. För en 120cm Värmeförflyttare möjlig flytta 320m3 luft i timmen och det drar ca. 0,4W per fläkt. Cachad
Olika modeller påverkar hur mycket el en TV drar. Till exempel har storleken betydelse och om TV:n exempelvis är en LED eller en plasma. En TV med en LED-skärm är mer energieffektiv och energisparande, medan en plasma TV generellt drar mycket mer energi än en vanlig TV.

Generellt brukar man säga att uppvärmning och varmvatten är de saker som förbrukar mest energi. Därför kan man alltid tänka att en apparat som är till för att värma upp eller kyla ner drar mycket el. Kyl och frys, en tvättmaskin eller en diskmaskin är bara några av de apparater som drar mycket ström i hemmet. Även belysning utan LED-lampor, handdukstork och eldriven golvvärme kan dra mycket el och påverka din elförbrukning.
Vi hjälper dig gärna med allt från rådgivning till installation. Genom vår innovativa app kan du på ett praktiskt sätt hitta en elektriker eller andra hantverkare i din egen stad. Vi har hantverkare i Stockholm, Göteborg, Malmö och runt om i hela Sverige.Vad drar mest el i hemmet och hur kan vi spara energi? Ja, det är frågor som många av oss undrar. Tänk om man visste hur mycket elapparaterna i hemmet förbrukar och vilka produkter som drar mycket ström? Då skulle man kunna göra smarta justeringar och använda dem på ett mer effektivt sätt. Eller hur?

På vilket sätt kan man transportera värme?
Värme kan överföras genom: Ledning (fasta ämnen) Strömning (vätskor och gaser) Strålning (även i tomrum)
Våra behöriga elektriker står redo. Få en gratis offert via video idag och var säker på att din installation blir korrekt utförd! Få jobbet Done – snabbt, smidigt och enkelt!Ett genomsnittligt hem förbrukar runt 3600 kWh per år. Man brukar räkna med att standby-apparater brukar utgöra ungefär 5 procent av den totala elförbrukningen, det vill säga 180 kWh i detta fallet.

Ett exempel är en bärbar dator som normalt gör av med cirka 20-50 watt vid användning och 2-5 watt om den är i viloläge. Liknande gäller en 42 tum LED TV som gör av med cirka 60-80 watt när du tittar på den medan den drar 1-3 watt om den är på standby.
TV:n är en populär apparat i våra hem som används en hel del. Generellt kan man säga att det egentligen inte är särskilt dyrt att kolla på TV, men det beror så klart på olika faktorer.Hur mycket el drar en tvättmaskin egentligen? Det kan vara en stor skillnad mellan olika tvättmaskiner. De nyare modellerna är bättre för elförbrukningen och använder betydligt mindre energi än de äldre tvättmaskinerna.

Och visst kan det väl vara skönt med varma golv i en lägenhet eller en skön varm handduk efter duschen? Faktum är att uppvärmning tillsammans med varmvatten är en av de saker som drar mest el i våra hem. En handdukstork till exempel står ofta på fast den inte används och kan dra mycket onödig el med upp till 600 kWh per år.Behöver du installera en tvättmaskin, men vet inte vart du ska vända dig? Vi på Done finns här och kan hjälpa dig med din installation. Boka ett videosamtal idag och få en gratis offert på just det du behöver hjälp med! Så, hur mycket el drar en TV egentligen? I genomsnitt brukar man räkna med att vi använder TV:n cirka 1.5-2 timmar per dag. En LED TV drar cirka 50-80 watt när vi använder den och om den står i standbyläge cirka 1-3 watt. En OLED TV däremot brukar i genomsnitt dra cirka 150 watt per timme när vi tittar på den. Det är också lätt att glömma bort till exempel mikrovågsugnen i köket. En mikrovågsugn är en typisk energitjuv då den ofta står i standby-läge när vi inte använder den. Den kan faktiskt dra mellan 3-25 watt när den inte används.

Det är svårt att ge ett exakt svar på vad det kostar i och med att alla maskiner är olika. Generellt brukar man säga att en tvätt på 40 grader drar ungefär 0.5 kWh och en tvätt på 60 grader cirka 1.5 kWh.
Vi har satt ihop en guide med konkreta exempel och bra information där vi svarar på vad som drar mest el i hemmet. Först och främst är det viktigt att ha koll på vilka apparater som står för den största elförbrukningen.Ett litet tips från oss… låt inte din TV stå i standby-läge dygnet runt utan stäng av din TV helt när du inte använder den. Det gör att du kan spara in på elförbrukningen i din lägenhet eller bostad!

Hur får man upp värmen på övervåningen?
På vintern är det ofta svårt att få den varma luften att sprida sig till bostadens övervåning. En värmeflyttare åtgärdar problemet genom att skapa ett undertryck i bostaden genom att flytta ner kall luft från övervåningen till husets bottenplan. Då skapas ett undertryck på övervåningen, och övertryck på undervåningen.
Enklaste sättet att minska elförbrukningen är att göra smarta val. Därför har vi listat 5 enkla tips som du kan använda dig av för att minska och spara energi:Mobair 4100 förflyttar luft effektivt. Med hjälp av värmeförflyttaren kan uppvärmnings- och nedkylningsegenskaperna av en luftvärmepump utnyttjas i fler rum i ett hus. Ett enkelt och effektivt sätt att minska kostnaderna.

Hur mycket el drar apparater i standby?
Vanliga standby-tjuvar *En TV som drar 1 watt i standbyläge under 42 dagar motsvarar en kilowattimme (kWh). Den energin håller en lågenergilampa tänd i över 100 timmar, kör dammsugaren i en timme eller rostar 60 brödskivor brödrosten!
Det stora hålet för luftintag åstadkommer en låg fläkteffekt, som påverkar ljudnivån. En låg ljudnivå är betydande med tankte på användningsbekvämligheten. Mobair 4100 är en unik värmeförflyttare som energieffektivt sprider den varma eller kalla luften jämt till olika rum. Mobair 4100 kan förflytta luften som en värmepump eller kamin producerar till andra rum, så de svala utrymmena värms upp. På sommaren kan tex sval luft som produceras av en värmepump förflyttas till sovrummet. Mobair 4100 värmeförflyttare kan användas hemma eller på kontor – överallt där man vill ta nytta av luftcirkulationen och förbättra luftkvaliteten. Mobair 4100 har snygg design som passar utmärkt till inredningen och kan tex placeras ovanför dörren, där det endast är gallret som syns. Gallret är designat så att luftflöden från apparaten sprids via taket till andra rummet.

Hur sprider man värmen från kaminen?
Med en kaminfläkt monterad på din braskamin sprider sig värmen effektivt från rum till rum. Kaminfläkten ger snabb fördelning av värmen och jämnare temperatur. Termostatstyrd – startar automatiskt när du eldar och stannar när elden falnat. Enkel att montera, även i efterhand med bibehållen uteluftsanslutning.
Mobair 4100 värmeförflyttaren är lätt att installera. Fläktmaskinen ryms innanför den normala mellanväggen och det enda som syns är gallret. Om innerdörren inte kan stå på glänt måste ett luftgaller installeras.Nu finns det äntligen en värmeförflyttare som gör skillnad. Jämfört med många andra produkter som finns på marknaden flyttar Mobair 4100 mer än dubbelt så mycket luft. Mobair 4100 är en värmeförflyttare som energieffektivt transporterar den varma eller kalla luften jämt till olika rum. Mobair 4100 är en finsk och patenterad kvalitetsprodukt.

Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.
Flyttar värme från ett rum till ett annat. Termostatreglerad temp. +10 – + 30 °C. Fläkten startar vid programmerad temperatur. Kan monteras i vägg och tak. Yttermått: 155 x 155 mm.

Med fläktens värmeförflyttarfunktion kan du på ett enkelt och smidigt sätt sprida värmen från ett rum med eldstad eller annan uppvärmning till intilliggande rum. Du kan också placera din fläkt i taket och sprida värmen till övervåningen. På så vis går ingen värme till spillo och du får nytta av överskottsvärmen i hela din bostad. Har du ett luftkonditioneringsaggregat kan du under varma sommardagar använda samma funktion för att även flytta sval luft mellan rummen.

För att kapa ett rör vinkelrätt tejpar du ihop två papper och virar dem runt röret med parallella långsidor. Dra ett streck längs papperskanten med tuschpenna.
Hela huset får glädje av värmen från vedkaminen när du installerar en anläggning med värmeflyttare: ett enkelt rörsystem som drar varm luft längs med taket och bort till utrymmen i andra delar av huset. Den varma luften trycker tillbaka den kalla luften till vardagsrummet och kaminen, och på så sätt cirkuleras luften runt i huset medan den gradvis värms upp.

Hur mycket sparar man på att sänka värmen 1 grad?
Sänk temperaturen en grad Genom att sänka inomhustemperaturen i ditt hem en grad, kan det göra stor skillnad för din elkostnad. Att sänka temperaturen 1 grad kan innebära att du kan sänka din värmekostnad med 5-6%.
Ventilationsnipplarna används när du ska sätta ihop de långa och raka rören. Alla skarvar (+ böjar) är i behov av en flat gummipackning, som hjälper till att göra systemet helt tätt. Om du applicerar lite silikonolja på packningarna glider det hela mycket lättare.

Ett bra tips är att börja med att montera frånluftsröret ovanför kaminen och sedan anpassa rören, allt eftersom monteringen fortskrider. Skär alltså INTE allihop i förväg, utan ta dem en efter en.För att man skall få täta skarvar är alla kopplingar försedda med en eller två gummipackningar. Du kan ev. låsa rören med ett par självborrande och gängskärande skruvar.Vill du vara helt säker på att inte råka såga rakt i en bjälke, kablar och andra vitala delar, så ska hålen borras uppifrån vinden. Här kan du lätt se om det finns tillräckligt med utrymme.Det kan kännas oroväckande att såga genom innertakets många lager, men det är inte så besvärligt och farligt som det låter. Du behöver bara veta hur du tar dig an uppgiften.

Trött på sneda staket och vacklande skjul? Då ska du läsa vidare här: Vi ger dig 7 effektiva metoder att sätta stolpar. Välj rätt och få stolpar som håller!Det är så klart extremt stora skillnader mellan hus. En del är kvadratiska, andra avlånga med vinklar, en del har källare och andra har flera våningar. Eftersom du vill vara säker på att få den riktigt optimala lösningen är det bra att de flesta värmeflyttarpaket består av utbyggbara system med stor kapacitet.

Du sparar pengar och förbättrar inomhusklimatet med en värmeflyttare, som flyttar värmen från kaminen runt om i huset. Se hur det fungerar och hur du installerar en anläggning.
Rören kapas med vinkelslip med metallkapski-va och det görs utomhus på grund av brandfaran. Används skyddsglasögon, handskar och hörselskydd. Släta till kanterna med en fil.

Rita ditt byggprojekt i 3D innan du bygger. I ett gratis ritprogram kan du enkelt göra en modell och som du sedan kan använda och bygga efter. Vi visar hur!
Det bästa stället att placera utsugningsventilen är faktiskt precis ovanför braskaminen. Rita en cirkel i taket för ventilen och såga ut hålet med elektrisk sticksåg.

Anläggningen suger upp värme från vardagsrummet där braskaminen står. Varmluften fortsätter sedan i rör på vinden till de andra rummen i bostaden, där du kan komplettera luftcirkulationen med ventiler i ytterväggarna för friskluft. I våtrum, som kök, tvättstuga och badrum, bör det finnas separat, mekanisk ventilation så att den fuktiga luften inte sprids till resten av bostaden.
När du ska montera värmeflyttare, oavsett om du har köpt ett paket eller om du har skräddarsytt de olika delarna, kommer du behöva såga till alla raka, långa rör. Det är enklast att såga med en vinkelslip och den finaste skivan du kan hitta.

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.
Du kan montera en fläkt i varje våtrum för utsugning av luft eller också leder du rör från våtrummen till en gemensam fläkt på vinden. Oavsett vilket system du väljer skall luften kunna cirkulera fritt i hela bostaden – här markerat med gula pilar. Detta löser du genom att sörja för ventilationsspringor under dörrarna eller genom att sätta ventiler i väggarna.Det vi absolut vill undvika är att värmen förflyttar sig till vindsutrymmet och bara ”försvinner”. Därför ska systemet isoleras. Vi rekommenderar, i den mån det går, att man trycker ner rören i den befintliga isoleringen och förseglar med isoleringsskivor. Du kan också använda en alu-matta att linda runt rören.

Skruva först fast en monteringsram på det rör som skall gå genom taket och stick sedan upp röret. Det finns hål i ramen för de skruvar som skall hålla delarna på plats. För att rören inte ska ligga löst uppe på vinden ska de monteras i en typ av hållare, även kallade fästen. Dessa skruvas fast på reglarna, rören läggs sedan ner i dem, och till sist fixeras rören i sina fästen med ett par självborrande skruvar. Ett komplett värmeflyttarsystem består av många smådelar. Det är rör i olika dimensioner, montageklamrar, övergångar, ljuddämpare, fläkt och så vidare. Men trots att systemet kan kännas ogreppbart när du får hem det, är detta gör-det-självpaket faktiskt inte svårare att sätta ihop än legoklossar.Systemen hos ventilationsbutiken.se kostar ca 7 000- 8 000 kronor. Enda skillnaden mellan dem är att i sats nr 1 levereras en tystgående isolerad kanalfläkt med lite högre luftkapacitet, och i sats nr 2 en enklare oisolerad kanalfläkt.

Hur får man ner värmen från taket?
Fläkten Exhale kan hjälpa genom att sprida den varma luften som samlas under taket till sidorna av rummet. Mezzaninvåningen blir mycket mer tolererbar med den varma luften bättre spridd och luftflödet som skapas. Och framför allt kommer du äntligen att njuta av den varma luften på golvet!
Röret från vardagsrummet kommer upp genom taket till höger och går till en fläkt. Denna kompletteras med en ljuddämpare på vardera sidan. Röret fortsätter sedan till de olika inblåsningsventilerna.

För att rören inte skall böjas mellan de olika hålen så vilar de på specialbeslag, som du ev. kan palla upp på beslag, så att rören inte »krockar» med andra installationer. VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller till att Hjärtat i systemet, kanalfläkten, monteras mellan två av de stora, raka rören. Här ska du vara noga med att fläkten INTE får kontakt med några av rören – sker det, kommer bullret nämligen kunna fortplanta sig och förstärkas genom systemet. Därför fästs kanalfläkten mellan rören med två gummiklamrar. Ja tack, jag vill gärna få mejl från Gör Det Själv (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här”. Värmeflyttare kan köpas som färdiga paketlösningar, där du får allt som behövs för det antal rum du vill flytta värmen till. Ett komplett paket värmeflyttare med allt du behöver för att flytta värmen kostar ca 7000-8000 kr. Du kan själv montera och installera rören, men anslutningen av el bör du låta en elektriker göra.Det görs enklast med en så kallad rörkrage, som du kan måttbeställa. Kommer du inte åt underifrån, kan du ev. montera rörkragen uppifrån vinden i anslutning till att du för genom rören.

Om du har byggt en vinterträdgård eller ett uterum, så kan värmen där snabbt bli hög – även när det är kallt ute. Ta i så fall hand om denna värme genom att leda den vidare in i huset på samma sätt som vi gör det med värmen ovanför braskaminen.
Även en komplett anläggning, som det gör-det-självpaket som ventilationsbutiken.se erbjuder, kräver att man mäter upp de långa rören och sågar till dem enligt mått – mått som du själv tar.För att värmeflyttarna överhuvudtaget ska fungera krävs det att luften i hemmet kan cirkulera fritt mellan rummen och vardagsrummet. Är de svala rummen hermetiskt slutna är det inte meningsfullt att försöka blåsa in varm luft i dem. Övertrycket kommer nämligen göra att där inte finns plats för den varma luften, som bara kommer fastna i rörsystemet. Kan luften inte cirkulera riskerar du även att anläggningen drar ut rök ur din kamin, och det blir direkt livsfarligt. För att undvika kondensproblem är det viktigt att rören isoleras eller placeras i uppvärmda utrymmen. Här läggs två 50 mm mattor runt röret. Skarvarna tätas sedan med alu-tejp. Värmeflyttarpaket ”Gör det själv” – Vi har valt ut produkter som vi vet fungerar bra tillsammans och ger en mycket låg ljudnivå till ett oslagbart pris.Värmeflyttarpaketet är avsett för spridning av värme från ett rum till ett annat över en sträcka på ca 2.8 meter och innehåller de kanaldelar som behövs vid installation i de flesta fall.

Hur flyttar man värme?
Har du en luft-luftvärmepump eller en braskamin, och tycker det är svårt att få spridning på värmen i ditt hus? Då kan en värmeförflyttare vara lösningen för dig. En värmeförflyttare från Flexit är en fläkt med termostat, som startar vid ökad temperatur.
En värmeflyttare, även kallad luftflyttare, är en typ av fläkt som hjälper till att cirkulera luften mellan våningsplan eller mellan olika rum i ditt hem.Det finns värmeflyttare som arbetar med att cirkulera värme och kyla mellan två våningsplan genom att mekaniskt trycka upp luften till den övre våningen. En alternativ metod är att göra precis tvärtom.

När värmespridningen, eller spridningen av kyla, förbättras med hjälp av en värmeflyttare ökar du effekten av din värmekälla utan att behöva öka dess effekt. Detta leder till en mycket lägre energiförbrukning än om du ökar effekten på din värmekälla, eftersom fläkten i värmeflyttaren drar mycket lite energi jämfört med den värmekälla som producerar värmen.
I de fall då du har el-element som arbetar i stängda utrymmen blir skillnaden i energiförbrukning särskilt stor, och det är då särskilt lämpligt att utnyttja en värmeflyttare istället.

Om du använder din luftvärmepump som AC under sommaren sparar du energi genom att du slipper öppna dörrar eller fönster för att få en ökad luftcirkulation vid de tillfällen då kylan inte sprider sig tillräckligt långt från aggregatet. När du använder en luftburen värmekälla som en luftvärmepump, en braskamin eller direktverkande el, är ditt inomhusklimat och spridningen av värmen beroende på luftens framkomlighet inomhus. Det skapas då en mekaniskt styrd luftcirkulation som leder till att den varma luften cirkulerar upp till övervåningen där temperaturen stiger så att det blir ett jämnare inomhusklimat i hela huset.Många gånger installerar vi en värmekälla på bottenvåningen och resultatet blir då att värmen sällan sprider sig särskilt långt från det rum där värmekällan är installerad. I större hus, eller i villor där planlösningen inte är öppen, är det särskilt svårt att få värmen att sprida sig hela vägen till övervåningen.Värmeflyttaren hjälper i dessa fall till med att sprida värmen genom att förflytta kall luft från övervåningen ner till undervåningen där luften är uppvärmd. Eftersom det är enklare att flytta luft från ett utrymme än att trycka in luft i ett utrymme, är denna metod särskilt energieffektiv. Genom att installera en värmeflyttare mellan två åtskilda rum, eller mellan två våningsplan, förbättrar du spridningen av värmen, eller kylan, och får på så sätt ett jämnare inomhusklimat och en värmekälla som arbetar mer effektivt och drar mindre energi. Ett användningsområde som uppkommer tex vid ombyggnader är att luften blir för dålig i något rum. I de fallen är en fläkt som förflyttar luften en bra lösning. Luftförflyttare används ofta inom kontorsmiljöer där behoven ändras och ventilation inte går att anpassa till behoven. Luftförflyttaren cirkulerar luften och den luft som ventilationen ger når ut till kontorsplatser och mötesrum.Den vanligaste användningen är att fördela värmen från en braskamin i bostaden. Många känner igen sig i att det finns en kamin som ger skön värme i ett rum, det kanske till och med blir för varmt även om det inte blir varmt i övriga rum. Värmen behöver inte komma från en kamin utan det kan vara ett rum som blir väldigt varmt av solen eller att det finns en luft/luft värmepump som värmer upp ett rum men att värmen inte når ut i övriga rum. På samma sätt som att värmen från luft/luft värme pumpen inte når ut gäller på sommaren om den används för att kyla luften i bostaden.

Genom att förbättra ventilationen med värmeåtervinnande skapas en bättre cirkulation av inomhusluften. Det kan göras genom att montera ett FTX-aggregat med tillhörande rörkanaler eller genom montering av en decentraliserad ventilationslösning med samverkande fläktenheter.
Alternativen ovan har alla sina fördelar. Är luften dålig inomhus kan de ju vara aktuellt att förbättra ventilationen, görs det med värmeåtervinning förbättras 2 problem med samma åtgärd. Badrumsfläkt eller en “riktig” värmeförflyttare är 2 enkla lösningar som skapar en bättre luftcirkulation. Beroende på behov kan styrningen vara av/på eller på temperatur.

Enklaste lösningen är att installera en badrumsfläkt. Behovet är i princip det samma att flytta luft från ett ställe till ett annat , för badrumsfläkten normalt från badrum och ut. Vid konstruktion av en badrumsfläkt måste hänsyn tas till att fläkten skall skapa ett tryck så att den orkar blåsa ut luften även om det blåser på utsidan, Vilket gör att designen är teknisk och utseende mässigt anpassat för det. Ljud från fläkten och utseendet bör beaktas utifrån var värmeförflyttaren skall placeras. Läs mer om olika typer av badrumsfläktar.
Energy Building är inVENTer GmbH samarbetspartner på den svenska marknaden. Sedan verksamheten startades 2011 har fokus varit decentraliserad ventilation.Decentraliserad ventilation beskrivs på olika sätt. Vi på Energy Building ser det som ett system med flera små fläktenheter som arbetar tillsammans i en bostad utan ventilationskanaler. Lösning som vi arbetar med där en keramisk växlare är central uppfanns av Peter Moser för lite över 20 år sedan.

Airmove är en axialfläkt på samma sätt som merparten av badrumsfläktarna. Skillnaden är att den är designad för värmeförflyttning i bostäder, dvs den har inte behövt beakta en potentiell tryckskillnad mellan ut- och insida, istället är den byggd för att vara så tyst som möjligt. För ett enkelt och snyggt montage finns den i 2 varianter, genom innervägg på ett våningsplan eller genom bjälklag.

Är Värmeförflyttare bra?
Värmeflyttare, värmeförflyttare, luftflyttare, luftförflyttare – kärt barn har många namn. Med hjälp av värmeflyttare eller luftförflyttare kan du få till en bättre värmespridning i huset. På så vis kan du utnyttja en energieffektiv värmekälla, som en luft-luftvärmepump, i större utsträckning och spara mycket energi.
Vi skräddarsyr och levererar decentraliserad ventilation efter respektive kunds behov och förutsättningar. Vi arbetar löpande med arkitekter, husproducenter, byggföretag och privatpersoner.

Elfakturan är aldrig rolig läsning, speciellt inte nu när elpriset skjutit i höjden. Men det finns enkla saker i vardagen som du kan göra för att minska din förbrukning och kostnad. Här ger vi dig sex tips på vad du kan göra för att hålla nere elkostnaden i ditt hem.
Lock på kastrullen, tina maten långsammare i kylskåpet istället för snabbt i mikron och utnyttja eftervärmen i ugnen när du lagar mat. Det är enkla sätt att spara el i köket. Du sparar till exempel två tredjedelar el på att koka med locket på kastrullen mot att koka utan lock. Många små förändringar visar sig snart på din faktura.Genom att sänka inomhustemperaturen i ditt hem en grad, kan det göra stor skillnad för din elkostnad. Att sänka temperaturen 1 grad kan innebära att du kan sänka din värmekostnad med 5-6%.

Ofta har vi för kallt i frys och kyl. Det är fullt tillräckligt med – 18 grader i frysen och +6 grader i kylskåpet. För varje grad kallare du har i kylskåpet ökar energiförbrukningen med 10%. Att frosta av frysen sparar också energi. Äldre vitvaror är ofta riktiga energislukare, så ett tips är att se över dina vitvaror.Vänta om du kan med att tvätta tills du kan fylla maskinen och kör hellre tvätten på 40 grader än 60 grader om den inte är alltför smutsig. Där finns hundralappar att tjäna på ett år, speciellt med tanke på att ett normalhushåll tvättar cirka 200 tvättar om året. Att hänga ut tvätten istället för att torktumla sparar också sköna kronor och energi.

Se till att korta tiden som du står i duschen. Det är bättre att duscha än att tappa upp ett helt badkar, men se till att inte slösa onödiga mängder varmvatten. Då gör du en mijötjänst samtidigt som du kan spara en slant på uppvärmningen av varmvatten. Visste du att cirka 60% av energin vi använder hemma går till uppvärmning? Det finns pengar att tjäna genom att ha väl isolerat och se till att värmen inte släpps ut i onödan via tak, väggar, golv och fönster. Dessutom kan det vara smart att se över dina uppvärmningsalternativ. Har du exempelvis direktverkande el kan det vara smart att kika på ett alternativ som värmepump eller fjärrvärme om det är möjligt. Vi använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Mer informationNjut ännu mer av värmen från din braskamin. Med en kaminfläkt monterad på din braskamin sprider sig värmen effektivt från rum till rum. Kaminfläkten ger snabb fördelning av värmen och jämnare temperatur. Termostatstyrd – startar automatiskt när du eldar och stannar när elden falnat. Enkel att montera, även i efterhand med bibehållen uteluftsanslutning. Kaminfläkten döljs på ett snyggt vis genom en täcklucka i kaminens färg.

Skall tilläggas att vi byggde till 2015 och satte då in en fläkt som drar ut luft från tillbyggt badrum samt tvättstuga. Dvs vi har ett undertryck i huset. Innan tillbygget hade vi enbart självdrag.
En värme-/luftförflyttare har till uppgift att flytta luft från ett rum till ett annat. Syftet är att sätta fart på luften så att klimatet, framför allt temperaturen, blir jämnare. Det gör också att värmekällor och kylare blir effektivare.Lekrummet har sin dörröppning mot en korridor som leder till trappan upp till hallen som ligger bredvid vardagsrummet. Det finns inga dörrar, så luften kan flöda fritt om det är hål i vardagsrumsgolvet. Det är det nu. 🙂 I hålet, som sitter nedanför ett elementlöst fönster, finns en fläkt som blåser ner kall luft från vardagsrumsgolvet. Hålet kommer ut i taket bredvid luftvärmepumpen.Mätte upp resistansen i den befintliga NTC termistorn, tror det var 3 kOhm. Köpte 2 st 2.2 kOhm NTC termistorer och parallellkopplade dessa, tänkte först bara använda en och köpte en i reserv men det blev att jag använde båda två för att säkert veta att den inte startar på dagen. Kopplat den via en shelly1 som styrs via wifi, slår på på morgonen och av på kvällen, pumpen tror då att vattnet är 40 grader varmare än det är. Har faktiskt fungerat riktigt bra. Dock med tonårstjejer och ibland en duschande fru på kvällen så har pumpen att jobba med på natten för att få upp tempen.

Funderar på om man skulle dra ner hastigheten på fläkten eller rent av stänga av för att få bättre cirkulation på värmen invändigt. Aktuellt bara på vintern som jag ser det för att sprida värme.
Ovanför lekrummet (med luftvärmepumpen) ligger vardagsrummet. Det har många fönster (2-glas) och bara två vattenradiatorer så det är ofta svalt där under vinterhalvåret. Genom att sätta en värmeförflyttare i golvet/taket mellan vardagsrummet och lekrummet, hoppas jag få fart på luften mellan våningarna.Värmepumpen har en temperaturgivare instucken i manteln på varmvattenberedaren. I pumpen ställer man vid vilken temperatur den skall ladda och vid vilken temperatur den skall stopp laddningen. Om fysikens lagar stämmer, kommer den kalla luft som försvinner från vardagsrummet att ersättas på det sätt som är enklast. Det är förhoppningsvis framför allt den varma luften på nedervåningen eftersom det bildas ett övertryck där med hjälp av fläkten och varm luft stiger uppåt. #10: Jag tycker hittills att den har fungerat bra och ser att den försöker styra timmarna till natten. Nu har det ju inte varit så kallt i Göteborgsområdet än och det först nu det är runt nollan. Jag har även styrt varmvattenladdning till natten med ett parallellkopplat motstånd. detta gör att bergvärmepumpen går för fullt på natten för att både värma vatten och hus. Då den prioriterar varmvatten är jag rädd för att den inte skall orka värma huset när det blir kallare.Vi lät nyligen installera en luftvärmepump på nedervåningen i huset. Den har tillräcklig kapacitet för att värma upp hela huset om det skulle behövas. Problemet är att luft inte flyttar på sig särskilt mycket av sig själv. Varm luft stiger uppåt, men det är inte mycket mer än så. En luftförflyttare ska råda bot på det.#7: Har ju en bergvärmepump till vv och (radiatorer/golv) som primär värmekälla. Denna kopplad till en Ngenic Tune. Stödeldar i kaminen ibland på dagen samt kvällen. Tänkte man kanske kunde stänga av frånluftfläkten just vid eldning i kamin och låta en hemmabyggd airmove cirkulera luften.

#8: Du borde kunna använda exempelvis en Home Assistant som startar luftförflyttaren när temperaturen i rummet med kaminen är högre och samtidigt stänga av frånluftsfläkten.
Meningen är att fläkten ska vara igång dygnet runt, året runt, år efter år. På vintern flyttar den kalluft och på sommaren flyttar den varm luft. När vi eldar i kaminen i vardagsrummet kommer fläkten att skicka ner varm luft till nedervåningen. När värmepumpen känner det ska den minska sin värmeeffekt och spara energi.I större villor, eller i hus där värmekällan är placerad på bottenvåningen en bit bort från trapphuset, är en ojämn värmefördelning mycket vanlig. I dessa fall är det inte ovanligt att man installerar en kompletterande värmekälla för att uppnå önskad temperatur i hela huset. En värmeflyttare använder istället en energieffektiv fläkt för att öka luftcirkulationen mellan våningsplanen, och ger på så sätt en bättre värmefördelning för lägre omkostnader.I bostäder med flera våningar är temperaturskillnader mellan våningsplan ett vanligt problem när du har en luftburen värmekälla. När du använder en luftvärmepump, braskamin eller direktverkande el för att värma upp din bostad, sprids värmen via din inomhusluft. För att värmen, eller kylan, ska fördelas jämnt över hela bostaden är god luftcirkulation ett måste, annars står värmen still och koncentreras till en del av huset.På sommaren är funktionen omvänd då kall luft cirkuleras upp till övervåningen genom att den uppvärmda luften fläktas ner till bottenplan. Detta kontinuerliga luftutbyte leder till en mer jämnt fördelad kyla och lägre temperaturer i hela huset.

På vintern är det ofta svårt att få den varma luften att sprida sig till bostadens övervåning. En värmeflyttare åtgärdar problemet genom att skapa ett undertryck i bostaden genom att flytta ner kall luft från övervåningen till husets bottenplan. Då skapas ett undertryck på övervåningen, och övertryck på undervåningen. Detta leder till att den varma luften från undervåningen automatiskt letar sig upp på övervåningen.
Om man försöker trycka upp varm luft från undervåningen i en relativt stängd trappa, lägger sig ofta övervåningens kalla luft som ett lock över trappan och hindrar att varm luft kan ta sig upp. En värmeflyttare tar sig runt detta problem. Resultatet blir en jämnare fördelad värme och en bättre luftcirkulation inomhus.