Posted on

Herman Lindqvist Pod

Här kan man läsa om vulkanutbrott och jordbävningar, hur en gejser eller en tsunami bildas. Perspektivbilder visar hur t.ex. en vulkan ser ut på insidan. Ingår i serien Upptäck.Författaren lade ett år av sitt liv på ett lyckoprojekt. Här berättar hon om dessa tolv månader som hon ägnade åt att testköra visa tankegångar från alla tider, aktuell vetenskaplig forskning och populärkulturens alla råd om hur man blir lyckligare.En bok med Nell. Nu har det blivit höst och Nell får ta på sig stövlar och regnställ. Nell gillar att hoppa i lövhögen, grilla korv, plocka äpplen och kastanjer och leka med Pip och Teo.En bok med Nell. Nu har det blivit vinter och Nell tar på sig den varma overallen, mössan, vantarna och kängorna. Hon åker pulka, bygger igloo, testar skridskorna och kastar snöboll med Pip och Teo.

Berättelsen handlar om hur det känns när man vaknar en dag och bara är jätteglad. Boken ingår i författaren Joanna Rubin Drangers serie om känslor. Lämplig läsålder är två till fem år.

En samling tecknade berättelser om föräldraskapet. Här finns sådant som genusmedveten presentångest, överspända förväntningar och föräldrars dubbelmoral.
Första boken om sextonåriga Sally Lockhart i 1870-talets London som är en skicklig skytt med huvudet på skaft. Hon börjar granska omständigheterna kring faderns död under skeppsbrottet han led på väg till Kina och blir indragen i en rad mystiska händelser.I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med författaren Herman Lindqvist som är aktuell med boken Erik – Nordens härskare och sjörövarkung.

Herman Lindqvist skriver om Polens och Sveriges gemensamma historia som är turbulent men ändå kärleksfull. 1 000 år av krig och kärlek ger oss ofattbara grymheter men också glädje och förståelse för ett grannland som har en historia av brutala inkräktare, upplopp och kamp. Herman Lindqvist intervjuas av Lotta Gröning.
Detta var en av orsakerna till Engelbrektsupproret 1434. Hansans handelsblockad lamslog järnexporten från Bergslagen och de tyskättade bergsmännens skrån ville därför ha goda förbindelser med sina tyska fränder i Hansan vilket ytterligare undergrävde Eriks ställning i Sverige.

Erik föddes som Bogislav och var son till hertig Vratislav VII av Pommern-Stolp och hans hustru Maria av Mecklenburg, drottning Margaretas systerdotter. Eftersom Margareta inte hade några egna söner hade hon utsett Erik till sin efterträdare.
Eriks drog in Kalmarunionen i konflikter som påverkade handeln på Östersjön negativt. Hansan, som hade ett fullständigt handelsmonopol, försatte Kalmarunionen i blockad. De lokala stormännen i Sverige och Norge var också mycket missnöjda med att de blivit förbigångna av Eriks danska och tyska fogdar.

På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska. När Sverige levde under hård lutheransk ortodoxi där en skolgång i en katolsk kyrka kunde leda till avrättning var Polen länge religionsfriheten och yttrandefrihetens stamort på jorden. Senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism.
Gustav Vasas älsklingsson Johan III gifte sig med den katolska prinsessan Katarina Jagellonica från Polen i en tid när reformationen omvandlade Sverige. Ett giftermål som utmanade brodern och kungen Erik XIV. Johan III:s son Sigismund kom också att bli kung i Polen, men som katolik lyckades han inte behålla den svenska tronen.

I tusen år har svenskar och polacker mötts på slagfältet och i dynastiska äktenskap, ändå är grannlandet Polen ganska okänt för så många svenskar. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland.
För många är Herman Lindqvist mest känd som populärhistoriker och expert på det svenska kungahuset. Sedan början på 1990-talet har han skrivit storsäljande böcker och gjort tv-program om Sveriges historia och också fått kritik för att var anekdotisk, svepande och fixerad vid personligheter.Vi ska också tala om uppsvinget för det gamla hantverket sedelförfalskning. Vi använder så lite sedlar nu för tiden att vi har svårt att känna igen förfalskade 500-lappar. Gäst: Mårten Gomer, Riksbanken.

Han har rapporterat från 26 krig och konflikter, upplevt död och elände, och det bästa sättet att bearbeta sina upplevelser har varit att samtala med kollegor som varit på samma platser. “Så man kan sitta tillsammans, dricka åtta gin och tonic och prata med varandra, kanske gråta”, säger Herman Lindqvist.
I den nymixade reprisen av avsnitt 82 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med journalisten och författaren Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, och skrivit boken Sverige-Polen – 1000 år av krig och kärlek.Herman Lindqvist blev utrikeskorrespondent precis som sin far. Numer är han bosatt i Warszawa och följer kriget i Ukraina på nära håll. Han är orolig över utvecklingen och ser en överhängande risk för att vi är på väg mot ett större krig i Europa.

Erik införde centralstyrning i sitt vidsträckta rike genom att tillsätta egna danska och tyska fogdar i de olika slottslänen i Sverige och Norge som var direkt underställda honom. Erik utmanade både Hansans och Tyska ordens maktställning i Östersjön.
Sigismund (1566-1632) valdes till kung i Polen år 1587, men han var långt ifrån den ende svenske regenten som försökte bli vald till kung i landet som dominerades av en stor adel med orientaliska klädesdräkter.I dag kom beskedet att författaren till böckerna om Alfons Åberg, Gunilla Bergström, har gått ur tiden 79 år gammal. Böckerna och filmerna om Alfons och hans snälla ensamstående piprökande pappa har präglat miljontals barn och vuxna – vi analyserar varför. Varför vill den svenska regeringen inte erkänna massakern på kristna grupper 1915 som ett folkmord? Går Frankrike mot så stora motsättningar att det kommer kunna utvecklas till ett inbördeskrig? Och är de digitala vaccinationspass som planeras ett tecken på den yttersta tiden? Det är frågor som diskuteras i det tolfte avsnittet av Veckans nyheter. Ett annat ämne som tas upp är att populärhistorikern Herman Lindqvist säger att det är solklart att Jesus har existerat. Född i Pommern adopterades Erik av unionsdrottningen Margareta som barn. Han kröntes till kung som 15-åring men hade ingen egentlig makt före Margaretas död 1412. Då hade han fått gå i lära hos den främsta av Nordens regenter.

I Polens dramatiska historia finns det många förbindelselänkar med den svenska historien. Men även om Sverige och Polen har krigat mot varandra, var Polen inte av de svurna arvfienderna som Ryssland och Danmark.Vi har också med oss Lars Kruthof från Gotlands museum, som berättar om sjöröveriet på Östersjön och varför Erik av Pommern i princip gav bort Gotland till danskarna. Erik av Pommern är ett tydligt exempel på att det är vinnarna som skriver historien. Trots att han redan som barn adopterades av drottning Margareta och regerade över Kalmarunionen i mer än 40 år är han relativt bortglömd i svensk historia. Nationalistiska historiker på 1800-talet såg honom som en utböling och glömde bort hans kamp mot Hansan. Idag vårdas hans minne främst i födelsestaden Darłowo i Polen där delar av Pommern hamnat efter historiens alla lappkast. I Söndagsintervjun berättar han också om hur han varit som pappa, varför sinnlig njutning är så viktigt och vad det stundande 80-årsfirandet ska innehålla. Han blev kung mot alla odds och stod mitt i händelsernas centrum när Sverige gick från fattigt jordbrukssamhälle till en begynnande modern stat. Dagens avsnitt handlar om Oscar II som från slutet av 1800-talet var Sveriges kung och som gett namn åt den så kallade oskarianska eran. Gäst är journalisten och historikern Herman Lindqvist som skrivit den första renodlade biografin över Oscar II. Vi diskuterar den sexuella dubbelmoral som präglade Sverige under den här tiden, kungens sorg över upplösningen av unionen med Norge och hans besatthet av det nationalromantiska. Erik av Pommern (1382-1469) var konung över Sverige, Norge och Danmark. Han föddes i Pommern och kom att styra över Europas största land i mer än 40 år, men han utmanövrerades och blev sjörövarkung på Gotland innan han återvände till Pommern.Detta program handlar om den mytomspunne Gustav Vasa, som faktiskt kan jämföras med den tyranniske Pol Pot. Gustav Vasa försänkte Sverige i kulturell skymning, när han stängde de flesta utbildningsvägarna. Han lät slå ihjäl fler svenskar än vad Kristian Tyrann hann med. Men han var också den kung som till slut enade Sverige. Gustav Vasa var en fruktad men ändå omtyckt kung.Mer om programmet

Detta program handlar om Jean Baptiste Bernadotte. Denne fattige, ofrälse son till en kammarskrivare lyckades göra en fullständigt enastående militär karriär. Genom tur, skicklighet och diplomatisk talang tog han sig ända upp på Sveriges tron. Han blev kung Karl XIV Johan.Mer om programmetDetta program handlar om drottning Kristina, Gustav II Adolfs dotter. Hon är förmodligen den svensk som blivit mest känd utanför Sveriges gränser. När hon abdikerade och konverterade till katolicismen var det en sensation. Hon var ju trots allt dotter till protestanternas härförare.Mer om programmetDetta program handlar om Axel von Fersen, den svenske ädlingen som i Paris blev kejsarinnan Marie Antoinettes älskare. Han organiserade också det flyktförsök som skulle räddat kejsarfamiljen undan giljotinen. Själv mördades von Fersen i Stockholm, mitt framför ögonen på ett passivt Svea Livgarde.Mer om programmet

Bakgrund: Herman Lindqvist har bevakat över tjugo krig, bott i elva länder i tre världsdelar. Hans böcker om Sveriges historia såldes i över fyra miljoner exemplar. Han har tilldelats många priser, bland annat Kommendör av Finlands Lejons Orden och promoverats till hedersdoktorn vid Åbo Akademi.

– Jag växte upp i Helsingfors där min pappa var pressråd. Vi hade ofta besök av dåtidens främsta svenska journalister som Bang, TG Wickbom, Jolo och Kurt Andersson. Jag var sex, sju år när jag lyssnade på dem i smyg, hörde allt spännande de berättade och bestämde mig för att sådan skulle jag också bli när jag blev stor.Innan Herman Lindqvist påbörjar ett bokprojekt ställer han de frågor han lärt sig som journalist. Vad är storyn? Vad kan man göra rubriker av? Och hur ska man formulera ingressen?

– När jag var ung trodde jag aldrig att jag skulle bli så gammal. Jag såg åttioåringar som några som måste tas om hand och bo på ett hem. Idag när jag läser om åldringar i tidningarna kan det visa sig att de är yngre än jag. Men eftersom jag har möjlighet fortsätter jag att skriva och har alltid olika projekt på gång. Varje dag försöker jag lära mig något nytt.
– Jag tycker bara att det är roligt att bli uppslukad av en historisk period och dess huvudpersoner. Det är bättre än filmer och romaner, för allt hände på riktigt.Vid 70 års ålder träffade han Liliana, en polsk lärarinna. De blev passionerat förälskade, gifte sig och flyttade till Warszawa. Nyligen fyllde han åttio år, vilket inte hindrar honom att leva som han alltid gjort.

– Risken är väldigt stor att det utvecklas till något ännu värre om det inte inträffar något oerhört dramatiskt i Ryssland. Vilket jag håller för otroligt. Det ryska folket verkar tro på den officiella bilden att Ryssland är angripet av västmakterna.
– Det är oerhört viktigt hur man börjar en bok. När man väl fått ihop en bra ingress är det bara att köra på. Astrid Lindgren formulerade det så här: En bra bok ska vara som en gädda. Den ska ha tänder som hugger tag, massor av kött och en snärt på slutet.– När han tillsattes 1523 var vårt land fattigt och splittrat, styrt av danska kungar. Då han dog 1560 efterlämnade han ett rike där gränserna var trygga, skattkistorna fyllda, alla uppror hade slagits ner och landet hade en egen stark armé och flotta.– De låter precis som inbördeskriget i Libanon. Vad som inte framgår i tv-rutan är det enorma ljudet, tryckvågen som går genom marken och upp i kroppen. Det känns som om en jättelik drake spyr ut sin eld på en, det sticker i hela kroppen. Och samtidigt utsätts man för den fasansfulla lukten av ruttnande kött och brinnande sopor.

– Jag ville skriva om Gustav Vasa för att han är den ende kung som de flesta svenskar vet något om. Han har framstått som en sorts Gunnar Sträng. Eftersom det i år är 500 år sen han valdes till kung kändes beslutet ganska självklart.
Under flera år hände det att han mitt i natten plötsligt kunde dra ner sig själv, sin dåvarande fru och madrassen på golvet medan han upprepade lugnande: ”Det är bara inkommande granater”.

Till en början förhöll sig regeringarna i väst avvaktande till Ukrainas behov av vapen. Tyskland till exempel erbjöd sig att skicka hjälmar. Ukrainarna svarade: Kan ni inte skicka förkläden också?– Men sedan dess har vapenleveranserna blivit fler och tyngre och då kommer ryssarna svara på något sätt. Jag kan tänka mig att vi om trettio år kan få läsa i historieböckerna att tredje världskriget började med att Ryssland invaderade Ukraina. Precis nu står allt och väger.– Jag har inte drabbats av några allvarliga sjukdomar eller skadats i något krig trots att man skjutit på mig. En gång dog min tolk i mina armar och jag har sett människor huggas ihjäl med machete.\u00c4ven detta hundrade avsnitt f\u00f6rs\u00f6kte vi hitta p\u00e5 n\u00e5got s\u00e4rskilt, det slutade med att vi hamnade bakom mickarna med ingen mindre \u00e4n Herman Lindqvist! Vad vi pratade om? Sj\u00e4lvklart var \u00e4mnet historiens topp tunnor rosenrasande kungar som skummat av vrede. Det blev helt enkelt ett rasande bra avsnitt.

Daniel Defoes romankarakt\u00e4r Robinson Cruose fr\u00e5n 1719 satte ig\u00e5ng en v\u00e5g av skeppsbrottslitteratur och genren reseskildringar kom generellt p\u00e5 h\u00f6gsta mode. Det h\u00e4r h\u00e4ngde ihop med att v\u00e4rlden utforskades, m\u00e5nga reste faktiskt p\u00e5 haven och somliga blev faktiskt skeppsbrutna. I det h\u00e4r avsnittet tar vi upp b\u00e5de vad Defoes Robinson s\u00e4ger om sin tid, samt varf\u00f6r Robinson f\u00f6ddes fram i just det tidiga 1700-talet.
V\u00e4lkommen till Historiepodden – det magiska gr\u00e4nsland d\u00e4r folkbildning & underh\u00e5llning m\u00f6ts & bildar en h\u00e4rlig symbios. Varje s\u00f6ndag bjuder gymnasiel\u00e4rarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson p\u00e5 rykande inaktuella h\u00e4ndelser. Enjoy! \nI avsnittet “Gustav Vasa skriver brev – mustigt, skarpt och kraftfullt” av podcasten “ En oväntad historia ” samtalar de två historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om kungens brev. Brevskrivandet var en viktig del av Gustav Vasas maktutövning och i podcasten ges exempel på vad som kännetecknade kungens framställningskonst.

“Idén väcktes förstås när alla började snacka AI. Med Chat GPT och det stora jubileet kring Gustav Vasa kändes det så roligt att testa”, säger Kristoffer Triumf i ett pressmeddelande.
Kristoffer Triumf lanserar ett specialavsnitt av intervjupodcasten ” Värvet ”. Gäst är ingen mindre än Gustav Vasa, eller åtminstone en AI-version av kungen.I “Varför just han? Berättelsen om Gustav Vasa och hans tid” återvänder författaren Herman Lindqvist till Gustav Vasa. Han skildrar nu den bittra maktkamp som föregick Gustav Vasas kröning. Herman Lindqvists bok är ett porträtt av både Gustav Vasa och den epok han levde i.