Posted on

H Reg Volvo 740

Du kommer strax att få ett mail av oss med länk till objektet/objekten, kontaktuppgifter till säljaren och lite andra bra tips inför köpet. Vill du se fler liknande objekt klicka här!

Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.
Det hjälper inte att bara göra den strömlös så den ”startar om”? Eller kan det vara så att den förlorat tex hastighetssignalen och därför går i någon form av nödläge?den har tappat hastighetsmätar signalen då blir den så.. det är en failsafe grej så man inte kan koppla bort hastighets spärren.. får den inte den signalen gör den så… inget konstigt allt är normalt. du får helt enkelt kolla varför den inte tar hastighets signalen längre.

På RoyalParts handlar det om bilar! Vi brinner för bilar och allt omkring dem. Även om det är din daily drive eller extrema banbil så vill vi hjälpa dig att sätta din egna prägel på bilen med hjälp av de bästa produkterna på marknaden 💎
Idag är riktiga EPA traktorer väldigt sällsynta då den nyaste EPA traktorn kan som nyast vara 47 år gammal. Lägger man dessutom till i ekvationen att EPA traktorer har under alla dessa år körts av ”barn” så inser man snabbt hur pass unikt det igentligen är med fullt fungerande EPA-traktorer.Då inte EPA traktorerna var direkt menade för att ungdomar skulle köra omring på våra gator med så infördes 1963 möjligheten att bygga om och registrera bilen/lastbilen till A-traktor. Denna nya möjlighet floppade totalt då ungdomarna snabbt insåg att A-traktorerna hade både hårdare regler för utväxlingen och topphastigheten än EPA-traktorn, och därför inte gick att köra snabbare än 30 km/h.Det som fortfarande plågar både ungdomarna och polisen är hastighetsbränsningen. Ungdomarna vill att de ska gå fortare och polisen gör allt de kan, för att de endast ska gå 30km/h. Lyckligtvis kör de allra flesta ungdomar ansvarsfullt och är varmt välkomna på våra gator!

Att installera en H REG eller H CAN är alltid lagligt, det är ingen som kommer säga till dig att du kör för långsamt 🙂 Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas när den används på en A-traktor så som att den maximala hastigheten för endast vara 30 km/h samt att den är både skyddad från manupulation och plomberad.A-traktorer kan ses glida runt på våra gator sent in på natten och anses numera vara nutidens ”raggare” då de glider runt med dånande musik och ofta fullpackade med folk även fast den endast får sitta två personer i A-tracktorn. De flockas på parkeringar där ungdomarna samlas, skattar och har kul. Att åka A-traktor idag innebär något helt annat än när EPA-traktorn först kom till världen, det är då ett som är säkert.

Kan H reg gå sönder?
3) Majoriteten av tändspolarna i 740/940 har en tendens att inte ladda ur spänning vid brytning, vilket kan medföra en stark strömspik när regulatorn slår på tändspolen igen efter en brytning. Detta kan göra att regulatorn går sönder, om den inte skyddas av ett relä.
Grunden till motionen grundas på att den allt vanligare mopedbilen får framföras i 45km/h som dessutom är ett mycket trafikmässigt osäkrare fordon är A-traktorn. Då A-traktor ägare ofta ”retas” av mopedbilarnas höga hastighet så ökar tjansen till fartmanipulation som i sin tur leder till en osäkrare trafik. Kortfattat är det en orättvis behandlig och rent av ologiskt att ett säkrare fordon måste gå långsammare. När motionen går igenom så kan de som har H REG, H CAN eller ECU som hastighetsbegränsare, väldigt änkelt öka upp hastiheten till 45 km/h, lite tråkigare blir det för dom som fortfarande har det kontrolerat via utväxlingen.För var normen att använda EPA traktorerna som hjälpmedel på landet, en bil omgjord till en budget traktor. Idag ser det helt annorlunda ut. Moderna A-traktorer ser ut som helt vanliga bilar och en del gånger är det enda som skiljer dem åt utsende mässigt, varningstriangeln bak på bilen.

Hur mycket kostar det att fixa H reg?
Hur mycket kostar H REG? Detta beror helt på vilken bil du har, vart du köper det och om du installerar det själv. Drygt 3000 kr för ett helt kit inkl. hastighetsregulator, induktiv givare kablar, relä och installations tillbehör.
A-traktorn är kortfattat den ”nya” EPA-traktorn med strängare regler på hur den får hastighetsbegränsas. Den huvudsakliga skillnaden är att EPA-traktorn ska vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1) för att reducera hastigheten. Detta innebär att en EPA-traktor kan snabbare än 30km/h men får inte köras snabbare än 30km/h, på samma sätt som vanliga bilar kan köra väldigt fort men får inte framföras i full hastighet på våra Svenska vägar. EPA-traktorer får dessvärre inte byggas på nytt, så de som finns på våra vägar nu är de sissta som kommer göra det, ta hand om dom!!! En A-traktor måste kontrueras så att den i huvud taget kan köra snabbare än 30km/h.H REG varvtalsregulator kopplas till antingen generatorns utgång för varvräknare, eller till tändspole för att mäta varvtal (beroende på bilmodell), och till induktiv givare på drivaxeln eller ett framhjul för att mäta hastigheten. För att reglera hastigheten på diselfordon så styrs ventilen för bränsleinsprutning till motorn och på bensindrivna fordon så kontrolleras matningen till tändspolarna. H REG är fullt möjlig att manipulera så att man kan med strömbrytare stänga av H REG fartbegränsaren för att uppnå full hastighet.

H Reg är relativt enkelt att manipulera så att den går att enkelt stänga av med ett fjärrstyrt relä eller strömbrytare. Upptäckts denna manipulation av polisen så kommer A-traktorn bli tvungen att genomgå en ny full registreringsbesiktning för att bekräfta att manipulationen har tagits bort.Då A-traktorer max får färdas i 30km/h så behövs fordonet byggas om för detta. Den vanligaste metoden var att kardanaxeln kapades av och att man placerade ännu en växellåda under bilen, vari endast ettans växel fungerade. Därutöver kunde man behöva spärra någon av växlarna på den främre växellådan, samt strypa motorns insugskanaler så att den blev omöjlig att varva så mycket att den gick fortare än 30 km/h.

Varför bryter inte H reg?
Om det inte fungerar: Kolla att den gröna lysdioden i regulatorn blinkar i takt med motorvarvet. Om inte motorn går igång, kolla att den gröna blinkar när startmotorn drar runt. Om den gröna blinkar men bilen inte startar kan regulatorn vara skadad.
Detta beror helt på vilken bil du har, vart du köper det och om du installerar det själv. Drygt 3000 kr för ett helt kit inkl. hastighetsregulator, induktiv givare kablar, relä och installations tillbehör.Den 28/9-21 lämnade Staffan Eklöf (SD) in en motion till trafikutskottet om att reglerna för A-traktorer bör moderniseras där en av punkterna var att öka hastighetsbegränsningen till 45 km/h. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen.

Med H CAN hastighetsregulator sköts hastighetsregleringen helt elektroniskt. H CAN tvingar inte fordonet till tomgång vid uppnådd hastighetsgräns, istället så reglerar den hastigheten på ungefär samma sätt som en farthållare gör. Du kan hålla full gas och låta H-CAN klura ut resten. En annan bra fördel är att du behöver inte köpa APP-sensor separat. Den sitter redan installerad i H-CAN modulen. En A-traktor med H CAN installerad kan inte manipuleras för att enkelt återfå full fart på bilden.
Den nya A-traktorn var menad för att öka säkerheten på våra vägar så 1975 förbjöds nyregistreringar av EPA-traktorer och det fanns även planer att förbjuda dem helt och hållet men detta upphävdes efter en massa protester med namnunderskrifter.Om du har en nyare A-Traktor med årsmodell 2000 eller nyare så finns det en annan smidig lösning att reglera hastigheten, genom att omprogrammera om bilens motorstyrenhet (ECU). Allt du behöver göra är att ta lös den och skicka in den till en firma som utför dessa typ av arbeten. Tillbaka får du en omrogramerad ECU samt ett intyg du kan visa upp till besiktningen.

Kan man ha H reg spärr på en automat?
Kort svar: Nej, det går inte.
På ett H REG kit brukar det normalt sitta 5 stycken olika kablar med färgerna Gul, Brun, Blå, Svart och Röd. Hur dessa kopplas in är väldigt viktigt och du bör därför alltid dubbelkolla med manualen innan du kopplar in den. Så här brukar de dock se ut i normala fall. H REG och H CAN är en hastighetsregulator som läser av fordonets varvtal och hastighet och sedan begränsar fordonets hastighet. Denna typ av funktion är vanlig i normala bilar som brukar även ha farthållare installerad. På modena fordon kan man programmera om motorns styrdon exempel ECU för att uppnå samma resultat. Det finns inga krav för avgasrening på A-traktorer så i samband med programmeringen av din ECU kan andra saker ändras som att man stänger av partikelfiltret och EGR på diselbilar för lägre förbrukning. Kolla med de som utför arbetet för möjliga ”uppgraderingar”.Historien om H REG och H CAN startade då EPA traktorer började köras på våra gator för drygt 100 år sedan. En EPA traktor är en personbil, lastbil eller buss som blivit ombyggd till jordbruksmaskin och därmed fått andra regler att förhålla sig till. EPA traktor kallades tidigare även för biltraktor, dragbil eller autotraktor. Under 50-talet höll EPA-traktorerna på att helt dö ut då riktiga traktorer hade kraftigt sjunkit i pris och var mer tillgängliga. På 60-70 talet ökade antalet snabbt igen då smarta ungdomar kom på att med hjälp av EPA-traktorlagen, kunde få köra ”bil” innan de fyllt 18 år.

Hur kopplar man in ett H REGG?
Koppla in dig med en strömtjuv på den röda kabeln och led till H-regulatorns varvtalsingång. Kamaxelgivaren hittar du bredvid huvudbromscylindern, intill torpedväggen. Hastighetssignal: Tas in med induktiv givare monterad i bakaxeln. Montera den induktiva givaren stumt i bakaxeln.
Att köra runt med en vrålande motor på 5000 RPM är inte precis ljuslöst, ekonomiskt eller miljömässigt. Lyckligtvis har allt detta lösts med två simpla moduler, H REG eller H CAN, mer om skillnaderna kan du läsa längre ner.Motionen har dock inte bara underbara nyheter, det står även omnämt att man bör även göra säkerhetsbälte obligatoriskt i A-traktorer samt om möjligt även i mopedbilar. Är bälten bortmonterat så kommer nya bälten bli tvugna att installeras.Förr var det slit å släng maskiner men nu är det guldkorn som vårdas som sin käraste ägodel. Ofta besmyckas A-traktorerna med inte bara en, utan 20-50 doftgranar, massa LED belysning i form av LED lampor och LED slingor av all de slag. På utsidan lägger vi märke till de efterliknar långtradare mer å mer i form av alla extra små lampor samt extraljus som används.

I detta dokument så går vi igenom olika tips och tricks som vi tillsammans med våra kunder listat ut eller upplevt under installation av Varvtalsregulator H-Version eller H-CAN. I samband med att nyare bilar ska bli A-traktorer så vet man inte riktigt vad man kan förvänta sig under monteringen. Här tar vi fram olika moment som kan vara bra att känna till, samt så berättar vi om lite problem som vi sött på med s.k. problembilar. 4) Volvo dieslar kan få problem med magnetventilen när regulatorn styr den. Det kan bli så att den inte återstartar efter att regulatorn brutit. Ta bort fjädern ur magnetventilen så brukar det lösa problemet. Eller skrapa mot stoppet med en morakniv för att rugga upp ytan. Alla växlar som gör att bilen går fortare än 30km/h i det inställda varvtalet för varvtalsläget, ska spärras bort. Detta är i regel alla växlar över 3an. Man brukar bara kunna ha kvar 1,2,3. Detta har inget att göra med 10km/h regeln (som nu är borta) vilket många tror. Det har helt enkelt o göra med att man måste få ha lite varv i varvtalsläget eftersom det är i varvtalsläget man befinner sig vid start. Så står man still måste man kunna ge lite gas. Har man tex 4an kvar så är 30 strax över tomgång i de flesta bilar. Då skulle varvtalet i varvtalsläget behöva ställas till att spärra strax över tomgång. Då kan det bli svårt att komma iväg, speciellt i en uppförsbacke eller om man behöver ge lite gas en kall vinterdag. Stalltipset är att ha 1,2,3 och back kvar, resten spärras bort vid växelföraren så man inte kan få i växelläget.

Både varvtalssignal och hastighetssignal kan tas ifrån CAN-bussen på Navara D40 -04 och framåt. Se H-CAN på denna länk. I OBD-uttaget på Navara D40 så är CAN Hög på blå kabel och CAN Låg på rosa kabel.H-CAN passar i denna bil. Ta can-signal från gateway bakom handsfacket. Can hög är position 16, orange kabel med svart rand. Can låg är position 6, orange kabel med brun rand. Kabelparet är tvinnat och lätt att hitta.

Hastighetssignal: Bakom mätarhuset finns en utgång märkt E. Där finns en högupplöst hastighetssignal redo att användas till Varvatalsregulatorn. Original i bilen är detta ursprungligen en hastighetsutgång till farthållaren, men E utgången finns i bilen oavsett om farthållare finns i bilen eller ej. Utgången E har en förstärkt hastighetssignal som är lämpligare att använda än den grönvita kabeln. Vissa 740/940 saknar E utgång, använd då den grönvita kabeln istället. Notera att vi märkt att gå direkt på grönvita kabeln har generellt fungerat bättre än (E) pga. störningar som kan koma från mätarhuset! Se här för bild.
Enklast o bygga på eftersom man ej behöver röra växellådan. Varvtal ska ställas lågt, typ 1100-1200, så växellådan inte kan växla upp om man bara kör på varvtal. Hastigheten är ju 30 vilket som så där växlar den ej upp heller.Hastighetssignal: Tas in med induktiv givare monterad i bakaxeln. Montera den induktiva givaren stumt i bakaxeln. Den måste följa med chassirörelser till 100%. Det kan inte understrykas för mycket hur viktigt det är att givaren sitter fast ordentligt. Har man monterat sin induktiva givare i karossen kommer man få problem med brytning på olika hastighet, oönskade ryck osv.

Kan man ha h REGG på automat?
Har du automatlåda behöver du inte göra ingrepp i växellådan. Nedan information endast för manuellt växlade bilar. Kort svar: Nej, det går inte. Ha 1,2,3 och R så är du säker och klarar alla scenarion både vad gäller H-versionen (03-164) och H-CAN (03-140).
Om detta inte fungerar: då har du antagligen ytterligare en variabel signal i pedalen. Denna variabla är på position 1 och ska ha ca 0.06V när du mäter. Klipp den kabeln och installera på IN2 och från UT2 till ECU. Justera UT2 till 0V.2) Senare årsmodeller av 740/940 har en startspärr som gör att ström ligger kvar på tändspolen även efter man vridit av tändningen. Har din bil denna egenskap måste du ta ström ifrån en annan +12 tändningskälla istället, som följer nyckelströmmen.

Kan man koppla H reg utan relä?
Inget behöver kopplas bort, man bara ansluter jord till chassi, +12V och brytare till tändspolen (gäller ”Standard”-versionen). H-versionen behöver lite mer installationsarbete. Bl. a måste regulatorn och dess anslutning till tändspole/magnetventil skyddas och plomberas vid besiktning.
Klicka här för vår felsökningsguide till Varvtalsregulator H-version (03-164). Prova alltid detta innan du kontaktar vår support. Vi uppdaterar vår felsökningsguide löpande.

3) Majoriteten av tändspolarna i 740/940 har en tendens att inte ladda ur spänning vid brytning, vilket kan medföra en stark strömspik när regulatorn slår på tändspolen igen efter en brytning. Detta kan göra att regulatorn går sönder, om den inte skyddas av ett relä. För att förebygga detta rekommenderar vi att en diod monteras i ett relä för att förhindra strömspiken att ta sönder regulatorn. Dioden ska då monteras så ström inte kan gå bakvägen från tändspolen in i regulatorn igen. Det är i stort sett bara Volvo 740/940 som lider av detta problem.
Om du får problem med “SRS-airbag omedelbar service” eller liknande efter du tagit bort baksätet i din Volvo så beror det på att SRS systemet känner av att det inte finns några bälten eller bältessträckare kvar bak. Då kan en 470uf kondensator monteras på de lösa kabelsändarna där kontakten till baksätet satt förut, för at avhjälpa problemet och släcka lampan. Efter du monterat kondensatorerna i bilen så måste felkoden släckas med verktyg, den släcks ej av sig själv. Se vårt artnr 03-501 för kit med motstånd och kondensator.Varvtalssignal: Tas med fördel ifrån den röda kabeln på kamaxelgivaren. Koppla in dig med en strömtjuv på den röda kabeln och led till H-regulatorns varvtalsingång. Kamaxelgivaren hittar du bredvid huvudbromscylindern, intill torpedväggen.

Vad innebär H reg?
Man driver tändspolens +12V-matning från regulatorn, på dieselmotorer styr man magnetventilen. När inställd hastighet uppnås, bryts spänningen till tändspolen/magnetventilen så att motorn inte drar längre. H-versionen fungerar på samma sätt som D, men kan också mäta varvtal samtidigt som den mäter hastighet.
940 tips: har du startspärr kan du ej använda gamla +12v matningen till tändspolen. Detta för att 12v matningen ligger kvar efter man stängt av motorn. Då går regulatorn i stopp och det kan dröja en kvart eller mer innan du kan starta bilen igen. Använd annan strömkälla, men det måste finnas +12v hela tiden du drar på startmotorn. Regulatorn måste ha ström hela tiden startmotorn drar.När fuel-shut off har 0V, då går bilens motor. När fuel-shut off har +12V, då stängs motorn av. Alltså precis tvärt om jämfört med hur regulatorn fungerar, som normalt har 12V ut när hastighet/varv är under brytvärde, och 0V ut när hastighet/varv är över brytvärde. För att koppla in regulatorn mot fuel shutoff behöver du klippa itu blåvita kabeln på dieselpumpen, montera en likriktardiod så ström inte kan gå bakvägen från dieselpumpen tillbaka in i bilens kabelstam. Montera sedan ett polvändande relä som ger 0V ut till fuel-shutoff när regulatorn är +12V på utgången UT, och 12V när regulatorn är 0V. Montera sedan ytterligare en likriktardiod i samma riktning som den första, så ström inte kan gå bakvägen från bilens egna fuel shutoff till relät. Fullständig beskrivning finns här. Observera att i texten på länken så refereras till “blå kabel” på regulatorn. Denna blå kabel är numera utgången UT.

1) Du som monterar induktiv givare i bakaxeln gör med fördel detta på växellådan med hjälp av ett vinkeljärn. Dvs montera den induktiva givaren stumt i bakre växellådan och mät på bultar ut ifrån den bakre växellådan. Det kan inte understrykas för mycket hur viktigt det är att givaren sitter fast ordentligt. Har man monterat sin induktiva givare i karossen kommer man få problem med brytning på olika hastighet, oönskade ryck osv.
kan både varv och hastighetssignal generellt kan tas ifrån mätarhuset med TwinPulse. Där bakom ska du ha ett tvinnat kabelpar, en grön o en vit kabel. Det är canbus kablarna. För “nya” generationen Volvo som kom 00 fungerar det alltid med hastigheten och varvtalet. För vissa Volvo modeller fungerar bara hastigheten fram till 04, tex vissa S60 modeller. Varvtalet kan då istället tas ifrån vevaxellägesgivare.MF910 är en bärbar, batteridriven och högpresterande 3G/4G router från tillverkaren ZTE. Batteriet håller nästan hela dagen vid normal användning och laddas via en USB-port. SIM-kort från valfri operatör stoppas in i routern och nätet delas automatiskt ut via WiFi. – OBS! Produkterna i denna guide är utgångna och artikeln finns kvar för historisk referens.

Den minimalistiska dörr/fönstersensorn Sensative Strips ska få tillökning i familjen. Vi har sålt Sensative Strips så länge de funnits på marknaden och den blir bara mer och mer populärManuell: Alla växlar som gör att bilen går fortare än 30km/h i det inställda varvtalet för varvtalsläget, ska spärras bort. Detta är i regel alla växlar över 3an. Man brukar bara kunna ha kvar 1,2,3. Detta har inget att göra med 10km/h regeln (som nu är borta) vilket många tror. Det har helt enkelt o göra med att man måste få ha lite varv i varvtalssläget eftersom det är i varvtalsläget man befinner sig vid start. Så står man still måste man kunna ge lite gas. Har man tex 4an kvar så är 30 strax över tomgång i de flesta bilar. Då skulle varvtalet i varvtalsläget behöva ställas till att spärra strax över tomgång. Då kan det bli svårt att komma iväg, speciellt i en uppförsbacke eller om man behöver ge lite gas en kall vinterdag. Stalltipset är att ha 1,2,3 och back kvar, resten spärras bort vid växelföraren så man inte kan få i växelläget.Snart är det dags för vårt stora Antenntest 2015! Det är då vi sätter antennerna på prov på riktigt och ser vilken som presterar bäst, både som singelantenn eller monterad i en MiMo-uppsättning om 2 antenner vid 4G mottagning. Vi dukar upp med rundstrålande antenner, riktantenner, panelantenner, magnetfotsantenner och fordonsantenner.

När det blir dags att strömförsörja PoE-produkter i fordon brukar det alltid bli lite frågetecken. För produkter som inte är 802.3af (tex Ubiquiti accesspunkter med många andra) så kan den här varmt rekommenderas. Tar emot 1 till 90 vdc och skickar ut direkt på nätverkskabeln. Kommer med clips för montering på DIN-skena.
Automat: Enklast o bygga på eftersom man ej behöver röra växellådan. Varvtal ska ställas lågt, typ 1100-1200, så växellådan inte kan växla upp om man bara kör på varvtal. Hastigheten är ju 30 vilket som så där växlar den ej upp heller.Observera att eftersom dessa växellådor sitter i äldre bilar kan vi inte ge några garantier för passform eller besiktning. Om ditt spakställ är väldigt slitet kan viss modifikation av spärren behövas.

Bygg din egen a-traktor med hjälp av vår smidiga växelspärr, perfekt för din manuella 5-växlade Volvo. Med vår spärr kan du enkelt låsa bort 3:e, 4:e och 5:e växeln, eller bara 4:e och 5:e växeln om så önskas. Se nedan för att kontrollera vilka bilar den passar till.I regulatorn finns en processor som ligger och mäter varvtalet och hastighet hela tiden. Om det överstiger inställt värde tas gnistan bort till tändstiften.

A-traktor och traktor b ska besiktas första gången senast 48 månader efter den månad då ursprungsfordonet, det vill säga bilen, lastbilen eller annat fordon, togs i trafik första gången.
Det innebär i praktiken att A-traktor och traktor b, som det ser ut idag, behöver besiktas på dagen den 20 maj 2018. Om fordonet besiktas innan dess är det i form av en trafiksäkerhetskontroll och det registreras inte som en godkänd kontrollbesiktning. Det pågår dock ett arbete med att se över vilka övergångsregler som behövs för att underlätta övergången till de nya reglerna.”Regeländringen påverkar dig först 2018. Du kommer att behöva ha gjort en godkänd besiktning under den senaste 24-månadersperioden, bakåt i tiden räknat, från den 20 maj 2018 för att slippa körförbud.