Posted on

Gratis Symönster Till Baby

Rota runt lite bland våra kostnadsfria symönster och hitta något du har lust att göra. Naturligtvis hittar du också rätt tyger och sytillbehör till våra Freebooks i butiken så att du kan sätta igång direkt. Så till symaskinen, färdiga, gå!Lördag morgon, 05:51 ”Mamma, dags att vakna!”. SUCK. 40 min med paddan i sängen begav vi oss upp, kokade kaffe och åt vikmackor framför tvillingdetektiverna.

Sen satte jag mig för att leta inspo och hitta fina tyger. Jag har fått för mig att jag ska sy ett spjälsängsskydd. Eller jag ska sy ett fodral till vårt spjälsängsskdd för att få in lite färg och mönster. Kom över en massa fina gratismönster och tänkte att jag kan dela med mig av detta till er – så mycket fint!
Nedladdningsbara PDF-symönster direkt till din mail! Om du väljer nedladdningsbara pdf-mönster får du direkt efter att du genomfört köpet ett mail med länk för att ladda ner ditt mönster. Mönsterdelarna skriver du ut och tejpar ihop enligt anvisningarna. Enkelt, snabbt och prisvärt! Jag har lyckats åstadkomma något jag har tänkt göra under många år! Att rita enkla grundmönster som jag kan dela med mig av här. Men det har varit många tekniska … Det var ju inte helt lätt att hitta ett litet babytäcke i passande storlek till vaggan. De flesta var väldigt stora eller väldigt varma. Det känns lite läskigt med …

Jag har äntligen gjort klart mitt första riktiga bebis-mönster! Har gjort lite halvdant innan och mest improviserat när jag har sytt bebiskläder. Men nu har jag alltså konstruerat en bebis …
Här finns gratis symönster i PDF. De flesta kommer endast i 1 storlek då det är mönster som jag skapat för egna projekt, som jag även delar med mig av.Du kan även hitta några av dessa mönster som premiummönster. Dessa kan skilja något från gratisversionen, då gratisversionen kanske ej uppdaterats vid mönstermodifiering.Mönstret får endast användas för privat bruk (du får alltså inte sälja varken mönstret eller det du skapat av mönstret). Tagga gärna det du sytt av dessa mönster: @Hobbysytt #Hobbysytt på Instagram. Följ mig gärna på instagram för fler bilder på dessa (och många andra) syprojekt.

Tack! Tyvärr är det inte jag som sytt den. Jag har bara letat på och samlat ihop lite gratis mönster 😀 Ovanför klänningen är länken du ska klicka på? Är det den som inte funkar för dig? Det funkar när jag klickar på den från min bärbara dator.

Jag brukar faktiskt inte använda mössa alls, men denna vintern överlever man inte utan så det fick bli en pälsig sådan. Hade dessutom rätt bråttom när jag gjorde den, men …

Tänkte att jag lägger ut en gör-det-själv guide på ett mobilfodral som jag just sydde. Det är busenkelt och kräver endast två sömmar! Du behöver två små tygbitar gärna ett …
Nu har jag äntligen klippt ihop videon om hur man gör en hjärtformad handväska som jag har skrivit om tidigare, videon är uppdelad i två delar som ni ser här …Ni som hänger mycket på Pinterest kan väl inte ha missat de otroligt söta virkade baby converse-skorna? Jag hittade en variant på skorna, en lite mer klassisk gymnastiksko som jag …

Mönsterarket håller mycket hög kvalitet på svenskt 80 grams miljövänligt vitt papper i 100% skala. Många modellvarianter och storlekar följer med. Varje storlek har sin egen färg – lätt att hitta och rita av (glöm inte köpa mönsterpapper eller mönsterplast)!
En del av de här går att höfta fram, men det underlättar om man har måtten. Jag brukar ta hjälp av måttabeller när jag inte har någon att mäta på. Man kan googla dem, sömnadsmagasin brukar ha sina egna måttabeller, man kan också kika på biblioteket i sömnadsböckerna.

Enligt tabellen är innerbensmåttet 18 cm, men vi ska ju lägga till muddar på det, så det behöver vi ta med i beräkningen. Även om vi lägger på muddar så vill vi kanske ha lite “fluff” i byxan och lite att växa i, så jag kortar inte av hela måttet för mudden, bara litegrann. Jag kortar alltså av måttet något och gör mitt mönster 16cm.
Midjemudden är såpass stor att den går att trä över friarmen på maskinen (om man har en sådan) och då är det inga som helst problem att sy fast den. Mudden ska sträckas så den blir lika lång som tyget medan man syr. Försök att undvika att sträcka själva tyget, då riskerar sömmen att bli vågig.

På alla muddbitar syr jag ihop kortsidorna räta mot räta så att jag får tre ringar (söm nummer 4, 5 och 6). Att se vad som är avig och rät på en bit mudd är inte så lätt alla gånger. Jag brukar dra lite i mudden. Då skålar den sig liksom i kanterna och insidan på skålen så att säga är rätan.Akta så att du inte syr ihop innerbenssömmarna av misstag i stället för grensömmarna. Det händer oftare än vad man kan tro, speciellt i små storlekar, där benlängden är kort.

Tips: När jag syr bebisbyxor brukar jag ofta göra muddarna jättelånga och vika dem, då kan man vika ner dem allteftersom bebisen växer och byxorna räcker längre! Min Charlie har ett par byxor som jag sydde i storlek 74 med långa muddar och de kan han ha än, fast han är uppe och snuddar på 92…
Eftersom trikåtyger inte fransar sig så som vävda tyger brukar göra, behöver vi inte sicksacka några kanter innan vi syr! Börja med att sy ihop grensömmarna (alltså från midjan ner till grenspetsarna). Och vad smidigt det blir när man inte har plockat isär delarna! 😉Jag brukar även sätta fast en lapp baktill i midjan och nu kommer det att låta som om jag generaliserar, men HÄR HEMMA så har mannen problem med att se vad som är bak och fram på en babybyxa om det inte är markerat på något vis… Nu har jag storlekslappar som jag syr fast i alla plagg, men innan jag hade dem så sydde jag dit en bit satinband eller en tyglapp, bara någonting som visade att här är bak! Lappen sätter jag mot byxans avigsida vid skarven bak, så att den kommer med när man syr fast mudden.

När man pratar muddar brukar man säga att lagom mått är ca 75% av sträckan som ska muddas. Så när vidden vid anklarna är 20cm ska mudden vara 15cm bred. Midjemåttet blev 48cm, så då blir mudden 36cm. Dock så brukar jag göra just midjemudden lite kortare så att den verkligen sitter uppe! 34cm gör jag den. Höjden – så hög man vill ha den gånger två, då den ska vikas dubbel (plus sömsmån).

Idag visar jag alltså inte bara hur du syr byxorna, utan även hur du gör ditt eget mönster. När väl principen sitter kan du sedan anpassa byxorna som du vill, vare sig det är till barn eller vuxen. Jag måste vara jätte korkad, men jag förstår inte hur du har ritat det här mönstret med de måtten du angett. Hur kan du ha 16cm i mitten och på sidorna? Är tekniskt omöjligt med lårviden i den höjden och raka Nedan kan ni se hur mitt mönster blev. Bak till vänster och fram till höger! Jag ritade på vanligt kopieringspapper som jag tejpade ihop så att mönstret fick plats. Det var bara för att jag ville att det skulle synas ordentligt nu när jag fotar. Som mönsterpapper kan jag annars rekommendera non-woven, som är hållbart, lätt att rita på med en vanlig penna och oprassligt.Rita av mönstret på tyget, eller nåla fast och klipp efter det, det är en smaksak. Jag ritar, det funkar bäst för mig. Glöm inte att lägga till sömsmånen här! Eftersom jag syr på overlock lägger jag till ca en halv cm och klipper helt enkelt en halv cm utanför det jag har ritat. Skulle jag sy på vanliga symaskinen skulle jag lägga till lite extra så att jag kan klippa rent kanterna efteråt.