Posted on

Garnomeras Enkla Vantar

Rundstickor är helt klart de mest mångsidiga stickorna. Rundstickor är helt enkelt ett par korta stickor, som förenas av en plastkabel. Rundstickor används för rundstickning – som namnet antyder – men det går också utmärkt att sticka av och an med dem. Många föredrar rundstickor, eftersom de är skönare för axlar och armar, och maskorna åker inte av rundstickor lika lätt. Rundstickorna varierar i längd från xx cm upp till 120 cm.

Alla dessa olika stickor finns i en lång rad olika tjocklekar. Tjockleken på dina stickor beror på garnet du använder och i sista hand på stickfastheten du vill åstadkomma.
Trubbigare stickor i sin tur är att föredra då du jobbar med tjockare garn eller med löst spunnet garn. De trubbiga spetsarna gör att du inte lika lätt för stickan genom garnet då du jobbar t.ex. med bomull eller konstfibergarn.

Strumpstickor används för mindre plagg som stickas i rundstickning: sockor, vantar, mössor eller t.ex. ärmar till tröjor. Strumpstickorna säljs i set på fem stickor. Fyra av nålarna bildar en rundel (eller fyrkant) av maskorna, och med den femte stickas nya maskor. Vanligen är strumpstickor 20 cm långa, men det finns även kortare, som kan vara bra att ha i små arbeten som t.ex. fingervantar.Alternativen tar inte slut här. Stickorna finns även att få i en mängd olika material: trä, bambu, plast, metall, t.o.m. kolfiber och glas(!) Vilket material du väljer är långt en smaksak. Däremot kan det löna sig att tänka på hur stickorna är formade. Stickar du sockor eller vingervantar av tunt garn vill du troligen ha spetsigare stickor, som gör det lättare att sticka tighta maskor. Om stickningen innehåller hoptagningar med mer än två maskor eller stickning genom bakre maskbågen, är det också bättre med spetsiga stickor.

Långa stickor, eller bara stickor, är vanligen 40 cm långa med en stoppare i ena ändan. Eftersom det bara går att flytta maskorna från ena ändan, används dessa stickor endast för att sticka av och an.I princip finns det bara två sätt att sticka: antingen stickar du “platt”, dvs. av och an från en sticka till en annan, eller också stickar du runt, dvs. rundstickning. Vissa stickor är avsedda för det ena, vissa för det andra, och vissa går bra att använda för båda.I många länder används millimetermått på stickorna, och vackert så. Men det kan vara bra att veta att det även finns andra måttsystem. USA och Storbritannien har sina egna, dem stöter du snabbt på om du söker engelskspråkiga mönsterbeskrivningar. Här är en tabell som hjälper dig att hitta rätt.

Vad ska man ha för garn till vantar?
Tofflor, väskor, vantar och annat som kan tovas; för det bästa resultatet bör du välja mjuka garnkvaliteter, gärna i ren ull, som är löst spunnet och som INTE är superwashbehandlat. Det är viktigt att du vet att du kan använda fler DROPS garn än de föreslagna över.
Om du aldrig stickat i hela ditt liv, finns det mycket i stickvärlden som kan kännas märkligt. Vi diskuterar garn i en annan artikel, men också själva stickorna kan kännas förvirrande för en nybörjare. Till all lycka är det här med stickor inte så komplicerat som det kanske verkar.Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out

Vilka stickor till vantar?
Strumpstickor används för mindre plagg som stickas i rundstickning: sockor, vantar, mössor eller t. ex. ärmar till tröjor. Strumpstickorna säljs i set på fem stickor.
Förklaringar: I bildbeskrivningen stickar vi storlek XS/7 och höger vante. Byt ut det maskantal eller mått som står inom { } om du vill sticka en annan storlek.9. På sticka 1: Nu ska vi göra en minskning som lutar åt vänster. Sticka en rm. Stick sedan höger sticka i nästa m som om du skulle sticka den avig, men med garnet bakom arbetet.

20. Sätt den uppstickade m på en strumpsticka. Sticka den övre stickans maskor och sticka sedan upp 2 m i ytterkanten på samma sätt. Sätt dessa på en strumpsticka. Du har nu {14} m för tummen.22. Minska så här: Lyft 1 m, sticka 1 rm, dra den lyfta m över den räta. Sticka till 2 m återstår på stickan, sticka de 2 rm tillsammans. Gör lika på nästa sticka. Minska på detta sätt varje varv till {6} m återstår.

Dra försiktigt ut den instickade tråden och fånga upp de 4(4)5(5)5(6)6(7)7 m under tråden på en sticka och 3(3)4(4)4(5)5(6)6 m ovanför tråden på en annan sticka. Börja med att sticka upp 2 m på tummens utsida mellan stickorna, sticka nästa sticka, sticka upp 1 m på insidan mellan stickorna = 10(10)12(12)12(14)14(16)16 m. Fördela m på tre stickor och sticka slätstickning i 3,5(4)4,5(4,5)5(5)5,5(5,5)6 cm. Fördela m på två stickor med de undre m på en sticka och de övre m på en sticka.

Hur stickar man vantar med mönster?
Gör så här:Lägg upp 36 (40) 44 m på de tunnare stickorna. … Fördela maskorna jämnt på fyra stickor.Ta ihop stickningen och börja sticka resår runt, 1 r, 1 a.Sticka resår tills resåren mäter 5 cm för barn, 6,5 cm för dam, 7, 5 cm för herr, eller önskad längd.
Markera för tummen: Med en bit garn i en avvikande färg, sticka rm över de första 4(4)5(5)5(6)6(7)7 maskorna på 3:e stickan. Sätt tillbaka de stickade m på vänster sticka och sticka dem igen med det riktiga garnet.8. Sticka dem igen med det riktiga garnet. Fortsätt med resterande m på stickan. Fortsätt sticka slätstickning till vanten mäter totalt {22,5} cm. Sluta sista varvet med sticka 4.Det är viktigt att du vet att du kan använda fler DROPS garn än de föreslagna över.Inne på varje färgkarta beskriver vi garnets fibrer, egenskaper och rekommenderade användningsområden, samt viktiga tvättråd, ursprung och Oeko-Tex certifiering.

Med över 30 år i stick- och virkbranschen erbjuder DROPS Design en av de mest omfattande samlingarna av gratis mönster på internet – översatt till 17 språk. Per idag har vi 293 kataloger och 10973 mönster på och alla är översatta till Svenska. Handens omkrets mäts med ett måttband, 20 m.m ovan klykan mellan tumme och pekfinger (se illustration nedan). Handens längd är densamma som avståndet mellan handleden och långfingrets topp. * Sticka fram till maskan innan, där du gjorde första vändningen, de två följande maskorna stickas ihop, på min bild ser man tydligt vilka två som ska stickas ihop, det blir en från var sida om hålet och dom har olika färg, hänger du med? Sticka två maskor till, vänd*

Välkommen hit! Att handla garn här hos Eddna ska vara som att besöka din favoritgarnbutik. Vi vill att du ska hitta dina favoritgarner, spännande nyheter och precis allt du kan tänkas behöva till ditt nästa projekt. Här kan du vara trygg med att vi sätter en kvalitetsstämpel på alla produkter i webbshoppen – det är helt enkelt garanterat bra grejer till fina priser.Den här elastiska avmaskningen brukar jag använda: Sticka 2 rm. Flytta tillbaka maskorna till vänster sticka och sticka ihop dom. *1 r. Flytta tillbaka och sticka ihop* Upprepa * – * tills maskorna är slut.

Vill du sticka och sälja? Gör det, jag tycker bara att det är kul! Men, jag skulle uppskatta om du talar om var mönstret kommer ifrån (garnomera.wordpress.com) och jag ber er att kalla den vid sitt rätta namn, Pyttipanna.
Uddspetsen, är en gammal spets som finns att hitta i böcker och på andra sjalar. Jag lärde mig den när jag stickade efter ett Yllotyllmönster. Det var mitt första möte med spetsstickning. Jag har ändrat lite med antal hål och kantmaskan samt avmaskningen.Jag älskar att ha sjal på mig och jag har stickat många sjalar. Just den här sjalen kom till tack vare min lathet, jag ville kunna sticka utan beskrivning. Så jag tog och satte ihop sådant som jag redan kunde.Överkurs: Om du är ute efter ett speciellt resultat, t.ex. att det ska bli glesare så tar du en grövre virknål än banderollen anger. Vill du ha ett tätare resultat så tar du en finare virknål.Att ange trådens grovlek i dessa siffror kommer ur ett engelskt system, där man utgår från en standardlängd på 840 yard. Numret (8) anger hur många trådar i denna längd (840 yard) som behövs för att det ska väga ett brittiskt pund (1 lb). För en tunnare tråd behövs fler såna trådar än för ett grövre garn för att ge vikten 1 lb. Ett högre nummer (12) ger alltså en tunnare tråd än ett lägre nummer (8).

Hur många maskor till vantar?
Vänster vante Lägg upp 48 maskor och fördela dem så det finns 12 på varje sticka. Ta ihop maskorna till en ring. Det är vid den här sammanfogningen som varven börjar = sticka nr 1. Sticka en nederkant på vanten, t.
När man pratar om ”traditionellt virkgarn”, menas tunt bomullsgarn, som är Merceriserat & Gasserat (se förklaring nedan). Denna behandling gör garnet slitstarkt och det får en glansig yta.

Nu ska vi börja med att prata lite om material och redskap. Det viktigaste man behöver för att börja virka är såklart en virknål och garn. Det går bra med vad som helst när du vill öva lite. Men ska du lära dig att få ett fint resultat bör garnets tjocklek vara överens med virknålens grovlek. Mer om det längre ner.

En tumregel är tunt garn = fin virknål, grövre garn = grövre virknål. Men utgå från den virknål som rekommenderas på garnbanderollen och prova det först.Generellt tycker jag att man kan virka med vilket garn som helst. Det beror på vad man vill åstadkomma och det är garnets egenskper och kvalité som avgör. Vill du göra något med fint fall eller stabilt, tunt eller tjockt, blankt eller lurvigt? Ska det användas mycket och hålla länge eller bara tittas på? Som nybörjargarn rekommenderar jag det lite tjockare bomullsgarnet Soft Cotton från Järbo. Det är stadigt och ger tydliga maskor, vilket gör det lätt att börja med. Till det passar virknål nr 3.5 bra. Det går även utmärkt att använda virknål nr 3 eller 4 också när du övar. Det finns också tjockare bomullsgarn. Detta är inte behandlat såsom ett traditionellt virkgarn, och har därför en mattare yta. Garnet är stumt och stabilt och passar därför ypperligt bra till figurer och amigurumis som ska hålla formen. Även grytlappar, dukar, kuddar, hattar och tröjor blir fint i den här typen av garn. Det här är ett bra nybörjargarn.Det som gör de flesta bomullsgarn särskilt lätta att virka med är att det är följsamt och inte trasslar sig som lite strävare och lurvigare garn kan göra. Det är med andra ord även lättare att repa upp om man gjort fel eller vill börja om.

De mjuka handtagen är oslagbart sköna att hålla i. Det här fina Waves setet från KnitPro med 9 virknålar rekommenderar jag starkt till den inbitne virkaren. Och vill du prova så köp enstaka virknålar i utvalda grovlekar.
Av tradition är det vanligast att man virkar med bomullsgarn, men det är ingen regel som behöver följas. Även akryl och ull går fint att virka med och kan ge fantastiska resultat. Men det kan vara svårt att börja med, och eftersom detta är en nybörjarkurs kommer jag bara berätta om våra bomullsgarner här.

Hur gör man tummen på en vante?
Vi stickar in en markerings tråd (rosa tråd) där tummen ska vara när vi stickar vanten. Sedan dras markeringstråden ut och maskorna sätts på strumpstickor. Det stickas också upp nya maskor i sidorna (se mönster för hur många), därefter stickas tummen färdig.
Överkurs: Med virknål nr 4 bör det bli en masktäthet på 17 fasta maskor (fm) på bredden och 20 varv (v) på höjden. Detta ska bli en ruta på 10 x 10 cm. Mer om detta längre fram i virkskolan.

Vad du än har för erfarenhet och förkunskaper är du varmt välkommen att hänga med i vår Virkskola för nybörjare. Du behöver inte ha några förkunskaper alls, vi börjar helt från början. Och skolan kommer ligga kvar här, så det är ingen tidspress. Börja när du vill!
Att välja grovlek på virknål gör du utifrån det garn du ska använda. På nästan alla våra garner anges rekommenderad virknål. Det är den grovlek på virknål vi tycker ger bäst resultat. På bilden nedan rekommenderar vi virknål nr 4.Vissa garner finns enbart i härvor. Det betyder att de inte är nystade, utan ligger i en stor ”ring”. Dessa måste man nysta om innan man börjar virka, annars trasslar sig garnet ganska fort. Enklast är det att sätta härvan på en nystvinda eller be nån snäll person hålla härvan runt handlederna medan du nystar.Förr virkades kanske mest dukar, gardiner, kragar, spetsar, hyllbårder m.m. i sånt här fint virkgarn. De använde tunna virknålar, från 1.25, eller kanske ännu tunnare, till 2.5. Ni förstår att det var ett pickligt arbete och tog lång tid att virka t.ex. en dopklänning. Men fint blev det!Det finns en mängd olika virknålar. De vanliga smala, raka – i aluminium, akryl och av olika träslag, de med mjuka gummihandtag och de med all världens olika härliga färger!

Vilket garn är bäst att virka med?
Av tradition är det vanligast att man virkar med bomullsgarn, men det är ingen regel som behöver följas. Även akryl och ull går fint att virka med och kan ge fantastiska resultat.
Randig vante med spetsmönster. Gratis beskrivning, på Järbos blogg. Jag är osäker på om den är stickad med restgarner eller självrandigt garn. Stickor 3 mm.Beskrivning på engelska från Purl Soho till en vante med speciell tumkil. Det ser ut som tumkilen går diagonalt över handen från handled till tumme. Beskrivningen finns på Ravelry och är gratis. Mönstervantarna är stickade i vitt eller klargult garn och slätstickade.

Selma i 2016 års julkalender har en grå mössa och en halskrage som blivit populära att sticka. Nu har setet fått en uppföljare i form av ett par vantar, stickade i Mellanraggi. Storlek 8 år.
Hjälpstickan-setet består av mössa, vantar, halsduk och sockor. Beskrivningarna finns på Järbos blogg. Design: Anna Braw. Hon har stickat i ett garn från Järbo, Gästrike 4-trådigt.

Filtade vantar med en vit mönsterbård som kan liknas vid en tross. För att hålla reda på styrbord och babord, så kan man sticka en liten rand på vardera tummen. Gratis beskrivning, på svenska, på blogg.
Mönsterstickad vante, orange motiv mot vit eller ljusgrå bakgrund. Gratis beskrivning, på svenska, på Ravelry. Vanten stickas i 2-trådigt ullgarn, t ex Kampes.

Hur får man snygga kanter när man stickar?
Hur görs då en så elegant kant? Jo, sticka rätstickning fram till sista maskan på varvet. Flytta fram garnet framför arbetet och lyft maskan avigt, det vill säga genom att sticka in höger sticka bakifrån i maskan. Sticka sedan första maskan på nästa varv rät, i bakre maskbågen.
Finska mönsterstickade vantar i grafitgrått och vitt. Garnet som använts heter Teetee Salla och har följande specifikationer, 50 gram = 100 meter, stickor 3,5-4 mm, 80 % superwash ull och 20 % polyamid. Garnet verkar finnas att köpa i Sverige och bör kunna ersättas med t ex 3-trådigt ullgarn, raggsocksgarn av typen Järbo Raggi, Drops Karisma eller Drops Lima eller något annat garn med motsvarande grovlek. Beskrivningen är på finska och finns gratis på Ravelry. Har man grundläggande kunskaper i hur man stickar vantar så kan man följa diagrammet och sticka vantarna utan att läsa själva beskrivningen.Vantar stickade med hjälp av magic loop, där man stickar båda vantarna på en gång. De är slätstickade och har resårmudd. Gratis beskrivning, från Garnomera eller Ravelry. En del beskrivningar är gratis, andra kostar pengar och en del är på svenska och andra på engelska. Jag kommer lägga in en del engelska beskrivningar på vantar, främst sådana som stickas efter Diagram, eftersom en ruta är en ruta och kan tydas oavsett språk. Mönsterstickad vante. Grå botten och vita stjärnor på mudden och vita luser (prickar) på själva vanten. Gratis beskrivning, på engelska, som PDF. Diagram finns.

Köpemönster på Ravelry, på svenska. Design Jenny-Penny. Mönsterstickad vante. Ockragul botten och mönster i rött, orange och någon mörk färg t ex grafitgrå, natursvart eller marinblå.
Vanten Polygon finns på Ravelry, med gratis beskrivning på svenska. Den är mönsterstickad och man kan t ex använda Rauma Finull eller 2-trådigt ullgarn. Stickor 2,5 mm.Mormorsvantar är en rekonstruktion av en äldre, flitigt använd och älskad vante. Den har tumkil och är ribbstickad i ett turkos garn med stickor 2,5 mm. Gratis beskrivning, på svenska, på Ravelry.

Mönsterstickade vantar från finska Strömsö. Vantarna är stickade i Drops Karisma i rött och vitt. Vill man ha garn som inte är superwashbehandlat kan man t ex använda Drops Lima eller 3-trådigt ullgarn.

Vantar stickade med sk indisk tumkil, en tumkil som löper diagonalt över handen. Gratis beskrivning, på svenska från Novita. Vanten är stickad i raggsocksgarnet 7 bröder och finns i storlek barn, dam och herr.
Connie H Design har formgett ett antal vantar med naturtrogna hund- eller kattmotiv. Köpemönster, på norska. Designern finns även på Ravelry och där finns det också ett gratismönster, med blommor.Virkade vantar. Beskrivningen finns gratis på Ravelry och är på svenska. Vantarna har virkats i ett par olika versioner, bl a en röd med dekorativa knappar och en blågrå med broderade blommor.

Effektfulla vantar stickade i en teknik som kallas bruten mosstickning, eller broken seed stitch. Udda varv stickas med ljust garn och räta maskor och aviga varv stickas med mörkt eller flerfärgat garn med aviga och räta maskor. Mönsterrapporten är 4 varv. Gratis beskrivning, på svenska, på blogg.
Vantar i storlek 3-8 år. Beskrivning från Allers. Vantarna har resårmudd och stickas i tvåfärgsstickning *1 ljus,1mörk*. Mönstret förskjuts så det blir schackrutigt. Vill man ha en mönsterstickad vante utan att behöva läsa diagram så kan den även stickas till vuxen om man ökar maskantalet.Om man söker på Ravelry och mittens så hittar man ett antal olika engelskspråkiga beskrivningar på vantar. Vill man göra en mönsterstickad vante med ett speciellt motiv, så kan man testa att söka på det motivet på Ravelry. Det går också att söka på mitten chart om man vill ha Diagram eller leta efter mitten eller mitten chart på Pinterest.

Vad är storlek 4 i vantar?
HESTRA – HANDSKAR – JUNIORCa. ÅlderStorlek2-3 år24-5 år36-7 år48-9 år5
Ullgarn som inte är superwashbehandlat filtar sig och krymper om man tvättar det i tvättmaskin, något som man kan utnyttja om man vill ha varma och täta vantar. Vanligtvis filtar man i 40 grader. Man kan även filta dem för hand, om man vill ha mer kontroll över processen.Beskrivning på finska till mönsterstickade vantar med blommor och blad i mustiga höstfärger. Har man grundläggande kunskaper i att sticka mönsterstickade vantar, så kan man sticka dem efter diagrammet.

Vantar från Ullcentrum på Öland. De är virkade i två olika gröna nyanser och virkas från fingertopparna ner mot mudden, så de kan anpassas efter bärarens hand. Garnet som används är dubbelt, två trådigt.
Vanten Granskog är en av vantarna som skickats in till Hemslöjden i Skånes planerade utställning. Den hamnade på att-göra listan. Jag blev väldigt förtjust i den. Det finns även länkar till beskrivningar till andra inskickade vantar i anslutning till beskrivningen.Mönsterstickade vantar med hjärtmönster. Bakgrunden är stickad i självrandigt garn i lila-rosa och mönstret i vitt. Gratis beskrivning på svenska från Tee-Tee.Designerna Klintawool eller Klinta Woole har ett lagt upp ett antal olika mönsterstickade vantar på Ravelry. De verkar heta Grandmothers och är numrerade för att skilja dem åt. Här är ett annat exempel.Gratis beskrivning på svenska från bloggen Kråkspark. Vantarna är stickade i Drops Karisma i senapsgult och natursvart och stickade i tekniken flerfärgsstickning med lyfta maskor. På bloggen finns även en del fina halvvantar och lite annat inspirerande. Rätstickade vantar med resårmudd eller halvvantar i samma modell. Gratis beskrivning, på svenska eller engelska, på Ravelry. Vantarna är stickade i rosa garn. Haha! Ja, har nog gått ungefär lika långt som när man på en fredagskväll bloggar om snygga kantmaskor 🙂 Alldeles lagom långt, alltså! Aha, ja de borde ju bli sak, antar jag? Och tack!

Hej! Jag har använt den här typen av kantmaska på filtar etc. Stickar nu en kofta och då står det att man ska sticka sista o första maskan rät alla varv för att sedan kunna plocka upp längs kanten för knappslå. Men känns som att en sådan kan blir ful och otydlig var man ska plocka upp. Går det att köra den här kanten pch sedan plocka upp?
Det har nog gått rätt långt när man sitter en fredagskväll och förundras över någons snygga kantmaskor, men så är det tydligen. 🙂 Jag brukar sticka sista maskan avig och lyfta den första rätt. Ps Åkpåsen är jättefin.Léttlopi är ett klassiskt isländskt ullgarn från Istex. Passar utmärkt till värmande plagg som klarar den nordiska kylan. Det färdiga plagget håller värmen samtidigt som det andas. Léttlopi finns i många vackra färger, och här hittar du hela färgskalan.

Hur stickar man vantar nybörjare?
Sticka vante – bildbeskrivningLägg upp {36} maskor (m) på strumpsticka nr 3.5. … Fördela maskorna på fyra stickor, så det finns {9} m på varje sticka. … Ta tag i stickorna enligt bild. … Börja sticka med den femte stickan över sticka 1 och fortsätt med 2, 3 och 4, runt, runt. … Sticka resår (1 rm, 1 am) i {8} cm.
Är du nyfiken på tovning? Här har jag samlat inspiration och artiklar med beskrivningar på en mängd olika sätt att tova och olika produkter man kan göra, varsågod!

Ett bra första nåltovningsprojekt är att nåltova med stöd av en pepperkaksform. Så har jag gjort hjärtana. Ett hjärta blir en fin brosch med en säkerhetsnål på baksidan. Man kan också trä dem på rad till en girlang eller varför inte göra en barnvagnsmobil. Barnvagnsmobilen med nåltovade hjärtan hittar du instruktioner till här.
Använder man garn som tovar sig så kan man sticka stora tofflor, vantar, väskor eller vad man vill och sedan tova i tvättmaskinen. Då har man större kontroll över slutresultatet, även om det kan krävas lite testande innan man hittar rätt storlek. Ett tips är att man tar ut arbetet ur maskinen och formar det, innan man låter det torka.Handledsvärmare är sköna att ha till hands och det här måste vara en av världens enklaste modeller. Delar av ärmar från en tovad tröja fick lite dekoration – läs mer om dem här. Jag har gjort benvärmare, vantar, mössor och kjolar av maskintovade ylletröjor. På en del av dem har jag dessutom fäst reflex så man syns i mörkret samtidigt som man håller sig varm.

Ibland händer det att man tvättar sin ylletröja för varmt i tvättmaskin. Sörj inte över det – den filtade tröjan är ett utmärkt material för nya produkter. Man kan till och med avsiktligt ta hjälp av tvättmaskinen för att tova stickade produkter eller varför inte tova bollar med hjälp av strumpbyxor som i ringen, här ovan.
Tovning är en mycket gammal hantverksteknik. De äldsta filtfynden härstammar från Asien och det finns många gamla historier om hur ull filtat sig. En av dem går så långt tillbaka som till Noaks ark där fåren sägs ha lämnat efter sig en filtad matta. Den går ut på att fåren stod trångt och varmt och fick lite mat och tappade ullen på golvet, där de sedan stampade runt och dessutom urinerade. Den här historien berättar samtidigt hur filt görs, genom bearbetning och tillsatts av alkalisk vätska.