Posted on

Grovt Bröd I Lergryta

Det är viktigt att våra konsumenter kan göra medvetna val utifrån sina egna behov och preferenser. Vi är därför noga med att vara transparenta i vad våra produkter innehåller och alla förpackningar har en tydlig märkning.Fullkornet innehåller bl.a. fiber, järn och antioxidanter och har flera hälsofördelar, t.ex. en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol. Genom att äta mer fullkorn, kan man också minska risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

I Sverige äter hela 9 av 10 för lite fullkorn, dvs mindre än 75 gram fullkorn per dag (källa: Brödinstitutet). Vi har flera matbröd och skorpor som är bakade med fullkorn. För att få i dig 75 g fullkorn behöver du t.ex. äta 2 kakor RågGrova, 5 skivor Surdegsbröd Kärnsund eller 6 skivor Grötbröd.
För att få kallas ett fullkornsbröd eller märkas med ”Rik på fullkorn”, måste ett mjukt bröd innehålla minst 22 procent fullkorn. Bageribranschen har enats om denna gemensamma märkning och numera anges andelen fullkorn av hela brödet (tidigare angavs ofta mänden fullkorn som andel av ingrediensernas torrvikt). Nästan hälften av våra bröd har en hög fullkornshalt.Kostfiber kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Kostfiber är nyttigt eftersom de ger en behaglig mättnadskänsla utan att tillföra kroppen någon energi. En fjärdedel av Pågens bröd är rika på fiber, dvs har en fiberhalt på över 6g/100g produkt.

Bröd är fettsnåla jämfört med många andra livsmedel, till exempel charkprodukter och en hel del mejeriprodukter. Alla fetter innehåller en kombination av mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Vi använder aldrig vegetabiliska oljor eller fetter som innehåller transfetter eller som är härdade.
Ett bröd räknas som osötat om det inte har tillsatts mer socker än vad som behövs för jästnäring och som därmed inte bidrar till någon söt smak. Jäst behöver nämligen näring i form av socker för att kunna jäsa och ibland räcker inte de naturliga sockerarterna i spannmålet till. I ett osötat bröd har man alltså inte tillsatt socker för smakens skull. Ett bröd kan aldrig vara helt sockerfritt då mjöl alltid naturligt innehåller sockerarter. Det är därför osötade bröd kan innehålla sockerarter i näringsdeklarationen men inte i ingrediensförteckningen.Det är viktigt för Pågen att ha ett sortiment som kan ätas av många. Vi undviker så långt det är möjligt att använda allergener från EU:s allergenlista i våra produkter. Dock finns gluten i alla våra produkter och några innehåller mjölk och ägg inom det söta sortimentet. Även andra allergener kan förekomma och aktuell information om våra produkter och vad de innehåller finns på förpackningarna och på sortimentsidorna.

Nyckelhålet hjälper dig att göra hälsosamma matval och att hitta de nyttigare alternativen. Genom att välja en nyckelhålsmärkt produkt får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Cirka en tredjedel av våra bröd är nyckelhålsmärkta.
Bröd innehåller massor av nyttigheter, t.ex. fullkorn. Att äta bröd till varje måltid är ett enkelt sätt att fylla på med energi, fibrer, protein, vitaminer och mineraler.Sockerartsmängden varierar från bröd till bröd, men generellt är den relativt låg jämfört med flera andra livsmedel och vi strävar efter att hålla nere sockernivåerna utan att kompromissa med smaken. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är fullkorn den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Fullkorn är spannmål, t.ex. vete, råg eller havre, som har kvar alla sina delar inklusive skalet. Det finns i olika former och kan vara kan vara fin- eller grovmalet mjöl, flingor, kross eller hela kärnor. Enda sättet att få i sig fullkorn är alltså genom att äta spannmålsprodukter. Fett är viktigt för att du ska kunna växa och må bra. Det är energirikt och bidrar till att bygga celler, hålla dig varm och bilda hormoner. I bakningen finns det många fördelar med fett. Det gör att bröd smakar bättre, får en jämnare struktur, smular mindre och håller sig färskt längre. Det förekommer också naturligt i spannmål och därför kommer det alltid att finnas lite fett i innehållsdeklarationen, även om vi bakar utan tillsatt fett.Salt tillför bröd flera positiva egenskaper, som god smak och bättre volym. Saltet hjälper också till att öka brödets hållbarhet och lyfta fram andra smaker. Vår hållning är att hålla nere saltmängden i våra recept så långt som möjligt, utan att påverka brödets kvalitet och smak.Efter minst ett dygn i handduk (med plastpåse utanpå) kan man lägga tillbaka brödet i den rena lerformen. Låt i vilket fall som helst brödet först ligga och mogna i 1-3 dygn. Därefter går det lätt att skiva tunt.Ställ formen långt ner i en kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 2 timmar – stäng då av värmen. Låt brödet kallna i formen i ugnen. För närvarande har du JavaScript inaktiverat. För att kunna kommentera, vänligen se till att JavaScript och cookies är aktiverade och ladda sedan om sidan. Klicka här för instruktioner om hur du aktiverar JavaScript i din webbläsare. Jäs 1-2 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan. (Innan du sätter in formen i ugnen: blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom den troligen hunnit torka på ytan.)Bröd kan man också baka i dem. Hittade det här receptet i Nya Annas mat och tänkte att jag skulle plocka fram min gamla lergryta igen. Sagt och gjort. Så här blev det. Min lergryta var kanske i allra minsta laget, men det gick. Och trevligt bröd blev det.

Om du tar hand om din lergryta kan du ha glädje av den i många år. Det finns några tumregler som är bra att följa för att du ska få ut det mesta av din lergryta:
Römertopf® introducerades på den internationella marknaden för första gången 1967. Lergrytan blev ytterst populär i Sverige på 70-talet. Sedan dess har Römertopf’s lergryta stått för fettfri, naturlig och hälsosam matlagning – och om du älskar att laga mat kan du bara inte vara utan en lergryta!Texten är skriven av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare. Peder har drivit Lyckasmedmat.se sedan 2006. Läs mer om Peder Näslund Rengör din lergryta genom att diska den i varmt vatten. Diska aldrig lergrytan med diskmedel då den kan ta smak av detta! Efter rengöring lägger du locket upp och ned i lergrytan och ställer den luftigt. Att laga mat i lergryta är både gott och hälsosamt. Vi har samlat några riktigt bra recept på olika maträtter som du kan laga i din lergryta. Du hittar recepten här.Lergrytan är ett av våra bästa redskap i köket. Om du inte redan äger en lergryta bör du investera i en – den kommer göra din matlagning lättare och roligare, samtidigt som du kan äta nyttigt och hälsosamt. Variationsmöjligheterna med en lergryta är oändliga. Lergrytan är en klassiker som aldrig går ur tiden!

Varför ska man blötlägga lergryta?
Du blötlägger lergrytan innan användning för att den ska avge ånga vid tillagningen vilket gör att maten inte bränns vid, samt att det gör maten saftig och god.
En lergryta kan även kallas romargryta då denna matlagningsmetod var populär i det gamla romarriket. Lergrytor finns i många olika storlekar och i olika form och utförande. Vissa av dem är glaserade invändigt, vilket gör att maten inte bränner fast i grytan.

Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.
Bröd i lergryta är perfekt för den stressade. Brödet behöver bara jäsa en gång. Den andra jäsningen sker medan lergrytan kommer upp i rätt temperatur i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl. Forma till ett avlångt bröd. Olja grytan invändigt, både botten och lock, med 2 msk olja. Lägg degen i grytan och skär ca 5 cm djupa snitt på snedden med en vass kniv. Lägg på locket.
Värm vattnet 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, 1/2 dl olja och mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig i maskin, ca 10 min. Tillsätt salt och solrosfrön. Arbeta ca 2 min till. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

Upplandskubb finns det ju en uppsjö av recept på och tillagas enligt traditionen i en mjölkkanna med lock i vattenbad under flera timmar så det är väl egentligen fel att kalla detta för upplandskubb, men det här är min variant inspirerat av upplandskubb.
Det är ett riktigt saftigt bröd bakat i lergryta som smakar fantastiskt. Så fantastiskt att min familj graderade det till det godaste brödet de någonsin ätit. Och de är givetvis helt opartiska i sin bedömning.Lägg brödet i den smorda lergrytan, gjutjärnsgrytan eller vad du nu har till hands. På med locket och låt brödet jäsa i ca 2,5 timmar i rumstemperatur.

När den jäst färdigt ställer du in grytan i kall ugn och sätter ugnen på 175 grader. Efter ca 1 timma så är brödet färdigt. Vill du kan du kontrollera innertempraturen på brödet så att det är ca 98 grader. Då är brödet färdigt. Lyft ur brödet ut grytan och låt det svalna på ett galler i 1 till 2 timmar innan du skär i det.

Börja som sagt med att blötlägga lergrytan i minst 30 min. När den dragit klart i vattnet torkar du ur den och smörjer insidan med lite solrosolja eller liknande. Inte olivolja då den ger för mycket smak åt brödet.

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.Välkommen till DinVinguide.se!
Är grytan inte emaljerad löses en del järn ut från grytan till maten som en slags naturlig järnberikning. Men det funkar bara när du använder syrliga ingredienser, som tomat. Mat med syrliga ingredienser tillagad i gjutjärnsgryta kan innehålla tre till fyra gånger mer järn än mat tillagad i annat kärl.Traktörpannan är en kombo av stekpanna och kastrull, det bästa från två världar. Traktörpannan har högre kanter än en vanlig stekpanna så att du kan koka i den, men också en mycket större stekyta än vad kastrullen har. De flesta traktörpannor har lock. Oftast är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att du kan använda den även i ugn.

Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.

Hur blötlägger man en lergryta?
En ny lergryta bör ligga 8-10 timmar i vatten helt övertäckt. Då hinner den suga åt sig vatten och bli ordentligt genomfuktad. Därefter räcker det med att grytan blötläggs 15 minuter före varje användning. Det är viktigt att alltid ställa in grytan i kall ugn.
Det viktigaste för ett långkok är att det får ta tid. Koka sakta, på lägre temperatur och gärna i ugnen. Då blir det en jämn värme från alla håll som långkoket tycker mycket om. Men självklart kan du koka på spisen också, om det känns enklare.Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta som är avsedd för matlagning i ugn. Lägg lergrytan i blöt ca 15 minuter före användning, den suger då upp vatten som den senare avger under tillagningen. Lägg i dina ingredienser och ställ in lergrytan i kall ugn. Tillagningen kan jämföras med ångkokning och bevarar på samma sätt vitaminer och näringsämnen.

Kan man använda lergryta i varmluftsugn?
Gör kycklingen såhär Lägg kycklingarna i en genomfuktad lergryta, tillsätt vin och buljong och lägg på locket. Ställ in i kall ugn, och sätt sedan igång ugnen – 220 grader vanlig ugn, eller 180 grader om du har varmluftsugn. Tillagas i ca 75-90 minuter, beroende på storlek på kycklingarna.
Det går fint att laga långkok i en helt vanlig kastrull. Den har mindre stekyta och leder inte värme lika jämt som de andra. Men å andra sidan är den lätt att diska och väger mindre än de andra grytorna.

När du lagar mat i en gjutjärnsgryta fördelas värmen jämt, vilket är kanon för långkoket. Det finns gjutjärnsgrytor med rå eller emaljerad yta. Den med rå yta rengörs bara med vatten.
Välj gjutjärnsgrytan med rå yta om du lagar en tomatbaserad gryta och vill ha ett rejält tillskott av järn i maten. Många tycker att emaljerade gjutjärnsgrytor är enklare att rengöra.Laga morgondagens middag idag. I gengäld lägger du själv minimalt med tid på tillagningen – låt maten sköta sig själv grytan, kastrullen eller pannan. Istället för att ödsla tid på att hacka och skära ingredienserna för att det ska gå snabbt att steka eller koka, lägger du köttet helt i grytan och bara klyver rotfrukter.

Den långa tillagningstiden och låga temperaturen gör att smakerna blommar ut. En fördel med långkok är att du kan använda lite billigare kött som ofta är väldigt smakrikt, men som behöver lite tid på sig, till exempel högrev, kalvbringa eller fläsklägg.

Kastruller är något som finns i de flesta kök och givetvis går det att göra långkok i en vanlig kastrull. Tänk på att använda tjockbottnad kastrull som bättre leder och håller värme.Hemmanytt.se är en webbplats som i huvudsak drivs av Frida Jakobsson. Jag är en glad hem- och matfantast, som driven av rent intresse och genuin passion skriver och publicerar innehåll på hemsidan! Hos Hemmanytt.se hittar du artiklar om hem, mat, hushåll, och livsstil. Målet med innehållet är att det ska vara till nytta och förbättra ditt liv i hemmet. Hemsidan strävar efter att fungera som en informationsbank med allt du kan tänkas behöva för ditt hem. Vårt mål är att ständigt erbjuda nytt, hjälpsamt, intressant, och inspirerande innehåll.

Är lergryta nyttigt?
Lergryta Tillagningen kan jämföras med ångkokning och bevarar på samma sätt vitaminer och näringsämnen. Välj lergrytan om långkoket får ta tid och du vill bevara extra mycket vitaminer och mineraler i maten!
Vi och våra partners använder cookies för att Lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet. Kakor används för Anpassade annonser och anpassat innehåll, annons- och innehållsmätning, målgruppsstatistik och produktutveckling. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår användning av kakor. Samtycket används endast för databehandling som härrör från denna webbplats. För att se ändamålen som våra partners anser att de har ett berättigat intresse för, eller för att invända mot denna databehandling, använd knappen för leverantörslistan nedan. Man kan göra så mycket gott i en klassisk lergryta, inklusive ett riktigt gott bröd med detta recept. Detta bröd i lergryta är enkelt att göra och det är riktigt trevligt att se det fina resultatet när det är klart. När du använt din lergryta omkring 100 gånger bör du rengöra den med ättikvatten. Fyll underdelen med vatten och tillsätt 1 dl matättika. Sätt in grytan i ugnen och låt vattnet koka i ca 30 minuter. Detta rengör porerna i lergrytan så att de kan suga åt sig vatten – och din lergryta blir som ny! Om du inte använder din lergryta under längre tid ska den förvaras med de två delarna i varandra på en luftig plats. Även om du rengör din lergryta noga så kommer den att ändra färg och bli mörkröd – det är en effekt av att den är tillverkad av naturlig rödlera.

Använd helst inte samma lergryta till fisk som till anda maträtter. Har du väl tillagat fisk i din lergryta, så är det svårt att få bort fisksmaken i den. Smaken sätter sig i lergrytans alla porer och all annan mat kan då få en lätt smak av fisk.

Lergrytor är också mycket populära bland bagare. Den porösa leran absorberar lite av fukten från brödets yta utan att låta all ånga komma undan degen, vilket resulterar i bröd med en riktigt krispig skorpa. Om du är en brödbagare vet du att det kan vara svårt att åstadkomma i ugnen!

Kan man ha en lergryta på spisen?
Det här med värme och kyla är viktigt när det gäller lergrytor. Sätt aldrig in en kall lergryta med kall mat i varm ugn. Sätt den inte heller på en spisplatta.
Matlagning i lergryta gör mycket för för smak och konsistens på maten. På grund av ångan blir köttet saftigt och mört. I en lergryta kan du laga hela kycklingar, fläskkotletter, hela stekar och mycket mer. Köttet kommer ut saftigt och fullt av smak, och eftersom de flesta lergrytor är ganska stora så kan du även tillaga grönsaker på sidan om köttet.En ny lergryta bör du lägga i blöt i ungefär 8-10 timmar, så att den hinner suga åt sig ordentligt med vatten och bli genomfuktad innan du använder den för första gången. Sedan räcker det att den ligger i blöt i ca 10-15 minuter innan användning för att suga åt sig lite vätska. Det är också viktigt att du ställer in grytan i kall ugn, annars kan den spricka.

Vad är nyttigast knäckebröd eller grovt bröd?
Är knäckebröd nyttigare än mjukt bröd? SVAR: Det beror helt och hållet på vilket mjukt bröd och vilket knäckebröd man jämför. Men i många fall är oftast knäckebröd bättre. Kolla innehållsförteckningen och välj ett bröd/knäckebröd utan vetemjöl och socker.
Du kan laga många olika sorters mat i en lergryta, nästan allt som du annars tillagar i grytor eller ugnsformar, stekpannor eller kastruller. Variationsmöjligheterna med en lergryta är oändliga och fördelarna många. Lergrytan är en klassiker som aldrig går ur tiden!När du lagar mat i lergryta, även kallad romargyta, koncentreras smakerna och alla näringsämnen bevaras i maten. Du behöver inte passa maten, den osar inte och du slipper rengöra ugnen efteråt.

Kan man diska Gjutjärnsgryta med diskmedel?
Tänk på att du aldrig ska använda diskmedel på gjutjärn. Till skillnad från exempelvis pannor i teflon och grytor med andra beläggningar behöver de som är gjorda i gjutjärn en film eller hinna av naturligt fett för att maten inte ska bli fastbränd eller stekpannan inte ska börja rosta.
Vi har samlat ett gäng goda recept som du kan tillaga i din lergryta. Vad sägs om fisk i lergryta, fyllda tomater, indisk köttfärs eller Ratatouille? Du hittar även Römertopf’s egna kokbok här. Du kan som sagt tillaga i stort sett alla sorters mat i din lergryta, kom bara ihåg att fukta den innan och ställa in den i kall ugn så att den värms upp tillsammans med ugnen.Rengör din lergryta genom att diska den i varmt vatten. Använd aldrig diskmedel då lergrytan kan ta smak av detta! Efter rengöring lägger du locket upp och ned i lergrytan och ställer den luftigt. Tänk på att aldrig ställa din lergryta direkt på varm spisplatta eller gaslåga och att aldrig utsätta din lergryta för kraftiga temperaturvariationer.

Oavsett om du ska laga husmanskost, medelhavsmat, asiatiskt, soppa eller fisk, så kan du använda dig av en lergryta! Lergrytan är enkel att använda – förbered ingredienserna, lägg ner dem i grytan och in i ugnen med grytan – det kan inte bli enklare! Hos oss hittar du Römertopf lergryta i olika storlekar.
Innan du använder din lergryta för första gången ger du den ett ordentligt bad. Borsta därefter grytan med en diskborste ordentligt på insidan så att allt damm från leran tas bort. Genomfukta lergrytan i 10-15 minuter varje gång du ska använda den. Både locket och underdelen ska genomfuktas.Om maträtten kräver tillsättning av vatten eller buljong, så tillsätter du alltid varm vätska. När du tar ut lergrytan ur ugnen ska du ställa den på ett grytunderlägg av kork, trä eller en ihopvikt handduk – om grytan ställs på ett kallt underlag kan den spricka.

Du blötlägger som sagt din nya lergryta i minst 8-10 timmar innan den används. När lergrytan är ordentligt fuktig lägger du i alla ingredienser och ställer in lergrytan i en kall ugn som du värmer upp till 200-250 grader, beroende på vad du ska tillaga. Du kan ta av locket på lergrytan när det är ca 15 minuter kvar av tillagningstiden om du vill du ha lite stekyta på maten.Du kan laga massor av olika maträtter i en lergryta. Den passar perfekt till stek, kyckling, långkok och grönsaksrätter. Exempel på mat som passar perfekt att tillagas i lergryta:Du blötlägger lergrytan innan användning för att den ska avge ånga vid tillagningen vilket gör att maten inte bränns vid, samt att det gör maten saftig och god.Förutom att bröd som bakas i gryta blir väldigt fina, så är det är också bra för gräddningen. När locket är på blir det fuktigt i grytan vilket gör att brödets yta blir mjuk och reser sig bättre.

Själv äter jag inte gluten och rekommenderar att utesluta det så mycket som möjligt då de flesta mår bättre av det. Hembakat glutenfritt bröd/knäckebröd är därför det bästa alternativet enligt mig 🙂
Varför utesluter du gluten? Skulle så gärna vilja veta, då så många träningsprofiler gör det, även fast man inte är intolerant. Mår kroppen bättre av det rent fysiskt? Kram!

5. Lägg på locket och ställ grytan längst ner i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda ca 1 timme och 40 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar yutterligare ca 30 minuter. Stjälp upp brödet och svep in det i bakdukar. Låt vila till nästa dag. Skiva det tunt.
4. Blötlägg under tiden lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter. Arbeta ihop den jästa degen i grovt rågmjöl och forma till en limpa. Pensla grytan och lock med olja. Lägg i limpan och jäs ca 20 minuter under lock.

Är lingongrova grovt?
Produktinformation. Lingongrova från varumärket Pågen är en produkt under kategorin Mörkt & Grovt Bröd, är just nu billigast hos Willys och kostar 26,50kr. Lingongrova har 8.8g protein, 47g kolhydrater, 3g fett och 266kcal per 100g. Lingongrova är från Sverige och väger 500g.
Har du en spis med gjutjärnshäll kan det vara svårt att enbart använda en disksvamp för att få den ren. Du kan använda en tandborste för att göra rent kanter och en tandpetare för att få upp smuts ur plattans spår. Efter rengöring torkar du av plattan eller låter den stå en stund på svag värme så att all fukt försvinner.Du behöver ha en dammsugare, mopp och en hink. Vi har alltid med oss vårt Svanenmärkta rengöringsmedel. Första gången som vi städar hos dig har vi med oss mikrofiberdukar som vi lämnar kvar efter städningen. Dessa ser du som kund till att tvätta inför nästa städning.

Varför är det bra att äta grovt bröd?
fiber, järn och antioxidanter och har flera hälsofördelar, t. ex. en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol. Genom att äta mer fullkorn, kan man också minska risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Du kan boka in din hemstädning enkelt på vår hemsida, i Freskas egna app eller med hjälp av Freskas kundservice direkt i vår chatt. När du bokar in din hemstädning väljer du önskad intervall för din städning samt vilken dag och tid du vill att vi ska komma. Vi städar efter checklista men du får gärna informera oss om du har några speciella önskemål kring din städning – Vill du att vi lägger extra fokus någonstans? Eller finns det några känsliga ytor i ditt hem? Vi hör alltid av oss till dig om några frågor skulle dyka upp under städningens gång, och du kan alltid lägga till information och önskemål i Freskas app, eller kontakta vår kundservice om du har några frågor. Meddela oss om du lämnar in nycklar på vårt kontor i Liljeholmen innan din städning, är på plats och öppnar vid ditt första städtillfället och ger nycklarna till din städare eller om du planerar att vara hemma och öppna vid varje städtillfälle. När du valt vilket betalsätt som passar dig bäst och bekräftat din beställning så får du en bokningsbekräftelse skickad till din mail.En gjutjärnspanna är en bra investering som kan hålla livet ut. Dessutom går gjutjärnspannor, och andra gjutjärnsprodukter som stekplattor och grytor, att använda på induktionshällar, gasspisar och över öppen eld. Det är dock viktigt att ta hand om och rengöra gjutjärn på rätt sätt. Om du slarvar med rengöring eller torkning kan grytan börja rosta eller få fastbrända partier. Följ de tips vi ger dig i artikeln så kommer din gjutjärnspanna hålla sig fräsch i många år.

Nej, det har vi inte. Du kan boka av- och omboka din nästkommande hemstädning kostnadsfritt 72 timmar innan, och pausa eller avsluta ditt städabonnemang när du vill.

Efter den första städningen lämnar vi kvar mikrofiberdukar hos dig. När din städare har städat klart din bostad hänger hen trasorna på hinkkanten så att de torkar ordentligt och inte lämnar lukt efter sig. Hinken ställer vi i badrummet eller tvättstugan. Tvätta dukarna separat i 60 grader utan sköljmedel efter varje städning. Lägg de torra dukarna sedan i städhinken, så att de kan användas vid nästa städtillfälle. När dukarna är utnötta byter vi ut dem automatisk åt dig så att du alltid har fräscha mikrofiberdukar. Du får använda dukarna även privat mellan städningarna, kom bara ihåg att de behöver vara rena när din städare kommer nästa gång.Efter den första städningen lämnar vi kvar mikrofiberdukar hos dig. När din städare har städat klart din bostad hänger hen trasorna på hinkkanten så att de torkar ordentligt och inte lämnar lukt efter sig. Hinken ställer vi i badrummet eller tvättstugan. Tvätta dukarna separat i 60 grader utan sköljmedel efter varje städning. Lägg de torra dukarna sedan i städhinken, så att de kan användas vid nästa städtillfälle. När dukarna är utnötta byter vi ut dem automatisk åt dig så att du alltid har fräscha mikrofiberdukar. Du får använda dukarna även privat mellan städningarna, kom bara ihåg att de behöver vara rena när din städare kommer nästa gång.
Om du ändå har fått rost i din gjutjärnspanna kan du börja med att diska den med en vanlig diskborste i hett vatten. Torka sedan ur pannan ordentligt med hushållspapper eller en trasa du inte är rädd om, eftersom rost ger fläckar som är svåra att få bort. När pannan är helt torr oljar du in den och låter den stå över natten. Nästa dag gnuggar du bort rosten med hushållspapper. Om pannan har mycket rost kan du behöva upprepa proceduren flera gånger.