Posted on

Fotvård Hisingen Göteborg

Vi förebygger, lindrar och behandlar problem som dina fötter kan tänkas ha. Behandlingen anpassas efter dina specifika behov och självklart är vi medicinska fotterapeuter!Syran i citroner kan mjuka upp förhårdnader så att de blir lättare att ta bort. Applicera citronsaften direkt på dina förhårdnader och låta torka in. Upprepa 2-3 gånger om dagen.

Hur ofta ska man gå på fotvård?
– I förebyggande syfte rekommenderar jag att du går cirka fyra gånger per år medan de som är äldre och inte längre kan ta hand om sina fötter på egen hand bör gå var sjätte vecka, säger Marina. Hur du behandlar dina fötter när du är ung är viktigt, då det påverkar hur dina fötter kommer må när du blir äldre.
Bikarbonat fungerar som en naturlig avlägsnare av förhårdnader, döda hudceller och bekämpar även bakterier och svampinfektioner. Tillsätt 2-3 matskedar bikarbonat i ett varmt fotbad och sätt i fötterna i ca 15 minuter. Fila/gnugga sedan bort döda hudceller med en fotfil eller pimpsten.

Vit vinäger har hög syrahalt, vilket är effektivt för att bli av med förhårdnader. Dessutom motverkar det bakterier och svamp, vilket minskar infektionsrisken. Blanda en del vit vinäger med tre delar vatten och gnid blandningen direkt på förhårdnaden. Täck fötterna med bandage eller en handduk och sov med detta över natten. Morgonen efter peelar du förhårdnaden med pimpsten eller en fotfil. Skölj sedan fötterna och smörj in med mjukgörande fotsalva.
Gnugga det torra området med en pimpsten, lätt att använda även på de mest känsliga fotområdena. En pimpsten underlättar eliminering av död och torr hud samtidigt som den lindrar smärtan och påskyndar återhämtningen av huden.Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Torra, trista förhårdnader på fötterna – är det något du känner igen? Ett vanligt fenomen många av oss som tränar, ofta på grund av tung press på fötterna och skor som sitter åt för hårt. Inte så attraktivt, men framför allt smärtsamt om du inte behandlar förhårdnaderna på rätt sätt. Som tur är finns det dock några naturliga sätt att bli av med förhårdnader. Prova någon av våra 4 huskurer för mjuka, sköna fötter.

Om du har diabetes behöver du en remiss till den medicinska fotvården från en behandlande läkare, distriktssköterska eller diabetessköterska. När det gäller reumatisk sjukdom och psoriasis ska remissen komma från en specialist, och i övriga fall från en behandlade läkare.Medicinsk fotvård innebär behandling och åtgärder som är viktiga för att undvika allvarliga komplikationer. Det kan till exempel vara att förebygga svårläkta sår, felställningar eller amputation.

Fotvården ingår i högkostnadsskyddet och du har rätt till maximalt fyra behandlingar per år eller om du har psoriasis maximalt sex behandlingar per år.Du kan själv välja vilken mottagning remissen ska skickas till. Du väljer mellan godkända mottagningar som har skrivit avtal med Region Skåne. Du har rätt att välja mottagning var som helst i Skåne.

Vem har rätt till gratis fotvård?
Du som patient har rätt till kostnadsfri fotsjukvård om du är 85 eller äldre och har remiss till fotsjukvård.
Du kan få medicinsk fotvård under vissa förutsättningar, till exempel vid nedsatt känsel, deformiteter, nervpåverkan, kärlsjukdom, nedsatt cirkulation, tidigare diabetssår, svåra förhårdnader eller om du redan genomgått en amputation.

Sedan ett år tillbaka är det till vårdcentralen man ska vända sig för att få medicinsk fotsjukvård, i stället för att som tidigare själv välja en privat fotvårdsterapeut som har avtal med regionen.
– Patienter kan alltid söka fotvård på en annan mottagning än där de är listade. Däremot finns det poänger med att lista sig där en är nöjd med sin fotvård eftersom det skapar bäst förutsättningar för hälsan att ha vården samlad hos en vårdgivare.

Vad gör bikarbonat i fotbad?
Bikarbonat fungerar som en naturlig avlägsnare av förhårdnader, döda hudceller och bekämpar även bakterier och svampinfektioner. Tillsätt 2-3 matskedar bikarbonat i ett varmt fotbad och sätt i fötterna i ca 15 minuter. Fila/gnugga sedan bort döda hudceller med en fotfil eller pimpsten.
De som ordineras fotsjukvård av läkare ska kunna få det på vårdcentralen i stället för vid någon av de 142 fotvårdskliniker som har avtal med Region Stockholm.– Om det finns brister måste det följas upp i varje enskilt fall. Därför är det alltid bra att patienter framför sina synpunkter till Patientnämnden eller till oss i politiken, säger hon. Ett minne blott. Stockholmaren Olav Fumarola Unsgaard har skildrat sina 20 år i Göteborg i korta kapitel i boken Lilla Valparaiso – dagar och nätter . Trappan med ABFs tidigare folkbildningsverksamhet har tillägnats ett eget kapitel. Vårdcentralerna ska ha egna fotvårdsterapeuter, eller anlita fristående kliniker som underleverantörer. Marie-Louise kommer nu att ansöka om att få avtal med vårdcentraler.Nyordningen fungerar sådär, eller egentligen inte alls, tycker Östermalmsbon Helen Magnusson. Hon är diabetiker och behöver fotvård en gång i månaden, då hon lider av svåra nageltrång.

– Annars väntar konkurs, eller få får jag gå i pension. Men jag hade tänkt jobba till 67, säger hon, och förklarar att hon som egenföretagare inte haft möjlighet att sätta undan pensionsinbetalningar.Emma Henriksson, ordförande i Storstockholms diabetesförening, bekräftar att det numera kan vara svårt att få tid för fotvård, dels beroende på eftersläpning efter pandemin, och dels på att en del vårdcentraler inte har tillräckligt med fotvårdsresurser.

Vad krävs för att få medicinsk fotvård?
Du kan få medicinsk fotvård under vissa förutsättningar, till exempel vid nedsatt känsel, deformiteter, nervpåverkan, kärlsjukdom, nedsatt cirkulation, tidigare diabetssår, svåra förhårdnader eller om du redan genomgått en amputation. Det gäller för dig som har: diabetes typ 1. diabetes typ 2.
Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.Vårdgivarwebben är Västra Götalandsregionens samlingsplats för information till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården eller med vårdfrågor i Västra Götaland. Information som är specifik för en förvaltning eller vårdenhet finns på respektive enhets webbplats.

Vi ansvarar för att du har tillgång till en bra sjukvård och vi skapar förutsättningar för en god hälsa för alla i Västra Götaland. Våra andra uppdrag är att arbeta med kultur, kollektivtrafik, tillväxt och en hållbar utveckling i Västra Götaland. Vi är en politiskt styrd organisation.

Vad kostar fotvård för pensionärer?
För pensionärer har jag en behandling, Seniorfotvård, Pensionär, inkl fotmassage – 50 minuter (530:-), med fotbad, klippning, filning av naglar, nagelbandsvård med vaselin samt behandling av torr hud. Filning med fil + fotkräm och/eller med maskin ingår i behandlingen.
Medicinsk fotv\u00e5rd Hisingen, Hisingens fotv\u00e5rd, ambulerande fotv\u00e5rd, fotv\u00e5rd hembes\u00f6k Hisingen G\u00f6teborg, hemfotv\u00e5rd G\u00f6teborg Hisingen\n

Unna dig en fotbehandling. Fötterna bär hela kroppen och behöver din omvårdnad. Fotvård förebygger också smärta, snedbelastning och andra problem. Jag har gått kurs i Medicinsk fotvård (Diabeteskurs för fotterapeuter) på Akademiska sjukhuset i regi av Region Uppsala och Akademiskt primärvårdscentrum (Karolinska sjukhuset) i Stockholm.
Jag erbjuder Klassisk fotvård, inklusive fotmassage – 60 minuter (660:-) med fotbad, klippning, filning av naglar, nagelbandsvård med vaselin samt behandling av torr hud. Filning med fil + fotkräm och/eller med maskin ingår i behandlingen. Tjocka naglar kan jag slipa ner om det önskas. Jag kan även göra lättare behandling mot nageltrång. Slutligen tvättar jag dina fötter med varma handdukar, torkar och avslutar behandligen med en kortare avslutande fotmassage.För pensionärer har jag en behandling, Seniorfotvård, Pensionär, inkl fotmassage – 50 minuter (530:-), med fotbad, klippning, filning av naglar, nagelbandsvård med vaselin samt behandling av torr hud. Filning med fil + fotkräm och/eller med maskin ingår i behandlingen. Tjocka naglar kan jag slipa ner om det önskas. Jag kan även göra lättare behandling mot nageltrång. Slutligen tvättar jag dina fötter med varma handdukar, torkar och avslutar behandligen med en kort fotmassage.För att få fotsjukvård ska du kontakta din vårdcentral. De bedömer då ditt vårdbehov och erbjuder fotsjukvård. I de fall vårdcentralen har anlitat underleverantörer för fotsjukvården så remitteras du till den vårdgivare som de har ett samarbete med.Fotterapeuten behandlar dig utifrån givna anvisningar och utifrån dina behov. Hen berättar även vad du själv kan göra för att förebygga eventuella framtida fotproblem.

Vem har rätt till medicinsk fotvård Göteborg?
Det är inte ålder utan bakomliggande sjukdomar och fotens status som avgör behovet av medicinsk fotvård. Är man berättigad till medicinsk fotvård om man är barn? Det är inte ålder utan bakomliggande sjukdomar och fotens status som avgör behov av medicinsk fotvård.
Att bli behandlad av en fotterapeut på en vårdcentral kostar lika mycket oavsett om vårdcentralen drivs av Region Stockholm eller av ett privat företag.Om du som patient går på behandlingar inom specialistvården, till exempel till en diabetesmottagning på ett sjukhus eller en reumatolog, så är det de som ska remittera till din vårdcentral om de bedömer att det finns ett behov av fotsjukvård.Inom fotsjukvården behandlas bland annat du som har fotproblem på grund av diabetes eller andra sjukdomar. Fotsjukvården samverkar med den övriga sjukvården för att förebygga och behandla fotskador. För att få fotsjukvård ska du kontakta din vårdcentral.Det är vårdcentralerna som ansvarar för att erbjuda fotsjukvård. Inom fotsjukvården arbetar fotterapeuter och podiatriker. Podiatriker är fotterapeuter med akademisk utbildning. Region Stockholm ställer krav som innebär att en fotterapeut ska ha minst undersköterskeutbildning eller gymnasieskolans treåriga omvårdnadsprogram och sedan vidareutbildat sig till fotterapeuter. Dessutom ska de läst grund- och fördjupningskursen i fotvårdsterapi inom diabetesbehandling.

Vad är skillnad mellan medicinsk fotvård och pedikyr?
Varför Medicinsk fotvårdsterapi och vad är skillnaden mellan pedikyr och Medicinsk fotvård? Den största skillnaden är att en Medicinsk fotvårdsterapeut, förutom att ge fötterna en estetisk ”pånyttfödelse” liksom pedikyr gör, fokuserar på att avhjälpa och förebygga symptom som på olika sätt kan ge ömma fötter.
Hos oss har alla medlemmar en gedigen utbildning och är godkända enligt Socialstyrelsens riktlinjer för medicinsk fotvård. Vi är en fri och obunden yrkesorganisation med över 2000 fotterapeuter i Sverige som tillsammans arbetar för en bättre fothälsa. Hos oss ingår även en behandlingsskadeförsäkring om du skulle drabbas av en skada, under behandling, eller till följd av behandlingen!Är du nära anhörig och vill hjälpa din förälder med fotvård, vilket är viktigt för att fötterna ska kunna fungera optimalt och utan att din förälder behöver ha ont, så kan du ringa och boka mig för en medicinsk fotvårdsbehandling, eller om du vill få konsultation över telefon.