Posted on

Fylla På Ac Själv Biltema

några tusen va väl att ta i…betalade 1036kr vill jag minnas med lånebil och fria mil, men visst…de e väl snordyrt de. Helst ska verkstan ge en pengar

Hur mycket kostar det att fylla på AC i bilen?
På verkstad ligger priset för att fylla på AC eller AC-service ofta mellan 1000–2000 kr.
Välkommen till Mekonomen i Alingsås. Vi finns centralt belägna i Alingsås, Kristineholmsvägen 26B när du misstänker att AC:n slutat fungera eller fungerar dåligt, kontakta oss så ska vi hjälpa dig

Vad kostar det att fylla på AC Mekonomen?
Misstänker att AC:n slutat fungera eller fungerar dåligt? Pris AC/ACC service 1700 kr inkl. moms. Boka Tid!
* ANGÅENDE GDPR Den nya lagen trädde i kraft 25/5-18 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Mekonomen Bilverkstad Alingsås aldrig delar- eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av UPPDRAG som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Mekonomen Bilverkstad Alingsås.En bra AC-kontroll kan räcka för att din AC ska fungera optimalt igen! Vi erbjuder felsökning, ac-service, ac-reparation och byter ut eventuella reservdelar vid behov.fniss. Den nya sörjan HFO1234yf som alla bilar fylls med är brännbar den med 🙂 Och jag tror dom 50 litrarna bensin i tanken smäller högre än brännbar propan i AC-anläggningen som brukar fyllas till halva r134a mängden… Detta krig utspelas enbart för att propan är utmärkt att fylla AC med, men då försvinner hela marknaden med att tillverka köldmedium till fordon.. pengar pengar… :/

Biltemas kylspray innehåller 95%-99% R134a. Billigare än för verkstaden. Bara köpa slanganslutning och krympslang. Har sett auktoriserade göra detta tom!
I USA säljer dom påfyllningskit för hemmabruk på t.ex. Walmart. Kostar ca 150 kr. Dom innehåller R134a och inte butan, gasol etc. Dom som tar hem sådana från USA och säljer dom här brukar begära ca 800 kr.Det här varningen känns inte helt seriös. De GDS-kit som finns innehåller med största sannolikhet just R134A och inte någon explosiv butan/propan-tändargas. De har som tidigare nämnts i tråden funnits att köpa på varuhus i USA, har någon hört talas om stämningarnas förlovade land USA? Hade varuhusen i USA sålt detta om bilarna exploderade??? Problemet har varit att du kan ju inte beställa en sats från USA då det är tryckbehållare som inte får gå med flyg. Nu har det så tydligen varit några som köpt hem via båtfrakt och säljer här hemma och därav denna ”varning från branschen”.

En bil-AC ofta mer än dubbel kylkapacitete gentemot en 10000 BTU (2.5 kW) portabel AC hemma, så nej att fläkta genom en lite kub med uppblött läskpapper som dina länkar pekar på kommer inte att ge den kylverkan du önskar.Japp tror vi är lite olika på den fronten, jag lider inte så mycket utav det utan ville mest höra om det fanns några najs prylar som kan hjälpa kyla ner lite!en bil som inte rullat minst 1500 mil om året har stått stilla jävligt mycket och då torkar det mesta av gummi samt har den stått ute och blivit utsatt för svenskt väder så rostar det… köpte själv en lågmilar toyota med 14 år på nacken och 10k mil på mätaren 2013 och när jag räknade alla slitagedelar jag hade bytt de 3 åren jag ägde den var jag uppe i nästan 50 tusen.

Har också provat varianten med bil med AC – därefter utan AC efter och vid nästa bilbyte var fungerande AC en av de viktigaste punkterna att kolla (och att det fungerar) när man tittar på ny (begagnad) bil – då det verkligen var knuten näve och muttrande ”aldrig mer en bil utan AC” efter att man haft en bil utan AC igen – för har man haft det en gång så vill man inte vara utan detta!!.:Ryzen 7 3700X ♠ Noctua NH-U12S ♠ Gigabyte X570 Aorus Elite ♠ Corsair 2x8GB 3200MHz CL16 Vengeance RGB Pro ♠ Sapphire Radeon RX 5700 XT 8GB Pulse OC ♠ Corsair RM750x 750W ♠ Fractal Design R6:.

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4×16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840×2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560×1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S
Skaffa en sån liten blomspruta. Fyll med rent vatten. Spruta i ansiktet då och då för att kyla. Funkar väldigt bra. Jag körde postbil några somrar, och med ständigt öppen sidoruta funkar inte AC:n, så det var enda sättet jag kunde kyla mig effektivt.Det stora problemet med värme i bilarna är de stora glasytorna. Så om det går att blockera dem så blir det inte lika illa. På vindrutan kan man ha det ovanför den linje som markeras med ”AS1” (du bör kunna se detta på din vindruta)

Jag har ett ex du kan fråga. Hon är en kall jäkel som kyler ner allt upp till åtminstone 100kvm. Lite jobbig att släpa runt på men oerhört kall så effekt lär inte saknas!
Skitsnack. Varför ska man göra saker själv om man inte vet vad man sysslar med? Det handlar inte om att slösa 20000 kr på att åka till en verkstad, så i något perspektiv får man sätta det. Planen är dock inte att ha bilen i 20 år utan att sälja vidare. Värdeminskningen på Toyotas är väldigt långsam som tur är efter som dom är kända för sin hållbarhet, och om jag får ett fast jobb igen och blir av med sjukskrivningen så hoppas jag givetvis på att köra en lite finare bil med AC och kanske till och med automat Sådana där kylmatta för hunden finns i människoversion för säten också, kyldyna alltså, kanske kan hjälpa för svetten i de bakre regionerna. Finns även någon variant med fläkt.Tycker allt inte det är så farligt, det är en väldigt bra bil som jag nog inte kommer ha några problem alls med, kamkedja, lågmilare(11k) och endast en föregående ägare, Toyota är kända för hållbarhet! Dessutom har jag enbart för avsikt att använda den som pendel bil till jobbet, vi snackar alltså om 10 minuters bilfärd om dagen.

Men jo, 2-3 månader på sommaren blir det ju lite varmt, men å andra sidan jävligt billig i drift(AC ökar ju bensinkostnaden), senaste turen drog den 0.5l milen på motorväg!
Att bygga om kostar för mycket pengar (och då är jobbet under instrumentbrädan och få ut fläktpaketet och allt tillbaka igen det som dricker tid och därmed pengar – är ofta 2-dagars jobb @ 1300:- timmen ) att alternativet att byta din nuvarande bil till modell med AC förmodlogen ä billigare – dock kolla att AC verkligen fungerar vid begagnatköp. Fungerar det inte så pruta priset 10 papp eller AC skall vara reparerad (med kvitto från akuriserad AC-rep) innan köpet.Bilar utan originalmonterad AC är ändå bättre på sommaren än en bil med originamonterad trasig AC – bilar utan AC stänger av vattnet till värmepaketet i fläktventilationen när man har max kallt medans bilar med trasig AC så har man inte funktionen med avstängning av varmvatten från motorn in i fläktpaketet och ”kalluften” kan värmas 10 grader genom fläktpaketet bara för att det läcker så mycket värme från värmepaketet även när man vill ha det så kallt som möjligt – normalt tar nämligen AC om den extravärmen som läcker förbi och håller luften sval.

Hur mycket drar en AC i timmen?
Det finns olika faktorer som spelar roll när man ska räkna ut hur mycket el en AC drar, men generellt gäller cirka 780 watt i timmen för en fast installerad AC. Det blir då cirka 0,78 kWh.
@Otori: Då man kan hitta AC-service för 1000 kr om man shoppar runt så är det ju inte värt det. Kostar givetvis lite mer än 1000 kr när de ska byta kopplingar, slangar och annat som läcker, men då måste du inte fulfixa igen.Lider med dig ts. Min gamla bils AC fungerade inte, hemskt på sommaren, tyckte nästan den blåste varmlift… Sen köpte jag en billig Volvo för 5000Kr där AC: n fortfarande funkar. 😀. Att eftermontera är nog rätt dyrt och troligen inte ens lönt beroende på vad bilen är värd.

@Otori: Och på syrrans bil fixade du inte läckan. Vet man inte vad man håller på med finns det ingen vits i att kasta pengar på okända ersättningsgaser. Vettiga verkstäder kommer göra ordentligt läckagetest, och det är inget man vill göra hemma om man vill spara pengar. Sen finns det ju sådana som min morsa som bara kör sådär 300 mil om året men fortfarande följer 1500 mils intervallerna på oljebyte, det vill säga service på bilen vart 5e år.. Bilen har stått i varmgarage i större delen av sitt liv, blivit rostskyddsbehandlad två gånger och enbart servad på Toyotas märkesverkstäder med originaldelar och helt ifylld servicekatalog.Värmarcenter samlar allt som har med bränsledrivna värmare att göra på ett och samma ställe. Oavsett om du planerar att köpa en ny bil, båt eller husbil och vill ha värme i den eller om du behöver hjälp med att reparera en äldre värmare så finns vi här för att vägleda er.

Kolla vilken gas du har i din bil (r12 till ca 1995, r134a till 2012-2015 ca, sedan 1234yf oftast) Info bör finnas på plåt i motorrummet, alternativt sök på Google.
Innan fyllning med Enviro-Safe™ skall systemet säkras från läckage. Under fyllning får inga antändningskällor finnas i närheten då hydrocarbongas är brandfarligt som t.e.x hårspray, 556 och liknande produkter som finns i hemmet och i bilen. Enviro-Safe™ innehåller ett ämne som gör att även mycket små läckor är lätta att upptäcka då köldmediet avger en distinkt doft av tallbarr. Elektronikssniffare kan även användas eller produkter som ex Better Bubbles.Här kan du se hur enkelt du kan fylla och serva din AC i bilen själv. Det är enkelt och billigt med våra ”gör det själv kit” från Enviro-Safe. Du kan även ladda ner manual och säkerhetsblad för Enviro-Safe´s produkter. Läs alltid Frågor & Svar där kan du få hjälp med det mesta du behöver veta innan du beställer från oss. Ditt AC-system ser till att luften i din bil cirkulerar och avfuktas på bästa tänkbara sätt. Dessutom kan en klimatanläggning börja läcka om den används för sällan. Det bästa är att alltid ha din AC på så att alla funktioner styrs automatiskt. Det är alltid billigare att serva än att reparera. För att undvika en reparation av klimatanläggningen rekommenderar vi att du löpande gör en kontroll av luftkonditioneringen en så kallad AC-service.

Om AC:n gått sönder behöver du reparera den på en AC-certifierad verkstad. Eftersom det är olagligt och dessutom en bortkastad investering att fylla ett läckande AC-system, felsöker och åtgärdar vi alltid systemet innan påfyllning

För att ta pulsen på din AC kan du boka en AC-service. På en AC-service kontrollerar vi din klimatanläggning och ger dig en offert ifall något behöver åtgärdas. En AC-service är en sådan förebyggande åtgärd som görs för att undvika AC-reparationer

I alla moderna bilar utgör AC-systemet en viktig funktion under hela året, inte bara att aktivt avfukta och torka kupéluften. Om din air-condition är trasig, se till att laga den så fort som möjligt.
Vad många inte vet är att bilens AC system även startar om bilen har defrosterfunktion. För att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan startar fordonets AC kompressor, denna funktion används året runt. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera.Egentligen kan man säga att det är en kontroll av ACn som görs av verkstaden. Vid en AC-service provtrycks systemet för att se så att det inte läcker eller att det har några andra defekter.

Dagens AC system ska kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas, vi rekommenderar att du gör en ac-service med 24 månaders intervall. AC system tappar cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri.

Som privatperson kan du hålla din anläggning i bästa skick genom att kontinuerligt byta kupéfilter. Detta minskar risken för att smuts lägger sig runt förångaren (den del som sitter inne under instrument brädan).
Ett AC system behöver service för att fungera effektivt, precis som motorn på din bil. Även om din AC fungerar så kan en AC-service ge en ökad livslängd samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden. BOKA TID ONLINETack! Du har nu reserverat ANTAL RÖR EJst PRODUKTNAMN RÖR EJ till butik BUTIKSNAMN RÖR EJ. Butiken kommer kontakta dig för att bekräfta order och när den kan hämtas upp i butik.

Hur vet man att AC är trasig?
Hur vet du om din AC är trasig? Din klimatanläggning är ett komplext system med många komponenter och du kan uppleva flera symtom på att din AC har stora eller små problem: Det kommer ingen kall luft. Den kalla luften från AC:n blir ibland varm.
Vi fyller även på olja och utför kontroll av kompressorns funktion, kondensorfläkten och drivremmarnas skick. En auktoriserad AC-verkstad följer alltid miljöskyddslagen och fyller därför aldrig på gas i system som innehåller några synliga läckor. Om verkstaden stöter på problem under provtryckning avbryter vi den och rekommenderar istället en felsökning av systemet.En AC-service innebär att verkstaden börjar med en provtryckning av systemet. Om allt fungerar som det skall så fyller vi på eventuell naturlig förlust av gas (kostnad för gasen kan tillkomma). Priset för en AC-service kan variera beroende på typ av gas och mängd, men du får alltid ett prisestimat från verkstaden innan arbetet påbörjas. Att göra en AC-service bidrar till en mer effektiv klimatanläggning som får ökad livslängd.

Hur lång tid tar de att fylla på AC?
Denna test tar olika lång tid beroende på bil, oftast mellan 15-45 min. Om systemet är tätt så fyller vi på med PAG Olja med spår-medel samt köldmedium upp till 200g. Behövs mer gas så tillkommer det enligt prislista nedan.
Behöver du serva eller laga en trasig AC? Då har du kommit rätt. Se pris direkt och boka AC-service eller reparation hos en auktoriserad bilverkstad nära dig. Du kan också läsa vidare om du vill lära dig mer om AC-system, hur du fyller på ACn själv och vad som krävs för att den ska kunna fungera effektivt.Ofta uppstår det dålig lukt på våren om man haft systemet avstängt och man startar sin AC när värmen kommer, detta beror på att fukt och smuts samlats runt förångaren och bildar bakterier. Detta problem kan åtgärdas med ett speciellt bakteriedödande medel (Airsept) som sprutas på förångaren.

Ett AC system arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 80 grader och varma och heta sommardagar kan trycket i systemet nå ända upp till 20 bar. Systemet har även utsatta delar som kondensorn som är placerad framför kylaren och utsätts för insekter, stenskott och på vintern salt. Att regelbundet kontrollera och göra en ac-service när du lämnar din bil på service gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.Under de senaste decennierna har bilverkstadsdöden på, framför allt, den bilberoende landsbygden tilltagit. 2005 fanns det totalt 6014 service- och bilskadeverkstäder i Sverige – 2022 är det 3788. Det visar en branschanalys.

Kunskaperna om hur elbilar ska laddas säkert måste bli bättre hos både leverantörer och återförsäljare av elbilar och laddutrustning för hemmabruk, så att vi kan undvika fler fordons- och husbränder i framtiden.
– SFVF har kontaktat Naturvårdsverket, Arbetsmiljöverket, MSB, Konsumentverket och gjort polisanmälan men alla ”slår ifrån sig” och kan inget göra. Samtidigt undrar vi från den seriösa branschen varför våra medlemmar ska konkurreras ut på grund av flathet hos myndigheter? Nej, nu är det dags att kommunernas miljöinspektörer och kommunerna gör sitt jobb och tar ansvar i denna fråga, säger Bo Ericsson med eftertryck. – SFVF anser att import och försäljning av propan, samt hantering och påfyllnad av propan, där syftet är att fylla på ett fordons AC-system strider mot Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Vi kan konstatera att det egentligen bara finns två svenska kommuner som visat intresse för att sätta stopp för detta, Sjöbo och Oxelösund. Landets övriga kommuner förhåller sig helt passiva. Nu kräver SFVF att kommuner i hela Sveriges agerar och skickar ut miljöinspektörerna och följer de goda exempel som finns från Sjöbo och Oxelösunds kommun, säger Bo Ericsson. Av 17 § förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser framgår det att de krav på certifiering som anges i genomförandeförordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning ska också uppfyllas av personal som utför läckagekontroll, återvinning, installation eller underhåll av eller service på mobil utrustning som innehåller f-gaser. Certifieringen ska uppfylla kraven i artiklarna 3 och 4 i genomförandeförordningen.

2. arbetet leds av någon som är certifierad och det finns tillgång till nödvändiga verktyg och rutiner, om utrustningen innehåller mindre än 5 ton koldioxidekvivalenter köldmedier.

Kommer EU-kommissionen äntligen att lägga fram en viktig del av en marknadsmöjliggörande lagstiftning för att frigöra den fulla potentialen hos den fordonsgenererade datan i Europa?
Standarden är framtagen på uppmaning av Per Bolund som var Konsumentminister vid det aktuella tillfället. Standarden är framtagen av SFVF, MRF och Konsumentverket. Ett flertal kommuner ställer idag som krav att verkstaden är en Godkänd Bilverkstad för att få vara med i en upphandling.I förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser 22 § står det att ett certifikat enligt denna förordning ska vara utfärdat av ett certifieringsorgan som är ackrediterat för de uppgifter som certifikatet gäller och har sin certifieringsverksamhet anmäld hos Naturvårdsverket.

Hur vet man vilken AC gas man har?
Kolla vilken gas du har i din bil (r12 till ca 1995, r134a till 2012-2015 ca, sedan 1234yf oftast) Info bör finnas på plåt i motorrummet, alternativt sök på Google. Ha din AC på fullt motorn på 1500 RPM när du fyller, även Stop Leak eller Pro Seal!
1. certifieringen avser de minimikrav på färdigheter och kunskaper enligt kategori I och II i bilaga I till genomförandeförordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning som är relevanta för arbetet, eller

Vart kan man köpa AC påfyllning?
Månadens Erbjudande: AC-service från 1525:-! Vi rekommenderar att du servar AC-systemet en gång om året för att se till att ACn fungerar optimalt. I vår AC-Service ingår tömning, kontroll och påfyllning av köldmedium. Kostnader för eventuell reparation tillkommer.
Många bilägare tror fortfarande helt felaktigt att deras bil under nybilsgarantitiden måste servas och repareras hos återförsäljarens verkstad för att garantin ska gälla. Därför behöver vi införa kravet på en informationsklausul i köpeavtalet för nya bilar.Sjöbo kommun beslutade att påföra en privatperson boende i kommunen en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor för att ha utfört läckagekontroll och påfyllning av gas på mobil utrustning som innehåller f-gaser utan att inneha certifiering för kyl- och värmeutrustning. Miljösanktionsavgiften har tagits ut med stöd av 30 kap miljöbalken (SFS 1998:808) samt 9 kap 21 § punkt 1 förordningen (SFS 2012:259) ta ut miljösanktionsavgifter.

Enligt 26 kap 9 § miljöbalken får en tillsynsmyndighet i det enskilda fallet besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att denna balk samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska följas.
Varför ska seriösa verkstäder certifiera sig och dra på sig högre kostnader för utbildning av personal än oseriösa aktörer? Varför ska seriösa verkstäder behöva göra investeringar som också leder till högre timpriser mot bilägaren när ”grannen” arbetar svart, struntar i allt vad certifikat heter och arbetar utan att betala lagstadgade miljöavgifter. SFVF anser att sanktionsavgifterna som borde utfärdas ska vara lika höga som när människor lurar staten på pengar. Kan det verkligen vara meningen att den seriösa branschen ska kontrolleras i alla avseenden, medan aktörer som verkar inom parallellsamhället går under radarn.Emilia Torstensson och Andreas Edhag som handlade ärendet vid Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Oxelösunds kommun har föregående vecka tagit tag i denna fråga. Många av de lagrum som används i ärendet kommer från förordningen, Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser.

– Sveriges Fordonsverkstäders Förening har sedan länge verkat mot att företag och privatpersoner fyller fordons AC-system (klimatanläggningar) med brandfarlig propan som importeras och säljs av en del företag på den svenska marknaden. Att fylla ett fordon med propan istället för köldmedium är farligt då bilen inte är gjord för den här typen av brandfarlig vara vilket framgår klart och tydligt av fordonets typgodkännande inom EU, säger Bo Ericsson, VD Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
Bilar blir alltmera avancerade med allt mer datorstyrning. En fortsatt fri tillgång till fordonsdata för alla bilverkstäder är avgörande för att Sveriges alla bilägare ska kunna få fullgod hjälp med service och reparationer även i framtiden.Bilverkstäder får ständigt ökade krav på sig och efterlevnaden bland seriösa verkstäder kontrolleras allt oftare. Samtidigt som det sker ser vi från den seriösa branschen en ökad konkurrens från verkstäder och andra aktörer som inte följer rådande lagstiftning, inte betalar moms och arbetsgivaravgifter etcetera.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Kylsprayet är ett hjälpmedel för att konstatera elektriska störningar, kortslutningar, strömavbrott eller temperaturväxlingar. Kyler snabbt ned till -55 °C. Används för transistorer, kiseldioder, motstånd mm. samt för metaller vid krymppassning (lagerinstallation). Obrännbar. För att möta kraven från F-gasförordningen innehåller denna produkt köldmedium med låg GWP (global uppvärmningspotential).
Det är ovanligt att ha AC:n igång under hela året, eller ens över hela dygnet, vilket gör det svårt att få exakta siffror på hur mycket el den drar, allt beror på hur mycket du har igång den. Andra faktorer som spelar roll är:

Kan man fylla på AC i bilen själv?
I Naturvårdsverkets vägledning om Fluorerade växthusgaser står det att en bils AC aldrig får fyllas på med något annat än det den är typgodkänd för. Det spelar därför ingen roll om AC:n i princip är tom på F-gaser eller ej. Alla åtgärder samt påfyllnad av AC ska utföras av certifierad personal.
Dagens AC behöver inte förbruka lika mycket el som de kanske gjorde förr. Nu för tiden försöker tillverkarna att skapa en så energieffektiv produkt som möjligt generellt, men naturligtvis finns det vissa som drar mer el än andra. Men hur mycket el drar en fast installerad AC?För att din AC ska ge dig optimalt med svalka till lägst energiförbrukning, finns ett par bra tips att ta tillvara på, som till exempel handlar om skötsel, nerdragna persienner och inställningar på din AC.

Hur mycket AC gas ska man ha?
Din bil ska ha en skylt i motorrummet eller på undersidan av motorhuven. Du behöver bara ca 30 % till 35 % av den ursprungliga fyllnadsmängden med Enviro Safe R134a replacement, 1234yf replacement 50%.
En fast installerad AC fungerar på samma vis som en luftvärmepump – den hämtar energi från luften. Det innebär generellt en lägre energiförbrukning då den ger mer energi än vad den tar, medan en portabel eller AC utan utedel går enbart på el.Dessa är viktiga värden att hålla koll på när det kommer till hur energieffektiv din AC är. EER värde visar dig hur energieffektiv AC:n är under specifika förutsättningar. SEER värde visar hur energieffektiv den är utslaget på en hel säsong. Men dessa värden säger inte allt – oftast kan en kraftigare maskin som får gå på lägre hastighet, fungera bättre än en svagare maskin som får gå på max.Genom att titta på en produkts energimärkning, kan du se hur energisnål den är. Märkningen avläses genom bland annat en färgskala, där rött är minst energieffektivt, med mörkt grönt är bäst. Skalan går från D och upp till A +++ där A +++ är mest energieffektiv.Det finns olika faktorer som spelar roll när man ska räkna ut hur mycket el en AC drar, men generellt gäller cirka 780 watt i timmen för en fast installerad AC. Det blir då cirka 0,78 kWh.

Du kommer att märka om ACn i din bil inte fungerar. Om ingen kall luft kommer från din AC och luften i bilen är kvav och fuktig behöver din AC förmodligen service eller reparation. Den dåliga lukten och fukten i bilen betyder att luften inte cirkulerar ordentligt. En trasig AC kan också försämra motorns prestanda och leda till att bilen drar mer bensin. Det är bättre ekonomiskt att betala en liten summa för AC-service varje år än att stå med en AC som gått sönder p.g.a. brist på service. Det kostar mycket mer att reparera en trasig AC än vad det kostar att komma in på AC-service hos din närmsta Vianor verkstad.Det är värt att notera att AC-service inte ingår i varje biltillverkares officiella lista och serviceschema. Våra proffs kontrollerar vilken typ av köldmedium som passar din bil vid AC-servicen. Men om du vill veta bilens köldmedietyp står den vanligtvis på en dekal som finns i bilens motorutrymme.

Många tänker inte på att bilens AC behöver fungera optimalt året runt och inte bara på sommaren. Fuktig luft avlägsnas och ersätts av torr och varm luft på vindrutan på vintern för att frosta av vindrutan. Om din bil har en elektronisk klimatanläggning måste bilens AC fungera för att hela klimatanläggningen ska fungera.
Köldmediet som används i alla senare bilmodeller (som registrerats 2017 eller senare) är R1234YF. Det är bäst att förlita sig på ett proffs när det gäller säker och hållbar hantering av köldmedier. Påfyllning av köldmedier i enheten är den viktigaste delen av AC-service. Allt detta kostar inte mycket hos Vianor, och de flesta biltillverkare rekommenderar att din AC kontrolleras varje år.När bilens AC inte fungerar som den ska behöver du få hjälp av en certifierad Vianor bilverkstad för att kontrollera om ACn bara behöver påfyllning av köldmedium eller om den är trasig och behöver repareras. När ACn fungerar optimalt är körningen sval och bekväm. Att ha rätt temperatur och luftfuktighet i bilen handlar även om säkerhet. Om det är för varmt i bilen kan det vara svårt att koncentrera sig på det som är viktigt – körningen. Precis som resten av bilen ska luftkonditioneringen genomgå service regelbundet för optimal prestanda.