Kanske är det så att smärtorna som jag upplever som ”utstrålningar” i fram och baksida beror på dessa extremt aktiva triggerpunkter. Som jag skrivit tidigare så tror jag inte att bara diskbråcket ensamt kan ge såna fluktuerande attacker av smärta som jag har… MEN: Det är nog diskbråcket som skapar muskelspänningarna. För att komma åt problemet från grunden måste ryggen lagas.Jag tror att lösningen på dina problem delvis kan vara att komma på varför du drabbas av dessa ”triggerpunkter”. Själv får jag muskelknutar när jag antingen ansträngt mig för hårt och/eller slarvat med kosten och ätit för lite vilket gett näringsbrist och kaloriunderskott. Kanske du ska börja leta lite efter svar i de banorna…
Ja, att komma till botten med var de kommer ifrån är ju viktigt! När det gäller mina är jag helt klart övertygad om att de kommer av diskbråcket. Det spänner alla muskler i området, via nervimpulser från nerverna som är i kläm. Så det är behandlig av diskbråcket som gäller. Men jag ska minsann snoka vidare lite mer:) Tack för tipsen Magnus!Daniel, som hittade mina extremt spända ”triggerpunkter” i bäckenbotten, hittade nu lika spända muskelknutor i höftregionen. Han sa att det var något sorts triggerpunkts-rekord… Ska man fira det? Där rumpmusklerna (gluteus maximus, medius, piriformis, etc) fäster in mot korsbenet (sakrum) var jag extremt spänd. Jag höll ärligt talat på att vrida av mitt eget lillfinger där jag låg och försökte slappna av… På framsidan, i iliopsoas, var jag också spänd son en fiolsträng. Kanske är det helt onödigt att gå till naprapaten eftersom att triggerpunkts”massagen” inte botar diskbråcket. Men jag hoppas på att han kan lösa upp kramptillstånden, så att vardagen åtminstone blir lite mer dräglig… Ömma punkter mellan skulderblanden är då på musklerna Romboideus. Dessa punkter får man oftast för att man har för stela bröstmuskler, så stretcha bröstmusklerna så kommer du få mindre problem där. Du kan även ta en tennisboll i en strumpa, hålla strumpan över axeln och trycka bollen mellan din rygg och en vägg för att komma åt där det känns mest. då har du samma ömma punkter som jag då, jisses, hittade en typ under axeln, snett upp vid skulderbladet, första gången jag tröck där, trodde jag skulle behöva en pinne i munnen för att bita ned på. men det är ingenting jämfört med när man kom till ändan, med bena raklång, inga problem alls, kändes lite ömt och så på vissa ställen, men lägg upp det ena benet på det andra benets knä, så att det blir stretch i skinkan, typ som man gör när man rollar ändan med en foamroaler, tror jag höll på att flyga upp från golvet utav smärta, men jag höll trycket på det ömma området ett tag och smärtan avtog och nu, typ 4 gånger senare, så känns det inte så värst farligt, så jag antar att det ger någon form utav resultat med denna. får se om typ efter 1 månads användning, om det har gett mer resultat.grejen är att jag har en lite eländig ryggskada, så jag är begränsad i mina rörelser och övningar. min tanke och poäng med detta triggerpunkt massage stav köpet var var att försöka få bukt med triggerpunkterna samt massera ut knutar och göra rygg partiet lite mjukare och mer mottaglig för arbete, detta utöver mina vanliga stretchövningar. den övning du länkade till, där man lutar sig mot den upplagda foten körde jag med förut, stretchade på bra u gluteus, men tog sitt lilla nummer på ryggen. är som sagt lite begränsad för tillfället i vad jag kan göra och vilka rörelser som är ok, men mina förhoppningar är ju att detta redskap jag köpte ska hjälpa mig att bli ”kvitt” dessa ömma punkter och göra ryggen lite mjukare så att man sen kan ge sig på ite mer ansträngande stretchövningar, typ den du länkade till.
typ nått åt det hållet. har försökt både med tennisboll och foamroller, man kommer inte riktigt åt ordentligt på de ställen som behövs med dem. med en sådan kommer man åt djupt och specifikt. tror det är en vanesak, blir nog lättare när man får till hur man ska göra det. men jag ska söka runt lite på de namnen, se om jag hittar nått.
Ok, jag som försökte glänsa Jag kör ju med Thera och hjälp vad man kan hitta godis om man drar fram axeln o kommer åt lite under skulderbladet. Bra att kunna kurera sig lite i tvsoffan. 1) Trycka triggerpunkter med en tennisboll. Trycket ger en ”pumpeffekt” och nytt fräscht blod kan pressas in i muskeln. Leta upp en aktiv triggerpunkt (den känns igen då smärtan strålar ut från den punkten man trycker) och håll trycket i en halv till en minut. Ett problem som jag vet att många med mig har är en värkande höft. Antingen om jag har yogat för många dagar i rad (många statiska övningar, tex.) eller inte tränat på ett tag så börjar det värka i höften och stråla ner i benet. Efter några dagars klagande lägger jag mig då på en tennisboll, ber min kille ”armbåga” mig (trycka sin armbåge hårt, hårt mot min höft/skinka) eller bäst av allt, besöker min naprapat.Muskeln krampar ännu mer.…aj, aj, aj, Moment 22 med andra ord!…. Men då finns det ju lite olika saker man kan göra för att hjälpa muskeln tillbaka till ett naturligt läge.
Bieffekten av statisk belastning är att muskeln bildar en hög produktion av mjölksyra. Denna syra gör att ph-värdet sänks och muskelns kapacitet hämmas, det vill säga muskeln blir svag. En försvagad muskel försvarar sig med att krampa (dra ihop sig).
Musklerna som främst är överarbetade alternativt för svaga och som orsakar många höftbesvär heter Piriformis, Gluteus medius samt Gluteus minimus. Smärtan i höften uppkommer då dessa muskler har arbetat statiskt en längre period.
Här bör man veta att ett statiskt arbete kännetecknas av att lederna som muskeln sträcker sig över är fixerade fastän musklerna arbetar. Tänk dig tex. övningen då du står med ryggen mot en vägg och har knäna i 90 grader och ska stå stilla så länge du kan… Till slut börjar ju benen skaka av ansträngning.
Anledningen till att så många människor har ont i höften är oftast alltför stillasittande arbeten. Du sitter i samma position bakom ett skrivbord åtta timmar om dagen… hmm ja man behöver ju inte vara särskilt begåvad för att förstå att det inte riktigt var så våra kroppar var tänkta att användas.2) Ut och rör på dig! Även om det gör lite ont till en början så kommer muskeln lättare slappna av om man är aktiv. Promenera, spring, cykla, simma… ja vad som helst som är enkelt och du tycker är kul.
Den negativa spiralen fortsätter, inget nytt syrerikt blod kommer in i muskeln pga. att den är i ett krampandeläge. Mjölksyran transporteras inte därifrån, smärtan ökar och triggerpunkter (extra spända muskelfibrer) bildas.
Piriformis kallas ibland ”the double devil” då den kan skapa ischiasliknande symptom. Genom direkt påverkan på nerven eller genom muskelns triggerpunkter kan smärta i sätet och ned på baksidan av låret uppstå. Smärtan från piriformis kan också ge smärta mot bäckenleden (SI-leden). Symtomen från piriformis, eller de andra korta utåtroterande musklerna i höften, är alltså en eller flera av följande:
Smärta brukar vara en följd av en struktur som får ökad belastning, minskad blodcirkulation och ökad känslighet av så kallade smärtreceptorer. Orsaken till piriformissmärta kan vara att man suttit mycket eller har en ökad belastning på grund av att ländryggen och/eller bäckenet inte rör sig optimalt.
Muskler kan bli påverkade genom överansträngning, vid olyckor (som muskelbristningar eller sträckningar) eller ledproblem som påverkar musklernas arbete. Att sitta på rumpan kan också påverka muskeln, speciellt om man har en plånbok eller liknande i bakfickan som ger direkt tryck lokalt på sätet. Om ryggen inte fungerar optimalt påverkas muskelfunktionen varför ryggen är något av det första vi tittar på vid problematik från piriformis.Piriformissyndrom är en irritation av ischiasnerven i sätet. Problemet åtgärdas genom att skapa förbättrad funktion i ryggraden/ländryggen samt genom egenbehandling eller terapeutisk behandling av själva piriformism
uskeln. Piriformis (dvs muskeln som är involverad i piriformissyndromet) betyder på latin ”den päronformade muskeln”. Den är en av flera små muskler som ligger djupare under den stora sätesmuskeln (glutens maximus). Muskeln har fått en egen diagnos uppkallad efter sig – piriformissyndrom – då den kan ge upphov till ischiasliknande besvär.
Det vi gör varje dag påverkar mycket över tid. Med övningar kan du själv påverka kroppen och här har du några bra övningar som påverkar piriformismuskeln både direkt och indirekt genom att ändra spänningsgrad, kraftutvekling och ledmobilitet.
Efter undersökning av rygg, höft, muskler i sätet samt annan vävnad som påverkar utför vi behandling och rehab för att förbättra mekanik och funktionalitet. Global behandling: Global behandling syftar till att påverka piriformismuskeln men genom behandling av exempelvis ryggen. Smärta från ländryggen eller andra strukturer kan skapa belastning på piriformis. Nej, smärta i piriformis är inte farligt. Smärta är en ”varningssignal” från kroppen om att något bör justeras men just muskelsmärta i sätet är helt ofarligt. Smärta som består över tid kan dock skapa problem så ta tag i dina problem snabbt så ökar sannolikheten för att du blir smärtfri – både på kort och på lång sikt.Många upplever att graviditet medför smärta och problematik i rygg, höfter och bäcken. Det finns flera tänkbara orsaker till detta; förändring av hormoner, tyngdpunkten i kroppen och vikt exempelvis. Mot slutet av graviditeten förändras naturligt sättet man motionerar eller rör sig på. Piriformis kan bli mer spänd under denna period men man ser inte att problematiken ökar speciellt med piriformis under graviditeten.
ServiceCenter öppet Måndag-Torsdag 7-18, Fredag 7-17, Lördag 9-13. För tidsbokning, sena återbud eller övriga frågor ring 010-768 10 30. E-post [email protected] Ja, fysisk aktivitet brukar ofta hjälpa. Var dock observant på hur du påverkas efter löpningen. Skulle det bli värre i flera dagar efter löpturen är det nog bäst att vila, behandla och rehabilitera på annat sätt än att just springa. Många beskriver sina muskel- och ledsmärtor som en inflammation. Vi ser dock oftast att det inte är en äkta inflammation utan en smärta som uppstår på grund av en överbelastning. En äkta inflammation kan behandlas med anti-inflammatoriska läkemedel medan den mycket vanligare smärtan, som uppstår på grund av andra orsaker, blir bra om man behandlar och/eller tränar på ett sätt som gör funktionen bättre.Lokal behandling: Triggerpunktsbehandling, nålbehandling och annan typ av behandling som får en spänd muskel att slappna av minskar påverkan på ischiasnerven eller symtom från en irriterad muskel som refererar smärta (triggerpunktsmönster).
En del upplever smärta i sittbenet eller sittbensknölen. Vi ser ingen klinisk tydlig relevans mellan sittbensknölen och en påverkan från piriformismuskeln direkt. Sittbensknölarna är fästpunkter för hamstringsmuskulaturen som troligtvis har större påverkan på dessa än piriformis. En störning, ”låsning” och smärta i bäckenleden ses ofta i samband med sittbenssmärta och vi undersöker därför bäckenet vid denna typ av problem.Ole A. Haslestad är legitimerad Naprapat sedan 2003 och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget. Han vidareutbildar även terapeuter.
Dr. Smith ansåg att de grundläggande orsakerna till smärta och försämrad funktion fanns att söka i bind- och stödjevävnad samt nerv och muskelvävnad. Det synsättet präglar naprapatens sätt att arbeta och därför är behandling av mjukdelar en naturlig del av naprapatens sätt att ta sig an smärta och funktionsrubbningar
En vanlig teknik vid behandling av triggerpunkter är muskelpressur. Andra tekniker som används är stretching enligt PNF (proprioceptiv neuromuskulär fascilitering), INF (inhiberande neuromuskulär fascilitering) och PIR (postisometrisk relaxationsteknik), massage samt s.k. ”dry needeling”. Indirekt, och i vissa fall direkt, kan triggerpunkter påverkas via de naprapatiska teknikerna manipulation, mobilisering och nervmobilisering beroende på orsaken till uppkomsten av triggerpunkterna.En myofascial triggerpunkt defineras som en delmuskelspänning eller en hyperöm punkt i en spänd muskelfibersträng. Triggerpunkten karaktäriseras av att den ger lokal smärta men även en karaktäristisk projicering av smärtan till en annan del av kroppen.
Den naprapatiska behandlingen av myofasciala triggerpunkter inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten, genom att få den spända muskelfibersträngen i muskeln att slappna av. Detta uppnås genom olika stretch- och relaxationstekniker samt genom utnyttjandet av de reflektoriska mekanismer som tryck och beröring har på smärta.
Den strukturella orsaken är inte helt klarlagd men de teorier man har bygger på att delmuskelspänningen – den spända muskelfiberbunten – orsakas av en ond cirkel där energibrist är en central del. Enligt den teorin saknas det alltså energi för att bryta den kontraktion (sammandragning) som skett av muskelfibrerna. En annan teori gör gällande att den kontinuerliga sammandragningen orsakas av en skada på cellnivå där kalcium läcker ut och aktiverar muskelcellen. I båda dessa fall utför naprapaten en behandling där syftet är att töja ut muskelfibrerna för att bryta den onda cirkeln och därmed få muskeln att slappna av vilket ger goda möjligheter till läkning.Observera att e-postmeddelandet som finns i lager kommer att levereras endast en g\u00e5ng och din e-postadress kommer inte att delas eller publiceras med n\u00e5gon annan.
De mesta i gymutrustningsväg kan införskaffas till hemmet, men ofta är det andra faktorer som avgör beslutet. Många kan inte avsätta ett helt rum för träning och behöver därför smidigare maskiner och redskap som inte tar alltför mycket plats.
Ekonomin är en annan faktor som brukar väga tungt när det handlar om att införskaffa utrustning till hemmet. Idag finns det dock många prisvärda alternativ, till exempel maskiner och redskap som kan användas för att träna flera muskelgrupper eller justeras för att passa olika övningar.Gymkompaniet erbjuder gym i alla storlekar för företag, föreningar, bostadsrättsföreningar och kommuner. Vi har sålt fler än 16000 ordrar med gymutrustning över hela Sverige. Bland våra fantastiska kunder hittar ni bland annat Volvo, Räddningstjänsten, H&M, IKEA, Kriminalvården, Friskis & Svettis och många, många fler.
Givetvis är det kostnadsfritt att ta in en offert från Gymkompaniet och vi är ofta med och diskuterar fram vilka behov som varje unikt gym ska tillfredsställa.Hos Gymkompaniet finner du ett oerhört brett utbud med allt från hantlar till crosstrainers och vi kan erbjuda allt ifrån enstaka inköp av produkter till helhetslösningar med gymgolv, maskiner och montering. Triggerpunkter i höften kan ge besvär över stora områden: hela vägen från nedre delen av ryggen till vaden. Besvären kan variera från mycket lindriga till väldigt jobbiga, men med rätt behandling (med exempelvis Träningsband och Massagebollar) kan man ofta bli besvärsfri snabbt. Simons DG, Travell JG, Simons LS. Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, Vol. 2 – The Lower Extremities. 1:a uppl. Lippincott Williams and Wilkins; 1992.Höftböjaren är en djup muskel (som egentligen består av två muskler) på framsidan av höften. Triggerpunkter i denna muskel kan medföra smärta som sträcker sig från ryggkotorna och ut mot sidan av ryggraden ned mot korsbenet. Eftersom muskeln är så djup kan smärta också upplevas djupt i ljumsken/höften samt i de främre delarna av låret.
Triggerpunkter kan medföra smärta på såväl själva punkten som över ett större område. Sammanfattat kan man säga att just dessa muskler i höften kan medföra smärta in mot ryggraden, korsbenet, ljumsken, i höften, utsidan av höft och bäcken samt baksidan och utsidan av låret. Här nedan ser du mer specifikt för varje muskel.
Piriformis, eller den päronformade muskeln, kan hos många upplevas som spänd och stram. Det är en djup muskel på baksidan av höften. I närheten av denna muskel löper det många nerver som också kan göra ont vid tryck, varför det är viktigt att vara lite extra försiktig vid tryck mot muskeln.Triggerpunkter och ömma punkter kan uppstå på flera olika ställen i musklerna, men det är inte nödvändigtvis viktigt att veta exakt var punkterna brukar uppstå. Eftersom alla individer är olika, har olika förutsättningar och olika behov, tycker jag det är bättre att utgå från var triggerpunkterna finns på just Dig!
Hur lång tid tar en muskelinflammation?
Hur lång tid tar det för muskelinflammation att läka? Det beror på skadans omfång, din läkningsförmåga, i vilken grad du avlastar med mera. Om du får ont och det inte går över på några dagar rekommenderar vi dig att kolla upp det och få hjälp.
Triggerpunkter i höften är vanligt, och kan leda till jobbiga besvär. För att behandla triggerpunkter är det viktigaste att hitta orsaken till besvären. Efter att orsaken hittats är det viktigt med träning för att stärka muskulaturen och förebygga framtida besvär. Dessutom kan massage och stretching användas för att på kort sikt snabbt minska besvären.Höftens muskler är aktiva i många rörelser. Musklerna aktiveras när vi går, när vi reser oss upp, går i trappor, till och med när vi bara står helt stilla. Om musklerna används för mycket eller felaktigt finns dock en risk att ömma punkter uppkommer i musklerna, så kallade triggerpunkter.
Hur ofta kan man massera triggerpunkter?
När smärtan har klingat av, känn av området omkring och upprepa. Denna typ av behandling kan upprepas flera dagar i rad. Observera att triggerpunkter är envisa och att området även behöver tränas upp.
Starkare muskler kommer tåla högre ansträngning, och tröskeln för när du känner besvär hamnar då längre och längre bort. Att träna höftens muskler är också väldigt enkelt med olika typer av gummiband. Ett exempel är minibands som är väldigt användbara för just höftträning!
Var fäster Gluteus Medius?
Gluteus medius, är muskeln som sitter lite mer på utsidan av höften och den hjälper till att stabilisera upp höften. Den så kallade mellersta sätesmuskeln. Gluteus medius täcks till största delen av Gluteus maximus baktill. Fäster i höftbenet och som löper ner i lårbenet.
Med det sagt kan du i bildspelet nedan se var musklerna jag nämnde ovanför är lokaliserade. Några vanliga triggerpunkter är markerade, men kom ihåg att det bästa är om du helt enkelt känner igenom hela muskeln på dig själv för att se om du hittar någon punkt som är extra öm. Hittar du en öm punkt i muskeln? Ja då kan du börja behandla där!Höften är ett område där det finns väldigt många muskler. Det finns djupa muskler man inte kan se eller direkt känna och det finns ytliga muskler som är lättare att se och hitta. Det finns stora muskler (som stora sätesmuskeln) och det finns mindre muskler (som piriformis).
Det finns också en fördel med att behandla symtomen direkt, då detta kan göra det enklare att komma igång med träning och ge en snabb smärtlindring. Detta sker framför allt genom stretching eller massage av musklerna.
Massage kan du utföra på flera olika sätt, med händerna, massagebollar, foam rollers eller andra massageredskap. Just massagebollar är enkla att använda och tar liten plats vilket gör dem till ett utmärkt redskap. Det finns också specifika triggerpunktsredskap att använda.För att med lyckas med behandling av triggerpunkter är det först och främst viktigt att förstå varför triggerpunkterna uppstod från första början. När det gäller triggerpunkter i höften kan det finnas det flera olika tänkbara orsaker.
Varför får man triggerpunkter?
Triggerpunkter är en form av muskelspänning som kan uppstå akut eller smygande. Orsaken till uppkomsten kan vara precis som vid muskelspänningar hållningsfel, ensidiga rörelser, felaktiga lyft med mera.
I den här artikeln beskriver jag mer kring musklerna i höften och dess triggerpunkter. Du kommer få mer information om var musklerna sitter, varför triggerpunkter uppstår, och till sist hur de kan behandlas!Den mellanstora sätesmuskeln ligger under den stora sätesmuskeln på utsidan av höften och kan inte kännas direkt. Från denna muskel kan smärta liknande den från den stora sätesmuskeln uppstå. Smärtan kan upplevas längs höftbenskammen, mot korsbenet och även i ländryggen och utsidan av höften. Besvären kan upplevas vid gång, stående på ett ben eller då du ligger på den påverkade sidan.
Om du tränar mycket eller nyligen har ökat din träningsmängd/intensitet kan detta vara en anledning. Löpning, och framför allt löpning i uppförsbackar, ställer stora krav på höftens muskler och kan leda till överansträngning om det blir för mycket träning och för lite återhämtning. Även mycket och tung styrketräning för höften, långa promenader på ojämnt underlag och cykling är aktiviteter som kan vara bidragande. Det kan även vara att du jobbat mycket i trädgården eller börjat på ett nytt jobb, eller något helt annat.
Från denna muskel kan smärta ofta uppstå i området mellan höftbenet och korsbenet, men smärtan kan även sträcka sig mot utsidan och baksidan av höften/låret.Höftens muskler är bland annat ansvariga för benens, höftens och bäckenets rörelser, som att trycka ifrån vid ett steg, göra en uppresning, och för att stabilisera bäckenets position.Om vi utgår från att orsaken till triggerpunkterna är en överansträngning behöver du anpassa det som ledde till överansträngningen. Denna anpassning kan exempelvis vara att minska sträckan du springer, eller vila en kort period från löpning. Kanske kan du gå istället för att springa? Eller minska på tempot till en nivå som är mer behaglig? Detta tankesätt kan du använda för alla aktiviteter som kan vara bidragande till besvären.
Beroende på vad som är orsaken till dina triggerpunkter kan behandlingen skilja sig. Jag brukar trycka på att det är viktigt att börja behandla orsaken till besvären, för om inte orsaken är identifierad och behandlad kommer besvären sannolikt tillbaka igen senare.
En av de vanligaste orsakerna till smärta i muskler och till att triggerpunkter uppstår är att muskeln eller muskelgruppen har blivit överansträngd. En muskel tål en viss ansträngning, och när ansträngningen överstiger kapaciteten för vad muskeln klarar av kan smärta och andra besvär uppstå. Just denna överansträngning kan uppstå på olika sätt, och det är viktigt att ta reda på vad som gäller för just dig.
Om du handlar gummiband av oss får du med en e-bok och träningsprogram med mängder av tips på övningar för höfterna som kan hjälpa dig! Här är våra bästsäljare:
Stora sätesmuskeln är kroppens största muskel, och den muskel som ger rumpan sin kontur. Det är en ytlig muskel som är lätt att hitta. Smärta från denna muskel kan upplevas vid korsbenet, glutealveck och djupt i höft/ljumske. Ofta ökar smärtan vid långvarigt sittande eller vid gång uppför brant backe.
För att förebygga framtida besvär behöver du som nämnt ovan hitta och behandla orsaken. Det är dock också viktigt att stärka höftens muskler, vilket ofta är lösningen på lång sikt.
Lårfascians spännare hittas ganska ytligt vid den främre delen av höftbenskammen och löper nedåt för att sedan förbindas till det iliotibiala bandet. Från denna muskel kan smärta sträcka sig längs med det iliotibiala bandet på utsidan av låret ned mot knät.
Under de större sätesmusklerna hittar du den lilla sätesmuskeln. Från denna muskel sägs smärta kunna uppstå på lite andra ställen än stora och mellanstora sätesmuskeln. Smärta kan sträcka sig mot den nedre och yttre delen av sätet samt baksidan av låret och vaden. Ibland även bakom knät. Dessutom kan smärta uppstå längs med utsidan av låret över det iliotibiala bandet.En annan orsak till att smärta kan uppstå i musklerna är att musklerna blivit stelare/stramare. Detta kan uppstå på grund av inaktivitet, långvarigt stillasittande eller att du ofta och länga sitter med benen i kors.
Om du använder en massageboll placerar du den på muskeln som du önskar massera. Sitt ner på golvet eller stå upp mot en vägg och lägg ett tryck mot muskeln. Rulla sedan fram och tillbaka längs muskeln. Om du hittar en punkt som är extra öm, stanna kvar där och håll trycket i 30-60 sekunder innan du fortsätter till nästa ömma punkt. Tänk på att området bakom höften ofta är väldigt känsligt och att du därför behöver vara lite extra försiktig med trycket.
Om inaktivitet och stillasittande är orsaken till besvären kan lösningen vara att helt enkelt röra på sig mer, ta fler pauser och göra några enkla övningar som ett avbrott i arbetet. Om du har möjlighet kan du variera sittande och stående vid ditt skrivbord.Nyckeln är att identifiera vad som gäller för just dig. Tänk tillbaka om du gjorde något speciellt när dina besvär uppstod. Hade du precis börjat göra något nytt eller annorlunda arbete som du inte var van med? Började du med löpning eller styrketräning efter flera års uppehåll? Har du varit mer stillasittande än vanligt? Om man t ex har stukat foten kan Gluteus medius vara överaktiv. Triggerpunkterna i denna muskel refererar smärta till ett liknande område som från gluteus maximus. Vissa orsakar smärta längs med höftbenskammen och korsbenet. Orsaken kan vara överbelastning och långvarig belastning av muskeln. Även om man har benlängdsskillnad får muskeln arbeta extra mycket på ena sidan Höften är ett komplext område med många muskler där triggerpunkter kan uppstå, som kan leda till smärta över stora områden. Det är viktigt att hitta orsaken till besvären, så man inte behandlar symptomen. Triggerpunkter som sitter på sätesmusklerna är oftast svåra att komma åt med stretch, för de behöver punktbehandlas med tryck. Men de är lätta att bliv av med och därmed även ländryggsvärk orsakad av dem.Vi har 4 stycken sätesmuskler som fäster på baksidan av höften där triggerpunkter på dessa muskler kan ge smärta på utsidan av benet, låret och ner till foten: Triggerpunkter är muskelknutor som är en vanlig orsak till smärta, de är spända band i muskler och muskelfästen. Smärtan är kopplad till en specifik punkt i muskeln som inte är kopplad till någon akut inflammation. Triggerpunkten känns som en knuta eller ett band i muskeln och strålar smärta i samma eller en annan zon. En triggerpunkt uppstår när muskelfibrer blir utsatta för en ständig aktivering, de blir känsliga för uttröttning och statiskt arbete, de kan inte slappna av. Här kan smärtan oftast lokaliseras till området mot korsbenet, men även sträcka sig djupare in mot höften och ljumsken. Smärtan ökar ofta då man sitter längre stunder eller vid gång uppför i en framåtlutad position.
Lilla sätesmuskeln sitter på utsidan av höftbenet och fäster i lårbenet. Triggerpunkter här orsakar smärta som sträcker sig mot den nedre och yttre delen av sätet samt baksidan av låret och vaden. Ibland uppkommer även smärta bakom knät. Smärtan kan också uppstå längs med iliotibiala bandet, dvs på utsidan av benet mot knät. Triggerpunkterna provoceras ofta vid gång, liggande på den onda sidan och vid uppresningar. Orsaker kan vara felaktigt gångmönster, överbelastning av muskeln eller möjligtvis skillnad i benlängd.
En päronformad djup muskel som kan vara lite svårt att hitta. Då många nerver löper i närheten och hos en del även ischiasnerven kan det göra ont att trycka hårt på muskeln. Smärtan sitter oftast mellan höftbenet och korsbenet och kan sträcka sig mot utsidan/baksidan av höften/låret. Orsaker kan vara en spändhet i muskeln som uppstått vid långvarig utåtrotation i höftleden, till exempel att man sitter med benen i kors med ena foten på andra benets knäHöftens muskler aktiveras när vi går, när vi reser oss upp från en stol, går i trappor, till och med när vi bara står. Om musklerna används för mycket eller felaktigt så finns en risk för triggerpunkter. Triggerpunkter i höften kan ge smärta över stora områden, från ländryggen och hela vägen till foten.
Jag har ganska många kunder som kommer för smärta i ländryggen och som många gånger är lätt att slippa. Om man inte har någon skada eller diagnos beror det till 90% antingen på triggerpunkter i någon av gluteus (sätes) muskler eller en svankande hållning. Smärta på grund av dessa orsaker kan man enkelt bli av med.
Dessa triggerpunkter kan aktiveras genom långa perioder av orörlighet eller genom en onormal kroppsmekanik som skapas när en person måste halta av någon anledning. Liksom den större gluteus Medius muskelgruppen som ligger över Gluteus minimus, kan dess funktioner stabilisera bäckenet under promenader och andra upprätta aktiviteter. Utstrålande smärta eller domningar som ”kommer och går” med dina aktiviteter och kroppsställning, tyder på att en muskulös källa är orsaken och inte ett diskbråck.Manuell triggerpunkstbehandling är när en av våra behandlare applicerar försiktigt tryck på det drabbade området för att frigöra spänningar och öka rörelseomfång över tiden.
Skadan medför att dina muskler börjar ”hålla ihop” och bildar sammanväxningar i din bindväv över tiden. Dessa sammanväxningar hindrar musklerna från att fungera optimalt.
De utlösande triggerpunkterna i denna muskel kan delas in i två grupper. De bakre triggerpunkterna, vanligtvis tre eller fyra till antalet. Dessa är relaterade till smärta i skinkor, baksidan av låret, och vad regioner.”Ischias” är en icke-specifik term som beskriver smärta (och / eller domningar eller stickningar) som går från skinkorna ner på baksidan (eller på sida) av benet.
Den förbättrade rörligheten som uppnås vid din triggerpunktsbehandling underlättar för att kunna göra eventuella nödvändiga förändringar i sittarbetsplats, kroppshållning eller specifik träning av dina svaga muskler.
Vad händer när man trycka på triggerpunkter?
Triggerpunkten karaktäriseras av att den ger lokal smärta men även en karaktäristisk projicering av smärtan till en annan del av kroppen. Den naprapatiska behandlingen av myofasciala triggerpunkter inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten, genom att få den spända muskelfibersträngen i muskeln att slappna av.
Ischias symptom kan ha olika orsaker. Normalt är denna typ av smärta i allmänhet förknippas med komprimering av ischiasnerven på grund av en skadad eller diskbråck.
Din kropp försöker då att kompensera för denna dysfunktion genom att omgivande muskler får arbeta hårdare, vilket leder till ytterligare skada och smärta.
Sido triggerpunkterna ligger direkt ovanför höftleden och är relaterade till smärta på utsidan skinkan, höftled, utanför låret och i underbensregioner.Testerna kan hos vissa patienter ge positiva utslag (smärta), så vi är noga med att markera (spritpenna) på sätet/ryggen var hon upplever sin smärta, då är det lättare för oss att lägga upp en behandlingsplan.Eftersom svanskotan oftast dras bakåt eller åt sidan (vänster), kan jag be patienten att göra en lätt sammandragning av bäckenbottenmuskulaturen i 3-5 sekunder.Denna artikel är inte avsedda att ge medicinska råd eller behandlings anvisningar. Informationen får inte användas för diagnostiska ändamål eller som utbildning. Om du är patient måste du diskutera lämpliga behandlingsalternativ för dina besvär med din läkare eller din barnmorska. Om du har frågor om Behandlingsteam John carrier eller de behandlingar vi erbjuder, ber vi dig kontakta oss. Om du är kroppsteraput kontaktar du Behandlingsteam John Carrier för ytterligare information om utbildning.
Hur känns Piriformis syndrom?
Piriformis kallas ibland ”the double devil” då den kan skapa ischiasliknande symptom. Genom direkt påverkan på nerven eller genom muskelns triggerpunkter kan smärta i sätet och ned på baksidan av låret uppstå. Smärtan från piriformis kan också ge smärta mot bäckenleden (SI-leden).
VI UTFÖR INTE REKTAL BEHANDLING. Via analöppningen (per rektum) försöker terapeuten mobiliserar svanskotan och/eller påverka ligament och muskler i området. För mer information läs om Theile massage.Vi har sett att det är absolut nödvändigt att patienten lär sig identifiera, kontrollera och stärka bäckenbotten och djupa magmuskeln med hemövningar för att behandlingarna skall ge långvarig effekt.
Kan man massera bort muskelknutor?
Egenvård vid muskelknut Om du känner dig bekväm med att massera dina muskelknutar själv så kan du göra det. När du har hittat en ömmaste punkten masserar du den genom att trycka tummen mot punkten några gånger. Du ska massera så hårt att det gör skönt ont och göra det medan du tar tre till fyra djupa andetag.
Ibland liknas bäckenbotten vid en studsmatta, eftersom den kan sträckas under belastning och sedan dras ihop igen. Men i motsats till en studsmatta kan den, om den utsätts för belastning under en lång tid (som t ex under graviditeten), bli uttöjd och försvagad.Den har till uppgift att hålla underlivsorganen (urinblåsa, livmoder, slida och ändtarm) och SVANSKOTAN på plats samt att motstå ett ökat tryck från bukhålan som vid löpning, magmuskelträning, hosta och nysning.
En försvagad muskulatur klarar heller inte av att hålla emot ett ökat tryck i bukhålan och kvinnan kan då få besvär med urinläckage, så kallad ansträngningsinkontinens.
Två medicinska skrifter (Postacchini – Massobrio och Kim – Suk) fann att test personer med ihop vuxen svanskota som inte böjde sig när de satte sig ner, löper större risk att uppleva smärta från svanskotan, än de med en rörlig svanskota.
I denna artikel kommer jag att beskriva hur vi behandlar patienter med smärta relaterad till svanskotan med massage och övningar. Denna artikel är inte avsedda att ge medicinska råd, behandlingsanvisningar eller användas i undervisning.Med massage och töjningar försöker terapeuten påverka muskler och ligament i området runt svanskotan. Detta kan göras med patienten i magliggande eller sidoliggande ställning. Hos människor och andra svanslösa primater (t.ex. stora apor) är svanskotan är kvarleva av en obetydlig svans, men ändå inte helt utan betydelse då den är ett viktigt fäste för flera muskler, senor och ligament i bäckenbotten och höften. Många patienter kan uppleva denna behandling som väldigt intim, så vi är noga med att förklara vad och varför vi kommer att behandla henne på detta sätt.
Är det bra att träna rumpan varje dag?
En dags träning ger ingen effekt, för att lägga på mer muskelmassa på rumpan (dvs mer form) så måste du träna oftare. Vi pratar som sagt om minst 3 dagar/v och då med specifik träning. Även resten av kroppen ska genomtränas. Det är inte ovanligt att folk gör för få övningar med för få set i varje övning.
Smärta i området kring svanskotan beror oftast på att man har slagit i svanskotan, fött barn eller har belastat svanskotan för mycket. Smärtan behöver inte komma på en gång utan det kan dröja flera år innan symptomen börjar visa sig. Det är fem gånger vanligare att kvinnor har besvär, då deras svanskota är mer utsatt.Postacchini och Massobrio utförde röntgen studier på 171 svanskotor, och fann då att färre än 10 procent var ihop vuxna till ”ett ben”… de flesta hade två eller tre, och några hade 4 delar.
Många med smärta i svanskotan får även problem med SI lederna, så vi gör om testerna vid varje behandlingstillfälle för att säkerställa vårt behandlingsupplägg.
I många av dagens medicinska texter kan man läsa att svanskotan har vuxit ihop till ”ett ben” hos de flesta vuxna. I flera studier kan man dock läsa att en normal svanskota skall ha 2 eller 3 rörliga ”delar” som kurvar sig svagt framåt och ”böjer sig” när vi sätter oss ned.”Svanskotan är dessutom är en del av den struktur som fungerar som ett stöd för en sittande person. När en person sitter framåt lutad på sittknölarna då tar sätet det mesta av vikt, men om den sittande personen lutar sig bakåt, då överförs mer vikt till svanskotan. Postacchini and Massobrio found that 8% of the people without pain had a coccyx that pointed partly left or right. In people with pain of unknown origin, more than 16% had a coccyx that went to one side. En triggerpunkt är en smärtsam punkt i en muskel. Vi brukar kalla dem för muskelknutor. Dessa punkter ger en utstrålande smärta över ett större område när man trycker på punkten. Trycker du exempelvis på en punkt på skulderbladet kan du uppleva smärtor längs armen. Dessa smärtor är inte farliga men kan vara väldigt obekväma och besvärliga.När du hittat den ömmaste punkten masserar du den genom att pressa tummen mot huden några gånger. Massera så hårt att det gör skönt ont och sedan medan du andas ca 3–4 gånger, tryck gärna ner och behåll trycket. Du kommer att känna hur smärtförnimmelsen intensifierar och sedan avtar efter en liten stund. När smärtan har klingat av, känn av området omkring och upprepa.
I nästa videofilm ska jag förklara hur du på det här sättet kan behandla ett par av de vanligaste triggerpunkterna, nämligen de uppe på axeln som brukar kunna ställa till med såväl huvudvärk som nackspärr.
Vad är Gluteus Medius?
Gluteus medius är en muskel som sitter mitt i mellan gluteus maximus och gluteus minimus. Denna muskel hjälper till att stabilisera ditt bäcken och att rotera dina ben. Gluteus minimus är den minsta muskeln i rumpan. Det här är också den muskel som sitter längst in.
Det är klart att det inte måste vara just 15 massagestrykningar, men det är ett bra riktmärke. Om du är för envis och masserar för mycket kan muskeln bli mer irriterad och spänna sig ännu mer, och det vill vi undvika. Masserar du för lite får du inte tillräcklig effekt. Det vill vi också undvika.Alltså, du letar upp den ömmaste punkten i muskeln, masserar den i muskelfibrernas riktning 15 gånger genom att föra huden över punkten, håller kvar trycket på punkten medan du tar tre djupa andetag, och när du känner att smärtan börjar minska släpper du på trycket och du är klar.
I förra videofilmen (se nedan) förklarade jag, Magnus Hjerpe, vad en triggerpunkt är. I den här videofilmen förklarar jag hur du själv kan behandla dina triggerpunkter med massage och djupandning.
När du har masserat den ömmaste punkten 15 gånger så håller du tummen stilla på den ömma punkten och tar tre djupa andetag. På så sätt slappnar hela du av och hjälper muskeln att göra likaså. När du håller och andas på det här sättet kommer du sannolikt att känna hur smärtförnimmelsen avtar efter en liten stund. Det är för att muskeln börjar slappna av och endorfinerna strömmar till. När smärtan har klingat av är behandlingen färdig.När du har hittat den ömmaste punkten så masserar du den genom att pressa tummen mot huden så att den glider över punkten, cirka 15 gånger. Massera så hårt att det gör skönt ont. Du ska helst massera i muskelfibrernas riktning, längs med. Om du skulle råka massera tvärs över muskelfibrerna gör i och för sig inte det så mycket. Du känner i så fall det då du glider tvärs över muskelfibrerna och kan då ändra riktning.
Såhär brukar jag behandla muskelknutor. Du börjar med att leta upp den ömmaste punkten i en muskel. Triggerpunkten brukar ofta sitta i muskelbuken mitt på muskeln där den är som tjockast. Man känner igen en triggerpunkt genom att den smärtar mer än muskelvävnaden runtom. Om du inte känner att smärtan minskar beror det på att triggerpunkten är envis och då behöver du upprepa proceduren flera gånger, t.ex. två gånger om dagen i några dagar. Vi använder cookies på denna webbplats för att analysera vår trafik och tillhandahålla funktioner för sociala medier. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Mer information om cookies finner du i vår integritetspolicy.Det finns många olika sätt att behandla dessa punkter, eller muskelknutor som vi också brukar kalla dem. Jag visar här bara hur jag själv brukar göra, för att inte förvirra. Jag kombinerar tre olika tekniker till något som jag av erfarenhet tycker fungerar bra på de flesta.
Jag har arbetat som medicinsk massageterapeut i många år men jobbar numera bara med hypnosterapi och coaching. Du kan läsa om mina populära massageterapeut-kollegor här.Gluteus Medius främre del för benet framåt, i synergi med 7 andra muskler, bl.a Rectus Femoris. I fall av hopparknä, patellartendinopati, så ser vi alltid att Rectus Femoris är inhiberad/hämmad, och att Gluteus Medius främre del är hyperaktiv som kompensation för Rectus Femoris. Hopparknä kan du läsa mer om här.
De bakre fibrerna bromsar excentriskt höftadduktion, inåtrotation och böjning av höften. Oförmåga att excentriskt kunna bromsa detta rörelsemönster är vanligt med ligamentskador i knät, främst ACL och MCL. De främre fibrerna bromsar excentriskt höftadduktion, extension och utåtrotation.
Löpsteget är uppdelat i ett antal olika steg. På svenska saknas det bra benämningar så vi använder oss av de engelska benämningarna. Det viktigaste att förstå är att ingen muskel arbetar utan att påverka andra strukturer. Utsida höft stabiliserar bäckenet, och vid en dysfunktion där så kommer andra strukturer att ta över. Vid löpning, och när man ökar kadensen så ser man en ökad belastning på hamstring och glutealmuskulaturen sent i den sk swing-phase, alltså när benet sparkas framåt och utgår från 25-30 grader i höftled, rakt knä och avslappnad fotled. Musklerna aktiveras inför fotisättningen där hamstring bromsar framåtpendlingen av både lår och underben, samt vid en dysfunktionell Glutealt komplex även stabilisering i höft, bäcken och motsatt ländrygg.GMed har ett antal stabiliserande funktioner: GMed stabiliserar höften, fungerar som den primära mekanismen för stabilisering i frontalplan för ländrygg-bäcken-höft-regionen. När du står på ett ben så är det GMed som ansvarar för att bäckenet är jämnt, vilket i sin tur påverkar musklerna i core, höften, SI-leden och facettlederna i ryggraden. Muskeln är även en funktionell antagonist till lig Fibulotalare anterior ligamentet (FTA) på utsidan av fotleden.
Hur stärker man Gluteus Medius?
Övningar för att träna gluteus mediusHöftlyft på step-bräde. Höftlyft på step-bräde. Stå med ena foten på kanten av step-brädet, ha en lätt böjning i knäna. … Bowlaren. Bowlaren. Stå med tyngen på ena benet, du kan hålla tårna lätt i marken. … Mini-knäböj. Mini-knäböj. … Höftlyft. Höftlyft på matta. … Stå på ett ben.
Muskeln som sitter på utsidan av höften och är så viktig för att vi ska kunna stabilisera höften och bäckenet i förhållandet till varandra i sidled, läs mer om hur denna muskel kan bli dysfunktionell och vad man ska göra för att förbättra funktionen.
Om du tänker dig Gmax och GMed som egentligen en muskel så har du en funktion vars primära mekanism är framdrivning men också bromsar in excentrisk adduktion, flexion, inåtrotation och nedtryckning av kontralaterala ischius-, pubes och höftben. Gluteus Medius och Gmax arbetar ofta tillsammans i synergi – om den ena är aktiv är den andra oftast det också, och vice versa (1).
Gluteus Medius och Gluteus Maximus (Gmax) bildar det gluteala komplexet som ansvarar för framdrivning och stabilisering av höft och ländrygg. Vid skador i andra strukturer så kommer Gluteus Medius och Gmax att få kompensera och arbeta hårdare. Detta medför ett ökat drag i tractusbandet på utsidan av låret, som vid en viss belastning ger symtom på utsidan av knät. Läs mer om löparknä här.