Posted on

Friggebod Bastu Och Gästrum

Att bygga ett hus på landet kan kräva minst lika mycket tid och ge lika mycket bekymmer som att uppföra en permanentbostad. Sommarnöjen gör processen enklare. Vår tydliga process innebär att du kan luta dig tillbaka och låta oss göra jobbet. Din personliga projektledare kommer guida dig genom processen.Våra hus tillverkas inomhus under perfekta förhållanden och vi är kompromisslösa i valet av träkvalitet och detaljer. Väljer man bra material håller huset längre. Det är inte svårare än så.

Arbetar man i naturen lär man sig respektera den. Vår byggmetod med minimala transporter är skonsam för miljön och bevarar naturen på ditt lantställe.
Nuvarande regler för friggebodar på 15 kvm började gälla 2008. Tidigare regler begränsade storleken till 10 kvm. 2008 var också året som Sommarnöjen skapade Sveriges första sortiment av arkitektritade friggebodar på 15 kvm.Vårt grundpris inkluderar ett nyckelfärdigt hus i naturmaterial. Priset på huset är fast och inga dolda poster tillkommer. Trailertransport över hela Sverige ingår, likaså kranen som lyfter huset till din tomt. Väljer du tjänsten Totalansvar ingår också projektledning, kvalitetskontroll och ansvar för markarbeten på tomten, grund och anslutningar av el och VA. Väljer tjänsten Totalansvar Fast pris ingår också arbetena i priset, liksom dina byggherrekostnader.

Ett värde med friggebodar är att de får byggas även på fastigheter som är fullt bebyggda enligt detaljplanen. Därför är friggebodar en särskilt bra möjlighet för fastigheter som omfattas av detaljplan och redan har utnyttjat sin byggrätt. Här får friggeboden, till skillnad från bygglovspliktiga hus, placeras på prickmark, vilket ger fler möjligheter med placering. Dessutom innebär reglerna att friggebodar är undantagna från detaljplanens begränsningar, om t ex takvinkel, takmaterial och annan utformning.
Varje arbetsmoment i ditt hus kontrolleras i fabriken för att finishen ska hålla högsta kvalitet. När huset är klart granskas det av en oberoende besiktningsman. Väljer du Nyckelfärdigt hus är vi ansvariga för tillverkningsfel i tre år. Med Totalansvar är vårt ansvar tio år och omfattar även markarbeten, grund och anslutningar som har utförts av lokala entreprenörer.

När du har tecknat ett avtal med oss rekognoserar vi vägen till din tomt och säkerställer att kranlyft fungerar. Därefter påbörjas processen med bygglov, bygganmälan och eventuella andra ansökningar. Skulle transporten inte gå att genomföra eller huset inte få byggas hävs givetvis ditt husköp.
Du betalar ditt hus i fyra steg, i samma takt som kostnaderna för tillverkningen uppstår. Detta ger lägst kostnad för dig. Om du känner dig tryggare eller din bank föredrar kan du också välja att betala 90 % av beloppet efter leverans.Vi hanterar dagligen frågor om friggebodar runt om i Sverige. Du är välkommen att kontakta oss med dina funderingar. Se våra nyckelfärdiga friggebodar här. Välj mellan tre smidiga sätt att anlita oss. Nyckelfärdigt hus är mest ekonomisk. Med Totalansvar behöver du göra någonting själv. Och med Totalansvar Fast pris ingår dina byggherrekostnader, markarbeten och anslutningar av el och VA i priset. För att uppföra en friggebod krävs en huvudbyggnad på fastigheten. Samtidigt går det bra att bygga en friggebod på en obebyggd tomt, men då är det inte formellt en friggebod, utan en liten bygglovspliktig huvudbyggnad på 15 kvm.Kort sagt kan friggebodar användas till allt från en grillstuga som kompletterar uteköket till en bastustuga eller en cool gäststuga – beroende på vilka ekonomiska tillgångar du har till ditt förfogande. Sist men inte minst är en friggebod en bra investering på grund av dess många användningsområden. Som vi har nämnt tidigare går en friggebod att använda till nästan vad som helst. Du kanske använder friggeboden som hemmakontor medan potentiella köpare istället vill använda stugan som träningsrum eller en hemmabio. De kommer behöva göra lite ändringar men så länge friggeboden är vinterisolerad, så att den går att använda året runt, kommer de potentiella köparna tveklöst att se den extra ytan som ett stort plus. En friggebod är ett litet hus som går att använda på en mängd olika sätt. Alla har sin idé om vad de ska använda friggeboden till för att fylla ett behov. En del väljer att använda friggeboden som trädgårdsbar, bastustuga, gäststuga, hemmakontor, hobbyrum eller träningsrum, för att bara nämna några exempel. Många väljer också att sätta upp och inreda en friggebod för att hyra ut den till turister via Airbnb eller någon annan stugförmedlingstjänst.Det bästa med friggebodar är att de erbjuder mer boyta, och vem vill inte ha det? I det socio-ekonomiska klimat som råder i dagsläget behöver allt fler moderna lösningar för vardagliga problem. Det kan till exempel handla om ett behov av att ha hemmakontor efter en flytt ut på landsbygden eller en möjlighet att kunna hyra ut en liten bostad till studenter eller turister för att få en extra inkomst.

Allt du behöver göra är att hitta en friggebodsmodell som passar din behov och din trädgård. Oavsett om du är på jakt efter en liten friggebod att använda som hemmakontor eller en större som kan användas som underhållningsrum eller gästrum, så finns det mängder av modeller att välja mellan på marknaden. Det enda som sätter gränser är din fantasi och möjligtvis din budget. I det senare fallet kan det vara bra att veta att det finns lika många prisklasser som det finns modeller av friggebodar.

Förutom att friggebodar är mycket praktiska att tillgång till så höjer de även värdet på din fastighet. Ett extra rum – helt avskilt från den övriga bostaden – som går att använda till en mängd ändamål är eftertraktat bland många husköpare. Och det som är eftertraktat genererar i regel både ett högre utgångspris och försäljningssumma. För att det ska göra det är så klart viktigt att du väljer en friggebod av hög kvalitet och placerar och inreder den på ett bra sätt.

Det är omöjligt att ge ett exakt svar på den frågan eftersom det är så många faktorer som spelar in. Parametrar som påverkar värdeökningen är bland annat var du bor, vilken efterfrågan det är på hus i området och inte minst vilken kondition och storlek det är på friggeboden. Många mäklare är dock eniga om att du utan problem får igen kostnaden för att köpa och installera friggeboden när du säljer huset.
Du behöver även mäta upp platsen där du har tänkt att placera friggeboden så att du vet att utrymmet räcker. Ett misstag som är betydligt vanligare än man tror, men som är väldigt enkelt att undvika, är att köpe en modell av friggebod eller friggebod som inte ryms i trädgården. Vill du får ut så mycket som möjligt för ditt hus den dag du bestämmer dig för att sälja är det viktigt att du väljer en friggebodsmodell som passar ihop med huset och inte skapar några problem i onödan.

När du har bestämt vilken modell du vill ha och om du vill ha el, vatten och avlopp indraget i friggeboden är det viktigt att du tar reda på om du behöver ansöka om några speciella lov eller tillstånd. Beroende på husets storlek och användningsområde kan du behöva ansöka om bygglov, marklov eller andra tillstånd kopplade till vatten och avlopp.
En annan anledning till fastigheter som har en friggebod i trädgården är attraktiva är att den extra boytan redan är på plats. Det är mycket arbete och stök med att bygga på eller bygga ut ett befintligt hus och det är långt ifrån alla fastigheter där det går att inreda ett extra rum genom att bygga om källaren eller vinden, eller där en utbyggnad är möjlig.Yngre par kan förvandla en friggebod till en social yta för att umgås med släkt och vänner, och familjer med många barn kan också behöva extra yta i takt med att barnen växer upp och behöver någonstans att dra sig undan med kompisar eller för att kunna läsa läxor i lugn och ro.

Hur nära grannen får man bygga bastu?
Grannintyg om bastun placeras närmre tomtgräns än 4,5 meter. Det krävs godkännande av samtliga fastighetsägare på grannfastigheten, underskrift görs på situationsplan och ritningar.
En helt naturlig och självklar fråga när du börjar undersöka alternativen och möjligheterna att bygga en friggebod är om det verkligen är värt investeringen. Till din stora glädje kan vi berätta att svaret på den frågan är ett rungade ja!Om du inte planerar att sälja ditt hus utan bara behöver mer yta till något, kan det vara bra att lära sig mer om alla de användningsområden som en friggebod kan ha. Den kan enkelt ändras till exempelvis:

Är det krav på golvbrunn i bastu?
Behöver jag avlopp? Betrakta bastun som ett våtrum och välj golvmaterial därefter. Golvbrunn är inget krav men en tillgång. Brunn utan vattenlås kallas ofta för bastuspygatt och har fördelen att den inte torkar ut om den är ansluten till en mer frekvent använd brunn.
Det är inte bara pengarna som är en fördel här. Med en friggebod i trädgården blir ditt hus med attraktivt för många köpare, vilket kan leda till att det går fortare att sälja huset. Det är inte ovanligt att husägare tycker att det tar lång tid att hitta rätt köpare, men det gäller sällan för fastigheter med extra boendeyta i trädgården. Tänk dig följande scenario: du vill sälja ett hus med två sovrum och en familj med ett litet barn kommer och tittar på huset. Det första de kommer att titta på är om huset fungerar för dem på sikt. De kommer med största sannolikhet sätta stort värde på att det finns ett hemmakontor i trädgården, ett hemmakontor som de senare kan göra om till ett extra rum när deras barn växer upp.

– Denna moderna friggebod är oslagbar med tanke på möjligheten att skapa ett matchande extrarum till sin putsade villa nu när reglerna har ändrats till 15 kvm. Det näst intill underhållsfria huset får man på köpet, säger Gull-Britt Jonasson VD på Finja Betong.Den nya bygglagen om 15 kvm gäller också växthus. Dagens växthus fungerar lika mycket som ett uterum som en plats för odling. Ju närmare bostaden man placerar det, desto mer utnyttjar man sitt växthus. Det finns konstruktioner som man monterar direkt mot husfasaden. Om man ställer in några trädgårdsmöbler i växthuset finns möjligheten att fika, läsa och vila i en ljuvlig miljö där det doftar av blommor, och där det alltid är tyst, varmt och vindstilla.

Är bastu en friggebod?
Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.
– En friggebod används ofta som förråd. Släng ut alla cyklar, trädgårdsmöbler och redskap som förvaras där och bygg en bastu istället, uppmanar Donald!Endast fantasin sätter gränser för vad friggeboden kan användas till. På 15 kvadratmeter kan man få plats med mycket om man planerar väl. Stens små hus är ett företag som ritar fantasifulla och originella friggebodar, lusthus, bastutorn, badbåtar med mera på max 15 kvadratmeter. Det senaste tillskottet är ett modernt ?korsvirkeshus? som kan användas som lusthus eller vinterträdgård och fungerar som en trivsam matplats ute i naturen. På villatomten har Donald Mannerdahl byggt om familjens friggebod till en klassisk bastu. Stugan inrymmer både en bastu, en förpik, som kan användas som gäststuga eller relaxrum, och en veranda. Bastun, som är en traditionell våtbastu med el-aggregat, har två lavar i olika nivåer och med plats för 5-6 personer. Genom fönstret kan man titta ut på tomten, på växterna och djurlivet och följa årstiderna. – Ett växthus kostar ofta bara hälften av vad ett riktigt uterum kostar. Därför köper många ett växthus och kombinerar odlingen med uterums-funktionen, säger Ulf Secher som är lantmästare och växthusförsäljare på Classicum.

Vad räknas som gäststuga?
En gäststuga räknas som en komplementbyggnad. Det betyder att den är fristående från bostadshuset på fastigheten och underordnar sig densamma.
Donald Mannerdahl, en av Sveriges mesta bastubadare, byggde en bastu av sin friggebod. I stort sett varje dag, året runt, bastar han, antingen hemma i villan i Täby, vid sommarstugan i Roslagen eller med Domaruddens bastusällskap i Åkersberga.

Måste man isolera en bastu?
Bygga väggar till bastu Var noggrann med isoleringen. Den är nödvändig för att uppvärmningen av bastun ska gå snabbt och för att driften ska bli ekonomisk. I en familjebastu bör isolertjockleken vara 45 eller 70 mm. Bastuvägg mot yttervägg ska ha en luftspalt på minst 20 mm mellan bastuvägg och yttervägg.
Ett par gånger i månaden kommer Allt om Bostads Nyhetsbrev – rakt ner i mejlboxen. Där samlar vi det senaste som har hänt inom Hem & Trädgård. Vi ger dig tips & råd samt ger dig möjlighet att tävla om fina priser och få unika erbjudanden.Inom detaljplanerat område och inom sammanhållen bebyggelse krävs oftast bygglov för att uppföra en gäststuga. Bestämmelser om gäststugans storlek, placering och utformning kan skilja sig åt i olika områden.

Får man ha toa i en friggebod?
Vilka regler gäller för installation av toalett i en friggebod eller attefallshus? Vill man skaffa sig ett mindre badrum i friggeboden med toalett och kanske till och med dusch så krävs vatten och avlopp. När du drar in vatten och avlopp till friggeboden måste du göra en bygganmälan till din kommun.
Vellinge.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats. Om du vill ha mer information om vår användning av cookies, inklusive hur du kan blockera eller radera dem, läs mer här cookies på vellinge.se.En gäststuga kan även uppföras som ett attefallshus om byggnaden är högst 30 kvadratmeter. Om du vill uppföra en gäststuga som attefallshus ska du lämna in en anmälan om attefallsåtgärd.

Om din fastighet ligger i ett område där det finns detaljplan och områdesbestämmelser så kan det finnas specifika regler för hur du får uppföra en gäststuga. I vissa områden saknas särskilda bestämmelser för just gäststugor och i dessa fall gäller följande:
Jabo är marknadsledande på bygglovsfria friggebodar. Här är deras 15 m² stora modulfriggebod i sann funkisstil. I grundsatsen ingår 14 väggmoduler som kan bytas mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras var du vill.Det här är en av Jabos stora komplementbyggnader som erbjuder enormt mycket valfrihet i form av utbytbara moduler. I den här grundsatsen ingår 16 väggmoduler som kan bytas mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras var du vill.Det här är ett av husen i Jabos växande utbud av Attefallshus – komplementbyggnader som får byggas upp till 25 m² utan bygglov. Jabo Flex Funkis på 18,4 m2 är ett trevligt komplementhus i äkta funkisstil. I grundsatsen ingår 16 vägg-moduler som kan bytas mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras var du vill.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Ett av Jabos Attefallshus i klassiskt utförande. I den här grundsatsen ingår 16 väggmoduler som kan bytas mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras var du vill.
En rymlig friggebod i klassiskt utförande för dig som vill ha lite mer utrymme. På 15 kvadrat kan du exempelvis inreda ett gästrum, en bastu eller ett kontor på tomten. I grundsatsen ingår 14 väggmoduler som kan bytas mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras var du vill.Nordic Room Improvement (NRI) är en koncern som utvecklar, marknadsför och distribuerar interiör, exteriör och renoveringsprodukter till konsument och proffsmarknaden i Norden. Verksamheten bedrivs genom gruppens egna varumärken Lundbergs, Jabo och Duri som alla har marknadsledande positioner inom sina sortimentsområden.

Flex är gedigna, moderna och hållbara friggebodar med en twist. Väggar, dörrar och fönster kan nämligen flyttas, bytas och läggas till, precis som du vill! I Flex-serien ingår totalt sju friggebodar och Attefallshus, från 10-25 m2. Välj storlek och modell, sedan skräddarsyr du utseendet. Kanske flyttar du dörren till kortsidan, eller byter den mot ett skjutdörrsparti.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

En friggebod är en komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.Kontakta gärna byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga. De kan svara på om du får uppföra en friggebod på den plats och på det sätt som du har tänkt dig.

En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad.Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte av några planbestämmelser i detaljplan. Det betyder att du till exempel får uppföra en friggebod även på prickmark (som normalt inte får bebyggas) och oavsett vad detaljplanen anger om hur stor area på varje tomt som får bebyggas.Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus. Det viktiga är att den används som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. I närheten av en allmän väg krävs tillstånd från länsstyrelsen för att uppföra eller bygga till en friggebod som kan påverka trafiksäkerheten. Detta gäller endast utanför detaljplanelagt område. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden. Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare. För vedeldad bastu krävs anmälan för installation av eldstad. Anmälan krävs även för anordningar av vattenförsörjning eller avlopp. Tänk även på de brandskyddsregler som gäller för byggnader som är större än 10 kvadratmeter och som placeras närmare bostadshuset än 4 meter. – Källa, storaensoskog.se

Attefallshusen har många användings område tack vare sin storlek. Men om vi håller oss till vilka regler som gäller som är det väldigt lik med friggeborden. I skilland från friggeboden får man använda sitt attefallshus som en självständigbostad. Attefallshuset måste stå 4,5m ifrån grannen annars krävs deras tillstånd. Max byggytan är på 25m2. Det är uppe på förslag att ändra det till 30 m2 men än så länge har det inte gått igenom. Från marken upp till taknocken får det vara 4,5 meter på denna typ av byggnad.
“Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.” – Källa, boverket.seOm bastun är större än 15 kvadratmeter så krävs bygglov. En friliggande bastubyggnad räknas som mindre komplementbyggnad, så kallad friggebod. Byggnaden ska ligga inom en radie av max 25 meter från bostadshuset annars krävs bygglov.

Nu börjar man drömma om sommarens alla planer. Är det i år ni ska bygga en friggebod eller kanske en härlig pergola. Men vad krävs för att du ska få bygga på din tomt? Behöver du göra en anmälan om byggnaden eller krävs ett riktigt bygglov? Här ska vi berätta vad de olika byggnaderna kräver för sort tillstånd. Tänk på att alla bygglovs befriande byggnader som är närmare än 4.5 meter till din granne. Kräver deras tillstånd. Om grannen inte ger deras tillstånd och du ändå vill bygga måste man ansöka om bygglov.Kontrollansvarig: Byggåtgärden behöver troligtvis inte en kontrollansvarig. Förändras bärigheten eller klimatskalet på något sätt så krävs det en kontrollansvarig. Är du osäker så hör handläggaren av sig om det krävs i ditt fall.

Vad som händer från att du skickar in din ansökan till att du får ett slutbesked kan du läsa om på sidan ”Så går det till att söka bygglov eller göra en anmälan”.
Kontrollplan: Kontrollplan behövs för det mesta. Det beror på byggåtgärdens komplexitet. Är du osäker så hör handläggaren av sig om det krävs i ditt fall.

Med vår tjänst Totalansvar behöver du inte göra någonting alls själv. Vi sköter kontakterna med kommunen, handlar upp och samordnar grundarbete och anslutningar av el och VA samt tar 10 års ansvar för hela projektet.

Våra lyxiga gäststugor med bastu innehåller allt som behövs för avkoppling. Du kan välja mellan speciella bastu- och relaxhus i formatet friggebod (15 kvm) eller Attefallshus (30 kvm). Bastun är inredd i vacker ljus asp och håller hög kvalitet och dy kan välja mellan elaggregat och vedeldat från finska Harvia. Badrummet har dusch, tvättställ, vägghängd toalett och fina detaljer. Gästrummet fungerar för perfekt för övernattande gäster som och det breda skjutglaspartiet kan orienteras mot husets framsida eller gavel.
Våra arkitekter hjälper våra kunder med bygganmälningar och bygglov runt om i Sverige. Vi hjälper dig med utformning och placering, hur nära befintliga hus och grannar du får bygga och hur du bygger i sjönära lägen.

Som i alla Sommarnöjens hus är interiörerna i våra gäststugor genomgående av naturmaterial och håller samma höga nivå som i de större husen. Önskar du en större gäststuga med bastu har vi många spännande modeller på 40 och 50 kvm som alla kan utrustas med bastuavdelning.
Vi bygger våra hus helt färdiga inomhus i vår egen fabrik. Det ger oss full kontroll på tillverkningen med stomme, finsnickerier, el och VA. Vi tar huset till din tomt och lyfter det på plats med en kran. Det ger minimal åverkan på naturen och gör att du kan flytta in direkt.Sommarnöjen har ett brett sortiment av nyckelfärdiga gäststugor med bastu. Vi bygger ditt hus av finaste naturmaterial för användning året om. I många år framåt.

En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har tittat in i några spännande friggebodar för att få inspiration och idéer.
I januari 2008 kan friggeboden växa från tio till femton kvadratmeter. Inför en stundande bodboom kan vi konstatera att den lilla timrade drömmen har fått konkurrens. Numera finns vår bedårande bod till och med i betong!När vädret är vackert och man är ledig, brukar det klia i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Vi i Villa tipsar om tio projekt för trädgården i byggsatsform.

Att välja friggebod kan vara svårt. Ska den friggeboden vara till som gäststuga, vedbod eller bastu? För en friggebod under tio kvadrat behövs inget bygglov, men det finns ändå en del regler att hålla sig till.
En friggebod behöver inte vara stöpt i standardform, speciellt inte sedan den maximala ytan utökades till 15 kvadratmeter. Funkis är inne, men det finns gott om varianter. Betong- eller vinkelbod, kanske? Här är tio idéer till trädgårdens mest flexibla byggnad.

Tidigare vår och längre sommar. För familjen Verdonck i Tibro har den nya friggeboden förlängt utesäsongen med flera månader. I sin grillkåta möter de årstiderna i vått och torrt.
Detta är särskilt praktiskt om du eller dina gäster planerar att sova över natten i friggeboden. För det andra kan installation av en toalett även höja värdet på hela huset. Vem vill inte det?Om du planerar att använda din friggebod för övernattning är en toalett troligen en viktig funktion. För det första innebär en egen toalett att du inte behöver gå ut i kylan eller regnet för att göra dina behov.

Vill man skaffa sig ett mindre badrum i friggeboden med toalett och kanske till och med dusch så krävs vatten och avlopp. När du drar in vatten och avlopp till friggeboden måste du göra en bygganmälan till din kommun.
Vill man inte dra in vatten i friggeboden men ändå ha toalett så finns det idag bra alternativ till den traditionella toaletten. Ett alternativ är förbränningstoaletten, som använder elektricitet för att bränna avfallet och förvandla det till aska. Ett annat alternativ är en frystoalett, som fryser avfallet och förhindrar att det avger lukt.När det gäller att få in el i friggeboden behöver du inte göra någon bygganmälan. Så länge du anlitar en yrkesman för att göra jobbet kan du få el ansluten till din friggebod eller attefallshus. För dig som har enskilt avlopp behöver du dock tänka på att du inte bara kan ansluta det till den befintliga trekammarbrunnen. Anledningen är att reningsverket oftast inte är dimensionerat för att ta emot det extra flödet från ett nytt hus, så du får för dålig slamavskiljning och överbelastning av infiltrations-/markädden vilket leder till kortare livslängd eller stopp. Ett enskilt avlopp är ett avloppssystem som inte är anslutet till det kommunala avloppssystemet. Dessa system är vanligtvis utformade för ett eller två hushåll.I detta inlägget kommer vi titta närmare på vilka regler som finns när det gäller att installera en toalett i en friggebod och vad man kan tänka på om man vill göra detta.

Om du planerar att föra in vatten så är det en god ide att isolera rören. När det är kallt ute är det sista du vill att dina rör ska frysa. Därför är det viktigt att isolera dem innan kylan kommer. Du kan antingen låta en yrkesman göra det eller göra det själv, men oavsett vilket är det viktigt att se till att jobbet görs rätt. Annars kan det sluta med en dyr reparationsräkning. Att isolera din stuga är också en bra idé. Det hjälper inte bara till att hindra dina rör från att frysa, utan håller också dina energiräkningar nere.När du bygger din bastu bör du placera lavarna på ett sådant sätt att ni inte behöver kliva över varandra när ni ska in och ut, och håll utsmyckningarna till ett minimum.

En bastudörr ska av säkerhetsskäl alltid gå utåt eftersom fukten kan få den att svälla och det är lättare att öppna den utåt än inåt rummet. Dessutom ska den helst sitta på samma vägg som bastuaggregatet, för att optimera cirkulationen.
Det finns två olika typer av bastuaggregat som du kan välja mellan. De lämpar sig olika bra beroende på om du bygger en fristående bastu utomhus, inomhus eller mot husväggen.Inluftsventilen sätts långt ner så nära bastuaggregatet som möjligt. Utluftsventilen ska sitta högt upp på väggen eller i taket. På motsatt sida, alltså på maximalt avstånd från inluftsventilen. Ventilerna ska vara lika stora och mynna ut i samma utrymme för att ventilationen ska bli som bäst. Det första steget för att bygga bastu är bastuisolering. Det kan tyckas oviktigt med isolering eftersom rummet är litet och bara värms upp sporadiskt, och då till så hög temperatur att några millimeter isoleringsmaterial inte spelar någon roll. Men genom att inte slarva med isoleringen går det snabbare att få upp värmen och dessutom kommer temperaturen lättare hålla sig på en jämn och behaglig nivå. När du bygger din bastu bör du sätta 45-70 mm isolering i taket (för fristående bastu) och gärna både i tak och väggar för inomhusbastu. Gärna glasull, som är obrännbar, håller formen och är lätt att arbeta med. På ytterväggar ska det vara minst 20 mm luftspalt mellan bastun och ytterväggen. Detsamma gäller för taket.Det kan verka som fel taktik att ventilera ut luften i en bastu, där man ju först vill hinna värma upp den till en riktigt hög temperatur, men för att få varmt i bastun måste man få luften att röra sig.

Att bygga en bastu görs vanligast på två olika sätt, det vanligaste är att köpa en nyckelfärdig bastubyggsats eller att låta ett professionell företag platsbygga bastun. Den största fördelen med att köpa en färdig byggsats är att den kan bli klar på några timmar (ta gärna hjälp av några kompisar). Innan du börjar bygga din bastu är det bra att känna till:
Lämpar sig väl för att bygga bastu inomhus i t.ex. källaren. Att den drivs av el och placeras inomhus gör det enklare att nyttja bastun under årets alla dagar. Allt som krävs är en knapptryckning för att komma igång. Vilken effekt aggregatet bör ha bestäms av storleken på bastun. Ju större bastu desto kraftfullare effekt behövs. Det finns fantastiskt mycket bastuinredning och bastutillbehör att köpa. Lavar, termometrar, stävor, skopor, borstar, hängare, stolar och prydnader, men en bra regel är att låta inredningen vara ganska ren och praktisk. Det finns olika kriterier att förhålla sig till beroende på om man bygger bastun utomhus eller inomhus. Den största fördelen med att bygga en vedeldad bastu är att du kan placera den i princip var som helst. Skapa en storslagen vy, placera den med närhet till en sjö eller bygg en bastuflotte. Du väljer själv!

Priset för att bygga din egen bastu beror helt och hållet på vilken typ av bastu du vill bygga och dina förutsättningar. Att köpa en nyckelfärdig bastusats är i regel både enklare och billigare än att anlita ett proffs som platsbygger den. Du kan självklart bygga den helt själv för att få lägre kostnader men det är inget vi rekommenderar för en nybörjare.
Olika träslag har olika egenskaper. Förutom att färgen skiljer sig är de olika bra på att dra åt sig värme, något man vill undvika. Rummet ska vara varmt, inte väggarna. För lavarna vill man dessutom ha ett kvistfritt material som är behagligt att sitta på, som al eller asp, men det är inget som hindrar att man blandar material i bastun och exempelvis har ett träslag i väggar, ett annat i taket och ett tredje att sitta på.

Bilderna är exempelbilder. För detaljerad information om vad som ingår ber vi dig ladda ned manual och anvisningar i anslutning till denna text. Taktäckning, takpapp, möbler och annat i bild är tillbehör som inte ingår.
V\u00e4lkommen att kontakta oss med fr\u00e5gor och pris f\u00f6r frakt till din adress! E-post [email protected] eller tele 035\u00a0265 49 00. Ange produkt du \u00e4r intresserad av, adress f\u00f6r leverans och g\u00e4rna telefonnummer s\u00e5 \u00e5terkommer vi med offert.

Kan man ha ett vanligt fönster i en bastu?
När man ska välja fönster till sin bastu är det viktigt att man väljer ett fönster som har härdat glas. Vanliga fönster tål temperaturförändringar upp mot 40 grader. Eftersom temperaturförändringen kan vara högre än 40 grader rekommenderas härdat glas som klarar temperaturförändringar upp mot 250 grader.
Bilderna \u00e4r exempelbilder. F\u00f6r detaljerad information om vad som ing\u00e5r ber vi dig ladda ned manual och anvisningar i anslutning till denna text. Takt\u00e4ckning, takpapp, m\u00f6bler och annat i bild \u00e4r tillbeh\u00f6r som inte ing\u00e5r.\u00a0Konstruktion knuttimmer och v\u00e4ggarna \u00e4r 40 mm. Dubbeld\u00f6rr med glas samt tv\u00e5 h\u00f6ga f\u00f6nster samt beslag enligt bild ing\u00e5r. Samtliga f\u00f6nster \u00e4r av typen 2-glas f\u00f6r att ge god isolering. H\u00e4r ing\u00e5r \u00e4ven golvunderlagsbr\u00e4dor, takbr\u00e4dor, vind och takfotsbr\u00e4dor samt foder och list.\u00a0 Vi l\u00e4mnar \u00e4ven pris p\u00e5 shingel om s\u00e5 \u00f6nskas och du f\u00e5r d\u00e5 med det i samma s\u00e4ndning.Konstruktion knuttimmer och väggarna är 40 mm. Dubbeldörr med glas samt två höga fönster samt beslag enligt bild ingår. Samtliga fönster är av typen 2-glas för att ge god isolering. Här ingår även golvunderlagsbrädor, takbrädor, vind och takfotsbrädor samt foder och list. Vi lämnar även pris på shingel om så önskas och du får då med det i samma sändning.En rymlig Friggebod d\u00e4r rummet \u00e4r 12 kvm och taket som kan ge skugga eller skydd mot regn \u00e4r ytterligare 3,9 kvm. Designen \u00e4r rektangul\u00e4r och ger ett brett anv\u00e4ndningsomr\u00e5de. H\u00e4r finns plats att s\u00e4tta in en b\u00e4ddsoffa eller s\u00e4ng och ha som extra rum eller l\u00e4sh\u00f6rna. Det kan i b\u00f6rjan vara en stor lekstuga f\u00f6r att sedan \u00f6verg\u00e5 till sk\u00f6n plats f\u00f6r kaffestunder, stort f\u00f6rr\u00e5d eller rymlig friggebod. Du avg\u00f6r och vi levererar n\u00e4r s\u00e5 \u00f6nskas. Placas I levereras som byggsats som normalt kr\u00e4vs ca 1 arbetsdag f\u00f6r montage. En rymlig Friggebod där rummet är 12 kvm och taket som kan ge skugga eller skydd mot regn är ytterligare 3,9 kvm. Designen är rektangulär och ger ett brett användningsområde. Här finns plats att sätta in en bäddsoffa eller säng och ha som extra rum eller läshörna. Det kan i början vara en stor lekstuga för att sedan övergå till skön plats för kaffestunder, stort förråd eller rymlig friggebod. Du avgör och vi levererar när så önskas. Placas I levereras som byggsats som normalt krävs ca 1 arbetsdag för montage. Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen.

Välkommen att kontakta oss med frågor och pris för frakt till din adress! E-post [email protected] eller tele 035 265 49 00. Ange produkt du är intresserad av, adress för leverans och gärna telefonnummer så återkommer vi med offert.Söker du bastufönster så har du hamnat rätt. Vi tillverkar bastufönster i många olika storlekar och är idag leverantör till många stora återförsäljare av bastustugor.Vi får många förfrågningar att tillverka bastufönster efter kunden egna mått. Vill du få ett prisförslag på ett bastufönster med specialmått kan du enkelt fylla i vårt måttbeställningsformulär.Storleken av bastufönster är främst en fråga om tycke och smak. Har man vacker utsikt vid bastustugan så väljer många ett större bastufönster. Små bastufönster används ofta när utsikten är begränsad eller när man vill minska insynen i bastun. Det man ska ha i åtanke när man väljer storlek på bastufönster är att det påverkar valet av bastuaggregat. Har man stora bastufönster krävs det vanligtvis ett kraftigare bastuaggregat då bastuutrymmet tar längre tid att värma upp. När man ska välja fönster till sin bastu är det viktigt att man väljer ett fönster som har härdat glas. Vanliga fönster tål temperaturförändringar upp mot 40 grader. Eftersom temperaturförändringen kan vara högre än 40 grader rekommenderas härdat glas som klarar temperaturförändringar upp mot 250 grader. Använder man vanligt glas i en bastu kan glaset spricka och i värsta fall explodera. Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem. Har varit ett roligt gör det själv-projekt. Jag anlitade en snickare 1 dag för att hjälpa till att bygga huset, resten har jag gjort själv. Monteringsanvisningarna är inte 100 % kompletta eftersom jag har gjort några ändringar själv. Huset kommer att användas som ett hemmakontor. Gästrum, förråd, lekstuga, ateljé eller ett extra rum i största allmänhet. En friggebod kan ha många användningsområden. Den här modellen med sina stora panoramafönster känns mer som ett fristående uterum än ett hus.

Får man bygga friggebod på obebyggd tomt?
Bygga friggebod på en obebyggd tomt För att uppföra en friggebod krävs en huvudbyggnad på fastigheten. Samtidigt går det bra att bygga en friggebod på en obebyggd tomt, men då är det inte formellt en friggebod, utan en liten bygglovspliktig huvudbyggnad på 15 kvm.
En annan typ av friggebod kan vara den som har fokus på allt vi använder i vårt trädgårdsarbete. Det kan vara krukor, planteringsjord, övervintrande växter och kanske lite utemöbler. En sådan här friggebod skulle kunna ha rikligt med fönster för att släppa in solens strålar och med en god isolering så har man en fantastisk vinterträdgård. Du flyttar helt enkelt in din lilla sittgrupp och dina krukor och där inne kan du fortsätta att både njuta av det som fortfarande växer bra men också förbereda nästa säsong i trädgården.För många av oss är det kanske ändå i första hand för att få en gäststuga som vi skaffar oss en friggebod. Ett extra utrymme där våra gäster kan dra sig tillbaka över natten och kunna vakna utvilade i sin egen takt, utan att behöva känna att man behöver ta hänsyn till de personer man är på besök hos. Har man dessutom ett litet gasolkök eller en elplatta så kan gästerna t.o.m. koka sig en kopp kaffe på morgonen samtidigt som man sitter och tittar på hur solen går upp över grantopparna.

En friggebod kan vara allt ifrån ett litet verktygsförråd till en större gäststuga som blir en kombination av förvaring och övernattningsmöjlighet. En av fördelarna med ett förråd som är gjort bara för trädgårdsverktyg, gräsklippare, utemöbler och parasoll är att man inte behöver vara så rädd om det. Det är ok om det följer med lite gräs in från hjulen på gräsklipparen och förrådet är liksom till för allt det här som är lite smutsigt, jordigt och gräsigt. Den här typen av friggebodar och förråd har som regel inga fönster och är ofta utrustade med en dubbeldörr för att kunna komma in med en åkgräsklippare eller en stor rottingsoffa.

Det sista ändamålet som en friggebod kan vara alldeles perfekt för är när våra ungdomar börjar kräva lite mera utrymme och vill kunna ha något som de kan kalla sitt eget. Att börja prov bo i en friggebod på tomten kan vara ett perfekt sätt att känna på vuxenlivet och hur det kan vara att klara sig själv, städa själv, laga sin egen frukost och att ta ansvar för en bostad. I dessa fall är det ofta viktigt med designen och att friggeboden smälter samman med det stora bostadshuset. På dagens friggebodsmarknad finns ett otroligt urval för alla smaker och stilar, så att just du skall kunna hitta en friggebod som passar i både tycke och smak.
Några av oss har kanske ett stycke mark någonstans där vi inte bor. Det kan vara en kolonilott eller på en avstyckad bit mark, intill ett större bostadshus som någon släkting äger. På sådana platser skulle en kombinerad friggebod kunna vara en lösning. Där kan du både övernatta en enstaka natt men framförallt är den tänkt att fungera som en friggebod där man kan vistas över dagen, kanske ta en fika e eftermiddagssolen och sedan som ett rent förråd för förvaring.

Hur stor bastu får man bygga utan bygglov?
För att bygga en fristående bastu utomhus, utan bygglov, får totalarean inte överstiga 30 m² (samma regler som attefallshus). Bastun får inte ligga inom 4,5 meter från tomtgräns eller väg annars behövs tillåtelse av granne eller väghållare. Taknockshöjden får vara högst 4 meter.
Kanske är det så att man skaffar sig allt fler saker till trädgården och att de saker man har skaffat under vår – och sommar säsongen är känsliga för både fukt och kyla att plötsligt när hösten kommer, ställs vi inför ett förvaringsproblem som har en tendens att öka för varje år. Det kan vara dynor, ömtåliga utemöbler, parasoll, blomkrukor, hängmattor och mycket, mycket annat. För att slippa förvara sakerna inne i bostaden och kanske upplåta både bastu, gästrum och alla förrådsutrymmen kan det vara en god investering att skaffa en friggebod.Boa är ett stilrent litet förråd utan fönster på knappt 5 kvm. Detta förråd används ofta som trädgårdsskjul för förvaring av alla redskap. Men låt fantasin flöda – förrådet kan användas till nästan vad som helst. Målas enkelt i den färg du önskar.Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.

Visst kan det vara kul att bygga sin egen eldstad men det finns också många snygga och praktiska alternativ för den som vill göra det lite enkelt för sig. Här tipsar vi om fem grymma eldstäder som sätter rätt stämning året runt.
Trähuset Saga fungerar som förråd, bastu och bod. Köper du till fönster, extra dörrar och/eller fasta glaspartier kan du enkelt omvandla denna byggnad till gäststuga.

En friggebod som passar utmärkt som bastu med omklädnings//relaxrum i färdig byggsats. Vem vill inte ha en egen bastu på tomten? Köp till en utedusch, så kan även du som inte har tillgång till en sjö njuta av kallt vatten mellan bastubaden.
Trähuset Oskar är ett populärt litet hus som enkelt kan inredas till bastu, gäststuga eller förråd. Eller varför inte dela av den och göra både en bastu och ett gästrum? Här finns alla förutsättningar för att skapa ett riktigt mysigt gästhus.

Genom att plantera växter som blommar ända in på senhösten kan du enkelt liva upp trädgården även när solen ibland lyser med sin frånvaro. Är de planterade växterna dessutom perenna kan du njuta av en färgglad trädgård år efter år, utan särskilt mycket ansträngning. I den här artikeln får du tips på fem av våra favoriter just nu när det kommer till höstblommande perenner som trivs i halvskugga.
Finns det något vackrare än rosor i en trädgård? Låt blommornas drottning ge din trädgård ett fint utseende och en magisk doft. Här tipsar vi om storblommiga klätterrosor som håller sig vackra hela sommaren.Ett härligt litet hus som låter dig njuta av hösten til max. Levereras i monteringsfärdiga väggsektioner och gavelspetsar. Du bygger enkelt ihop detta själv.

Hur nära huset får man bygga en bastu?
Bastu. Om bastun är större än 15 kvadratmeter så krävs bygglov. En friliggande bastubyggnad räknas som mindre komplementbyggnad, så kallad friggebod. Byggnaden ska ligga inom en radie av max 25 meter från bostadshuset annars krävs bygglov.
Behöver växterna något att klättra på eller vill du skydda uteplatsen mot vind eller insyn? En spaljé går att variera på många sätt och är lätt att bygga på egen hand.Ättika, såpa, tralltvätt eller målartvätt? Borste eller högtryckstvätt? Nedan ger vi tips på vad du behöver för att tvätta altanen och hur du går tillväga för att göra den fräsch inför sommaren.

Är du ute efter en större prydnadsbuske som kan skydda mot både insyn och blåst? Här tipsar vi om åtta snabbväxande buskar som är perfekta för dig som inte har så mycket tålamod.Skärmtaket Gnistra är inte riktigt en friggebod, men har samma storlek och delvis funktion. Förläng sommaren med detta uterum och njut av matlagning utomhus även när det regnar eller snöar. Köp till väggar eller skjutdörrar av glas om du behöver för mer vindskydd.

Förläng sommaren och poolsäsongen med ett rum som låter dig stänga ute vind och dåligt väder. Glaspartierna har en energibeläggning som gör att värmen hålls kvar längre i rummet. Beläggningen minskar även risken för imma och rimfrost på glaset.
Ett snyggt uterum som är helt fristående som finns i flera olika storlekar. Användningssäsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst. Perfekt för att avnjuta en sensommarmiddag eller höstlunch! Utrymmet styr vad det blir för format på bastun, så få koll på det först. Bra mått för en elektriskt uppvärmd familjebastu är 3–4 kvadratmeter och med vedeldning 5–6 kvadratmeter. Men störst är inte alltid bäst – placeringen kan vara viktigare. ”Trenden är att bastun byggs i anslutning till badrum”, säger Nils-Olof Westberg, vd för Bastuspecialisten. Ljuspunkter i tak, bakom ryggstöd, eller under lavarna? Ledlister, fiber eller traditionell belysningsarmatur med skärmar är några av alla varianter som finns. ”Välj belysning med omsorg så att bastun blir både stämningsfull och praktisk”, säger Nils-Olof Westberg.Vill du värma upp dig inför doppet i sjön vid sommarstugan? Eller drömmer du om heta kvällar med grannarna därhemma? Oavsett var du tänkt slå upp bastun har vi tipsen för dig som vill bygga din egen sauna.