Posted on

Hönö Klåva Butiker

Vi ansvarar för att du har tillgång till en bra sjukvård och vi skapar förutsättningar för en god hälsa för alla i Västra Götaland. Våra andra uppdrag är att arbeta med kultur, kollektivtrafik, tillväxt och en hållbar utveckling i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen är en politiskt styrd organisation.KONTAKTA OSS: Webansvarig: 031-976200 Turistbyrån Göteborg +46 0 31-368 42 00 Maila [email protected] Chat: goteborg.com Broschyrer beställ Visit Öckerö på sverigeturisten.se

Hur långt är det runt Hönö?
Nära Fotöbron på den södra delen av Hönö ligger Hönöslingan. En fantastisk naturslinga där du går längs havet, strandkant, bland lövträd och genom björkskog. Längs den 2.2 km långa slingan passerar du också två badplatser, Halselånge och Jungfruviken. Slingan är fin att gå året om.
Hönöleden går mellan Lilla Varholmen och Hönö/Öckerö i Bohusläns yttre skärgård. Färjeledens längd är 2500 meter och överfartstiden är 13 minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.Färjerederiets sms-tjänst ger dig information om trafikstörningar. Du prenumererar på tjänsten för Hönöleden genom att registrera ditt mobilnummer via följande länk: Prenumerera på sms-tjänsten för Hönöleden.

Vill du veta när nästa vägfärja går på en viss färjeled, eller kanske kontrollera att färjan går enligt tidtabell? Ring Färjerederiets talsvarstjänst på telefonnummer 0771-65 65 65. Där får du svar dygnet runt, året om. Du kan enkelt söka dig fram till rätt information, genom att följa instruktionen som du får av telefonrösten.
Sandhamn är ett av skärgårdens mest klassiska utflyktsmål. Här hittar du affärer, restauranger, hotell, kaffeservering och ett bageri. På Sandhamn får du uppleva typiska skärgårdshus och smala gränder.På ön finns flera badmöjligheter – sola på sandstranden eller koppla av på solvarma klippor. Här finns en av skärgårdens finaste stränder Trouville – vita sand och milsvid havsutsikt.

Vilken skärgård är bäst?
Sandhamn är ett av skärgårdens mest klassiska utflyktsmål. Här hittar du affärer, restauranger, hotell, kaffeservering och ett bageri. På Sandhamn får du uppleva typiska skärgårdshus och smala gränder. På ön finns flera badmöjligheter – sola på sandstranden eller koppla av på solvarma klippor.
Här finns bland annat kajaker, båtar, volleyboll och bouleplan som erbjuds av Grinda Wärdshus. På ön finns även en stugby, tältplats, vandrarhem, lanthandel, flytande bastu, glasskiosk och två restauranger.

En sommar i Stockholms skärgård är svårslaget. Stockholms fantastiska övärld bjuder in till många olika utflykter. Här delar vi med oss av tre tips på öar där du kan sola, bada och njuta av utomhusaktiviteter. Endast en timme från Stockholms storstadspuls ligger Grinda – ön för sol, bad och aktiviteter. Ön är ett naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen med barrskog, lövlundar och öppna landskap. Missa inte heller de små insjöarna på ön, perfekta för bad om havet känns för kallt. Du hittar också en krog på ön och flera möjligheter till att övernatta på både hotell och vandrarhem.

Vad kan man göra på Hönö?
Aktiviteter i Hönö KlåvaFiskemuseet HönöHönö Fiske- och krigshistoria i Göteborgs skärgård.Paolos CykelHönö Cykeluthyrning i Göteborgs skärgård.Skärgårdshotellet HönöHönö Skärgårdshotell och restaurang i Hönö hamn.Vingabåten SilvanaHönö … Marine EventsHönö … Hönö BåtturerHönö … Kastor Boat TripsHönö … Nordic Wellnes HönöHönö
Svartsö ligger i mellanskärgården och är en grön och lummig ö. Gillar du att vandra? Här finns fina promenad- och cykelvägar där du får uppleva både skog och klippor.Butik Josefin är verksam inom specialiserad butikshandel med herr-, dam- och barnkläder, blandat och hade totalt 14 anställda 2021. Antalet anställda är oförändrat sedan året innan. Bolaget är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 1972. Butik Josefin omsatte 22 473 000 kr senaste räkenskapsåret (2021).

Öckeröarna var starkt utsatta under båda värdskrigen då framförallt havet var en orolig plats. Stoftet från fyrtio engelska och tyska sjömän och flygare finns begravda sida vid sida på Öckerö kyrkogård. En minnessten över de stupade restet 1919. På fiskemuséet finns mer dokumentation från värlskrigen.Gå upp i tornet för att se ända till Vinga, kika i ett ubåtsperiskop eller följ fartygstrafiken på havet. Kågen, en gammal kostersnipa, står bevarad på kajen utanför muséet.

Bebyggelsen på Hönö var fram till mitten på 1800-talet koncentrerad till fyra byar: Gårda, Heden, Röd och Hult. I Klåva fanns inte många byggnader. Det var bodar, bryggor och ett fåtal bostadshus där enbart fiskare bodde som under denna tid kallades “strandsittare”.I början av 1900-talet blev Klåva ett semestermål. Klåvaborna flyttade ner i källaren och hyrde ut sina hem till stabor och sydväst om hamnen byggdes Hönö havsbad. Byggnaden är idag Länkarnas semesterhem. Arkitekturen i Klåva speglas av 1920-talets nyklassicism med mycket snickarglädje.

Inte förrän i mitten av 1800-talet under den sista sillperioden då det fanns gott om pengar byggdes de flesta av dagens hus i Klåva. Man satsade på bohuslänska dubbelhus som blivit populära denna tid.
En fiskare vid namn Anders Aronsson, Öckerö, född 1865 har berättat att smugglare gömde sidenbalar i Kröckle kyrka. Om detta finns att läsa i Gastar, Guld och Sjunkande skepp som är ett projekt av Europeiska Unionen. Kröckle kyrka är ett område med upptornade stenblock i bergen nere i Ersdalen på norra Hönö. Det var i hålorna mellan stenblocken man gömde smuggelgodsen. Hit tar du dej enkelt till fots från Hönö Röd. Har du tur kan du också få se jesusansiktet som lär vara avbildat på grottans vägg.På gården bodde Johannes Berndtsson, hans hustru Olena Berndtsdotter och deras fyra barn. Det är det två flickorna Anna och Olga som gården fått sitt namn efter. Töseras. Flickorna bodde kvar hela livet på gården och därefter tog föreningen över. Man lät möbler, hushållsredskap och andra föremål stå kvar men skänkte även en del ägodelar. I boningshuset finns en bakugn som använts flitigt gör hönökaksbak.Hälften av bohusläns motortrålare före första värdskriget hittade man i Klåva hamn. Klåvafiskarna låg i framkant när det gällde metoder och redskap. Hamnen har mellan 1917-1960 byggts ut flera gånger då bostäderna blev fler och fisket växte. På 1950-talet fanns ca 550 fiskare på Hönö.

Hönös mycket gamla historia handlar om fiske, jordbruk, handel, resande, och krig. Här finns monument, kvarlevor och berättelser som sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern.

Offerstenar eller stenskålgropar är också kvarlevor från bronsåldern som finns vid Hönö Heden och Öckerö gamla kyrka. I Jungfruviken på Hönö kan man även se en labyrint vid namn Trollringen eller Tryggeberg. Den lär vara från järnåldern.
Den sista sillperioden gav fart åt ekonomin. Tillväxten var snabbast av alla socknens hamnar och Klåva kom såsmåning att bli det största fiskeläget i landet.

Vad betyder klåva?
Hönös mycket gamla historia handlar om fiske, jordbruk, handel, resande, och krig. Här finns monument, kvarlevor och berättelser som sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern. Namnet Hönö kommer från det fornnordiska ordet hein som betyder brynsten och avser öns runda, avslipade hällar.
På 1800-talet, under Napoleonblockaden, använde engelsmännen Fotö som ett handels- och smugglingscentrum. Under några år låg många handels- och krigsfartyg förtöjda vid Fotö där man lastade om varor för att undgå blockaden.På bronsåldern var vattennivån 20 meter högre vilket betyder att stora delar av Hönö en gång varit havsbotten. Med spade kan en privatperson enkelt gräva fram snäckskal ur jorden från denna tid.Under vikingatiden var Hönö och de andra öarna centrala marknadsplatser och även samlingsplats före plundringståg. Då Bohuslän under perioder varit mycket oroligt har många strider ägt rum på just runt Öckeröarna. Ett trekungamöte mellan Norge, Danmark och Sverige vid Stora Mööt går att besöka i Vipekärr strax intill Hönö kyrkogård. Detta ska ha ägt rum år 1101 där de tre kungarna förhandlade om vilket land bohuslän skulle tillhöra.Öckerö Gamla Kyrka som ligger på grannön Öckerö, alldeles norr om Hönö, är också en kvarleva från medeltiden. Kyrkan byggdes så tidigt som 1240-talet men brann ner och ersattes på 1450-talet då man byggde upp den i sten istället för trä. I kyrkan finns en medeltida bild av Olav Tryggvasson som var kung i Norge och ofta besökte öarna under 1010-talet när Bohuslän tillhörde Norge. Inte förrän 1658 blev Bohuslän svenskt.

Vilken ö är vackrast i Göteborgs skärgård?
Vrångö – kanske Göteborgs bästa badö Bilfria Vrångö är främst känd för sina fina sandstränder och anses av många göteborgare som skärgårdens bästa badö. Ön som till stora delar är ett naturreservat, är även en favorit bland fågelskådare och naturälskare på grund av det rika fågel- djur- och växtlivet.
I Klåva hittar du fiskemuséet som visar hur de gamla fiskebåtarna såg ut, var de byggdes och hur fisket bedrevs. Här skildras kustbornas liv och fiskets utveckling genom historien. Fiskebåten Normy är inbyggd i muséet där du kan få en tydlig bild av hur det såg ut i båtarna förr. Hönös historia under andra värdskriget finns också samlad på muséet. En tid då kommunen var mycket utsatt.

Vad kostar Färjan till Hönö?
Hönöleden går mellan Lilla Varholmen och Hönö/Öckerö i Bohusläns yttre skärgård. Färjeledens längd är 2500 meter och överfartstiden är 13 minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.
På den södra delen av Hönö, nära Klåva, hittar man idag den så kallade Engelsmännens hage som man tror är rester av det engelska handels- och smugglingscentrumet. Vad exakt den ska ha använts till har varit svårt att fastställa. Befolkningen på Hönö och Fotö har hört att området skulle ha varit ett grönsaksland medan andra påstår att man begravde människor som dött ombord på fartygen.

Hönö Hembyggdsgård ligger i Gårda på centrala Hönö och byggdes i början av 1860-talet. Gården är en gammal bonde- och fiskaregård. Här finns en gammaldags lanthandel, August i Löckas från 1914, en vagnbod, en ladugård, ett boningshus och ett båtsmanstorp. I Ladugården hittar man gamla fiske- och jordbruksredskap och skolkort från Hönö 1892-1970.

I vilken skärgård ligger Hönö?
Hönö är en av de största öarna i Göteborgs skärgård och ligger strax norr om Göteborg. Området kring hamnen på Hönö heter Klåva och är den centrala punkten på ön.
För 10 000 år sedan steg Hönö och de andra öarna upp ur havet efter att ha varit täckta och nertryckta av inlandsisen. I Ersdalen på Hönö kan du se jättegrytor i bergen som är skapade av inlandsisen. De första människorna på Hönö livnärde sig i huvudsak på att jaga säl, fiska och plocka musslor och ostron.