Posted on

Hallux Rigidus Rullsula

Skor med rullsula är på inget sätt ett nytt begrepp. Inte heller är det någon nyhet att bygga en sko med den funktionen. Att avlasta specifika områden med den egenskapen har vi arbetat med under många år. De senaste åren har den här formen på skon fått sig ett litet uppsving, mycket tack vare att skomärket Hoka One One de senaste åren blivit allt mer populärt. Och när något syns och säljs mycket, ja då hoppar snart andra på det rullande tåget. Men är det något för alla och vad innebär egentligen rullsula? Låt oss ta det från grunden.MBT är en akronym och står för Masai Barefoot Technology. MBT är schweiziskt och lanserade sina första skor 1996. De allra flesta skor i deras sortiment har en väl avvägd rullsula och kombineras med en lite mjukare stötdämpning i hälen. Målet med det är att skapa en mjuk isättning av foten och ett behagligt naturligt rull framåt. Allt för att avlasta och samtidigt stärka muskler som ger balans och god kroppshållning. Från Hoka hittar du både rejält stötdämade modeller som håller dina fötter pigga under riktigt långa pass, såväl som lite nättare varianter för mer fart. Lägg till sandaler och kängor för både hiking och vintern så täcker du upp årets alla dagar. Skor från Hoka finns i olika bredder och vi är en av få butiker som också har dem i bred modell. Vill man å andra sidan ha en lite smäckrare sko utan extra höjd under fötterna, då är det olika typer av inlägg i skon man tittar på. Med inlägg av kolfiber och olika formbara plaster i skorna kan man få till samma resultat. De inläggen går också att flytta mellan olika skor för att på så vis ”plocka med” effekten från en sko till en annan. Har du svårt att överge dina favoritskor är nog det den lösning du bör titta på. Helt enkelt ett smidigt sätt att kunna använda fler skor från garderoben.Rullsula innebär att den främre delen av skon förstyvas och därigenom blir mindre flexibel. Tänk vandringskänga så hänger du lättare med i hur det fungerar. Effekten man får ut genom en rullsula är att skon hjälper till mer i frånskjutet, vilket kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan. Lederna där dina tår fäster på foten kommer genom detta inte behöva böjas lika mycket och på så sätt avlastas eventuella smärtor. Hur förstyvningen av skon går till varierar. Ett exempel är att helt enkelt göra mellansulan tjockare under främre delen av skon, på det viset blir skon mer stötdämpad och samtidigt styvare. Två flugor i en smäll. Smart.

För Hoka One One började allt med frågan: Hur kan vi springa snabbare nerför? Föga anade de två fransmännen Jean-Luc och Nicolas, som då var anställda på Salomon, att den frågan skulle ta dem vidare till att grunda Hoka One One. Men i samma veva som barfotatrenden och minimalistiska skor började explodera gick de i rakt motsatt riktning. Med överdimensionerade mellansulor, mjuk stötdämpning och skor med tydlig rullsula har de inte bara hållit sig kvar i en tuff bransch. De har snarare pekat ut en ny riktning för den. Och ska vi peka på två detaljer vi älskar med Hoka är det:
Som med alla trender, för vi får nog slå fast att det rör sig om en trend, kommer intresset i viss mån svalna och ebba ut. Risken när en specifik lösning blir populär är att den snappas upp av för många och till fel fötter. Och då kan det alltid bli ett bakslag. För ingen lösning är perfekt för alla. Samtidigt vet vi, som arbetat med funktionen under så många år, att rullsulor är här för att stanna. Och vi glädjs åt att fler har möjlighet och vågar testa sig fram till de positiva egenskaperna som en rullsula medför.Vi brukar som regel rekommendera rullsula vid besvär och smärtor i framfoten. Vid exempelvis hallux rigidus (stel stortå), artros i den främre delen av foten, nedsjunket främre fotvalv och hallux valgus ger rullsula oftast en riktigt bra och smärtlindrande effekt. Men självklart är skor med rullsula också något för dig som inte har ont. Att röra sig i en sko med uttalad rullsula är annorlunda och ibland kan det ta en stund att vänja sig. Två skomärken som tydligt inriktat sig på att bygga skorna med den funktionen är MBT och Hoka One One. Låt oss ta en titt på dem.Allt fler skoleverantörer börjar öppna upp sig mot rullsulor. Såväl New Balance som Asics har plockat fram och utökar sitt sortiment av skor med den här funktionen. På bilderna här under är Asics Metaride och New Balance Fresh Foam More.

Har du besvär och smärtor på grund av en stel stortå, så kallad hallux rigidus? Då bör du fundera på att införskaffa inlägg med rullsula. Det här inlägget har en förstyvning i sig vilket gör att det inte böjer sig vid främre trampdynan. Genom den egenskapen minskar vi stortåns behov av att böja sig uppåt när du rullar fram över främre delen av foten. Resultatet blir mindre böj, mindre belastning och mindre smärta.
Om denna behandling inte ger tillräcklig smärtlindring kan man diskutera operation. Leden kan dock inte göras helt normal igen utan operationen inriktar sig på att öka rörligheten och minska smärtan. En vanlig metod är att såga av toppen på ledhuvudet så att rörligheten ökar ordentligt. Vid en annan metod sågas benet igenom så att leden blir glappare med ökad rörlighet som följd. Vid båda metoderna får man belasta foten från början och rörelseträning påbörjas efter några dagar. Sjukskrivningen c:a 6 veckor. Ingen metod är säkert bättre än den andra. Man kan förvänta sig att smärtan minskar eller helt försvinner efter en operation och rörligheten blir bättre. Grundsjukdomen är emellertid kvar och besvären kan återkomma så småningom. Vid steloperation försvinner rörligheten helt i grundleden men man klarar sig förvånansvärt bra ändå. Ledsjukdomen är bortopererad och återkommer inte. Den första behandlingen man bör pröva är en rullsula alt en MBT-sko – en påbyggnad under skon som gör att man kan trampa av utan att böja på stortån. Patienten får en remiss till Ortopedteknisk avdelning. Man kan också behandla smärtan med inflammationshämmande tabletter och ibland pröva cortisoninjektion i leden.

Patienten besväras av stelhet och smärta i leden med svårighet att böja tån uppåt. Detta ger i sin tur svårighet med gången och patienten går ofta på utsidan av foten.
Artros, eller förslitning, i stortåns grundled kan uppkomma i ganska tidig ålder. Man vet inte säkert orsaken, men risken är större efter en skada i leden. Det är något vanligare hos män.Gör det ont? Tar det emot? Vi är ett team av olika specialister med ett gemensamt fokus: Att snabbast möjligt lösa just ditt problem. Var det än sitter.

Kan män springa med Stelopererad stortå?
Leden ställs in i lätt vinkel uppåt för att göra det möjligt att gå normalt och ändå ta kroppsvikten på stortån i slutet av steget. Om man klarar att springa, dansa eller utföra liknande efter operationen är mycket individuellt.
Artrosutveckling, förslitning av brosket i stortåns grundled, kan vara orsakat av skador, upprepade mikrotrauman, genetiska orsaker, biomekaniska felbelastningar etc. och drabbar män i större utsträckning än kvinnor. Artrosen benämns Hallux limitus så länge leden bara är inskränkt i sitt rörelseomfång och Hallux rigidus när den gradvis ökande broskpålagringen gjort leden stel och svår att böja.Camp Pro består av ortopedtekniker, legitimerade naprapater, kiropraktorer, ortopedingenjörer och fysioterapeuter. Informationen är skriven och granskad av experter med lång klinisk erfarenhet och kunskap om medicinska diagnoser, behandling, ortopedteknik & rehabilitering.När rörelseförmågan i stortåns grundled blir inskränkt så påverkar detta gångförmågan. Vanligtvis får man ont efter aktivitet, så kallad vilovärk, men det kan även förekomma smärta vid belastning och då framför allt vid avveckling av steget. Som kompensation för rörelseinskränkningen och smärtproblematiken lägger man ofta mer belastning på utsidan av foten. Detta kan leda till följdbesvär så som ont i knä, höft eller rygg.TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Hallux rigidus, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standardprodukt använder vi bland annat inlägg med eller utan dämpning, och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.

Behandling av Hallux rigidus fokuserar oftast på smärtlindring, både vid vilovärk och belastningssmärta. När leden har en inskränkt rörlighet så finns det inget annat sätt än operation för att förbättra sin rörlighet. Då operation ofta är en sista utväg så finns andra behandlingsmetoder för att underlätta gång och ge smärtlindring. Det finns flertalet ortopedtekniska lösningar för detta. Det effektivaste är att förse en befintlig sko med en stelare sula för att underlätta avrullningen alternativt använda en sko med rullsula. Är artrosen mer utbredd i foten kan även individuella inlägg behövas.
Hallux rigidus är en benämning för stel stortå. Detta beror på att man har en minskad rörlighet i stortåns grundled. Den vanligaste orsaken till hallux rigidus är artros som successivt förstör ledytan och därmed minskar rörligheten i stortån. Kan även orsakas av trauma eller infektion.Då man vid Hallux Rigidus har smärta i tårna, lägger kroppen gärna kroppstyngden på hälarna för att avlasta det smärtade området. Med MBT får du en hjälp att fördela tyngden på hela foten och minskar risken för överbelastning på hälen.Vi levererar våra produkter inom 2-3 arbetsdagar om produkten finns i lager. Leveranserna skickas med DHL och leveranssätten vi erbjuder är DHL Servicepoint & DHL Hemleverans.

Tänk på att prova MBT modellen ordentligt, så det inte finns sömmar eller annat som kan klämma/skava på de irriterade områdena. Testa gärna olika modeller för att hitta den modell som passar din fot bäst!
Finns det tendens till pronation vid stående utan skor, kan MBT hjälpa till att bygga upp styrka i fötterna för att stå rakare — vilket kan leda till minskad belastning på tålederna.Vid Hallux Rigidus bidrar den styva MBT-sulan och den rundade utformningen till ett rullande steg, vilket gör att böjningen i tålederna vid frånskjut inte blir lika stor som i platta skor. Detta kan vara en fördel för de ovanstående besvären, eftersom den rörelsen kan ge smärta och obehag.

Hälsporre kan orsaka oerhörd smärta under eller på insidan av hälen och vara till stort besvär när man springer eller går. Orsaken till en hälsporre är att senplattan under foten har blivit överansträngd och skadad.
För att undvika smärta och obehag är det viktigt att du väljer rätt storlek. Välj hellre en sko som är lite större. Välj aldrig ett par skor som är för trånga. Tänk också på att det ska finnas plats för tårna, både på framsidan och upptill. På så sätt undviker du smärta och problem som knölar – som ofta beror på trånga skor.När du letar efter dina nya skor är det mycket viktigt att välja skor som passar dina behov och önskemål. Rätt skor är nämligen avgörande för både fötternas och kroppens hälsa. Utan rätt skor riskerar du att drabbas av olika besvär och smärtor.Max Cushioning är den överlägset mest stötdämpande Skechers-kollektionen och med det breda utbudet av fantastiska skor för både herr och dam kan du garanterat hitta en modell som passar just dig.

Om skon du väljer har skosnören eller kardborreband är det viktigt att du ser till att knyta eller stänga skorna ordentligt. De ska inte vara för trånga, men det är viktigt att de sitter tätt runt foten.
Läs vidare här för att ta reda på vilka typer av skor som passar dig och dina behov. På Skechers fokuserar vi på dig och vad vi kan göra för att ge dina fötter bästa möjliga komfort i vardagen.

När opererar män hallux rigidus?
Det finns ingen bestämd tidpunkt när det är dags för operation, det varierar från fall till fall. Det är inte graden av artros som avgör om och när man ska opereras utan graden av besvär, framförallt smärtan. Operationen görs som ett dagkirurgiskt ingrepp antingen i narkos eller i lokalbedövning.
Kom ihåg att köpa skor som passar dig. Om du har en bred fot kan du välja en Relaxed Fit eller Wide Fit, som har extra utrymme. Se vår guide om hur du kan hitta det som passar dig bäst: Classic, Relaxed eller Wide Fit.Därför är vår Uno-kollektion ett riktigt bra val för dig med artrit i tår eller fötter. Med Uno-kollektionen får du en mellansula med synliga luftkuddar som ger dig extra stötdämpning under hälen och som känns som små trampoliner under fötterna. Det säkerställer en behaglig känsla för dina fötter och ger dig det stöd och den komfort som dina fötter behöver. Uno-skorna är fasta i sulan och har en fast hälkappa som ger bra stabilitet och rörlighet.

Ta några steg i skorna innan du bestämmer dig, så att du snabbt kan känna av om skon är för trång eller om den är bekväm och om sulan passar dig. Det är viktigt att du får en bekväm och skön känsla när du går runt i skorna.
Skechers Arch Fit-skor är nämligen utformade med fokus på bekvämt stöd för fotvalvet under hela dagen. Skor med extra stöd för fotvalvet kan hjälpa till att ge foten rätt fotställning. Välj en sko med Arch Fit-teknologi så får du stabilitet, balans och stöd.

Hälsporre kan vara mycket smärtsamt och hålla dig tillbaka från härliga upplevelser och roliga aktiviteter. Därför är det extremt viktigt att hitta skor med ökad stötdämpning, bra stöd och som fördelar belastningen under foten. Detta kan nämligen lindra smärtan från hälsporre.
På Skechers har välmående och komfort högsta prioritet, och därför är det fantastiskt stöd i alla våra skor. Men våra olika kollektioner och deras olika teknologier skiljer sig åt – så det är oerhört viktigt att du väljer de skor som passar just dig.

Kolla in det fina urvalet i Uno-kollektionen, med trendiga modeller med färgglada tryck för damer och snygga, moderna och praktiska modeller för herrar.

Dina fötter sväller under dagen och är därför som störst i slutet av dagen. Därför är det bäst att prova skorna i slutet av dagen. På så sätt vet du att du kan ha dem på dig under hela dagen.
Artrit i fötterna kan vara otroligt smärtsamt och minska fotens rörlighet. Artrit kan inte botas genom att bära Skechers skor, men du kan göra dig själv en stor tjänst genom att köpa skor som minskar smärtan och ger dig bra stöd.När du bestämt dig för att du behöver ett par nya skor finns det några enkla steg som är viktiga att följa. På så sätt får du ett par skor som du kan använda under lång tid och som du utan tvekan kommer att ha stor nytta av. Dina fötter är kroppens fundament – de måste vara flexibla, starka och välfungerande, så se till att du har rätt skor och ger dina fötter det stöd och support de behöver.

Ofta drabbas kvinnor av fallande fotvalv på grund av att de har gått för mycket i höga klackar – men det kan naturligtvis även drabba män. Om du har en nedsjunken framfot är det en bra idé att välja en sko med extra stöd för fotvalvet. Då är vår Arch Fit-kollektion helt perfekt. Max Cushioning är en dämpande innersula som ger hög stötdämpning och fantastisk komfort medan den härliga stötdämpande mellansulan säkerställer dig en fasthet som ger bra stöd och stabilitet, vilket är nödvändigt om man går runt med smärta i rygg och knän. Innersulans fjädrande effekt och det fasta stödet kan nämligen hjälpa både rygg – och knäproblem. Hälsporre kan inte botas genom att använda skorna, men de kan definitivt hjälpa dig med att minska en del av smärtan samt garantera dig bra stöd, stötdämpning och maximal komfort. Se de många olika praktiska modellerna som vi har här.När du lider av artrit i fötterna är det viktigt att du bär skor med gott om utrymme, bra stöd och en fast botten så att rörelserna i de små lederna vid tårna minskar.

Om du lider av hälsporre är Max Cushioning Arch Fit-kollektionen fantastisk. Du får fantastiskt bra stöd och komfort för dina fötter. Skorna i Max Cushioning Arch Fit-kollektionen är mjuka under hälen och fördelar trycket så att hälen blir avlastad och besvären kan lindras.En nedsjunken framfot är ett degenerativt tillstånd i framfoten där bindväv och ligament mellan ben och leder i framfoten kollapsar. De tre mellanliggande tårna är nedsänkta, vilket innebär att de tre mellanliggande tåkuddarna utsätts för mycket stress när du går. En nedsjunken framfot kan därför orsaka mycket smärta när den utsätts för stötar. Det är just därför du behöver stödjande och bekväma skor. Den här termen har använts lite slarvigt, framförallt inom löparkretsar och i mångt och mycket även av oss själva. När man talar om ett pronerande steg så består det av flera delmoment: Pronation har en stötdämpande effekt när du går eller springer. Blir vinklarna för kraftiga så att du börjar överpronera så bör du räkna med att slitaget på muskler och leder ökar. Risken för överbelastningsskadro som exempelvis benhinneinflammation ökar.

Att gå igenom och förklara samtliga muskler kopplade till foten kan snabbt bli lite mastigt. Och komplicerat. Musklerna i underben och fot är många och de sitter tätt. Många av musklerna har också sin största del på underbenet men har stor inverkan på fotens och fotledens rörelser. För att underlätta så har vi valt att dela upp musklerna utifrån var de är placerade.Fotvalvens funktion är att stödja, dämpa och ge kraftöverföring för musklerna i underbenen och fötterna. De ska både kunna vara stadiga och flexibla och klara av att snabbt växla däremellan. De har alltså flera funktioner som klart påverkas av hur fotvalven är uppbyggda. På ett enkelt sätt brukar man kategorisera in fotvalven (det mediala längsgående) i tre olika undergrupper:Sammantaget kan vi konstatera att foten är en både fascinerande och komplex konstruktion. Ursprungligen en kroppsdel anpassad för att greppa med, precis som våra händer fortfarande fungerar. Därefter genom evolutionens gång förändrats till att få en bärande och kraftöverförande funktion när vi reste på oss och började gå på två ben. Var evolutionen tar fötterna härnäst står framtiden att visa.

Innebär att foten böjer sig nedåt. Föreställ dig att du sträcker ut foten och tårna bort från underbenet så förstår du rörelsen. Den rörelsen sker primärt i den övre språngbensleden, leden mellan foten (talus) och underbenet.
Om du har funderingar eller frågor kring dina fötter är du varmt välkommen att ta kontakt med oss via [email protected] eller direkt till våra kliniker. Du kan också boka tid hos en av våra ortopedtekniker för en individuell konsultation kring dina besvär. Då finns också möjligheten att tillverka formgjutna skoinlägg och fotbäddar för dig.

Är en rörelse som är kopplad till hälen. Inversion äger rum i lederna mellan talus och calcaneus samt mellan talus och naviculare. Vid inversion så vinklas hälen inåt. Den rörelse som sker i hälen för de som supinerar.
Den mänskliga foten är uppbyggd av tjugosex ben (tjugoåtta om man räknar in sesambenen), trettiotre leder och en bra bit över hundra muskler och ledband. Som konstruktion kan foten bäst beskrivas som ett mästerverk utifrån vilka tyngder och krafter den klarar av att kontrollera. Varje steg du tar kan belasta dina fötter med din dubbla kroppstyngd. När du springer och hoppar ökar trycket på fötterna ännu mer och kan nå krafter på mer än sex gånger din vikt vid varje stegisättning. Vi talar alltså om mer än ett halvt ton som den ska stödja och ge stötdämpning åt på samma gång. Hade en mänsklig hand legat bakom den hade foten utan tvekan setts som ett ingenjörsmässigt underverk.I foten hittar vi tjugosex ben. Räknar vi in sesambenen under stortåns basled så kommer vi upp i tjugoåtta. Placeringen, eller snarare läget, på benen varierar mellan olika personer och gör att vissa fötter är väldigt rigida medan andra är betydligt mer instabila och rörliga. Benen är följande:

De ovanstående grupperna är alltså en grov förenkling av fötternas form. Inom varje kategori finns undergrupper och även låga valv kan ibland vara rejält stabila. På samma vis kan ett högt fotvalv ha otroligt dålig stabilitet. Det är alltså av yttersta vikt att fullt ut ta reda på hur just dina fötter fungerar och är formade.
Motsatt rörelse till pronation. Om du går eller springer med ett supinerande steg så är din stegisättning lite stummare än önskvärt. Eftersom belastningen ligger kvar på utsidan av foten så missas en viktig del som pronationen ger, nämligen svikten. Vid supination så ligger belastningen på utsidan av foten, hela vägen från hälisättningen tills att du avvecklar steget och skjuter ifrån med tyngden mer mot framfotens utsida.

Som redan beskrivits är foten en komplex konstruktion som både ska vara stabil och flexibel. Den ska också klara att röra sig i flera olika riktningar och längs flera olika axlar. Att kortfattat beskriva fotens rörelser och i vilka leder det sker kan snabbt bli invecklat för den som ej är invigd i fotens anatomi och det latinska språket som används. Och sanningen att säga, även för dem som är det, kan uppleva det invecklat och klurigt. Men vi gör ett försök och förenklar så gott det går.
De ovan fyra rörelserna är det som sker i foten när man talar om pronation och att du har ett pronerande steg. Ska vi dock vara helt korrekta ur ett medicinskt biomekaniskt perspektiv så består pronation egentligen endast av punkt 4. De övriga tre rörelserna har andra egna namn. Vi behandlar och undersöker dagligen patienter med besvär i sina fötter. Några av de vanligaste skadorna och diagnoserna som foten drabbas av är dessa: Capios vision är att förbättra hälsan för människor varje dag. Vi vill göra skillnad för våra patienter genom att se, lyssna och finnas här – idag och genom hela livet. Capio erbjuder ett brett och högkvalitativt vårdutbud genom våra sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige, Norge och Danmark. Våra patienter kan även få hjälp via våra digitala tjänster. Capio är sedan 2018 en del av Ramsay Santé – en ledande vårdgivare med 36 000 medarbetare i fem länder. Tillsammans förbättrar vi folkhälsan – en individ i tagetTa del av Läkartidningen Förlag AB:s policy för personuppgifter. I policyn beskrivs vilka uppgifter vi samlar in, i vilket syfte och på vilket sätt du kan ha kontroll över dina egna uppgifter samt hur du kan kontakta oss.

Vilka skor är bra för fötterna?
Skor med extra stöd för fotvalvet kan hjälpa till att ge foten rätt fotställning. Välj en sko med Arch Fit-teknologi så får du stabilitet, balans och stöd. Arch Fit-teknologin är en populär Skechers-kollektion och det finns ett stort utbud för både herr och dam, samt skor för alla tillfällen.
Alexandra Horvath, doktorand, forskar-AT-läkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset; avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitetPatienten beskriver oftast minskad rörlighet i stortån med smärta som förvärras i samband med belastning, som att gå i trappor. I vissa fall förekommer smärta över fotens laterala del eller parastesier i stortån. I mer ovanliga, avancerade fall uppsöker patienten sjukvård på grund av förändrad gångstil. Yngre patienter söker oftast till följd av stelhet och smärta i stortån [34].

Den beräknade prevalensen av hallux valgus är 31 procent hos kvinnor och 13 procent hos män, med ökande förekomst med åldern. Hallux valgus är vanligt förekommande vid samtida felställning i tår och fot såsom hammartå och plattfothet [17, 18].
Hallux rigidus är ett progressivt degenerativt tillstånd som drabbar MTP I-leden. I de flesta fall är hallux rigidus idiopatisk, men multifaktoriell bakgrund är sannolik och drygt två tredjedelar av patienterna har hereditet för tillståndet. Det har ansetts att trauma och iatrogena skador mot ledbrosket i MTP I-leden ökar risken för utveckling av hallux rigidus [32]. Bland patofysiologiska mekanismer ingår förändring i den metabola jämvikten i brosket, led­broskerosion och tillkomst av osteofyter som led i utveckling av hallux rigidus, men även vid artrosutveckling på annan lokalisation [32, 33].

Vilka muskler böjer hallux?
extensor hallucis longus. Går hela vägen ut på stortån. Böjer stortån uppåt och böjer fotleden uppåt.
Nyheter Förra året syntes en oroväckande ökning av bakterier som är resistenta mot antibiotika, enligt en ny rapport. Även förskrivningen av antibiotika ökade under 2022.Nyheter Med sol och värme kommer festivaler och stora utomhusevenemenang – men också en baksida i form av skador och sår. Läkartidningen har frågat runt hur sommarens sjukvårdsorganisationer ser ut.

Kan hallux rigidus försvinna?
Symtomen är stelhet i leden, smärta när man trampar ned på stortån och ibland molvärk efter en promenad. Leden kan svullna och ibland utvecklas benpålagringar (osteofyter) på ovansidan av leden som skaver i skorna. Det finns ingen behandling som helt botar hallux rigidus och återställer en frisk led.
Nyheter Regeringen gör en översyn av Folkhälsomyndigheten, FHM. En utredning tillsätts också för om smittskyddslagen ska ändras – för att till exempel munskyddskrav ska kunna införas snabbare.Medicinsk kommentar Myndigheter ställer relativt låga krav för att en produkt baserad på AI ska kunna CE-märkas som en medicinteknisk produkt, och vårdgivare behöver ha tillgång till opartisk och kvalitetssäkrad utvärdering. Projektet Validering av AI inom bröstradiologi (VAI-B) startades för att möta detta behov.

Efter icke-operativ behandling, såsom kortisoninjektion, upplever drygt 30 procent av patienterna smärtlindring i upp till 3 månader [6]. Operativa åtgärder har visats reducera smärtan hos nästan 80 procent av alla patienter som genomgår ett kirurgiskt ingrepp, oavsett operationsteknik. Efter operativt ingrepp kan sensoriskt bortfall noteras, vilket dock sällan besvärar patienten [15].

Hallux rigidus är den vanligaste artrosförändringen i foten och noteras hos ungefär 2,5 procent av befolkningen över 50 år. Tillståndet förekommer främst hos den äldre populationen, och oftare hos kvinnor än män. I enstaka fall föreligger hallux rigidus samtidigt som hallux valgus [31], medan bilateralt engagemang av hallux rigidus inte är ovanligt [32].

Nyheter Misshandelsdomen mot Paolo Macchiarini är mycket ovanlig, men samtidigt klargörande. »Medan tingsrätten öppnade för en mycket vittomfattande tillämpning av nödbestämmelsen för vårdens del, så stänger hovrätten den dörren«, säger Lena Wahlberg, docent med medicinsk rätt som specialitet.
Ungefär 50 procent av patienterna som behandlats icke-operativt går vidare mot operativ åtgärd [37]. Patienter med mindre uttalad hallux rigidus har i regel bättre effekt av cheilektomi än de med uttalad sjukdom. Sammantaget upplever 72–97 procent av dem som genomgår kirurgisk åtgärd av hallux rigidus en subjektiv förbättring [39].

Nyheter Det kan vara bättre att gå back ett par år än att skära ner på personal i sjukvården. Det budskapet gav regeringen till regionerna på en pressträff i Almedalen. Samtidigt lovade regeringen att skjuta till mer pengar i höst.

Nyheter Att mängden administration i sjukvården måste minska, är många överens om. Men hur ska det gå till? Möjligen är lösningen enkel, enligt Nationella vårdkompetensrådets Ann-Marie Wennberg Larkö. »Vi kanske ska vara lite mer obstinata och inte göra precis allting som sägs ska göras«, sa hon under ett panelsamtal i Almedalen. (1 kommentar)
Information om att undvika trånga skor är viktig [5]. Initial behandling innefattar avlastning med en främre pelott samt eventuellt kortisoninjektion och antiflogistika [14]. Upprepade kortisoninjektioner bör undvikas på grund av risk för lokal hudmissfärgning samt hypotrofi av fettsulan [6]. Remiss till ortopedspecialist är befogad vid sviktande icke-operativ behandling och svåra besvär, huvudsakligen vid långvarig smärta. Operativ åtgärd innefattar neurektomi (delning) eller neurolys (friläggning) av den aktuella interdigitalnerven [8, 10].

Jón Karlsson, professor, överläkare; de båda sistnämda ortopedkliniken, Sahl­grenska universitetssjukhuset; avdelningen för ortopedi, institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitetEfter operation kan arbetsförmågan i samtliga arbetsformer vara nedsatt med sjukskrivning i upp till 6 veckor, men längre vid arbete med hög belastning [16].

Nyheter Sahlgrenska universitetssjukhuset vill genomföra könsbekräftande kirurgi hos isländska patienter – men Socialstyrelsen kan inte ge något förhandsbesked om huruvida det är tillåtet. Hittills har sjukhuset inte fått några skarpa ansökningar.
Nyheter Digitalisering kan skapa mervärde för både patienten och vårdpersonalen – men det krävs att medarbetarna är med på tåget för att det ska gå vägen. »Får man inte med dem blir det ofta väldigt misslyckat«, säger forskaren Gudbjörg Erlingsdóttir.

Det finns flera behandlingsmetoder att tillgå, men ingen evidensbaserad förstahandsmetod. Den rådande initiala behandlingen innefattar antiflogistika samt skor med tillräcklig bredd i syfte att undvika lateralt tryck på MTP I-leden [21]. Evidensgraden för inlägg, korrigerande ortoser eller fysioterapi som tilläggsbehandling vid hallux valgus är dock i nuläget låg. Vid uttalad smärtproblematik bör remiss skickas till specialistklinik för operationsbedömning. Avseende operationsindikation är deformitetens utseende eller värdet på den laterala vinkelfelställningen av mindre vikt än de subjektiva besvären [28]. Det finns ett stort antal olika operationsmetoder beskrivna för hallux valgus, men ingen konsensus kring förstahandsval avseende lämplig kirurgisk metod [29].
Kontrollera P-urat och inflammationsprov för att utesluta gikt eller annan inflammatorisk sjukdom såsom reumatoid artrit som orsak till stelhet. Vid axialt våld mot första falangen kan MTP I-leden och kringliggande bindväv (plantart) skadas. Detta kallas »turf toe« och bör uteslutas. Uteslut andra strukturella förändringar såsom hallux valgus samt sesamoidit med palpationsömhet under MTP I-leden, men med avsaknad av stelhet [36].Nyheter Sjukvården har ett ansvar både att ställa om för att bli mer klimatsmart och för att rusta inför de negativa hälsoaspekter som klimatförändringarna kommer att medföra. Det menar Smer, Statens medicinsk-etiska råd, som nu uppmanar alla vårdaktörer att växla upp ansträngningarna för en mer hållbar vård.

Uteslut differentialdiagnoser som intermetatarsalbursit, stressfraktur och artros i metatarsofalangeal (MTP)-led. Nervrotspåverkan eller perifer neuropati som till exempel tarsaltunnelsyndrom alternativt som följd av metabol sjukdom bör uteslutas [10, 12].
Rodnad, svullnad och smärta på medialsidan av MTP I-leden är vanligt förekommande och kan debutera såväl tidigt som sent i sjukdomsförloppet. Symtomen härleds i första hand till åtsittande, trånga skor och det är vanligt att patienten är besvärsfri vid barfotagång. Besvären korrelerar således med bredden på foten. I senare skede kan patienten presentera med flertalet symtom till följd av andra fotbesvär, och kan ha påverkad gångstil samt ökad fallrisk. Inte sällan kan felställningen bidra till utveckling av bursit, synovit, inklämning av mediodorsala kutana nerven i anslutning till MTP I-leden och ledbroskdegeneration av metatarsalhuvudet. En del beskriver tillståndet som besvärligt av estetiska skäl, men är för övrigt symtomfria [22, 23]. Nyheter Efter uppsägningar och sjukskrivningar når akutmottagningen i Trollhättan inte upp till minimibemanning. Nu måste en avdelning stängas och en ambulans dras in under några veckor, och personal tvingas flytta sin semester. Nyheter Nära 70 procent av IT-ansvariga i vårdsektorn uppger att verksamheten råkat ut för IT-attacker sedan 2021. Och utpressningsförsöken verkar öka, visar en ny enkät bland IT-ansvariga i vården.Chefer som inte är läkare behöver kompensera för att de saknar den medicinska professionens helhetssyn och den fulla förståelsen av vårdens komplexitet.

Mortons metatarsalgi är en degenerativ neuropati till följd av långvarig kompression och irritation av interdigitalnerven, som komprimeras mot de distala ändarna av metatarsalligamenten i samband med dorsalflexion av tårna [6, 7]. Den vanligaste lokalen innefattar oftast interdigitalnerven mellan tredje och fjärde metatarsalbenen då detta utrymme är trångt, men även nerverna mellan de övriga metatarsalbenen kan drabbas, vilket dock är mindre vanligt [7]. Fyra veder­tagna patogenetiska teorier är repetitiv stress av framfoten (som vid fotboll, löpning och balett), inflammation av intermetatarsalbursan, kompression av det djupa transversala intermetatarsalligamentetet och ischemi av vasa nervorum [5, 8, 9].
Behandlingen av hallux rigidus är i första hand icke-operativ i smärtlindrande syfte. Aktivitets- och skoanpassning syftar främst till att undvika maximal dorsalflexion i MTP I-leden. Avseende skoanpassning bör patienten rekommenderas rymliga skor, skor med rullsula alternativt speciella inlägg. Vid ökad smärta och inflammatoriskt inslag rekommenderas antiflogistika och eventuellt lokal kortisoninjektion. Utprovning av stela fotbäddar för avlastning av MTP I-leden kan göras hos ortopedingenjör. Det ska dock tilläggas att evidensgraden för samtliga ovannämnda behandlingsmetoder är låg [37]. Vid otillräcklig effekt av icke-operativ behandling skickas remiss till ortopedspecialist. Operativ åtgärd delas upp i »ledsparande« och »ledoffrande« operation, där cheilektomi (borttagande av dorsala osteofyter) är en vanlig operationsmetod medan fusion används framför allt vid uttalad artros [38].Debatt I samband med mitt första underläkarvikariat stötte jag på problemet med att underläkare förväntas utföra sjuksköterskeuppgifter. Är det så här vi ska välkomnas till läkaryrket, undrar Karin Wallin. (8 kommentarer)

Möjligheten att hindra deformation med icke-operativ behandling är liten och felställningen återkommer efter mjukdelsingrepp. Efter osteotomi är effekten bestående. Komplikationer efter operativ åtgärd innefattar kvarvarande smärta, deformitet, överkorrektion och nervskada [30].
Mortons metatarsalgi är det vanligaste neuromet i foten med uppskattad incidens på 16 respektive 29 per 100 000 personer hos män och kvinnor [3]. Prevalensen är okänd, men förstoring av interdigitalnerven hos asymtomatiska patienter är vanlig [4]. Tillståndet noteras således oftare hos medelålders; bilateralt engagemang är mer sällsynt [5].

Hallux valgus är en progredierande felställning med vinkling av första metatarsalbenet medialt och proximala falangen lateralt, och leder i sin tur ofta till samtidig felställning i andra tån. Den exakta etiologin till hallux valgus är okänd, men patogenesen är sannolikt multifaktoriell där hereditär inverkan har stor vikt [19]. Det har även föreslagits att hypermobilitet eller avvikande anatomi av MTP I-leden, trånga skor samt lateralt tryck på stortån ökar risken att utveckla hallux valgus [20, 21].

Hur opererar man hallux rigidus?
Steloperation för hallux rigidus Vid steloperation (artrodes) av leden skruvas ledytorna ihop med målet att få dem att växa ihop till ett enda ben. Under läkningstiden på 8 veckor får du belasta med hela din vikt men skall undvika att lägga över kroppsvikten på stortån.
Nyheter Fyra forskare med koppling till Karolinska institutet fälls för oredlighet, enligt ett beslut från Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF). Detta på grund av delvis manipulerade och förfalskade bilder i en vetenskaplig artikel. Forskarna själva har bestridit det hela.Fotsmärta är en vanlig sökorsak i primärvården, med en uppskattad prevalens på 24 procent i den vuxna populationen [1, 2]. Kvinnor drabbas i större utsträckning, och val av sko utgör en viktig bidragande faktor. Det har föreslagits att långvarig fotsmärta ökar risken för balanssvårigheter och fall, det sistnämnda särskilt framträdande i den äldre befolkningen. Inte sällan härleds smärtan till tår och framfot med inverkan på den dagliga livskvaliteten [2]. Behandlingen är i regel icke-operativ, åtminstone till en början, och innefattar korrigering av skor med inlägg, ortoser, perorala smärtstillande läkemedel och kortisoninjektioner. I denna ABC-artikel kommer de rekommenderade handläggningsalternativen för några vanliga ortopediska sjukdomstillstånd i foten att beskrivas.

Hur känns det att vara Stelopererad?
– Vanligaste symptomen är smärta i ben och rygg, oftast mest uttalat vid motionering som till exempel promenader då det skapas ett tryck på nervrötterna i ryggradskanalen. Fenomenet brukar kallas fönstertittarsjuka. Att cykla ger däremot oftast inte upphov till smärta, säger Freyr Gauti Sigmundsson.
Nyheter Den bristande tillgången på viktiga läkemedel är ett växande problem inom sjukvården. Möjliga lösningar på detta dilemma var ämnet för Sjukhusläkarnas och Industriläkarföreningens seminarium i Almedalen under onsdagen.Nyheter Hur rättssäkert är egentligen eAT-provet? Det frågar sig underläkaren Michel Laji som anmält Karolinska institutet till Justitieombudsmannen. Efter en intern utredning ger KI:s rektor underläkaren rätt på flera punkter. (9 kommentarer)

77% av Sveriges läkare läser Läkartidningen, vilket är den överlägset högsta räckvidden i målgruppen. Vare sig du ska lansera en ny produkt eller rekrytera en läkare så kan vi hjälpa dig att hitta den mediamix som passar dina behov bäst.
Patienten beskriver oftast brännande, stickande smärta under främre trampdynan med utstrålning i tårna. Även känslan av att gå på småsten kan uppges. Smärtlokalisationen beror på vilken interdigitalnerv som är påverkad, och inte sällan noteras ökad smärtintensitet i samband med aktivitet eller kompression, till exempel vid användning av åtsittande skor. Vid mer uttalad nervpåverkan förekommer parestesier och nedsatt sensibilitet i påverkade tår [9, 10].Nyheter Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale anses ha »klivit fram rejält«. Det visar Dagens Medicins maktlista. Hon har till och med regeringens öra i för hög grad, menar en makthavare. (1 kommentar) Du får träffa din operatör innan operationen och har möjlighet att ställa frågor. Operationen utförs vanligen i lokalbedövning, i vissa fall narkos. Efter operationen stannar du kvar ett par timmar på dagkirurgens uppvakningsavdelning. Foten skall ligga högt, även under hemtransporten. Du får stödja platt på fotsulan och hälen men inte rulla fram vikten på stortån. Om du fått en gipssko/ortos med stel sula skall denna alltid användas när du går på foten. Räkna med att du kan behöva kryckor.

För att förbättra webbplatsen samlar vi in besöksstatistik med Siteimprove. Vi sparar ingen personlig information om dig utan endast en sammantagen bild av antal besökare och sidvisningar. Du kan också välja att avstå.
Efter cirka 8 veckor kallas du till återbesök hos operatören eller annan fotkirurg. I samband med besöket röntgas foten och om det verkar läkt får du börja belasta tån. Ta med en mjuk och rymlig sko så kan du testa direkt.Steloperation innebär att de två benytorna i leden sammanfogas till ett ben och all rörlighet upphör. Allt brosk inuti leden tas bort och de två benen sätts ihop med skruvar eller en metallplatta. Inom loppet av ungefär 2 månader läker de två ytorna ihop. Rörligheten offras alltså för att ta bort smärtan. Leden ställs in i lätt vinkel uppåt för att göra det möjligt att gå normalt och ändå ta kroppsvikten på stortån i slutet av steget. Om man klarar att springa, dansa eller utföra liknande efter operationen är mycket individuellt.

Vad är en Rullsula?
Rullsula innebär att den främre delen av skon förstyvas och därigenom blir mindre flexibel. Tänk vandringskänga så hänger du lättare med i hur det fungerar. Effekten man får ut genom en rullsula är att skon hjälper till mer i frånskjutet, vilket kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan.
Tänk igenom hur du ska klara dig hemma med foten i bandage. Du bör inte köra bil. Om du har dålig balans kan du behöva gånghjälpmedel. Kryckor kan du få på operationsavdelningen men rollator måste man ordna själv i förväg via vårdcentralen. Läs och följ instruktionerna du fått hemskickade angående hygien och fasta operationsdagen samt var och när du skall infinna dig.Svar. Ett skalinlägg är ett speciellt inlägg ofta med unika funktioner. För att skalinlägg skall kunna användas i så många skor som möjligt är ofta skoinläggen extremt tunna vilket gör att skoinlägget kan användas under skons befintliga innersula för att inte påverka känslan i skorna. Skoinlägget hallux är ett skalinlägg som är extremt tunn och fungerar i alla skor med befintlig innersula. Svar. Ja, en rullsula och skoinlägget hallux fungerar på liknande sätt. Rullsulan skall hjälpa till att avveckla steget vilket även skoinlägg hallux gör. De insatser som görs kan vara steloperation av kotor som uppvisar försvagande åldersförändringar samt vidgning av ryggradskanalen, eller fysioterapi och smärtstillande.Det visade sig att patienter som hade haft smärta i benen i mer än två år före en operation hade efter den mer ont i ben och rygg, sämre gångförmåga och sämre livskvalitet jämfört med patienter som hade haft smärta kortare tid. Dessutom hade de patienter som hade haft ont i ryggen i mer än två år sämre livskvalitet jämfört med de som hade haft ont i ryggen under en kortare tid.

Kan män träna bort hallux rigidus?
För Hallux Rigidus ska man behandla rätt muskulatur för att släppa på de spänningar som ger smärtorna förutom den inskränkta rörligheten. Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras.
– Vanligaste symptomen är smärta i ben och rygg, oftast mest uttalat vid motionering som till exempel promenader då det skapas ett tryck på nervrötterna i ryggradskanalen. Fenomenet brukar kallas fönstertittarsjuka. Att cykla ger däremot oftast inte upphov till smärta, säger Freyr Gauti Sigmundsson.Med stigande ålder utvecklas åldersförändringar i ryggraden, vilka kan orsaka smärta. I allmänhet debuterar symptomen tidigast i 60 års-åldern för att därefter fortskrida.

Sambanden mellan diagnos och upplevd smärta är dock oklara i likhet med svaret på frågan vad som är rätt behandling för den enskilde patienten. Men nu läggs en doktorsavhandling i ortopedi vid Lunds universitet fram, som visar på vägar till ökad kunskap och bättre vård.Magnetkameraundersökning kan bekräfta sjukdomen, men var femte person som har förträngningar i ryggradskanalen, spinal stenos, upplever ingen smärta på grund av det. Något som måste tas med i bedömningen om en operation ska utföras eller inte. – Det är dock oklart vilken typ av behandling som är bäst för den enskilda patienten – mest debatterat är, till exempel, om en steloperation ska utföras i samband med det mer allmänt accepterade ingreppet att vidga ryggradskanalen, säger Freyr Gauti Sigmundsson, specialistläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus och nybliven doktor i ortopedi vid Lunds universitet. – Det sätt varvid diagnosen spinal stenos bekräftas med, genom magnetkameraundersökning, är inte helt pålitligt eftersom enbart ett begränsat samband har påträffats mellan symptom och förträngning i ryggradskanalen. Vi måste hitta mer pålitliga bilddiagnostiska fyndkrav för spinal stenos eftersom bilddiagnostiska fynd är nödvändiga för att bekräfta diagnos och planera operation hos den enskilde patienten, avslutar Freyr Gauti Sigmundsson.

Det framkom även att patienter med spinal stenos utan kotglidning, men med dominerande ryggsmärta, hade sämre resultat efter kirurgisk behandling än de som hade dominans av bensmärta. En avlastande operation som kompletterades med en steloperation i ryggen visade sig inte ge ett betydande bättre resultat heller.– Våra forskningsresultat visar att patienter med långvariga symptom har generellt sämre resultat av en operation för spinal stenos och operation ska därför diskuteras och erbjudas tidigt, innan patienten har utvecklat mycket svåra funktionella handikapp. Våra resultat tyder även på att steloperation inte är allmänt nödvändig utan ska utföras betydligt mer restriktivt. Freyr Gauti Sigmundsson har bland annat undersökt sambanden mellan förträngningar i ryggradskanalen och smärta och livskvalitet; om det går att förutsäga vad ett kirurgiskt ingrepp kommer att innebära; se om det spelar någon roll för utfallet av en operation hur länge patienten har haft ont, samt undersökt om man har mest ont, sämst funktion och sämst livskvalitet om rygg- eller bensmärta överväger. – Patienter med spinal stenos och kotglidning och där ryggsmärtan dominerade, de fick däremot mindre rygg-och bensmärta, bättre funktion samt marginellt bättre livskvalitet om man vid den avlastande operationen samtidigt gjorde en steloperation. Medan patienter med spinal stenos, kotglidning och övervägande bensmärta inte hade någon extra nytta av steloperationen, säger Freyr Gauti Sigmundsson. Förträngningar i ryggradskanalen är en vanlig åkomma bland den äldre befolkningen, man räknar med att var femte person över 60 år kan uppvisa detta symtom. Inte sällan inträffar detta tillsammans med en förskjutning mellan två kotor, så kallad kotglidning. Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare. Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår. Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.Behandlingen består i början av skojustering exempelvis stel ”rullsula”, detta kan man få hjälp med i sportaffärer, ortopediska verkstäder eller liknande. Sulan gör att det är lättare att avveckla steget och symtomen minskar. Man kan också prova skor med stel sula exempelvis vandringskängor och MBT-skor.

Vilken sko har bäst dämpning?
De 12 mest stötdämpande löparskorna – Se listan här!HOKA ONE ONE BONDI 8.SAUCONY TRIUMPH 20.NEW BALANCE FRESH FOAM MORE V4.ASICS NOVABLAST 3.MIZUNO WAVE NEO ULTRA.ASICS GEL-NIMBUS 25.BROOKS GLYCERIN 20.adidas ULTRABOOST 22.
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.Hallux rigidus betyder stel stortå och beror på broskförslitning eller artros i stortåns grundled. Ledbrosket är ledens glidyta, när detta förstörs stelnar stortån och det bildas benpålagringar och åsar runt leden.I tidigt skede kan man ibland bara avlägsna benpålagringarna, det brukar vara effektivt om det är stora pålagringar i leden på ovansidan av grundleden.

Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-40 minuter. Din behandlande läkare får efter granskning av röntgenbilderna i samråd med dig föreslå den bästa behandlingen. Vi kan i dagsläget inte byta ut leden.I början sitter smärtan framför allt på ovansidan av stortåleden, särskilt vid avveckling och frånskjutet av steget. I ett senare skede kan det börja göra ont runt hela leden, även på undersidan. Ibland tillkommer vilovärk, rodnad och svullnad. Till och från kan knölen bli inflammerad, den blir då röd och varm och ger ännu mer besvär.