Posted on

Glutenfri Brunch Stockholm

Vårt sortiment är under ständig utveckling och likaså vårt utbud, självklart kan vi inte alltid ha allt på menyn men det går jättebra att maila oss för både önskemål och beställningar.Kea Bageri ligger på Skaldevägen 59 i Bromma, från början var det en mjölkaffär i lokalen. Namnet Kea är initialerna på första bageriägaren Karl Erik Andersson men glutenfritt blev det någon gång på 60 talet då en mjölallergi hos dåvarande ägaren gjorde bageriet till ett riktigt biskvibageri. Man färdades långt för att köpa biskvitårtor härifrån.

Kan man få glutenfritt bröd på Max?
Finns det något alternativ för mig som är allergisk? Vi har ett glutenfritt bröd säg bara till när du beställer.
F\u00F6r att f\u00F6rb\u00E4ttra och anpassa ditt bes\u00F6k anv\u00E4nder vi cookies. Forts\u00E4tter du h\u00E4rifr\u00E5n inneb\u00E4r det att du accepterar att cookies anv\u00E4nds n\u00E4r du bes\u00F6ker Kea Bageri.

Det händer att en person med celiaki av misstag får i sig gluten. Kanske äter man av misstag en vanlig pasta i stället för en glutenfri. Eller så sker det misstag hemma, på restaurang eller i skolkök. Små och stora glutenfällor finns överallt, och nästan alla med celiaki upplever någon gång att de av misstag fått i sig gluten.
Det är viktigt att inte bli akut orolig vid ett engångsmisstag. Oron är inte bra och kan i sig ge en orolig mage. Framför allt ska du inte överföra din oro på ett barn med celiaki. Läkare och dietister inom området är överens om att ett enstaka misstag inte är hela världen, även om det såklart inte är bra. Har det hänt så har det hänt, och om man inte fortsätter att tillföra gluten avtar reaktionen i tarmen inom kort. Det kan nog ta olika tid hos olika personer och för olika mängd gluten, men just den aspekten är svår att bedöma. Om du vet med dig att du fått i dig en betydande mängd och upptäcker det omedelbart, skulle du kanske kunna överväga att försöka kräkas upp det du ätit. Men det är obehagligt, och ofta upptäcker man det dessutom för sent.

Det florerar en del råd och husmorstips på nätet och i sociala medier om vad man ska göra om man av misstag fått i sig gluten. Men det finns inga belägg för att till exempel ostbågar och äpplen skulle fungera. Det finns inte heller någon förklaring till varför de tipsen skulle fungera. Om du har fått i dig gluten gäller det helt enkelt att avvakta. Det finns dessvärre ingen mirakelmedicin. Däremot kan du behandla de besvär som uppstår (smärta, diarré osv) precis så som du skulle behandla en maginfluensa. Det handlar om att äta och dricka sådant som är snällt och skonsamt mot magen.
– Kulturveten finns även i form av hel spannmål eller gryn i vissa butiker. I Italien kallas dessa ”farro” och används mycket i matlagningen i t ex Umbrien. Jag skulle gärna se att den här typen av gryner blir mer tillgängliga hos oss och i mer svensk tappning, säger Kerstin Fredlund.En kommersiell lösning håller nu på att förverkligas genom företaget Hidden in Grains. Den innebär naturliga processer som blötläggning av de hela sädeskorn och tekniken har optimerats för industriell användning. Vid processningen bryts fytinsyran ned och mineralerna blir tillgängliga för kroppen. Det går att använda den här processen med alla olika sorters spannmål och bönor. Man strävar dock efter att utgå från kulturspannmål eftersom råvaran redan från början har ett bättre näringsinnehåll.

Vilket bröd är minst gluten i?
Vill man som konsument minimera gluten kan man bland annat välja olika sorter av kulturveten och baka med surdeg, och även använda andra spannmål som råg, korn och havre. Det menar allmänläkaren Kerstin Fredlund som också forskar och produktutvecklar på området.
Vi förespråkar verkligt patientcentrerad vård där hela människan blir omhändertagen, sedd och förstådd som individ. Vi vill även inspirera samhället att vidga sin syn på läkning till något som innebär läkning av både kropp och själ.En hel del missförstånd florerar kring gluten och hälsa. Det finns många olika typer av gluten och olika mängd av gluten i olika sorter av spannmål. Det är främst senare tiders förädling av vetesorter som förändrat vårt glutenintag, både mängden och typen av gluten. Vill man som konsument minimera gluten kan man bland annat välja olika sorter av kulturveten och baka med surdeg, och även använda andra spannmål som råg, korn och havre. Det menar allmänläkaren Kerstin Fredlund som också forskar och produktutvecklar på området.

– Samtidigt har glutenintolerans blivit en folksjukdom som drabbar 1 procent av Europas befolkning och 3 procent av Sveriges befolkning. Under de senaste 20 åren har vi sett en dubblering av diabetes typ1 hos barn i Sverige och det finns många studier som visar samband mellan gluten och diabetes. I exempelvis Danmark har man betydligt mindre diabetes typ 1 och där äter man mycket mindre gluten. I Sverige äter barn också mer torrmjölkbaserad, industritillverkad barnmat i form av vällingar och gröter än i Danmark. Dessa eventuella samband är angelägna och utmanande frågor att ta tag i, menar Kerstin Fredlund.Kerstin är något så ovanligt som en aktiv läkare som även doktorerat i Livsmedelsvetenskap – den första som fick en medicinsk doktorsgrad på Chalmers. Hon vill förena medicin och teknik och anser att tekniken ofta har utvecklats utan större hänsyn till människans biologiska processer och behov. På livsmedelsområdet är växtförädlingen av vete ett exempel på detta, och även utvecklingen av torrmjölk och margarin.– Spannmål har under årtusenden varit den största källan till proteiner och mineraler. Idag har vi mer tillgång till kött. Men särskilt nu när vi står inför att vi måste minska köttkonsumtionen behöver vi en fortsatt bra proteinkälla och här kommer spannmålen ha en viktig roll även framöver. Bönor finns också med i bilden, men i vårt nordiska klimat är det spannmål som har bäst förutsättningar, säger Kerstin Fredlund.– I bakning kan man förstås också använda andra typer av spannmål som råg och korn. De är inte lika högförädlade som moderna, hybridiserade vetesorter idag. Havre är också bra att använda i exempelvis pannkakor, matvåfflor, bakverk och gröt, dock är havremjöl idag svårt att hitta på marknaden.

– Surdegsbakning är också ett sätt att minska glutenintaget. Här bryts gluten helt eller delvis ner till fria aminosyror. Bröden blir mer kompakta, och så har bröd sett ut under lång tid. Att många andra typer av bröd idag är väldigt luftiga är något som är inlärt under senare decennier. Ett bra tips till barnmat är också att riva ner surdegsbröd av fullkornsmjöl och göra en gröt av det.
Vi vill påverka den svenska sjukvården till ett helhetsperspektiv med människan i fokus, samt verka för en omsorg som skapar sammanhang och mening anpassat efter individens behov.Allmänt kan man nog säga att det behövs en mer nyanserad bild av hela glutenfrågan än den många människor har idag. Ett generellt dilemma tycks vara att flera spannmål innehåller gluten som kan ha negativa hälsoeffekter, samtidigt som spannmål är en viktig näringskälla. Men det finns också lösningar på detta.

Förutom högvärdiga proteiner, hög halt av karotenoider och mindre skadligt gluten innehåller, enligt Kerstin Fredlund, kulturveten även 2–3 gånger mer mineraler som zink och järn, jämfört med moderna vetesorter. Här finns dock ett generellt problem för alla spannmål där bland andra Kerstin och flera forskargrupper under många år har kommit en lösning på spåren. Problemet är att fytinsyra som finns i alla fröer delvis blockerar absorptionen av mineraler i tarmen. Fytinsyra finns i spannmål, baljväxter, nötter med mera och har funktionen att skydda fröets mineraler, som är avsedda för den växande grodden. Flera studier har visat att man kan bryta ner fytinsyra genom blötläggning, surdegsjäsning, groddning eller annan fukt- och värmebehandling.
Kulturveten är mer ursprungliga, äldre sorter som inte är växtförädlade utan mer naturligt och evolutionärt hybridiserade. Det kan gå till så att man sår ut olika vetesorter på en plats och sedan uppstår sorter som passar klimatet och förhållandena på platsen. Det finns en rad äldre vetesorter att köpa idag, exempelvis emmer, enkorn, speltvete (dinkel), Ölandsvete och andra liknande lantvetesorter, som alltså innehåller en annan sammansättning av gluten och mindre av just det glutenprotein som ökar risken för att få glutenintolerans.

Vete är ursprungligen gamla grässorter som under årtusendena har utvecklats, muterat och då fått ett förändrat genom (genuppsättning), och därigenom också förändrat gluteninnehåll. Det första vetet var ett enkornsvete som man åt vilt redan för omkring 19000 år sedan. Samtidigt fanns emmervete, varur durumvete uppstod och så småningom speltvete eller dinkel för cirka 7000 år sedan. Ur detta uppstod senare ett vete utan skal. I modern tid, främst sedan 1950-talet, har man sedan hybridiserat vetet för maximal skörd och för bakegenskaper som man trott att marknaden vill ha. Gluteninnehållet har då förändrats kraftigt, jämfört med äldre kulturveten.Du lämnar nu McDonald’s Sveriges webbsida för en en webbplats som kontrolleras av tredje part. Sidan tillhör inte McDonald’s Sverige. Innehåll, uttalanden eller åsikter på den sidan ansvarar inte McDonald’s Sverige för.Råvarornas ingrediensförteckning baseras på ren råvaruinformation från våra leverantörer. Produktinformationen uppdateras regelbundet och gäller endast för produkter på McDonald’s i Sverige.

Är du allergisk och vill ha information om innehållet i vår mat? Fråga personalen så kan vi berätta hur maten tillagas och ta fram skriftlig information om innehållet. Vi hanterar olika råvaror och allergener i vårt kök som kan komma i kontakt med varandra. Fråga varje gång du besöker oss för vara säker på att du får den senast uppdaterade informationen så att du kan ta ett informerat beslut om vad du kan äta.
Naturligt glutenfria produkter och produkter som är tillverkade av glutenfria spannmål får märkas med texten \”Glutenfri\” eller ”Mycket låg glutenhalt”.

Det är mycket viktigt för dig som ska äta glutenfri mat att noga läsa produkters innehållsförteckning. Där måste det stå om produkten innehåller gluten. En produkt som innehåller gluten ska märkas ut extra i innehållsförteckningen. Vete, råg, korn eller gluten ska vara skriven med fet stil eller med stora bokstäver.
Caféer, serveringar och restauranger har ofta glutenfria alternativ. Hos många hamburgerkedjor kan du till exempel få glutenfritt hamburgerbröd. Det är också vanligt att caféer har glutenfritt bröd och glutenfria maträtter. Många caféer har också glutenfria kakor eller andra fikaalternativ. På vissa orter finns det bagerier som bara bakar glutenfria produkter.Det är bra att läsa innehållsförteckningen regelbundet även på produkter du vet är glutenfria. Det händer att recept förändras eller att produkter med samma namn tillverkas i olika fabriker som använder olika recept. Till exempel kan en del godis eller frukostflingor tillverkas i olika länder och ha olika ingredienser trots att de har samma produktnamn.Det finns också glutenfri pasta, glutenfria flingor och glutenfritt bröd. De är oftast tillverkade av havre, ris, hirs, majs, bovete eller andra naturligt glutenfria spannmål. De kan också ha tillverkats av spannmål där gluteninnehållet har tagits bort. Ett exempel är glutenfri vetestärkelse.Livsmedelsverket rekommenderar att barn inte bör äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. De avråder helt från att ge riskakor och risbaserad dryck till barn under sex år.

Finns det glutenfritt på Mcdonalds?
Du vet väl att de flesta av våra hamburgare på McDonald’s går att beställa med ett glutenfritt bröd. Välkommen in!
Tunntarmen blir inflammerad om du råkar få i dig gluten, även om du inte får några symtom. Därför behöver du vara så noggrann du kan för att inte få i dig gluten. Det betyder att du bör göra följande: Det går oftast bra att äta måttliga mängder av produkter som innehåller spår av vete eller gluten om du har celiaki. Men det kan också hända att du får symtom om du äter en sådan produkt. Du bör då försöka undvika att äta produkter som kan innehålla spår av gluten. Det går bra att dela kök med någon som äter mat med gluten. Men du behöver vara uppmärksam på om det finns smulor eller mjöl som innehåller gluten i exempelvis en smörask eller på en skärbräda. Ta då bort smulorna eller torka av skärbrädan.

Märkningen av glutenfria produkter kan vara annorlunda än i Sverige. Men inom Europa finns samma regler och gränsvärden som i Sverige. Det kan också vara svårt att förstå om det är skrivet på ett annat språk. Därför är det bra att fråga om innehållet i butiken där produkten säljs.

Kan man beställa glutenfri pizza?
Kedjor som finns utspridda över landet: Pizza Hut: Glutenfria pizzabottnar och vegansk ost finns tillgängligt. Vapiano: Pizza kan beställas på glutenfri botten och pastarätter kan beställas med glutenfri pasta.
Det finns både glutenfri brödmix och glutenfria mjölsorter om du vill baka bröd, bullar och kakor. Glutenfri mjölmix blandas med vätska och brukar vara gjord på specialframställd vetestärkelse.

Många lösgodisburkar har innehållsförteckningar. Prata med personalen i butiken om du är osäker på om innehållsförteckningarna stämmer. Ibland kan godisbitar likna varandra trots att de är från olika tillverkare och innehåller olika saker. Risken finns då att de blandas i samma burk.Det kan vara enklare att själv laga mat från grunden eftersom färdiglagad eller processad mat ofta innehåller gluten. Men det går bra att använda dessa produkter om du är säker på att de är glutenfria.

Celiaki kallas också glutenintolerans. Vanliga symtom är att ha besvär med magen, att vara trött och att gå ner i vikt. Du kan också bli nedstämd av att ha celiaki, men symtomen kan skilja sig mycket från person till person.
Naturligt glutenfria produkter som saknar märkning är inte kontrollerade. Trots att de är naturligt glutenfria kan slutprodukten innehålla små mängder gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen.

Ris och risprodukter innehåller inte gluten och kan vara ett bra alternativ vid celiaki. Men ris kan innehålla arsenik och för stora mängder ris kan vara skadligt, särskilt för barn.

Celiaki innebär att proteinet gluten som finns i vete, korn och råg gör att din tunntarm blir inflammerad. För att tarmen ska läka behöver du övergå till att endast äta mat utan gluten. Då blir det viktigt att ha kunskap om vilka livsmedel som inte innehåller gluten.
Analyser har visat att många ölsorter har en glutenhalt som ligger under gränsen för vad som räknas som mycket låg. Men mängden av gluten kan variera från gång till gång. Tänk på att du lätt kan få i dig större mängder gluten om du dricker mycket öl, svagdricka eller must även om glutennivån i en del av dessa drycker är mycket låg. En halv till en liter dryck kan innehålla så pass mycket gluten att du får symtom och skador på tarmen.I en del recept kan du byta ut vetemjöl mot till exempel maizena eller rismjöl. Såser och redningar kan du göra på arrowrot, potatismjöl eller maizena. Till pannkakor kan du använda maizena eller glutenfritt mjöl. Specialprodukter utan gluten kostar ofta mer. Ett tips för att hålla nere matkostnaderna är att i stället äta potatis, baljväxter eller ris till måltiden. Det blir också billigare att själv baka bröd, pizza, kakor och kex med glutenfritt mjöl. I innehållsförteckningar står det ibland ”kan innehålla spår av vete” eller ”kan innehålla spår av gluten”. Det betyder att tillverkaren inte kan garantera att produkten är fri från gluten. Det kan bero på att spannmål med gluten har hanterats i samma lokal som produkten. Produkten kan då ha fått med sig spår av gluten.Barn upp till 16 år har enligt lag rätt till subventionerade glutenfria produkter genom livsmedelsanvisning från läkare eller dietist. För personer över 16 år ser det olika ut beroende på vilken region man bor i. Man kan få livsmedelsanvisning, kontantersättning eller ingen ersättning alls.Naturligt glutenfria produkter och produkter som är tillverkade av glutenfria spannmål får märkas med texten ”Glutenfri” eller ”Mycket låg glutenhalt”.

Med livsmedelsanvisningen kan du hämta ut glutenfria produkter från ett apotek eller få det levererat hem till ett billigare pris, beroende på vilken region du bor i. Exempel på glutenfria produkter är mjöl, ren havre, pasta, knäckebröd, kex och bakhjälpmedel i form av olika fibrer.Kaffe, te, kakao, läsk, saft, mjölk och mineralvatten innehåller inte gluten och går bra att dricka. Men drycker kan innehålla gluten, beroende på vad de är gjorda av. Öl, svagdricka och must är exempel på drycker som kan innehålla gluten.Det går bra att använda durkslag, brödrost, slevar och knivar som används till mat med gluten. Ta bort rester av mat som innehåller gluten, om sådana finns.

En del pizzerior har glutenfria pizzor. Till vissa pizzerior kan du få ta med egen glutenfri pizzadeg som pizzabagaren sedan bakar ut. Ring gärna innan och fråga om det går bra. Det kan finnas vanligt mjöl på arbetsbänkar och i ugnarna. Därför är det bra om personalen kan baka ut den glutenfria pizzan på aluminiumfolie.
I innehållsförteckningen måste det även stå om en ingrediens i produkten i sin tur är tillverkad av en ingrediens som innehåller gluten. Det kan till exempel stå modifierat stärkelse från VETE, om stärkelsen är tillverkad av vete. Står det däremot bara stärkelse kan du vara säker på att stärkelsen kommer från en glutenfri produkt.Att baka med glutenfria mjölsorter kräver lite annorlunda teknik. Du kan behöva baka ett par gånger för att lära dig hantera en glutenfri deg. Eftersom mjölet gör att degen jäser sämre behöver du arbeta mer med degen, till exempel med en hushållsassistent eller en bakmaskin. Degen blir ofta lösare och det kan vara bra att baka ut bröd i brödformar.

Välj havre och havreprodukter som är märkta med texten \”Glutenfri’\” eller med symbolen \”Det överkorsade axet\”. Havre i sig är glutenfri, men havreprodukter utan märkning kan innehålla gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen. Det kan även gälla andra spannmål och spannmålsprodukter, som till exempel bovete och hirs.
Det glutenfria brödet är bäst färskt eftersom det snabbt blir torrt och smuligt. Ett tips är att skiva och frysa in nybakat bröd. Sedan kan du ta fram och tina så mycket som du behöver för stunden.

Glutenfria produkter som uppfyller kravet att få kallas ”Glutenfri” får också märkas med symbolen ”Det överkorsade axet”. Symbolen ska alltid ha en kod som visar att produkten har kontrollerats av Svenska Celiakiförbundet.
Öl som tillverkas av till exempel ris, majs och durra innehåller inte gluten alls. Det finns även öl där glutenmängden har minskats och som får märkas med symbolen ”Det överkorsade axet”.Du ska undvika att äta färdiglagad eller processad mat om det i innehållsförteckningen står att produkten innehåller vete, råg, korn eller gluten. Här är exempel på sådan mat:

Många gånger kan det vara svårt att hitta eller läsa innehållsförteckningar för lösgodis. Välj då annat godis som du vet är glutenfritt. Lakrits är ett exempel på godis som kan innehålla glutenhaltigt mjöl.
Ska du resa bort och bo på hotell eller liknande kan du kontakta till exempel flygbolag och boendet i förväg och fråga om de har glutenfria alternativ. Detsamma gäller om ett barn med celiaki ska åka på läger. Då är det bra att ringa och förbereda ledarna i förväg.

Är all ost glutenfri?
Här är exempel på annan mat som inte innehåller gluten: mjölk, ost och andra mejeriprodukter. ägg. kött och fisk.
Välj havre och havreprodukter som är märkta med texten ”Glutenfri’” eller med symbolen ”Det överkorsade axet”. Havre i sig är glutenfri, men havreprodukter utan märkning kan innehålla gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen. Det kan även gälla andra spannmål och spannmålsprodukter, som till exempel bovete och hirs.Ät frukt, bär eller grönsaker varje dag och gärna tillsammans med annan mat som innehåller mycket kostfibrer. Det kan annars bli svårt att få i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer.Vissa produkter som man har svårt att tro att de ska innehålla mjöl gör det ändå. Det gäller till exempel rostad lök, vissa sorters glass och kryddblandningar. Men det ska ändå tydligt framgå av ingrediensförteckningen om produkten innehåller gluten. Fråga personalen i butiken eller kontakta företaget som tillverkar produkten om du är osäker.

Många upplever att de får symtom av att äta mat med gluten, men vid undersökningar finns det ingen skada på tunntarmens slemhinna. Det kan då finnas andra ämnen i livsmedel med gluten som kan förklara symtomen, till exempel vissa kolhydrater. Behandlingen är ändå densamma som vid celiaki, det vill säga att undvika mat med gluten. Men det är vanligtvis inte lika viktigt att maten är helt glutenfri som vid celiaki.

Under de senaste åren har den glutenfria trenden blivit allt större i Stockholm. Numera är det en självklarhet att hitta glutenfritt på restauranger, caféer och bagerier – perfekt för glutenintoleranta, glutenkänsliga och hälsomedvetna glutenvägrare. Det som förut enbart förknippades med torrt och tråkigt har ersatts av en mängd smarriga, glutenfria alternativ. Nu finns det till och med glutenfri pizza och pasta, något som tidigare var en omöjlighet. För att du ska hitta rätt har vi skapat denna guide till glutenfria Stockholm.
På hälsokonceptet BodyBoddy, som bland annat finns i anslutning till yogastudion Yogayama, lyder devisen att god mat även kan vara nyttig. Något som caféet lever upp till med exempelvis smoothie bowls, sallader och raw-bakelser. Oavsett om du är gluten- eller laktosintolerant, vegan, vegetarian eller allätare så kommer du att hitta något som passar.Vårrullar, nudlar och vietnamesiska grytor. Den vietnamesiska maten är perfekt för dig som föredrar att hålla dig borta från gluten. Ett ställe som är extra populärt är Eatnam, som har flera restauranger i Stockholm. Här får du en smakupplevelse från Saigon.

På Rolfs Kök finns det gott om glutenfria alternativ. Klassiskt, robust och enkelt kännetecknar restaurangen som ligger några steg från Drottninggatan. Svenska smaker samsas på menyn, men kom ihåg bara att meddela köket gällande celiaki eller allergier.På Newt (tänk ”njut”) ligger ekologi i centrum. Menyn är dels växtbaserad med högt näringshåll, och allt tillagas på plats. Här finns även mycket för den som har celiaki eller är laktoskänslig.

Glutenfria Stockholm – Guiden till glutenfria ställen i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips om du vet något bra glutenfritt café i Stockholm eller någon bra glutenfri restaurang i Stockholm som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.På säsongsöppna Green Queen hämtas inspiration från LA och NYC. Här satsar man på ”clean food” – ekologisk streetfood utan raffinerat socker. Allt som serveras är glutenfritt. Tänk bovetewraps, quinoasallader och grillad quesadilla med raw-treats samt Fairtrade-vin och eko-vodka för den som är drinksugen.

Är det gluten i mjukglass?
men givetvis finns ju alltid risk för spår av gluten när de hanteras i samma kök. Struten till mjukglassen är inslagen i papper (samma med de vanliga strutarna) och man sätter in struten i glassmaskinen med pappret kvar. Ett extra stort plus är priset – samma låga priser även om man beställer glutenfritt.
Södercrêperiet À la Crêpe serverar matiga franska galetter gjorda på bovete. Smeten är fri från både gluten och laktos. Här hittar du bland annat galetter med biff, chèvre, fisk och skaldjur samt vegetariska och veganska alternativ. Självklart serveras franska drycker till.

Kan man äta chips om man är gluten?
Man skulle kunna tro att chips och popcorn av majs är glutenfri – men när det handlar om färdiga produkter kan vi aldrig vara säkra. Eftersom gluten ofta används i produktionen som stabilisator, särskilt som bärare av kryddor och smaker, bör du hellre avstå.
Det familjeägda lilla bageriet Kea Bageri bakar gluten- och laktosfria bröd, kakor, bullar och tårtor för hand. I lokalerna öppnade ett glutenfritt bageri redan på 1950-talet, vars omtalade biskvier och biskvitårtor finns kvar i sortimentet än idag.

Modernt, nyskapande och traditionellt på samma gång – italienska Adria i Vasastan har allt för Italienfantasten. Här kan man dessutom be om vegetariska, veganska och självklart glutenfria alternativ om man hellre vill ha det.
Doktor Mat erbjuder hälsosamma, snabba rätter som är helt fria från gluten, laktos och raffinerat socker. Maten tillagas under 100 grader och serveras tillsammans med Doktor Mats fermenterade grönsaker. Tanken är att det både ska smaka gott och stärka immunförsvaret. Ät där eller hämta med.Anrika Vete-katten öppnade 1928 och den långa svenska konditoritraditionen har förvaltats väl. Bröd och bakverk görs från grunden på fina råvaror utan tillsatser, och miljön är hemtrevlig och nostalgidoftande. De har även ett brett sortiment av gluten- och laktosfria bröd och bakverk samt diabetesvänliga produkter. Ljusa Grain Café intill Kungsholmstorg serverar frukost hela dagen, tillsammans med lättare lunch. Specialiteten är gröt med olika roliga toppings som kompott, granola, bär och frukt, och soppor, sallader och grytor till lunch. Allt är vegetariskt och går att få glutenfritt och/eller veganskt. På denna vietnamesiska bistro lagas maten främst på ekologiska och närodlade råvaror. Här bjuds gäster på en kulinarisk smakresa till Hanoi, och de flesta rätter är naturligt fria från gluten. De har dessutom en hel avdelning på menyn med endast veganrätter.Ett tidsenligt hälsokoncept som är perfekt för både och hälsofantaster och de som bara vill njuta av något gott. Med fokus på det ekologiska serveras sallader, wraps och trendiga acai-skålar. Unna dig vegangodheter såsom ”cheesecake” och nötbollar utan raffinerat socker.

Detta glutenfria bageri och konditori på Kungsholmen erbjuder ekologiska bröd och bakverk med fokus på hantverket. Här kan du handla med dig nybakat eller ta en fika på plats. I baket används mjölsorter som är naturligt fria från gluten.
En glutenfri kost behöver inte stoppa dig från att frossa i sötsaker. På Dirty Coco finns en helt glutenfri meny som passar bra när sötsuget faller på. Här hittar du bland annat söta crêpes med nutella och jordgubbar, varm chokladfondant med vaniljglass och hembakta brownies. Renée Voltaires veganhak har mycket att erbjuda för både hälsomedvetna och glutenfria gäster. Vad sägs om glutenfria bovetesmörgåsar, bovete- eller teffgröt till frukost och smarriga, proteinrika mandelbiffar till lunch? Här finns även kallpressade juicer, nötbarer och raw food. Namnet på restaurangen antyder visserligen vad du kan förvänta dig av menyn, men det är faktiskt inte bara spanska tapasrätter som serveras här. Sthlm Tapas serverar smårätter med smaker och influenser från hela världen på en meny som tydligt markerar vad som är fritt från gluten, mjölk, laktos och andra allergener. Charmiga Under Kastanjen ligger på ett mysigt litet torg i Gamla stan. Mat, bröd och sötsaker lagas och bakas helt utan gluten i det separata, anpassade bageriet. Här finns mat och fika för dig med celiaki från morgon till kväll. Den som är sugen på en glutenfri hamburgare kan besöka den populära hamburgerkedjan Phil’s Burger. Hamburgerbrödet bakas varje morgon i deras eget bageri och går även att få utan gluten. Dessutom erbjuds veganburgare samt veganska shakes och dippsåser. Inuti Teatern i Skanstull hittar du stjärnkocken Sayan Isakssons snabbmatskoncept Nū. Här står hälsa och hållbarhet i fokus. Maten lagas med inspiration från Japan, Hongkong och Korea och är ofta naturligt fri från gluten och laktos. Dessutom tar man hänsyn till både djur och natur. På Nybergs Torg i Sundbyberg ligger detta trevliga café som serverar smarrig frukost, mättande lunch och god fika hela veckan lång. Allt från köket är glutenfritt och man hittar även flera mjölkfria och veganska alternativ bland utbudet. Vankas det kalas eller fest? Då går det bra att beställa tårtor och andra godsaker här.

Napolitanska Meno Male gör pizzor precis som i Italien – de har till och med fått den italienska handelskammarens utmärkelse för just det. De serverar pizzor bakade utan tillsatt gluten, men bakar dem i samma ugn som övriga pizzor.

Har Lidl glutenfritt?
Nu har vi tillfälligt erbjudande på glutenfri pasta! Loredana Bechi and 501 others like this. Önskar mer glutenfria produkter, ex bröd i ert ordinarie sortiment. Ta gärna in och saluför ett större sortiment av glutenfria produkter.
Detta lilla hälsocafé i Hornstull erbjuder växtbaserad mat och fika som är bra för människa, djur och planet. Allting tillagas med ingredienser som är naturligt fria från gluten, tillsatser och raffinerat socker – perfekt för den som vill njuta av något både gott och hälsosamt.Sedan Omayma slog upp dörrarna vid Nytorget har det Instagramvänliga caféet serverat fika, nyttiga lunchrätter och frukost hela dagen. Här hittar du glutenfritt, raw och veganskt på menyn, helt utan tillsatser. Ett trendigt hälsoställe med mycket att välja bland.

Precis intill Götgatsbacken ligger mysiga Crêperie Fyra Knop, där man specialiserat sig på söta crêpes och matiga galetter med inspiration från Bretagne. Här kan du gå loss på glutenfria bovetegaletter med valfria toppings som till exempel rökt lax eller svamp.
Denna charmiga kvarterskrog med tegelväggar och välvda fönster serverar klassiskt italienska rätter med inslag av andra europeiska kök. Här kan den med celiaki bland annat få njuta av bland annat glutenfria italienska pizzor i slices.På Cale & Crave serverar man hälsosam snabbmat utan socker, laktos eller gluten. Här kan du välja bland olika varmrätter och sallader till lunch och middag, självklart med grönkål som gemensam nämnare. Bakom det moderna konceptet står bland andra Sebastian Ingrosso.

Var kan man köpa glutenfri semla?
Glutenfria semlor för dig som inte tål gluten. ICA har många glutenfria alternativ för dig som är glutenintolerant.
I Urban Delis restauranger serveras delikatesser och internationella maträtter från morgon till kväll. Mycket på menyn är grönt, och för dig som vill avstå från gluten finns det alltid alternativ. Sondera även utbudet i Urban Delis saluhallar, som ligger i anslutning till restaurangerna.

På Fotografiska står det gröna och säsongsbetonade i centrum, kombinerat med makalösa vyer över Stockholms inlopp. Det gröna fokuset medför naturligt glutenfria rätter. Kombinera smak- och konstupplevelser på en och samma gång.
I de hemtrevliga lokalerna i Vasastan serverar Café Relief både frukost, lunch och fika på temat ”unguilty pleasure”. Här hittar du massor av veganska rätter utan gluten, laktos, nötter eller socker som du kan unna dig med gott samvete. Njut av allt från frukostfavoriter som chiapudding och fröbröd till lunchsallader, soppor och bakverk.I en upprustad gammal stenlada utanför stan hittar du Steninge Bruk, där vi har byggt Sveriges största grill inomhus. Här serveras lunch, brunch, middag och fika i rustika, gamla lokaler. Vi arrangerar även privata fester, bröllop och företagsevent och kan ta emot upp till 300 personer samtidigt.

Alla behöver en fika eller två om dagen! Kondisbitar, bakverk, kakor, mackor. Eller varför inte en av våra mumsiga räkmackor? Kaffe, varm choklad och mycket mer att värma magen med.

Kan man äta ostbågar om man är gluten?
Det florerar en del råd och husmorstips på nätet och i sociala medier om vad man ska göra om man av misstag fått i sig gluten. Men det finns inga belägg för att till exempel ostbågar och äpplen skulle fungera.
Varje dag serverar vi vår populära lunch, där ni väljer något från grillen, alternativt veckans soppa, husman eller sallad. Vi brukar grilla majskyckling, en nötdetalj, något fläsk och en fisk.

För kampanjerbjudanden gäller villkor som visas på restaurangens sida. Erbjudanden på alkoholhaltig dryck gäller enbart för vuxna. Alkoholmissbruk är farligt för din hälsa. Drick med måtta.
Man skulle kunna tro att chips och popcorn av majs är glutenfri – men när det handlar om färdiga produkter kan vi aldrig vara säkra. Eftersom gluten ofta används i produktionen som stabilisator, särskilt som bärare av kryddor och smaker, bör du hellre avstå. Popcorn kan du enkelt göra själv hemma och ta med. Dessutom finns ju läckra tilltugg från Schär – både söta som salta.