Posted on

Golvbrunn Gjutjärn Byta

I broschyren Marknadsöversikt – produkter för enskilda avlopp finns priser för många minireningsverk, toaletter etc. angivna. Ladda ner marknadsöversikten från Avloppsguidens startsidaHär finns allt från fakta om olika system till information om specifika produkter. VA-guiden har inga ekonomiska intressen vad gäller avloppsprodukter eller tjänster gentemot husägare.

Vad kostar det att byta Gjutjärnsbrunn?
Det är svårt att säga exakt vad det kostar att byta en golvbrunn innan rörmokaren har sett vilken typ av golvbrunn det är, vart golvbrunnen är placerad, dvs. badrum, tvättstuga, garage eller källare etc. och vilken typ av bjälklag den är monterad i. Prisexempel för att byta en golvbrunn är ca: 5000 kr.
Det beror på vilken teknik som används och hur det ser ut på din tomt. I allmänhet ligger kostnaden mellan 70 000 – 100 000 kr. Men tänk på att det ofta är driftskostnaden som gör det dyrt i längden. Avloppsguiden avser återkomma med ungefärliga intervall för att ge en bättre fingervisning om vilka summor det kan röra sig om för att investera i ett nytt avloppssystem. Om du ska renovera badrummet kan det vara lägligt att samtidigt byta ut golvbrunnen. Detta är en viktig detalj och måste ingå i planeringen från första början vid en renovering. En golvbrunn ska inte bara fylla funktionen att sila ner vattnet, den ska sedan vara en snygg detalj och kan komma i olika former som fyrkantig, avlång eller rund. Alla hantverkare tar olika pris och timpenning, men räkna med att priset är från 5 000 kronor för enbart en ny golvbrunn och et inte rör sig om en mer omfattande renovering och byte. Ska du byta golvbrunnen i badrummet kommer du bryta tätskiktet och då pratar vi om en mer omfattande renovering av hela badrummet som kostar 60 000 – 100 000 kr. Ligger din golvbrunn i källarplan så är det inte samma krav på tätskikt och då landar priset på mellan 10 000 – 40 000 kr beroende på om det behöver bilas och det är gamla gjutjärnsrör eller ej. Vid byte av golvbrunn var noga med att läsa fabrikantens anvisningar vid installation.

Eftersom tvättstugan ofta ligger i en källare i ett hus så gäller samma regler för byte av golvbrunn i källare som i tvättstuga. Det är lättare att det blir fuktskador och översvämningar i en källare än på en vind, så att säga.
Tänk på att låta en fackman byta din golvbrunn så att det blir korrekt gjort. Det ska vara en hantverkare som är certifierad för våtrum och som gärna har gjort många golvbrunnsbyten tidigare.

Vid en enklare renovering där inte hela golvbrunnen måste bytas, kan du endast nöja dig med att byta klämring. Fördelen är då att du oftast inte behöver bryta upp golvet. En golvbrunn som inte är monterad med klämring måste dock bytas eftersom det annars varken går att ansluta plastmattan eller brunnsmanschetten. En klämring som sitter löst innebär osäkerhet eftersom det då innebär att det inte är helt tätt.
”Har väldigt svårt att tror att du kan plocka bort klinkers på golvet runt brunnen, utan att skada underliggande tätskikt. Sedan är väl också frågan om det är godkänt att göra så även om det skulle gå. I så fall skulle jag låta en auktoriserad VVS firma med vårrumsbehörighet göra det åt mig, så du har garanti i fall det senare visar sig att något blivit galet.” //KjellOavsett om du har egen tvättstuga hemma eller om det gäller en delad tvättstuga i en fastighet måste golvbrunnen fungera som den ska. Reglerna om tätskikt och golvbrunn är speciellt krävande för en allmän tvättstuga enligt Boverket. Tätskiktet måste dras upp på väggen ca 100 mm och golvbrunnen måste också hålla riktigt tätt.

”Hej vill bara komma med ett par funderingar.Mattläggaren som var här sade attman kan bila upp brunnen själv men att man ej ska ta vanligt cement efteråt då det brinner för långsamt 3 månader sade han.Då undrar jag vad ska man då använda? En annan fråga hur ska golvbrunnen ligga an mot golvet ska flänsen vila precis ovanför golvet? Så har jag en till fundering angående Våtrumströskeln vilket jag inte heller visste om att man skulle ha innan så jag ringde byggmax kundtjänst men nähä de hade de inte i sitt sortiment.Då undrar man vågar man köpa dörr o karm där och tröskeln någonannanstans jag vill inte hyvla o köra med stämjärn för en sådan sak.” /Michael Petersson
När man byter golvbrunn i lägenhet och byter golvbrunn i betonggolv gör man en så kallad bilning där man knackar sönder betongen och kommer fram till en avloppsledning i anslutning. Vid byte av golvbrunn i träbjälklag så river man upp golvet runt omkring golvbrunnen, man kan montera den i en monteringsplatta om bjälkarna är i gott skick.

Normalt ska en golvbrunn som är äldre än 1991 bytas ut, men också om din golvbrunn inte är monterad och fixerad i bjälklaget. Brunnen kan också ha monterats felaktigt och då kan skador uppstå.
Du kan finna många olika golvbrunnar i ett hus eller en fastighet. Det finns golvbrunnar i badrum, golvbrunn i källare, golvbrunn i tvättstugan osv. Om golvbrunnen daterar från 1991 eller dessförinnan måste du byta ut den. Vanligtvis är golvbrunnar försedda med vattenlås men det finns även andra varianter.Olika golvbrunnar, beroende på var de sitter, kräver mer eller mindre jobb. En golvbrunn i ett badrum är till exempel betydligt enklare att byta ut än en golvbrunn i ett garage där du måste riva upp området runt omkring också. Även beroende på om det gäller en golvbrunn i träbjälklag eller i betonggolv spelar också roll gällande omfattning.Med en egen design- & utvecklingsavdelning och ett eget testlabb har vi full kontroll över vår produktutveckling. Vi kan vara innovativa och öppna för nya idéer, utan att göra avkall på brunnarnas kvalitet och säkerhet. Vi har över 50 års erfarenhet av tillverkning av golvbrunnar. Den långa erfarenheten kombinerat med modern formgivning har lett till utvecklingen av Purus designbrunnar. Flytta fokus från golvbrunnen till golvet. För att trivas i sitt badrum bör man göra smarta val med lång hållbarhet. Låt golvbrunnen bli ett av de första valen, den används ju trots allt varje dag och har oftast en central plats i våra badrum. Tack vare smart design kan man lyfta utseendet på vilket badrum som helst och flytta fokus från golvbrunnen till golvet. ​Det är inte ovanligt att både konsumenter och proffs ifrågasätter om det verkligen är godkänt med väggnära brunnar. Svaret är ja, det är godkänt. Med väggnära menas att brunnen är godkänd att montera direkt intill vägg.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Purus är en av Skandinaviens ledande tillverkare av produkter för badrum och kök vars huvudsakliga produktsegment är golvbrunnar, golvrännor, inomhusavlopp, rostfri inredning och rostfri sanitet. Purus starka ställning på den nordiska marknaden är ett resultat av pålitliga produkter, nytänkande och en serviceinriktad kundsupport. Purus ingår i BLS Industries, en framstående koncern inom VVS-branschen där all tillverkning sker i egen regi i Sverige.
För att möta marknadens nya krav på tätskikt och plastmattor har Purus tagit fram en ny serie golvbrunnar, S-serien. Brunnarna levereras med klämring i rostfritt stål och lågt säte som båda underlättar montaget av kraftiga plastmattor och tätskikt. Tekniken med klämring i rostfritt stål baseras på erfarenheter från vår designbrunnsserie Purus LineMontera brunnen rakt med hjälp av Nordsjön! Tycker du att det känns svårt att gjuta och montera din golvbrunn vågrätt? Nu har Purus tagit fram en smart lösning på det problemet. Nordsjön är ett montagestöd som säkerställer en stabil infästning av brunnen.Undrar du om du får rengöra din golvbrunn själv? Hur du ska rengöra den? Hur ofta den behöver rengöras eller vad du ska göra när golvbrunnen luktar illa? Vi besvarar alla dessa frågor i länken nedan.

Golvbrunnar som ger plats för din personliga stil. Purus designbrunnar är exempel på hur kreativitet och utveckling kan förändra något vi tar för givet. Tekniken, kvaliteten och funktionen är precis lika pålitlig som i våra tidigare golvbru
nnar. Placera golvbrunnen utifrån dina egna behov, intill vägg, i hörn eller traditionellt mitt på golvet. Låt golvbrunnen bli en snygg detalj i ditt badrum.
Den senaste designbrunnen i Purus sortiment är Purus Line Premium Tile Insert. En diskret och flexibel golvbrunn utan synliga kanter som gör det möjligt att matcha klinkern i resten av badrummet.

Får man byta avlopp själv?
Det finns ingen lag som hindrar dig att utföra VVS-installationer på egen hand, du får till exempel byta wc-stol, handfat och dusch, men däremot får du inte ändra på system eller dra om avlopp och rör.
Vår filosofi är att se brunnen som en osynlig del av inredningen i badrummet. Därför har vi vidareutvecklat vår tidigare produkt Purus Square från att vara en fyrkantig sil med mönster eller färg till en klinkerram där man har möjligheten att lägga samma klinker som på det övriga golvet i badrummet. Denna nya produkt, Purus Square Tile Insert, följer samma linje som våra tidigare designbrunnar.

​Golvbrunnen är en viktig detalj som bör finnas med i badrumsplaneringen redan från början. Låt den smälta in med övrig inredning och höj helhetsintrycket. Möjligheterna är många och designen kan vara avlång, fyrkantig eller trekantig och materialet kan vara i plast, rostfritt stål eller gjutjärn. Vi har tagit fram en checklista på saker du bör tänka på innan du väljer din golvbrunn.
För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.Om du har ett avloppssystem som är byggt på 70-talet eller tidigare rekommenderar vi dig att filma rörsystemet för att upptäcka sprickor eller andra svagheter i systemet. En filminspektion kan till exempel visa ett svårupptäckt hål i den liggande stammen under byggnaden.

Hur länge håller en Gjutjärnsbrunn?
Men hur ofta behöver du göra stambyte? Vi ger dig svaret. Byggmaterialens kvalitet avgör hur lång tid stamarna håller. Riktigt bra avloppsrör i gjutjärn håller upp till 60 år medan andra gjutjärnsrör kan behöva bytas redan efter 30 år.
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar/avloppssystem. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Metoden används för både rör inom byggnader och under mark.Det är inte ovanligt att rötter perforerar avloppssystem i jakten på vatten. Detta skapar förstås problem med läckage och stopp. Vi fräser bort rören och lagar perforeringarna med lämplig teknik beroende på hur stor skadan är.

Vi erbjuder fast pris till både fastighetsägare och privatpersoner. Ring oss för mer information eller boka ett platsbesök så återkommer vi sedan med en kostnadsfri offert.Om du inte har en synlig vattenskada är det svårt att veta om dina rör är hela eller trasiga. De kan läcka i det tysta. Återkommande stopp är tecken på att det inte står rätt till.

Hur många år håller en relining?
Relining är billigare och enklare att genomföra än ett helt stambyte. Hur länge håller relinade rör? Beräknad livslängd är 50 år.
Vi är anslutna till BRiF och följer dess kvalitetskrav. Alla arbeten dokumenteras och handlingarna överlämnas till kunden vid avslutat arbete. Låt dessa dokument följa fastigheten vid en eventuell försäljning.Förzinkade stålrör, som är vanliga som kallvattenrör i äldre installationer. De är känsligare än kopparrör för korrosion. Rören är hopfogade med gängfogar vilka ytterligare försämrar korrosionsskyddet. Vid en ombyggnad bör man byta ut alla tappvattenledningar av förzinkade stålrör.

Hur rensar man en Gjutjärnsbrunn?
Rengöring av pungvattenlås av gjutjärnSkruva loss renspluggarna. Fånga upp vattnet i en hink.Rensa med lämpligt redskap, till exempel en bockad ståltråd.Rengör renspluggarna och skruva fast dem igen.
Rör i golvet kan vara angripna av korrosion, t ex om vatten från en tidigare vattenskada läckt ut i bjälklaget. Rör och radiatorer kan också angripas av invändig korrosion om värmesystemet fyllts på med nytt vatten ofta, t ex för att värmesystemet varit otätt.

För att kunna bedöma deras kondition kan man först göra en kartläggning av vilka typer av rör som finns i tappvatten- och spillvatteninstallationerna. Med hjälp av installationsritningar och ev. någon sakkunnig kan man göra en förteckning över de rör som är installerade. En kunnig vvs-installatör eller vvs-konsult kan hjälpa till med en undersökning och bedömning av rörinstallationerna.
Kontrollera att mattan fäster mot golvet kring brunnen och mot golvbrunnen. Det är stor risk att golvbrunnen läcker om det visar sig att mattan släppt från golvet kring brunnen. Kontrollera också att den klämring som spänner fast golvmattan mot golvbrunnen verkligen sitter fast. Med tiden finns risk att klämringen formförändras, vilket gör att trycket mot mattan släpper. Tätningen mellan golvmattan och golvbrunnen kan då börja läcka.På avloppsrör av gjutjärn kan en fackman genom att ta ut rörprover undersöka om de korroderat. Dessa tar man lättast i åtkomliga delar av avloppssystemet, t ex i källaren. Genom att undersöka prover från representativa ställen i installationen kan man bilda sig en relativt bra uppfattning om avloppsrörens kondition.

Vattenläckage vid golvbrunnen är den i särklass vanligaste skadeorsaken i våtrum. Upp till var fjärde skada i badrummen beror på att golvbrunnen eller dess anslutning mot golvets tätskikt läcker. Golvbrunnen är alltså en av de delar av installationen som är viktigast att undersöka.I äldre hus har golv med klinkerbeläggning i bad- och duschrum tätskikt med så kallad membranisolering, som består av papp med asfaltstrykning i flera lager. En svag punkt i denna konstruktion är anslutningen till golvbrunnen. Tätheten i membranisoleringen försämras på grund av åldring och på grund av rörelser i bjälklag och golvbrunn. Detta är ett vanligt fel.Gamla ventiler, som så småningom kan bli otäta vid ventilspindeln. Genom korrosion och avlagringar kan de också bli svåra eller omöjliga att manövrera.Gjutjärnsrör har tillverkats på olika sätt. Man skiljer på sandgjutna och centrifugalgjutna rör. Sandgjutna känns igen på att de har två förstärkningsringar på rörets muff, medan centrifugalgjutna endast har en. De centrifugalgjutna rören anses ha tätare gods och större hållfasthet än de sandgjutna, som det alltså kan finnas anledning att se mer kritiskt på.

Hur ofta ska man byta golvbrunn?
Idag säger branschreglerna att golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas men bara för att en golvbrunn från 1991 uppfyller kraven så innebär det inte att det är klokt att behålla den. En tumregel är att golvbrunnar äldre än tio år bör man byta ut.
Plastavloppsrör har installerats i hus byggda under 1960-talet och senare. Vissa typer av de tidiga plastavloppsrören, s k PVC-rör, har senare visat sig ha dålig kvalitet. De är känsliga för den mekaniska påverkan som uppstår vid rörens längdutvidgning och för avloppsvatten med hög temperatur. Denna typ av rör bör alltid bytas ut vid en ombyggnad.

Inbyggda ledningar. Kopparrören kan påverkas av omgivande byggnadsmaterial. Kontrollera t ex rör och avgreningar inbyggda i siporex-väggar. Väggarna kan också påverkas, t ex av kondens från kallvattenrören. Både kall- och varmvattenledningar rör sig då temperaturen ändras. Om rören är felaktigt infästade kan rörmaterialet så småningom att bli sprött och risken för läckage ökar.

Eftersom en badrumsombyggnad är en omfattande underhållsåtgärd är det viktigt att göra undersökningar av installationernas kondition innan man fattar beslut om vilka åtgärder som är nödvändiga. Även om det ur ekonomisk synvinkel är önskvärt att göra så små ingrepp i huset som möjligt, bör de delar av rörinstallationen som är utslitna byts ut vid ombyggnaden. För varje del av vvs-installationen som man överväger att behålla vid en ombyggnad bör man göra en kritisk bedömning av dess återstående livslängd. Som riktvärde kan man använda den förväntade livslängden på det reparerade våtrummet, t ex 25 till 30 år. Man bör också bedöma framtida kostnader och konsekvenser för ombyggnader eller vattenskador då de installationer som sparas går sönder och måste bytas.
Vanliga skador på gjutjärnsrör är sprickor, otäta skarvar och korrosion. Sprickor kan orsakas av materialspänningar eller felaktig infästning, men också vara en följd av korrosion. Sprickor och otätheter kan vara svåra att upptäcka om de inte ger sig till känna genom vattenläckage.Det finns flera svårigheter med att renovera avloppsrören i ett småhus. Rörsystemet har en mängd avgreningar där det måste gå att göra täta anslutningar. Golvbrunnarna är alltid en av avloppssystemets svaga punkter. Renoverar man rören måste särskild hänsyn tas till risken för läckage från golvbrunnen och vid tätningen mellan golvbrunnen och golvets tätskikt. Tekniskt kan det därför många gånger vara tveksamt om det är riktigt att renovera rören i stället för att byta dem. Normalt är det dessutom inte bara avloppsrören som behöver bytas. Tappvattenrören är lika gamla som avloppsrören och är även de i riskzonen för vattenläckage. Badrummens tätskikt är nästan alltid utslitna och måste åtgärdas. Vid en badrumsombyggnad är det därför knappast tekniskt motiverat att renovera avloppsrören i stället för att byta ut dem.

Det finns flera metoder att renovera skadade avloppsrör. De flesta av dessa är utvecklade för att renovera avloppsledningar i mark, men några metoder kan i vissa fall även tillämpas på invändiga installationer.

Gjutjärnsrör korroderar genom att järnet löses ut ur materialet och kvar blir en rest av grafit. Rören behåller sin form även om de är korroderade. När korrosionen gått igenom hela rörväggen kommer fukt att läcka igenom. Skadorna visar sig ofta genom att färgen på rörets utsida buktar ut och genom att rost har runnit från utbuktningen.I praktiken sätts golvbrunnen regelbundet igen av tvål- och hårrester från dusch eller badkar. När man duschar eller tömmer badkaret kommer då vatten att stiga upp i golvbrunnen och rinna ut på golvet. Samtidigt tränger det ut fukt i det skikt med bruk som finns på golvet ovanför membranisoleringen. Om membranisoleringen är otät kommer fukt så småningom även att tränga ner i bjälklaget under isoleringen.Kopplingar och lödfogar. Äldre mekaniska kopplingar, t ex Securex-kopplingar, förslits så småningom och kan börja läcka. Vissa typer av lödfogar, t ex fogar med Castolin-lod, har dålig kvalitet och innebär en läckagerisk. Vid en ombyggnad där man byter vissa delar av rörinstallationen kan gamla kopplingar och lödfogar börja läcka om de utsätts för åverkan.

Golvbrunnar av gjutjärn kan ha korrosionsskador invändigt. Det kan man själv undersöka genom att skrapa med en kniv på brunnens insida. Korrosionsprodukterna brukar lossna som tunna flagor eller skivor. Känsliga punkter är brunnens botten, brunnssidan i nivå med vattenytan och ”vattenlåstungan”.
Avloppsledningar i källargolv och i marken på tomten kan undersökas med TV-inspektion. Med en sådan kan man upptäcka synliga skador, som sprickor och hål i rören. Vanliga fel, som svackor i rören på grund av marksättningar och rötter från träd som växt in i rören, kan också upptäckas. Svackor eller rötter gör att det lätt uppstår stopp i avloppsledningarna, vilket i sin tur gör det nödvändigt att anlita specialföretag för avloppsrensning. Korrosion i gjutjärnsrör kan normalt inte upptäckas med TV-inspektion. – golvet eller väggarnas tätskikt i badrummet är utslitna och vatten läcker ut i byggnadskonstruktionen. Vid bedömning av skadan upptäcker man att vatten- och avloppsrören är i ett sådant skick att de verkar ha en kort återstående livslängd, jämfört med den beräknade livslängd ett renoverat badrum kommer att få. Avloppsrör kan vara av gjutjärn eller plast. Både gjutjärns- och plaströr förekommer i olika kvaliteter och det är därför viktigt att kartlägga vilken typ av rör som är installerad.Börjar rören i ditt småhus bli så gamla att de bör bytas ut? Det är kanske inte en fråga man normalt ställer, men den kan aktualiseras av att olika fel, eller i värsta fall skador, uppträder.

Golvbrunnarnas status går enkelt att undersöka på egen hand. Öppna golvbrunnen och skrapa försiktigt med en kniv på brunnens insida. Avlagringarna från potentiell korrosion brukar lossna i form av flagor eller tunna skivor. Om badrummet har plastmatta bör man dessutom kontrollera att denna fäster ordentligt i anslutning till brunnen, så att man kan utesluta fuktskada och läckage. I de fall som våtrummet har gammal klinker uppstår ytterligare risker med tiden som kan vara bra att ha koll på. Under klinker i äldre hus finns så kallad membranisolering, vilket är flera skikt av asfalt och papp om vartannat. Membranisoleringens täthet tenderar att försämras i takt med att åren går, som ett resultat av rörelser i golvbrunn och bjälklag. För att mäta en potentiell fuktskada i gammal klinker kan man anlita en fackman, som gör en kontroll med ett fuktmätningsinstrument.Avloppsledningar kan undersökas med en så kallad TV-inspektion. På så vis kan man undersöka hål och sprickor i rören samt skador orsakade av yttre faktorer, exempelvis rötter som trängt in i röret. I vissa fall kan växtlighetens rotsystem ha tagit över så mycket att det har blivit stopp i systemet. Då behöver man ta in ett specialistföretag i syfte att utföra en rejäl avloppsrensning. På avloppsrör tillverkade i gjutjärn kan en sakkunnig ta ut rörprover i syfte att undersöka korrosion. Proverna tas enklast i de åtkomliga delarna av systemet, exempelvis i källarutrymmet om ett sådant finns. Med hjälp av representativa provtagningar från flera olika delar av systemet kan man få en god uppfattning om statusen på avloppsrören.

Avloppsrören i ditt hus behöver bytas med jämna mellanrum. Det är inte helt ovanligt att detta projekt glöms bort, framförallt med tanke på att tidsintervallet mellan bytena kan vara på upp till ett halvt sekel. Hur länge man vågar vänta beror emellertid på avloppens material och hur de hanterats genom åren. Att inte renovera eller byta ut avloppsrören i tid kan leda till tråkiga skador och besvär i bostaden.
Gjutjärnsrören installerades ofta förr, innan plaströrens inträde på marknaden. Det är emellertid inte ovanligt att gjutjärn fortfarande används för att installera avloppssystem. En stor fördel med denna typ av rustika rör är att de är ljudisolerande, vilket gör att man slipper ljud från toalettspolningar och annat. De vanligaste skadorna på gjutjärnsrör är korrosion, sprickor och otäta skarvar. Sprickorna kan i sin tur vara ett resultat av felaktig infästning, materialspänning eller korrosion. Sprickor och dylikt kan vara svåra att upptäcka, och kan först göra sig märkbara när de blivit så utbredda att de orsakar vattenläckage. Detta vill man helst undvika, eftersom det kan innebära dyra och tidskrävande fuktskador.

Avloppsrör är vanligtvis tillverkade av antingen plast eller gjutjärn. Båda typerna av material kan komma i olika kvalitéer. Man bör därför alltid göra en individuell bedömning på de rör man har i just sin bostad.
Avloppsrör i plast blev vanligare under 1960-talet. Dessvärre har många av de tidigare rören, de så kallade PVC-rören, upptäckts ha sämre kvalitet än man trott. Dessa typer av rör har svårt att stå emot längdutvidgning i materialet, samt avloppsvatten med högre temperaturer. Har man ett hus med avloppsrör i plast från 60- och 70-tal bör man därför göra en extra kontroll av rören.

Hur byter man en golvbrunn?
Du kan inte byta ut golvbrunnen utan att öppna golvet och förstöra tätskiktet. Däremot kan du byta ut klämringen som ser till att brunnen håller tätt mot det omgivande tätskiktet, liksom det vattenlås som hindrar lukt från avloppet att tränga in i rummet. Cachad
Det finns ett antal metoder som man kan använda för att renovera avloppsrör. Dessa metoder är främst framtagna för renoveringar i mark, men vissa kan trots det även användas invändigt i bostaden. En metod är att förlänga stammarnas livslängd genom förstärkningar invändigt.För att ta reda på avloppssystemets kondition behöver man göra en kartläggning av husets avloppsrör. Detta kan man undersöka i husets installationsritningar, och möjligtvis med hjälp av en erfaren sakkunnig eller vvs-installatör.

Vad kostar det att byta avloppsstammar?
Det beror på vilken teknik som används och hur det ser ut på din tomt. I allmänhet ligger kostnaden mellan 70 000 – 100 000 kr. Men tänk på att det ofta är driftskostnaden som gör det dyrt i längden.
Golvbrunnar utgör den i särklass vanligaste orsaken till att avloppssystem behöver renoveras eller bytas ut. Det beror på att skador kan uppstå i tätskiktet som finns i anslutning till golvbrunnen. Golvbrunnar kan dessutom ha korrosion invändigt om de är gjorda av gjutjärn.En vanlig fråga vid renovering av våtutrymmen är om golvbrunnen ska bytas, eller om den kan behållas. Det är ofta lite snårigt att ta reda på hur gammal golvbrunnen är, men det finns några enkla hjälpmedel. Först och främst ska man ha klart för sig vad som gäller enligt GVKs branschregler.

Relining med sprutmetoden är det billigaste sättet att genomföra en rörrenovering av avloppssystemet. Sprutmetoden innebär att man sprutar in en beläggning av plast på insidan av de befintliga rören för att ge rören längre livstid. Det bildas då ett skyddande lager inuti röret. Denna metod är inte något vi rekommenderar eftersom det är en kortsiktig lösning och inom en snar framtid kommer du behöva göra en ny rörenovering genom stambyte eftersom rören inte blir självbärande med denna metod. Kortsiktigt är det billigaste sättet att förlänga livstiden på dina rör men i längden blir det väldigt dyrt.
Utanför hus är det vanligast med betongrör före 70-talet. Dessa får oftast förskjutningar och rötter tränger in som fångar upp papper som man slänger i toaletten och skapar stopp. Betongrören kan också rasa trots att dom har mycket godstjocklek kvar. Har varit det traditionella sättet att renovera avlopp. Vid stambyte tas de gamla rören bort och ersätts med nya. Ett stambyte är ett stort ingrepp i huset och man behöver riva upp golv och väggar för att komma åt rören. Tätskikt i våtutrymmen förstörs i samband med detta, och du behöver därför göra om badrummet och delvis köket. Om du vill riva väggar och golv, göra om alla badrum, toaletter kök mm, kan stambyte vara ett vettigt alternativ. Stambyte är det dyraste, mest tidskrävande alternativet, har störst miljöpåverkan men man får även nytt ytmaterial i samma veva och man kan passa på att byta vatten och el samtidigt. Vid relining med strumpmetoden förs en mjuk så kallad “strumpa” (gjord av återvunnen plast om man väljer den strumpan som vi använder) in i det gamla avloppsröret med hjälp av tryckluft. Strumpan härdas och bildar ett nytt, solitt plaströr inuti de befintliga ledningarna. Resultatet blir ett självbärande rör med samma livslängd som om röret hade bytts ut i sin helhet. Enligt test av SP (RISE) så skall röret hålla åtminstone 50 år. Relining med strumpmetoden kostar initialt mer än sprutmetoden dock blir sprutmetoden mycket dyrare och kortsiktigare lösning. Relining med strumpmetoden håller lika länge som ett helt stambyte, men kostar oftast hälften så mycket, tar i snitt 5 dagar medans ett stambyte tar oftast flera veckor och har en högre miljöpåverkan.

Material som används för att tillverka avloppsrör inne i husen är huvudsakligen gjutjärn eller plast. Om ditt hus är byggd innan 50-talet och du inte har renoverat så har du gjutjärnsrör som bör hålla ca 40-80 år. Är huset byggt på 50-och 60-talet håller gjutjärnsrören ca 29-44 år. Med tiden utsätts rören för slitage och börjar rosta och gå sönder, men dolda i väggar, under golv och mark upptäcks ofta inte fel direkt. Det kan även vara så att smuts sätter igen hålen så när det tillslut inte är något flöde längre och man högtrycksspolar dessa för att göra rent dom går dom sönder eller hålen kommer fram.
Det finns flera faktorer som påverkar priset på en rör renovering som t.ex. Renoveringsmetod, storlek på villan, avloppsledningar, gjutjärnsbrunnar och mera. Men generellt sett kostar en relining med strumpmetoden mellan 100 000 kr – 300 000 kr medans ett stambyte kostar oftast det dubbla. Läs mer om relining kostnad.

För att kunna avgöra om när det är dags för en rörrenovering behöver man kontrollera skicket på avloppssystemet. Nedan följer några saker man kan kontrollera upp för att få sig en första uppfattning.

Hur ofta ska man rensa golvbrunnen?
Golvbrunnen bör rengöras regelbundet, minst två gånger per år, för att den ska fungera på bästa sätt. Intervallet beror på hur ofta golvbrunnen används och på vattnets smutshalt. Ett tydligt tecken är att vattnet inte rinner undan som det ska.
I regel ska man räkna med att utföra en rör renovering efter 50 år om man har gjutjärnsrör. Detta innebär att om du har en villa som är byggd på 60 talet eller tidigare behöver du tänka på att göra en rörinspektion innan din villa drabbas av potentiella vattenskador.

Golvbrunnar som hittas bland annat i samtliga våtrum i villan är en viktig del av rörsystemet. Med tiden precis som avloppsrör av gjutjärn utsätts golvbrunnarna för högt slitage och får korrosionsskador på insidan vilket kan leda till hål och läckage. Många hus har fått golvbrunnarna utbytta när man gjort i ordning badrummet men i många fall så har man tyvärr missat att byta rören, helt eller delvis vilket medför att även om allt ser bra ut med nya golvbrunnar och besiktningsmannen säger att det är godkänt kan det finnas en dold risk för läckage pga att det finns gjutjärns stumpar kvar som man lämnat och inte bytt.Precis som att man någon gång kommer behöva renovera andra delar av villan behöver man renovera rören. Avloppsrör är vanligtvis det sista man tänker på som villaägare eftersom de ligger bortom syn och just därför hamnar avloppssystemets skick sist på renoverings listan eller så kommer den inte med alls i många fall.

En rörrenovering innebär att man med olika metoder gör ingrepp i villans avloppssystem för att förbättra skicket på rören. Renoveringarna kan ske på främst 3 olika metoder: relining med strumpmetoden, relining med sprutmetoden, stambyte och ibland en kombination av dessa. Dessa tre olika metoder skiljer sig mycket i hållbarhet, kostnad, miljöpåverkan och tid som går åt för att utföra hela renoveringen.

Rörrenoveringar är något som måste göras på alla hus med ca 50-80 års mellanrum. Har du en villa som är byggd på 60-talet eller tidigare och har inte tidigare gjort en avloppsrenovering rekommenderas att du gör en rörinspektion snarast innan din villa får kostsamma konsekvenser. Hos oss kan du boka en kostnadsfri rörinspektion utan bindning
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Vi har störst andel fuktskador runt golvbrunnar och därför tycker jag inte att man ska försöka få beställaren att förstå att bygger man om ett badrum som håller i 25 år så blir en äldre golvbrunn badrummets svagaste länk och det är inte värt några tusenlappar att riskera att den kan skada hela rummet.
Golvbrunnen är inte så gammal att den måste bytas enligt reglerna, men vad ska man råda kunden att göra vid en renovering? Sajad Mirkhalafi, VVS-Forums badrumsexpert, svarar. Jag tycker att man alltid ska byta ut golvbrunnen av den enkla anledningen att det är en så liten kostnad i förhållande till totalkostnaden för ett nytt badrum. Idag säger branschreglerna att golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas men bara för att en golvbrunn från 1991 uppfyller kraven så innebär det inte att det är klokt att behålla den. En tumregel är att golvbrunnar äldre än tio år bör man byta ut. Nu behöver man inte alltid byta ut stammarna, utan man kan förlänga deras livslängd via relining. Det innebär att stammarna rengörs och förstärks på insidan med olika tekniker och plaster. Det är ännu inte speciellt vanligt bland husägarna utan genomförs främst i flerfamiljsbostäder.

Det går också att såga ut en bit av ledningen för att kontrollera materialet och sätta in en ersättningsbit. Annars är huvudregeln att man bör byta ut gamla vattenledningar, stammar och elledningar när man till exempel renoverar badrum eller kök.Bor du i en 60- eller 70-talsvilla och har vita plastavloppsrör installerade kan det vara dags att redan idag fundera på ett byte. Det har visat sig att dessa rör blev spröda snabbare än förväntat. Plasten man gjorde rören av mellan 1960 och 1973 var av sämre kvalitet och rören kallas därför för äggskalsavloppsrör.

Tappvattenledningar är lämpligt att byta vid stambyte då dessa kan skapa stora skador om de exempelvis har rostat sönder eller blivit gamla och skadade av andra anledningar. Ofta kan man stambyta partiellt i en villa.
Det gör att du minskar spolljudet från till exempel toaletten eller ledningarna. Byter du till stammar av standardplast och inte bygger in dem i isolerade schakt kommer du att få ett återkommande vattensorl i huset.

Bor du nu i ett gammalt hus ska du inte få panik. Allt behöver inte göras idag och allt behöver inte göras samtidigt. Var metodisk och kom överens om en plan med en kontrollerad elektriker enligt Elsäkerhetsverkets anvisningar. Renovera allt eller rum vartefter du jobbar dig fram.
En annan svag punkt i äldre villor är vattenledningar av galvat järn och vattenlås av gjutjärn under diskbänken. Börjar man byta ut järnrören är det viktigt att komma ihåg att man aldrig får skarva på ett kopparrör bakom ett järnrör eftersom det uppstår galvaniska strömmar som fräter hål i järnröret med tiden. Däremot går det bra att göra tvärtom.

Avloppsrör i gjutjärn är ännu inte historia utan används fortfarande, bland annat på grund av sin ljudisolerande förmåga. Bor du i ett tvåplanshus och byter stammarna kan det vara en fördel med ledningar av gjutjärn eller av ljudisolerande plast.

Måste man byta Gjutjärnsbrunn?
Om golvbrunnen är äldre än 1990, ska golvbrunnen bytas ut för att följa GVKs branschregler. Denna regel finns även hos Säker Vattens branschregler för VVS. Om golvbrunnen är nyare än 1990, kan golvbrunnen behållas vid renovering av våtrum. Cachad
I villkoren finns nämligen ett åldersavdrag som gör att man som villaägare får stå för mer av kostnaderna ju äldre installationerna som har orsakat skadorna är.Gamla elledningar kan bli överbelastade och orsaka bränder. Ledningar, eluttag och strömbrytare som är gamla kan vara uttorkade och utmattade i godset och riskerar då att bli strömförande. Det är inte säkert att jordfelsbrytare eller proppar förhindrar detta. När det gäller stambyte på elledningar, tappvatten- och avloppsrör är det alltid bättre att förekomma än att förekommas. Men hur ofta behöver du göra stambyte? Vi ger dig svaret. Använd ditt ROT-avdrag för att anlita elfirma eller VVS-installatör för att få en fackmässig installation. Vill du spara pengar kan du göra kringliggande arbete själv, som att köra byggavfall till återvinningscentralen eller spackla och måla efter arbetet.Byggmaterialens kvalitet avgör hur lång tid stamarna håller. Riktigt bra avloppsrör i gjutjärn håller upp till 60 år medan andra gjutjärnsrör kan behöva bytas redan efter 30 år. Enda sättet att upptäcka detta är att de antingen läcker eller att man låter en rörmokare öppna rensluckan i gjutjärnsstammen och kontrollera godset.