I hela sitt liv har hans intresse för klockan och urverk funnits. Han är uppvuxen i Norrland och redan som liten pojk fick han vara med sin pappa, som också var urmakare, i verkstaden. Så man kan ju säga att han gått den långa vägen. Han lagar klockor från 1300-talet fram till idag och finns det inga reservdelar tillverkar han dem själv.Sedan några år är Hans och hustrun Astrid bosatta i Älgarås och har öppnat urmakeri i Töreboda. Något de inte ångrar. De flyttade ner till Skaraborg för att slippa de hårda vintrarna men ack vad de bedrog sig … senaste två vintrarna har inte varit nådiga.
Om klockan går fel, för sakta eller för fort, då kan Hans Sjödin i Töreboda vara till din hjälp. Han är lite av en ”klockdoktor” och fixar de flesta urverken så det blir som nya.
Då Postnord har ändrat sina regler, gäller inte adressen ”Hans Urmakare” längre utan det måste också stå mitt privata namn, när det gäller rekommenderade försändelser. Vanliga brev går bra med bara Hans Urmakare.
En stor fabriksbyggnad uppfördes 1941 vid Skövdevägen utmed västra stambanan. Företaget började producera tidur till idrottshallar, centralursanläggningar, kopplingsur m.m. Tillverkning av delar till klockspel startades också, t.ex levererades delar till domkyrkan i Visby och Stadshuset i Kiruna.
1958 startade företaget produktion av TV apparater och en fabriksbyggnad uppfördes vid Verkstadsgatan. 1960 startades en filial i Götene där man tillverkade fodral till klockor och TV apparaterna. Tillverkningen av TV apparater lades ner 1971, filialen i Götene strax därefter.
Westerstrand i sin dåvarande skepnad gick i konkurs 1983 och delades då upp i två delar. Delen med golv och väggur samt övriga produkter inriktade främst mot privat sektor togs över av ett antal anställda och drevs länge under namnet Töreboda Ur. Den andra delen med inriktning mot offentlig miljö togs över av Björn Johansson från Örebro och drivs fortfarande av hans familj.
Idag utvecklar, marknadsför och tillverkar Westerstrand tidsystem och informationstavlor för användning inom offentlig kommunikation, industri, handel och sport.
Westerstrand Urfabrik AB är ett av Törebodas äldsta och mest kända företag, det startades 1906 av Yngve Westerstrand då han öppnade en urmakeriverkstad.
Företaget började i en lokal på Kungsgatan 4 där man tillverkade ersättningsdelar för ur, efter ett tag startade företaget även tillverkning av torn och stationsur. Fabrikationen utökades alltmer och firman kunde köpa maskiner för tillverkningen och 1936 började man tillverkning av väggur och pendyler. Westerstrand var det första företaget i landet som tillverkade pendyler.Bengt Glamheden heter jag som driver BG-Service/ Urmakarn i gamla stan i Falkenberg. Till mej kan du lämna in dina krånglande klockor – armbandsur, väggur, golvur, fickur m.m. Jag har arbetat som urmakare sedan 1974 då jag var klar med min utbildning. Jag har stor kunskap och lång erfarenhet när det gäller klockor av alla dess slag. Lagar även instrument med mikromekanik.Kontakta mej på telefon eller mejl om du behöver min hjälp.I alla våra butiker kan du få råd och hjälp av en utbildad urmakare.De butiker som inte har en egen anställd urmakare har alltid ett nära samarbete med en eller flera urmakare för service, reservdelar och reparationer av de flesta förekommande klockmärken – både digitala och analoga klockor men även väggur och andra tidmätare. Att köpa en klocka av en urmakare är en garanti för kvalité och kunskap. På Stjärnurmakarna är vi inte som alla andra. Vi är oss själva! Stjärnurmakarna är en rikstäckande kedja med ett 40-tal butiker som ägs och drivs av människor som brinner för begreppet tid. Dessutom har vi koll på både trender och teknik. Hos oss får du en fantastisk service, en allriskförsäkring utöver det vanliga och en riksgaranti som gäller i alla våra butiker. Välkommen! Våra produkter är framtagna för användning inom offentlig kommunikation, industri, handel och sport. Vi är stolta över att betjäna arkitekter och designers i deras strävan att integrera tiden i den totala lösningen. Oavsett storlek och material, kan vi konvertera designen till tillförlitliga installationer.Välkommen till Guld & Silversmedjan!Hos oss finner Du specialdesignade smycken skapade efter Dina önskemål och idéer.I våra 3 butiker har vi guldsmeder som utför nytillverkning, gravyrer, reparationer, värderingar m.m. Vi har smycken från märken som t.ex. EDBLAD, STORY by Kranz & Ziegler, Thomas Sabo m.fl.Varmt välkomna till oss!
Getinge är en global leverantör av innovativa lösningar för operationssalar, intensivvårdsenheter, sterilcentraler samt företag och institutioner inom hälso- och sjukvård och farmaceutisk industri. Våra personliga erfarenheter och nära samarbeten med kliniska experter, vårdpersonal och specialister inom medicinteknik gör det möjligt för oss att bidra till en förbättrad vardag för människor, nu och i framtiden.
Vår ambition är att ge våra kunder ett brett utbud av ur och optik. Vår kunskap och erfarenhet ska hjälpa kunden att välja rätt produkter. Vår målsättning är att vårda våra kunder och tillsammans med dem utveckla vår relation. Välkommen in!
Klockor, synundersökning, glasögon och linser i centrala LinköpingNär vi grundade Malmbergs fanns det en urmakare i varje gathörn. På den tiden var det hantverk och tradition som gällde. Mycket har förändrats på hundra år, men servicekänslan och glädjen att hjälpa dig är fortfarande desamma. Och medan andra säljer det bästa de har, erbjuder vi det bästa som finns.Vi hjälper dig att omarbeta gamla guldsmycken till något nytt och användbart. Låt inte gammalt guld ligga och samla damm utan kom in till oss för inspiration och vägledning. När du har bestämt dig hjälper våra smyckesexperter och kunniga guldsmeder till med en omarbetning och du får ett nytt och användbart favoritsmycke. Vi hjäper dig även att laga smycken som gått sönder så de kan glänsa vidare länge till.
Vi är ett företag beläget i Skövde som reparerar och utför service på armbandsur. Vi försöker hela tiden utveckla vår verksamhet för att möta våra kunders efterfrågan på proffesionellt utfört arbete och snabba leveranser. Vi är TAG Heuer’s Auktoriserade Service Center i Sverige. När Ni gör en Total Service av Er TAG Heuer hos oss ger vi, som enda Service Center i Sverige, 1 års internationell garanti på utfört arbete. Vi är även Auktoriserat Service Center i Sverige för Ebel och Omega.
Idag utvecklar, marknadsför och tillverkar vi tidsystem och informationstavlor för användning inom offentlig kommunikation, industri, handel och sport. Mer än 60% av våra leveranser sker till utländska kunder.Formue Sverige AB är ett kunskapsföretag som arbetar aktivt med finansiell rådgivning till Sveriges förmögna privatpersoner, familjer och institutioner. Som oberoende rådgivare skapar vi unika lösningar för våra kunder.
Fördelen med att anförtro klockreparationer till en urmakare är att man säkerställer att operationen utförs av den mest kvalificerade personen. Oavsett typ av klocka (mekanisk klocka, analog klocka, begagnad klocka, comtoise-klocka, kvartsklocka, damkronografklocka, digital klocka etc.) är en urmakare lika skicklig på de enklaste och mest komplexa mekanismerna. Som namnet antyder är en mästerurmakare kvalificerad att reparera klockor. Samma sak gäller för klockor, liksom regulatorer, väckarklockor och tidsmätning. Denna professionell neutraliserar defekta element, rengör eller ersätter dem för att återställa klockan till perfekt skick. Dessutom, om du skulle förlora din klocka, har vissa urmakare förmåga att återkonstruera den med precision.
En bra urmakare är framförallt någon som vet hur man tar emot och välkomnar sina kunder. Urmakare måste förbli flexibla och ge värdefulla råd till kunder för alla typer av klockor. Det är då en relation av förtroende kan etableras mellan urmakare och samlare, med vetskapen om att klockentusiaster inte lätt blir lurade. För att bli en professionell urmakare är erfarenhet väsentligt: vissa urmakare skaffar sig erfarenhet från stora varumärken av världsomspännande rykte (Omega Speedmaster, Cartier-klocka, Bell Ross, Baume Mercier, etc.), medan andra drar nytta av sin yrkeserfarenhet. Utöver de färdigheter och erfarenheter som krävs av en urmakare måste den senare också vara en man av heder. Ingen samlare tycker om att bli besviken, så det är avgörande att respektera deadlines. Det är bättre att besöka en urmakare som behöver mer tid för att reparera, linda upp eller justera en klocka med omsorg från början, än att anlita en annan som snabbt kommer att slutföra ett dåligt utfört jobb. Självklart, oavsett längden eller kortleken på deadlines, bör du välja en urmakare som vet hur man respekterar den. Utöver ovanstående urvalskriterier, glöm inte att känna till priset på en urmaskinist innan du använder deras tjänster. Första villkoret för att definiera priset är typen av tjänst du använder med urmaskinisten-juveleraren. Samtidigt bestämmer vissa urmakare kostnaderna baserat på varumärket och värdet på klockan, särskilt om det är en samlarklocka. I alla fall, för att undvika att bli bedraget, är det alltid rådgivnings att be om en gratis offert, eftersom det borde ha en bra urmakare.
Ur- eller klockmakaren är en hantverkare som är en del av urmakeri, smycken, juveler och guldsmide. Trots utvecklingen av kvartsklockor och mobiltelefoner har traditionella klockor fortfarande en plats i produktionen av lyxklockor. Klockkonstnärer designar, tillverkar, reparerar och säljer klockor, ur och tidmätare, inklusive comtoises. De återställer också varumärkesklockor. Kunniga i uråldriga tekniker använder de nu högpresterande material och toppmodern teknik för reparation och underhåll av dina klockor. Visa mer
På grund av daglig exponering för UV-strålar, stötar och friktion, kräver klockor förr eller senare ingripande från en specialiserad yrkesman inom klockreparation. Glaset försämras över tid. Fina partiklar samlas på urtavlan och visarna. När det slits, behöver armbandet av läder eller ädelstenar (diamant, rubin, safir etc.), glaset, batterierna bytas ut och mekanismen inspekteras. Precis som en bil som behöver en teknisk kontroll i garaget, behöver en klocka regelbunden service för att byta ut defekta delar och hålla det i perfekt fungerande skick. Av alla dessa anledningar är det nödvändigt att vända sig till en kvalificerad reparationservice.
Varje aktör (urmakare, varumärke) är fri att bestämma priset på sina tjänster, men det ligger vanligtvis mellan 200 och 500 euro. Priset beror på klockans komplexitet och finesse. Därför är priset på en fullständig översyn generellt proportionellt med försäljningspriset på en ny klocka. I vilket fall som helst anses en enkel översyn som överstiger det nya klockpriset med 20% som mycket dyrt. Det är viktigt att överväga alla tjänster som kan följa med revisionen (särskilt vattentäta garantier eller hemservice). Om klockan går sönder och behöver reservdelar kan priset överstiga 20%. Priserna på vintage- och sällsynta klockor kan snabbt skjuta i höjden.
Flera utbildningsprogram tillåter tillträde till urmakningsindustrin eller att skaffa en specialisering. Efter tredje klass förbereds CAP Urmakeri under 2 år, vanligtvis som lärling. Det rekommenderas att fortsätta förbereda för Brevet des Métiers d’Art Horlogerie (BMA) inom en tidsperiod av 2 år. Den högre nivån (Bac+3) tillåter dig att få DN MADE omnämnande objekt eller instrument, specialisering urmakeri, förberett på 3 år. För vuxna som omskolning är det möjligt att förbereda sig för professionell titel som urmakare på Afpa.Huvuduppdraget för en urmakare är att återställa olika tidmätare, det vill säga att få dem att återupplivas. Tack vare deras kunskaper inom mikroteknik och elektronik kan de arbeta både på antika urmakare och moderna urmodeller. När de arbetar i en klockaffär, en reparationscentral eller en smyckes-urbutik blir de ofta kallade att säkra kundrelationer genom att tillhandahålla kommersiella och rådgivningstjänster. En komplett urmakare måste kunna ingripa i alla skeden av produktionen av en klockdel. Under ledning av mästerverkstadsarbetaren, butikschefen eller under sin egen order måste de: • Montera och manuellt vrida små klockdelar på en millimeter- eller submillimeterskala; • Hitta mikromekanismfel och förklara dem; • Utföra högprecision justeringar med lämplig mät- och kontrollutrustning; • Rengöra, löda eller byta ut defekta mikropartiklar; • Beställa ersättningsdelar från sina leverantörer; • Byta ut batterier eller klockarmband; • När vissa reservdelar inte längre är tillgängliga på marknaden, tillverkar de dem själva (maskinbearbetning) enligt den ursprungliga tillverkarens standarder och konstens regler; • Testa och verifiera den korrekta funktionen av övervakningsmekanismerna vid varje ingripandenivå; • Välkomna kunder och ge råd vid ankomst till butiken; • Upprätta en offert för kunder som vill ha sina klockor, klockor eller tidmätare reparerade.
Letar du efter den mest kvalificerade konstnären för att reparera din antika klocka, schweizisk urmakare eller din guldur (gult guld, roséguld eller vitt guld)? Starofservice-katalogen erbjuder dig en lista över proffs inom detta område. Lita på dina klockor och kronometrar till en expert inom området som är belägen nära ditt hem eller arbetsplats.Är du kvalificerad? Vad är din erfarenhet inom urtillverkning? Har du erfarenhet av att reparera enheter som liknar min? Använder du kvalitetsmaterial? Vad är leveranstiden? Vad är din tariffering?Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.Det här vackert arbetade urverket tillhör ett spindelur med kedjedrift, tillverkat någon gång på 1700-talet. Det ska renoveras och det som ser ut som en tråd på bordet är kedjan som ska driva klockan. Tillverkningen av förgyllda pendyler, väggur och golvur pågår än i dag med namnet och kvalitén Westerstrand, dock heter företaget numera ”Töreboda Ur AB”. Till en början tillverkades tornur, stationsur, skyltur till urmakare mm. Pendyltillverkningen startade 1936. Sortimentet utökades vartefter med väggur och golvur.Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. En omfattande artikel publiceras i TID-SKRIFT Årg. 14 baserad på efterforskningar kring den mångfacetterade Urfabrikören och ”Capitainen” Eric Johan Callerström som var född 1767 i Alseda, Jönköpings län. I artikeln framgår att Callerström hade ett turbulent liv som innefattade tre konkurser, flykt från ett ”gäldenärshäkte”, minst sju barn varav två med hushållerskan och ett trist avslut på Danvikstulls Hospital 1839. Junghansfabriken i Schramberg drabbades hårt av andra världskriget men lyckades liksom en fågel Fenix resa sig ur askan och redan på 1950-talet var det en omfattande urtillverkning igen på fabriken som grundades redan 1861. JUNGHANS är mest känd för större ur och då kanske främst väckarur. Redan på 1920-talet tillverkades emellertid armbandsur och 1951 lanserades: ”JUNGHANS CHRONOMETER”, kaliber J82/1, med centrumsekund. Urverket som är av god kvalitet har JUNGHANS patenterade stötsäkring för balanstapparna, balansring typ Glucydur (en legering av beryllium, koppar och järn) med skruvar, planspiral typ Nivarox med micrometerruckning. Möjlighet till inställning av exakt tid vid utdragen krona (urverket stoppas).Såvitt bekant är varje Carillon-ur numrerat undertill. I bildspelet finns bilder från några olika ur. Det fyrkantiga uret (No 1171) är sannolikt från den sista produktionen på 1970-talet. Merparten av urtillverkarna fokuserade då på kostnadsbesparingar vilket syns på verksbilden för No 1171. Enklare gångparti, ingen högklassig polering av ankare eller dekor på verksbotten. Den vackra och väl avstämda klangen för slaget var dock intakt under hela tillverkningsperioden.
Caroli kyrka i centrala Malmö uppfördes 1880 efter ritningar av Emil Viktor Langet. Den avkristnades 2010 och tillhör numera ett fastighetsbolag som de senaste åren genomfört en genomgripande yttre renovering av kyrkan som är kulturmärkt och skyddad mot exteriöra förändringar. Kyrkans framtida användning är oklar.
Sveriges Urmakare Aktiebolag – SUAB grundades 1906. Företaget saluförde importerade fickur, väckarur samt armbandsur under varumärket VIKING. På 1940-talet lanserades ett herrarmbandsur med urtavlor märkta ”CHRONOMETER *VIKING* – SPORT VATTENTÄT INCABLOC”. Uren är tillverkade av firma CORTEBERT i Schweiz som är en välkänd urtillverkare i Schweiz, grundat av Abraham-Louis Juillard 1790. De förgyllda urverken (Kal. 677) är vackert dekorerade och av god kvalitet med skruvad motsten för gånghjulet och Breguetspiral. Samtliga kända exemplar är med stålboetter som på insidan är märkta:”Pansar-Boett ROSTFRITT SANDVIKEN-STÅL *VIKING* Imp.” Uren har inte tillverkats i någon större omfattning och urverken i detta utförande tycks endast förekomma i Viking-uren.
På 1500-talet lanserades de första fickuren och redan på 1600-talet förekommer fickur med avancerade tillsatsfunktioner. Kring sekelskiftet 1800 hade utvecklingen nått så långt att det var möjligt att integrera en speldosa i ett fickur. Uren förekommer med såväl cylinderspeldosa som spelverk via en roterande skiva, den sistnämnda var avsedd för tunnare ur. Fickur med spelverk förekommer i flera varianter och kvalitéer.
En PUJA- klocka är ett standardurverk försett med en balans eller en pendel där fjädern dras upp med hjälp av en pneumo-termomekanisk rotor. Två Z-formade glasbehållare fyllda med alkohol bildar en rotor kopplad till urets uppdragningsfjäder. Längst ner finns en värmekälla, ett motstånd som matas med nätspänningen 220 volt motsvarande dagens 230 volt. Motståndet värmer upp alkoholen i den nedre glasbehållaren till kokpunkten 78°C. Alkoholen expanderar, avdunstar och flyttar till den andra glasbehållaren. Då förflyttas tyngdpunkten och rotorn snurrar medsols ett kvartvarv. Den andra glasbehållaren hamnar ovanpå värmekällan och hela processen upprepas om och om igen. PUJA-klockans fördel jämfört med andra elektriska klockor är att den är oberoende av frekvensen och att den även kunde klara av ett längre strömavbrott.
Av Paul Ditisheim född 1868 död 1945 La Chaux-de-Fonds, Schweiz. Märkt; ECHAPPEMENT A DETENTE RESSORT NO 53011 PAUL DITISHEIM A LA CHAUX-DE- FONDS. Privat ägo
I samband med ”öppet hus” på Urmakarskolan i Motala erbjöds möjligheten att se skolan och träffa lärare och elever. Yrkeshögskolan utbildar 36 urmakare fördelat på tre årskurser. Skolan har sina rötter från Urmakarskolan i Borensberg, som invigdes 1940 under ledning av den legendariska rektorn Sven Sandström, f.1904-d.1997. (Se artikel om Sandström i TID-SKRIFT årg. 7 sid 34-45).Pierre Jaquet-Droz konstruerade omkr. 1773 tre exceptionella androider i form av mekaniska dockor som bl.a. visades för Marie Antoinette. Dockorna blev världsberömda och förevisades på turnéer runt om i Europa mot inträde!
Ett utmärkande drag för kyrkan är det stora tornet som är försett med urtavlor i fyra väderstreck. Tiden har stannat men det gigantiska tornursverket från byggnadsåret 1880 finns kvar. Tornuret är tillverkat av Urfabrikören Fredrik Wilhelm Tornberg i Stockholm. Tornursverket är ett få kända i Sverige med den s.k. denisongången.Andra världskriget kom som en överraskning för alla inklusive urtillverkarna. Behovet av precisionsur för militära ändamål ökade explosionsartat. Efterfrågan på såväl skeppskronometrar som däcksur var enorm. I USA masstillverkades på kort tid ett nykonstruerat precisionsur som skulle motsvara Marinens högt ställda krav.
Företaget grundades i Schweiz av Maurice Ditisheim 1858 som ”Manufacture Ditisheim”. Varumärket Vulcain lanserades först 1894. Inedningsvis tillverkades fickur men i början på 1900-talet övergick tillverkningen i större utsträckning till armbandsur.
Det här exemplaret med 18 tontungor, som styrs av den roterande valsen med stift, har sannolikt tillverkats i Vallé de joux i Schweiz omkr. år 1810. Signaturen BREGUET ET FILS som står angivet diskret på urtavlan under kl. 6 är ingen garanti för att det finns en koppling till världens mest berömda urmakare Abraham Louis Breguet, f. 1747-d.1823. Firma Breguet i Paris var dåtidens Rolex när det gäller antalet förfalskningar. Oavsett om det finns en koppling eller ej – firma Breguet beställda även färdiga ur av lite enklare kvalitet – så är det ett tekniskt intressant ur av relativt god kvalitet. Uret spelar automatiskt en melodi vid varje hel timme. Funktionen kan stängas av via en skjutregel. Uret repeterar timmar och kvartar via en klangspiral på begäran vid nedtryckning av bygelhalsen ovanför kl. 12.00.
Korttidsmätarna har stora boetter av nickel, diam. 80 mm, vikt 285 gram. Uren har s.k. splitsekund med en skala som visar 1/10-dels sekund. Sekundvisaren går ett varv på 30 sekunder. Med hjälp av uppdragskronan kan bägge kronografvisarna startas stoppas och nollställas. Splitsekundfunktionen aktiveras via tryckknappen till vänster om uppdragskronan varvid den undre av kronografvisarna stoppas medans den övre löper vidare. Ett tryck till så återförenas visarna. Det finns en separat skala under kl. 12.00 som anger antalet minuter (1-15 minuter). Uren har nyttjats för mätning av tid inom kortdistanslöpning. Funktionen med splitsekund möjliggör att ta tiden för ett lopp avseende två deltagare med möjlighet att även ta mellantider. Uren är troligen sålda omkr. 1940. Snarlika modeller har tillverkats ca 1920-1960.
Uret har digital visning av timmar och minuter och är tillverkat i Tyskland under första världskriget av firma Gustav Becker. Modellen kallades för ”Brummer”. Uppdragning och visarställning av tid samt alarm (väckning) sker från undersidan av uret. Den höga väckningssignalen ljuder från toppen av projektilen. Uret lanserades i samband med första världskriget.MARVIN WATCH Co:s rötter går tillbaks till 1859 när bröderna Marc and Emmanuel Didisheim grundade en verkstad i Saint-Imier, Berne, Schweiz. Varumärket Marvin registrerades 1893.
En av de mest mytomspunna och skickligaste mekanikerna på 1700-talet var en urmakare från La Chaux-de-Fonds i Schweiz, Pierre Jaquet-Droz, f.1721 – d.1790.
Hur han klarade av att leverera avancerade Sadelur till högt uppburna kunder under ett turbulent liv är en gåta. Sadeluren som troligen är tillverkade under perioden 1820-1830 har förgyllda mässingsboetter i fickursform (ca 90 mm i diameter) och är försedda med självslag och repetition. De förekommer med flera olika gångarter, (spindelgång, sullygång, duplexgång samt ankargång). Bildsviten visar No 104 resp. No 115. Det uppstod ett enormt behov av precisa tidmätare hos alla vapenslag under andra världskriget. Till sjöss tjänade marinkronometrar och däcksur som hjälpmedel för exakt navigation men det fanns även andra slags tidmätare hos Marinen. Skeppsuren var ofta placerade hos telegrafisten och/eller i radiorummet. Kienzle grundades 1822 i Schwenningen (Schwarzwald) av Johannes Schlenker. Företaget, som fortfarande lär existera, tillverkade förr framförallt större ur såsom bordsur, väggur och inte minst väckarur. 1939 arbetade hela 3.500 personer i fabriken. I Tyskland tillverkades mängder med väckarur och konkurrensen bland de olika tillverkarna var hård och det gällde att profilera sig. Kring sekelskiftet 1900 fanns ett stort antal tillverkare och modeller som utmärker sig i form och funktion och för en samlare finns det mycket att välja på till en ringa peng!Fredrik Wilhelm Tornberg, f. 1838 d. 1893, etablerade sin verksamhet i Stockholm 1859. Företaget saluförde bl.a. importerade pendyler, väggur och fickur av alla de slag men precis som konkurrenten G.W Linderoths Urfabrik så tillverkade Tornberg även större urverk i egen regi. Tornur, fasadur och även stationsur har tillverkats av företaget som upphörde på 1960-talet men som än idag är känt för den breda allmänheten tack vare det publika pelaruret från 1916 placerat strax utanför Dramaten i Stockholm.PROVENIENS: Hovstaternas urmakare Philip Jansson, f.1924(?)-d.2010, tjänstgjorde som Kungl. Hovstaternas urmakare omkr. 1983-1995. Enligt uppgift var Philip Jansson uppvuxen utanför Sala. Han utbildade sig enl. hörsägen i Schweiz och bedrev urmakeri under eget namn fr.o.m. 1947 på Surbrunnsgatan 26 i Stockholm. Han var även en entusiastisk samlare av veteranbilar och aktiv inom LANCIA föreningen. När han fick ansvaret för slottets alla klockor så servades uren i den verkstad han hade satt upp i sin bostad i Sollentuna. Efter hans död såldes en del ur som ingått i Philips Janssons privata klocksamling. Filmen ”På kungligt uppdrag” spelades in på kungliga slottet i Stockholm 1992 med Philip Jansson som ciceron. Kring Sekelskiftet 1800 tillverkades fickur på beställning för välbeställda klienter som inte nöjde sig med att uret endast visade tiden. Fickuret med rörliga figurer, s.k. ”Jacquemart”, är troligen tillverkat i Schweiz omkring år 1810. Bilderna på urverket är tagna i samband med att ett antal föreningsmedlemmar, som inventerar offentliga äldre tidmätare i Malmö, fick möjlighet att detaljstudera uret i december 2022.
Det här exemplaret är tillverkat i USA av CHELSEA CLOCK CO i Boston och urtavlan har annorlunda layout med 24-timmars visning. Modellen konstruerades 1938 och i enlighet med specifikationer upprättade av U.S. NAVY.
Bröderna Albert & Gustav Stolz grundade en urfabrik i Le Locle, Schweiz, 1891. Den mångfacetterade tillverkningen, som bestod av bordsur, väckarur, fickur och armbandsur, lanserades under varumärket ”Angelus”. Namnet skall associera till katolska kyrkklockor. Företaget som verkade ända in på 1970-talet är känt för god kvalitet på sina produkter och det fanns ett tydligt fokus på att lansera ur med såväl annorlunda design som säregna konstruktioner. Angelus kalender -och slagverksmekanismer i såväl stora som små ur är någonting extra.
Bordsuret, som inte är avsett för en nyckelring, har en glasad baksida för att exponera urverket. 1951 anges i reklam för nyckelringsuren att de är särskilt skyddade mot stötar tack vare gummidäcket! Enligt en annons kostade bordsuret – ”AUTODATE” 35 USD 1955.CHELSEA CLOCK CO grundades 1897 men företaget har rötter från äldre urtillverkare, Harvard, Boston samt Eastman. Tillverkningen av skeppsur var en stor produkt och företaget, som finns kvar än idag, anses vara ett av de äldsta i Amerika som fortfarande tillverkar mekaniska ur. De flesta skeppsuren har slagverk som slår ”glas” och det finns många prominenta ägare, bl.a. finns flera exemplar i Vita huset.Rudolf Wennberg var född 1904 i Eksjö och avled 1987 i Stockholm. Enligt en annons från 1933 verkade ”Hovurmakare Rudolf Wennberg” i Gamla stan vid Riddaretorget med adress Storkyrkobrinken 11. Rudolf hade anknytning till Hovet och tycks ha varit en aktiv idrottsman som löpare, orienterare och skidåkare. Rudolfs utbildning till urmakare och affärsverksamhet är inte fullt klarlagd men det är känt att han fr.o.m. 1950-talet och till 1969 – kanske längre än så – driver butik på Vasagatan 42. I bildspelets annons från 1933 anger Rudolf att: ”Hovare erhålla speciell rabatt!”