Posted on

Fylld Köttfärslimpa Jennys Matblogg

Gräddsås är gott till. Jag brukar koka upp grädde, en skvätt kalvfond, en skvätt soja, salt och svartpeppar. Och så har jag i saften från köttfärslimpan i formen. Den smaksätter såsen så gott. Red såsen om du tycker den blir för tunn.Så irriterande! Jag fotade den här goda middagen med min systemkamera, och raderade sen bilderna i tron om att jag hade fört över dem. Vilket jag inte hade! Så vi får hålla till godo med mobilbilderna här. Jag tar alltid ett litet gäng sådana med.Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Blanda ströbröd, mjölk, ägg, senap och kryddor i en bunke. Låt svälla 5 minuter. Blanda sen i färsen och rör till en jämn och slät smet. Smörj en ugnsfast form och forma färsen till en limpa i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.Måste säga att Jag ÄLSKAR din sida!! Varje gång jag ska göra mat från recept så gör jag alltid dina!! Och blir lika gott varje gång! 🙂 idag blir det den här köttfärslimpan

Jag är inte helt bekväm i köket men gillar skarpt dina recept. Nu har jag äntligen tagit mod till mig att prova också och då blev det en del frågetecken. Menar du en vitlöksklyfta i receptet? Det står bara en vitlök. Sedan står det att du delar färsen på hälften, vad gör du med den andra hälften? Blir det ”locket”?
Jag är i split varje sommar, Makarska rivieran är underbar. Split fantastisk med gamla stan, den stora marknadsplatsen, båtarna som går ut till öarna Brac /Korcula som man kan åka över dagen och det finns båtar från Makarska o Split. Vandra upp till ”Marjan” typ ett berg och du ser en fantastisk utsikt över Split😊En bastant och uppskattad köttfärslimpa som sköter sig själv i ugnen. Crème fraichen och löksoppan gör limpan saftig och smakrik. Servera med potatis och saltgurka för en fulländad rätt.

Landleys kök reserverar sig för eventuella felaktigheter. Verkar något konstigt i ett recept eller en text, hör gärna av dig via tillhörande kommentarsfält.
Ugnsrostade rotsaker: Skala rotsellerin (och moroten om det behövs). Skär rotsakerna till stavar och ha ner i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda. Ställ in i 25-30 minuter i 225°För att få en fluffigare konsistens är det i vanlig ordning lite ströbröd i (jag maler eget av torkat surdegsbröd), dock kan man lätt byta detta mot en halv deciliter mandelmjöl eller helt enkelt skippa det helt och hållet. Då blir det även glutenfritt.

Kryddig broccoli: Koka upp vatten med salt, peppar, chiliflagor samt pressad vitlök. Dela broccolin till mindre träd och lägg i dem när vattnet kokat upp. Låt broccolin sjuda på låg temperatur ca 5 minuter. Slå därefter av vattnet och låt svalna.

Hur gör jag så den inte blir LCHF? Jag försöker undvika onyttiga recept med massa fett. Min mage mår så dåligt av LCHF och får så mycket sura uppstötningar av det. Tack.
Just den här gången hade vi ganska mycket rester över sedan tidigare middagar. Ett smart trix är att paketera resterna i lådor var för sig för att sedan kunna kombinera dem som man vill dagen efter. I det här fallet hade vi rester på apelsin- och fetagratinerade rödbetor, och en annan bytta med ugnsrostade rotsaker (morot och rotselleri). Det kompletterade vi med kryddkokt broccoli.

Apelsin- och fetagratinerade rödbetor: Skala och dela rödbetorna till ganska stora bitar och förkoka i saltat vatten 20 min. Slå av vattnet och ha ut rödbetorna i en ugnsfast form. Finstrimla den röda chilin och filéa apelsinen så att bara fruktköttet blir kvar. Strössla ut apelsinbitar, fetaost och chili över rödbetorna. Krydda och ställ sedan in i ugnen i 15 min i 225°.
Jag heter Madeleine och ligger bakom Landleys kök som idag är en av Sveriges största matbloggar. Här bjuder jag på goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. Med bloggen hoppas jag kunna hjälpa dig att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.

Recepten på alla de tillbehören vi hade till finns nedan. Man kombinerar själv som man vill beroende på tid och ambitionsnivå. Man kan förstås också göra rödbetorna tillsammans med rotselleri och moroten. Välj och vraka – hoppas det ska smaka. Jahaja, är det dags att komma i brallorna – OCH laga något lättfixat? Ja, då har du kommit helt rätt. Den här köttfärslimpan visade sig bli den godaste jag gjort och en nickande sambo tycktes hålla med. Äter du LCHF är den perfekt tack vare den mumsiga cheddarosten. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.