Posted on

Hastighetsmätare Yamaha Dt

9. När du har uppgraderat själva motorn så bör du också uppgradera sakerna runt omkring som t.ex. förgasare och luftfilter. Beroende på hur stor cylindervolymen är så kanske förgasaren ska bytas upp en aning. Max för 125-150cc är 28 mm, annars går motorn bara sämre.11. Kalibrera ljuddämparen efter avgassystemet om det behövs. Hela avgassystemet ska ha samma diameter hela vägen inklusive ljuddämparen annars förlorar man effekt.

10. Har du portat toppen så kan du behöva ha ett grövre avgassystem. Avgassystemet ska helst vara en aning tjockare än avgaskanalen i toppen ( någon mm tjockare i diameter ). Men avgassystemet får heller inte vara för stort. Är det mycket större än avgaskanalen så förlorar man bara effekt. Ibland kanske man rent av får sätta på ett mindre system.
7. Större cylinder!. En större cylinder är starten på en längre kedja. Vill man komma upp i högre effekt så får man helt enkelt öka cylindervolymen. Då bör man förstås köpa en passande kolv som gärna är hög komprimerande. Större cylinder kommer ge dig högre vrid på lågvarven men den ökade effekten tas ut av det ökade motståndet i toppen som nu blir för liten i kanalerna. Därför så tappar du lite effekt på högvarven.8. Porta toppen! För att en större cylinder ska hänga med upp i registret så bör du porta toppen för att få upp motorn i varvtal vilket ger mer effekt. Att köra på vrid ( oportat ) är inget att rekommendera för de accar inge bra. Portning görs bäst genom att man lämnar in till en kunnig person som förstorar och bygger om kanalerna i toppen för bästa flöde, samt bearbetar förbränningsrummet i toppen för bättre förbränning och slipar ventilerna för att de ska göra minimalt motstånd vid öppning. Man kan också fräsa upp och sätta in större ventiler men det är ett ganska stort jobb.

Kan man trimma en 4 taktare?
Vill man komma upp i högre effekt så får man helt enkelt öka cylindervolymen. Då bör man förstås köpa en passande kolv som gärna är hög komprimerande. Större cylinder kommer ge dig högre vrid på lågvarven men den ökade effekten tas ut av det ökade motståndet i toppen som nu blir för liten i kanalerna.
4. Byt förgasare. Originalförgasaren brukar inte vara direkt optimal på alla punkter så vill man ha mer deg i maskinen så kan man investera i en bättre förgasare. Förgasaren får gärna ha en så kallad accelerationspump som trycker in extra bensin när man gasar på vilket ger mer effekt och bättre kylning. Storleken på förgasaren har ganska stor betydelse. En fyrtakt ska man inte kombinera med stora förgasare eftersom dom bara suger in hälften så mycket luft som tvåtaktarna gör. En 125cc ska ha max 28 mm förgasare för att funka som bäst.En moppe/ motorcykelmotor har i regel ”överliggande” kam, de vill säga kammen/ kammarna sitter i toppen. På äldre bilar så brukar kammen sitta på sidan om veven och sammanlänkas med ventilerna med stötstänger och vipparmar, men dessa är ganska klumpiga och fungerar inte så värst bra i en högvarvig mc motor. Har motorn två ventiler i toppen så har den EN kam. Om motorn har fyra ventiler i toppen har den TVÅ kammar. De dubbla kammarna beror på att alla fyra ventilernas spår inte får plats på en kam utan att det blir för klumpigt så istället så sätter man i princip dit två stycken ”2-ventilskammar”. Kammarna sitter på tvären genom motorn i samma riktning som veven. Du kan snabbt titta om en encylindrig mc motor har två eller fyra ventiler genom att kika på toppen. Är toppen bredare än cylindern så är det en fyrtaktare. Kammen på en enstonka ( encylindrig ) mc motor drivs av en kedja som sitter i förbindelse med veven.

Vilken årsmodell Yamaha DT50?
Yamaha DT50Yamaha DT50 MX/RTillverkareYamahaTillverkningsår1978–1996MotorYamaha, 1-cylindrig luftkyld 2-takt
2. Ge motorn maximalt med luft. Fyrtaktare suger väldigt kraftigt speciellt när man kommer upp i cylindervolym och för att få kräm så rekommenderas ett ordentligt luftfilter som släpper igenom mycket luft. Bestycka självklart förgasaren efter behovet.

Det finns många egenskaper som skiljer fyrtaktare och tvåtaktare åt. Därför så är det stora skillnader på hur du trimmar de olika motorerna! Du ska nu få veta hur man gör och vad som händer när man trimmar fyrtakt!1. Byt ljuddämpare! I ljuddämparen sitter katalysatorn eftersom den inte får plats i det tunna avgassystemet. Det gör direkt att motorn kan andas bättre.

Hur trimmar man en Yamaha DT?
Dom är justerbara, lossa bulten som går ner under styret (precis bakom tändningslåset på DT). Senan kan du dra åt den muttern (inte en vanlig mutter, utan en som har hack ungefär som muttern på avgasröret på DT) som sitter under styrkronan, alltså ca 1,5-2cm under bulten du lossade nyss.
3. Byt kammen! Kammen styr ventilerna och avgör väldigt mycket hur motorns karaktär ser ut. En kam kan till och med användas för att strypa motorn. Originalkammarna är ofta ”slöa”. Dom öppnar ventilerna bra på lägre varv men på högre varv så kommer kammen lite efter och öppnar inte i tid och det resulterar i att motorn tappar orken.

6. Skaffa en högkomprimerings kolv. Högre komprimering innebär att det bildas högre tryck i cylindern vilket resulterar i en bättre förbränning. En högkompskolv är helt enkelt en kolv som är lite högre än normalt som lämnar mindre plats kvar upp till toppen. Ju högre komprimering motorn har desto effektivare förbränning och mer effekt. Men bensinen sätter gränsen för komprimeringen eftersom den självantänder vid för hög komp och då förstörs motorn ( den spikar ).

En fyrtakt består liksom en tvåtakt av ett motorblock, en vev, en ( eller fler, men nu fokuserar vi på en )cylinder och en kolv. Den första skillnaden mot tvåtakt är att fyrtaktaren inte suger in bränsleblandningen av luft och bensin i vevhuset, utan här går blandningen direkt in genom toppen till cylindern. Den andra skillnaden är att det sitter så kallade ventiler i toppen som styr när och hur bränsleblandningen och avgaserna ska komma ut och in ur toppen. Ventilerna styrs av en kam som är en rund axel med nockar som trycker till ventilerna så att dom öppnar sig. En tredje skillnad är att fyraktaren bara antänder bränsleblandningen vartannat varv på veven. Veven slår alltså ett frivarv på varje förbränningsfas. Fasen startar med att veven snurrar ett halvt varv och kolven åker ner och drar med sig luft och bensin in i cylindern. Nästa fas så snurrar veven ett halvt varv till och kolven åker uppåt och komprimerar bränsleblandningen. Strax innan kolven är som högst ( övre dödläget ) så antänder tändstiftet bränsleblandningen. Nästa fas så snurrar veven ett halvvarv till tack vare energin av den exploderande bränsleblandningen som trycker ner kolven. Sista fasen så snurrar veven ett halvvarv till och kolven trycker ut avgaserna. Sedan så börjar en ny förbränningsfas med att suga in ny bränsleblandning osv.English translations are in progress but yet ready. It might help to choose Swedish up right and then use the Google translate button to the left to a language of your preference.

Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.So, always have a look under \”Everything else\” also if you are looking for a part that may fit other mopeds also and don’t miss our instructional pages with a lot of info.

Är det olagligt att ta bort v ringen?
Drar du V – Ring så räknas det som trim, så du kmr få böter för trim. Inget annat en böter? Om man tar bort variatorringen påverkar detta till att mopeden går fortare och detta innebär enligt lagen betraktar detta som trim.
Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.

Vad kostar en Yamaha DT 50?
Priserna verkar ligga på 5000-5500:- på en DT 50 i hyfsat skick. Sedan kan ju reservdelar och liknande vara värdehöjande för rätt köpare.
DT50LC tillverkades mellan 1983 och 2000. LC i modellbeteckningen står för Liquid Cooled, det vill säga vätskekyld. Den importerades aldrig till Sverige. DT50LC användes som polismotorcykel i Portugal och som offroad cross i USA.DT50X började tillverkas 2004 men slutade produceras 2011. Yamaha DT50R och DT50X är i princip likadana, förutom att DT50X är en Supermotardversion medan DT50R är originalet/Enduro, mycket få skillnader, det är i princip bara framskärmen och däcken som är annorlunda (och färg i vissa fall).

DT50MX tillverkades mellan 1978 och 1992. 1983 kom den till Sverige. I mopedåterförsäljningsbutik kostade den från 9 900 kr. Från början var toppfarten för hög för att mopeden skulle få köras i Sverige. Hastigheten sänktes på flera sätt. För att förhindra möjligheten att trimma motorn skruvades insuget (som sitter vid/på cylindern) dit med hjälp av brytbultar. År 1989 uppdaterades DT50MX med bland annat nytt bromssystem och elsystem och nya fyrkantiga blinkers. Den var tillsammans med Honda MT5 Sveriges vanligaste moped under 1990-talet. I Sverige såldes den i färgerna svart/röd, röd/svart, vit/röd, blå/gul (1983–1992) samt vit/rosa och svart/lila (1992–1995).
DT50R kom ut på marknaden 1992. Den påminde väldigt mycket om motorcykeln Yamaha DT125R från 1989 och som kuriosa kan nämnas att den hade stora kylvingar trots att den inte var vattenkyld. Motorn var identisk med DT50MX. Dock hade DT50R en 14mm Dellorto förgasare, 10/48 drevning och grövre pinnskruvar till cylindern. Den hade även större tank, skivbroms fram och varningslampa för låg oljenivå.Man har genom senare delen av 1900-talet skapat flera legendariska Synthesizers. Bland annat DX-7 den revolutionerande digitala synthen med FM-teknologi (Frekvensmodulering).Yamaha är känt som tillverkare av hel- eller halvaukustiska klassiska nylon- eller stålsträngade gitarrer, elgitarrer, pianon, flyglar, synthesizers och diverse blåsinstrument. De tillverkar även trummor varav en av de mer kända modellerna är Yamaha 9000, vilken användes av bland andra Dave Weckl under 1990-talet.

Under efterkrigstiden ledde behovet av allsidighet till att företaget började med motorcykelsproduktion år 1955. Yamaha är nu världens andra största företag vad gäller tillverkning av båtmotorer. De inriktade sig först i 2-taktstekniken men tillverkar nu alla sina motorer som 4-taktsmotorer.
Yamaha grundades 1887 av Torakusu Yamaha, då under namnet Yamaha Organ Manufacturing Company. Inom ett decennium hade verksamheten ökat kraftigt, och 1897 blev företaget känt under namnet Nippon Gakki. Under första halvan av 1900-talet etablerade sig Nippon Gakki som en av Japans ledande orgel- och pianotillverkare.Svar: Nu har jag visserligen aldrig skruvat med en DT 50 MX – men oljetryckslampa? Vad jag vet så har DT 50 en tvåtaktsmotor med separatsmörning där tvåtaktsoljan portioneras in till vevhuset av en liten oljepump.

Är Yamaha DT 50 bra?
Som allt annat från Yamaha är DT 50 R välbyggd och kvaliteten är på topp. Det gör att trots modellens många år på marknaden har den fortfarande sin plats på stegen över de bästa växlade mopederna du kan få!
Fråga: Hallå. Jag har nyligen köpt mig en Yamaha DT50mx och ska installera en instrumentpanel från en DT 125. Har lyckats koppla in lampan som visar att hellyset är på men de andra är helt släckta. Frågan var då vart man kan hitta kabeln som går till oljetrycks lampan. Om jag minns rätt så ska kabeln till neutral sitta mellan drevet och svänghjulet men är osäker på de.Men vet inte var kabeln till oljetrycket ska sitta. Har sett att de sitter en svart skruv uppe på motorn som jag inte vet va de är så undrar om de kan vara den? Men där sitter det ingen kabel. Har letat lite här och där men har inte hittat något schema till detta.Det kan ju vara så att det kan finnas en varningslampa för låg oljenivå i oljetanken, men då borde den lampan anslutas till någon form av kontakt på oljetanken (flottör) och inte på motorn.Denna webbplats använder cookies. Alla som besöker en webbplats som använder cookies måste enligt lag få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad de används till och hur man kan välja bort dem.

Hur snabbt går en Yamaha dt50?
den och de får upp den i 45 km/h.
På denna webbplats används båda typerna av cookies. När du besöker vår webbplats skickas en sessionscookie mellan din dator och vår webbserver för att bland annat underlätta navigering. Cookien försvinner när du avslutat besöket. På denna sida använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Om du som besökare inte accepterar att webbplatsen använder cookies kan du stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker sätta en cookie på din dator.En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator och innehåller information. Cookies används normalt för att förbättra webbplatsen för besökaren. Det finns två typer:Om du inte vill att cookies lagras på din dator kan du stänga av även den funktionen i din webbläsares inställningar. Då kommer inga cookies att lagras, men du kommer inte heller kunna använda vissa funktioner på webbplatsen.

Fråga: Hej Jim du har hjälpt mig mycket förut så de kanske du skulle kunna göra igen 😉 Tänkte sälja av en av mina mopeder , en Yamaha DT 50MX från 80-talet. Det jag undrar är ungefär vad den skulle kunna vara värd?Svar: Det bästa är nog att kolla runt bland olika annonser på nätet och sedan dra någon form av genomsnitt på alla priser som kan spreta rejält på en och samma modell av ett fordon. Jag har kikat runt lite och konstaterat att ett vanligt pris på en fullt fungerande DT 50 ligger ganska lika i annonserna. Priserna verkar ligga på 5000-5500:- på en DT 50 i hyfsat skick.