Posted on

Hernö Gin Weekend

Shoppa loss i den välfyllda taxfreeavdelning (du kan även förbeställa dina varor till lägre pris), unna dig en kur med bad och bastu i fartygets omtyckta spa eller njut av några av landets mest folkkära artister. Cinderella bjuder på massor av trevliga upplevelser och alltid till ett bra pris.Boka online för lägsta pris. Vid bokning per telefon eller i butik tillkommer en serviceavgift. Begränsat antal platser. Reservation för ändringar och slutförsäljning. Läs om åldersgräns och andra resevillkor/regler.

Sommarens måste för alla matvänner! Under en kulinarisk tredagarskryssning till Höga Kusten väntar guidad rundtur i Härnösand och provsmakning på Hernö Gin. Ombord dukar vi upp både havets läckerheter och lyxig trerättersmeny. Höjdpunkten är ändå gourmetlunchen i land, tillredd av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo, som även följer med som ciceron under resan.
Här får du veta mer om gintillverkning i allmänhet och om Hernö Gin i synnerhet i en svårslagen miljö vid de två stora kopparpannorna där världens bästa gin skapas med inspiration av naturen. Sedan får du prova gin under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare och lära dig mer om vad som påverkar doft och smak.Ombord på Cinderella serveras den ena kulinariska fullträffen efter den andra. I detta paket ingår 3-rättersmiddag (kött, fisk eller vegetariskt) i Seaview på utresan (addera gärna vinpaket), lunch exkl dryck tillredd av Årets Kock 2020 Ludwig Tjörnemo dag två (torsk med skummig kycklingbuljong smaksatt med gin, vitsparris och inkokt primör gulbeta) och skaldjursbuffé inkl vin, öl, läsk och kaffe på hemresan.

Får vi lov att presentera en ovanligt smaksäker 31-åring från Stockholm? Ludwig Tjörnemo blev svensk mästare i professionell matlagning när han valdes till Årets Kock 2020 och fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld. Trots sin unga ålder har han hunnit med en vända i Svenska Kocklandslaget och i köket på förstklassiga restauranger världen runt, som trestjärniga Per Se och Eleven Madison Park. Ludwig arbetar dagligdags på Michelinrestaurangen Etoile i Vasastan, men har tagit ledigt för att laga till en kulinarisk lunch för dig att avnjuta under kryssningen.Det doftar gott av enbär hos Hernö Gin i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Vi besöker Sveriges första renodlade ginproducent vars destilleri är beläget i ett rött hus med vita knutar mitt i landsbygdsidyllen. Den lilla uppstickaren är världens mest prisbelönta gindestilleri sedan 2015 och har blivit utsedd till International Gin Producer of the Year två gånger. Dessutom är grundaren Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame som tredje person i världen. Inte undra på att det smakar gott i glasen.

Hur står det till med den svenska dryckesbranschen? Den här veckan möter Dagens PS Nadja Karlsson på Spritmuseum och förhör oss om trender och lönsamhet inom det svenska dryckesundret.Alkoholproduktion är en av de snabbast växande sektorerna i Sverige. Enligt Svensk Dryckesrapport för 2021 finns det idag fler än 700 alkoholproducerande bolag, varav ölproduktion är allra störst.

Hur ska man dricka hernö gin?
Hur ska man blanda Hernö Gin för att den ska smaka bäst? – Vi har som mål att alla våra produkter smakar så bra att de går att dricka rent som de är. Men de går också bra att blanda med tonic eller i en grogg, säger Jon. Själv tycker han att det ska vara gin och tonic, inte tonic och gin.
Det finns några aktier som småsparare kan handla idag. Däribland svenska Mackmyra och Kopparbergs, som båda förlorat mark under de senaste fem åren, vilket bekräftar dryckesbranschens utmaningar och hårda konkurrens.

”Vi hade en ölutställning för ett par år sedan, och då fanns det något hundratal producenter. Vi trodde man hade nått toppen och att det så småningom skulle konsolideras. Men vi ska göra en ny utställning med öl i november, och det fortsätter hända mycket”, berättar Nadja.
”Första gången jag var ute 10 år sedan var det ganska många män från IT-branschen som fått stålar som försökte detta. Men de hade inte så bra koll så de försökte göra rödviner, men det funkar ju inte så bra här. Så varmt är det inte”.

”Det har varit barnsjukdomar så man har varit tvungen att ta betalt. Nu tar man kanske 300 kronor för en flaska, för några år sedan 500. Det börjar finnas vissa för runt 160-170 kronor. Förra sommaren kunde man inte åka så mycket utomlands. Då var jag runt Mariannelund, Småländska höglandet. Där har man nu odlat 120 plantor av denna druva”, säger Nadja.
Med lång erfarenhet av olika sorters alkoholhaltiga drycker arrangerar dryckesexperten Nadja Karlsson provningar på Sprimuseum och verkar för att lyfta den inhemska dryckesbranschen och dess producenter. Nadja förklarar att de flesta vinförsök i Sverige tidigare bara lett till bra skörd vart tredje år. Hon serverar Dagens PS några droppar Solera, som egentligen utvecklats i Freiburg, i Schweiz. Där utvecklade man en druva som mognar tidigare och tål mögel. En vinmakare tog den sedan till Sverige under 2001 och planterade den. Traditionellt sett har alkoholbranschen setts som en stabil position för investerare, som även håller bra i tider av lågkonjunktur. Dock har det stora intåget av nya aktörer och en sjunkande konsumtion bland unga påverkat detta.Ovanför Helsingborg finns till exempel en halvö där två havsströmmar möts så att det inte blir frost på hösten. Samma fenomen återfinns på södra Gotland, som även har bra mineralitet. Det är sådana små mikroklimat som gynnar vin. Något som kan jämföras med den kända regionen Champagne, som har mycket starka förutsättningar lokalt.

Enbär är den huvudsakliga kryddan som används vid framställning. Om drycken inte är tillräckligt kryddad med enbär för att smaken ska finnas där så kan det inte klassificeras som gin. Det används dock ofta andra kryddor för att dryga ut och runda av smaken. Det sägs att alla ginsorter är till 80% smaksatta med botaniska ämnen. Det är främst enbär, men även korianderfrön, irisrot, angelikarot, citrusfrukter och kanel kan användas vid smaksättning. De flesta ginsorter använder irisrot eller angelikarot som fixativ för de flyktiga smakerna. Om du öppnar en ginflaska som inte har en av de båda rotsorterna som fixerar och behåller de flyktiga smakerna så kommer doften av gin snabbt att försvinna.

En vanlig missuppfattning är att gin ursprungligen kommer från Storbritannien. Det stämmer att britterna har en stark anknytning till drycken, deras gemensamma historia går så långt tillbaka som till slutet av 1500-talet, men det är faktiskt inte britterna som är dryckens fader. Gin var ett holländskt enbärskryddat brännvin – genever – som engelsmännen upptäckte vid ett fälttåg i Holland under 1580-talet. De älskade drycken och tog den med sig hem till England, vilket var starten till det som vi dricker idag.By signing up to the newsletter, I confirm that (i) I am at least 18 years old, (ii) I want to take part of personalized marketing material through email , and (iii) I have read and understood our Privacy Policy.

Tonic, mixers & bartillbehör. Hos Swedish Tonic hittar du allt du behöver, oavsett om du vill dricka en fantastisk Gin & Tonic eller om du är på jakt efter den perfekta presenten. Alla ordrar innan 15:30 skickas samma vardag.

Vad vet du om gin? Stämmer det att man brukade det använda som läkemedel? Att det verkligen är Storbritannien som är ginets ursprungsland eller att det har en effekt som lätt kan locka fram tårar?Ja, som du kanske förstår så cirkulerar det många myter och historier kring denna smakrika dryck, men vad är egentligen sant?
Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️ Beställ sommarens godaste tonic & lemonad! ☀️Det lilla destilleriet från Dala i Höga Kusten har sedan tidigare kunnat stoltsera med att ha vunnit tävlingens motsvarighet till Grand Slam och mottagit pris för World’s Best Contemporary Gin (2015), World’s Best Gin for a Gin & Tonic (2016) och World’s Best London Dry Gin (2017). Därtill utsetts till International Gin Producer of the Year av IWSC två gånger och årets småskaliga destilleri i världen. Första gången Hernö Gin mottog det ärorika priset för världens bästa gin för en Gin & Tonic var 2016. I dag sker det alltså igen.

Vilken hernö Gin är bäst?
Hernö Old Tom Gin har med årets utmärkelse prisats med totalt fyra guld i tävlingen: 2018, 2019, 2021 och 2022. Hernö Dry Gin och Hernö Navy Strength Gin är Hernö Gins övriga guldmedaljörer i tävlingen genom åren.
IWSC är världens största och mest inflytelserika internationella sprittävling med över femtio års erfarenhet av branschen. I år har över 800 ginsorter bedömts av några av världens mest namnkunniga jurymedlemmar i en rigorös process med blindprovning i två steg. Först individuellt och sedan i en gemensam utvärdering.Hernö Old Tom Gin har en fyllig doft med kryddighet från skog. Följt av friska, oljiga enbär och blommighet. Mjuk textur med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar. Juryn i världens största och mest prestigefulla sprittävling, International Wine and Spirits Competition (IWSC) har sagt sitt. I år gör du världens bästa Gin & Tonic på Hernö Old Tom Gin. Det är också första gången i världshistorien som tävlingen tilldelar ett destilleri den tyngsta utmärkelsen, en Trophy, två gånger i kategorin Gin & Tonic. – Det här är helt galet! Jag tror knappt det är sant. Att få den här utmärkelsen ännu en gång… Det är det största av det största, skrattar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.– Vi får ofta frågan vilken tonic man ska använda till vår gin. Och här har vi nu två förslag på riktigt fina kombinationer, prisbelönta av internationella experter, säger Jon avslutningsvis.

Juryn i världens största och mest prestigefulla sprittävling, International Wine and Spirits Competition (IWSC) har sagt sitt. Läs mer om Hernö Old Tom Gin.
För att smaka på årets vinnarkombination rekommenderar vi att du använder dig av Hernö Old Tom Gin och Double Dutch Indian Tonic. Vill du däremot testa det vinnande bidraget från 2016 kombinerar du Hernö Dry Gin med Fever Tree Indian Tonic. Oavsett kombination ska du alltid ha mycket is och lagom mycket tonic. Fyll hela glaset med is, häll i 50 ml gin och tillsätt max 100 ml tonic. Toppa med en liten bit citronzest om du söker extra citrustoner.– Det här blir andra gången inom ramen av fem år som vi får utmärkelsen. Det är en historisk bedrift. IWSC har aldrig tidigare i tävlingens historia tilldelat ett destilleri denna utmärkelse två gånger. Vi kan inte annat än tacka ödmjukast för all den fina uppmärksamheten, säger Jon.

– I det internationella sammanhanget är vi en liten aktör. Men med övertygelse, passion, själ och hjärta tar vi plats på den stora scenen. Och jag är så stolt över vad vi tillsammans åstadkommit på kort tid på Hernö Gin, tillägger han.
Vinbanken använder cookies för att du som läser ska kunna använda vår sida på bästa sätt. Klicka här för mer information om Vinbankens riktlinjer för cookies och hur du kan förhindra lagring och hämtning av cookies.Här har vi en fräsch gin från Smålands första gindestilleri. Som i fallet med Hernö Old Tom Gin så är den här ginen prisbelönt. Så sent som 2021 utsågs den här ginen till världens bästa London Dry Gin. Att vi i Sverige har så otroligt bra ginproducenter är något vi borde vara stolta över, och Lydén Distillery tillhör de absolut bästa i landet. Här får vi en klassisk gin där de tydliga tonerna av enbär känns igen. Men sen får man även känna på klassiska svenska smaker i form av lingon. En otroligt fräsch gin som bjuder på väldigt mycket gin för pengarna. En av Systembolagets bästa gin när det kommer till att blanda den i en GT.

Va, en rosa gin? Japp, den här ginen överraskar något enormt med sin runda smak som kompletteras perfekt ihop med en bra tonic. Dessutom är den väldigt behaglig att titta på med sin roséfärg. Det som gör den här ginen unik är tillsättningen av lite rosévin efter destillationen. Det tillför ytterligare lite fruktig smak till den redan runda smaken som ändå finns i ginen. Du behöver inte vara orolig för att den här ginen sticker ut för mycket, för här känner man verkligen av att det är en klassisk gin med enbärstoner. Man kan beskriva det som en klassisk gin i en modern och fräsch tappning. Om du nu mot all förmodan vill dricka en gin utan att blanda den med tonic, så funkar Mirabeau Rosé Gin alldeles utmärkt att dricka som den är. En riktigt stor överraskning på den svenska gin-scenen.

Kärt barn har många namn, och när det kommer till Gin och Tonic är det inget undantag. Den populära groggen, eller drinken om man så vill, har blivit oerhört populär i Sverige på senare år. Men vilken gin kan man egentligen ge utmärkelsen ”bästa gin på Systembolaget” om man vill göra en riktigt bra GT och imponera? Det man ska ha i åtanke när man ska göra en GT är att man måste ha en bra gin. Sen är det givetvis även viktigt att man har bra ingredienser till sin Gin och Tonic, och då även eventuellt ha ett bra recept för hur man får till en riktigt bra GT.
Vi på Vinbanken har nu tagit fram en lista på tre olika gin som finns på Systembolaget, och som vi anser passar riktigt bra när du ska göra en Gin och Tonic.

Vinbanken är oberoende och vi drivs av ambitionen att plocka ut de, just nu, bästa vin-rekommendationerna ur Systembolagets sortiment men också från näthandel och direkt från producenter.
Några av världens största ginälskare kan väl inta ha fel, eller? Två gånger har den svenskproducerade ginen Hernö Old Tom Gin utsetts till världens bästa gin till en Gin och Tonic. Det är inget dåligt facit, och vi är beredda att hålla med. Detta är en oerhört smakfull gin där de olika smakerna balanseras på ett elegant sätt. Det allra bästa är att man dessutom får en gnutta vaniljtoner i ginen. Om du inte testat den här ginen än så har du gått miste om en riktigt bra ginupplevelse. Det här är definitivt en av Systembolagets bästa gin. Att den är producerad i Sverige är en bonus.Den 10-11 december bjuder hajpade Hernö Gin Bar in till en ginweekend i samarbete med boutiquehotellet Hotel Frantz på Slussen. Helgen inleds med provning av fyra bästsäljande cocktails, komponerade av Hernö Gins barmästare. Därefter blir det middag några meter bort på Hotel Frantz, som serverar kockarnas val av fyra mindre rätter. Den som vill förlänga helgen kan välja till övernattning i ett dubbelrum och få frukost morgonen därpå.

Historien om Hernö gin börjar redan 1999. Efter gymnasiet och värnplikt åkte Jon Hillgren till London för att se världen och ha roligt. För att försörja sig arbetade han i baren på en pub.
I Hernös standardsortiment finns i dag fyra olika gin och en slånbärsgin, vilken är britternas motsvarighet till vår glögg och alltså dricks vid jul. Två av produkterna, Old Tom samt Dry Gin finns i Systembolagets standardsortimentJon ville utveckla en gin med mer enbär i, blommighet och fräschör. Han började labba och ta fram recept. Som stöd hade han en smakpanel som fick säga sin mening. Det tog ungefär tre och en halv månad tills han var nöjd.

2005 åkte Jon över till London igen och besökte några destillerier för att lära sig mer och några år senare gick han en utbildning vid Institute Of Brewing and Distilling för att utbilda sig inom destilleringsverksamhet.
– Vi finns nu på ett 25-tal marknader och vår ambition är att den närmaste framtiden prestera bättre och växa på våra befintliga marknader. Vi jobbar med proffs och det är en av anledningarna till att vi nu går in i samarbetet med Anora, som med dess stora erfarenhet och närvaro i Sverige, Norge, Finland och Baltikum kommer att betyda mycket för oss. Vi ska inte sälja själva, vi ska fokusera på att göra världens godaste gin. Andra goda exempel på framgångar i några av världens mest prestigefulla dryckestävlingar: World’s best Gin 2017 och 2018, World’s best London Dry Gin 2017, World’s best Gin & Tonic 2016, San Fransisco World Spirits Competition Double Gold 2017 och Gin Producer of the Year både 2017 och 2016 är några av dem. Det tog dock ytterligare några år innan han tog steget fullt ut och blev ginproducent på heltid. Han studerade till en Pol Mag i statsvetenskap och jobbade utomlands på ambassad, på Exportrådet, på Tillväxtverket och inom offentlig sektor på lokal nivå. Men han kunde inte släppa tankarna på gin, som dessutom började bli alltmer populärt runt om i världen.

– Den försäljningssiffra som vi uppnådde den första månaden gjorde att hakan hamnade nere vid knäna, säger Elin, som sedan ett och ett halvt år arbetar heltid i bolaget.

Vilken tonic till hernö Dry gin?
Så här gör du en prisbelönt Gin & Tonic För att smaka på årets vinnarkombination rekommenderar vi att du använder dig av Hernö Old Tom Gin och Double Dutch Indian Tonic. Vill du däremot testa det vinnande bidraget från 2016 kombinerar du Hernö Dry Gin med Fever Tree Indian Tonic.
Den sistnämnda är på varumärkesnivå, alltså för hela Hernö Gin som destilleri. Numera är de det mest prisbelönta gindestilleriet i Europa. Dessutom har Jon varit nominerad till Årets företagare i Sverige.– Jag kände en enorm stolthet när jag fick stå på scen bland de stora, etablerade varumärkena och vara med och tävla i blindtest bland tusen olika sorters gin. Och vi vann, säger han.

– Och vi har byggt ut vårt destilleri och våra övriga lokaler varje år. Innan vi har hunnit slå i sista spiken är det redan för litet, fortsätter Jon och skrattar.
Stor doft med kryddighet från skogen. Följt av friska, oljiga enbär och blomster. Mjuk textur med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar i en fin eftersmak.– Vi plockar flest medaljer fortfarande, säger Jon stolt och ler ödmjukt. Och två år i rad har vi utsetts till Årets producent i världen, vilket är hedrande.

– Där upptäckte jag att det fanns flera sorters gin, något jag inte tänkt på tidigare. Jag var van vid att man bara beställde gin, utan att tänka på att det kunde finnas flera varianter. I London fanns det kunder som ville ha en särskild sort, serverad på ett speciellt sätt.Alla ingredienser i huvudprodukterna är ekologiska. Utöver dem gör de varje år en gin i begränsad upplaga som de kallar Terroir. Till den plockar Jon och Elins mamma alla ingredienser vid Höga Kusten. Eftersom de plockar själva kan den inte certifieras, men den innehåller alltså bara naturliga produkter.

Vilket gin är godast?
Gin – 10 i topp!Caorunn. (Nr 87619) 41,8 %, 449 kr. … Isle of Harris Gin. (Nr 88024) 45 %, 630 kr. … Canaïma. (Nr 82012) 47 %, 459 kr. … Hernö (Nr 30048) 43 %, 344 kr. … Skagerrak. (Nr 81708) 44,9 %, 449 kr. … LUZ. (Nr 82367) 45%, 569 kr. … Hendrick’s. (Nr 81679) 41,4%, 459 kr. … Plymouth Gin. (Nr 86234) 41,2%, 315 kr.
De körs ut till Världsarvet Höga Kusten och upp med skidlift till Skuleberget. Varje deltagare får ett outdoorkit så att de kan plocka bär och örter och inför publik sedan skapa en cocktail med Hernö Terroir och ingredienserna de själva plockat på berget. På plats finns en bar med duktiga bartenders och publik. Hela evenemanget blir en stor folkfest. – Under den här tiden gick mina tankar kring gin från intresse till passion och vidare till affärsidé. Jag hade en idé på en smakprofil som jag ville ta fram. Efter att ha testat så väldigt många olika sorter insåg jag att det skulle gå att göra så mycket mer – att det fanns någon sorts lucka i marknaden när det gällde smak. – Vi har som mål att alla våra produkter smakar så bra att de går att dricka rent som de är. Men de går också bra att blanda med tonic eller i en grogg, säger Jon.

– Det är klart att det inte alltid har varit enkelt och att vi gjort en del misstag. Det har varit kämpigt att komma in i alla Systembolagsbutiker. Från de första tre butikerna tills vi fanns i alla tog det exakt fem år. Men nu är vi glada för den spridning som Systembolaget ger i hela landet.
Frisk doft av enträ och enbär, mjuka toner av citrusblommor. Kraftfull textur, en aning torr. Inledningsvis en framstående smak av gröna enbär med blommande peppar, följt av en diskret vaniljsötma. Komplex eftersmak av citrus och blommiga toner av koriander följt av enbär och sav från fatet som dröjer sig kvar länge.Elegant enbärskaraktär med fräscha citrustoner och komplex blommighet. Kraftfull smak och en aning oljig känsla. Friska, krispiga toner av unga enbär och kryddighet från korianderfrön. En finstämd sötma tillsammans med vanilj och kassiabark. Eftersmaken av citrus och enbär hänger kvar tillsammans med lätta toner av svartpeppar.Utvecklingen för Hernö Gin har gått snabbt. Bolaget grundades 2011, lanserade sin första gin 2012 och tog sin första Gin Grand Master 2013. I dag har de över 70 internationella master- och guldmedaljer och är Europas mest prisbelönta gindestilleri samt säljs i ett 25-tal länder. Hernö gin har inlett ett samarbete med Anora för att få stöd med försäljningen i Sverige, Norge, Finland och Baltikum så att de kan fokusera på det som de är bäst på – att producera gin. Vi har träffat grundaren Jon Hillgren.– Däremot kommer vi säkert att skapa fler begränsade utgåvor. Det är jätteroligt eftersom jag då får gå tillbaka till labbstadiet och utveckla nya smaker. Det finns så mycket ogjort inom gin, så jag kan fortsätta med det i lång tid framöver, säger han och ler nöjt.Terroir-ginen ges ut i samband med Hernö Gin Cocktail Award, en cocktailtävling som går av stapeln den 25 augusti i år där duktiga bartenders från hela världen deltar.

Vad ska man blandar hernö gin med?
Häll i en del Hernö Dry Gin och två delar av en premium tonic water. Garnera med ett citronskal samt några svartpepparkorn för att framhäva örtigheten i ginen.
Det var också under den här perioden som bolaget Hernö Gin grundades. Jon, hans hustru Johanna, systern Elin Sahlman med maken Mathias Sahlman samt vännen Johan Stenberg sköt till kapital som gjorde det möjligt att bygga ett destilleri. Den första Hernö Gin lanserades på de tre närmaste systembolagen 1 december 2012.På söndag 31 maj invigs Härnösands bilmuseum som då blir Sveriges största. Invigningen är avslutning på en riktig superweekend i Härnösand som inleds 27 maj då Europeiska marknaden under fyra dagar fyller Stora Torget med delikatesser och kvalitetsprodukter från Frankrike, Italien, Spanien och andra europeiska länder.Birka Cruises hade ifjol världspremiär för kryssningar inomskärs i Höga Kusten och det blev succé med tre fullbokade kryssningar. I år utökar de antalet Höga Kusten-kryssningar till fyra med tre nyheter, vandringskryssning med TEMA-resor, tvådagars specialkryssning och Höga Kusten-meny med lokal mat och dryck. Birka Cruises upplevelseproducent, kökschef och kommunikatör kommer till Härnösand och Höga Kusten den 23-24 maj. På kvällen den 23 maj har de information till näringen om sommarens kryssningar. Den 24 maj bjuder vi tillsammans med Birka Cruises in till pressträff på Hernö Hantverksöl. Tid: 9.00, plats: Hernö Hantverksöl, Tobaks i Härnösand. Idag meddelar Hernö Gin Hotell AB att de har gjort klart med finansieringen av det nya upplevelse- och destinationshotellet i Härnösand och att byggstart är planerad till sen höst 2022. – Hatten av och respekt för de lokala företagare som går in med egna pengar och finansierar hotellbygget. Det är helt fantastiskt, säger kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, Andreas Sjölander (S). ​Idag har en enig kommunstyrelsen i Härnösand tagit beslut om att ge det nybildade bolaget Hotell Hernö Gin AB en markanvisning som gör det möjligt att bygga ett hotell på Kanaludden i Härnösand. Hernö Gin skriver i ett pressmeddelande att de tänker förverkliga planerna på ett destinations- och upplevelsehotell i Härnösand. Mittuniversitetet och Härnösands kommun startar tre forskningsprojekt inom Foodtech under 2019. Härnösands kommuns inriktning är att skapa ett nationellt centrum för forskning, utveckling och innovation inom Foodtech. Projekten handlar om att producera fiskfoder i bioslam, att se hur restprodukter och spillenergi kan bidra till produktion samt hur information kan visualiseras för konsumenterna.

Entreprenören och Tv-profilen Andreas Carlsson, känd från bland annat Idol, vill etablera Academy of Gastronomy and Business i Härnösand. En spetsgymnasieutbildning med riksintag. Ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen har tagit beslut om en avsiktsförklaring för att utreda alla frågor som hör samman med en etablering.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.
Den 5 december samlas aktörer från hela Sverige i Härnösand för att diskutera framtidens livsmedelsindustri. Hur ska vi producera våra livsmedel på ett hållbart och effektivt sätt i framtiden? Förutom föreläsningar innehåller programmet ett studiebesök på Peckas Naturodlingar, Europas största kretsloppsodling för fisk och grönsaker.Landsbygdskonferens Höga Kusten med tema En hållbar och stolt landsbygd i Höga Kusten och fokus på mat, arrangeras den 29 – 30 september, Västernorrlands museum, Murbergsvägen 31. Media är varmt välkomna att delta under dagarna. Bland föredragshållarna finns bland andra Paulina West, ung lantbrukare från Nordingrå och Christer Edblad tillförordnad VD på Agtira.

Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.
Sara Danielsen och Hugo Wallman på restaurangprogrammet på Härnösands gymnasium har gått till final i Gymnasie-SM. Där får de möta kockpar från fem andra skolor i landet. När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar. I Härnösands kommun har kostenheten startat ett samarbete med ICA Maxi. Kostenheten får gratis hämta matvaror som av olika anledningar är osäljbara och annars skulle slängas, till exempel varor där förpackningen är sönder. − Med de varorna kan vi sätta lite guldkant på tillvaron på förskolor, skolor och äldreboenden, säger verksamhetschefen Ulrika Olsson.Nu är det klart med en ny restaurang i Sambiblioteket. Det är Kristoffer Brantefalk & Alina Sjöström som ska driva Ark Mat & Möten på plan 1 i Sambiblioteket.

Är det nyttigt med gin?
Då enbär ansågs ha bra läkande effekt, men också dolde finkelsmaken så började man att använda dessa ingredienser. Under mitten av 1600-talet blev gin dokumenterad som läkemedel. Dr. Franciscus Sylvius, en holländsk läkare, hävdade att gin var bra medicin mot både magbesvär, gikt och njurproblem.
Intresset för kryssningar i Höga Kusten har ökat efter succén med Birka Cruises och det behövs ett ännu bättre aktivitetsutbud för att skapa intressanta paket med nya destinationshotellet i Härnösand och andra boenden i Höga Kusten. Därför känns det bra att kunna presentera nytt rederi, restaurang och aktivitetsföretag med verksamhet som kompletterar och stärker Härnösand och Höga Kustens utbud.​Det lackar mot jul och tittar vi i evenemangskalendern kan vi konstatera att Härnösand är en riktig julstad. Det vimlar av julmarknader, julkonserter, julshower och evenemang med ljus och värme i fokus.Härnösands kommun återlanserar vårens succékampanj ”Hemma bra, ute bäst”. I och med andra vågen och de restriktioner som slagit ännu hårdare mot café- och restaurangbranschen behöver vi fortsätta stötta små företagare. Med ”Hemma bra ute bäst” kan vi göra det samtidigt som vi uppmanar våra medborgare att fortsätta vara ute och röra sig i friska luften.

Härnösand har cirka 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.
På onsdag den 15 februari är Härnösands kommun och Peckas Naturodlingar med på ett nationellt möte om framtidens livsmedelsproduktion i Stockholm. Mötet arrangeras av Nätverket Swedish Surplus Energy Collaboration (SSEC) där Härnösands kommun sitter med i styrgruppen.Intresset för kryssningar i Höga Kusten har ökat efter succén med Birka Cruises och med nytt destinationshotell i Härnösand och andra boendesatsningar behövs ett ännu bättre aktivitetsutbud. PnP Rederi AB, som nu kör på Göta Kanal, vill ta vara på det ökade intresset för Höga Kusten.Idag har Härnösands kommun tagit emot en bygglovsansökan för det hotell som Hernö Gin vill bygga i Härnösand. Hotellet på nio våningar ligger havsnära vid Södra Sundet som mynnar ut i Bottenhavet. Flera barer, restaurang och en konferensanläggning finns med i planerna. Alldeles intill hotellet ligger Simhallen som erbjuder relax och bad för alla gäster.

Imorgon är det premiär för matmarknaden Italian Village i Härnösand. Utvalda delikatesser från det italienska köket säljs från marknadstält uppställda över hela Stora Torget. Matmarknaden, den 11-14 juli, inleder 10 dagar av evenemang i Härnösand med totalt över 60 000 besökare.
Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Vilken Schweppes till gin tonic?
Schweppes Selection Tonic & Twist of Lime har en livfull smak. Touch av limezest lyfter och tar fram den karaktäristiska enbärssmaken i gin. Schweppes Selection Tonic & Pink Pepper har en subtil nyans av rosépeppar, vilket ger drinken en kryddig twist. Passar extra bra med gin av blommigare karaktär.
Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på ”Kontakta arrangören”. För mer information, läs här.Hernö Gin är beläget i byn Dala, strax utanför Härnösand, där provningen hålls i vårt besökscenter, precis intill den handslagna kopparpannan Marit. Du börjar med en välkomstdrink och får ta del av berättelsen om Hernö Gins resa, från idé och grundande till att i dag vara Europas mest prisbelönta ginvarumärke. Under ledning av en av våra erfarna provningsledare får du sedan prova fyra utvalda ginsorter och lära dig mer om ginskapande och gin i allmänhet. Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här. Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken ”Mina biljetter” när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.– Goda resultat i tävlingar hjälper oss att komma in på nya marknader och nu hoppas vi såklart att fler internationella inköpare upptäcker 2022 års guldmedaljör från Hernö Gin i San Francisco World Spirits Competition, avslutar Jon.

– Det känns fantastiskt att Hernö Old Tom Gin fortsätter vara en stor favorit i en tävling där vi nu vinner guld för sjätte året i rad, varav fyra är tillägnade just Hernö Old Tom Gin, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.
– Det vi ser är en effekt av den ginboom som råder i världen. Fler och fler destillerier etablerar sig på marknaden och är med och tävlar. Ginkategorin fortsätter växa i hög takt och är tveklöst en av de största och mest konkurrensutsatta i tävlingen, konstaterar Johan.Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige. Hernö Gin skapar världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet, har Hernö Gin siktet inställt på att föra premiumginkulturen in i allas vardagsrum. Om man ser till tävlingen som helhet tävlar drygt 5 000 bidrag från över 40 länder i år. Med detta är San Franscisco World Spirits Competition världens största sprittävling med drygt tjugo års erfarenhet av juryarbete och bedömning av sprit. – Hernö Old Tom Gin är vår andra största produkt såväl på vår hemmamarknad som ute i världen, näst efter Hernö Dry Gin, och den som vunnit flest av de riktigt tunga priserna i de internationella tävlingar vi kontinuerligt deltar i, konstaterar Johan.Vi börjar med information och en fantastisk fikabuffé sedan kliver ombord på bussen som tar oss till Dala, platsen i skogen där det världskända ginet Hernö Gin tillverkas.

– Destilleriet i Dala är hjärtat i vårt företag, och vi vill att fler ska få möjlighet att upptäcka trakten och samtidigt få lära sig mer om gin, säger Jessica Jansdotter Sjögren, ansvarig för besöksverksamheten på Hernö Gin.Även resenärer som vill ta en weekend i Stockholm kan kombinera sin vistelse på hotell med en ginprovning, då med provningen på Hernö Gin Bar på Hornsgatan 1 på Södermalm. På en ginweekend på Hotell Höga Kusten eller Clarion Sundsvall tas gästerna med en abonnerad buss direkt till destilleriet i Dala, för att få prova sig igenom 5–6 olika ginsorter som producerats på plats. En upplevelse som också blir en sorts ginskola. Utvecklingen för Hernö Gin har minst sagt gått i rekordfart. När företaget startades 2011 av Jon Hillgren var det Sveriges första renodlade gindestilleri. Jons ambition var att skapa en gin i världsklass – och han slog sitt mål med råge. I dag finns sex olika ginsorter i Hernö Gins ordinarie sortiment, samt flera limiterade serier, och många av dem har blivit flertaligt internationellt prisade.Men priser i all ära, dryckerna ska också attrahera konsumenterna. I dag finns ett stort intresse för ett företags historia och för att komma nära människorna bakom produkterna. Särskilt när det kommer till mat och dryck är ursprung en betydelsefull komponent, något som Hernö Gin tagit till sig. De vill locka besökare till byn Dala, strax utanför Härnösand för att knyta ihop sina produkter med historian bakom dem och platsen.

– Intresset att få veta mer om en produkts ursprung är stort och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap, säger Jessica Jansdotter Sjögren, som nämner att weekendpaketen brukar bokas upp snabbt när de släpps.
Satsningen på att marknadsföra sitt varumärke genom samarbeten med hotell är en del av en långsiktig plan: att få fler att få upp ögonen för Hernö Gins ursprung och driva turism till byn Dala, Härnösand och Höga Kusten.

Hos oss läser du landets mest uppdaterade nyheter och snackisar inom besöksnäringen. Besöksliv i sin tryckta form är ett affärsmagasin för ägare och ledare inom besöksnäringen. Tidningen ges ut av Visita.
– Vi tror starkt på samarbeten, säger Jessica Jansdotter Sjögren. Genom att lyfta lokal gastronomi och dryck från Härnösandtrakten, i kombination med den vackra natur som båda platserna erbjuder, gynnas hela regionen.Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå

🇸🇪 MINSKADE EKOLOGISKA FOTAVTRYCK MELLAN VETEFÄLT OCH DESTILLERI. Vi når trettio marknader i världen med ekologiskt gin skapat i Sverige och det lämnar sina spår. Men vi kan göra saker och ting bättre. Med drivkraften att minska vårt ekologiska fotavtryck och göra mindre påverkan på miljön, har vi valt en mer hållbar värdekedja. Genom att i dag skapa Hernö Gin med ekologisk råsprit producerad av Lantmännen i Sverige, med hundra procent svensk vintervete från Lidköping med omnejd som bas, har vi kortat våra transporter på väg mellan vetefält och destilleriet i Dala. När vi startade Hernö Gin valde vi att skapa gin på landsbygden och med inspiration från naturen. Inget har förändrats. Ändå är förändringen stor. Genom att välja nya vägar minskar vi vårt koldioxidutsläpp mellan producent av råsprit och destilleri med 80 procent* per år och gör mindre påverkan på miljön. ”Hernö Gin, still following our true spirit”. *Tack vare nya metoder inom food tech är den ekologiska råsprit av högsta kvalitet som vi behöver för att skapa Hernö Gin i dag tillgänglig i Sverige genom Lantmännen. Sedan 2020 har vi reducerat våra årliga transporter på väg och minskat koldioxidutsläppen mellan producent av råsprit och vårt destilleri, från 17 351 till 3 659 kgCO2eq. 🇬🇧 LESS FOOTPRINTS BETWEEN FIELD AND DISTILLERY. Reaching thirty markets in the world with organic gin created in Sweden, we leave footprints. We can’t aviod that. But we can do better. Driven by our will to take lighter steps and make less impact, we have established a more sustainable value chain. By creating Hernö Gin using organic alcohol produced in Sweden from 100% winter wheat grown in the fields around Lidköping, we have shortened the route from the fields to our distillery in Dala. Since the very beginning we chose the countryside and to create gin close to the nature. Nothing has changed. Still everything has. Choosing new routes, we make less footprints and are reducing our yearly carbon dioxide emissions caused by transporting alcohol to the distillery with 80%.* ”Hernö Gin, still following our true spirit”. *Thanks to new methods in the food tech industry, locally produced organic alcohol of the extra-fine quality we need to create Hernö Gin is available in Sweden, through Lantmännen. Since 2020 we have reduced our transports on the roads and reduced the yearly carbon dioxide emissions, from field to distillery, from 17.351 to 3.659 kgCO2eq. #hernogin #sustainability #organic # swedish #lessfootprints
🇸🇪 NÄRMARE VÅRA RÖTTER ÄN TIDIGARE. Vetebaserad ekologisk råsprit av högsta kvalitet är avgörande när vi skapar vårt prisbelönta Hernö Gin. Hundra procent ekologiskt vintervete, omsorgsfullt odlat och skördat i Lidköping med omnejd, säkerställer bästa möjliga råvara för den råsprit som Hernö Gin är baserad på. Ekologiskt. Hantverksmässigt framställt. Och med en smakpalett som formats med inspiration från naturen i Höga Kusten. Så har vi skapat vårt gin från dag ett. Precis så fortsätter vi in i framtiden. Trogna vårt arv och våra rötter tar vi nya steg framåt med en mer hållbar värdekedja. I dag tillverkar vi vårt gin med mindre påverkan på miljön tack vare råsprit producerad av Lantmännen i Sverige, så nära destilleriet som möjligt, och med ekologiskt odlat svenskt vintervete som bas. ”Hernö Gin, still following our true spirit”. 🇬🇧 CLOSER TO OUR ROOTS THAN EVER. Organic wheat alcohol of highest quality is key when creating awardwinning Hernö Gin. 100% organic Swedish winter wheat, carefully grown and harvested in the fields around Lidköping in Sweden, secures the best raw material for the alcohol used to create Hernö Gin. Organic. Handcrafted. And a palate shaped with inspiration from the nature in The High Coast of Sweden. This is our aim from the very first day. And will always be. Staying true to our tradition we are moving forward towards a more sustainable value chain, creating our gin with less impact on the environment through organic wheat grown in Sweden and alcohol produced by Lantmännen in Sweden, as close to the distillery as possible. ”Hernö Gin, still following our true spirit”. #hernogin #sustainability #organic # swedish #lessfootprints #lantmännen Photo: @LantmännenLinkedIn och tredje parter använder nödvändiga och icke-nödvändiga cookies för att tillhandahålla, säkra, analysera och förbättra våra tjänster och för att visa dig relevanta annonser (inklusive yrkes- och jobbannonser) på och utanför LinkedIn. Läs mer i vår cookiepolicy. 🇸🇪 KORTARE VÄG FRÅN VETEFÄLT TILL DESTILLERI. Vi når trettio marknader i världen med ekologiskt gin skapat i Sverige och transporter är nödvändiga. På vägen framåt vill vi uppnå en mer hållbar värdekedja och har valt en kortare sträcka mellan vetefält och destilleri sedan 2020. I dag skapar vi Hernö Gin med ekologisk råsprit producerad av Lantmännen i Sverige, med hundra procent svensk vintervete från Lidköping med omnejd som b
as. Med inspiration av naturen och med målsättningen att ständigt bli bättre, strävar vi efter att minska våra ekologiska fotavtryck. Steg för steg. Det är vår vision från start. Och vi behåller den riktningen. Genom att välja nya vägar minskar vi transporterna med 9 684 km* per år och gör mindre påverkan på miljön. ”Hernö Gin, still following our true spirit”. *Tack vare nya metoder inom food tech är den ekologiska råsprit av högsta kvalitet som vi behöver för att skapa Hernö Gin i dag tillgänglig i Sverige. Sedan 2020 har vi reducerat våra årliga transporter på väg, från producent av råsprit till vårt destilleri, från 12 272 till 2 588 km. 🇬🇧 SHORTER ROUTE FROM FIELD TO DISTILLERY. Reaching thirty markets in the world with organic gin created in Sweden, transport is necessary. Moving forward towards a more sustainable value chain, step by step, we have chosen a shorter route from field to distillery since 2020. Today we are creating Hernö Gin using organic alcohol produced by Lantmännen in Sweden from 100% Swedish winter wheat grown in the fields around Lidköping. Inspired by nature and with the aim to always reach further, we strive to reduce our footprints. This is our path since the begining. And we maintain the direction. Choosing new routes, we reduce transports on the roads with 9.684 km* per year, doing less impact on the planet. ”Hernö Gin, still following our true spirit”. * Thanks to new methods in the food tech industry, locally produced organic alcohol of the extra-fine quality we need to create Hernö Gin is available in Sweden. Since 2020 we have reduced our transports on the roads, from alcohol producer to distillery, from 12.272 to 2.588 km per year. #hernogin #sustainability #organic #swedish #lessfootprints 
Välj Acceptera för att godkänna eller Avvisa för att neka icke-nödvändiga cookies för den här användningen. Du kan ändra dina val när som helst i inställningarna. Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan. Hotel Frantz använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.Hernös nästa drag är cocktailbaren på Södermalm, där det också ska finnas personal som ska arbeta med att öka exportansträngningarna. För att finansiera baren genomfördes i slutet av förra året en nyemission som tillförde bolaget cirka 5 Mkr i nytt kapital och 1.540 nya aktieägare. Därmed har Hernö Gin cirka 3.000 aktieägare. Bolaget är publikt, men aktien handlas inte någonstans.

Försäljningen av gin på Systembolaget domineras helt av de stora, välkända utländska märkena som Beefeater, Bombay Sapphire, Gordon’s med flera. De fem mest sålda sorterna 2020, sett till volym, var alla brittiska.”Vi tog fram handsprit för vår egen verksamhet och erbjöd våra tjänster till Region Västernorrland och Härnösands kommun. Vi gav bort allt som behövdes.”

Hur dricka hernö gin?
Hur ska man blanda Hernö Gin för att den ska smaka bäst? – Vi har som mål att alla våra produkter smakar så bra att de går att dricka rent som de är. Men de går också bra att blanda med tonic eller i en grogg, säger Jon. Själv tycker han att det ska vara gin och tonic, inte tonic och gin.
Den utveckling som lett till att det finns oräkneliga mikrobryggerier runt om i landet, destillerier och vingårdar började i och med Sveriges EU-inträde. 1999 blev Sverige officiellt ett vinland inom EU. Samma år startades Sveriges första producent av maltwhisky, Mackmyra, med produktion utanför Gävle. Med en omsättning förra året på 88 Mkr är Mackmyra mycket större än Hernö Gin, men lönsamheten är sämre. Verksamheten går med förlust.”Under projekteringsfasen är jag det i alla fall. Men vi är inte proffs på att driva hotell och får se i vilken mån vi tar in hjälp. Men vi är inte där riktigt ännu. Nu ska vi se till att få bygglovet klart och upphandla en entreprenör, för att därefter gå i mål med hur driften ska skötas.”

Vad kostar hernö gin?
Hernö, Old Tom Gin, (30048) 348:- Detta är en oerhört smakfull gin där de olika smakerna balanseras på ett elegant sätt.
– Historiskt har vi i Sverige länge haft god tillgång till vatten med bra kvalitet. Men nu när vatten är en bristvara även här, måste vi våga ändra vårt beteende och de lösningar och system som ska bidra till omställningen. Det är kanske inte nödvändigt att spola våra toaletter med rent dricksvatten, till exempel, säger Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.”Ser man på utvecklingen i andra länder har vi långt kvar innan det peakar. Trenden har pågått mycket längre i Storbritannien och äntligen har vi fått en riktig ginboom i Sverige.”

”Före corona hade vi 3.000 betalande besökare per år utan marknadsföring. Förra året hade vi som ambition att locka hit 10.000, men så kom pandemin och vi stängde besöksverksamheten”, säger Jon Hillgren.
Stockholms Bränneri omsatte som jämförelse 27 Mkr under det brutna räkenskapsåret 2020–2021 (mars-februari), en mycket kraftig ökning på 90 procent från 14 Mkr året före.En skarpare kontrast till den luftförorenade Hornsgatan på Södermalm i Stockholm är svår att tänka sig. Där, på gatunummer 1, i hörnet mot den livliga Götgatan håller Hernö Gin på att etablera sig med en cocktailbar i två plan och med 120 sittplatser.

Vem äger hernö gin?
Ägare: Jon och Johanna Hillgren, 40,2 procent, Johan Stenberg 11,4 procent, Elin och Mathias Sahlman 7,4 procent.
”Förutom smakerna är platsen extremt viktig. När jag hade bestämt mig för att starta ett destilleri och grundade bolaget bodde jag inne i Härnösand. Jag letade efter nedlagda industrilokaler inne i stan, men det kändes inte rätt.”

– Vi behöver få en ny helhetssyn på systemnivå för att kunna hantera vatten på ett mer hållbart vis. Det innebär bland annat att betrakta dagvatten och avloppsvatten som resurser och hitta nya användningsområden som kan ersätta användandet av dricksvatten, säger Maria Viklander.”Hernö Gin är den största svenska producenten, men vi är väldigt små i jämförelse med de internationella jättarna. Om vi svenska producenter tillsammans kan lyfta gintrenden från de stora utländska märkena till att man dricker lite mindre men lite bättre, lite roligare också för den delen, då behöver vi inte slåss mot varandra.”

– Det händer saker, är framtidsorienterat och meningsfullt! Vi inom forskargruppen strävar efter att hitta lösningar för att ta itu med miljöutmaningarna, klimatförändringarna och vattenbristen. Förändringen börjar med oss själva, avslutar Maria.
”Det är en produkt man kan tjäna pengar på utan spritskatt. Det är snygga förpackningar, så de är jätteduktiga”, säger Jon Hillgren, som inser marknadsföringspotentialen och kallar konkurrentens handsprit för ”alkoholreklam som inte uppfattas som alkoholreklam”.

Efter att ha ökat omsättningen kraftigt under flera år avstannade tillväxten. Under åren 2018-2020 sålde Hernö Gin för mellan 25 och 26 miljoner kronor årligen. Förra årets rörelseresultat på 9 Mkr ger en vinstmarginal på höga 35 procent.
Totalt finns ett femtiotal så kallade hantverksproducenter, eller craft gin för att använda ett internationellt begrepp. Det handlar alltså om småskalig produktion, kvalitet snarare än kvantitet. Just kvaliteten är något som framhålls i marknadsföringen. Hernö Gin har fått så många utmärkelser att man titulerar sig världens mest prisbelönta gindestilleri sedan 2015.

”Det kommer att vara ett koncepthotell för oss. Det är inte bara hotellbaren som kommer att andas Hernö Gin, om man säger så, det kommer även rummen och stora delar av övrig verksamhet att göra.”
Sedan hösten 2017 tillverkar Mackmyra även gin, en kassaflödesmässigt mycket fördelaktigare produkt. Medan whisky måste lagras innan den säljs kan den gin som destilleras i dag i princip säljas i morgon.